Mijn nieuwe muziekmaatje: de Sonos Ray soundbar (2023)

Mijn ervaring met de Sonos Ray Soundbar: goed geluid en mooi ontwerp.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Sonos ray wit 1

De Sonos Ray Soundbar Wit is een mooie soundbar van Sonos. Het is een relatief klein apparaat maar geeft desalniettemin een prima geluid. Je kan hem makkelijk afstellen met de Sonos app. Op dit alles gaan wij hieronder dieper in.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Nee
Breedte 55,7 cm Hoogte 7 cm
Geluidsweergave Surround Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Nee Breedte 55,7 cm
Hoogte 7 cm Geluidsweergave Surround

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sonos ray wit 8 Sonos ray wit 24 Sonos ray wit 13 Sonos ray wit 11 Sonos ray wit 10 Sonos ray wit 3 Sonos ray wit 2

Geluidskwaliteit en -ervaring

Sonos ray wit 2

De Sonos Ray Wit soundbar heeft een reputatie van helder en gedetailleerd geluid, ondanks zijn bescheiden afmetingen. Dit maakt het toestel enorm geschikt voor de slaapkamer of een kleinere woonruimte. Zelfs in een grotere kamer weet de Ray zich staande te houden, een prestatie die liefhebbers van een strak geluid zeker zullen waarderen.

Belangrijke punten van het geluid van de Sonos Ray:

 • Surround geluidsweergave creëert een brede, ruimtelijke ervaring.

 • Sonos’s Trueplay tuning past het geluid aan de kamer aan.

 • Hoewel de basweergave redelijk is voor de omvang, missen gebruikers soms de diepte die een aparte subwoofer biedt.

 • De afwezigheid van een HDMI-aansluiting betekent dat Dolby Atmos en andere geavanceerde geluidsformaten helaas niet ondersteund worden.

Het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit kan voor sommigen een minpunt zijn, maar de ingebouwde wifi compenseert dit door de mogelijkheid te bieden te streamen vanuit vrijwel elke muziekdienst die je kunt bedenken. Het integreren van de Ray in een bestaande Sonos opstelling gaat naadloos, en dankzij multiroom audio kun je overal in huis genieten van hetzelfde of verschillende tunes.

Een ander voordeel is de mogelijkheid om via de Sonos app specifiek je geluidservaring te beheren. Dit betekent echter ook dat je zonder je smartphone bij de hand geen controle over het volume hebt, wat in sommige situaties onpraktisch kan zijn.

Alhoewel dit apparaat niet dezelfde basdruk levert als grotere modellen, is de geluidskwaliteit verrassend volwassen. Dialogen komen helder door, en zelfs bij hogere volumes treedt er geen vervorming op. Toch, voor de echte bioscoopervaring raden we aan de soundbar te combineren met bijvoorbeeld een Sonos Sub voor extra diepgang in de lage tonen.

Het is duidelijk dat de Sonos Ray zich niet kan meten met de meer premium soundbars als het aankomt op pure kracht en functionaliteit. Dit is echter wel te verwachten van een apparaat in deze grootte en prijsklasse. Wat je wel krijgt is een ongecompliceerde geluidsoplossing die met minimale inspanning je TV-geluid aanzienlijk verbetert.

Een nadeel kan zijn dat installatieproblemen sporadisch voorkomen, maar eenmaal ingesteld levert de Sonos Ray een betrouwbare prestatie. Ook het ontbreken van een fysieke uit-knop kan voor sommigen een punt van kritiek zijn, hoewel de meeste gebruikers hier geen hinder van ondervinden gezien het laag energieverbruik van de soundbar in standby-modus.

Als we het hebben over de geluidservaring die de Ray levert, dan is het de moeite waard om te benadrukken dat deze kleinere Sonos variant verrassend goed meekomt met zijn grotere broers. Ondanks dat het geluid niet te vergelijken is met een volwaardige thuisbioscoopset, is het zonder twijfel ruim voldoende voor dagelijks gebruik en biedt het een veel verbetering ten opzichte van de ingebouwde luidsprekers van een televisie.

Is de Sonos Ray daarmee het perfecte instapmodel voor wie op zoek is naar kwaliteit zonder de hoofdprijs te betalen? Voor velen zal het antwoord ja zijn, met de kanttekening dat de allerbeste geluidservaring meer investering vereist. Voor wie echter een balans zoekt tussen kosten, kwaliteit en gebruiksgemak, biedt de Sonos Ray een sterke optie.

Design en plaatsingsgemak

Sonos ray wit 3

Als je op zoek bent naar een praktische en stijlvolle toevoeging aan je thuisentertainment, dan zou de Sonos Ray Soundbar in de kleur wit weleens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Dit compacte apparaatje, dat bekend staat om zijn subtiele ontwerp, kan vrijwel onopvallend in elke woonomgeving worden geplaatst zonder af te doen aan de esthetiek van de ruimte.

