Mijn ervaring met de Sonos Arc: prachtig geluid in stijl (2023)

De Sonos Arc: mooi ‘ruimtelijk’ geluid en een stijlvol design - perfect voor elke moderne woonkamer.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

27 november 2023

Inleiding

Sonos arc soundbar wit

De Sonos Arc Soundbar Wit geeft een prachtig geluid dat wordt ondersteund door Dolby Atmos. Hierdoor hoor je het geluid niet alleen naast maar ook boven je. De Smart functionaliteit stelt gebruikers in staat de soundbar eenvoudig te bedienen via de Sonos app. De Arc kan gemakkelijk worden gekoppeld aan andere producten van Sonos.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Nee
Breedte 114,2 cm Hoogte 8,7 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Nee Breedte 114,2 cm
Hoogte 8,7 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sonos arc wit 13 Sonos arc wit 1 Sonos arc wit 11

Design en bouwkwaliteit Sonos Arc

Sonos arc wit 2

De Sonos Arc is met recht een aandachtstrekker als het om design en bouwkwaliteit gaat. De strakke lijnen en het minimalistische uiterlijk maken dat dit apparaat niet misstaat in de moderne woonkamer. Het matte oppervlak zorgt ervoor dat het apparaat luxe aanvoelt en zichtbaar van hoge kwaliteit is. Met een lengte van 114,2 cm is de Arc breed genoeg om een statement te maken onder de meeste televisies, maar blijft het elegant genoeg om niet te overheersen.

Qua bouwkwaliteit is de Sonos Arc een toonbeeld van degelijkheid. De soundbar voelt robuust aan en je hebt niet te maken met goedkoop ogende materialen of loszittende onderdelen. Dat is iets wat we van Sonos verwachten en met de Arc maken ze deze verwachting ook waar.

Belangrijke kenmerken van de Sonos Arc op gebied van design en bouwkwaliteit zijn:

 • Materiaalgebruik: Hoogwaardig en geeft een luxe gevoel.

 • Kleur: Beschikbaar in wit, wat goed past bij lichte interieurs en minder opvalt tegen een witte muur.

 • Afmetingen: Imposante lengte, maar toch slank genoeg om subtiel aanwezig te zijn.

 • Vormgeving: Hedendaags en past binnen de esthetiek van moderne technologie.

De soundbar is uitgevoerd zonder zichtbare knoppen aan de voor- of zijkant, wat bijdraagt aan het minimalistische design. Alle benodigde bedieningselementen zijn subtiel weggewerkt of worden bediend via de Sonos-app, wat de strakheid van het apparaat ten goede komt. De Arc kan zowel op een meubelstuk worden geplaatst als aan de muur worden bevestigd – handig voor wie de look wil afstemmen op de rest van het interieur. Voor een andere soundbar optie die design en functionaliteit combineert, bekijk onze ervaring met de Sonos Beam Gen2, die ook naadloos in elk modern interieur past.

Hoewel de Arc een onberispelijk design heeft, zijn er ook enkele minder positieve kanten aan te merken. Het ontbreken van Bluetooth kan als nadeel worden gezien voor gebruikers die deze connectiviteit prefereren voor het afspelen van hun muziek. Daarnaast kan het witte oppervlak soms gevoelig zijn voor vlekken en stof, wat betekent dat je misschien wat vaker een doekje over de soundbar moet halen om het er netjes uit te laten zien.

Ook de prijs kan als een drempel worden ervaren. Sonos staat bekend om zijn premium prijssegment, wat betekent dat de Arc mogelijk niet voor iedere portemonnee toegankelijk is. Echter, als je het apparaat bekijkt vanuit het perspectief van design en bouwkwaliteit, krijg je waar voor je geld.

Wat betreft de nadelen van de Sonos Arc, deze kunnen veelal worden gerelativeerd. Bluetooth-connectiviteit is misschien afwezig, maar gezien het feit dat de soundbar is ontworpen om deel uit te maken van een groter Sonos-systeem, dat voornamelijk via WiFi loopt, is dit een begrijpelijke keuze. En de premium prijs reflecteert de kwaliteit en de geavanceerde technologie die de Arc biedt, inclusief de Dolby Atmos-ondersteuning die voor een meeslepende audio-ervaring zorgt.

In het kort, de Sonos Arc is een parel op het gebied van design en bouwkwaliteit. Het apparaat is niet alleen een lust voor het oog, maar ook stevig en gebouwd om lang mee te gaan. Kleinere minpunten doen weinig af aan het totaalplaatje, waardoor je met de Arc verzekerd bent van een stijlvolle toevoeging aan je thuisbioscoop.

Geluidservaring met films en muziek

Sonos arc wit 3

De Sonos Arc Wit brengt een nieuwe dimensie in huis met zijn ruimtelijke geluidservaring. Of je nu in de ban bent van de laatste blockbuster of wilt ontspannen met je favoriete playlist, deze soundbar zorgt voor een immersieve ervaring. Met zijn acht woofers en drie tweeters is elk detail hoorbaar, en dat maakt iedere filmscène en elk lied een lust voor het oor.

