Ideale soundbar: mijn indruk van de Denon DHT-S316 soundbar (2023)

Mijn indruk van de Denon DHT-S316: compact design, eenvoudige installatie en indrukwekkend geluid.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

4 december 2023

Inleiding

Denon dht s316 1

De Denon DHT-S316 soundbar is strak vormgegeven en geeft een krachtige geluid. Daarnaast heeft het een scala aan functies (bijv. draadloze subwoofer, Bluetooth ondersteuning voor streaming en Denon’s eigen Dialogue Enhancer voor gesprekken). Hij is ook zeer gemakkelijk (via bijv. HDMI) te installeren.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Nee Bluetooth Ja
Breedte 90 cm Hoogte 5,5 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Nee
Bluetooth Ja Breedte 90 cm
Hoogte 5,5 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Denon dht s316 11 Denon dht s316 10 Denon dht s316 3 Denon dht s316 6 Denon dht s316 1

Uitpakken en Aansluiten

Denon dht s316 2

Bij het aanschaffen van een soundbar staat één vraag altijd voorop: hoe makkelijk is het apparaat te integreren in mijn huidige entertainmentsysteem? Met de Denon DHT-S316 hoef je niet lang te puzzelen, want dit systeem is gericht op gebruiksgemak en toegankelijkheid. Het feit dat je zomaar uit de doos een complete set-up klaar hebt, spreekt boekdelen over het aansluitgemak dat Denon wil bieden.

Laten we de stappen eens doornemen:

 • Kabels aansluiten: Check, want met de HDMI ARC of de optische kabel zit je binnen no time aan je televisie gekoppeld.

 • Subwoofer verbinden: Geen zorgen over kabels trekken, want de sub is draadloos.

 • Afstandsbediening: De bijgeleverde afstandsbediening voelt wellicht wat licht aan, maar doet zijn werk naar behoren.

Nu komt het leukste: zodra de stekkers in het stopcontact zitten en de kabels gekoppeld zijn, neemt de soundbar automatisch het stokje over van de TV-speakers. Dat is dus echt uitpakken en aansluiten. Het geluid dat vervolgens je kamer vult, geeft direct aan waarom de keuze voor een extern audiosysteem een goeie is.

Oké, de DHT-S316 is geen kampioen in de wereld van soundbars wat betreft hoogwaardige geluidsopties of een omvangrijk spectrum aan instellingen, maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen zoekt een bioscoop in huis. Wat je krijgt, is een merkbaar verbeterde geluidservaring in vergelijking met standaard TV-luidsprekers, een stevige bas uit de subwoofer en heldere dialogen dankzij Denon’s Dialogue Enhancer – dat laatste is vooral een zegen als je oren niet meer piepjong zijn.

Wat de nadelen betreft, er waren wat zorgen over de kwaliteit van de meegeleverde optische kabel en de slanke afstandsbediening die misschien niet tegen een stootje kan. Ook de geluidsovergangen kunnen soms wat abrupt zijn. Deze kanttekeningen bezorgen echter geen groot ongemak dankzij de overheersende pluspunten.

Plus, de Bluetooth-functie is een leuke extra; je streamt je muziek direct vanaf mobiel of tablet naar de soundbar. Toch weer die heerlijke plug-and-play ervaring die het leven een stukje aangenamer maakt.

Dus even alles op een rijtje, waarom zou je kiezen voor de Denon DHT-S316?

 • Eenvoudige installatie; echt iedereen kan het

 • Degelijke geluidskwaliteit; zeker in vergelijking met TV-speakers

 • Draadloze subwoofer; zeg vaarwel tegen snoeren door de kamer

 • Bluetooth voor het streamen van muziek

Bij gebruik voor alledaags vermaak, zoals het kijken van je favoriete series, het spelen van videogames of het luisteren van muziek terwijl je door het huis scharrelt, levert deze Denon een gezonde mix van kwaliteit en comfort. Een soundbar die niet pretendeert meer te zijn dan het is, maar wel degelijk een verrijking vormt voor je luisterervaring – en dat voor een eerlijke prijs. En is dat niet wat we eigenlijk allemaal zoeken in een hectisch leven; een beetje meer gemak en genot zonder moeilijke fratsen en gedoe? Denon bewijst met de DHT-S316 dat dit best haalbaar is.

Design en Formaat

Denon dht s316 3

De Denon DHT-S316 soundbar presenteert zich als een stijlvol toevoeging aan de moderne woonkamer. Met zijn lengte van 90 cm en een bescheiden hoogte van slechts 5,5 cm, kan het apparaat haast onopvallend onder de meeste televisies geplaatst worden zonder de esthetiek te verstoren. Het strakke design valt op door de eenvoud, passend bij de huidige trend van minimalisme in interieurdesign.

