Een soundbar kopen in 2024: Meestgestelde vragen

Alles over soundbars in 2024: geluidskwaliteit, gebruik, soorten, koopadvies, aansluitmogelijkheden, compatibiliteit met televisies, prestaties en meer.
Publicatiedatum

13 januari 2023

Introductie

Soundbar

Wilt u wellicht een soundbar aanschaffen? Wij beantwoorden de meestgestelde vragen hierover.

Een soundbar is een dunne luidspreker die ontworpen is om de geluidskwaliteit van televisies te verbeteren. Soundbars zijn vaak een stuk compacter en designvriendelijker dan traditionele “home cinema” systemen en zijn gemakkelijk te installeren. Ze produceren een hoop geluid voor hun formaat - vaak met goede kwaliteit - en kunnen worden aangesloten op een televisie via een HDMI, optische of Bluetooth verbinding. Soundbars bieden vaak een aantal geluidmodi, waaronder virtuele surround sound, die een meer “immersieve” ervaring bieden dan de ingebouwde speakers van een televisie.

Prijzen

Waar op te letten bij het kopen van een soundbar

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten bij het kopen van een soundbar.

Compatibiliteit

Zorg ervoor dat de soundbar compatibel is met je tv, blu-ray-speler, gamingconsole of andere apparaten waarmee je de soundbar wilt gebruiken. Veel soundbars hebben HDMI-aansluitingen, maar er zijn ook soundbars met optische aansluitingen, Bluetooth of zelfs WiFi-verbindingen. Controleer of de soundbar de aansluitingen heeft die je nodig hebt.

Geluidskwaliteit

Let op de kwaliteit van het geluid: heldere hoge tonen, warme middentonen en diepe bas. Let ook op de geluidsdruk van de soundbar, want sommige soundbars hebben een lagere maximale geluidsdruk dan andere. Dit is zeker belangrijk als je van plan bent om de soundbar vaak op een hoog volume te gebruiken.

Functies

Sommige soundbars hebben functies als ingebouwde wifi en bluetooth, en kunnen zoals gecontroleerd worden met een smartphone-app of de spraakbediening zoals Alexa of Google assistant. Andere hebben weer alleen een afstandsbediening inbegrepen.

Als je het vaak als muzieksysteem gebruikt, kun je ook overwegen om een soundbar met ingebouwde streaming-mogelijkheden zoals Spotify Connect of Chromecast te kopen.

Draadloze speakers

Draadloze speakers kunnen los van de soundbar worden geplaatst en kunnen zo een nog beter geluid geven. Deze zogenaamde surround sound-systemen zorgen voor een meer realistische geluidsweergave. Houdt er wel rekening mee dat deze systemen vaak duurder zijn en ook extra afstandsbedieningen of apps nodig hebben voor besturing.

Design en formaat

Kijk of het apparaar past bij de grootte van de ruimte waar je hem wilt gebruiken. Het design is ook belangrijk, aangezien soundbars vaak in het zicht staan.

Ingebouwde stemassistent

Wil je een soundbar met een ingebouwde spraakbesturing? Dit kunnen de bekende spraakassistenten zijn zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Deze kunnen gebruikt worden voor het afspelen van muziek, het regelen van het volume of het bedienen van andere smart-home apparaten.

Ondersteuning voor meerdere ruimtes (‘multi-room’)

Ondersteuning voor ‘multiroom’ geluid betekent dat u uw soundbar kunt koppelen met andere speakers in uw huis voor een meer surround geluidseffect. Sommige soundbars bieden deze functie standaard, terwijl andere dit alleen via specifieke apps of software aanbieden.

Digitale inhoudsdecodering

Er zijn veel verschillende geluidsformaten die tegenwoordig worden gebruikt, zoals Dolby Digital, DTS en PCM. Het is belangrijk om te controleren of de soundbar die u overweegt, ondersteuning biedt voor deze formaten.

Virtual surround sound

Virtual surround sound is een andere technologie die sommige soundbars aanbieden. Dit simuleert surround sound effecten door middel van de interne processing van de soundbar, in plaats van het gebruik van extra speakers. Dit kan een goede optie zijn als u geen ruimte heeft voor meerdere speakers, of als u geen extra speakers wilt aanschaffen. Zorg er wel voor dat de soundbar een kwalitatief goede virtual surround sound technologie heeft, en niet enkel een namaakversie is.

Uitbreidbaarheid

Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om extra speakers toe te voegen - dit kan handig zijn als u van plan bent om uw geluidssysteem in de toekomst te upgraden.

Automatische kalibratie

Automatische kalibratie is een technologie waarbij de soundbar automatisch de geluidsinstellingen aanpast aan de grootte en opstelling van de kamer waarin het wordt geplaatst. Dit kan helpen om een optimaal geluid te behalen in verschillende omgevingen, zonder dat u de instellingen handmatig hoeft aan te passen. Dit kan handig zijn als u de soundbar in verschillende kamers gaat gebruiken of als u vaak de opstelling van de soundbar wijzigt.

Ingebouwde subwoofer

Een subwoofer zorgt voor de bas frequenties in het geluid, en kan een aanzienlijke verbetering zijn voor de kwaliteit van het geluid. Soundbars met een ingebouwde subwoofer kunnen een krachtigere en gebalanceerde geluidsweergave bieden. Maar als u van plan bent om uw geluidssysteem te upgraden met een aparte subwoofer, is dit niet noodzakelijk.

Aanvullende accessoires

Soundbar met afstandsbediening

Sommige soundbars worden geleverd met afstandsbedieningen, wall mounts of andere accessoires die het gebruik van de soundbar kunnen vergemakkelijken. Het kan ook handig zijn om te controleren of er optionele accessoires beschikbaar zijn zoals een draadloze subwoofer of extra speakers die u later kunt aanschaffen.

Ondersteuning voor firmware updates

Firmware updates zijn belangrijk om problemen op te lossen of om nieuwe functies toe te voegen. Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om firmware updates automatisch te downloaden, terwijl andere dit manueel moeten doen.

Prijs

Soundbars variëren in prijs van een paar honderd tot meer dan duizend euro, dus het is belangrijk om een budget te bepalen en te zoeken naar een soundbar die binnen dat budget past en de eigenschappen biedt die je zoekt.

Garantie

De meeste fabrikanten bieden een beperkte garantie op hun producten, en het is aan te raden om een soundbar te kiezen met een garantie die voldoet aan uw verwachtingen. Dit geeft u de zekerheid dat uw soundbar gedekt is voor eventuele defecten of problemen die zich kunnen voordoen tijdens de garantieperiode.

Hoe werkt een soundbar?

Een soundbar is een apparaat dat wordt gebruikt om de geluidskwaliteit van een televisie te verbeteren. Het bestaat uit een aantal luidsprekers die samenwerken om een rijker geluid te produceren dan de ingebouwde luidsprekers van een TV.

Een soundbar wordt meestal verbonden met een TV via een kabel, zoals HDMI of optische kabel, of via Bluetooth of wifi. Het apparaat ontvangt dan het audio signaal van de TV en versterkt het via zijn eigen luidsprekers. De meeste soundbars hebben ook een ingebouwde versterker of een extra externe versterker die het geluid versterkt.

Sommige soundbars hebben ook ingebouwde functies zoals een equalizer, waarmee gebruikers de audio kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. Andere functies kunnen zijn: multi room audio, of Voice assistants zoals Alexa of Google assistent.

Soorten soundbars

Er zijn verschillende soorten soundbars beschikbaar op de markt, elk met hun eigen unieke set aan features en specificaties.

Standaard Soundbar

De standaard soundbar is de meest voorkomende en eenvoudige vorm van een soundbar. Het is een dunne, langwerpige speaker die onder of boven een televisie geplaatst wordt. Deze soundbars bieden een verbeterde geluidskwaliteit in vergelijking met de ingebouwde speakers van een televisie, maar zijn meestal niet zo krachtig als andere soorten soundbars. Standaard soundbars zijn vaak eenvoudig te installeren en te gebruiken, en zijn beschikbaar in een breed scala aan prijsklassen.

Soundbar met Subwoofer

Een soundbar met een subwoofer is een andere veelvoorkomende vorm van een soundbar. Deze soundbars zijn vergelijkbaar met de standaard soundbars, maar beschikken over een extra subwoofer die speciaal is ontworpen om de lage tonen te versterken. Hierdoor krijgt de gebruiker een veel vollere en krachtigere geluidservaring, met name wanneer het gaat om muziek en films. Een soundbar met een subwoofer is meestal een beetje duurder dan een standaard soundbar, maar het verschil in geluidskwaliteit is vaak wel degelijk waarneembaar.

3.1 Soundbar met Subwoofer

Soundbar met subwoofer

Een 3.1 soundbar met subwoofer is een soundbar met een aparte subwoofer en twee aparte speakers . Dit zorgt voor een zeer rijke stereo ervaring. Hierdoor krijgt de gebruiker een veel vollere en krachtigere geluidservaring, met name wanneer het gaat om muziek en films. Deze type soundbar is meestal duurder dan de andere types soundbars, maar is vaak wel de beste keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een high end geluidservaring in hun huiskamer.

