Een koelkast aanschaffen en gebruiken: antwoorden op meestgestelde vragen

Alles over de aanschaf van een nieuwe koelkast in 2024: soorten, prijzen, koelcapaciteit, vriezers, energieverbruik, onderhoud, waar op te letten bij het kopen, en meer.
Publicatiedatum

8 januari 2023

Introductie

Koelkast

Een koelkast zorgt ervoor dat eten en drinken op een geschikte temperatuur (vaak 4°, dus een stuk lager dan kamertemperatuur) wordt bewaard. Dit gebeurt door een koelsysteem dat de lucht in de koelkast afkoelt tot een bepaalde temperatuur. Dit koelproces wordt constant herhaald om ervoor te zorgen dat de temperatuur constant blijft. Vaak is er ook een vriesgedeelte waar levensmiddelen op een nog lagere temperatuur kunnen worden bewaard.

De koelkast is 1 van de meest voorkomende huishoudelijke apparaten. In deze handleiding gaan wij dieper in op de aanschaf en het gebruik ervan en behandelen wij de meestgestelde vragen erover in 2024.

Prijzen

Welke soorten koelkasten zijn er?

Er zijn verschillende soorten koelkasten beschikbaar op de markt. Hieronder hebben we enkele van de meest populaire soorten op een rijtje gezet:

 • Koelkasten met vriezer bovenaan: Deze koelkasten hebben het vriesgedeelte bovenaan en het koelgedeelte onderaan. Dit is een populaire optie omdat het makkelijk is om bij het koelgedeelte te komen zonder dat je helemaal naar beneden hoeft te bukken.

 • Koelkasten met vriezer onderaan: Dit is een goede optie als je vaak grote hoeveelheden voedsel invriest, omdat het vriesgedeelte dan makkelijk te bereiken is.

 • Koelkasten met vriezer aan de zijkant: Dit is een handige optie als je weinig ruimte hebt, omdat deze koelkasten vaak compacter zijn dan andere soorten koelkasten.

 • Ingebouwde koelkasten: Deze koelkasten worden geïntegreerd in de keukenkastjes en hebben geen zichtbare deuren. Ze zijn een goede optie als je een modern en strak uitziende keuken wilt.

Hoeveel ruimte heb ik nodig voor een koelkast?

Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor een koelkast, zodat het apparaat efficiënt kan werken en je voldoende ruimte hebt om voedingsmiddelen op te slaan. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de benodigde ruimte voor een koelkast:

 • Formaat: Koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van compacte modellen tot grote modellen met twee deuren. Houd rekening met het formaat van je keuken en het aantal personen in huis als je beslist welk formaat koelkast het beste bij je past.

 • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de deuren van de koelkast te openen en te sluiten, zodat je gemakkelijk bij je voedingsmiddelen kunt komen. Dit is vooral belangrijk als je koelkast in een hoek staat of als je koelkast deel uitmaakt van een keukeninrichting.

 • Ventilatie: Laat aan de achterkant en aan de zijkanten van de koelkast voldoende ruimte vrij, zodat het apparaat goed kan ventileren. Dit is nodig om de koelkast efficiënt te laten werken en om te voorkomen dat het apparaat oververhit raakt.

Wat zijn de belangrijkste zaken waar ik op moet letten bij het aanschaffen van een koelkast?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je een koelkast gaat aanschaffen:

Afmetingen

De koelkast moet passen in de beschikbare ruimte in je keuken. Zorg ervoor dat je de afmetingen van de koelkast opmeet voordat je naar de winkel gaat, zodat je zeker weet dat de koelkast past.

Capaciteit

Houd rekening met hoeveel ruimte je nodig hebt in je koelkast. Als je vaak grote hoeveelheden voedsel koopt en bewaart, heb je wellicht een koelkast met een grotere capaciteit nodig. Aan de andere kant, als je een kleinere koelkast kunt gebruiken, kun je misschien geld besparen op je energiekosten.

Energiezuinigheid

Als je op zoek bent naar een koelkast die zo energiezuinig mogelijk is, kun je het beste kiezen voor een koelkast met een goed energielabel. Dit label geeft aan hoe zuinig een koelkast is in vergelijking met andere koelkasten op de markt. Hoe hoger het label, hoe zuiniger de koelkast.

