Mijn ervaring met de Sony HT-S40R soundbar (2024)

Mijn beoordeling van Sony HT-S40R: 5.1 Dolby Digital surround, HDMI ARC ondersteuning en bluetooth streaming. Ideaal voor thuis.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

10 oktober 2023

Inleiding

Sony ht s40r 1

De Sony HT-S40R Soundbar biedt een 5.1-kanaals surroundgeluid systeem voor een thuisbioscoopervaring. Met een krachtige soundbar, een diepe bas leverende subwoofer en twee draadloze speakers, levert deze set een ruimtelijke audio-ervaring. De geïntegreerde Dolby Digital technologie versterkt de filmbeleving en diverse geluidsinstellingen zorgen voor optimale audioprestaties voor elk type entertainment. Door de Bluetooth-functie is het mogelijk om muziek draadloos af te spelen en dankzij HDMI ARC kan de gebruiker het systeem vlot verbinden met de tv.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Nee Bluetooth Ja
Breedte 90 cm Hoogte 5,2 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Nee
Bluetooth Ja Breedte 90 cm
Hoogte 5,2 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sony ht s40r 63 Sony ht s40r 22 Sony ht s40r 51 Sony ht s40r 50

Prijzen

Geluidskwaliteit en surround ervaring

Sony ht s40r 2

Ervaar je films en series alsof je midden in de actie zit met de Sony HT-S40R. Deze 5.1 geluidsopstelling levert zonder twijfel een omsluitend geluid dankzij de Dolby Digital ondersteuning. De set vormt een waardige aanvulling voor wie thuis een intensere audiobeleving zoekt, zonder direct de hoofdprijs te betalen.

Bij het uitpakken van de set weet je meteen dat je een volwaardige surround ervaring kunt verwachten. De setup bestaat uit:

 • Een soundbar van 90 cm breed met een slanke hoogte van 5,2 cm.

 • Een subwoofer voor diepe, dreunende bastonen.

 • Twee achterspeakers die draadloos verbonden zijn, wat de installatie vergemakkelijkt.

Zodra de film start, merk je meteen het verschil. De bioscoopmodus stelt niet teleur en laat je elke explosie voelen en elke voetstap horen. Het geluidsbeeld is ruimtelijk, met heldere dialogen en een mooie balans tussen de hoge tonen en de lage bastonen die de subwoofer je laat voelen.

De muziekmodus toont een andere kant van de HT-S40R. Blader door je playlist en geniet draadloos via Bluetooth van je favoriete nummers. Hierbij is de geluidskwaliteit eveneens goed, al missen de echte audiofielen misschien de finesse van Hi-res audio, die niet ondersteund wordt.

Hoewel er geen wifi aan boord is, wat sommige gebruikers als een tekortkoming kunnen zien, is de eenvoud en de focus op surround geluid wat de Sony HT-S40R sterk maakt. De afstandsbediening maakt het wisselen van instellingen gemakkelijk, al had iets meer directe controle op het apparaat zelf niet misstaan.

Het valt niet te ontkennen dat bij het opzetten van de speakers wat planning nodig is. Elke achterspeaker moet, ondanks het draadloze signaal, nog wel in een stopcontact. Dus, hoewel er geen kabels over de vloer lopen, moet de plaatsing van je zitgedeelte wel enige nabijheid van stopcontacten hebben voor optimaal gemak.

De surround sound ervaring is zonder meer Dolby Digital 5.1 waardig. Films met een rijke geluidstrack komen tot leven, en hoewel dit geen top-end hifi-set is, zal de gemiddelde gebruiker meer dan tevreden zijn.

Zijn er nadelen? Natuurlijk. Geen product is perfect. De afwezigheid van wifi kan als een stap terug gezien worden in een wereld die steeds meer verbonden is. Maar laat dat je niet ontmoedigen. De HT-S40R maakt veel goed met zijn gebruiksgemak en kwaliteit van surround geluid. En laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zoeken een simpel, betrouwbaar en meeslepend systeem zonder te verdrinken in een zee van technische instellingen.

Tot slot ergert het ontbreken van Hi-res audio alleen de meest veeleisende oren. Maar voor de prijs die je betaalt, krijg je veel terug: een echte thuisbioscoop ervaring, die jouw woonkamer transformeert in een mini-filmzaal.

Terwijl de Sony HT-S40R zeker enkele verbeterpunten kent, blijft de geluidskwaliteit en surround ervaring grotendeels boven verwachting. Met wat kleine aanpassingen in huis geniet je van groot geluid, dat de kern vormt van jouw thuisbioscoopsetup.

Design en bouwkwaliteit

Sony ht s40r 3

In het hart van de thuisbioscoop staat vaak een krachtige soundbar, en de Sony HT-S40R belooft op dit gebied veel goeds. Met zijn strakke zwarte design en compacte vormgeving is hij niet alleen een lust voor het oog, maar weet hij ook discreet in elk interieur op te gaan. De soundbar meet netjes 90 centimeter in de breedte en met een hoogte van slechts 5,2 centimeter kan hij gemakkelijk onder de meeste televisies geplaatst worden zonder de infraroodsensoren te blokkeren.