Er zijn ook nog andere types soundbars zoals het 2.1 systeem, 5.1 systeem, en de surround soundbars. Daarnaast zijn er ook nog soundbars die gekoppeld kunnen worden aan andere speakers in huis voor een echt surround systeem of die speciaal ontworpen zijn voor bepaalde gebruiksdoelen zoals gaming of muziek.

Er zijn ook nog andere soorten soundbars beschikbaar, die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde gebruiksdoelen.

Gaming Soundbar

Deze soundbars, speciaal ontworpen voor gaming, hebben vaak extra features zoals een lagere vertraging (latency) tussen het beeld en de geluiden, waardoor de gebruiker een meer immersieve gaming ervaring krijgt. Sommige gaming soundbars beschikken over extra knoppen of een afstandsbediening specifiek voor het veranderen van geluidsinstellingen tijdens het spelen.

Muziek Soundbar

Er zijn ook soundbars speciaal ontworpen voor gebruik met muziek. Deze soundbars beschikken vaak over een uitgebreidere geluidsweergave, met een bredere frequentierespons en een groter dynamisch bereik. Hierdoor krijgt de gebruiker een veel rijkere geluidservaring wanneer hij/zij muziek luistert. Sommige muziek soundbars hebben ook speciale instellingen voor verschillende muziekgenres, zoals een “Jazz mode” of een “Rock mode”, die speciaal zijn afgestemd op de specifieke geluidsbehoeften van dat genre.

Wireless Soundbar

Er zijn ook soundbars die gebruik maken van draadloze technologie zoals Bluetooth, Wi Fi of AirPlay. Deze soundbars kunnen verbinding maken met een andere draadloze speaker of een mobiel apparaat, zodat de gebruiker muziek of andere audio kan afspelen zonder gebruik te hoeven maken van een kabel. Deze soundbars zijn vaak makkelijker te installeren en te gebruiken, omdat er geen bekabeling nodig is.

Soundbar met Virtual Surround Sound

Soundbars met Virtual Surround Sound technologie zorgen voor een surround geluidservaring zonder dat er extra speakers nodig zijn. Dit wordt bereikt door het gebruik van een combinatie van ingenieuze processen zoals signal processing en psycho acoustische technieken. Het beeld wordt geprojecteerd naar de gebruiker en lijkt afkomstig te zijn van verschillende locaties in de kamer, terwijl de geluiden van de soundbar afkomstig zijn. Dit kan een efficiënte manier zijn om een surround geluidservaring te creëren zonder dat er veel ruimte of extra apparatuur nodig is.

Soundbar voor buitengebruik

Er zijn ook soundbars speciaal ontworpen voor buitengebruik. Deze soundbars zijn speciaal ontworpen om weerstand te bieden tegen weersinvloeden zoals regen en hitte. Deze soundbars zijn meestal waterdicht of waterafstotend en zijn gebouwd met kwalitatief hoogwaardige componenten om de levensduur van de speaker te verlengen. Deze soundbars zijn vaak robuuster en geschikt voor gebruik buitenshuis.

Soundbar met Smart functies

Er zijn ook soundbars met smart functies die zijn uitgerust met een ingebouwde AI assistent zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Met deze soundbars kunt u uw favoriete muziek afspelen, weerberichten opvragen, of andere taken uitvoeren door gewoon uw stem te gebruiken. Deze soundbars bieden de gebruiker de mogelijkheid om te profiteren van de vele voordelen van een slimme assistent, terwijl ze tegelijkertijd genieten van een uitstekende geluidskwaliteit.

Soundbar met streaming voor meerdere ruimtes (‘multi-room streamingf’)

Zoals eerder vermeld zijn er ook soundbars die “multi room streaming” ondersteunen. Hiermee kan de gebruiker muziek afspelen in verschillende kamers van het huis, waardoor het huis wordt gevuld met dezelfde of verschillende muziek in elke kamer. Dit kan worden gedaan door het koppelen van de soundbar aan andere speakers in het huis, of door het gebruik van een speciaal Multi room streaming systeem.

Soundbar met hoge resolutie geluid (“High Resolution Audio”)

Er zijn ook soundbars die ondersteunen High Resolution Audio. Dit betekent dat de soundbar in staat is om audio te reproduceren met een hogere bitrate en resolutie dan de standaard CD kwaliteit. Hierdoor kan de gebruiker genieten van een rijkere en meer gedetailleerde geluidservaring, vooral wanneer het gaat om muziek.

Soundbar met integratie met andere “slimme” apparaten

Er zijn ook soundbars die eenvoudig kunnen worden geïntegreerd met andere slimme apparaten in het huis, zoals een slimme thermostaat of verlichting. Dit kan de gebruiker de mogelijkheid geven om de soundbar te bedienen met een andere app of via spraakbesturing, of om automatische instellingen te maken zoals het aanpassen van het volume of het selecteren van een specifiek geluidssysteem bij het inschakelen van de televisie.

Soundbar met 3D Audio

Soundbars met 3d Audio maken gebruik van technologieën zoals Dolby Atmos of DTS:X om een meer realistisch surround geluid te creëren, waardoor de gebruiker zich midden in de actie lijkt te bevinden. Dit kan een unieke en immersieve ervaring bieden voor gebruikers, vooral tijdens het kijken van films of het luisteren naar muziek.

Soundbar met Spraakbesturing

Deze soundbars kunnen worden bediend met behulp van spraakcommando’s, zoals “Play music” of “Turn up the volume”, waardoor de gebruiker de soundbar kan bedienen zonder dat hij/zij fysiek in contact hoeft te zijn met de soundbar. Dit kan erg handig zijn voor gebruikers die de soundbar willen bedienen vanaf een afstand of voor gebruikers die beperkt zijn in hun mobiliteit.

Soundbar met ingebouwde Chromecast of AirPlay

Hiermee kunt u eenvoudig muziek streamen vanaf uw smartphone of tablet en afspelen via de soundbar. Ook kunt u de soundbar gebruiken als speaker voor uw Chromecast of Airplay gecompatibele apparaat zoals een televisie of een speaker.

Waarom een soundbar kopen

Een soundbar is een compacte speaker die bedoeld is om de audio ervaring van televisies te verbeteren. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een soundbar zou willen kopen. Hieronder beschrijf ik enkele van de belangrijkste voordelen van een soundbar.

Verbeterde audio ervaring

De meest voor de hand liggende reden om een soundbar te kopen is om de audio ervaring van televisies te verbeteren. Veel televisies, zelfs high end modellen, hebben niet de beste ingebouwde speakers. Soundbars zijn speciaal ontworpen om de audio ervaring van televisies te verbeteren en kunnen een groter geluidsbereik en een helderder geluid produceren dan ingebouwde televisiespeakers.

Ruimtebesparend

Een andere reden om een soundbar te kopen is dat ze ruimtebesparend zijn. In tegenstelling tot traditionele surround sound systemen, die vaak bestaan uit een groot aantal losse speakers, kan een soundbar als enkele eenheid worden geïnstalleerd. Dit betekent dat er minder ruimte nodig is voor de speakers, en dat er minder kabels nodig zijn om de speakers te verbinden.

Gemakkelijk te installeren

Ook zijn soundbars gemakkelijk te installeren. In tegenstelling tot traditionele surround sound systemen, die vaak veel tijd kosten om te installeren en te configureren, kunnen soundbars vaak in een paar minuten worden geïnstalleerd. Dit maakt soundbars een geweldige optie voor mensen die geen zin hebben om veel tijd te besteden aan de installatie van een surround sound systeem.

Gebrek aan ruimte voor aparte speakers

Sommige mensen hebben gewoon geen ruimte voor aparte speakers in hun huis of appartement. Een soundbar is een geweldige optie voor deze mensen, omdat het een ruimtebesparende oplossing biedt voor het verbeteren van de audio ervaring van televisies.

Bluetooth compatibiliteit

Veel soundbars zijn voorzien van Bluetooth compatibiliteit, waarmee u uw muziek vanaf uw smartphone of tablet rechtstreeks naar de soundbar kunt streamen. Dit maakt de soundbar ook een flexibele keuze voor het afspelen van muziek, in plaats van alleen voor het verbeteren van de audio ervaring van televisies.

Virtual Surround Sound

Sommige soundbars hebben Virtual Surround Sound technologie, die gebruikmaakt van speciale software om een surround sound ervaring te creëren, zonder dat er daadwerkelijk meerdere speakers nodig zijn. Dit kan een geweldige optie zijn voor mensen die geen ruimte hebben voor een traditioneel surround sound systeem.

Upgrade voor de toekomst

Veel soundbars zijn ook uitgerust met HDMI Arc compatibiliteit, hetgeen betekent dat u in de toekomst gemakkelijk uw soundbar kunt upgraden naar een compleet surround sound systeem door simpelweg extra speakers toe te voegen. Hierdoor wordt de soundbar ook een goede investering voor de toekomst.

