Mijn nieuwe soundbar: de Yamaha SR-B20A (2023)

Mijn indruk van de Yamaha SR-B20A soundbar: prachtig met 3D Virtual Surround sound en handig met Bluetooth.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Yamaha sr b20a soundbar zwart

De Yamaha SR-B20A Soundbar Zwart is een stijlvol en krachtige soundbar met ingebouwde subwoofers. Het model is uitgerust met de nieuwste technologie voor surround geluid en heeft verschillende aansluitmogelijkheden, zoals HDMI ARC, om eenvoudig te verbinden met bijv. de televisie. Het compacte ontwerp zorgt ervoor dat het in veel verschillende ruimtes past.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Nee Bluetooth Ja
Breedte 91 cm Hoogte 5,3 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Nee
Bluetooth Ja Breedte 91 cm
Hoogte 5,3 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Yamaha sr b20a zwart 7 Yamaha sr b20a zwart 5 Yamaha sr b20a zwart 12

Geluidskwaliteit en Surround Ervaring

Yamaha sr b20a zwart 2

Met de Yamaha SR-B20A haal je een soundbar in huis die je woonkamer omtovert tot een echte thuisbioscoop. Deze soundbar maakt gebruik van 3D Virtual Surround Sound, wat ervoor zorgt dat geluiden van alle kanten lijken te komen, zelfs zonder achterluidsprekers. De klanken worden via de muren naar je luisterpositie gereflecteerd, wat de beleving tijdens films of muziek luisteren aanzienlijk verrijkt.

Belangrijke pluspunten van de SR-B20A zijn:

 • Indrukwekkende surround sound zonder de noodzaak voor extra speakers.

 • Mogelijkheid tot bediening via een app, wat gebruiksgemak verhoogt.

 • Ondanks het ontbreken van een losse subwoofer, levert de soundbar stevige bassen die je zou verwachten bij duurdere, meer complexe systemen.

Hoewel deze Yamaha soundbar niet alles ondersteunt, zoals een aux-ingang of ingebouwde Wi-Fi, zijn deze aspecten nauwelijks een struikelblok gezien de soepele Bluetooth-connectiviteit voor het streamen van muziek. Het relatieve belang van deze minpunten verdwijnt bijna bij het ervaren van het volle, rijke geluid dat uit deze slanke balk komt.

Het gemak waarmee je de Yamaha SR-B20A met een tv kunt verbinden is ook een sterke kant. De aanwezigheid van HDMI ARC maakt bediening van de soundbar via de afstandsbediening van je tv mogelijk. Dit betekent minder afstandsbedieningen op de salontafel, maar wel een extra als je bijvoorbeeld wilt overschakelen naar Bluetooth.

Het feit dat de soundbar eveneens een strak design heeft dat mooi aansluit bij moderne televisies mag ook niet onopgemerkt blijven. Dit draagt bij aan de algehele kijk- en luisterervaring.

Er zijn natuurlijk wat kleine kanttekeningen, zoals een beperkt zicht op de display vanaf de bank, en dat je een aparte HDMI-kabel moet aanschaffen voor de HDMI-aansluiting. Maar deze minpunten verbleken bij de gedachte dat je voor een relatief betaalbare prijs geluid van hoge kwaliteit in huis haalt dat zelfs kan concurreren met duurdere audiosystemen.

Wat ook opvalt is dat gesprekken op tv veel duidelijker te verstaan zijn met deze soundbar. Dit is vooral een uitkomst voor praatprogramma’s of bij het volgen van dialogen in films. En voor de muziekliefhebbers lijkt deze Yamaha soundbar geen moeite te hebben met verschillende muziekgenres, van klassiek tot rock; alles klinkt helder en gebalanceerd.

Wellicht is het formaat voor sommigen wat aan de grote kant, maar gegeven het volle geluid dat de soundbar biedt, is dit voor veel gebruikers een acceptabel compromis. Het is duidelijk dat Yamaha niet alleen heeft ingezet op esthetiek, maar vooral op het leveren van kwaliteit binnen deze prijsklasse.

Kort samengevat biedt de Yamaha SR-B20A soundbar een uitstekende geluidskwaliteit en een meeslepende surround ervaring die zijn geld meer dan waard is. De nadelen zijn er, maar deze zijn in de context van het geleverde geluid minimale obstakels en geen dealbreakers. Wie op zoek is naar een geluidsversterking voor de tv zonder een fortuin uit te geven, zal met deze soundbar aangenaam verrast zijn.

Verbindingsmogelijkheden en Bruikbaarheid

Yamaha sr b20a zwart 3

Als het aankomt op het moeiteloos verbinden met diverse apparaten en dagelijks gebruiksgemak, dan staat de Yamaha SR-B20A soundbar hoog op de lijst van aanbevelingen. Deze soundbar, die met zijn stevige bouw en strakke vormgeving past bij vrijwel iedere moderne televisie, biedt ook nog eens een 3D Virtual Surround Sound, maar meer over de geluidskwaliteit in een ander deel van dit artikel.

