Mijn Sony HT-A7000 ervaring: Soundbar met geluid dat de ruimte vult (2024)

De Sony HT-A7000 soundbar: Dolby Atmos voor surround brengt films en muziek tot leven.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

30 september 2023

Inleiding

Sony ht a7000 1

De Sony HT-A7000 Soundbar is een geavanceerd audio-apparaat ontworpen om de geluidsbeleving in huis naar een hoger niveau te tillen. Dit model, ondersteund door Dolby Atmos-technologie, levert een indrukwekkende 7.1.2 kanaals omgevingsgeluid dat de manier waarop je naar films en muziek luistert transformeert.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 130 cm Hoogte 8 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 130 cm
Hoogte 8 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sony ht a7000 21 Sony ht a7000 1 Sony ht a7000 6 Sony ht a7000 9 Sony ht a7000 13

Prijzen

Levensgetrouw Geluid bij Films en Series

Sony ht a7000 2

Vanaf het moment dat je het volume hoger zet van de Sony HT-A7000 Soundbar, merk je meteen het verschil. Films en series krijgen een geheel nieuwe dimensie door de krachtige en levensechte geluidskwaliteit. Het lijkt wel alsof je midden in de actie zit. Hier een korte opsomming van wat deze soundbar zo bijzonder maakt:

 • Dolby Atmos zorgt voor een echt 3D-geluidservaring.

 • Sound Field Optimalization afstelling voor iedere kamer.

 • Ondersteuning voor Hi-res audio voor topkwaliteit muziek.

 • Eenvoudig koppelen met andere Sony speakers voor een multiroom systeem.

Het geluid is zo realistisch en overtuigend dat je wordt meegezogen in elke scène die je kijkt of lied dat je speelt. De 7.1.2 kanaals opstelling geeft een ruimtelijk gevoel dat moeilijk te overtreffen is. Toch blijkt de soundbar op lagere volumes iets minder dynamisch te zijn. Maar laten we eerlijk zijn, als je echt wilt genieten van wat dit apparaat te bieden heeft, zet je het volume toch een tandje hoger.

Het uiterlijk van de HT-A7000 mag er zeker wezen. Ondanks dat het een grote jongen is (met een breedte van maar liefst 130 cm), staat hij prachtig onder een grotere televisie. De stijlvolle afwerking zorgt ervoor dat het niet alleen een lust voor het oor is, maar ook voor het oog.

Nu moeten we wel vermelden dat de prijs aan de forse kant is. Het is een investering, maar als je bedenkt wat je ervoor terugkrijgt, is het het zeker waard. Goedkoop is vaak duurkoop, en bij de HT-A7000 betaal je voor topkwaliteit en een heuse cinema-ervaring in je eigen woonkamer.

Het geluid dat weerkaatst via plafonds en muren vult de ruimte alsof je in een bioscoop zit. Perfect voor die avonden waar je echt wilt genieten van een film. En alhoewel de ruimteanalyse van het systeem hoge ogen gooit, is het effect minder optimaal bij zware gordijnen of een oneffen plafond. Echter, deze beperkingen zijn niet uniek voor dit systeem en gelden voor alle geluidsbars die werken met atmosferisch geluid.

Minder is dat je voor de prijs maar twee HDMI-ingangen hebt. Dat kan beperkend zijn, afhankelijk van hoeveel apparaten je wil aansluiten. Plus, voor de niet technisch onderlegden onder ons kan de installatie een uitdaging zijn, vooral zonder duidelijke uitleg.

De Sony HT-A7000 biedt dus een indrukwekkende audio-ervaring met enkele kleine minpuntjes. Maar deze worden grotendeels overschaduwd door de kwaliteit van geluid die deze soundbar levert. Of je nu een filmfan bent of een muziekenthousiasteling, met deze soundbar haal je het beste in huis.

Design en Afmetingen van de Soundbar

Sony ht a7000 3

Met de Sony HT-A7000 Soundbar haal je een flinke brok technologie in huis die zowel in uiterlijke charme als in audioprestaties niet teleurstelt, hoewel de omvang voor sommigen een verrassing kan zijn. De soundbar, met een breedte van maar liefst 130 cm en een hoogte van 8 cm, claimt met recht zijn plek onder je televisie. Het kan niet ontkend worden dat deze jongen bedoeld is voor een wat ruimer opgezette woonkamer, zeker als je dit toestel wilt combineren met een multiroom opstelling.

Laten we even wat kenmerken neerzetten:

 • Imposante afmetingen: 130 cm breed, ideaal voor naast brede televisies.