Integratie met slimme apparaten

Zoals eerder vermeld zijn veel soundbars ook compatibel met slimme apparaten zoals Amazon Alexa en Google Assistant. Dit betekent dat u de soundbar met uw stem kunt bedienen en deze kunt integreren in uw slimme huissysteem. Dit kan een geweldige optie zijn voor mensen die hun huis willen automatiseren en een makkelijkere manier zoeken om hun soundbar te bedienen.

Draadloze subwoofer mogelijkheid

Sommige soundbars worden geleverd met een draadloze subwoofer, die een diepere bas kan produceren dan de soundbar zelf. Dit kan een geweldige optie zijn voor mensen die een rijkere geluidservaring willen, met specifiek de focus op bass geluid.

Design

Soundbars zijn ook verkrijgbaar in verschillende designs, van strak en modern tot meer traditioneel. Dit betekent dat u er een kunt kiezen die past bij de stijl van uw huis of appartement. Het is ook een geweldige optie voor mensen die zich zorgen maken over de esthetische aspecten van hun audio systeem.

Prijs

Soundbars zijn vaak betaalbaarder dan traditionele surround sound systemen. Dit maakt ze een geweldige optie voor mensen die willen investeren in een beter geluidssysteem, maar die niet veel geld willen uitgeven.

Makkelijk te installeren voor “multi room audio”

Zoals eerder vermeld, sommige soundbars zijn ontworpen om gemakkelijk te worden geïntegreerd in een multi room audio systeem. Dit betekent dat u uw soundbar kunt gebruiken als de centrale hub voor het afspelen van muziek in meerdere kamers van uw huis of appartement. Dit kan een geweldige optie zijn voor mensen die een groot huis hebben en die willen dat de muziek overal klinkt.

Compatibiliteit met streamingdiensten

Veel soundbars zijn ook compatibel met populaire streamingdiensten zoals Spotify, Tidal of Apple Music. Dit betekent dat u de soundbar kunt gebruiken om uw favoriete muziek af te spelen vanaf deze diensten, zonder dat u uw telefoon of computer hoeft te gebruiken. Dit maakt de soundbar ook een geweldige optie voor mensen die veel van streamingdiensten gebruik maken.

Mogelijkheid voor het toevoegen van andere speakers

Er zijn ook soundbars die de mogelijkheid bieden voor het aansluiten van extra speakers, zodat er een complete surround sound ervaring kan worden gecreëerd. Hierdoor wordt de soundbar ook een geweldige optie voor mensen die later willen uitbreiden en hun sound setup willen optimaliseren.

Wat zijn de beste soundbars voor het geld?

Yamaha soundbar

Er zijn een aantal goede soundbars op de markt voor een schappelijke prijs. Hier zijn een paar opties om in overweging te nemen:

Yamaha YAS 209

De Yamaha YAS 209 is een uitstekende soundbar voor de prijs. Het beschikt over een ingebouwde subwoofer, wat betekent dat je niet hoeft te investeren in een aparte subwoofer om een vollere bas te krijgen. Bovendien ondersteunt het DTS Virtual:X technologie, waarmee je een virtueel surround geluid kunt creëren, alsof je in een bioscoop bent. Het is ook mogelijk om de soundbar te verbinden met Alexa of Google assistent, dus je kunt de soundbar bedienen met je stem.

Vizio V51 H6

De Vizio V51 H6 is een andere goede soundbar voor de prijs. Het beschikt over een ingebouwde subwoofer en ondersteunt Dolby Atmos, wat ervoor zorgt dat je een indrukwekkend surround geluid krijgt. De soundbar heeft ook een HDMI arc ingang, zodat je hem gemakkelijk kunt aansluiten op je televisie. Bovendien heeft de soundbar een afstandsbediening en kan je deze ook via de smartphone app bedienen.

Samsung HW T450

De Samsung HW T450 is een betaalbare soundbar met een ingebouwde subwoofer. Het ondersteunt ook Samsungs eigen technologie voor virtueel surround geluid, genaamd “Surround Sound Expansion”. Hierdoor krijg je een indrukwekkend surround geluid zonder dat je daarvoor extra speakers hoeft te kopen. De soundbar heeft ook Bluetooth ondersteuning, zodat je muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet.

Sonos Beam

Een andere goede optie is de Sonos Beam, Deze soundbar heeft een compacte en strakke vormgeving en is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een geïntegreerde oplossing voor zowel hun televisie als muziekbehoeften. De Beam is ontworpen met een ingebouwde Alexa of Google assistent, zodat je de soundbar eenvoudig met je stem kunt bedienen.

Ook ondersteunt de soundbar AirPlay 2, dus je kunt muziek streamen vanaf je iPhone of iPad. De soundbar heeft een indrukwekkend surround geluid dankzij de geavanceerde audiotechnologieën. De Beam is ook een goede optie voor mensen die al een Sonos systeem hebben, omdat de Beam eenvoudig kan worden geïntegreerd in het bestaande systeem.

Sony SRS X9

De Sony SRS X9 is een hoogwaardige soundbar met een uitstekend geluid. Het beschikt over een ingebouwde subwoofer en ondersteunt ook Bluetooth en NFC, zodat je muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet. De soundbar heeft ook een HDMI arc ingang, zodat je hem gemakkelijk kunt aansluiten op je televisie. De soundbar heeft geavanceerde audiotechnologieën zoals DSEE HX en LDAC, die ervoor zorgen dat het geluid van hoge kwaliteit is en voller klinkt.

LG SK9Y

Een andere soundbar die de moeite waard is om te overwegen is de LG SK9Y. Deze soundbar heeft een ingebouwde subwoofer en ondersteunt Dolby Atmos, wat ervoor zorgt dat je een indrukwekkend surround geluid krijgt. Dankzij de geavanceerde audiotechnologieën zoals Hi Res Audio en Adaptive Sound Control, krijg je een kristalhelder geluid. De soundbar is ook uitgerust met een HDMI arc ingang en andere aansluitingen, zoals Bluetooth en WiFi, voor een gemakkelijke connectiviteit. Bovendien heeft de soundbar ook een afstandsbediening, en kan je deze ook via een smartphone app bedienen.

JBL Bar 5.0

De JBL Bar 5.0 is een andere goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een verbeterde geluidservaring voor een redelijke prijs. Deze soundbar heeft een ingebouwde subwoofer en ondersteunt ook JBL’s eigen surround geluidstechnologie, genaamd “JBL Surround Sound”. Dankzij de geavanceerde audiotechnologieën zoals JBL Soundshift en JBL Bass Radiators, krijg je een indrukwekkend surround geluid. De soundbar heeft ook een HDMI arc ingang en Bluetooth ondersteuning, zodat je muziek kunt streamen vanaf je smartphone of tablet.

Al deze soundbars zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een verbeterde geluidservaring, zonder dat je daarvoor veel geld hoeft uit te geven. Elk van deze soundbars heeft zijn eigen unieke kenmerken en kan variëren in prijs. Het is dus aan te raden om te kijken welke functies het beste bij jouw situatie past.

Goede merken soundbars

Er zijn verschillende merken die een goede reputatie hebben op het gebied van soundbars:

Sonos

Sonos soundbar

Sonos is een van de meest populaire merken op het gebied van soundbars. Hun soundbars zijn bijzonder geliefd vanwege de hoge geluidskwaliteit en de eenvoudige bediening. Bovendien zijn ze compatibel met een breed scala aan andere Sonos producten, waarmee je eenvoudig een geavanceerd surround sound systeem kunt opbouwen.

Een van de meest populaire Sonos soundbars is de Sonos Beam. Deze soundbar is speciaal ontworpen voor gebruik met televisies en biedt een verbazingwekkende geluidskwaliteit met een krachtige subwoofer. Bovendien is de Sonos Beam compatibel met Amazon Alexa en Google Assistant, zodat je de soundbar kunt bedienen met stemopdrachten.

Vizio

Vizio is een ander populair merk op het gebied van soundbars. Hun soundbars zijn bekend om hun goede prijs kwaliteitverhouding en hun brede compatibiliteit met televisies van verschillende merken.

Een van de meest aanbevolen Vizio soundbars is de Vizio M Series M51a H6. Deze soundbar beschikt over een krachtige subwoofer en een geavanceerd geluidskwaliteit systeem, en biedt een helder en krachtig geluid. Bovendien is de Vizio M51a H6 compatibel met een brede selectie aan televisies van verschillende merken, waaronder Samsung, LG, en Sony.

Samsung

Samsung is ook een van de meest populaire merken op het gebied van soundbars. Samsung soundbars zijn bekend om hun goede geluidskwaliteit en geavanceerde functies, zoals compatibiliteit met Samsung SmartThings en multiroom audio.

Een van de meest aanbevolen Samsung soundbars is de Samsung HW Q950T. Dit is een high end soundbar die een geavanceerd 9.1.4 kanaals geluidskwaliteit systeem biedt, inclusief een ingebouwde subwoofer en twee draadloze achterluidsprekers. Bovendien heeft de HW Q950T een breed scala aan functies, zoals compatibiliteit met Samsung SmartThings en multiroom audio.

LG

LG is ook een gerenommeerde fabrikant van soundbars. hun soundbars bekend om hun goede geluidskwaliteit en geavanceerde functies, zoals compatibiliteit met LG ThinQ app en multiroom audio.