Bouwkwaliteit en Design:

 • Soundbar afmetingen: Met een bescheiden diepte van 7,45 centimeter is het apparaat onopvallend maar aanwezig.

 • Subwoofer: De losse subwoofer, hoewel niet draadloos, heeft toch dezelfde stroomkabel als de soundbar, wat de installatie vereenvoudigt.

 • Achterspeakers: Deze worden geleverd met een draadloze versterker, zodat ze slechts een stopcontact nodig hebben en er geen lelijke kabels zichtbaar zijn.

Hoewel de subwoofer en soundbar moeten delen in een stroomtoevoer, is dit in feite een slimme zet wat betreft ruimtebesparing en minder wirwar aan kabels. De subwoofer zelf is redelijk groot met afmetingen van 38,7 x 19,2 x 36,6 centimeter, maar kan door zijn ontwerp makkelijk in een hoek geplaatst worden waar het niet stoort.

Het geheel is vervaardigd uit stevig materiaal dat solide aanvoelt, wat de middenklasse positionering van de HT-S40R in de markt bekrachtigt. De afwerking is glad en naadloos, met een discrete branding van Sony die het geheel een premium uitstraling geeft.

Een potentieel nadeel van de set zou de afwezigheid van wifi kunnen zijn – een functie die tegenwoordig vaak standaard is. Het gebrek aan hi-res audio ondersteuning zou voor de audiofielen onder ons ook een minpunt kunnen zijn. Echter, met de Bluetooth functionaliteit en andere aansluitmogelijkheden - waaronder HDMI ARC en USB - blijft de HT-S40R een flexibele en gemakkelijk te gebruiken optie voor de meeste gebruikers.

Installatiegemak

De installatie van de HT-S40R is opmerkelijk eenvoudig. Elke speaker en de soundbar is duidelijk gemarkeerd, waardoor je snel en zonder hoofdbrekens je systeem kunt opzetten. Dit wordt verder vergemakkelijkt door het meegeleverde draadloze versterkersysteem voor de achterspeakers, waardoor je vrij bent van het trekken van lange kabels door je woonkamer. Dit komt de esthetiek van je woning zeker ten goede.

Het design van de afstandsbediening is eveneens intuïtief en gebruiksvriendelijk. Je hebt snel toegang tot verschillende geluidsmodi, van bioscoop tot muziek, waardoor de overgang tussen verschillende entertainmentopties vloeiend verloopt.

Concluderend

Terwijl de Sony HT-S40R geen torenhoge verwachtingen wekt wat betreft de allerhoogste geluidsspecificaties, biedt het wel een solide betrouwbaarheid en duurzaamheid die je zou verwachten van een merk als Sony. De nadelen die er zijn, zoals het gebrek aan wifi-functionaliteit, worden grotendeels opgevangen door de vele andere pluspunten. Het design is modern zonder opdringerig te zijn en past in de meeste woonruimtes. De bouwkwaliteit houdt de belofte van een duurzame investering in, iets wat zeker niet onderschat mag worden bij de keuze voor een geluidssysteem dat jaren mee moet gaan.

Connectiviteit en gebruiksgemak

Sony ht s40r 4

De Sony HT-S40R Soundbar is een interessant pakket voor iedereen die zijn thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau wil tillen zonder daarbij de woonkamer te overladen met kabels. Door de combinatie van een soundbar, subwoofer en draadloze achterspeakers krijg je dat gewilde 5.1 surround sound gevoel zonder in te leveren op het gebruiksgemak.

Qua connectiviteit heeft de HT-S40R veel te bieden:

 • Bluetooth voor gemakkelijk draadloos streamen van muziek.

 • HDMI ARC maakt het mogelijk om met slechts één kabel audio- en bedieningssignalen te versturen naar en van je tv.

 • Een USB-poort voor media afspelen en software-updates.

Het configureren van deze set is verrassend eenvoudig. Na de soundbar en subwoofer met één stroomkabel aan te sluiten en de achterspeakers op de draadloze versterker, ben je bijna klaar. Het koppelen van Bluetooth-apparaten is een fluitje van een cent, en de verbinding blijft stabiel tijdens het gebruik.

Echter, de afwezigheid van Wi-Fi connectiviteit kan tegenvallen voor hen die een naadloze integratie met hun netwerk en streamingdiensten verwachten. We moeten wel relativeren dat dit bij andere soundbars in deze prijsklasse ook geen gemeengoed is.

Een interessant pluspunt is de verscheidenheid aan geluidsmodi. Met één druk op de knop wissel je tussen de bioscoop-, muziek- of andere vooraf ingestelde geluidsmodi. Dit maakt het toegankelijk voor ook de minder technische gebruiker om een optimale geluidsbeleving te verkrijgen voor de gekozen content.