Verbindingsgemak

De SR-B20A soundbar laat zien hoe technologie kan bijdragen aan een eenvoudige levensstijl:

HDMI ARC (Audio Return Channel) maakt het mogelijk om met slechts één kabel zowel beeld als geluid te versturen, wat bijdraagt aan een opgeruimd gevoel rond de televisie. * Dankzij de optische aansluiting kun je toch nog genieten van hoogwaardige geluidsoverdracht, ook als je HDMI-poorten al in gebruik zijn. * Mocht je even geen zin hebben in kabels, dan biedt de ingebouwde Bluetooth functie de uitkomst om draadloos van muziek te genieten via je smartphone of tablet.

Deze soundbar bewijst dat voor een optimale gebruikservaring niet altijd wifi of een netwerkaansluiting nodig is. De Bluetooth verbinding werkt feilloos, waardoor het streamen van je favoriete playlists een fluitje van een cent is. Wel is het jammer dat er geen ondersteuning is voor WiFi of Multiroom audio, maar de meeste gebruikers zullen met Bluetooth volledig uit de voeten kunnen.

Dagelijks Gebruik

In het dagelijkse gebruik blinkt de Yamaha SR-B20A uit in gebruiksgemak. Gebruikersnotities wijzen erop dat de soundbar eenvoudig te installeren is en zo ontworpen dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Met de afstandsbediening of via de bediening met een smartphone-app, kun je zonder gedoe de soundbar aan je wensen aanpassen. Het ontbreken van een aux-ingang wordt nauwelijks als een gemis ervaren, gezien de overige uitgebreide aansluitmogelijkheden.

Hoewel de soundbar niet komt met een losse subwoofer, bewijzen gebruikerservaringen dat de SR-B20A toch een verrassend stevige bas weet te produceren. Dit is vooral fijn voor mensen die weinig ruimte hebben of niet nog een apparaat in de kamer willen plaatsen.

Een genoemd nadeel is de aanwezigheid van nog een afstandsbediening, hoewel de HDMI ARC dit enigszins verlicht door het mogelijk te maken om de soundbar met de televisie-afstandsbediening te bedienen. Het is wel zo dat sommige gebruikers de verdeling tussen subwoofer en overige speakers niet intuïtief vinden via de meegeleverde afstandsbediening.

Het is jammer dat de Yamaha-app niet altijd als uitgebreid of gebruiksvriendelijk ervaren wordt, maar dit lijkt een kleine smet op wat over het algemeen wordt gezien als een intuïtieve en probleemloze gebruikerservaring. Het apparaat biedt meerdere geluidinstellingen waardoor je het gemakkelijk naar je hand kunt zetten, welke instelling je ook kiest.

In conclusie is de SR-B20A van Yamaha een soundbar die groots presteert in zijn eenvoud. De mogelijkheden voor verbinding en het gebruiksgemak maken dit toestel een zeer aantrekkelijke keuze voor wie zonder veel poespas thuis van een bioscoopervaring wil genieten.

Design en Compatibiliteit

Yamaha sr b20a zwart 4

Bij de eerste aanblik van de Yamaha SR-B20A Soundbar in strak zwart valt direct het moderne design op. Met een breedte van 91 cm past deze soundbar perfect onder de meeste televisies, wat hem een solide keuze maakt voor visuele harmonie in de woonkamer. De hoogte van slechts 5,3 cm maakt dat hij subtiel aanwezig is zonder afbreuk te doen aan de stijl van het interieur.

De soundbar heeft de volgende kenmerken:

 • Breedte: 91 cm

 • Hoogte: 5,3 cm

 • Diepte: 13,1 cm

 • Gewicht: 3,2 kg

 • Kleur: Zwart

Hoewel het gebrek aan wifi-connectiviteit door sommigen als een nadeel gezien zou kunnen worden, biedt de ingebouwde Bluetooth functie toch een handige manier om muziek draadloos te streamen. Voor een naadloze integratie in je thuisbioscoopsysteem beschikt de soundbar over HDMI ARC (Audio Return Channel), een voordeel dat het mogelijk maakt om met slechts één afstandsbediening zijn geluid af te stemmen met de tv.

Het ontbreken van een traditionele HDMI aansluiting, alleen een HDMI ARC, kan als een kleine hindernis worden beschouwd, maar voor de meeste gebruikers die de soundbar als hun voornaamste audio-apparaat voor de tv gebruiken, zal dit geen groot probleem zijn. Bovendien compenseert de helderheid van het geluid en de basweergave ruim voor dit gemis.

