Kleine krachtpatser: Mijn ervaring met de Samsung HW-S800B soundbar (2023)

Mijn ervaring met de Samsung HW-S800B soundbar onthult design elegantie en geluidskwaliteit voor thuisbioscoop.
Auteur
Affiliatie
Marleen Brandsma

Cartesium

Publicatiedatum

3 december 2023

Inleiding

Samsung s800b 1

Samsung weet met de HW-S800B weer de spotlight te pakken. Deze soundbar is een combinatie van strak design en opvallende prestaties die je niet zou verwachten van zo’n dun ding. In deze review nemen we de soundbar onder de loep. Is het de moeite waard om je zuurverdiende centen eraan uit te geven? We nemen je mee door alles wat je moet weten, van hoe die eruitziet tot hoe die klinkt. En natuurlijk, waar je op moet letten voordat je de knoop doorhakt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 116 cm Hoogte 3,8 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 116 cm
Hoogte 3,8 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja
Artikelnummer 903781 Fabrikantcode HW-S800B/XN

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Samsung s800b 40 Samsung s800b 43 Samsung s800b 23 Samsung s800b 35 Samsung s800b 1 Samsung s800b 33 Samsung s800b 47 Samsung s800b 8 Samsung s800b 13 Samsung s800b 49

Esthetiek en Vormgeving

Samsung s800b 2

In de wonderwereld van soundbars is de Samsung HW-S800B een opvallende verschijning door zijn ultraslanke design met een diepte van minder dan 4 centimeter. Wat direct opvalt, is de strakke afwerking. Voor een complete thuisbioscoopervaring kunt u de soundbar ideaal combineren met een topklasse televisie zoals besproken in onze recensie over de Samsung The Frame 50LS03B.

Een aantal punten springen eruit:

 • Ultra Slim design: Met slechts 3,9 cm diepte zo vlak als een platvis.

 • Kleur: Het zwarte, neutrale kleurpalet staat garant voor universele aantrekkingskracht.

 • Afmetingen: De lengte van 116 cm maakt dat deze soundbar perfect past onder televisies vanaf 55 inch.

Hoewel het ontwerp een lust voor het oog is, zijn er op het gebied van de vormgeving lichte kanttekeningen. Zo is de afstandsbediening wel erg fijntjes, wat in het dagelijks gebruik niet altijd even praktisch blijkt te zijn - waar heeft men dat kleine ding nu weer gelaten?

Tijdens mijn testperiode merkte ik dat, ondanks het strakke design, de soundbar qua geluidsprestaties niet onderdoet voor de grotere jongens. Dit bewijst maar weer eens dat goed geluid niet altijd hoeft te komen uit grote, logge apparaten. Het is bewonderenswaardig hoe Samsung in zo’n slanke vorm zulk krachtig geluid weet te produceren.

Echter, voor diegenen die op zoek zijn naar meer dynamiek in het geluidsbeeld, kan de soundbar een wat beperkte ervaring bieden. Vooral in het middengebied miste ik persoonlijk wat nuance. Maar laten we eerlijk zijn, voor een volle muziekbeleving zijn vaak aanvullende componenten nodig. Dit neemt niet weg dat voor dagelijks gebruik de HW-S800B meer dan voldoende is.

Wat de soundbar zeker niet ontbeert, is de aanwezigheid van Dolby Atmos; het creëren van een bioscoopervaring zonder dat er extra speakers te pas komen is echt een pluspunt. Maar voor de echte audioliefhebbers kan de ervaring uiteenlopen.

Wat betreft aansluitingen, hadden er wat meer HDMI-poorten aanwezig mogen zijn om meer flexibiliteit te bieden. Dit is een beetje een domper op het geheel, gezien het huidige tijdperk waarin we meer apparaten dan ooit aansluiten.

Al met al balanceert de Samsung HW-S800B handig op de grenslijn van esthetiek en functie. De soundbar biedt zowel een blikvanger voor het oog als een verrijking voor het oor. Neem de schoonheidsfoutjes voor lief en laat je verrassen door de mogelijkheden die deze slanke krachtpatser te bieden heeft.