 • Stijlvol design: Een moderne, zwarte afwerking die mooi kan integreren met veel interieurstijlen.

 • Glanzende bovenkant: Strak, maar kan enige reflectie vertonen.

Ondanks zijn grootte is het uiterlijk van de Sony HT-A7000 met de zwarte kleurstelling en gestroomlijnde design een aanwinst voor velen. Hij ziet er goed uit naast de meeste televisies, al zul je met een kleiner model wellicht merken dat de soundbar ietwat dominant is. Compacte woonkamers kunnen dit beest van een sounbar misschien minder waarderen, maar voor hen die de ruimte hebben, vormt het juist een elegante brug naar ultiem kijk- en luisterplezier.

Het valt niet te ontkennen dat de prijs een rol speelt bij de overweging dit apparaat aan te schaffen. Hoewel deze aan de hoge kant is, rechtvaardigt de combinatie van geluidskwaliteit, Dolby Atmos-ondersteuning, en Hi-res audio deze wel enigszins. Voor wie op zoek is naar een indrukwekkende Dolby Atmos-ervaring, is het de moeite waard om onze ervaring met de Sony HT-A5000 Soundbar eens te bekijken, een product dat deze kenmerken perfect belichaamt.

Hoewel de soundbar bij hogere volumes echt tot zijn recht komt, mag er opgemerkt worden dat bij lager volume de kans bestaat dat hij minder dynamisch klinkt. Dit is echter iets wat bij veel geluidssystemen het geval kan zijn, en iets wat grotendeels goedgemaakt wordt door de algehele kwaliteit.

Een klein puntje van kritiek is dat bij gebruik van het systeem de dynamiek op lager volume soms wat in het gedrang kan komen. Maar laten we wel wezen, als je zo’n geluidssysteem in huis haalt, is fluistervolume waarschijnlijk niet je primaire instelling.

Wat de glanzende bovenkant betreft, ja, dit kan reflecteren in bepaalde lichtomstandigheden, maar laten we eerlijk zijn; meestal is de aandacht toch op het scherm gevestigd. Bovendien geeft deze afwerking de soundbar iets luxueus, iets wat niet iedere soundbar kan claimen.

Samenvattend, de Sony HT-A7000 is een soundbar die gezien mag worden en gehoord moet worden. Zijn ontwerp en afmetingen passen uitstekend bij een grote TV en de geluidskwaliteit zorgt ervoor dat iedere film of muziekstuk een ervaring wordt. Voor wie bereid is de investering te doen, en de ruimte heeft, levert de HT-A7000 zeker waar voor je geld.

Installatie en Gebruiksgemak

Sony ht a7000 4

De Sony HT-A7000 Soundbar zet een nieuwe standaard wanneer het op installatie en gebruiksgemak aankomt, hoewel niet alles even soepel verloopt. Bij het installatieproces stuitte ik op wat hobbels; de handleiding laat hier en daar te wensen over. Gelukkig, met een beetje technisch inzicht en hulp van een kennismeester, komt alles op zijn pootjes terecht.

Laten we even kijken naar wat punten rond de installatie die je op de radar moet houden:

 • HDMI-verbindingen: Beschik je over voldoende vrije HDMI-poorten op je tv? De HT-A7000 heeft er zelf maar twee.

 • Wifi-setup: Verbinding maken met het draadloze netwerk ging vlekkeloos. Even invoeren en klaar.

 • Sound Field Optimalisatie: Met één druk op de knop analyseert de soundbar je kamer akoestisch.

 • Afmetingen: Zorg dat je genoeg ruimte hebt, de soundbar is nogal een flinke jongen.

Eenmaal alles aangesloten, begint de echte magie. De HT-A7000 leeft op en vult je kamer met een overweldigend geluid. De Dolby Atmos technologie doet hier écht zijn werk, mits je kamerindeling mee zit. Muren en een plafond die het geluid goed weerkaatsen, zijn cruciaal voor optimale prestaties.

De Sound Field Optimalization - slimme softwarematige aanpassing van het geluid aan je kamer - werkte verrassend goed en maakte dat het surround effect zelfs in mijn niet perfect symmetrische woonruimte toch het vermelden waard is. Het hoort bij de pluspunten van deze soundbar dat dit proces bijna automatisch gaat.

De bediening is een makkie dankzij de duidelijke afstandsbediening. Het zou wel fijn zijn geweest als de soundbar volledig te bedienen was met de afstandsbediening van de tv, maar da’s helaas niet bij alle merken het geval. Dit zorgt voor een klein minpuntje op gebruiksgemak.