Extra functies

Sommige koelkasten hebben extra functies, zoals een water- en ijsdispenser of een digitale temperatuurregeling. Als je van deze functies gebruik wilt maken, moet je ervoor zorgen dat de koelkast die je koopt deze functies heeft.

Koelsysteem

Er zijn verschillende soorten koelsystemen beschikbaar voor koelkasten, zoals compressorkoelers en thermoelektrische koelers. Compressorkoelers zijn meestal efficiënter en koelen sneller, maar ze zijn ook duurder en verbruiken meer energie. Thermoelektrische koelers zijn goedkoper en verbruiken minder energie, maar ze zijn ook minder efficiënt en koelen langzamer.

Ontdooisysteem

Sommige koelkasten hebben een automatisch ontdooisysteem, wat betekent dat het vriesgedeelte vanzelf ontdooit. Andere koelkasten hebben geen automatisch ontdooisysteem, wat betekent dat je het vriesgedeelte zelf moet ontdooien. Als je het niet erg vindt om het vriesgedeelte zelf te ontdooien, kun je kiezen voor een koelkast zonder automatisch ontdooisysteem om te besparen op de aanschafprijs.

Vriescapaciteit

Als je vaak grote hoeveelheden voedsel invriest, is het handig om te kiezen voor een koelkast met een grotere vriescapaciteit. Aan de andere kant, als je weinig gebruik maakt van het vriesgedeelte, kun je misschien beter kiezen voor een koelkast met een kleinere vriescapaciteit om te besparen op de aanschafprijs.

Plaatsing

Het is belangrijk om te bedenken waar je de koelkast wilt plaatsen voordat je een koelkast koopt. Zoek naar een koelkast die past in de beschikbare ruimte en houd rekening met de toegang tot stroom en water, als de koelkast deze nodig heeft.

Deuren

Sommige koelkasten hebben één deur, terwijl andere koelkasten twee deuren hebben. Koelkasten met één deur hebben vaak een groter koelgedeelte, terwijl koelkasten met twee deuren meestal een groter vriesgedeelte hebben. Bepaal welk deel van de koelkast je het meest gebruikt en kies vervolgens een koelkast met deuren die hier het beste bij passen.

Koelkast met twee deuren

Uitstraling

Als je een specifiek uiterlijk in gedachten hebt voor je koelkast, is het handig om te zoeken naar een koelkast die hierbij past. Er zijn koelkasten beschikbaar in allerlei verschillende stijlen, van modern en strak tot klassiek en traditioneel. Kies een koelkast die past bij de stijl van je keuken en je huis.

Koelkastdeur

Sommige koelkasten hebben een glazen deur, terwijl andere koelkasten een gewone deur hebben. Glazen deuren zijn handig omdat je zonder de deur te openen kunt zien wat er in de koelkast zit. Aan de andere kant zijn glazen deuren soms duurder en kwetsbaarder dan gewone deuren. Bepaal welke soort deur het beste bij je past en kies vervolgens een koelkast met deze deur.

Inhoud

Voordat je een koelkast koopt, is het handig om te bedenken wat je in de koelkast wilt gaan bewaren. Zoek naar een koelkast met voldoende ruimte voor al je levensmiddelen en houd rekening met eventuele speciale opbergbehoeften, zoals een wijnrek of een speciaal vak voor groenten en fruit.

Schoonmaken

Sommige koelkasten zijn makkelijker te reinigen dan andere. Zoek naar een koelkast met een gladde buitenkant en binnenkant, zodat het makkelijker is om de koelkast schoon te houden. Ook kun je kiezen voor een koelkast met een afneembaar vriesvak, zodat je het vriesgedeelte gemakkelijk kunt ontdooien en schoonmaken.

Plaatsing van de vriezer

Als je de vriezer vaak gebruikt, is het handig om te kiezen voor een koelkast met het vriesgedeelte op een gemakkelijk bereikbare plek. Zo kun je snel en gemakkelijk bij je ingevroren levensmiddelen. Als je de vriezer minder vaak gebruikt, kun je misschien beter kiezen voor een Als je de vriezer minder vaak gebruikt, kun je misschien beter kiezen voor een koelkast met het vriesgedeelte op een minder gemakkelijk bereikbare plek. Zo bespaar je ruimte in het koelgedeelte voor andere levensmiddelen en kun je misschien ook geld besparen op de aanschafprijs van de koelkast.