Geluidskwaliteit en Prestatie

Samsung s800b 3

De Samsung HW-S800B soundbar is een audioapparaat dat haast naar de toekomst lijkt te luisteren. Deze soundbar levert indrukwekkende prestaties in een opvallend slanke behuizing. Liefhebbers van film en games staan voor een trillerige ervaring dankzij de Dolby Atmos technologie, die je zonder achterspeakers toch het gevoel van surround sound geeft.

Het geluid dat uit de soundbar komt, is ronduit kraakhelder en blijft dat, ook als je het volume opschroeft. De bass van de draadloze subwoofer is krachtig, al zal niet iedereen daar even blij mee zijn - denk aan de buren.

Maar nu even de dingen die je in overweging moet nemen:

 • Subwoofer: Diepe bass, maar voor sommige muziekliefhebbers kan het misschien net niet voldoende zijn.

 • Midden tonen: Er zijn gebruikers die aangeven dat het middengebied wat inhoud mist, wat invloed kan hebben op muziekbeleving.

 • HDMI poorten: Met slechts één HDMI ARC poort, kunnen gebruikers met meerdere apparaten die ze willen aansluiten tekortkomen.

Dat gezegd hebbende, resoneren de pluspunten zeker door in de huiskamer. De verschillende geluidsinstellingen die beschikbaar zijn, maken de Samsung HW-S800B veelzijdig en aanpasbaar voor elke situatie, of je nu een film kijkt of helemaal opgaat in een game. Voor wie zijn ervaring verder wil verrijken met een soundbar die bekendstaat om zijn ruimtelijk geluid, is Mijn ervaring met de Sonos Arc: prachtig geluid in stijl zeker een aanrader.

De belangrijkste eigenschappen op een rijtje:

 • Ultra Slim design: past bijna onzichtbaar in je interieur.

 • Dolby Atmos: voor een bioscoopervaring zonder je huis te verlaten.

 • SpaceFit Sound: afstemming op de akoestiek van jouw kamer voor optimaal geluid.

 • Draadloze subwoofer: voor sterke bass zonder de kabels.

Natuurlijk is geen enkel product perfect. De zoektocht naar de juiste geluidsinstelling kan soms voelen als het doorgronden van een mysterie. Het is een spel van geduld en persoonlijke voorkeur. Ook het hebben van een afstandsbediening die bijna de kunst van verstoppertje speelt, kan tot wat ongerief leiden. En hoewel de app in veel gevallen een handige aanvulling kan zijn, hangt de ervaring sterk af van het merk en model van je tv.

Afgezet tegen de competitie biedt de Samsung HW-S800B meer dan alleen zijn strakke en onopvallende design. Het echte werk zit in het leveren van kwaliteitsgeluid waardoor de kamer tot leven komt. Het is de soundbar die zich niet opdringt en toch aanwezig is zodra je hem nodig hebt. Het is een slanke krachtpatser die belooft om elk audiovisueel festijn naar een hoger niveau te tillen.

En hoewel sommige gebruikers opmerken dat het apparaat minder geschikt is voor het beluisteren van muziek, staat dit in schril contrast met de verrukkelijke filmervaring die het biedt. Het belangrijkste is dat de Samsung HW-S800B een solide optie blijkt te zijn voor zij die op zoek zijn naar een upgrade van hun thuisgeluidssysteem zonder hun woonruimte te willen overheersen. Een echte aanwinst voor je huiselijk comfort.

Installatie en Gebruiksgemak

Samsung s800b 4

Het is natuurlijk een genot als een nieuw apparaat zonder kopzorgen geïnstalleerd kan worden, en dat is precies wat de Samsung HW-S800B belooft. Uit de doos halen, aansluiten en de soundbar communiceert meteen met je televisie. Dit gebruiksgemak is goud waard.

 • Plug & Play: Echt waar, het is aansluiten en starten.

 • Herkenning door TV: Geen gepruts in menu’s, de soundbar wordt direct herkend.

 • Afstandsbediening: Klein en fijn, maar let op, deze kan makkelijk zoekraken.

Maar wat heb je nu precies aan dit apparaat in de dagelijkse gebruik? Naast een fraai design, siert een uitstekend gebruiksgemak de soundbar. De verschillende geluidsinstellingen zijn een waar pluspunt, die het mogelijk maken om voor elke situatie - of je nu een film kijkt of een game speelt - de juiste sfeer te creëren. Het is even zoeken naar de juiste balans, maar eenmaal ingesteld is de ervaring optimaal.

