Eigen thuisbioscoop geluid: Sony HT-A5000 Soundbar (2024)

Het geluid van de Sony HT-A5000 soundbar met Hi-res audio en Dolby Atmos maakt elke filmavond spectaculair.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

30 december 2023

Inleiding

Sony ht a5000 soundbar

De Sony HT-A5000 Soundbar is een prima soundbar dat zich onderscheidt met zijn vermogen om thuis een bioscoopachtige geluidsbeleving te realiseren. Voorzien van de nieuwste audio-technologieën, biedt deze soundbar een krachtige 5.1.2 kanaals opstelling die garant staat voor heldere dialogen en een diepe bas, zelfs zonder een externe subwoofer.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 121 cm Hoogte 6,7 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 121 cm
Hoogte 6,7 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Design en bouwkwaliteit

Sony ht a5000 soundbar 7yylapap5npj gqbxj3

De Sony HT-A5000 Soundbar trekt onmiddellijk de aandacht door zijn strakke en moderne design. De breedte van 121 cm zorgt ervoor dat deze soundbar prima past onder de meeste televisies en het vormt daarmee een stijlvol onderdeel van de woonkamer. Met een hoogte van slechts 6,7 cm is het apparaat opvallend onopvallend, zodat het geluid de hoofdrol speelt, niet de hardware.

De volgende punten zijn het benoemen waard als we het over design en bouwkwaliteit hebben:

 • Design: Minimalistisch en eigentijds, past in vrijwel elk interieur.

 • Bouwkwaliteit: Robuust en voelt premium aan, zoals we van Sony kunnen verwachten.

 • Kleur: Standaard zwart, wat bijdraagt aan een naadloze integratie met de meeste TV-frames en meubels.

Hoewel de bouwkwaliteit algemeen uitstekend is, kan het forse formaat wellicht voor sommige kleinere ruimtes iets te dominerend zijn. Echter, dit wordt grotendeels gecompenseerd door het slanke profiel.

Bij het uitpakken van de soundbar valt ook direct op dat de bouw niks aan het toeval overlaat. Het apparaat voelt stevig en zwaar aan, een heus bewijs van de kwaliteit van materialen die Sony gebruikt heeft. Het stoort niet enkel niet in je woning, het voegt een bepaald cachet toe.

Een kleine kanttekening is dat ondanks de uitstekende geluidskwaliteit, de soundbar geen Hi-res audio ondersteunt. Dit kan voor de echte audiofiel een gemis zijn, maar voor het gemiddelde gebruik is de geluidskwaliteit ruim voldoende en vaak zelfs indrukwekkend.

Een ander aspect van het design dat zeker gewaardeerd zal worden, is de integratie van verschillende aansluitingen. De HDMI ARC (Audio Return Channel) faciliteert het gebruiksgemak door audio van de TV direct door te sturen. De usb-aansluiting is een praktische toevoeging voor media afspelen en software updates. Plus de digitale optische aansluiting biedt meer aansluitmogelijkheden.

Het ontbreken van een losse subwoofer kan voor de basliefhebber als een nadeel gezien worden. Echter, gezien het algehele geluidsbereik dat de HT-A5000 levert, blijft de baslijn goed vertegenwoordigd door de ingebouwde woofer.

Tot slot, het uiterlijk. De soundbar heeft een uniforme zwarte kleur wat hem vrij onopvallend maakt. Dit is voor veel gebruikers een plus, omdat het apparaat niet afleidt van de televisie of de rest van het interieur. Het product past daarmee als een kameleon in zijn omgeving.

Al met al biedt de Sony HT-A5000 een sterk staaltje van design en bouwkwaliteit, dat zich niet alleen vertaalt in esthetiek, maar ook in prestatie. Kleinere minpunten zijn er zeker, maar deze doen niet af aan het geslaagde totaalplaatje. Voor iemand die op zoek is naar een geavanceerde soundbar die met gemak een upgrade geeft aan hun audio-ervaring zonder in te boeten op stijl, is de HT-A5000 een solide keuze.

Geluidservaring en technologie

Sony ht a5000 soundbar gd8vknkng2jl gqbxj3

Met de Sony HT-A5000 soundbar betreed je een nieuwe dimensie van geluidservaring die je meevoert in elke scene en elk nummer. De 5.1.2 kanaals soundbar omarmt de ruimte met Sound Field Optimalization, een knappe staaltje techniek die ervoor zorgt dat geen enkel hoekje van de kamer onberoerd blijft door het geluid.

