Mijn groene keuze: De Bosch KGE398IBP koel-vriescombinatie (2023)

Mijn recensie over de Bosch KGE398IBP: een stil, energiezuinig apparaat met een praktische indeling en modern design.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

19 september 2023

Inleiding

Bosch kge398 koelvriescombinatie zwart

De Bosch KGE398IBP is een moderne koel-vriescombinatie met een strak zwart design, met een efficiënte indeling en geavanceerde koelfuncties. Met energieklasse E is het een energiezuinige keuze, terwijl de VitaFresh technologie ervoor zorgt dat levensmiddelen langer vers blijven. De koel-vriescombinatie heeft een handig Low Frost systeem dat de vorming van ijs vermindert en het ontdooiproces veel eenvoudiger maakt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Energieklasse B Vriesgedeelte Ja
Anti-ijsvorming Low Frost (2x per jaar ontdooien) Hoogte 201 cm
Breedte 60 cm Energieklasse B
Vriesgedeelte Ja Anti-ijsvorming Low Frost (2x per jaar ontdooien)
Hoogte 201 cm Breedte 60 cm

Prijzen

Ontwerp en uitstraling

Bosch kge398 koelvriescombinatie zwart 3wmqvyxq4yvr

De Bosch KGE398IBP koel-vriescombinatie is een echte blikvanger in de keuken. De strakke lijnen en het moderne roestvrijstalen design maken dat dit apparaat een verlengstuk wordt van de stijl die u thuis of in uw keuken wenst.

Aan de buitenkant valt de roestvrijstalen deur direct op, die niet alleen zorgt voor een chique uitstraling, maar ook tegen een stootje kan. Hierdoor blijft de koelkast er langdurig mooi uitzien, zelfs in een omgeving waarin hij vaak wordt gebruikt of in contact komt met de spelende kinderen of een huisdier dat erlangs loopt.

Ook aan de binnenkant is over design nagedacht met heldere LED verlichting de juiste sfeer. De VitaFresh lades geven niet alleen praktisch gemak, maar dragen ook bij aan een overzichtelijk interieur. Zo houdt u vis en vlees langer vers in de 0-gradenzone en hebben uw groenten en fruit hun eigen plek met een juiste luchtvochtigheid.

Een snelle opsomming van de belangrijkste punten omtrent het ontwerp:

 • Roestvrijstalen deur

 • Helder LED licht

 • Overzichtelijk interieur met VitaFresh lades

 • Energieklasse B label op een stijlvol display

Natuurlijk, de koelkast heeft een robuuste bouw met een hoogte van 201 cm en een breedte van 60 cm die aansluit in menige keuken, maar voor kleinere huishoudens kan hij wat aan de grootse kant zijn. Dit nadeel kan echter relatief snel naar de achtergrond verdwijnen als je bedenkt hoe energiezuinig het apparaat is.

Wat ook opvalt is het lage geluidsniveau van maar 38 dB, waardoor je amper merkt dat er een krachtig apparaat in de ruimte staat. De deur van veiligheidsglas draagt niet alleen bij aan een gevoel van kwaliteit, maar garandeert ook een duurzaam gebruik.

Zo nu en dan komt er feedback dat de vriesruimte wellicht ietwat aan de krappe kant is. Ook het feit dat er ondanks de Low Frost functie af en toe ontdooit moet worden, is een aandachtspunt. Echter, gezien de algehele kwaliteit en ontwerpvoordelen, zoals het uitgekiende interieur en stijlvolle uiterlijk, lossen deze kleine ongemakken op in het grote geheel van voordelen.

De koel-vriescombinatie heeft een moderne uitstraling die past bij iedereen die waarde hecht aan esthetiek, zonder in te leveren op functionaliteit. In deze Bosch koelkast komen vorm en functie samen, wat zorgt voor een fraaie aanvulling op een tijdloos keukendesign. Iets wat bij een hedendaagse, duurzame levensstijl niet mag ontbreken.

Energiezuinigheid en milieu

Bosch kge398 koelvriescombinatie zwart 5loqxrzq6ak8

De Bosch KGE398IBP koel-vriescombinatie is een uitblinker in energiezuinigheid en draagt bij aan een groener huishouden. Het toestel heeft een energieklasse B, wat inhoudt dat het significant minder energie verbruikt, wat niet alleen goed is voor de aarde, maar ook voor je portemonnee. Dat is te merken aan de jaarlijkse energiekosten, die slechts €47,60 bedragen. Het is belangrijk om te weten dat energiezuinige apparaten zoals deze bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het verlagen van het huishoudelijk energieverbruik.