De afstandsbediening, hoewel aan de kleine kant, doet zijn werk prima. Voor hen die liever niet steeds zoeken naar het kleine ding, biedt de bijbehorende Samsung app een uitkomst. Deze app maakt de bediening nog eenvoudig, zij het dat bepaalde functies niet compatibel zijn met TV’s van andere merken.

Enkele gebruikers merken op dat er slechts één HDMI ARC ingang is, wat het aansluiten van meerdere apparaten een uitdaging kan maken. Echter, voor de meeste huishoudens zal deze ene poort volstaan voor een directe verbinding met de tv. Voor een optimale geluidservaring met slechts één HDMI ARC poort, overweeg dan een upgradable soundbar die meerdere functies kan combineren.

Het apparaat is niet alleen een lust voor het oog maar ook gemakkelijk in te stellen. Zonder het woud van draden die je bij traditionele systemen tegenkomt, zorgt de draadloze subwoofer dat je binnen de kortste keren die diepe beats voelt.

Waar de HW-S800B echt in uitblinkt is dat het, ondanks zijn slanke postuur, toch behoorlijk goed geluid produceert. Let wel, enkele die-hard muziekliefhebbers geven aan dat de bassprestaties voor puur muzikaal genot iets te wensen overlaten. Toch zal voor de doorsnee gebruiker de soundbar een significante verbetering zijn ten opzichte van de standaard tv-speakers.

Kortom, de Samsung HW-S800B is qua installatie en gebruiksvriendelijkheid een absolute uitblinker in zijn klasse. Of het nu gaat om het ophangen of simpelweg neerzetten, de soundbar voelt zich thuis in elke setting. Mocht je je zorgen maken over ingewikkelde installatieprocessen, laat die vrees dan varen; deze soundbar is een verademing. Het enige waar je aan moet denken is het bewaren van de afstandsbediening op een vaste plek om te voorkomen dat je hem kwijtraakt in de kussens van je bank. En bedenk, de kans is groot dat na het inpluggen van dit toestel, je woongenot een hoorbare upgrade krijgt.

Connectiviteit en Functies

Samsung s800b 5

Als het aankomt op connectiviteit en de beschikbare functies van een moderne soundbar, gooit de Samsung HW-S800B hoge ogen. Dit slanke apparaat bevestigt dat krachtige prestaties niet altijd in een groot pakket hoeven te komen. Laten we eens kijken naar wat dit apparaat zoal te bieden heeft. Voor diegenen die interesse hebben in een alternatieve optie die uitblinkt in slimme aanpassingen, is onze ervaring met de UpLiving Verstelbare Soundbar wellicht verhelderend.

Met zowel WiFi als Bluetooth als standaard opties, kan de Samsung HW-S800B moeiteloos integreren met vrijwel elk netwerk of apparaat in huis. Dit is niet alleen super handig, maar het zorgt er ook voor dat je geen berg kabels nodig hebt om je muziek of favoriete tv-programma’s te streamen. Streamen vanaf je smartphone of tablet is dus geen enkel probleem.

De soundbar beschikt over HDMI ARC, wat betekent dat je de audio van je tv met een enkele HDMI-kabel kunt doorsturen naar de soundbar. Hoewel dit fantastisch werkt, is er slechts één zo’n poort beschikbaar. Dit kan wat beperkend zijn voor degenen die meerdere apparaten rechtstreeks willen aansluiten.

Om toch een beeld te schetsen van de gemakkelijke aansluitingen die je mag verwachten, hier een lijst van wat je krijgt:

 • WiFi: Ja, makkelijk voor streamen en updates.

 • Bluetooth: Ja, voor snelle verbindingen met mobiele apparaten.

 • HDMI ARC (Audio Return Channel): Handig voor directe TV-aansluiting.

 • Smart home integratie: Werk samen met Alexa, Google Assistant en Samsung SmartThings.

Het ontbreken van een display kan voor sommigen een tegenvaller zijn, maar de strakke, gestroomlijnde look maakt dit voor velen weer goed. Bovendien draagt de afwezigheid van een display bij aan de minimalistische uitstraling die zo kenmerkend is voor dit model. Voor een optimaal geluid dat aansluit bij deze minimalistische stijl, overweeg de Sonos Era 300 Speaker, die bekend staat om zijn erg goede geluid en fraai design.