Een van de meest populaire LG soundbars is de LG SN11RG. Dit is een high end soundbar die een 7.1.4 kanaals geluidskwaliteit systeem biedt, inclusief een krachtige subwoofer en twee draadloze achterluidsprekers. Bovendien heeft de SN11RG een breed scala aan functies, zoals compatibiliteit met LG ThinQ app en multiroom audio, evenals het ondersteunen van de nieuwste audioformaat Dolby Atmos en DTS:X.

Bose

Bose is een andere fabrikant die bekend staat om de kwaliteit van hun soundbars. Bose soundbars worden vaak beschouwd als een van de beste op de markt en zijn bekend om hun heldere en nauwkeurige geluidsweergave.

Een van de meest aanbevolen Bose soundbars is de Bose Soundbar 700. Dit is een high end soundbar die een geavanceerd geluidskwaliteit systeem biedt, inclusief een krachtige subwoofer en de nieuwste technologieën, zoals Alexa en Google Assistant integratie en Bose SimpleSync technologie, waarmee u kunt synchroniseren met andere Bose apparaten.

Yamaha

Yamaha is een andere fabrikant die bekend staat om de kwaliteit van hun soundbars. Yamaha soundbars worden vaak beschouwd als een van de beste op de markt en zijn bekend om hun heldere en nauwkeurige geluidsweergave en geavanceerde functies.

Een van de meest aanbevolen Yamaha soundbars is de Yamaha YAS 209. Dit is een soundbar met een geavanceerd geluidskwaliteit systeem, inclusief een ingebouwde subwoofer en DTS Virtual:X technologie die zorgt voor een virtueel surround sound effect. Bovendien heeft de YAS 209 ook geavanceerde functies zoals compatibiliteit met Amazon Alexa en Google Assistant en Airplay 2 voor draadloze streaming van muziek.

Sony

Sony soundbar

Sony is een andere fabrikant die bekend staat om de kwaliteit van hun soundbars. Sony soundbars worden vaak beschouwd als een van de beste op de markt en zijn bekend om hun heldere en nauwkeurige geluidsweergave en geavanceerde functies.

Een van de meest aanbevolen Sony soundbars is de Sony SRS X9. Dit is een high end soundbar met een geavanceerd geluidskwaliteit systeem, inclusief een krachtige subwoofer en DSEE HX technologie die zorgt voor een natuurlijkere en authentiekere geluidsweergave. Bovendien heeft de SRS X9 geavanceerde functies zoals compatibiliteit met Google Home en Chromecast voor gemakkelijke streaming van muziek en andere audio.

Handige features

Er zijn een aantal functies die vaak voorkomen en handig zijn in een soundbar:

Surround Sound

Een van de meest populaire functies van een soundbar is de mogelijkheid om surround sound te produceren. Dit betekent dat de soundbar in staat is om geluid vanuit verschillende richtingen af te geven, waardoor de luisteraar het gevoel heeft dat het geluid afkomstig is van meerdere bronnen in plaats van alleen vanaf het scherm. Er zijn verschillende technieken die worden gebruikt om surround sound te produceren, waaronder virtuele surround sound en echte surround sound. Soundbars met virtuele surround sound gebruiken software algoritmen om het geluid te verwerken, terwijl soundbars met echte surround sound gebruik maken van meerdere speakers om het geluid af te geven.

Bluetooth connectiviteit

Een andere populaire functie van een soundbar is de mogelijkheid om draadloos verbinding te maken met andere apparaten, zoals smartphones of tablets, via Bluetooth. Dit maakt het gemakkelijk om audio af te spelen vanaf deze apparaten op de soundbar, zonder dat er kabels nodig zijn. Sommige soundbars hebben zelfs een ingebouwde microfoon waarmee je kunt bellen en praten via speaker.

Equalizer

Soundbar met equalizer

Een equalizer (EQ) is een functie waarmee je de geluidsbalans kunt aanpassen aan je eigen smaak. EQ’s kunnen worden gebruikt om de frequentiebalans van het geluid aan te passen, zoals bijvoorbeeld het verhogen van de bas of het verlagen van de hoge tonen. Sommige soundbars hebben ingebouwde EQ’s, terwijl andere worden bediend via een app of een afstandsbediening.

Extra features

Verder zijn er ook nog andere features die kunnen voorkomen zoals de mogelijkheid tot het aansluiten van andere speakers om een surround systeem te creëren. Ook kan een ingebouwde stem assistent zoals Google Assistant of Alexa een handige toevoeging zijn.

Ondersteuning voor meerdere audioformaten

Een andere belangrijke functie voor soundbars is de ondersteuning voor meerdere audioformaten. Dit betekent dat de soundbar in staat is om verschillende soorten audio, zoals MP3, AAC, FLAC en WAV, af te spelen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je muziek, films en games in de best mogelijke kwaliteit kunt afspelen. Sommige soundbars ondersteunen zelfs hoogwaardige audioformaten zoals Dolby Atmos, wat helpt om een nog realistischere surround sound ervaring te creëren.

Interactieve afstandsbediening

Een interactieve afstandsbediening kan een handige functie zijn voor soundbars. De afstandsbediening kan vaak gebruikt worden om de soundbar aan en uit te zetten, het volume aan te passen en de bron te selecteren. Sommige soundbars hebben zelfs een ingebouwde display waarop informatie wordt weergegeven over bijvoorbeeld het volume, de huidige bron of de geluidsmodus. Hierdoor kan het makkelijker zijn om de soundbar te bedienen en te wisselen tussen verschillende bronnen.

Automatische instellingen

Sommige soundbars hebben een automatische instelling waarmee de soundbar automatisch wordt ingesteld op basis van de omgeving. Deze functie maakt gebruik van microfoons die in de soundbar zijn ingebouwd en die het geluid analyseren om de beste instellingen te bepalen. Hierdoor hoeft de gebruiker geen moeite te doen om de soundbar in te stellen, waardoor het gemakkelijker is om direct te genieten van het geluid.

“Multi input” connectiviteit

Soundbars hebben vaak meerdere manieren om verbonden te worden met andere apparaten, zoals HDMI, optische en AUX ingangen. Hierdoor kun je gemakkelijk verbinden met een televisie, spelcomputer, DVD speler of streaming apparaat. Sommige soundbars hebben zelfs een USB poort waarmee je een USB stick of harde schijf kunt aansluiten om muziek af te spelen. Door deze multi input connectiviteit kun je de soundbar gebruiken als een centraal punt voor alle audio input in je huis.

Bediening via een app

Sommige soundbars hebben een bijbehorende app waarmee je de soundbar kunt bedienen via een smartphone of tablet. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen, de geluidsmodus selecteren of de bron wisselen zonder de afstandsbediening te gebruiken. Sommige apps bieden zelfs extra functionaliteiten zoals het afspelen van muziek via streamingdiensten of het instellen van een equalizer. ### Meerdere Bluetooth profielen

Een andere handige functie die in soundbars voorkomt is de mogelijkheid om meerdere Bluetooth profielen tegelijk te gebruiken. Dit betekent dat de soundbar kan verbonden zijn met meerdere bronnen tegelijkertijd, zoals bijvoorbeeld een smartphone en een tablet, en dat je gemakkelijk tussen deze bronnen kunt wisselen. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld geen verbinding te verbreken met je smartphone als je naar een nummer op je tablet wilt luisteren.

Automatisch uitschakelen

Een andere nuttige functie die voorkomt in soundbars is de automatisch uitschakeling. Dit betekent dat de soundbar na een bepaalde tijd automatisch uitgaat als er geen geluid meer wordt afgespeeld. Dit helpt om de levensduur van de soundbar te verlengen en energie te besparen. Sommige soundbars kunnen zelfs ingesteld worden om uit te schakelen na een specifieke tijd of wanneer er geen verbinding meer is met een bron.

Multi room audio synchronisatie

Een andere interessante functie die sommige soundbars bieden is de mogelijkheid om audio te synchroniseren tussen verschillende kamers. Hiermee kun je de soundbar verbinden met andere speakers in je huis en zo een multi room audio systeem opzetten. Hierdoor kun je dezelfde muziek afspelen in meerdere kamers tegelijk of verschillende bronnen in verschillende kamers afspelen. Hierdoor kun je het geluid van de soundbar nog flexibeler gebruiken en is het geluid in meerdere kamers tegelijkertijd te horen.

Afstandsbediening met touchbediening

Sommige soundbars hebben een afstandsbediening met touchbediening. Hiermee kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen of de bron wisselen door op de touchbediening te tikken. Hierdoor is de soundbar nog gemakkelijker te bedienen dan met knoppen. Sommige soundbars hebben zelfs een touchbediening aan de zijkant van de soundbar zelf, zodat je de soundbar nog gemakkelijker kunt bedienen zonder de afstandsbediening.

Instelbare geluidsmodi

Sommige soundbars bieden instelbare geluidsmodi. Hiermee kun je de geluidsinstellingen aanpassen voor verschillende situaties zoals film, muziek of sport. Hierdoor kun je de soundbar optimaliseren voor de situatie waarin je het meest gebruikt. Bijvoorbeeld, bij een film kun je de geluidsmodus instellen op “cinema” voor een realistische surround sound ervaring en bij muziek kun je de modus instellen op “muziek” voor een helderder geluid.