De Sonos Ray heeft een aantal pluspunten die het overwegen waard maken:

 • Zijn formaat maakt hem ideaal voor kleinere ruimtes zoals een slaapkamer of een kleinere woonkamer.

 • Het neutrale witte design zorgt ervoor dat hij bijna elke tv complement, of je hem nu ophangt of op een tv-meubel zet.

 • De soundbar is makkelijk te integreren met andere Sonos speakers, waardoor je een surround sound ervaring kunt creëren.

Het is natuurlijk niet allemaal perfect. De Ray heeft bijvoorbeeld geen HDMI-aansluiting, wat sommige gebruikers als een gemis kunnen ervaren. Maar in veel setups waar de eenvoud van installatie en seamless design prevaleert, zal deze beperking weinig impact hebben. Vaak is de optische aansluiting meer dan voldoende om alles te krijgen wat je van een soundbar verlangt.

Een ander punt dat soms als negatief kan worden gezien is dat er geen losse afstandsbediening voorhanden is; volumeaanpassingen moeten via de Sonos app worden geregeld. Echter, voor velen die gewend zijn aan het bedienen van hun apparatuur via een smartphone, past dit naadloos in hun digitale levensstijl.

Wat betreft het ophanggemak, zou je kunnen stuiten op het feit dat Sonos geen ophangbeugel meegeeft, en het apart aanschaffen hiervan kan aan de prijs zijn. Toch, relativerend, is het een eenmalige aanschaf die bijdraagt aan de elegante integratie van de soundbar in je interieur.

Los van de praktische bezwaren rond de afstandsbediening en het gebrek aan HDMI, is de Sonos Ray een slim product dat slimme woningen in gedachten houdt. Het biedt ondersteuning voor verschillende smart home-platformen, zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant, wat een soepele integratie in bestaande systemen garandeert.

Voor wie meer wil weten over het combineren van stijl en geluidsprestaties, is Mijn Ervaring met de Sonos Arc: Ruimtelijk Geluid in Stijl een leestip die een vergelijkbaar design met superieure geluidskwaliteit bespreekt.

Samengevat, de Sonos Ray Soundbar Wit is een stijlvolle en gebruiksvriendelijke optie voor mensen die waarde hechten aan goede audio, zonder dat het de overhand neemt in hun leefruimte. De combinatie van gebruiksgemak, naadloze integratie met andere Sonos-producten, en een kwaliteit die je van Sonos mag verwachten, maken het een aantrekkelijke keuze voor diegene die op zoek is naar een compacte muziekmaatje.

Gebruiksgemak en functionaliteit

Sonos ray wit 4

De Sonos Ray Soundbar Wit staat synoniem voor een slimme mix van gebruiksgemak en functionele finesse, gepresenteerd in een formaat dat zich moeiteloos nestelt in zowel beperkte als ruime leefomgevingen. Met een geïntegreerde wifi-functionaliteit valt het opzetten van een draadloze verbinding je licht, waardoor de installatie een klus is die in een oogwenk geklaard is. Hier zijn enkele kernpunten van de Sonos Ray op het gebied van gebruiksgemak en functionaliteit:

 • Eenvoudige wifi-setup zonder noodzaak voor ingewikkelde bedrading. Trueplay tuning via de Sonos app stemt het geluid af op je kamer. Multiroom-audio houdt in dat je de Ray kunt koppelen aan andere Sonos speakers voor een gesynchroniseerde geluidservaring.
 • Moeiteloos te beheren met de Sonos app, alsook door AirPlay en Spotify Connect.

Beginnend bij het installatieproces, is de wifi-connectiviteit een droom voor diegenen die opzien tegen de warboel van kabels. De Sonos app geleidt je door een klantvriendelijk stappenplan, wat resulteert in een fluitje van een cent setup. Eenmaal op zijn plaats, is het toevoegen van deze soundbar aan je multiroom setup net zo eenvoudig.

Echter, de gebruikservaring komt niet volledig zonder hobbels. Een mogelijk struikelblok kan zijn dat de soundbar niet voorzien is van een HDMI-aansluiting, wat voor sommige moderne gebruikers onhandig kan zijn. Desalniettemin wordt deze beperking snel tenietgedaan door het gebruik van de optische digitale aansluiting, wat nog steeds een eenvoudige link met je tv garandeert.

Het niet hebben van een fysieke ‘uit’ knop kan eveneens gezien worden als een nadeel, maar dit wordt verzacht door het feit dat de soundbar in een laag energieverbruik staat wanneer hij niet actief gebruikt wordt. Sommigen kunnen dit zelfs als een voordeel zien, omdat de soundbar altijd klaar is voor actie zonder dat je door een opstartproces hoeft te gaan.

De Sonos Ray ondersteunt verschillende stemassistenten en smart home platforms zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant. Dit maakt de Ray uitermate geschikt voor een smart home omgeving en biedt gebruikers extra comfort in het dagelijkse leven. Toch is het belangrijk te vermelden dat de volledige potentie van deze smart features alleen tot zijn recht komt indien je over de juiste hardware en instellingen beschikt.