De Samsung HW-S800B is voorzien van vakmanschap als het aankomt op gebruikersgemak. Dit zien we terug in de meegeleverde afstandsbediening, die weliswaar klein en makkelijk kwijt te raken is, maar alle essentiële functies biedt om je audio-ervaring aan te passen. Daarnaast heb je met de handige app van Samsung nog meer controle over je geluidsinstellingen. Je kunt dus gemakkelijk van bioscoopgeluid overschakelen naar een instelling die beter past bij het gamen.

Natuurlijk moeten we ook de compatibiliteit met diverse streamingdiensten zoals Spotify Connect en Airplay niet vergeten te vermelden, wat voor de ware muziekliefhebber een onmisbare optie is. Je kunt je favoriete muziek in uitstekende kwaliteit door de hele kamer laten galmen.

Qua nadelen is het te noemen dat er geen opties zijn voor een digitaal optische aansluiting, en dat sommigen de integratie met het eigen televisiemerk als beperkend ervaren. De soundbar past zich het beste aan bij een Samsung TV, maar werkt natuurlijk ook samen met andere merken, zij het soms met beperkte functionaliteit.

Ondanks een paar kleine minpuntjes, kunnen we niet anders dan onder de indruk zijn van de Samsung HW-S800B. Het biedt een scala aan moderne aansluitmogelijkheden en gebruikersfuncties die niet vaak te zien zijn in een dergelijk compact design.

Voordelen en Nadelen

Samsung s800b 6

In het hart van iedere woonkamer vind je tegenwoordig wel een soundbar, en de Samsung HW-S800B heeft snel zijn weg gevonden naar de status van favoriet. Deze slanke krachtpatser heeft een aantal serieuze voordelen, maar hier en daar een puntje van kritiek kunnen we niet negeren.

Voordelen:

 • Design: Met een ultra slanke vormgeving van minder dan 4 centimeter diep is deze soundbar een pareltje voor het oog. Past naadloos onder de televisie en misstaat in geen enkele inrichting.

 • Geluid: Dolby Atmos zorgt voor een meeslepende geluidservaring waarbij het lijkt alsof je middenin je eigen thuisbioscoop zit. De helderheid blijft bewonderenswaardig, zelfs als je de volumeknop flink opendraait.

 • Installatie: Het aansluiten vergt bijna geen moeite, dankzij de gebruiksvriendelijke setup is de soundbar zo geïntegreerd in je thuisnetwerk.

 • Bedieningsopties: Of je nu een film kijkt, muziek luistert of verdiept bent in een videogame, de soundbar biedt voor elk scenario een geschikte geluidsinstelling die je eenvoud kunt aanpassen.

We hebben wel te maken met wat minder fijne kanten, maar laten we eerlijk zijn, het zijn kleine schoonheidsfoutjes op een verder bijna perfecte score.

Nadelen:

 • HDMI Poorten: Een enkele HDMI ARC-poort; voor de gebruiker die meer aansluitingen nodig heeft kan dit een struikelpunt zijn.

 • Afstandsbediening: Kleiner dan normaal, en daardoor lijkt hij van tijd tot tijd in een zwart gat te verdwijnen (tip: vastmaken aan een felgekleurde sleutelhanger?).

Natuurlijk zijn er wat opmerkingen over het middentonen-bereik en de bass die bij pure muziekliefhebbers beter zou kunnen, maar voor de gemiddelde thuisgebruiker die gewoon een flinke upgrade van het tv-geluid wil, is de HW-S800B een topkeuze.

De Samsung HW-S800B is dus een soundbar die veel in zijn mars heeft en waar menig gebruiker zeer tevreden over zal zijn. Uiteraard speelt persoonlijke voorkeur een rol en zal de audiocriticus altijd ruimte voor verbetering zien. Maar de meeste gebruikers zullen hoogstwaarschijnlijk tevreden zijn met de verbetering die deze soundbar aan hun audiovisuele ervaring van films, games en muziek toevoegt. Ga zitten, druk op ‘play’ en laat je verrassen door wat Samsung hier voor elkaar heeft gebokst.