Compact mooi geluid: ons oordeel over de Yamaha SR-C20A Soundbar (2023)

Mijn ervaring met de Yamaha SR-C20A: een compacte soundbar die helder geluid en gebruiksgemak biedt.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Yamaha sr c20a zwart 1

De Yamaha SR-C20A Soundbar Zwart is een compacte soundbar - ideaal voor kleinere ruimtes. De kracht van deze soundbar ligt in de combinatie van diverse geluidstechnologieën, zoals virtueel surround geluid en de speciale Clear Voice modus, die zorgt voor een heldere weergave van gesprekken. Dit alles met een strak en minimalistisch ontwerp.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Nee Bluetooth Ja
Breedte 60 cm Hoogte 6,4 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Nee
Bluetooth Ja Breedte 60 cm
Hoogte 6,4 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Yamaha sr c20a zwart 22 Yamaha sr c20a zwart 2 Yamaha sr c20a zwart 21 Yamaha sr c20a zwart 1 Yamaha sr c20a zwart 24 Yamaha sr c20a zwart 12 Yamaha sr c20a zwart 7 Yamaha sr c20a zwart 26 Yamaha sr c20a zwart 14 Yamaha sr c20a zwart 9

Design en Formaat

Yamaha sr c20a zwart 2

De Yamaha SR-C20A soundbar weet met zijn slanke design en compacte formaat gemakkelijk een plekje te veroveren in elk interieur. Met een breedte van 60 cm en een hoogte van slechts 6,4 cm, is deze soundbar onopvallend genoeg om onder vrijwel elke televisie te plaatsen. Het zwarte, gestroomlijnde uiterlijk geeft het apparaat een moderne touch die niet misstaat in een hedendaags huishouden.

De voordelen van het formaat en design op een rijtje:

 • Past makkelijk onder de TV

 • Stijlvol zwart dat bij de meeste TV-frames past

 • Niet overheersend in de kamer

Natuurlijk is het niet alleen het oog dat iets wil; een soundbar koop je voor de geluidsverbetering. Hoewel de basweergave en de helderheid van stemmen voor sommige fijnproevers onder ons niet volledig aan de verwachtingen voldoen, biedt de SR-C20A zeker een meerwaarde ten opzichte van de standaard tv-luidsprekers. Dit is met name merkbaar voor wie nog geen hoogwaardige tv-audio heeft ervaren.

Met functionaliteiten zoals HDMI ARC reageert de soundbar handig met de tv mee - een aangename feature die extra gemak biedt doordat de afstandsbediening van de tv volstaat voor de dagelijkse bediening. Bluetooth connectiviteit is ook een sterk punt; je verbindt moeiteloos je mobiele apparaten voor een draadloze muziekervaring.

Het moet gezegd worden dat de soundbar, hoewel passend bij de huidige minimalistische trend, gekenmerkt wordt door een geluidskwaliteit die weliswaar niet uitmuntend is, maar zeker voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Dit maakt de Yamaha SR-C20A een goede keuze voor bij je tv en eventueel voor het streamen van muziek, al zullen echte audiofielen mogelijk elders beter vinden wat ze zoeken.

Hoewel ontworpen zonder een losse subwoofer, wat normaal is voor het compactere segment, kan het ontbreken van die diepe bastonen soms voelbaar zijn. Dit kan voor sommigen een struikelpunt vormen, maar voor velen zal de verbetering in geluidsklank ten opzichte van de standaardspeakers van de tv opwegen tegen dit gemis.

Dit moderne hebbeding is bovendien makkelijk te hanteren en snel geïnstalleerd. De intuïtieve bediening vergroot het gebruiksgemak en de meegeleverde afstandsbediening is een praktische toevoeging, hoewel je deze na de eerste instellingen wellicht minder zult gebruiken. En voor wie graag alles via de smartphone doet, is er de handige Yamaha app.

In de balans tussen design, formaat en functionaliteit staat de Yamaha SR-C20A zijn mannetje; het brengt een elegante touch aan je tv-hoek en verzorgt een aanzienlijke sprong voorwaarts ten opzichte van tv-speakers. De soundbar biedt een solide geluidservaring en gaat daarin hand in hand met het strakke design dat het belooft. Voor de juiste doelgroep, die een harmonie wil tussen esthetiek en prestatie, is deze soundbar vast een schot in de roos.