Mogelijkheid tot ophangen

Sommige soundbars kunnen worden opgehangen aan de muur. Dit kan een handige optie zijn als je weinig ruimte hebt of als je de soundbar als een decoratief element wilt gebruiken. Dit helpt ook om de soundbar uit de weg te houden en de kabels uit het zicht te houden, hierdoor is de kamer er opgeruimder uit.

Wi Fi connectiviteit

Sommige soundbars hebben de mogelijkheid om via Wi Fi te verbinden met andere apparaten en internet. Hierdoor kun je bijvoorbeeld muziek streamen via internetdiensten zoals Spotify of muziek van je thuisnetwerk afspelen zonder dat er een fysieke kabel nodig is. Ook kun je via Wi Fi connectiviteit software updates of firmware updates van de soundbar ophalen.

Spraakbediening

Sommige soundbars hebben een ingebouwde microfoon waarmee je kunt bedienen door gebruik te maken van spraakbediening. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen, de bron wisselen of muziek afspelen zonder dat je de afstandsbediening of je smartphone hoeft te gebruiken. Dit maakt het bedienen van de soundbar nog gemakkelijker en handig.

OLED display

Soundbar met OLED display

Een aantal soundbars hebben een OLED display waarop informatie wordt weergegeven over bijvoorbeeld het volume, de huidige bron of de geluidsmodus. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn om de soundbar te bedienen en te wisselen tussen verschillende bronnen. OLED displays hebben vaak een hogere beeldkwaliteit.

3D audio ondersteuning

Een andere functie die steeds vaker voorkomt in soundbars is ondersteuning voor 3D audio formaten zoals Dolby Atmos of DTS:X. Deze formaten zorgen voor een meer realistische surround sound ervaring door het toevoegen van verticale elementen aan de traditionele stereo en surround sound. Hierdoor creëert de soundbar een meer immersief geluid dat meer gelijkenissen vertoont met een bioscoopervaring.

Mogelijkheid tot versterking van televisie geluid

Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om de speakers van de televisie te versterken. Hiermee kun je het geluid van je televisie verbeteren, bijvoorbeeld als het ingebouwde geluid van de televisie niet sterk genoeg is of als je op zoek bent naar een meer immersieve geluidservaring.

Mogelijkheid tot aansluiting van extra speakers

Een andere functie die voorkomt in soundbars is de mogelijkheid om extra speakers toe te voegen, zoals een subwoofer of extra surround speakers. Hiermee kun je het geluid van de soundbar versterken en een meer realistische surround sound ervaring creëren. Dit is een geschikte optie als je een grotere kamer hebt of als je gewoon op zoek bent naar een nog intensere geluidservaring.

Mogelijkheid tot draadloze muziekstreaming

Sommige soundbars bieden de mogelijkheid om muziek draadloos te streamen via Bluetooth of Wi Fi. Hierdoor kun je bijvoorbeeld muziek afspelen vanaf je smartphone, tablet of andere apparaat zonder dat er een fysieke kabel nodig is. Dit maakt het gemakkelijker om muziek af te spelen en de soundbar nog flexibeler te gebruiken.

Automatische geluidscorrectie

Automatische geluidscorrectie betekent dat de soundbar in staat is om automatisch de geluidsinstellingen aan te passen op basis van de omgeving of de bron. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een betere geluidservaring hebben bij het kijken van een film of bij het luisteren naar muziek, omdat de soundbar de geluidsinstellingen optimaliseert voor de situatie. Dit kan leiden tot een verbeterde geluidservaring zonder dat je zelf instellingen hoeft aan te passen.

Handige accessoires

Er zijn verschillende accessoires die u kunt overwegen om uw soundbar ervaring te verbeteren:

Afstandsbediening

Soundbar met afstandsbediening

Een afstandsbediening is een handig accessoire voor uw soundbar omdat het u in staat stelt om de instellingen van de soundbar te regelen zonder dat u naar de soundbar hoeft te lopen. Veel soundbars worden geleverd met een afstandsbediening, maar als uw soundbar geen afstandsbediening heeft, kunt u er een apart aanschaffen.

Draadloze Subwoofer

Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontworpen om lage tonen af te spelen. Veel soundbars worden geleverd met een ingebouwde subwoofer, maar als u een meer krachtige bas wilt, kunt u een draadloze subwoofer aanschaffen en deze aansluiten op uw soundbar. Hierdoor zou je een veel gedetailleerder en krachtiger geluid moeten hebben.

HDMI kabel

Als u uw soundbar wilt gebruiken in combinatie met een televisie of ander apparaat, is het raadzaam om een HDMI kabel te gebruiken. Een HDMI kabel stelt u in staat om digitale audio en video door te geven via één kabel, in plaats van meerdere kabels te moeten gebruiken. HDMI is een populaire keuze voor het aansluiten van een soundbar omdat het een betrouwbare en hoogwaardige manier is om audio en video over te dragen.

Bluetooth ontvanger

Als u uw soundbar wilt gebruiken in combinatie met een apparaat dat geen HDMI aansluiting heeft, zoals een smartphone of tablet, kunt u overwegen om een Bluetooth ontvanger te gebruiken. Met een Bluetooth ontvanger kunt u draadloos audio streamen vanaf een compatibele apparaat naar uw soundbar.

Decoratieve hoezen

Er zijn ook decoratieve hoesjes verkrijgbaar voor soundbars, waarmee u de soundbar kunt afstemmen op de inrichting van uw huis of kamer. Dit kan een manier zijn om de soundbar op een esthetisch aantrekkelijke manier te integreren in de ruimte.

Audio kabels

Sommige soundbars zijn al voorzien van de juiste aansluitingen, maar als uw soundbar geen kabels heeft, kunt u aparte audio kabels aanschaffen om de soundbar aan te sluiten op andere bronnen. Zoals bijvoorbeeld optische kabels of coaxiale kabels. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste kabel gebruikt wordt voor de juiste aansluiting.

Opbergtas

Als u uw soundbar vaak verplaatst, zoals bijvoorbeeld voor gebruik tijdens reizen of outdoor evenementen, is een opbergtas een praktisch accessoire. Dit zorgt ervoor dat uw soundbar beschermd is tegen beschadiging tijdens transport.

Prijsklasses

Soundbars zijn beschikbaar in een breed scala van prijzen, variërend van zo weinig als $50 tot duizenden dollars. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit en functies van de soundbar.

Goedkopere soundbars, zoals die onder de $100, hebben vaak beperkte functies en kunnen niet zo hoogwaardig zijn qua geluid. Ze zijn echter een budgetvriendelijke optie voor degenen die alleen op zoek zijn naar een eenvoudige upgrade van de audio van hun TV.

Soundbars in de middelste prijsklasse, zoals die tussen de $100 en $500, bieden vaak betere geluidskwaliteit en meer functies, zoals draadloze streaming en multiroom compatibiliteit.

De meest dure soundbars, zoals die boven de $500, hebben vaak de hoogste geluidskwaliteit en de meeste functies, zoals geavanceerde surround sound technologie en slimme spraakbesturing.

Welke soundbar is geschikt voor mijn TV?

Soundbar met HDMI poort

De beste soundbar voor uw TV is afhankelijk van uw specifieke behoeften en budget. Hier zijn een paar factoren om te overwegen bij het kiezen van een soundbar:

 • Aansluitingen: Controleer of de soundbar compatibel is met de aansluitingen op uw TV. Veel soundbars worden aangesloten via HDMI of optische kabel, maar sommige ook via Bluetooth of wifi.

 • Geluidskwaliteit: Overweeg de geluidskwaliteit van de soundbar. Als u op zoek bent naar een hoogwaardig geluid, dan wilt u een soundbar met krachtige luidsprekers en geavanceerde audio technologieën zoals Dolby Atmos.

 • Functies: Overweeg welke functies u belangrijk vindt. Wilt u draadloos streamen van muziek, slimme spraakbesturing of multiroom audio? Zijn er specifieke functies die u zoekt in uw soundbar?

Verbinding tussen soundbar en TV

Soundbar aangesloten op televisie met kabel

Er zijn verschillende manieren om een soundbar te verbinden met een TV, afhankelijk van de aansluitingen en compatibiliteit van de apparaten. Hier zijn een paar manieren om verbinding te maken:

 • HDMI kabel: De meest courante manier om een soundbar te verbinden met een TV is met een HDMI kabel. Sluit de ene kant van de kabel aan op de HDMI uitgang van de soundbar en de andere kant op de HDMI ingang van de TV.

 • Optische kabel: Sommige soundbars en TV’s zijn ook compatibel met optische kabels. Sluit de ene kant van de kabel aan op de optische uitgang van de soundbar en de andere kant op de optische ingang van de TV.

 • Bluetooth of Wifi: Veel moderne soundbars beschikken over Bluetooth of Wifi connectiviteit, waardoor u de soundbar kunt koppelen aan uw TV zonder fysieke kabels nodig te hebben.