Belangrijke fysieke kenmerken:

 • Compacte breedte van 90 cm

 • Lage hoogte van 5,5 cm

 • Subtiel diepe van 8,2 cm

 • Draadloze subwoofer voor flexibele positionering

De soundbar heeft voldaan aan de verwachting rondom montagegemak. Zowel plaatsing op een kast als wandmontage zijn mogelijkheden die naadloos aansluiten bij verschillende interieurinrichtingen. De zwarte kleur en textuur mengen onopvallend met de meeste televisiestands en muurkleuren, waardoor het geheel een geïntegreerd aanzicht krijgt.

Waar men over kan struikelen, is de grootte van de draadloze subwoofer. Met een hoogte van 32 cm, breedte van 17 cm en diepte van 34 cm is het apparaat niet bepaald klein te noemen. Hoewel draadloos ontwerp de gebruiker de vrijheid geeft de subwoofer naar wens te plaatsen, kan het vinden van een onopvallende plek een uitdaging zijn, vooral in kleinere ruimtes. Desondanks biedt deze ‘onzichtbare’ plaatsing een groot voordeel: het geluid ervaar je wel, maar je ziet niet waar het vandaan komt.

Een klein minpunt dat sommige kritische ogen kunnen opmerken, is het gebrek aan weergaveopties. Er is geen ingebouwde Wi-Fi en geen mogelijkheid voor multiroom audio, waardoor deze soundbar niet de slimste van de klas is. Echter, gezegd moet worden dat dit nadeel voor de doorsnee gebruiker wellicht nauwelijks gewicht in de schaal legt, gezien het primaire doel van het verbeteren van tv-audio meer dan wordt vervuld.

Het aansluiten van de DHT-S316 is een fluitje van een cent dankzij de HDMI ARC-verbinding waarbij slechts één kabel nodig is voor zowel audio-overdracht als bediening. Een optische ingang is ook beschikbaar, wat de soundbar breed compatibel maakt met diverse televisiemodellen. Deze aansluitmogelijkheden bevestigen nogmaals de gebruiksvriendelijkheid van de Denon DHT-S316.

Ondanks het ontbreken van high-end functies zoals hi-res audio of geavanceerde surround sound-technologie, voldoet de soundbar ruimschoots aan de verwachting voor dagelijks gebruik. De virtuele surround sound biedt een meeslepende ervaring zonder de noodzaak van een wirwar van luidsprekers en kabels in de kamer.

In termen van gebruiksgemak, als de soundbar eenmaal is geïnstalleerd, kan men het toestel zo goed als vergeten. Het neemt de audio van de TV automatisch over en de afstandsbediening, hoewel wat aan de fragiele kant volgens sommige gebruikers, functioneert naar behoren voor de meest essentiële functies.

Om de recensie samen te vatten, de Denon DHT-S316 is een soundbar die opvalt door zijn strakke design en formaat, dat gemakkelijk is aan te sluiten en een kwalitatieve geluidsverbetering biedt voor televisiekijkers. De nadelen zijn er zeker, maar die worden overschaduwd door de aantrekkelijke prijs en de belangrijke kwaliteiten die deze soundbar te bieden heeft. Een prima keuze voor wie op zoek is naar een ongecompliceerde, stijlvolle aanvulling voor een betere luisterervaring thuis.

Geluidservaring en Functies

Denon dht s316 4

Wanneer je de Denon DHT-S316 soundbar in huis haalt, verwelkom je een geluidsbeleving die zowel rijk als helder is. Dit compacte systeem laat zien dat grootse prestaties niet altijd van grote apparaten hoeven te komen. De geluidservaring die deze soundbar biedt is in meerdere opzichten indrukwekkend:

 • Virtual surround sound zorgt voor een ruimtelijke audioervaring zonder een overvloed aan speakers.

 • Met de Draadloze subwoofer plaats je de bas precies waar je wilt en wordt je woonkamer gevuld met diepe klanken.

 • Voor de slechthorenden is er de Denon Dialogue Enhancer, een technologie die dialogen verduidelijkt zonder het algemene volume op te schroeven.

Toch zijn er ook wat puntjes die beter kunnen. De afstandsbediening voelt wat fragiel aan en ook het ontbreken van een display zou voor sommigen een gemis kunnen zijn. Echter, deze kleine nadelen doen weinig af aan de algehele positieve ervaring.

Op het gebied van functionaliteiten scoort de Denon DHT-S316 hoge ogen. De eenvoudige Bluetooth-connectiviteit stelt je in staat om zonder moeite muziek te streamen vanaf je mobiele apparaten. Dit gemak wordt nog eens onderstreept door de gebruiksvriendelijke installatie; binnen no-time heb je de soundbar werkend en wel opgesteld.

Belangrijke Features:

 • Bluetooth-verbinding: gemakkelijk muziek streamen.

 • Draadloze subwoofer: om flexibel te plaatsen in de kamer.

 • Dialogue Enhancer: stemmen helder in de spotlight.

 • HDMI ARC: eenvoudige aansluiting en bediening via tv-afstandsbediening.

