Nieuwe aanwinst: Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie (2023)

Mijn analyse van de Bosch KGE39ALCA: efficiënt, stil en ruim, met handige indeling en snelle service.
Auteur
Affiliatie
John Raker

Cartesium

Publicatiedatum

4 december 2023

Inleiding

Bosch kge39alca 1

Op zoek naar een nieuwe koel-vriescombinatie die alles heeft wat je nodig hebt zonder dat je er een fortuin voor hoeft neer te leggen? De Bosch KGE39ALCA lijkt een prima optie te zijn.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Energieklasse C Vriesgedeelte Ja
Anti-ijsvorming Low Frost (2x per jaar ontdooien) Hoogte 201 cm
Breedte 60 cm Energieklasse C
Vriesgedeelte Ja Anti-ijsvorming Low Frost (2x per jaar ontdooien)
Hoogte 201 cm Breedte 60 cm
Artikelnummer 861419 Fabrikantcode KGE39ALCA

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch kge39alca 6 Bosch kge39alca 3 Bosch kge39alca 2 Bosch kge39alca 7 Bosch kge39alca 9

Ontwerp en Functionaliteit

Bosch kge39alca 2

Wanneer het aankomt op de combinatie van stijlvol ontwerp en praktische functionaliteit, staat de Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie haar mannetje. Met zijn strakke lijnen en zilveren afwerking straalt deze vrijstaande koelkast een moderne uitstraling uit die in menige keuken niet zou misstaan.

Wat direct opvalt is de weldoordachte indeling die zich kenmerkt door:

 • Een royale BigBox lade in het vriesgedeelte voor het invriezen van grote artikelen zoals ijstaarten of voorraaddozen.

 • Ventilatie met FreshSense sensoren, die zorgen voor een constante temperatuur, onmisbaar voor het langer vers houden van etenswaren.

 • Een ruime groentelade met een doorzichtige bovenzijde, waardoor je altijd goed zicht hebt op je verse producten.

 • Een handig flessenrek, ook wel bekend als het walhalla voor frisdrankliefhebbers en wijnenthousiasten.

De koel-vriescombinatie weerstaat geurtjes wonderwel. De indeling zorgt ervoor dat de geuren van het koelgedeelte niet trekken naar het vriesgedeelte, hetgeen extra handig is bij het bewaren van gekruid voedsel zoals de restjes van die smaakvolle curry.

De energieklasse C daarentegen, geeft aan dat deze koelkast het goed doet op het gebied van energieverbruik, hoewel er natuurlijk altijd ruimte is voor verbetering. Maar laten we eerlijk zijn, gezien de huidige energieprijzen is het mooi meegenomen dat je jaarlijks slechts 59,6 euro aan stroom kwijt bent.

Nu iets over de constructie van de koelkast. Dit apparaat voelt degelijk aan, van de vriesladen tot aan de glazen plateaus. Kleine minpuntjes zoals de mogelijke ijsvorming aan de binnenmuren die sommigen opmerken, worden vaak als kinderziektes gezien die bij een handjevol exemplaren voorkomen. Gelukkig staat een betrouwbare garantieafhandeling achter je, mochten er onverhoopt complicaties optreden.

Alhoewel dit model perfect is voor een gemiddeld huishouden (3 tot 4 personen), kan het formaat van de 201 cm hoogte uitdagend zijn voor de kleinere medemens onder ons. Desondanks is deze koel-vriescombinatie zeer geschikt als je op zoek bent naar een ruim apparaat zonder dat je twee aparte apparaten hoeft te plaatsen.

Menigeen zal ook de stilheid van de Bosch KGE39ALCA kunnen waarderen. Met een geluidsniveau van slechts 38 decibel, zul je niet snel een diepgaande discussie met je huisgenoten hebben over wie of wat dat geruis in de keuken veroorzaakt.