Hieronder een overzicht van de energiebesparende kenmerken van deze Bosch koelkast:

 • Energieklasse B: behoort tot de zuinigere apparaten op de markt.

 • Jaarlijks verbruik: slechts 119 kWh per jaar.

 • Superkoelen: snel koelen van voedingsmiddelen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie.

Een koel-vriescombinatie is essentieel voor het dagelijkse leven, maar kan ook een energievreter zijn. Deze Bosch daarentegen, met een netto inhoud van 343 liter, levert zowel de ruimte voor de boodschappen van 3 tot 4 personen als een ecologisch voordeel. Een kritische noot die men kan plaatsen, is dat dit model geen NoFrost-technologie heeft, wat betekent dat je het vriesgedeelte twee keer per jaar handmatig moet ontdooien. Echter, dankzij het Low Frost systeem is dit klusje minder vaak nodig dan bij modellen zonder deze functie.

Van binnen is de koelkast uitgerust met ventilatie, wat zorgt voor een constante temperatuur en daarmee een efficiënte werking. Daarbij komt de VitaFresh-technologie, die levensmiddelen langer vers houdt – een detail dat voedselverspilling tegengaat. Voor een diepgaande blik op een koelkast die deze functies benut, lees de review van de Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie.

Een ander detail dat niet onopgemerkt blijft, is de SuperVriezen functie, die je helpt nieuwe producten snel in te vriezen, waardoor de reeds bevroren items niet ontdooien en er geen energie verspild wordt.

Hoewel de Bosch KGE398IBP niet het toppunt van energie-efficiëntie is met bijvoorbeeld een A++ label, is het toch een toestel dat met zijn energieklasse B een mooie balans biedt tussen prestatie en milieu. Houd er echter rekening mee dat energieklasse B voor een koelkast niet de allerzuinigste op de markt is, maar het nog steeds aanzienlijk beter presteert dan vele oudere of goedkopere modellen.

Het toestel is daarbij geschikt voor gebruik in ruimten waar de temperatuur niet onder de 10°C zakt. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor diverse huissettings en garandeert een stabiele werking zelfs in minder geïsoleerde ruimten zoals garages.

Ondanks dat dit model geen ‘deur open hulp’ - een mechanisme waarmee de deur makkelijker open gaat - heeft, is dit een klein minpuntje dat niet opweegt tegen de voordelen.

Als kers op de taart heeft deze Bosch koel-vriescombinatie een strak ontwerp en een kwaliteitsbouw, en komt hij met een garantie van twee jaar.

Samenvattend is de Bosch KGE398IBP koel-vriescombinatie een solide keuze voor hen die milieu en energiebesparing hoog in het vaandel dragen, zonder in te boeten aan functionaliteit en design. Kleinere minpunten kunnen over het hoofd worden gezien gezien de algehele meerwaarde van het product.

Gebruikersgemak en functionaliteit

Bosch kge398 koelvriescombinatie zwart r1vonpvor8ke

Met de Bosch KGE398IBP koel-vriescombinatie haal je een stuk gebruikersgemak en uitstekende functionaliteit in huis. Niet alleen is hij met zijn ruime afmetingen perfect om de wekelijkse boodschappen van een gezin van 3 tot 4 personen te behappen, de diverse features maken het organiseren van je etenswaren een fluitje van een cent.

De koelkast is uitgerust met handige VitaFresh lades die ervoor zorgen dat je minder vaak naar de winkel hoeft voor verse producten. Dit is te danken aan de goede luchtvochtigheidsregeling en de 0-gradenzone, waar vlees en vis langer vers blijven. En met een digitale temperatuurregeling is de binnentemperatuur altijd nauwkeurig in te stellen.

Laten we de sterke punten eens opsommen:

 • Ruime netto inhoud van 343 liter.

 • Verschillende koelzones voor verschillende producten.

 • Digitaal display voor eenvoudige bediening.

 • Omkeerbare deur voor flexibele plaatsing.

 • LED verlichting voor een duidelijk overzicht.

Bovendien herbergt de grote verslade aan de onderkant meer dan genoeg plaats voor een gezonde voorraad groenten en fruit. En ja, voor mensen die waarde hechten aan een georganiseerde vriezer: de drie vriesvakken bieden verrassend veel ruimte. Maar wees gerust, ondanks de grootte blijkt de KGE398IBP een trouwe vriend qua energieverbruik.