Aansluitmogelijkheden en Gebruiksgemak

Yamaha sr c20a zwart 3

De Yamaha SR-C20A Zwart is een soundbar die gemak in gebruik naadloos combineert met diverse aansluitmogelijkheden - een eigenschap die in de moderne, vaak hectische levensstijl niet onderschat mag worden. Het apparaat staat zijn mannetje met een arsenaal aan aansluitingen:

 • HDMI ARC voor een eenvoudige setup met de televisie

 • Digitale optische ingang als alternatief

 • Bluetooth connectiviteit voor het streamen vanaf mobiele apparaten

Na het uitpakken van de Yamaha SR-C20A valt direct op hoe moeiteloos het integreren met bestaande apparatuur verloopt. Door HDMI ARC te gebruiken, kan de soundbar met één enkele kabel aan de televisie worden gekoppeld waarbij de functionaliteit van audio-terugkoppeling wordt benut. Dit betekent dat, als je tv dit ondersteunt, de soundbar automatisch inschakelt bij het aanzetten van de tv en je de audio kunt regelen met de afstandsbediening van je tv – geen extra afstandsbedieningen nodig, wat weer een afstandsbediening minder op tafel betekent.

Bluetooth verbinding werkt vlot, waardoor je zonder veel poespas met je smartphone of tablet muziek naar de soundbar kunt streamen, een comfortabele functie voor die luie zondagmiddagen. Ook biedt de Yamaha app handige mogelijkheden om de soundbar te bedienen, wat nog een extra dimensie aan het gebruiksgemak toevoegt.

Het feit dat er geen HDMI-kabel wordt meegeleverd en geen ondersteuning is voor WiFi of multiroom audio, kan gezien worden als een kleine smet op het blazoen van dit verder zo handzame apparaat. Voor sommigen kan dit als een nadeel worden ervaren, maar laten we wel wezen: de meesten hebben al een overvloed aan kabels in huis en de afwezigheid van geavanceerdere netwerkfuncties wordt ruimschoots gecompenseerd door de focus op gebruiksgemak. Zo zul je geen zware gebruikershandleidingen door hoeven te spitten om je weg te vinden.

De soundbar beschikt verder niet over een subwoofer of uitgebreide surround sound systemen. Dit betekent dat de pure audiofiel misschien een dieper geluid of een meer meeslepende ervaring zal missen, zeker wanneer het neerkomt op het laag. De integratie van ‘Clear Voice’ is een welkome functionaliteit, want dialogen in films worden hiermee duidelijker en helderder.

Is de geluidskwaliteit van de SR-C20A revolutionair? Niet echt. Het is niet het apparaat dat je naar de audiohemel zal katapulteren, maar het zal wel een duidelijke verbetering zijn ten opzichte van de ingebouwde luidsprekers van de meeste televisies. Voor zijn prijspunt doet de Yamaha SR-C20A Zwart wat het belooft en biedt het een degelijke geluidsupgrade voor de casual gebruiker.

Het toverwoord hier is ‘gemak’. Of je nu kiest voor een aansluiting via HDMI, optisch of Bluetooth, je bent ervan verzekerd dat de SR-C20A past bij je setup en je luistergewoontes zonder dat je een cursus techniek hoeft te volgen. En dat is uiteindelijk wat telt voor de gemiddelde gebruiker die zoekt naar een simpele, doch effectieve geluidsboost.

Geluidskwaliteit en Ervaring

Yamaha sr c20a zwart 4

Wanneer we het hebben over de Yamaha SR-C20A Soundbar, komt direct het begrip 2D Virtual Surround Sound naar voren. Deze soundbar belooft een ruimtelijke geluidservaring in een compact formaat. Met een breedte van 60 cm en hoogte van 6,4 cm past hij eenvoudig onder de meeste tv’s. Voor liefhebbers van helder geluid is de Bluetooth-functionaliteit een welkome toevoeging, waardoor je gemakkelijk je favoriete nummers streamt vanaf je smartphone of tablet.

De geluidskwaliteit is echter waar deze soundbar het van moet hebben, en gebruikerservaringen lopen uiteen:

Pluspunten:

 • Verbetering van het tv-geluid ten opzichte van interne speakers. HDMI ARC zorgt voor eenvoudige bediening samen met de tv. Bluetooth-verbinding werkt naadloos met verschillende apparaten.
 • Clear Voice technologie maakt dialogen beter verstaanbaar.

Punten van kritiek:

 • De bas kan voor sommige gebruikers tegenvallen.
 • Stemmen en hoge tonen zijn niet altijd even helder.
 • Muziekweergave kan soms vervormd klinken.

Het is duidelijk dat de SR-C20A vooral uitblinkt als upgrade van het standaard tv-geluid. Voor kijkers die ontevreden zijn over de inbuilt speakers van hun platte tv, biedt de soundbar een significante verbetering. De surround sound effecten zijn goed merkbaar en geven films en series extra diepte. Het gebruik van de Yamaha app voegt een laag van gebruiksgemak toe, waarmee onder andere de geluidsinstellingen naar wens aangepast kunnen worden.