Geluidsniveau

Als je een koelkast met een laag geluidsniveau wilt, is het handig om te zoeken naar een koelkast met een compressorkoeler. Deze koelers zijn vaak stiller dan thermoelektrische koelers. Als je echter niet in de buurt van de koelkast woont of als het je niet uitmaakt hoeveel lawaai de koelkast maakt, kun je ook kiezen voor een koelkast met een thermoelektrische koeler om te besparen op de aanschafprijs.

Flexibiliteit

Als je vaak wisselende hoeveelheden voedsel in de koelkast bewaart, is het handig om te kiezen voor een koelkast met verstelbare planken en vakken. Zo kun je het interieur van de koelkast aanpassen aan je huidige behoeften en heb je altijd genoeg ruimte voor al je levensmiddelen.

Plaatsing van de koelkast

Als je de koelkast op een plek wilt plaatsen waar deze niet zichtbaar is, is het handig om te kiezen voor een koelkast met een gewone deur in plaats van een glazen deur. Zo kun je de koelkast gemakkelijk verbergen achter een kastdeur of een andere muur.

Plaatsing van het koelgedeelte

Sommige koelkasten hebben het koelgedeelte aan de bovenkant en het vriesgedeelte aan de onderkant, terwijl andere koelkasten het koelgedeelte aan de onderkant en het vriesgedeelte aan de bovenkant hebben. Bepaal welke plaatsing voor jou het handigst is en kies vervolgens een koelkast met deze opstelling.

Energieverbruik

Als je wilt besparen op je energierekening, is het handig om te zoeken naar een koelkast met een lager energieverbruik. Kijk voor het aanschaffen van een koelkast naar het energielabel, want dit geeft aan hoeveel energie de koelkast verbruikt. Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de koelkast verbruikt.

Prijs en garantie

Ten slotte is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de prijs van de koelkast. Bepaal hoeveel je maximaal wilt uitgeven en zoek vervolgens naar een koelkast die binnen je budget past. Houd er wel rekening mee dat een duurdere koelkast vaak efficiënter is en langer meegaat, dus je kunt op de lange termijn geld besparen door te kiezen voor een koelkast van hogere kwaliteit. Kies ook voor goede garantie. Zo weet je zeker dat je gedekt bent als er iets misgaat met je koelkast.

Is het beter om een koelkast met een lagere of hogere capaciteit te kiezen?

Dit hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Als je een groot gezin hebt of als je vaak grote hoeveelheden voedsel bewaart, kan het handig zijn om te kiezen voor een koelkast met een hogere capaciteit. Zo heb je genoeg ruimte voor al je levensmiddelen en hoef je minder vaak boodschappen te doen.

Aan de andere kant, als je alleen woont of als je weinig voedsel in huis hebt, kan het beter zijn om te kiezen voor een koelkast met een lagere capaciteit. Zo bespaar je ruimte in je keuken en verbruik je minder energie, wat kan leiden tot lagere energierekeningen.

Houd met het volgende rekening:

 • Prijs: Koelkasten met een hogere capaciteit zijn vaak duurder dan koelkasten met een lagere capaciteit. Als je op zoek bent naar een goedkope koelkast, kan het handig zijn om te kiezen voor een koelkast met een lagere capaciteit.

 • Afmetingen: Koelkasten met een hogere capaciteit zijn vaak groter dan koelkasten met een lagere capaciteit. Als je weinig ruimte in je keuken hebt, kan het handig zijn om te kiezen voor een koelkast met een lagere capaciteit, zodat je deze gemakkelijker kwijt kunt.

 • Energieverbruik: Koelkasten met een hogere capaciteit verbruiken vaak meer energie dan koelkasten met een lagere capaciteit. Als je wilt besparen op je energierekening, kan het handig zijn om te kiezen voor een koelkast met een lagere capaciteit.

Welke afmetingen zijn er beschikbaar voor koelkasten?