Ook al heeft de SR-B20A geen ingebouwde subwoofer, toch produceert hij een indrukwekkend basgeluid. Voor de liefhebbers van een nog diepere bass kunnen altijd later nog overwegen om een aparte subwoofer toe te voegen. De klankkwaliteit is gevarieerd met meerdere geluidsopties, wat het eenvoudig maakt om de perfecte geluidsbeleving te vinden voor elk type media.

De grotere afmetingen van het apparaat kunnen voor sommige kleinere woonruimtes een punt van overweging zijn, maar dit wordt vaak gecompenseerd door de volheid van de klank die het apparaat produceert. Een ander minder punt is dat de afstandsbediening en de bijbehorende Yamaha app niet de meest intuïtieve besturingswijzen lijken te zijn, met een beperkte reikwijdte voor de afstandsbediening en een app die sommige gebruikers als beperkt kunnen ervaren.

Laten we echter niet vergeten dat deze soundbar, ondanks een paar kleine tekortkomingen, consequent zorgt voor verbetering van het tv-geluid en een rijke muzikale ervaring biedt. De compatibiliteit met verschillende apparaten via Bluetooth en de eenvoudige installatie maken het een gebruiksvriendelijk product voor een breed publiek.

Samenvattend, de Yamaha SR-B20A Soundbar Zwart combineert een aantrekkelijk design met functies die bijdragen aan een verbeterde audio ervaring thuis. Het sluit naadloos aan bij hedendaagse tv’s en biedt ondanks enkele kleine uitdagingen een goede balans tussen esthetiek en functionaliteit.

Prijs-kwaliteitverhouding en Klantbeoordelingen

Yamaha sr b20a soundbar zwart j8l9q1l2kw7l

Als we het hebben over een solide balans tussen wat je betaalt en wat je krijgt, dan is de Yamaha SR-B20A Soundbar Zwart een prachtig voorbeeld. Je verwacht misschien niet het onderste uit de kan voor deze prijsklasse, maar toch zit je er behaaglijk naast met dit apparaat. Met een geluid dat zich soepel verspreidt, heb je voor een zeer acceptabele prijs een verrijking van je tv-geluid in huis gehaald. Dit toestel biedt voor velen dé uitkomst voor een thuisbioscoopgevoel.

Laten we eens kort puntsgewijs bekijken wat de Yamaha SR-B20A in petto heeft:

 • Virtual 3D Surround Sound wat een indrukwekkende ruimtelijke ervaring geeft

 • Bluetooth voor draadloze muziekstreaming

 • Handige HDMI ARC-aansluiting

Sommige gebruikers missen misschien een wifi-functie of vinden het ontbreken van een aux-ingang jammer. Echter, gezien vele moderne apparaten via HDMI of Bluetooth gekoppeld worden, is dit slechts een kleine voetnoot bij een overwegend positieve beoordeling.

De soundbar brengt films, muziek en tv-programma’s tot leven met een klank die helder, vol en warm is. Goed nieuws voor degenen die detail en diepte in het geluid belangrijk vinden. Zelfs zonder losse subwoofer weet dit slanke apparaat de lage tonen meer dan behoorlijk weer te geven. Het kan zelfs zo zijn dat je buren je gaan vragen het wat zachter aan te doen, zo goed is het vermogen.

Installatie is een appeltje-eitje; dankzij plug & play staat de soundbar zo te snorren. Geen urenlang gepiel met ingewikkelde handleidingen, dit staat garant voor een snelle en stressvrije opzet. En hoewel je weer een afstandsbediening toevoegt aan je collectie, kun je dankzij het HDMI ARC-systeem ook met de afstandsbediening van je televisie de soundbar bedienen.

Nu is het zo dat, ja, deze soundbar is wat aan de forse kant en past misschien niet bij iedere inrichting. Ook is de afstandsbediening niet altijd even intuïtief, maar dat is een kleine hindernis op de weg naar akoestisch genot. Eenmaal ingesteld, zal de soundbar je verbluffen met zijn prestaties en vergeet je snel eventuele ongemakken. De Yamaha App kan qua functies beperkt zijn, maar voor basisbediening voldoet het prima.

Samenvattend, de Yamaha SR-B20A is een topper in het middenklasse segment. Het geeft je televisie-ervaring een serieuze upgrade zonder diep in je portemonnee te hoeven duiken. Kleinere irritaties zoals de afleesbaarheid van de display of de beperkte afstandsbediening reikwijdte, wegen niet op tegen de algemene tevredenheid over de geluidskwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het design en de compatibiliteit met de meeste moderne televisies maken het tot een aangename aanvulling in je woonkamer.

Kort en goed, de Yamaha SR-B20A levert meer dan verwacht en bewijst eens te meer dat je voor een fatsoenlijk bedrag een kwaliteitsproduct in huis kunt halen dat jaren mee zal gaan. Een klankkast die je niet snel in de steek zal laten – en dat is toch wat we allemaal willen?