Positieve kenmerken van de Sonos Arc:

 • Diepe en heldere geluidskwaliteit, dankzij de 5 kanalen.

 • Dolby Atmos-ondersteuning weerkaatst het geluid voor een echt 3D geluidsgevoel.

 • De TruePlay technologie zorgt ervoor dat het geluid optimaal afgestemd is op de ruimte.

 • Sprakeloze installatie met behulp van de handige Sonos app, wat aanpassing van geluidsvoorkeuren mogelijk maakt.

Bij het kijken van films voel je je werkelijk in het midden van de actie. Als er een vliegtuig overvliegt, lijkt het bijna alsof het door je huiskamer raast. Dat is te danken aan de geavanceerde Dolby Atmos-technologie die in de soundbar is ingebouwd. En wanneer je simpelweg wat muziek wilt beluisteren, levert de Arc een geluid dat rijk en vol is, waardoor je geen moment het gebrek aan echte speakers zult missen.

Echter, ondanks alle lovende eigenschappen heeft de Sonos Arc ook een paar aandachtspunten. Het is bekend dat de soundbar niet werkt met het 5GHZ wifi-netwerk, dus dat is een kleine voorbereiding die je moet treffen. Daarnaast wordt de prijs door sommigen als een nadeel gezien – de soundbar is niet de goedkoopste op de markt, maar je krijgt daar wel uitstekende kwaliteit voor terug.

Er valt niet veel te klagen over de geluidskwaliteit. Soms kan de soundbar echter de IR-sensor van de televisie blokkeren, afhankelijk van hoe deze onder het scherm wordt geplaatst, wat een IR-extender noodzakelijk kan maken. Ook is er maar één HDMI-aansluiting, wat beperkend kan zijn als je veel randapparatuur hebt.

Maar laten we de nadelen niet overdrijven. Het is zeldzaam dat een filmsoundtrack of liedje niet wordt versterkt door de geluidskwaliteit van de Arc. De integratie met andere Sonos-apparaten is ook soepel, waardoor het een eitje wordt om een multiroom muzieksysteem op te zetten. De Arc werkt feilloos samen met diensten zoals Spotify en Airplay voor het afspelen van muziek en ondersteunt de belangrijkste smart home platforms.

Wat de Sonos Arc zo speciaal maakt, is hoe het geluid en gemak combineert in een stijlvol pakketje. Het is een van de eenvoudigste manieren om je huis snel te upgraden naar een audio-ervaring die je anders alleen in de bioscoop zou krijgen. Het maakt niet uit of je een filmfanaat of een muziekliefhebber bent, deze soundbar zet de toon voor wat je een kwaliteitsgeluidservaring kunt noemen. En ook al zal je portemonnee wat lichter aanvoelen na de aankoop, het verdiepen van je film- en muziekbeleving met de Sonos Arc is het zeker waard.

Installatiegemak en app-gebruik

Sonos arc wit 4

Als je een soundbar zoekt die het installatiegemak combineert met een intuïtieve app-ervaring, dan is de Sonos Arc een serieuze kanshebber. Bij het uitpakken van de Sonos Arc Wit valt direct op hoe naadloos het design aansluit bij de moderne huiskamer. Maar zo’n strakke look betekent natuurlijk niets als de installatie een hoofdpijndossier is. Gelukkig was dat allesbehalve het geval.

In de installatiefase doorloop je een paar duidelijke stappen:

 • Sluit de soundbar aan met de meegeleverde HDMI-kabel.

 • Download de Sonos-app op je smartphone.

 • Volg de stappen in de app om de Arc met je wifi-netwerk te verbinden.

 • Stem het geluid af op je kamer met TruePlay, mits je een iOS-apparaat hebt.

Nu kan het zijn dat je, zoals sommige gebruikers aangeven, even moet puzzelen om de juiste HDMI-aansluiting op je TV te vinden die ARC ondersteunt, maar dat is vaak een eenmalige actie. Een ander punt van aandacht is dat de Sonos Arc geen 5 GHz wifi-netwerken ondersteunt, dus check je router-instellingen voordat je enthousiast van start gaat.

Als je eenmaal de app hebt geopend en je Sonos Arc hebt toegevoegd, opent zich een wereld van gemak. Met een paar vingerbewegingen pas je instellingen aan zoals de basniveaus, schakel je tussen de verschillende geluidsmodi of groepeer je de Arc met andere Sonos-speakers in huis. Handig is dat de Google Assistent ingebouwd is, dus ook spraakcommando’s zijn van de partij. Zit je even vast? De app leidt je door de problemen heen met tips en oplossingen.

Ondanks alle positieve kanten, moeten we toch een beetje morren over het feit dat de TruePlay tuning enkel beschikbaar is voor iOS-gebruikers. Dat betekent dat Android-gebruikers deze functie missen, wat een kleine mismatch kan creëren afhankelijk van de akoestiek in je kamer.