 • Kompakte koelkasten: Deze koelkasten zijn meestal ongeveer 60 centimeter breed en 180 tot 200 centimeter hoog. Ze zijn geschikt voor kleine keukens of als je weinig ruimte hebt om een koelkast te plaatsen.
Kleine kompakte koelkast in keuken
 • Middelgrote koelkasten: Deze koelkasten zijn meestal ongeveer 60 tot 90 centimeter breed en 180 tot 200 centimeter hoog. Ze zijn geschikt voor gemiddelde keukens en zijn vaak de meest populaire afmetingen.

 • Grote koelkasten: Deze koelkasten zijn meestal ongeveer 90 centimeter of breder en 180 tot 200 centimeter hoog. Ze zijn geschikt voor grote keukens of als je veel ruimte wilt hebben voor al je levensmiddelen

Welke merken koelkasten zijn goed?

Bekende merken die vaak worden aangeraden zijn:

 • Samsung is een Zuid-Koreaanse fabrikant van elektronische apparaten, waaronder koelkasten. Ze staan bekend om hun innovatieve technologieën en energiezuinige koelkasten.

 • LG is ook een Zuid-Koreaanse fabrikant van elektronische apparaten, waaronder koelkasten. Ze staan bekend om hun duurzame producten en ruime keuze aan afmetingen en stijlen.

 • Whirlpool is een Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke apparaten, waaronder koelkasten. Ze staan bekend om hun kwalitatief hoogwaardige producten en goede klantenservice.

 • Bosch is een Duitse fabrikant van huishoudelijke apparaten, waaronder koelkasten. Ze staan bekend om hun energiezuinige producten en goede gebruiksvriendelijkheid.

Welke accessoires zijn beschikbaar voor koelkasten?

Er zijn een aantal accessoires beschikbaar voor koelkasten, waaronder:

 • Vriezerbakken: Deze bakken kun je gebruiken om voedsel op te bergen in het vriesgedeelte van je koelkast. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of metaal en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastmagneten: Deze magneten kun je gebruiken om foto’s, notities of andere papieren op de koelkast te bevestigen. Ze zijn vaak gemaakt van kunststof of metaal en komen in allerlei verschillende vormen en kleuren.

Koelkast met magneten
 • Koelkastlades: Deze lades kun je gebruiken om voedsel op te bergen in het koelgedeelte van je koelkast. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of glas en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastdeurvakjes: Deze vakjes kun je gebruiken om flessen of blikjes in op te bergen in het koelgedeelte van je koelkast. Ze zijn vaak gemaakt van plastic en komen in verschillende afmetingen.

 • Waterfilters: Als je een koelkast met een waterdispenser hebt, kun je een waterfilter gebruiken om het water dat je uit de koelkast haalt te filteren. Zo kun je ervoor zorgen dat het water dat je drinkt of gebruikt voor het maken van ijs zuiver is.

 • Koelkastdeksels: Deze deksels kun je gebruiken om voedsel in te wikkelen voordat je het in de koelkast bewaart. Zo kun je voedsel langer vers houden en voorkom je dat het uitdroogt.

 • Koelkastthermometers: Deze thermometers kun je gebruiken om de temperatuur in de koelkast te meten. Zo kun je ervoor zorgen dat het voedsel dat je bewaart de juiste temperatuur heeft en dat je koelkast efficiënt werkt.

 • Koelkaststickers: Deze stickers kun je gebruiken om de koelkast op te leuken. Ze komen in allerlei verschillende vormen, kleuren en stijlen, dus je kunt kiezen wat bij je keuken past.

 • Koelkastmatten: Deze matten kun je gebruiken om de bodem van de koelkast te beschermen tegen vocht of vlekken. Ze zijn vaak gemaakt van rubber of andere waterbestendige materialen en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastwaterfilters: Deze filters kun je gebruiken om het water dat je uit de koelkast haalt te filteren. Zo kun je ervoor zorgen dat het water dat je drinkt of gebruikt voor het maken van ijs zuiver is.

 • Koelkastluchtverfrissers: Deze verfrissers kun je gebruiken om de lucht in de koelkast te verfrissen. Ze komen in verschillende geuren, zoals citrus, lavendel of vanille, dus je kunt kiezen wat je lekker vindt.

 • Koelkastorganizers: Deze organizers kun je gebruiken om je koelkast op te ruimen en om ervoor te zorgen dat je altijd weet waar je bepaalde levensmiddelen kunt vinden. Ze komen in verschillende stijlen en afmetingen, dus je kunt kiezen wat het beste bij je koelkast past.