Kort samengevat, de Bosch KGE39ALCA blinkt uit in gebruikersgemak dankzij haar functionele design. Het is een feest voor het oog en bewijst dat goede looks hand in hand kunnen gaan met uitmuntende prestaties. Natuurlijk, de perfecte koelkast bestaat misschien niet, maar dit apparaat komt voor velen waarschijnlijk heel dicht in de buurt.

Energiezuinigheid en Milieuvriendelijkheid

Bosch kge39alca 3

Wanneer je als milieubewuste consument voor een nieuwe koel-vriescombinatie gaat shoppen, is de Bosch KGE39ALCA wellicht een uitkomst. Je let op je energierekening en dus ook op het energielabel van je apparaten. Met energieklasse C zit je bij dit model goed. Dat betekent dat deze koelkast zuinig is met energie, wat niet alleen prettig is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wat betreft de energiebesparing, heeft deze koelkast verschillende eigenschappen die bijdragen aan de duurzaamheid:

 • Low Frost technologie vermindert ijsvorming, wat leidt tot minder vaak ontdooien en dus energiebesparing.

 • FreshSense sensoren houden de temperatuur stabiel, waardoor het apparaat efficiënter werkt.

 • De koelkast is geschikt voor gebruik in omgevingen waar de temperatuur niet lager is dan 10 graden Celsius, wat past in de trend om apparaten in minder verwarmde ruimtes zoals schuren of bijkeukens te plaatsen.

Hoewel het apparaat grote voordelen heeft op het gebied van energiezuinigheid, ontkomen we niet aan enkele kanttekeningen. Zo zou je, zeker als je kijkt naar de allerzuinigste koelkasten met energielabel A+++, nog net een stukje zuiniger uit kunnen zijn. Maar de Bosch KGE39ALCA wint het op andere fronten, zoals formaat en gebruikscomfort, wat deze relativering weer in balans brengt.

Een ander veelgehoord minpuntje is dat de koelkast soms wat geluid kan maken. Maar dit wordt in de ervaringen van velen als een zachte ruis omschreven, hetgeen vergeleken met de koelkasten van weleer een stil gefluister is. Zo blijft het geluidsniveau met 38 dB binnen de normen van wat we tegenwoordig van een koelkast verwachten.

Wat betreft het verbruik, zit je op een jaarlijkse kostenpost van ongeveer 59,6 euro, uitgaande van het gemiddelde energiegebruik van 149 kWh per jaar. Het hoeft dus niet veel te kosten om te zorgen voor koel comfort in huis.

Als je verder kijkt dan de energierekening, is de Bosch KGE39ALCA ook nog eens een fraaie verschijning in de keuken. Een zilveren afwerking en strak design passen in vrijwel elke moderne keuken. Overweeg ook eens de Bosch KGE398IBP, een koel-vriescombinatie die niet alleen mooi, maar ook milieuvriendelijk en functioneel is. Maar dat valt natuurlijk meer onder de categorie ontwerp en functionaliteit.

Samenvattend is de Bosch KGE39ALCA een slimme keuze voor wie niet alleen een stijlvol, maar ook een milieuvriendelijk apparaat in huis wilt halen. Het balanseert op een prettige manier tussen zuinigheid, gebruiksgemak en design. En hoewel er altijd wel wat te wensen overblijft, zullen de meesten onder ons tevreden zijn met de praktische features en de bijdrage aan een duurzamere huishouding.

Gebruikerservaring en Geluidsniveau

Bosch kge39alca 4

Wanneer je een nieuwe koel-vriescombinatie in huis haalt, spelen gebruikerservaring en geluidsniveau een cruciale rol in het dagelijks comfort. De Bosch KGE39ALCA is zo’n apparaat waarbij deze aspecten hoog scoren – een belangrijk pluspunt voor de dagelijkse gebruiker. Laten we eens kijken naar de details.

Allereerst is het geluidsniveau van deze Bosch koelkast laag. Met slechts 38 dB is het een fluisterstil apparaat dat je nauwelijks opmerkt in een levendige keuken. Zelfs in open keukenontwerpen waarbij geluid snel kan weerkaatsen en vervormen, blijft de KGE39ALCA discreet en geruisloos op de achtergrond.

