Mijn Ervaring met de Philips TAB8505: Kamervullend Geluid en Strak Design (2024)

Een diepgaande review van de Philips TAB8505 soundbar met draadloze subwoofer, HDMI ARC, en smart home integratie.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

28 november 2023

Inleiding

Philips tab8505 grijs 1

De Philips TAB8505 Soundbar Grijs valt onmiddellijk op met zijn krachtig geluid en minimalistisch ontwerp. Dit model verbindt geavanceerde audio-technologie met gebruiksgemak, en sluit naadloos aan op meerdere slimme thuisplatforms. Met een breed scala aan aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI ARC, optische en Bluetooth verbindingen, biedt de TAB8505 een diversiteit aan opties voor elke liefhebber van superieur geluid. De ingebouwde Dolby Atmos technologie zorgt voor een meeslepende luisterervaring, waarbij elke toon helder en ruimtelijk klinkt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 90 cm Hoogte 5,7 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 90 cm
Hoogte 5,7 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Philips tab8505 grijs 5 Philips tab8505 grijs 11 Philips tab8505 grijs 15 Philips tab8505 grijs 14 Philips tab8505 grijs 6 Philips tab8505 grijs 4

Prijzen

Strak Design en Bouwkwaliteit

Philips tab8505 grijs 2

De Philips TAB8505 Soundbar levert niet alleen een aangenaam audiofiel extraatje voor je kijkplezier; het toestel pronkt ook met een strakke en solide bouw. De 90 cm brede soundbar heeft een modern grijze afwerking die naadloos aansluit bij de meeste hedendaagse interieurs. Vooral voor de fans van de 8000-serie van Philips is dit een match made in heaven vanwege het design dat hier specifiek op afgestemd is.

Producteigenschappen op een rij:

 • Breedte: 90 cm

 • Hoogte: 5,7 cm

 • Diepte: 11 cm

 • Gewicht: 3,8 kg

 • Kleur: Grijs

 • Bouwkwaliteit: Middenklasse

 • Losse subwoofer: Ja, draadloos

 • Afmetingen subwoofer: 40,3 x 12,2 x 30 cm (H x B x D)

Dankzij het middenklasse bouwniveau krijg je een product dat degelijk is zonder dat het de bank breekt. De draadloze subwoofer is eveneens stijlvol, een toren van mooi afgewerkt grijs die gemakkelijk een plekje vindt in je kamer zonder je interieur te verstoren. Met een hoogte van 40,3 cm kan hij wat opvallender zijn, maar dat is nauwelijks een probleem als we naar de geleverde geluidskwaliteit kijken.

Een klein minpuntje kan zijn dat de subwoofer door zijn formaat misschien niet in iedere hoek even goed past, of iets te robuust is voor kleinere woonkamers. Dit weegt echter niet op tegen de veelzijdigheid en kwaliteit die de Philips TAB8505 biedt.

Nu hoeft een gelikt uiterlijk niet per definitie een fantastische prestatie te betekenen, maar bij deze soundbar gaat het uiterlijk hand in hand met de kwaliteit. Hoewel je van iets in de middenklasse misschien niet het allerhoogste mag verwachten, verrast dit apparaat je toch met een bovengemiddelde prestatie. Ontdek in ons artikel hoe de Denon DHT-S416 Soundbar zowel visueel als akoestisch een indrukwekkende aanvulling kan zijn op je interieur.

De aansluitopties zijn ook dik in orde met zowel HDMI ARC (Audio Return Channel), een digitaal optische aansluiting, als Bluetooth en ingebouwde Wifi voor draadloze connectiviteit. Het is misschien jammer dat er geen sprake is van Hi-res audio voor de echte liefhebbers, maar voor de gemiddelde gebruiker zal dit meer dan voldoen.

De meegeleverde afstandsbediening is een handige toevoeging en als kers op de taart kun je zelfs de soundbar bedienen met de afstandsbediening van je televisie, mits je de HDMI ARC connectie gebruikt. Dit maakt het gebruiksgemak alleen maar beter.

Tot slot, de garantie periode van twee jaar geeft je wat extra zekerheid over je aankoop. Mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan kun je terecht bij Coolblue voor de afhandeling van een defect. Ze nemen zelfs je oude apparaat gratis retour.

Al met al is de Philips TAB8505 Soundbar een uitstekende keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een kwaliteit soundbar die er ook nog eens fraai uitziet. Perfect voor een opgeruimd huis waar klasse en gezelligheid hand in hand gaan.