Hoewel de Sonos Ray een radiofunctie biedt, hebben sommige gebruikers problemen ervaren bij het streamen van radiozenders via wifi. Dit is een punt dat mogelijk aandacht behoeft in toekomstige software-updates. Daarbij is niet elk probleem direct een ramp; de meeste zijn verholpen met een simpele update of herstart van de app. Wie op zoek is naar een andere soundbar ervaring zou eens kunnen kijken naar de JBL Bar 800, die naast zijn indrukwekkende geluidskwaliteit ook gebruiksvriendelijkheid biedt.

Een uniek kenmerk van de soundbar is de mogelijkheid om het geluid te regelen via je mobiele telefoon. De app biedt een intuïtieve interface, hoewel dit voor sommigen als ongemakkelijk beschouwd kan worden als ze hun telefoon niet bij de hand hebben. Desondanks, voor degenen die vertrouwd zijn met het ‘smart’ aansturen van hun apparatuur, is dit een moderne functionaliteit die past bij deze tijd.

Concluderend biedt de Sonos Ray Soundbar Wit een doordacht evenwicht tussen gemak en functionele mogelijkheden, verpakt in een toegankelijk product dat een waardevolle toevoeging is aan elke thuisbioscoop of audio-opstelling, ondanks enkele kleine uitdagingen. Met deze soundbar haal je niet alleen een stuk audiofijnheid in huis, maar ook een bondgenoot in gebruikerscomfort en een katalysator voor je dagelijkse multimedia-ervaringen.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Sonos ray wit 5

Wanneer het aankomt op de prijs-kwaliteitverhouding van de Sonos Ray Wit, word je als consument aangenaam verrast. Dit compacte audiojuweeltje biedt namelijk een hoop voor zijn prijs. De geluidskwaliteit die je uit deze kleine soundbar krijgt, doet niet onder voor zijn grotere broers in de Sonos-familie. Echter, zoals bij elk product zijn er ook hier minpunten die we niet kunnen negeren. Voor wie zich verder wil verdiepen in de wereld van compacte soundbars, is er het artikel over de Yamaha SR-C20A Soundbar, dat kan helpen bij het vergelijken van dergelijke apparaten.

Laten we starten met de pluspunten:

 • Uitstekend geluid: Ook in een klein pakket levert Sonos heldere klanken.

 • Trueplay-tuning: Met de app personaliseer je het geluid perfect naar de akoestiek van de ruimte.

 • Design: Slank en stijlvol, past bijna onder elke televisie.

 • Multiroom: Te koppelen met andere Sonos speakers voor een omhullende ervaring.

Nu over naar de kanttekeningen die wat nuances aanbrengen:

 • Geen HDMI: Voor sommige gebruikers kan het ontbreken van een HDMI-aansluiting een gemis zijn. Toch kan dit in veel gevallen met de optische aansluiting opgelost worden.

 • Afstandsbediening-koppeling: Het volume beheren moet via de app, aangezien het niet werkt met alle tv-afstandsbedieningen.

 • Geen ‘uit’ knop: Je kunt de Sonos Ray niet uitschakelen zonder de stekker eruit te trekken, wat even wennen kan zijn.

Ondanks deze minpunten staat de Sonos Ray als een huis wanneer het aankomt op wat het belooft: een verrijking van je audio-ervaring tegen een aantrekkelijke prijs. Het toestel staat niet alleen mooi in elke kamer, maar klinkt ook als een klok. De installatie is kinderspel, vooral wanneer je reeds vertrouwd bent met het Sonos-ecosysteem. En ja, het is waar dat het volume alleen via de app aanpasbaar is, maar laat ons eerlijk zijn, de meeste van ons hebben de smartphone toch al continu binnen handbereik.

De Sonos Ray Wit is zeker een goede keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare, kwalitatieve soundbar die makkelijk te gebruiken is. Of het nu gaat om het kijken van je favoriete serie of het beluisteren van muziek, de Ray stelt niet teleur. En laten we wel wezen, met de ‘alles-in-één-app’ van Sonos is het regelen van het geluid zo simpel dat het geen gedoe meer is.

Het gebrek aan HDMI en hi-res audio mag dan wel voor audiofielen iets zijn om over na te denken, maar voor de gemiddelde luisteraar biedt de Sonos Ray meer dan voldoende om te genieten van een mooie geluidservaring. En met de mogelijkheid om andere Sonos producten toe te voegen en zo je set-up uit te breiden, heb je een solide basis die met je mee kan groeien.

Afsluitend kunnen we zeggen dat de prijs-kwaliteitverhouding van de Sonos Ray Wit dik in orde is. Voor iedereen die een soundbar zoekt die zich makkelijk laat integreren in zowel kleinere ruimtes als het bredere Sonos-ecosysteem, zonder de portemonnee zwaar te belasten, is dit een uitstekende keuze. Met zijn gebruiksvriendelijkheid en degelijke prestaties is de Sonos Ray een muzikale metgezel die je niet teleurstelt.