Gebruikers merken op dat:

 • Het geluid soms een tikkeltje toeneemt na het openen van de deur, maar snel weer afneemt.

 • De koelkast soms meer geluid maakt dan verwacht, maar dit niet hinderlijk is.

Een andere troef is de gebruikerservaring. Dit model biedt dankzij praktische kenmerken een gemakkelijke en prettige interactie. Een deur die wellicht stevig aanzuigt maar zo garandeert dat de koelte keurig binnenblijft. Een binnenruimte die goed verlicht is zorgt ervoor dat alles goed zichtbaar is. Ook het omdraaien van de deurrichting kan handig zijn voor de perfecte pasvorm in jouw keuken.

Daarnaast is deze Bosch koelkast groot genoeg om weekboodschappen voor een heel gezin op te bergen. Toch voelt het apparaat niet lomp aan en wordt de ruimte efficiënt benut. Zo is er een:

 • Ruim koelgedeelte met veel flexibiliteit voor het indelen van producten.

 • Royaal vriesvak met stevige en goed doordachte lades, waaronder de BigBox lade voor grotere items.

Gebruikers geven aan dat deze koel-vriescombinatie intuïtief in gebruik is en dat de materialen goed aanvoelen. De robuuste afwerking van Bosch komt hier goed tot zijn recht. Bovendien biedt de koelkast specifieke vakken voor verschillende soorten voedsel, wat het organiseren van boodschappen tot een koud kunstje maakt.

Toch zou je kunnen stellen dat er enkele kleine kanttekeningen zijn bij dit model. Zo blijkt de deur soms wat zwaar te openen vanwege het vacuüm. Dit kan als negatief worden ervaren, maar aan de andere kant is dit juist een indicatie van een goed afgesloten koelomgeving. Ook kunnen vingerafdrukken op de metalen afwerking bij sommige gebruikers irritatie oproepen, maar dit is bij veel koelkasten het geval en makkelijk af te nemen.

Tot zover heeft de Bosch KGE39ALCA bewezen een betrouwbare partner te zijn in de alledaagse keuken. Het apparaat stelt niet teleur in de praktijk en lijkt een verstandige keuze voor diegenen die waarde hechten aan een rustige en prettige gebruiksomgeving – zonder onnodige herrie. Een koelkast die doet wat hij moet doen, en dat op een stille en doeltreffende wijze.

Indeling en Capaciteit

Bosch kge39alca 5

De Bosch KGE39ALCA is een ware krachtpatser als het gaat om de indeling en capaciteit. Op het eerste gezicht biedt deze koel-vriescombinatie een zee aan ruimte en mogelijkheden waardoor je wonderen verricht in het organiseren van je voorraad. Je denkt al snel; waar laat ik al die boodschappen? Nou hier komen ze dus prima tot hun recht:

 • Een ruim netto koelgedeelte van 249 liter; genoeg voor een 3- tot 4-persoonshuishouden.
 • Het vriesgedeelte, met een inhoud van 94 liter, is voorzien van drie vriesvakken waarvan één extra grote BigBox lade.
 • Een zero graden zone, perfect voor vlees en vis, en een aparte grote groentelade.

Alles lijkt eenvoudig in zicht dankzij doorzichtige lades en de goede interne verlichting, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar die ene pot augurken. De versheid van je etenswaren wordt trouwens gewaarborgd door de FreshSense sensoren, die zorgen voor een stabiele temperatuur.

Een klein puntje van kritiek kan zijn dat het vriesgedeelte relatief klein uitvalt, zeker als je gewend bent aan de Amerikaanse koelkasten met dubbele deuren. Maar, laten we wel wezen, voor een koel-vriescombinatie binnen deze maatvoering, scoort de KGE39ALCA zeer sterk. En dankzij het Low Frost-systeem wordt het leven weer een stuk makkelijker omdat je slechts twee keer per jaar hoeft te ontdooien, wat echt een verademing is vergeleken met modellen waarbij je frequent met een föhn aan de slag moet gaan.