Een paar aandachtspunten op een rij:

 • Sound Field Optimalization: past het geluid aan de kamer aan.

 • Ingebouwde woofer: levert diepe bastonen.

 • Twee tweeters: zorgen voor kristalheldere hoge tonen.

 • Hi-res audio: voor muziek in topkwaliteit.

 • 4K/120 passthrough: maakt gamen nog intenser.

Laat je niet misleiden door zijn slanke uiterlijk; deze soundbar vult je kamer met een diepe bas zonder dat een losse subwoofer nodig is. Ideaal voor wanneer je wel een bioscoopgevoel wilt, maar geen extra kast in de kamer.

Het koppelen via wifi en Bluetooth werkt vlekkeloos. Je muziek stream je gemakkelijk vanaf ieder apparaat en met ondersteuning van diensten als Spotify Connect, AirPlay en Google Cast zit je nooit verlegen om een lekker muziekje.

Hoewel de Sony HT-A5000 standaard al een ruimtelijke geluidservaring biedt, kun je de immersie verder verhogen door toevoeging van achterspeakers. Hiermee activeer je de 360 Spatial Sound Mapping en sta jij écht in het middelpunt van je eigen surround symfonie.

Er zijn echter ook enkele puntjes die je moet overwegen. De soundbar is met name in grote kamers misschien niet altijd in staat om de ruimte volledig met geluid te vullen zoals een traditioneel surround systeem dat zou doen. Het ontbreken van een dedicated subwoofer kan voor sommige audiofielen een minpunt zijn, hoewel de ingebouwde woofer verrassend veel pit heeft.

Maar goed, deze kleine beperkingen vallen al snel weg wanneer je de Dolby Atmos ondersteuning en de Hi-res audio kwaliteit in ogenschouw neemt. De rijkheid van het geluid in films is imposant, met duidelijke dialogen en een goed uitgebalanceerde mix van effecten.

Nieuwe technologie brengt natuurlijk vragen met zich mee: is het makkelijk in te stellen of vereist het een technische knobbel? Gelukkig is de Sony HT-A5000 zo gemaakt dat ook de minder technisch aangelegde gebruiker het maximale eruit kan halen, zonder al te veel poespas.

Samenvattend ben je met de Sony HT-A5000 niet alleen eigenaar van een stijlvol stukje techniek, maar ook van een geluidssysteem dat jouw mediabeleving naar een hoger plan tilt. Het is een soundbar die zich bewijst in kwaliteit en innovatie, met hier en daar wat kleine opmerkingen die nauwelijks wegen tegen het totale pakket dat je krijgt.

Gebruiksgemak en connectivity

Sony ht a5000 soundbar jg5yn0n0l8rz gqbxj3

In een tijd waarin thuistechnologie steeds slimmer en gebruiksvriendelijker wordt, valt de Sony HT-A5000 Soundbar vooral op vanwege het gebruiksgemak en de veelzijdige connectiviteitsmogelijkheden. Dit apparaat weet zonder veel poespas de manier waarop we naar geluid luisteren in onze huiskamers te veranderen.

Wat direct opvalt aan de HT-A5000 is hoe simpel het is om te beginnen. Na het uitpakken en plaatsen voor je TV, gebeurt de rest bijna vanzelf:

 • Automatische koppeling met je wifi-netwerk.

 • Bluetooth-verbinding is snel en stabiel.

 • HDMI ARC zorgt ervoor dat de soundbar meteen in sync is met je TV.

 • Software updates en media afspelen via de USB-aansluiting zijn een fluitje van een cent.

Met dergelijke gemakken vergeet je bijna dat er vóór de HT-A5000 meer technische kennis nodig was om een thuisbioscoopsysteem in te stellen.

De integratie met smart home platforms zoals Amazon Alexa en Google Assistant staat garant voor naadloze bediening. Zonder op te staan of zelfs maar een afstandsbediening aan te raken, pas je allerlei instellingen aan. Dat voelt niet alleen toekomstbestendig, het is ook gewoon ontzettend handig.

Er zijn echter ook enkele puntjes die beter kunnen. Zo is het jammer dat er geen multiroom audio ondersteund wordt; een functie die bij andere premium soundbars wel te vinden is. Maar laten we wel wezen, voor de meeste gebruikers zal dit geen dealbreaker zijn.

