Mijn Sonos Beam Gen2 Ervaring: Prima ruimtelijk geluid (2024)

Mijn ervaring met de Sonos Beam Gen2: Dolby Atmos, TruePlay afstelling, en een naadloze integratie in het Sonos ecosysteem.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

20 augustus 2023

Inleiding

Sonos beam gen2 wit 1

De Sonos Beam Gen2 Wit is een state-of-the-art soundbar die moderne technologie met stijlvol design combineert. Deze tweede generatie Beam is uitgerust met Dolby Atmos ondersteuning, waardoor een meeslepende geluidsbeleving wordt gecreëerd. De afwerking in het wit maakt het een elegant toevoeging aan elk thuisbioscoopsysteem.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Nee
Breedte 65,1 cm Hoogte 6,8 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Nee Breedte 65,1 cm
Hoogte 6,8 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sonos beam gen2 wit 11 Sonos beam gen2 wit 14 Sonos beam gen2 wit 3 Sonos beam gen2 wit 2 Sonos beam gen2 wit 21

Prijzen

Geluidskwaliteit en Technologie

Sonos beam gen2 wit 2

De Sonos Beam Gen2 Wit is een ware troef voor het upgraden van jouw thuisbioscoop zonder dat je huis overstroomt met gadgets en kabels. Laten we eens kijken naar de geluidskwaliteit en technologie die deze soundbar te bieden heeft:

 • Dolby Atmos: een technologie die zorgt voor een driedimensionale geluidsbeleving.

 • TruePlay: afstelling van het geluid op de unieke akoestiek van jouw kamer, met wel de kanttekening dat dit alleen via iOS-apparaten kan.

 • Geen bluetooth: wat een gebrek kan zijn als dit een must-have functie voor jou is.

 • Virtual Surround Sound: voor een surround ervaring zonder dat je een hele set speakers nodig hebt.

Steek de stekker in het stopcontact, verbind met de Sonos app en je zult merken dat het geluid dat uit deze relatief slanke balk komt, verrassend ruimtelijk is. De Dolby Atmos-technologie maakt goed gebruik van het plafond om geluid te weerkaatsen, waarbij je echt het gevoel hebt dat helikopters boven je hoofd vliegen. Maar even realistisch, verwacht geen wonderen vergelijkbaar met aparte plafondinbouwspeakers.

Wat opviel is dat je met deze soundbar duidelijker dialogen kunt verstaan. Handig voor als je vaak klaagt dat je moet ondertiteling aanzetten omdat je de acteurs niet kunt bijbenen. De TruePlay-tuning is een hele plus, maar het kan wat frustrerend zijn als je geen Apple toestel binnen handbereik hebt.

Er is een opvallende afwezigheid van bluetooth-ondersteuning, wat sommigen kan hinderen. Gelukkig heeft de Beam Gen2 wel wifi-verbinding, en eerlijk gezegd wordt muziek streamen via Spotify Connect of AirPlay toch al steeds meer de standaard.

Met alleen de soundbar mis je weliswaar wat van de lage bass die je in vuistslagen in actiefilms kunt verwachten. Dit is eenvoudig op te lossen door uitbreiding met een Sonos Sub, al klimt je uitgave daarmee wel flink.

De virtuele surround van Sonos is verbluffend goed voor een enkele soundbar. Nee, het zal nooit hetzelfde niveau van surround halen als een 5.1 systeem met aparte speakers, maar voor de gemiddelde woonkamer en de gemiddelde kijkervaring is het meer dan voldoende en bijzonder indrukwekkend.

Het niet hebben van bluetooth kan worden gezien als een minpunt, maar laten we eerlijk zijn: de meeste gebruikers die deze soundbar kopen, doen dat voor een gestroomlijnde thuisbioscoop ervaring. En daar levert de Beam Gen2 uitstekend werk.

Hoewel de nadruk vooral ligt op de home cinema ervaring, mogen we niet vergeten dat deze soundbar ook een zeer competente muziekspieler is. Zelfs zonder de TruePlay-tuning biedt de soundbar een warm en vol geluid, al zou een meer gebalanceerde baslijn het plaatje compleet maken. Gelukkig heeft Sonos een scala aan aanpassingen in de app die je helpen de soundbar te tunen naar jouw luistervoorkeur.

Kortom, als je zoekt naar ruimtelijk geluid zonder je woonkamer om te toveren tot een bioscoopzaal met losse speakers en kabels, dan is de Sonos Beam Gen2 een meer dan waardige keuze. Ja, hij is niet goedkoop, maar de kwaliteit en gebruiksgemak maken een hoop goed.