Natuurlijk gaat het bij een soundbar om de geluidskwaliteit. Films, series en muziek krijgen een nieuwe dimensie dankzij de soundbar die zowel de lage als hoge tonen feilloos weet te produceren. De geluidskwaliteit is volgens klanten goed, zelfs beoordeeld als meer dan dat je voor deze prijs zou verwachten. En dat is precies wat Denon met deze soundbar lijkt te doen: verwachtingen overtreffen.

De soundbar levert een vol geluid dat robuust genoeg is voor blockbuster films of het luisteren van je favoriete muziek in hoge kwaliteit. Ook gamers kunnen hun hart ophalen: de explosies en soundtracks klinken levensecht.

Enige vorm van ongemak kan komen door het positioneren van de subwoofer. Plaats je deze te ver van de tv, dan kan het volume zó oplopen dat de buren meer van je filmavond genieten dan jezelf. Maar eenmaal goed geplaatst, blaast de subwoofer een machtige bas de kamer in, zonder te overheersen.

De Denon DHT-S316 houdt het graag simpel maar effectief. Je krijgt geen overdaad aan functies en instellingen. Wat je wel krijgt, is een soundbar die doet wat hij moet doen: je audioervaring naar een hoger niveau tillen.

Het valt niet te ontkennen dat Denon met de DHT-S316 een solide product in huis heeft gebracht. Het bewijst dat ook in een betaalbare prijsklasse kwaliteit en functionaliteit hand in hand kunnen gaan. De soundbar en subwoofer zijn een perfecte aanvulling voor ieder die zijn tv-geluid een serieuze boost wil geven zonder daarvoor een fortuin uit te geven of onnodig ruimte in beslag te nemen. De bediening is eenvoudig, de aansluiting verloopt vlekkeloos en het design is strak genoeg om in ieder interieur zijn plek te vinden. Kortom, een geluidsinvestering waar je u tegen zegt.

Prijs en Prestaties

Denon dht s316 5

In de wereld van home entertainment is de balans tussen kosten en kwaliteit essentieel. Bij de Denon DHT-S316 soundbar vind je een verleidelijke mix van degelijk geluid en een prijskaartje dat niet de pan uit swingt. Laat je niet misleiden door zijn bedeesde omvang; dit apparaat weet, ondanks zijn bescheiden afmetingen, een krachtige audio-ervaring te leveren.

De soundbar past dankzij zijn compact formaat moeiteloos in elke kamer. Het is een no-nonsense, plug-and-play apparaat dat om weinig installatietijd vraagt. Met de bijgeleverde HDMI ARC- of optische kabel is de soundbar in een mum van tijd verbonden met je televisie. Hoewel de afstandsbediening enigszins fragiel lijkt, voldoet deze in de praktijk.

Wat deze soundbar aantrekkelijk maakt, zijn vooral de volgende kenmerken:

 • Eenvoudige installatie: je hebt geen technische kennis nodig om het systeem aan te sluiten en te bedienen.

 • Bluetooth connectiviteit: muziek streamen vanaf je telefoon of laptop gaat moeiteloos.

 • Draadloze subwoofer: biedt de flexibiliteit om het ergens te plaatsen zonder zorgen over draden.

 • Virtual surround effect: dit zorgt voor een ruimtelijke geluidsbeleving, ondanks het ontbreken van echte surround speakers.

Echter, niets is perfect en zo heeft ook deze soundbar zijn kanttekeningen. De geluidskwaliteit, hoewel goed voor zijn prijsklasse, zal geen high-end home cinema systeem vervangen. De bassen kunnen, afhankelijk van de instellingen en persoonlijke voorkeur, soms te dominant zijn. Ook het gebrek aan een display kan voor sommigen een nadeel zijn, hoewel dat ook bijdraagt aan de strakke look van het apparaat.

Het meest overtuigende element is wellicht de Denon Dialogue Enhancer technologie. Deze functie brengt stemgeluid naar de voorgrond en maakt de soundbar ook vriendelijk voor slechthorenden. Of je nu luistert naar een spannend audioboek of de dialogen in je favoriete serie volgt, de gesproken woorden komen duidelijk over.

Bij de overweging van deze soundbar speelt ook afwezigheid van WiFi en multiroom functionaliteit een rol. Deze ontbrekende snufjes kunnen voor de moderne consument een minpunt zijn. Echter, gezien de prijs-kwaliteitverhouding kunnen we stellen dat de Denon DHT-S316 het overwegen waard is voor wie een degelijke geluidsupgrade zoekt zonder de bank te breken.

Afsluitend laat deze soundbar zien dat een plezierige luisterervaring niet altijd gepaard hoeft te gaan met een bodemloze uitgave. De Denon DHT-S316 is een getuige van hoe je voor een aardige prijs een geluidsverbetering in huis kunt halen die je film- en muziekbeleving significant verrijkt. Wellicht zullen puristen op zoek naar de ultieme audiofinesse verder kijken, maar voor de gemiddelde gebruiker is dit een solide keuze die laat zien dat Denon de kunst van het balanceren tussen prijs en prestaties uitstekend verstaat.