Check ook of uw soundbar een ARC (Audio Return Channel) heeft, die audio terug stuurt naar de TV, en kan verbinden via de HDMI kabel tussen TV en de soundbar

Soundbar gebruiken als speakers voor computer of telefoon

Veel soundbars zijn ontworpen om verbinding te maken met meerdere apparaten, zodat u ze niet alleen kunt gebruiken als luidsprekers voor uw TV, maar ook voor uw computer of telefoon. Hier zijn een paar manieren om verbinding te maken:

 • Bluetooth: Veel soundbars beschikken over Bluetooth connectiviteit, waarmee u de soundbar kunt koppelen aan uw computer of telefoon.

 • Wifi: Sommige soundbars beschikken over wifi connectiviteit, waarmee u verbinding kunt maken met uw computer of telefoon via een draadloos netwerk. Dit kan door gebruik te maken van de meegeleverde app of door verbinding te maken via de instellingen van uw computer of telefoon.

 • 3,5mm ingang: sommige soundbars hebben een ingang voor een 3.5mm ingang, waarmee u de soundbar kunt verbinden met een computer of telefoon via een audio kabel.

 • USB: Sommige soundbars hebben USB ingang, waarmee u de soundbar direct kunt verbinden met uw computer of telefoon via USB kabel.

Soundbar versus surround sound systeem

Een soundbar en een surround sound systeem zijn beide ontworpen om de audio ervaring van een TV te verbeteren, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee:

 • Aantal luidsprekers Een soundbar heeft meestal een of twee luidsprekers, terwijl een surround sound systeem vaak bestaat uit meerdere luidsprekers, waaronder een center luidspreker, satellietluidsprekers en een subwoofer.

 • Geluidskwaliteit: Aangezien een soundbar vaak slechts één of twee luidsprekers heeft, is het geluid vaak niet zo rijk of immersief als een surround sound systeem.

 • Plaatsing: Een soundbar kan eenvoudig worden geplaatst voor de TV, terwijl een surround sound systeem meestal wordt geplaatst rondom de kijkruimte.

 • Prijs Soundbars zijn vaak goedkoper dan een surround sound systeem, omdat ze minder luidsprekers en technologie bevatten.

 • Complexiteit Surround sound systemen zijn complexer in installatie, kalibration, en afstellingen.

Grootte van soundbar t.o.v. geluidskwaliteit

Grote soundbar

De grootte van een soundbar kan de geluidskwaliteit beïnvloeden door de aanwezigheid van meer of grotere speakers en/of een grotere interne versterker. Een grotere soundbar bevat vaak meer speakers en een grotere interne versterker. Hierdoor kan het een groter frequentiebereik aanbieden en een helderder geluid produceren. Een grotere soundbar kan ook een grotere afstand tot de luisterpositie overbruggen, waardoor het geluid helderder en krachtiger blijft.

Daarnaast kan ook de constructie van een soundbar van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Grotere soundbars hebben vaak meer ruimte voor geavanceerde geluidsversterking technieken en subwoofers, die zorgen voor een betere weergave van diepe bassen, een breder frequentiebereik en een helderder geluid. Dit kan een grotere soundbar een voordeel geven boven kleinere modellen in termen van geluidskwaliteit.

Echter, grootte is niet de enige factor die de geluidskwaliteit beïnvloedt. Een grotere soundbar kan bijvoorbeeld ook meer kosten, en ook de technologie, kwaliteit van de speakers, en de implementatie ervan zijn belangrijk. Dus de grootte is niet de enige factor om naar te kijken bij aankoop van een soundbar, en kan als gevolg grotere soundbars niet noodzakelijk beter zijn in termen van geluidskwaliteit.

Soundbar gebruiken zonder een subwoofer

Je kunt een soundbar gebruiken zonder een subwoofer. Veel soundbars hebben ingebouwde luidsprekers die laagfrequent geluid (bass) weergeven, zoals de meeste van de moderne soundbars. De meeste soundbars zijn ook ontworpen om een breed scala van frequenties weer te geven, dus zonder een subwoofer zou de soundbar in staat zijn om een acceptabele hoeveelheid laagfrequent geluid weer te geven.

Echter, als je een echte kwaliteit van het laagfrequent geluid wilt, wordt het aangeraden om een subwoofer te gebruiken. Subwoofers zijn speciaal ontworpen voor de weergave van diepe bassen, en een goede subwoofer kan de algehele geluidskwaliteit verbeteren door het verstrekken van een breder frequentiebereik en meer krachtige lage frequentie bas. Zonder een subwoofer kan het laagfrequent geluid gedempt of onvolledig klinken, vooral bij films of muziek met veel bassen.

Een ander aspect om in overweging te nemen is de grootte van de ruimte waarin de soundbar wordt gebruikt. Als de ruimte groot is, kan een soundbar zonder subwoofer niet voldoende zijn om het geluid gelijkmatig te verdelen. In zo’n geval, zou een subwoofer kunnen helpen bij het verbeteren van de audiodekking in de ruimte.

Verschil versterker en soundbar

Een versterker en een soundbar zijn twee verschillende soorten apparatuur die worden gebruikt voor geluidsversterking, maar hebben verschillende functies en doelen.

Een versterker is een apparaat dat het zwakke signaal van een audio bron zoals een CD speler of een telefoon versterkt tot een niveau dat de luidsprekers kunnen aansturen. Het is een onmisbaar onderdeel in een geluidsinstallatie en is vaak gekoppeld aan een receiver of een stroomversterker. Het doel van een versterker is om het geluid harder te maken zonder verlies van kwaliteit.

Een soundbar daarentegen is een type luidsprekersysteem dat wordt gebruikt om het geluid van televisies of computers te verbeteren. Het is een dunne lange luidspreker die onder de televisie wordt geplaatst en heeft ingebouwde versterkers. Een soundbar kan het geluid van een televisie verbeteren door een breder frequentiebereik te bieden en een helderder geluid te produceren. Het is een eenvoudigere oplossing in vergelijking met het installeren van een aparte versterker en luidsprekers.

Geluidskwaliteit verbeteren

Er zijn een aantal manieren waarop je de geluidskwaliteit van je soundbar kunt verbeteren:

 • Zorg ervoor dat je de juiste instellingen gebruikt: Veel soundbars hebben verschillende geluidsmodi, zoals film, muziek of nachtmodus. Zorg ervoor dat je de juiste modus gebruikt voor de inhoud die je afspeelt.

 • Plaats de soundbar op de juiste plaats: De plaatsing van de soundbar kan ook van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Plaats de soundbar op een plek waar de geluidsgolven niet worden geblokkeerd door meubels of andere objecten.

 • Maak gebruik van een subwoofer: Als je de kwaliteit van het laagfrequent geluid wilt verbeteren, kan het gebruik van een subwoofer helpen. Subwoofers zijn speciaal ontworpen voor de weergave van diepe bassen en kunnen de algehele geluidskwaliteit verbeteren door het verstrekken van een breder frequentiebereik en meer krachtige laagfrequentiebassen.

 • Gebruik een equalizer: Veel soundbars hebben een ingebouwde equalizer die je kunt gebruiken om het geluid aan te passen. Door middel van de equalizer kunt u de balans tussen de frequenties aanpassen, bijvoorbeeld verhogen of verlagen van de bas of hoge tonen.

 • Calibreer de soundbar met de omgeving: Sommige soundbars beschikken over ingebouwde calibratie functies zoals auto calibratie of room calibratie, die helpen om de soundbar af te stemmen op de specifieke omgeving waarin het wordt gebruikt.

 • Upgrade firmware of software: Houd de software of firmware van de soundbar up to date. Updates kunnen nieuwe functies toevoegen of bugs oplossen die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden.

Soundbar gebruiken met stroomversterker of receiver

Soundbar in stopcontact met stroomversterker

Veel soundbars hebben ingebouwde versterkers en kunnen direct worden aangesloten op een televisie of andere bronnen via HDMI, optische of coaxiale kabels. Als je echter een high end soundbar hebt met meer geavanceerde functies, zoals ingebouwde equalizers of room calibratie, dan is het gebruik van een stroomversterker of receiver aan te raden. Dit kan een betere controle en flexibiliteit geven over de geluidsinstellingen van de soundbar en de mogelijkheid om de soundbar te integreren in een groter geluidsinstallatie.

Een stroomversterker of receiver kan ook een breder scala van ingangen bieden, waardoor je de soundbar kunt gebruiken in combinatie met een groter aantal bronnen, zoals een cd speler, muziekstreamingdienst, of een gamingconsole.

Daarnaast, als je een subwoofer hebt, is het ook vaak eenvoudiger om deze aan te sluiten op een stroomversterker of receiver dan direct op de soundbar. Hierdoor kan het een betere controle geven over de instellingen van de subwoofer en de versterking hiervan.

Soundbar installeren zonder draden trekken

Er zijn verschillende draadloze opties beschikbaar voor het aansluiten van een soundbar op een televisie of andere bronnen.