Wat connectiviteit aangaat, loopt de HT-A7000 voorop. Met ingebouwde Wifi en Bluetooth is streamen zo gepiept. Ook smart home platforms als Google Assistant staan tot je dienst en de Sony app stelt je in staat het apparaat met je smartphone te bestieren.

Voor diegenen onder ons die het visuele aspect belangrijk vinden: ja, de bovenkant van de soundbar is nogal glanzend. Dit betekent dat je soms wat weerkaatsing van het tv-scherm of lampen kunt zien. Een kleinigheid, maar toch iets om even bij stil te staan.

In de praktijk presteert de Sony HT-A7000 Soundbar uitstekend. Muziek klinkt rijk en filmgeluid is spectaculair - al is het op lagere volumes iets minder dynamisch. Wat verder opvalt is dat de bas eenvoudig is aan te passen, fijn voor als de buren minder van jouw filmsmaak houden.

Kortom, de HT-A7000 brengt na een initiële installatie-inspanning een wereld van verschil in je dagelijks leven. Het aansluitgemak en de gebruiksvriendelijke ervaring maken van dit audiojuweel een aanwinst – met een prijskaartje dat weliswaar even slikken is, maar door de prestaties makkelijker te rechtvaardigen.

Uitbreidingsmogelijkheden voor Optimaal Geluid

Sony ht a7000 5

Laten we het hebben over de uitbreidingsmogelijkheden van de Sony HT-A7000 soundbar, want deze maken echt het verschil om optimaal geluid in je woonkamer te brengen. Het systeem wordt als indrukwekkend ervaren, zeker met de Dolby Atmos-technologie die zorgt voor een meeslepende ervaring bij films. Maar wat als je het geheel nóg een niveau hoger wilt tillen?

De soundbar biedt namelijk de mogelijkheid om uit te breiden met draadloze subwoofers en satelliet speakers. Nu is dit natuurlijk geen must, aangezien de Sony HT-A7000 op zichzelf al een krachtige audio-ervaring biedt. Maar voor diegenen onder ons die het onderste uit de kan willen halen, zijn hier enkele aanvullingen die je kunt overwegen:

 • Een draadloze subwoofer voor die extra diepe bass die je kunt voelen.

 • Satelliet speakers voor een nog rijkere surround sound.

De soundbar is niet zomaar een soundbar – het is eerder het hart van een potentieel thuisbioscoop systeem waarmee je jouw luisterervaring naar gelang behoefte kunt uitbreiden en verfijnen. Als je ruimte of inrichting wat onconventioneel is, kunnen deze extra’s een oplossing bieden om toch die optimale geluidservaring te creëren.

Het gebruik van automatische ruimteherkenning is natuurlijk al een pluspunt, want het apparaat stemt zich af op de specifieke kenmerken van de kamer. Toch kan het zo zijn dat de aanvankelijke reflectie nadelig wordt beïnvloed door zware gordijnen of een atypisch plafond. Geen zorgen, met de uitbreidingsopties corrigeer je dat in no-time.

Het moet echter genoemd worden dat, ondanks de prijs die aan de hoge kant is, je voor deze kwaliteit en mogelijkheden ook wel wat terugkrijgt. Het is een investering, maar voor audiofielen en filmliefhebbers kan dit echt het verschil maken tussen een goede en een fantastische beleving.

De voordelen zijn duidelijk: het geluid is haast van concertkwaliteit, waarbij je bij films denkt dat je een scène binnenstapt. Voeg de losse componenten toe en je zit niet meer op de bank, maar middenin de actie. De bas kan gelukkig simpel aangepast worden, voor als het iets te intens wordt voor de buren.

Er zijn echter een paar kleine kanttekeningen. De soundbar beschikt over ‘slechts’ twee HDMI ingangen, wat als beperkt kan worden ervaren. Ook het regelen van het volume via een niet-Sony tv afstandsbediening kan wat omslachtig zijn. En laten we het niet hebben over de soms storende glans van de bovenkant van de soundbar.

Samenvattend, de uitbreidingsopties van de Sony HT-A7000 geven je de flexibiliteit om je geluidservaring te personaliseren. De installatie kan wat uitdagingen met zich meebrengen, maar als je eenmaal klaar bent om te genieten van je media op de manier die jij wilt, is het moeilijk voor te stellen dat je ooit zonder zou kunnen. En terwijl de soundbar niet perfect is, zijn de voordelen zo overtuigend dat de nadelen meer als voetnoten in een verder succesvol verhaal voelen.