Mijn Dolby Atmos ervaring met de Denon Home Soundbar 550 (2024)

Mijn ervaring met Denon Home Soundbar 550: compact design, eenvoudige installatie, Dolby Atmos geluid en uitgebreide app functionaliteit.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

30 oktober 2023

Inleiding

Denon home soundbar 550 1

De Denon Home Soundbar 550 produceert prima geluid in een compact formaat, voorzien van geavanceerde Dolby Atmos-technologie. Dit product, ontworpen om een ruimtelijk audio-landschap te creëren, wekt de indruk van een thuisbioscoop met indrukwekkende helderheid en diepte. Met ondersteuning voor de nieuwste audio-formaten en geoptimaliseerd voor eenvoudige streaming, biedt deze soundbar een combinatie van kwaliteit en functionaliteit die het luisteren naar muziek en filmgeluid naar een nieuw niveau tilt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 65 cm Hoogte 7,5 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 65 cm
Hoogte 7,5 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Denon home soundbar 550 8 Denon home soundbar 550 1 Denon home soundbar 550 24 Denon home soundbar 550 14

Prijzen

Compact Design en Installatiegemak

Denon home soundbar 550 2

Bij het inrichten van een huisbioscoop is het design bijna net zo belangrijk als de geluidskwaliteit. Met die filosofie in gedachten lijkt de Denon Home Soundbar 550 gemaakt. Zijn compacte afmetingen van 65 cm breed en 7,5 cm hoog maken het een perfecte aanvulling voor elke woonkamer, waarbij het apparaat niet misstaat onder een modern flatscreen. De installatie is een fluitje van een cent:

 • Wifi en Bluetooth ondersteuning voor draadloze connectiviteit.

 • HDMI ARC voor eenvoudige aansluiting op de TV.

 • Apple AirPlay voor iOS-gebruikers.

Duidelijk is dat Denon met dit model mikte op een probleemloze gebruikerservaring. De soundbar is snel te integreren in je thuisnetwerk via wifi of Bluetooth, en de plug-and-play mentaliteit is een verademing in het doolhof van home entertainment systemen. Met een simpel installatieproces dat luttele minuten duurt, past deze soundbar moeiteloos in een bestaande setup of startpunt voor nieuwe avonturiers in de wereld van home audio.

Hoewel de Denon Home Soundbar 550 geen losse subwoofer bevat, laten vele gebruikers weten dat de bassen verrassend strak en diep zijn. Voor een mid-range product levert de soundbar prestaties die je normaal zou verwachten van duurdere modellen. Toch is niet alles perfect. Sommige die-hard audiofielen kunnen het ontbreken van een aparte subwoofer uitgang betreuren, wat kan betekenen dat de allerlaagste tonen-onderaan het spectrum-minder prominent aanwezig zijn.

Het esthetische element van de soundbar is niet te negeren. Denon heeft een visueel aantrekkelijk product neergezet dat niet enkel mooi klinkt, maar er ook mooi uitziet. De zwarte kleur past bijna in elk interieur, maar een optie voor andere kleuren ontbreekt helaas. Dit kan een klein minpunt zijn voor degenen die hun soundbar willen matchen met hun inrichting.

Er komt echter meer kijken bij een soundbar dan alleen het geluid. De Denon Home Soundbar 550 blinkt uit door zijn gebruiksvriendelijkheid. De bediening is te regelen via zowel een handige app als de meegeleverde afstandsbediening. Plus, er zijn uitgebreide aansluitmogelijkheden:

 • Verschillende audio-ingangen voor maximale compatibiliteit.

 • Gebruikersvriendelijke bediening via de app of de afstandsbediening.

 • Geschikt voor multiroom audio instellingen.

Zoals met veel moderne apparatuur, leert ervaring dat sommige geavanceerde features zoals het koppelen met bestaande HEOS speakers soms ingewikkeld kunnen zijn, dit weerspiegelt zich in wisselende gebruikerservaringen. Dit is iets om rekening mee te houden bij het samenstellen van een uitgebreider thuisnetwerk van speakers.

Om samen te vatten, de Denon Home Soundbar 550 is een krachtpatser in een klein jasje die niet alleen eenvoudig is in gebruik, maar ook zorgt voor een volwaardige geluidservaring. Bewapend met de modernste technologieën, zonder het landschap van je woonkamer te verstoren, biedt hij een geluid dat je verwachtingen overtreft. Ondanks de kleine onvolkomenheden, die meer lijken op kleine kiezelsteentjes op een anders gladde weg, vormt deze soundbar een centraal stuk in de puzzel van een thuisbioscoop waar je vele avonturen mee zult beleven.