De HT-A5000 beschikt ook over Spotify Connect en AirPlay, waardoor je moeiteloos muziek vanaf je telefoon of laptop streamt naar de soundbar. En voor Android-gebruikers is er Google Cast waarmee je in een handomdraai je favoriete apps zoals YouTube en Netflix in topkwaliteit via de soundbar afspeelt.

Een klein nadeel is dat de lijst van ondersteunde streamingdiensten niet eindeloos is; zo missen enkele niche-aanbieders die door de echte audiofielen soms gewaardeerd worden. Maar laten we eerlijk zijn, de meerderheid van ons zal perfect uit de voeten kunnen met wat de HT-A5000 te bieden heeft.

De bediening via de app, beschikbaar voor zowel Android, Apple als Windows, maakt het leven nog een stuk eenvoudiger. Deze apps zijn intuïtief en brengen alle functies van de soundbar naar de palm van je hand. Dat je hiermee niet alleen de soundbar bedient, maar ook andere verbonden apparaten, maakt deze ervaring compleet.

Tot slot, het is belangrijk om te benoemen dat de soundbar een subtiele maar moderne uitstraling heeft die niet misstaat in de gemiddelde Nederlandse woonkamer. De zwarte kleur en het compacte formaat maken dat dit systeem gezien mag worden, maar niet de boventoon voert.

Kortom, de Sony HT-A5000 Soundbar biedt een gebruiksvriendelijke, rijk uitgeruste luisterervaring die met minimale inspanning zorgt voor maximaal plezier. Met een paar kleine tekortkomingen die niet opwegen tegen het dagelijkse gemak en de betrouwbare prestaties, is het een winnaar in zijn klasse.

Uitbreidingsmogelijkheden en toekomstbestendigheid

Sony ht a5000 soundbar kjbzororm7ry gqbxj3

De Sony HT-A5000 Soundbar is een ware toevoeging aan de home-entertainment setup, met name door zijn uitbreidingsmogelijkheden en toekomstbestendige features. Het vermogen om een meeslepende 360 Spatial Sound Mapping ervaring te creëren door de soundbar uit te breiden met achterspeakers, is een treffend voorbeeld van deze veelzijdigheid. Wat betreft toekomstbestendigheid blinkt de soundbar uit door features als 4K/120 passthrough voor gaming en ondersteuning voor meerdere high-end surround sound standaarden.

Pluspunten:

 • 5.1.2 kanaals soundbar met geavanceerde technologieën

 • Uitbreidbaar met achterspeakers voor een volledige 360 Spatial Sound Mapping

 • 4K/120 passthrough ideaal voor de nieuwste games

 • Ondersteunt Hi-res audio voor een superieure muziekbeleving

 • Geïntegreerd met wifi en Bluetooth voor gemakkelijke connectiviteit

Minpunten:

 • Geen losse subwoofer inbegrepen

 • Multiroom audio ontbreekt

 • Aan de prijzige kant

Een detail om rekening mee te houden is dat er geen losse subwoofer wordt meegeleverd. Hoewel de ingebouwde woofer een diepe bas biedt, kunnen ware audioliefhebbers hierdoor iets missen. Een ander aandachtspunt is het ontbreken van multiroom audio, waardoor het niet mogelijk is om verschillende nummers in meerdere ruimtes af te spelen. Dit kan voor sommigen een gemis zijn, maar gezien de kracht en kwaliteit van de soundbar zelf, is dit voor de gemiddelde gebruiker slechts een kleine overweging.

Prijs kan ook een drempel zijn, maar als je naar de uitbreidingsmogelijkheden en de toekomstige compatibiliteit kijkt, dan is de Sony HT-A5000 een investering die het waard is voor de lange termijn. Bovendien zorgt de 2-jarige garantie en service via Coolblue voor een extra zekerheid.

Al met al is de Sony HT-A5000 een indrukwekkend staaltje techniek dat aanpast aan de gebruiker en zijn omgeving, in plaats van andersom. Voor wie voorop wil blijven lopen in de wereld van home audio, biedt deze soundbar een sterke basis met de mogelijkheid om mee te groeien met persoonlijke behoeften en technologische ontwikkelingen. Een ding is zeker: met de Sony HT-A5000 als middelpunt van je home-entertainment systeem is een bioscoopervaring thuis gegarandeerd, vandaag en in de toekomst.