Natuurlijk, het is geen perfecte wereld. Met de uitstraling van een ‘flatgebouw’ zou het formaat voor kleinere huishoudens of krappe keukens iets te veel van het goede kunnen zijn. En hoewel de handige vakjes in de deur veel bieden voor de organisatie, zijn ze slechts beperkt verstelbaar. Dit kan een uitdaging zijn voor die grote sapkarton of fles ketchup.

Maar ondanks deze kleine onvolmaaktheden, waait er een briesje gebruikersgemak door het robuuste design. Neem bijvoorbeeld het open deur alarm voor de vergeetachtigen onder ons. Of de prettige onafhankelijke koeling waardoor je de koelkast kan uitschakelen terwijl de vriezer doorgaat – handig voor de energiebewuste consument.

De gladde roestvrijstalen deur kan weliswaar moeilijk open lijken voor sommigen, misschien een resultaat van een nieuw rubberen deurafdichting, maar dit wijst op een goede afdichting, wat weer bijdraagt aan de energie-efficiëntie op lange termijn.

De KGE398IBP is misschien een flinke jongen onder de koel-vriescombinaties, maar dat wordt snel vergeten door zijn zuinige karakter en de handige functies die het dagelijkse leven vergemakkelijken. En als je daarbij de 2 jaar garantie optelt, samen met de bekende Bosch betrouwbaarheid, dan is dit apparaat niet alleen een solide koelkast voor nu, maar ook een duurzame investering voor de toekomst.

Geluidsniveau en koeling

Bosch kge398 koelvriescombinatie zwart vqzar7vp6glx

Als je op zoek bent naar een nieuwe koel-vriescombinatie, dan zul je blij zijn met wat de Bosch KGE398IBP te bieden heeft, vooral als ruimte en rust hoog op je lijstje staan. Met een hoogte van 201 cm en een breedte van 60 cm biedt dit model je zeeën aan ruimte, geweldig voor families of iedereen die graag een flinke voorraad koud heeft staan.

Maar een grote koelkast kan ook voor wat hoofdbrekens zorgen – namelijk het geluidsniveau. Niemand wil immers in zijn eigen huis een continu zoemende achtergrond hebben. Gelukkig is dit bij de Bosch KGE398IBP een non-issue. Met een maximaal geluidsniveau van 38 dB kun je genieten van een serene rust, zelfs als de koelkast zijn werk doet.

Laten we snel een overzicht geven van de plus- en minpunten:

Pluspunten:

 • Laag geluidsniveau

 • Snelle koeling met Super Cool functie

 • Ruime indeling en grote groentelade

 • Stil na ca. 24 uur installatie

Minpunten:

 • Aanpassingsperiode vanwege de grootte

 • Vriesgedeelte kan voor sommigen te klein zijn

 • Deur gaat wat zwaar open

Hoewel de koelkast groot is en even wennen kan zijn qua formaat, levert dit voor de meeste gebruikers meer voordelen op dan nadelen. Immers, in de praktijk blijkt dat het extra koelvolume vaak betekent dat boodschappen efficiënter kunnen worden opgeslagen.

Over de koelprestaties zijn gebruikers heel enthousiast. Voedsel blijft lang vers dankzij de VitaFresh lades en de koelkast biedt een 0-gradenzone voor vlees en vis. Ook de Low Frost technologie is handig, want dit vereist slechts twee keer per jaar ontdooien. Hierdoor wordt het leven net een beetje gemakkelijker gemaakt, aangezien niemand graag tijd besteedt aan het ontdooien van zijn vriezer.

Een klein minpuntje kan het vriesvak zijn, dat voor sommigen wellicht wat aan de krappe kant is. Maar, wanneer je de Bosch KGE398IBP voornamelijk als koelkast gebruikt en het vriesgedeelte als een handige extra ziet, dan weegt dit kleine nadeel niet op tegen de vele voordelen.

En dan is er de deur… die kan een beetje stug zijn. Dat is in het begin misschien even wennen, maar het zorgt er ook voor dat de koelkast goed afgesloten blijft en de temperaturen constant blijven.

Samengevat, de Bosch KGE398IBP is een verstandige keuze voor een ieder die zoekt naar een stille, ruime en energie-efficiënte koel-vriescombinatie met een paar kleine, maar heel beheersbare minpuntjes.