Geluidsbelevenis Zonder Subwoofer

Denon home soundbar 550 3

De Denon Home Soundbar 550 maakt een significante indruk door zijn volle en ruimtelijke geluid, ook zonder de aanwezigheid van een externe subwoofer. Dit stukje technische vernuft bewijst dat grootte niet altijd alles zegt wanneer het aankomt op audiokwaliteit. Hier zijn enkele aspecten die je moet weten over de soundbar:

 • Dolby Atmos ondersteuning voor een meeslepende geluidsbeleving.

 • Slechts 7,5 cm hoog, waardoor het apparaat niet dominant aanwezig is in de woonkamer.

 • Geïntegreerde basprestaties die verrassend krachtig zijn voor een apparaat zonder losse subwoofer.

Ondanks zijn compacte formaat, levert de soundbar geluid dat rijk is aan nuance en diepte. Het ontbreken van een subwoofer voelt niet als een gemis; de diepe bas die uit de speaker zelf komt, is stevig genoeg om de meeste film- en muziekliefhebbers te bevredigen. Dit betekent echter niet dat de bassen kunnen wedijveren met die van een aparte subwoofer – maar binnen het domein van soundbars zonder extra bass box, staat de Denon Home Soundbar 550 zijn mannetje.

Tijdens het kijken van films met Dolby Atmos-content, zoals die beschikbaar zijn op Netflix en Disney+, maakt de soundbar het verschil duidelijk voelbaar. Het creëert een 3D geluidservaring die effecten letterlijk om je heen lijkt te plaatsen. Ja, voor de echte Atmos-sensatie heb je misschien meer, apart geplaatste speakers nodig, maar wat deze soundbar levert in termen van een surround sound ervaring is absoluut lovenswaardig voor een enkel toestel.

Toch zijn er enkele beperkingen. Zo hebben sommige gebruikers verlangen naar de connectiviteitsopties met andere apparaten, zoals het kunnen koppelen met een bluetooth hoofdtelefoon. Bovendien is het kleurenpalet beperkt tot antraciet, wat niet iedereen zal aanspreken.

Een interessant punt is dat ondanks de mix van meningen, veel gebruikers de geluidskwaliteit en de capaciteit voor muziekweergave zeer waarderen. Met zijn talrijke aansluitmogelijkheden en het gebruiksgemak via de app, toont de soundbar zijn meerwaarde in het dagelijks gebruik.

Toch moet je wat inleveren op het gebied van diepe, donkere tonen. Voor sommigen is het geluid van de Denon Home Soundbar 550 zelfs vergelijkbaar met hun oudere surround sets, waardoor de verwachtingen niet altijd worden overtroffen. Maar wanneer je de juiste instelling vindt, bijvoorbeeld de ‘pure’ modus, dan wordt het geluid als meer dan adequaat ervaren.

De geluidsinstellingen zijn personaliseerbaar, en na wat finetunen via de app, kun je het geluid naar je eigen smaak aanpassen. Dit geldt zowel voor films als voor het streamen van muziek, waarbij de integratie met Spotify Connect en Apple AirPlay het gemakkelijk maakt om je playlist te beginnen.

Ter samenvatting, de Denon Home Soundbar 550 is een compact wonder op het gebied van geluidsbeleving zonder externe subwoofer. Het biedt een geluidservaring die aansluit bij moderne verwachtingen en laat zien dat goed geluid niet per se uit een groot pakket hoeft te komen. Gebruiksvriendelijk, veelzijdig en met een heldere sound – een solide keuze voor hen die een onopvallend maar krachtig audio-apparaat in hun woonkamer wensen.

Connectiviteit en App Bediening

Denon home soundbar 550 4

In de wereld van thuisbioscopen speelt de Denon Home Soundbar 550 een niet te ontkennen rol. De belofte van een uitgebreide connectiviteit gekoppeld met eenvoudige app bediening via HEOS of Apple AirPlay maakt deze soundbar een interessante keuze voor de moderne gebruiker.

Het aansluiten op je thuisnetwerk is een fluitje van een cent. Met ingebouwde wifi en Bluetooth biedt de soundbar een scala aan opties voor het streamen van audio. Stel je voor dat je zonder gedoe vanaf je smartphone je favoriete playlist door je kamer laat galmen - dat kan moeiteloos met deze Denon.

Laten we even een kijkje nemen naar de belangrijkste connectiviteitsfuncties:

 • Wifi en Bluetooth: voor draadloze muziekstreaming.

 • Apple AirPlay: eenvoudig audio verzenden van je Apple-apparaten.

 • HDMI ARC: voor een enkele verbinding met je TV.

 • Usb-aansluiting: voor het afspelen van media vanaf externe opslag.

 • Spotify Connect: naadloze integratie met Spotify.