Wat misschien opvalt is de grootte van de subwoofer. Met een hoogte van 38,7 cm is het geen kleine jongen, maar het ontwerp is dusdanig dat hij niet misstaat in een moderne woonkamer. Zijn aanwezigheid wordt gerechtvaardigd door de diepe bassen die bijdragen aan de impact van films en muziek.

Het ontbreken van een netwerkaansluiting en ingebouwd multiroom audio is jammer, maar voor velen wellicht geen dealbreaker. Zeker als je bedenkt dat veel gebruikers deze set primair aanschaffen voor de filmervaring en niet zozeer voor de multiroom functionaliteit.

De meegeleverde afstandsbediening is praktisch en overzichtelijk; geen overbodige knoppen en functies die de gebruiksvriendelijkheid zouden kunnen schaden. Hiermee versterkt Sony zijn visie op een set die de alledaagse gebruiker een gevoel van high-tech zonder gedoe moet geven.

Het is overduidelijk dat Sony met de HT-S40R gericht is op gebruiksgemak en toegankelijkheid voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een simpele, maar effectieve upgrade van hun audio-ervaring thuis. Hoewel het niet de meest geavanceerde set is in termen van netwerk-connectiviteit en multiroom mogelijkheden, slaagt de HT-S40R er wel in om een overtuigende surround ervaring te bieden zonder complexe installaties of instellingen. Voor velen zal dit de perfecte middenweg betekenen, waarbij het gemak en het genot voorop staan.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Sony ht s40r soundbar b8zw4vr34e3q qjn8gjk

Wanneer je overweegt je woonkamer te veranderen in een thuisbioscoop, is de prijs-kwaliteitverhouding van het audioapparatuur van essentieel belang. De Sony HT-S40R lijkt op het eerste gezicht een interessante kandidaat met zijn indrukwekkende 5.1 surroundgeluid. Maar hoe verhoudt de set zich tot zijn prijskaartje? Hier volgt de hamvraag: krijg je waar voor je geld?

Laten we beginnen met wat deze set ons biedt:

 • Soundbar, subwoofer, en twee achterspeakers.

 • Geïntegreerd Dolby Digital 5.1 voor die meeslepende filmervaring.

 • Verscheidene geluidsmodi voor verschillende entertainmenteisen.

 • Bluetooth-connectiviteit voor draadloos muziek streamen.

 • HDMI ARC voor een eenvoudige aansluiting op de tv.

 • Geen vervelende kabels met een draadloze versterker voor de achterspeakers.

De achterluidsprekers vereisen weliswaar een apart stopcontact, maar dit is een klein ongemak in vergelijking met de wirwar aan snoeren die je vaak ziet bij geluidsinstallaties. Bovendien deelt de soundbar zijn voeding met de subwoofer, wat weer een stopcontact bespaart. Deze kleine details wijzen erop dat er goed is nagedacht over het gebruiksgemak in de hedendaagse huiskamer.

Nu de mindere kanten – nee, deze set heeft geen wifi, multiroom audio, of hi-res audio, en ook kun je niet via een netwerk spelen of compatibiliteit met apps verwachten. Echter blijft de vraag, hoe belangrijk zijn deze functies voor de gemiddelde gebruiker die simpelweg een goed geluid bij zijn films en series wil zonder een fortuin uit te geven of een IT-diploma te moeten halen?

Qua prijsstelling bevindt de Sony HT-S40R zich in de middenklasse, wat inhoudt dat hij niet de goedkoopste is, maar ook zeker niet behoort tot de high-end prijskaartjes waar je soms van achterover slaat. Zeker wanneer we in overweging nemen dat Sony bekend staat om zijn degelijke bouwkwaliteit en betrouwbaarheid. Ook de twee jaar garantie en de service van Coolblue, waarbij je oude apparaat gratis wordt teruggenomen, wegen mee in de hele prijs-kwaliteitdiscussie.

De geluidskwaliteit die klanten als ‘goed’ beoordelen, gekoppeld aan het gemak van een draadloos 5.1 systeem, maakt de Sony HT-S40R een solide keuze voor menigeen. Belangrijk is wel dat je je verwachtingen afstemt op de prijsklasse. Verwacht geen professioneel bioscoopgeluid, maar voor de gemiddelde woonkamer biedt deze set een royale verbetering ten opzichte van de ingebouwde tv-speakers.

Samenvattend, de Sony HT-S40R is een soundbar set die met zijn functies en prestaties eer doet aan zijn prijs. Voor de thuisgebruiker die geen behoefte heeft aan geavanceerde netwerkfuncties, maar wel het plezier van goed surroundgeluid wil ervaren tijdens de filmavonden, lijkt dit systeem een slimme aankoop. Heb je wat meer te besteden en ben je op zoek naar de crème de la crème op audiogebied, dan zou je verder kunnen kijken. Maar voor een degelijk, betrouwbaar geluidssysteem dat zonder te veel gedoe een plezierige kijk- en luisterervaring biedt, staat de Sony HT-S40R zijn mannetje.