Eén van de meest populaire opties is het gebruik van Bluetooth of Wi Fi connectiviteit. Veel soundbars beschikken over Bluetooth of Wi Fi connectiviteit, waarmee je de soundbar gemakkelijk kunt koppelen met een telefoon, tablet of computer. Hierdoor kunt u de soundbar gebruiken om muziek af te spelen vanaf uw mobiele apparaat of streamingdienst.

Daarnaast, er zijn ook veel soundbars beschikbaar met een multiroom audio functie. Dit maakt het mogelijk om de soundbar te koppelen aan andere draadloze speakers voor een gecoördineerd geluidssysteem.

Er zijn ook soundbars beschikbaar die worden aangesloten op een tv of andere bronnen via een HDMI ARC(Audio Return Channel) of een optische kabel, zonder dat er fysieke draden zijn gebruikt.

Een andere optie is het gebruik van een draadloze audio transmitter. Dit is een apparaat dat een audio signaal naar de soundbar kan sturen via een draadloze verbinding. Dit maakt het mogelijk om de soundbar op een andere plek in de kamer te plaatsen zonder dat er draden naar de bron hoeven te worden getrokken.

Daarnaast, sommige televisies beschikken over een eigen draadloze audio transmitter waarmee de soundbar zonder kabels kan worden aangesloten op de televisie. Dit maakt het mogelijk om de soundbar te plaatsen waar je wilt, zonder dat er draden hoeven te worden getrokken.

Het is belangrijk om te weten dat, hoewel de draadloze opties de installatie van een soundbar eenvoudiger kunnen maken, de geluidskwaliteit kan variëren, afhankelijk van de afstand tot de bron, interferentie van andere draadloze signalen en de kwaliteit van de verbinding. Draadloze opties kunnen ook meer energie verbruiken en kan beperkingen opleveren in termen van de snelheid van de gegevensoverdracht.

Volume aanpassen

Er zijn verschillende manieren om het volume van een soundbar aan te passen, afhankelijk van het specifieke model en de gebruikte aansluitingen. Hieronder worden enkele veelvoorkomende methoden beschreven:

 • Gebruik de afstandsbediening die bij de soundbar wordt geleverd. De meeste soundbars worden geleverd met een afstandsbediening waarmee u het volume kunt aanpassen. Dit is vaak de eenvoudigste manier om het volume aan te passen.

 • Gebruik de knoppen op de soundbar zelf. Sommige soundbars hebben knoppen op de behuizing waarmee u het volume kunt aanpassen. Dit is handig als u de afstandsbediening kwijt bent of als deze stuk is.

 • Gebruik een smartphone of tablet app. Sommige soundbars hebben een bijbehorende app waarmee u het volume kunt aanpassen via een smartphone of tablet. Deze apps zijn vaak gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

Soundbar gebruiken met Bluetooth verbinding

Met Bluetooth kunt u muziek of andere audio vanaf een ander apparaat streamen naar de soundbar.

Echter, de kwaliteit van de Bluetooth verbinding kan variëren afhankelijk van de afstand tussen de soundbar en het apparaat, en de kwaliteit van de Bluetooth chipset in de soundbar. Er zijn ook enkele nieuwe technologieën zoals aptX en aptX HD die kwalitatief betere verbindingen bieden dan de standaard Bluetooth.

Beste plaats voor een soundbaar in kamer

Soundbar in kast onder televisie

De beste plaats om een soundbar te plaatsen is afhankelijk van de grootte van de kamer en de plaats van de televisie. Dit zijn enkele veelvoorkomende opties:

 • Boven of onder de televisie: Veel mensen kiezen ervoor om de soundbar boven of onder de televisie te plaatsen. Dit geeft vaak het meest natuurlijke geluid, omdat de audio afkomstig is van dezelfde bron als het beeld.

 • Op een plank of in een kast: Als u geen ruimte heeft boven of onder de televisie, kunt u de soundbar ook op een plank of in een kast plaatsen. Dit kan het geluid echter wat ged

 • Op een plank of in een kast: Als u geen ruimte heeft boven of onder de televisie, kunt u de soundbar ook op een plank of in een kast plaatsen. Dit kan het geluid echter wat gedempt maken, afhankelijk van de materialen waaruit de plank of kast is gemaakt.

 • Aan de muur: Sommige soundbars beschikken over een wandmontageset waarmee u de soundbar aan de muur kunt bevestigen. Dit is handig als u geen ruimte heeft op een plank of in een kast, en het kan ook een mooiere uitstraling geven.

De soundbar moet een stereo effect produceren, dus het is beter om de soundbar te plaatsen op een plek waar de geluidsgolven zich gelijkmatig verspreiden in de kamer.

Synchronisatie met andere apparaten

Er zijn verschillende manieren om uw soundbar te synchroniseren met andere apparaten, afhankelijk van de specifieke functies van uw soundbar en de apparaten die u wilt verbinden. Hierbij geldt hetzelfde als voor net aansluiten op een televisie:

 • Bluetooth: Veel soundbars beschikken over een Bluetooth verbinding waarmee u een verbinding kunt maken met een smartphone, tablet of ander Bluetooth compatibel apparaat. Hierdoor kunt u muziek of andere audio vanaf het apparaat streamen naar de soundbar.

 • HDMI ARC: Als uw televisie en soundbar over een HDMI ARC aansluiting beschikken, kunt u deze gebruiken om de audio van de televisie naar de soundbar te sturen. Hierdoor kunt u het geluid van bijvoorbeeld een blu ray speler of een set top box via de soundbar afspelen.

 • Optische kabel: Veel soundbars beschikken over een optische ingang waarmee u een optische kabel kunt gebruiken om de audio van een televisie of ander apparaat naar de soundbar te sturen.

 • Wifi: Sommige soundbars zijn ook compatibel met wifi, hierdoor kunt u muziek streamen vanaf uw smartphone of tablet.

Soundbar als home cinema

Veel soundbars beschikken over geavanceerde functies zoals surround sound, virtuele surround sound en audio decoding. Hierdoor kunt u een meer immersieve geluidservaring creëren.

Er zijn ook soundbars met extra speakers en subwoofers die zijn ontworpen voor g gebruik in een home cinema systeem. Deze soundbars kunnen een groter geluidsveld creëren, met meer diepte en helderheid, en een meer realistische weergave van het geluid.

Daarnaast zijn er ook soundbars met een speciaal “home cinema” mode die automatisch het geluid optimaliseert voor filmweergave. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke afstemming van de bas en treble instellingen zijn of een speciale surround sound modus die de geluidsbeelden in de kamer projecteert.

Houd wel in gedachte dat een soundbar niet hetzelfde geluid kan produceren als een geavanceerd home cinema systeem met verschillende luidsprekers in een ruimte.

Optimale afstand tussen soundbar en TV

Als algemene richtlijn wordt aangerbevolen om de soundbar ongeveer op ooghoogte te plaatsen en op een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter van de televisie. De beste afstand tussen een soundbar en een televisie is afhankelijk van de grootte van de kamer en de grootte van de televisie.

Houd wel in gedachte dat de afstand tussen de soundbar en de televisie ook afhankelijk is van de specifieke opstelling van de kamer, zoals de grootte en de vorm van de kamer, de plaatsing van de meubels en de akoestiek van de kamer. Het is daarom belangrijk om de soundbar te testen op verschillende plaatsen en afstanden om te zien waar het beste geluid wordt geproduceerd.

Updaten

De manier waarop u uw soundbar kunt updaten, hangt af van het specifieke model en de fabrikant. Hieronder worden enkele veelvoorkomende methoden beschreven:

 • Via een USB stick: Sommige soundbars kunnen worden bijgewerkt door een firmware updatebestand te downloaden van de website van de fabrikant en deze vervolgens te kopiëren naar een USB stick. De soundbar kan vervolgens de firmware updaten door de USB stick aan te sluiten.

 • Via een smartphone of tablet app: Sommige soundbars hebben een bijbehorende app waarmee u de firmware kunt updaten via een smartphone of tablet.

 • Via een netwerkverbinding: Sommige soundbars hebben een netwerkverbinding zoals WiFi, hierdoor kunt u de firmware rechtstreeks updaten via internet.

Het is belangrijk om te controleren of er firmware updates beschikbaar zijn voor uw soundbar, omdat deze updates vaak problemen oplossen of nieuwe functies toevoegen. Raadpleeg de website van de fabrikant of de bijbehorende app voor meer informatie over beschikbare updates en de juiste procedures voor het uitvoeren van een update.

Muziekstreaming

Veel soundbars beschikken over functies waarmee u muziek kunt streamen vanaf een smartphone, tablet of ander apparaat. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld muziek streamen via een Bluetooth verbinding of via een wifi verbinding.

Veel soundbars beschikken ook over een ingebouwde muziekstreamingdienst zoals Spotify, Amazon Music of Google Play Music. Hierdoor kunt u direct toegang krijgen tot een groot aantal muzieknummers zonder dat u hoeft te schakelen tussen verschillende apparaten.

Sommige soundbars beschikken ook over een ingebouwde assistent zoals Alexa of Google Assistant waarmee u muziek kunt streamen met uw stem.