Klankervaring met Diepe Bass

Philips tab8505 grijs 3

Liefhebbers van film en muziek weten dat geluid een cruciale component is voor de complete beleving. Een goede soundbar kan daarom een wereld van verschil maken. De Philips TAB8505 Soundbar blinkt uit in het leveren van diepe bassen zonder de audio-ervaring te overschaduwen. Bij actiefilms voel je de explosies bijna letterlijk door de kamer dreunen, dankzij de draadloze subwoofer die de lage tonen krachtig en helder weet over te brengen.

Laten we even een lijstje doornemen van de sterke punten die deze soundbar biedt:

 • Diepe en rijke bassen met de draadloze subwoofer

 • HDMI ARC ondersteuning voor gemakkelijke aansluiting en bediening

 • Virtual surround sound voor een meeslepende geluidservaring

 • Eenvoudig te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening

De Geluidskwaliteit die klanten beschrijven als goed, dankt de Philips TAB8505 niet alleen aan zijn vermogen tot diepe bassen. Ook het surround geluid, dat tot stand komt door virtual surround sound technologie, is een troef. Films en series krijgen hierdoor een extra dimensie, alsof je zelf midden in de actie zit.

Een punt van aandacht is echter dat deze soundbar geen Hi-res audio ondersteunt. Voor de meeste gebruikers zal dit geen dealbreaker zijn, aangezien het geluid alsnog van hoge kwaliteit is. Maar de echte audiofielen onder ons die op zoek zijn naar de allerhoogste audiokwaliteit, zouden hier wellicht even bij stil moeten staan.

De afmetingen zijn gunstig; met een breedte van 90 cm past de soundbar mooi bij de meeste televisies, zonder te overheersend te zijn in het interieur. De grijze kleur is modern en neutraal, waardoor deze vrijwel in elk huishouden past.

Toch moet ik ook vermelden dat als je op zoek bent naar multiroom functionaliteit of de wens hebt om vanaf verschillende netwerken muziek te streamen, de TAB8505 deze opties niet standaard aanbiedt. Het is een bewuste keuze van Philips geweest om te focussen op de kernfeiten van geluidskwaliteit en design, wat naar mijn mening een slimme zet is.

Tot slot is ook de Draadloze subwoofer een groot pluspunt. Geen gedoe met kabels en vrij te plaatsen waar je wilt voor de beste geluidsbeleving. Hoewel sommigen de fysieke afstand tussen soundbar en subwoofer als een uitdaging kunnen zien, vind ik persoonlijk dat de voordelen opwegen tegen dit kleine ongemak.

De Philips TAB8505 Soundbar is dus een sterke kandidaat voor wie een goede match zoekt bij zijn Philips televisie uit de 8000 serie, of gewoon een soundbar wil die zowel qua design als geluidsbeleving scoort. Met krachtige bassen, een mooi uitgebalanceerd geluid en een stijlvol design is het een aanwinst voor de audiovisuele uitrusting in huis.

Connectiviteit en gebruiksgemak

Philips tab8505 grijs 4

Gemakkelijk in gebruik en multifunctioneel zijn kernwoorden die bij de Philips TAB8505 Soundbar passen. Vanuit de doos tot aan de koppeling met diverse apparaten, deze soundbar biedt je een handige route naar beter geluid bij je thuis.

De soundbar komt tegemoet aan de hedendaagse connectiviteitsvereisten met opties zoals:

 • HDMI ARC (Audio Return Channel) waarmee je maar één kabel nodig hebt voor zowel beeld- als geluidssignalen.

 • Een ingebouwde Bluetooth functie voor draadloos muziek streamen vanaf je smartphone of tablet.

 • Een USB-aansluiting voor het afspelen van media vanaf externe opslagapparaten.

 • Wifi is ook ingebouwd, hoewel het product zelf niet kan streamen vanuit je netwerk, een gemiste kans voor echte netwerkintegratie.

Aansluiten op je tv is zo gepiept met de meegeleverde HDMI-kabel, en het feit dat je de soundbar kunt bedienen met de afstandsbediening van je tv is een zegen voor wie niet nog een controller op de salontafel wil. Echter, als je tv geen HDMI ARC ondersteunt, moet je het doen met de optische aansluiting, wat enigszins teleurstellend is omdat je dan niet het gemak van één afstandsbediening hebt.

De draadloze subwoofer is een duidelijke winnaar. Zet hem waar je wilt, zonder zorgen over kabels die je interieur ontsieren. Toch kan het vinden van de perfecte plek voor de beste bas een spel van trial-and-error zijn, en de subwoofer kan in kleine ruimtes mogelijk te dominant aanwezig zijn.