Voor de liefhebbers van fysieke knoppen: die zul je niet vinden op de Sonos Arc. Alles gaat via de app en, toegegeven, dat werkt zo vlot dat je de knoppen niet echt mist. Maar de puristen die meer controle willen, zouden dit wellicht als een nadeel kunnen zien.

In het dagelijkse gebruik biedt de Sonos Arc een zeer prettige ervaring. Het schakelen tussen televisiegeluid en muziek gaat moeiteloos en je bent vrijwel direct klaar voor actie zodra je de woonkamer binnenloopt. De draadloze functies komen goed tot hun recht en de afwezigheid van Bluetooth is nauwelijks een gemis met de rijke opties die WiFi-connectiviteit biedt.

Maar laten we eerlijk zijn; de prijs van de Sonos Arc is fors. Voor wat ’ie biedt is deze soundbar misschien wel de investering waard, maar het blijft een bedrag waar je even van slikt. Dat neemt niet weg dat je er een premium product voor terug krijgt dat moeiteloos integreert in het Sonos-ecosysteem en een ware aanwinst is voor je audiobeleving thuis.

Dus, voor een meer compacte optie die ook uitblinkt in gebruikersgemak en geluidskwaliteit, bekijk eens mijn ervaring met de Sonos Ray soundbar.

Integratie binnen het Sonos systeem

Sonos arc soundbar wit 7nlzjlwlkq9q mwjx2zn

Als pronkstuk van het thuisentertainment weet de Sonos Arc zich naadloos te integreren binnen het veelgeprezen Sonos ecosysteem. Deze elegante soundbar neemt niet alleen visueel een centrale plek in onder je tv, maar wordt ook de dirigent van een symfonie van geluidsbronnen die je hele woning vult met hoogwaardig audio-entertainment.

Laten we eens kijken naar de pluspunten die het integreren van de Arc binnen het Sonos systeem met zich meebrengt: Moeiteloze Synchronisatie: Stel jezelf eens voor dat je door jouw huis loopt en dat de muziek je volgt, zonder onderbrekingen. De Arc maakt dit mogelijk door soepel samen te werken met andere Sonos-speakers. Multiroom Audio: Heb je al een Sonos-systeem? Dan kun je de Arc toevoegen om je geluidssetup naar een hoger niveau te tillen. Eén App voor Alles: Met de Sonos app bedien je niet alleen de Arc, maar het gehele Sonos-universum met een druk op de knop. TruePlay: Benut de akoestische mogelijkheden van jouw kamer optimaal met de TruePlay-tuning, exclusief beschikbaar voor iOS-gebruikers, die je soundbar en andere Sonos-apparaten finetunet.

Dat de Arc een meester is in het creëren van een ruimtelijke geluidsbeleving moge duidelijk zijn. Een extra dimensie wordt toegevoegd door de ondersteuning van Dolby Atmos, wat in combinatie met de Sonos One speakers voor de echte bioscoopervaring zorgt.

Maar, met alle sterke punten, kennen we ook enkele aandachtspunten. De Arc kent een fors prijskaartje, en dat kan een drempel vormen. Daarnaast, hoewel het geluid op zich al indrukwekkend is, komt de Arc het meest tot zijn recht met aanvullende speakers zoals de Sonos Sub. Dat maakt de totale prijs nog hoger. Ook de afhankelijkheid van een tv die eARC ondersteunt voor de volledige Dolby Atmos-ervaring is het vermelden waard. Echter, gezien de kwaliteit en de verbetering die het brengt in jouw audio-genot, zijn deze punten vaak snel vergeven.

In een huis vandaag de dag is smart integratie geen luxe meer, maar een vereiste. Met Google Assistant en compatibiliteit met Amazon Alexa, past de Arc zich als een intelligente puzzle in jouw smart home systeem. De mogelijkheid om de soundbar met je stem te bedienen is niet alleen handig, maar ook weer een stap vooruit naar een ultiem geautomatiseerd thuis.

Het ontbreken van een Bluetooth verbinding kan door sommigen als een gemis worden gezien, maar in een tijd waarin wifi heer en meester is, wordt dit vaak snel vergeten. Het argument dat een bedrade verbinding stabieler en van hogere kwaliteit kan zijn, houdt stand, maar de onberispelijke wifi-prestaties van de Arc maken dit al snel een non-issue.

Concluderend is de Sonos Arc een juweel voor hen die de Sonos-wereld al omarmen, maar ook voor nieuwe avonturiers in de wereld van hoogwaardige audioproducten. De Arc laat zien dat design en functionaliteit een harmonieus huwelijk kunnen aangaan en dat investeren in kwaliteit zich uiteindelijk uitbetaalt in gebruikersgenot. Zoals met vele zaken in het leven, krijg je bij de Arc daadwerkelijk waar je voor betaalt. En dat alles onder de vlag van een stijlvol design en met de belofte van een majestueuze geluidservaring.