Houd wel in gedachte dat de streaming functionaliteiten afhankelijk zijn van het specifieke model en de fabrikant, en dat sommige soundbars beperktere functies hebben dan andere.

Hoe kan ik mijn soundbar instellen voor surround sound?

Er zijn een paar stappen die u moet volgen om uw soundbar in te stellen voor surround sound:

 1. Zorg ervoor dat uw soundbar is aangesloten op uw televisie of andere bronapparaat, zoals een Blu ray speler of een spelconsole. Dit kan meestal worden gedaan met een HDMI kabel of een optische kabel.

 2. Zorg ervoor dat uw soundbar is ingeschakeld en dat de juiste ingang is geselecteerd op uw televisie of bronapparaat. Dit kan meestal worden gedaan met de afstandsbediening van uw televisie of bronapparaat.

 3. Ga naar de instellingen van uw soundbar en zoek de optie voor surround sound. Dit kan meestal worden gevonden in het menu van de geluidsinstellingen of de geluidsmodus.

 4. Selecteer de optie voor surround sound en zet deze aan. U kunt ook de instellingen voor de surround sound verder aanpassen, zoals het volume en de balans van de verschillende speakers.

 5. Start nu uw favoriete film of muziek en geniet van de surround sound ervaring die uw soundbar biedt.

Verschil tussen 2.1 en 5.1 soundbar

Het verschil tussen een 2.1 en een 5.1 soundbar zit in het aantal speakers dat in de soundbar is ingebouwd.

Een 2.1 soundbar heeft twee speakers (voor links en rechts) en een subwoofer. Dit betekent dat de soundbar in staat is om stereo geluid te produceren, maar geen surround sound.

Een 5.1 soundbar heeft vijf speakers (voor links, rechts, midden, achterlinks en achterrechts) en een subwoofer. Dit betekent dat de soundbar in staat is om surround sound te produceren, waardoor u een meer immersieve geluidservaring krijgt.

Een 5.1 soundbar is dus geschikter voor kijken van films en series, terwijl een 2.1 soundbar geschikter is voor het luisteren van muziek.

Veelvoorkomende problemen met soundbar: oplossingen

Er zijn verschillende problemen die zich kunnen voordoen met een soundbar en de oplossing hiervoor kan variëren afhankelijk van de specifieke problemen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen:

Geen geluid

 • Zorg ervoor dat de soundbar is aangesloten op een werkende stroombron en dat de juiste ingang is geselecteerd op de soundbar en de bronapparatuur.
 • Controleer de volume-instellingen op de soundbar en de bronapparatuur.
 • Probeer de verbinding tussen de soundbar en de bronapparatuur te verbreken en opnieuw aan te sluiten.

Slecht geluid

 • Zorg ervoor dat de juiste audio-instellingen zijn geselecteerd op de soundbar en de bronapparatuur.
 • Probeer de geluidsmodus op de soundbar te wijzigen. Sommige soundbars hebben specifieke modi voor muziek, films, enz.
 • Probeer de audiokabel tussen de soundbar en de bronapparatuur te vervangen door een andere kabel.

Afstandsbediening werkt niet

 • Zorg ervoor dat de batterijen in de afstandsbediening zijn opgeladen of vervangen.
 • Probeer de afstandsbediening opnieuw te synchroniseren met de soundbar. De specificaties hiervoor kun je in de handleiding van je soundbar vinden.

Als de bovenstaande stappen niet werken, kan het zijn dat er een technisch probleem is met de soundbar. Neem in dit geval contact op met de fabrikant of een gekwalificeerde technicus voor verdere assistentie.

Geluidsbalans aanpassen

De geluidsbalans op een soundbar kan worden aangepast om ervoor te zorgen dat het geluid in een specifieke ruimte of met specifieke bronnen evenwichtig is. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de geluidsbalans aan te passen op een soundbar:

 1. Zorg ervoor dat de soundbar is aangesloten en ingeschakeld.

 2. Gebruik de afstandsbediening of de knoppen op de soundbar om naar de geluidsbalans-instellingen te gaan. Dit kan variëren afhankelijk van de soundbar, maar meestal kun je hiernaartoe gaan door op een knop te drukken die “Menu” of “Instellingen” wordt genoemd.

 3. Zoek de optie “Geluidsbalans” of “Balans” in de menu’s en selecteer deze.

 4. Gebruik de afstandsbediening of de knoppen op de soundbar om de geluidsbalans aan te passen. Dit kan door het verhogen of verlagen van de hoeveelheid geluid die uit de linker- of rechterluidspreker komt, of door het verhogen of verlagen van het geluid in het midden.

 5. Luister naar het geluid terwijl je de balans aanpast en pas de instellingen aan totdat het geluid in de ruimte evenwichtig is.

 6. Sla de instellingen op als ze zijn aangepast zodat ze niet verloren gaan als je de soundbar uitschakelt of op een andere bron overschakelt.

Houd er rekening mee dat de geluidsbalans niet alleen afhankelijk is van de instellingen op de soundbar zelf, maar ook van de akoustiek van de ruimte waarin de soundbar wordt gebruikt en de positie van de soundbar in die ruimte.

HDMI kabel aansluiten

Soundbar aangesloten op televisie met HDMI kabel

Het is mogelijk om een soundbar te gebruiken met een HDMI-kabel. Dit kan worden bereikt door de soundbar te verbinden met een bronapparaat zoals een tv of mediaspeler via de HDMI-ingang op de soundbar. Dit biedt de voordelen van een verbeterde geluidskwaliteit en een eenvoudigere aansluiting dan bijvoorbeeld de gebruikelijke audio-uitgangen.

Er zijn echter enkele dingen om rekening mee te houden als je een soundbar wilt gebruiken met een HDMI-kabel:

 • Zorg ervoor dat de soundbar een HDMI-ingang heeft.
 • Zorg ervoor dat het apparaat waarmee je de soundbar wilt verbinden ook een HDMI-uitgang heeft.
 • Zorg ervoor dat de HDMI-kabel compatibel is met de ingangen en uitgangen van de apparaten.
 • Zorg ervoor dat de soundbar is ingesteld om audio via de HDMI-ingang te ontvangen.

Als alles in orde is, kan een HDMI-verbinding een eenvoudige manier zijn om de kwaliteit van het geluid van een soundbar te verbeteren.

Soundbar online of in de winkel kopen

Er zijn verschillende manieren om een soundbar te kopen in Nederland, zowel online als offline.

Online

 • Websites van grote elektronica-retailers zoals Bol.com, Coolblue, Amazon, Mediamarkt, en Wehkamp. Deze websites bieden een breed assortiment van soundbars van verschillende merken en prijsklassen.

 • Websites van fabrikanten zoals Samsung, LG, Sony, enz. Hier kunt u soundbars vinden van specifieke merken en vaak ook informatie over productspecificaties.

 • Tweedehands via Marktplaats.nl.

Winkels

 • Elektronica-winkels zoals Mediamarkt, Expert, BCC. Hier kunt u soundbars van verschillende merken en prijsklassen vinden, en u kunt de producten vaak uitproberen voordat u ze koopt.

 • Witgoedwinkels zoals Coolblue, Wehkamp, en Markant. Hier kunt u ook soundbars van verschillende merken en prijsklassen vinden, en vaak ook de producten uitproberen voordat u koopt.

 • Warenhuizen zoals de Bijenkorf, Hema, en HEMA. Hier kunt u ook soundbars vinden, hoewel het assortiment vaak beperkter is dan bij gespecialiseerde elektronica-winkels.

Kortom, is een soundbar geschikt voor mij?

Een soundbar is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om het geluid van hun televisie of andere bronapparatuur te verbeteren. Er zijn echter enkele dingen waar u rekening mee moet houden voordat u een soundbar koopt:

 • Ruimte: Soundbars zijn vaak kleiner en slanker dan traditionele home theatersystemen, maar ze kunnen nog steeds een groot deel van de ruimte in beslag nemen. Overweeg de beschikbare ruimte in de kamer waar u de soundbar wilt plaatsen en kies een model dat hier goed bij past.

 • Aansluitingen: Zorg ervoor dat de soundbar de aansluitingen heeft die u nodig heeft om deze te verbinden met uw bronapparatuur. Veel soundbars hebben bijvoorbeeld HDMI-ingangen, maar sommige modellen hebben ook opties zoals Bluetooth of wifi-verbindingen. U moet ook zorgen dat de soundbar de juiste aansluitingen heeft voor uw bronapparatuur, zoals een optische of HDMI-uitgang.

 • Geluidskwaliteit: De geluidskwaliteit van soundbars varieert afhankelijk van het merk en model. Overweeg uw geluidseisen en zoek naar modellen die aan deze eisen voldoen. Bijvoorbeeld, als u van plan bent om veel films te kijken, zou u een soundbar met een ondersteuning voor surround sound willen overwegen.

 • Prijs: Soundbars zijn beschikbaar in een breed scala van prijzen, van budgetmodellen tot high-end modellen. Bepaal uw budget en zoek naar modellen die binnen dit budget passen.

Als u rekening houdt met deze factoren, kan een soundbar een geschikte optie zijn voor uw geluid- en muziekwensen.