Hoewel de soundbar ‘smart home platform’-compatibiliteit biedt met Google Assistant, Amazon Alexa en Apple HomeKit, moet worden opgemerkt dat dit niet betekent dat je de soundbar rechtstreeks met je stem kunt bedienen – een misleiding als je niet oplet.

Over het geheel is het gebruiksgemak opmerkelijk goed. Het koppelen met apparaten verloopt snel en de aanwezige connectiviteitsopties zorgen ervoor dat je makkelijk schakelt tussen het luisteren van muziek en het bekijken van films. De soundbar biedt een solide brug tussen je entertainmentbeleving en de mogelijkheden van moderne technologie wat betreft gebruiksvriendelijkheid. Daarentegen valt het ontbreken van een directe netwerk streaming functie enigszins tegen voor een apparaat dat zich richt op een connected lifestyle.

Resumerend, de Philips TAB8505 belooft een gebruikerservaring met nadruk op comfort en flexibiliteit. Hoewel het op sommige vlakken wat steekjes laat vallen, biedt het genoeg aansluitmogelijkheden en bedieningsgemak die het dagelijks gebruik meer dan aangenaam maken. Met de riante set aan aansluitingen en de degelijke draadloze verbindingen zet je een stap richting een thuisbioscoop zonder het gedoe van talloze draden en ingewikkelde instellingen.

Compatibiliteit met Smart Home Platforms

Philips tab8505 grijs 5

De Philips TAB8505 Soundbar biedt meer dan enkel kamervullend geluid en een strak design; het weet namelijk ook slimme huizen te bespelen. Met ondersteuning voor grote namen zoals Amazon Alexa, Apple HomeKit en Google Assistant, vormt het een brug tussen je kijkervaring en je thuisautomatisering. Toch moeten liefhebbers van meer verfijnde smart home ecosystemen even opletten: de soundbar blinkt uit in de basis, maar laat wat te wensen over als het aankomt op diepere integratie.

 • Amazon Alexa: Spraakopdrachten via Amazon’s assistent lopen vlot en gemakkelijk.

 • Apple HomeKit: Bedien de soundbar moeiteloos binnen het ecosysteem van Apple.

 • Google Assistant: Stel vragen en krijg antwoorden direct via je soundbar.

Voor diegenen die zich hebben gewaagd in de wereld van slimme apparaten, vormt de Philips TAB8505 een prima aanvulling. Verwacht echter niet dat je eindeloze apps en settings door moet spitten; ’t werkt simpelweg, zonder gedoe.

Een nadeel kan zijn dat de integratie met smart home platforms aan de oppervlakkige kant is. Zo kan je niet het hele spectrum van mogelijkheden die je wellicht met andere smart devices gewend bent, benutten. Maar laten we wel wezen, de meesten onder ons gebruiken toch vaak maar een fractie van deze mogelijkheden.

In het gebruik vallen andere soundbars weleens tegen door hun ingewikkelde koppelingsprocessen met smart home systemen. Bij de Philips TAB8505 is dit zeker niet het geval. De koppeling is een fluitje van een cent en binnen de kortste keren reageert de soundbar op je commando’s. Dit voegt een extra laag van gemak toe aan de toch al plezierige ervaring van de soundbar.

Qua geluid en vormgeving heb je misschien al gelezen dat deze Philips uitmunt in zijn klasse. Maar de kers op de taart is toch wel die naadloze integratie met je smart home. Je zit net lekker op de bank en ziet er tegenop om op te staan voor de afstandsbediening? Geen probleem, een simpel commando naar je gekozen assistent en voilà, je soundervaring is aangepast naar jouw wens.

Toch is de absentie van functies zoals multiroom audio of het afspelen van media over je netwerk iets om in het achterhoofd te houden. Voor sommige techneuten kan dit als een gemis worden gezien. Echter, als je kijkt naar het doel van een soundbar – het verrijken van je audio-ervaring bij het bekijken van films en series – dan is de Philips TAB8505 zeker geen onderpresteerder.

In samenvatting biedt dit geluidssysteem je een prima mix van gebruiksgemak en functionele smart home compatibiliteit. De TAB8505 versterkt niet alleen het geluid van je televisie, maar ook het gebruiksgemak van je slimme huis. Voor hen die op zoek zijn naar een betrouwbare, goed klinkende en makkelijk te bedienen toevoeging aan hun slimme woonkamer, is de Philips TAB8505 Soundbar een verstandige keuze. Laten we eerlijk zijn, in de meeste gevallen zoekt men toch naar een product dat gewoon doet wat het moet doen, zonder al te veel poespas. En precies dat levert Philips met deze soundbar.