Design en Installatiegemak

Sonos beam gen2 wit 3

Design en Installatiegemak

De Sonos Beam Gen2 is een plaatje. Met zijn witte afwerking en gestroomlijnde vormgeving past deze soundbar naadloos in elk modern interieur. Zijn compacte formaat van 65,1 cm breed en slechts 6,8 cm hoog maakt dat hij onopvallend blijft onder uw TV. Bovendien is er geen doolhof van kabels nodig; de soundbar heeft immers een HDMI ARC-aansluiting, waardoor u met één kabel klaar bent. Toch mag gezegd worden dat, hoewel het design strak is, de Beam een zekere robustheid uitstraalt die niet onder elke TV even charmant oogt.

De installatie is een kinderspel. Via de Sonos app is de Soundbar binnen een mum van tijd klaar voor gebruik. Wat wel even een dompertje kan zijn, is dat de Sonos app vereist is voor de installatie en dat er geen Bluetooth-ondersteuning is. Maar laten we wel wezen, met de wifi-connectiviteit speelt u eenvoudig al uw favoriete muziek door het hele huis, en dat maakt veel goed.

Een veelgehoord puntje van kritiek is de afhankelijkheid van iOS-apparaten voor het (TruePlay) tunen van het geluid. Bent u een Apple-gebruiker, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Voor de Android-gebruikers onder ons kan dit echter net zo knellend zijn als een nieuwe schoen. Gelukkig kan een bezoekje van een iOS-bezittende vriend uitkomst bieden, al is het niet ideaal.

Enkele belangrijke punten op een rij:

Design: Wit, afgerond en compact, een lust voor het oog. Installatiegemak: Met de Sonos app binnen enkele minuten geregeld. iOS-afhankelijkheid: Voor het afstellen van geluid is een Apple-toestel vereist. Connectiviteit: Ondanks het missen van Bluetooth, zeer eenvoudig te verbinden via wifi. HDMI: HDMI ARC zorgt voor eenvoud met één kabel, echter niet iedereen heeft een EARC ondersteunende tv.

Het gebruiksgemak gaat verder dan de installatie; eenmaal ingesteld kan de soundbar ook met uw tv-afstandsbediening bediend worden. De multiroom functies zijn een genot - stel je voor: overal in huis dezelfde tunes, of in elke kamer iets anders, geheel naar jouw smaak.

De Sonos app, onmisbaar voor het bedienen van uw systeem, is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, al kan het eens voorkomen dat u zich zult verbijten over het niet kunnen koppelen van twee verschillende speakers als surround zonder een derden-app zoals SonoSequencr.

De Sonos Beam Gen2 is kortom een topstuk voor degenen die een soundbar zoeken die niet alleen mooi klinkt, maar ook mooi staat. Het minimalistische ontwerp doet geen afbreuk aan de geluidservaring, en het gebruiksgemak maakt dat u niet hoeft te beschikken over technologisch vernuft om uw thuisbioscoop te realiseren. Op het eerste gezicht lijkt de afwezigheid van Bluetooth en de app-afhankelijkheid minpunten, maar in de praktijk wegen die niet op tegen het intuïtieve gebruik en de veelzijdigheid van het product. De Beam Gen2 is een gewilde addition voor iedereen die houdt van een strak en modern vormgegeven geluidssysteem in huis.

Functionaliteiten en Applicaties

Sonos beam gen2 wit 4

De Sonos Beam Gen2 is een soundbar die slimheid met superieur geluid combineert. Het krachtige van deze soundbar zit ’m in de naadloze integratie met slimme assistenten en de Sonos app. Gebruiksgemak staat voorop, dus laten we eens induiken in de wereld van functionaliteiten en applicaties die deze Beam te bieden heeft.

Een sterk punt van de Beam Gen2 is de ondersteuning voor spraakassistenten zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Je kunt met je stem muziek afspelen, je slimme huis bedienen of zelfs je agenda beheren. Dit maakt het een centraal punt voor slimme huishoudens.

De TruePlay-tuning is alleen beschikbaar voor iOS-gebruikers en dat is jammer voor Android-liefhebbers. Echter, eenmaal ingesteld, optimaliseert deze functie het geluid voor elke unieke kamer. Het verschil in geluidskwaliteit is merkbaar, waardoor dit een kleine horde is die de moeite waard is.

Laten we even de belangrijkste kenmerken op een rij zetten:

 • Ondersteuning voor spraakassistenten: Eenvoudige bediening met Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant.

 • TruePlay-tuning: Optimaliseer het geluid voor je kamer (alleen voor iOS).

 • Sonos app: Centraal beheer van muziek, instellingen en meer.

 • Multiroom audio: Verbind meerdere Sonos-speakers voor kamer-tot-kamer muziek.

Het gemak van het toevoegen van de Beam Gen2 aan je Sonos multiroom systeem via de Sonos app maakt het eenvoudig. Kies wat je wilt luisteren en waar, en geniet in elke kamer van andere muziek of in het hele huis van dezelfde track. De mogelijkheid om muziek af te spelen vanaf je netwerk, zoals met de Spotify Connect of AirPlay features, draagt bij aan het gebruikersgemak.