Men zou zeggen dat deze features hem uiterst gebruiksvriendelijk maken en dat klopt over het algemeen ook. De bediening via app is over het algemeen intuïtief, hoewel sommige gebruikers de HEOS app enigszins gedateerd vinden. Toch kun je na een beetje experimenteren en gewenning alle functies naar behoren benutten.

Nu zijn er, zoals bij elk product, kleinere struikelblokken. Hoewel de belofte van multiroom audio de harten sneller doet kloppen, ervaren sommige gebruikers problemen met het koppelen van de soundbar met bestaande HEOS speakers. Dit kan te maken hebben met compatibiliteitsproblemen of soms een netwerkuitspatting, maar voor de meeste is het een eenmalige setup ergernis die niet afdoet aan de dagelijkse ervaring.

Naast de gebruikelijke lof voor de geluidskwaliteit, is de smart home integratie met Amazon Alexa ook een pluspunt dat de moeite waard is om te benoemen. Echter, voor degenen die gebruik maken van andere systemen zoals Google Cast zullen deze optie missen, omdat dit nog niet ondersteund wordt.

Een kleine kanttekening is de afwezigheid van NFC en DLNA, die sommige technofiel misschien belangrijk vinden, maar voor de gemiddelde consument zijn deze kleine manco’s verwaarloosbaar gezien het eindresultaat: een soundbar die helderheid en gemak koppelt aan puur luisterplezier.

De Denon Home Soundbar 550 bewijst dat goede dingen inderdaad in kleine verpakkingen komen. Het gaat er niet alleen om wat er binnenin zit, maar ook om hoe je het aan de praat krijgt, en op dat vlak scoort deze soundbar hoog. Terwijl de HEOS app misschien enige verbetering kan gebruiken, doet het succes van de setup en de algehele connectiviteit het snel vergeten, waardoor je volop kunt genieten van wat er echt toe doet: het geluid.

Dolby Atmos en Surround Ervaring

Denon home soundbar 550 kyl6wvkzv7kn

De zoektocht naar een soundbar die een echte bioscoopervaring naar mijn woonkamer kon brengen, eindigde bij de Denon Home Soundbar 550. Met Dolby Atmos-technologie levert deze compacte krachtpatser een overtuigende surround sound, zodat je middenin de actie zit. Natuurlijk, het is geen traditioneel 5.1-systeem, maar het geluid is verbluffend ruimtelijk voor een apparaat van deze grootte.

Wat mij direct opviel:

Ruimtelijke audio: Het geluid beweegt dynamisch, een helikopter vliegt boven je hoofd en auto’s racen van links naar rechts. Gedetailleerd stereogeluid: Ook zonder extra speakers biedt de soundbar al een rijke en volledige luisterervaring. Filmgeluid op niveau: Bij films met een Dolby Atmos-spoor komt de soundbar echt tot zijn recht. Je merkt direct het verschil met standaard stereogeluid.

Nu zitten er ook minder sterke kanten aan. Zo is er geen uitgang voor een losse subwoofer. De bas die uit de soundbar komt is verrassend goed, maar fervente basliefhebbers kunnen een losse sub toch missen. Ook is de Denon Home Soundbar 550 vooral ontworpen voor het Denon ecosysteem; het koppelen met oudere of andere merken speakers kan tegenvallen.

Toch, ondanks kleine minpunten, staat de geluidsbeleving die deze soundbar biedt als een huis. Bij het kijken van films met Dolby Atmos-ondersteuning, zoals op Netflix en Disney+, ontstaat een overtuigend 3D geluid. Ja, het is niet hetzelfde als een volledige Atmos-setup met fysieke speakers hier en daar, maar de soundbar maakt slim gebruik van de technologie om een indruk van hoogte en diepte te geven. Opvallend is hoe zelfs de kleinste geluidsdetails goed doorkomen, van een zacht ritselend blad tot de dreun van een explosie.

Voor pure muziekliefhebbers kan de soundbar ook indruk maken. Vanuit de comfort van je sofa kun je via wifi of Bluetooth je lievelingsmuziek streamen. En met ondersteuning voor hoge resolutie audio komen ook de subtielere klanken in de muziek tot hun recht.

Kleine nadelen zijn er, maar die worden snel overschaduwd door het genot dat de soundbar biedt. Het moderne design, de eenvoudige installatie en het gebruikersgemak dragen allemaal bij aan een optimale gebruikservaring.

Al met al, biedt de Denon Home Soundbar 550 een uitmuntende balans tussen gebruiksgemak, esthetiek en een geluidservaring die dicht in de buurt komt van een bioscoopsessie. Het bewijst dat je geen kamer vol speakers nodig hebt om te genieten van hoogwaardig surround sound. Dit maakt het een solide keuze voor iedereen die zijn tv- en muziekbeleving naar een hoger niveau wil tillen zonder de complexiteit van een traditioneel home-cinemasysteem.