Bij het luisteren naar muziek presteert de soundbar wisselend; sommigen vinden de geluidsprestatie meer dan voldoende, anderen noemen het ‘ingeblikt’. Het is mogelijk afhankelijk van het soort muziek en de persoonlijke voorkeur. Het gebrek aan hi-res audio steekt wellicht voor de audiofielen onder ons.

De verbindingsopties zoals HDMI ARC en Bluetooth spelen in de praktijk een grote rol in het dagelijks gebruiksgemak. Deze mogelijkheden werken uitstekend en gebruikers waarderen het dat de soundbar synchroon met de televisie aan- en uitgaat. Dit benadrukt hoe de SR-C20A het leven eenvoudiger maakt, vooral met de belofte dat er geen extra afstandsbediening nodig is voor de bediening.

Wie op zoek is naar een aardverschuivende bas en audioweergave die kan concurreren met high-end audio-apparatuur, zal in de SR-C20A niet de perfecte match vinden. Het is echter een kwestie van verwachtingen bijstellen. Voor een middenklasse soundbar levert de SR-C20A prestaties die voor de doorsnee kijker en luisteraar volstaan.

Concluderend is het dus van belang dat toekomstige gebruikers met realistische verwachtingen de SR-C20A in huis nemen. Hij is geen meester in alle aspecten van audio, maar biedt zeker een waarneembare verbetering ten opzichte van tv-speakers en dat in een gebruiksvriendelijk, compact pakket.

Prijs-kwaliteitverhouding en Conclusie

Yamaha sr c20a zwart 5

Wanneer we de kosten afwegen tegen de prestaties, springt de Yamaha SR-C20A Soundbar Zwart eruit als een solide keuze voor wie op zoek is naar een upgrade van het televisiegeluid zonder de bank te breken. Deze soundbar biedt een aantal prettige functies die in veel hedendaagse huiskamers als muziek in de oren zullen klinken.

 • Prijs-kwaliteitverhouding: Gezien de beperkte investering, krijg je een product dat het geluid van je TV flink kan verbeteren.

 • Bluetooth-connectiviteit: Ideaal voor het streamen van je favoriete muziek vanaf verschillende apparaten.

 • HDMI ARC: Gemakkelijk te koppelen met moderne televisies voor een probleemloze integratie.

 • Gebruiksgemak: Met de afstandsbediening of via een handige app op je smartphone blijft de bediening simpel.

De Yamaha SR-C20A lijkt vooral ontworpen voor tv-kijkers die het dunne geluid van hun platte TV zat zijn. Het biedt een merkbare verbetering in geluidskwaliteit, vooral voor dialogen en algemene helderheid van het geluid. Met functies als Clear Voice worden stemmen scherper en beter hoorbaar, wat het kijkplezier zeker ten goede komt.

Hoewel sommige gebruikers de bas en de weergave van muziek als onvoldoende ervaren, lijkt het erop dat dit voor de meeste situaties niet als een groot probleem wordt gezien. Het woord ‘middelmatig’ zou hier passen, maar met de wetenschap dat dit een compacte soundbar is, kunnen we dit relativeren. Je mag nou eenmaal niet verwachten dat een klein apparaat kan concurreren met een volledig thuisbioscoopsysteem.

Verder meldt een gebruiker dat het geluid zelfs vervormd lijkt, een punt van kritiek dat zeker voor muziekliefhebbers zwaar kan wegen. Echter, we moeten ook erkennen dat smaken verschillen en de ervaring van geluid zeer persoonlijk is.

De compactheid van het apparaat wordt vaak genoemd en gewaardeerd. Het slanke en subtiele design zorgt ervoor dat de soundbar in bijna elke kamer past zonder op te vallen. Bovendien maakt de eenvoudige installatie en de compatibiliteit met diverse devices het een aantrekkelijke optie voor gebruikers van alle leeftijden.

Aan de zijde van mogelijke verbeterpunten wordt aangehaald dat de stereo muziek wat meer dynamiek mag hebben en dat het toestel een rijkere bass had mogen bezitten. Toch is het wel duidelijk dat de meerprijs aan kwaliteit ten opzichte van ingebouwde tv-speakers voor veel gebruikers de doorslag geeft.

Resumerend, als je een manier zoekt om je tv-ervaring te verbeteren zonder meteen een vermogen uit te geven, biedt de Yamaha SR-C20A Soundbar een goede balans tussen prijs en kwaliteit. We moeten erkennen dat, hoewel de soundbar wellicht niet kan tippen aan de duurdere en grotere varianten, het voor zijn prijsklasse een betrouwbare en functionele keuze is. Gebruiksvriendelijkheid en de diverse handige eigenschappen compenseren ruimschoots voor het soms niet overweldigend geluid. Het mag gezegd worden: Yamaha levert steevast een product dat doet wat het moet doen, en dat geldt ook voor de SR-C20A.