Een minpuntje is dat de soundbar geen Bluetooth heeft, wat sommige gebruikers misschien als een tekortkoming ervaren. Maar de ingebouwde wifi compenseert dit ruimschoots door stabielere verbindingen en kwalitatief betere audio-streaming.

De Sonos Beam Gen2 pronkt met een modern design en een compact formaat, maar laat je door zijn geringe afmetingen niet misleiden. Het geluid is verrassend ruimtelijk dankzij Dolby Atmos, en hoewel het geen echte surround sound creëert zoals meerdere luidsprekers dat zouden doen, zorgt het voor een meeslepende ervaring bij films en muziek. Voor de ultieme thuisbioscoopbeleving kun je nog additionele Symfonisk of andere Sonos speakers als surroundspeakers toevoegen.

Hoewel het geluid indrukwekkend is, hebben sommigen opgemerkt dat de bass minder uitgesproken is. Dit is begrijpelijk gezien de afwezigheid van een losse subwoofer, maar het is zelden een probleem tenzij je echt zoekt naar aardbeving-opwekkende bassen.

Een klein nadeel kan zijn dat de LED op de soundbar altijd blijft branden. Dit kan als storend ervaren worden, al valt er mee te leven gezien het ondergeschikt is aan de totale ervaring.

Tot slot, hoewel de Beam op zichzelf al fantastisch functioneert, is de ware kracht de uitbreidbaarheid binnen het Sonos ecosysteem. Toegevoegde waarde, gebruiksgemak en kwaliteit zijn key bij de Beam Gen2 en maken de aanschaf voor velen het overwegen waard. Het is een investering in een geluidssysteem dat met je mee kan groeien en naadloos integreert in je digitale levensstijl.

Prijs en Waardebeoordeling

Sonos beam gen2 wit 5

Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden van een soundbar die zowel compact als krachtig is, kun je onze ervaring lezen over de Sonos Ray soundbar, een ander model van hetzelfde merk dat zich richt op een optimaal balans tussen grootte en prestaties.

Allereerst, een blik op de kosten. Natuurlijk, voor een soundbar in de middenklasse kun je verwachten dat je iets meer moet neertellen. De Sonos Beam Gen2 zit in dat segment waarin je moet zijn als je verlangt naar kwaliteit zonder direct naar het allerduurste te grijpen.

Wat krijg je voor die prijs?

 • Dolby Atmos voor een geluidservaring die echt de ruimte vult.

 • Een handige bediening via de app, zelfs als je geen iOS-apparaat hebt.

 • Een mooi strak design dat niet misstaat in een modern interieur.

 • De mogelijkheid om uit te breiden met andere Sonos-producten voor een multiroom opstelling.

Wat echter duidelijk is, is dat de Sonos Beam Gen2 geen buitenkansje is voor koopjesjagers. Het is een bewuste keuze voor kwaliteit en compatibiliteit binnen het Sonos ecosysteem. En laten we eerlijk zijn: kwaliteit en een naadloze gebruikservaring kosten nu eenmaal geld.

Het feit dat de soundbar goed bevalt bij de doorsnee gebruiker, blijkt wel uit de louter positieve reacties over het gebruikersgemak en het geluid. Deze voldoening is ook terug te zien in de beoordeling van klanten over de geluidskwaliteit: beschreven als ‘Zeer goed’.

Natuurlijk, de Sonos Beam Gen2 is niet perfect en dat hoeven we ook niet te verwachten. Sommige gebruikers merken op dat er geen Bluetooth verbinding mogelijk is, wat in deze tijd een gemis kan zijn. Echter, met de toename van wifi-stabiliteit en -bereik lijkt deze functie steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Daarnaast is er kritiek op de noodzaak van de Sonos app voor installatie. Toch is dit een eenmalige kwestie en eenmaal geïnstalleerd, is de eenvoud van de app juist een groot pluspunt.

Minpunten worden vaak snel vergeven wanneer de algemene ervaring uitmuntend is. En dat is, gezien de respons, zeker het geval bij de Sonos Beam Gen2. Vragen over de waarde voor je geld worden dan ook veelal beantwoord in het voordeel van de Beam.

Het komt dus neer op persoonlijke voorkeur en de specifieke eisen die je stelt aan een soundbar. Als je prioriteit geeft aan geluidskwaliteit, gebruiksgemak en multiroom audio, dan is de Sonos Beam Gen2 een uitstekende keuze. Eigenaren van de soundbar lijken zonder uitzondering te genieten van hun aankoop en hebben zelden spijt van hun investering.

Overweeg je de Sonos Beam Gen2 aan te schaffen, dan maak je een bewuste keuze voor kwaliteit. Het is een geluidsoplossing die, ondanks de minpuntjes, zijn prijs met verve rechtvaardigt en belooft een trouwe metgezel te zijn in de wereld van home entertainment.