Een aspect dat wellicht aandacht vraagt, is dat ondanks het stille karakter van deze koelkast, sommige gebruikers melden dat het apparaat na het openen een verhoogd geluidsniveau kan hebben. Maar over het algemeen kunnen we dit relativeren, want over het geheel genomen is de Bosch KGE39ALCA een fluisterstille huisgenoot.

De indeling is flexibel dankzij verstelbare plateaus en de deuren die omkeerbaar zijn, wat de plaatsing in diverse keukenlayouts faciliteert. Ook de details zoals een flessenrek en het indrukbaar deurrubber benadrukken het gebruikersgemak en de doordachte constructie van Bosch.

Het feit dat de koelkast geschikt is voor plaatsing in onverwarmde ruimtes, zoals garages en schuren, is een extra pluspunt voor diegenen die extra koopkracht nodig hebben buiten de keuken zelf. Let wel op dat het minimaal 10 graden moet zijn.

Afsluitend kan gezegd worden dat de Bosch KGE39ALCA uitblinkt in zijn klasse met een optimale balans tussen ruimtelijke capaciteit en een weloverwogen indeling. Kleinere kritische punten worden overschaduwd door de rijke positieve eigenschappen. Kortom, deze koel-vriescombinatie vertegenwoordigt een solide keuze voor wie op zoek is naar ruimte, overzicht en Bosch-betrouwbaarheid.

Installatie en Service

Bosch kge39alca ozyyo8rry5ky 4q166n7

De Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie doet precies wat je ervan verwacht, en dan nog ietsje meer. Voor wie een nieuwe koelkast zoekt, is de installatie en de service na aankoop niet onbelangrijk. Want zeg nou zelf, het apparaat kan nog zo flitsend zijn, als de levering en het neerzetten één pot narigheid zijn, begint je relatie met je nieuwe koelmaatje al met een valse start.

Gelukkig zit dat bij de Bosch KGE39ALCA wel snor. De levering verloopt snel en de service is, zoals meerdere gebruikers beamen, uitmuntend. Het apparaat wordt netjes bij je thuis gebracht en als het moet, sleuren de bezorgers het tot op de juiste plek. Ook nemen ze, zonder morren, vaak je oude apparaat mee terug – dat ruimt lekker op!

Maar er zijn altijd verbeterpunten. Zo gaf iemand aan dat de ‘hevelgreep’ voor het openen van de deur aan de zware kant is. Een kleinigheidje als je kijkt naar het geheel, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Vooral als je de koelkast vaak opentrekt, kan dit op den duur misschien wat gaan irriteren.

Aan de binnenkant echter, vinden we een ruim aanbod aan voordelen:

 • Een duidelijke en uitgebreide Nederlandstalige gebruikershandleiding, waardoor zelfs de grootste technofoben hun weg vinden in de instellingen.

 • De mogelijkheid om de deurrichting te wisselen, handig voor de inrichting van je keuken.

 • BigBox lade in het vriesgedeelte voor de grotere items die je maar al te graag op ijs wilt hebben.

Als we deze koelkast de maat nemen, zien we dat die niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een grote jongen is. Daar kan wel eens een keerzijde aan zitten, want dit apparaat past niet in elk huishouden. Als je deur of lift aan de krappe kant is, zul je even moeten passen en meten.

Het geluid van de koelkast wordt door velen geprezen als ‘fluisterstil’, maar sommige kieskeurige oren vangen wel eens een onverwachte brom of zoem op. Maar laten we het erop houden dat deze geluidjes in de meeste huishoudens gewoonweg opgaan in het alledaagse leven.

Al bij al is de Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie een echte aanwinst voor je keuken. Hij koelt als de beste, heeft genoeg plek voor de boodschappen van een flink gezin, en de service rondom de aankoop en installatie is dik in orde. En die paar minpuntjes? Die vallen in het niet bij het gebruiksgemak en de voordelen die deze koelkast biedt. Dus als je het mij vraagt: een frisse start met deze Bosch is een koud kunstje.