 • Koelkastdoeken: Deze doeken kun je gebruiken om de koelkast schoon te maken. Ze zijn vaak gemaakt van microvezel of andere absorberende materialen, dus ze kunnen gemakkelijk vlekken opnemen.

 • Koelkastverlengers: Deze verlengers kun je gebruiken om het koelgedeelte van je koelkast te vergroten. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of glas en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastdispensers: Deze dispensers kun je gebruiken om dranken, zoals water of limonade, te serveren uit de koelkast. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of glas en komen in verschillende stijlen.

 • Koelkastdekselhouders: Deze houders kun je gebruiken om het deksel van je koelkast op te bergen als je het niet gebruikt. Ze zijn va

 • Koelkastverlengstukken: Deze verlengstukken kun je gebruiken om het koelgedeelte van je koelkast te vergroten. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of glas en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastopbergbakken: Deze bakken kun je gebruiken om voedsel in op te bergen in het koelgedeelte van je koelkast. Ze zijn vaak gemaakt van plastic of glas en komen in verschillende afmetingen.

 • Koelkastluchtontvochtigers: Deze ontvochtigers kun je gebruiken om de lucht in de koelkast te ontdoen van vocht. Dit kan helpen om het voedsel dat je bewaart langer vers te houden en om de koelkast efficiënt te laten werken.

 • Koelkasttemperatuurregelaars: Deze regelaars kun je gebruiken om de temperatuur in de koelkast te regelen. Zo kun je ervoor zorgen dat het voedsel dat je bewaart de juiste temperatuur heeft en dat de koelkast efficiënt werkt.

 • Koelkastdeksel-organizers: Deze organizers kun je gebruiken om het deksel van je koelkast op te ruimen en om ervoor te zorgen dat je altijd weet waar je bepaalde levensmiddelen kunt vinden. Ze komen in verschillende stijlen en afmetingen, dus je kunt kiezen wat het beste bij je koelkast past.

Hoeveel energie gebruikt een koelkast gemiddeld?

Het energieverbruik van een koelkast is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type koelkast, de grootte van de koelkast, de energie-efficiëntieklasse van de koelkast en hoe vaak de deur van de koelkast wordt geopend.

Volgens de Europese Unie verbruikt een gemiddelde koelkast tussen de 100 en 250 kWh per jaar. Dit is ongeveer 20% van het totale energieverbruik van een gemiddeld huishouden.

Hoe kan je het energieverbruik van je koelkast verminderen?

 • Zorg dat de koelkast op de juiste temperatuur staat (tussen de 3 en 5 graden Celsius).

 • Plaats de koelkast op een koele, droge en goed geventileerde plek, ver weg van warmtebronnen zoals een oven of radiator.

 • Laat warme voedsel afkoelen voordat je het in de koelkast plaatst.

 • Open de deur van de koelkast zo min mogelijk en sluit de deur altijd goed.

 • Doe de koelkast niet helemaal vol zodat er voldoende luchtcirculatie is.

Het kan ook helpen om een koelkast te kiezen met een hoge energie-efficiëntieklasse, zoals een A+++ koelkast.

Welke soorten koelkasten zijn het meest energiezuinig?

Er zijn een aantal factoren die kunnen bepalen hoe energie-efficiënt een koelkast is. Hieronder staan enkele tips om de meest energie-efficiënte koelkast te kiezen:

 • Kijk naar de energielabel-klasse: Alle koelkasten die in de EU worden verkocht, moeten voldoen aan bepaalde energie-efficiëntie-eisen en zijn voorzien van een energielabel. Het label geeft aan hoeveel energie de koelkast verbruikt in vergelijking met andere koelkasten. Hoe hoger het energielabel, hoe energie-efficiënter de koelkast is. Koelkasten met een A+++ label zijn het meest energie-efficiënt, terwijl koelkasten met een G-label het minst efficiënt zijn.

 • Kies een koelkast met een goed isolerend vermogen: Een koelkast met een goed isolerend vermogen houdt de koude lucht binnen en de warmte buiten, wat kan helpen om het energieverbruik te verminderen. Kijk daarom naar koelkasten met dikkere wanden of die zijn voorzien van speciale isolatie.

 • Overweeg een koelkast met een invertercompressor: Een invertercompressor is een soort compressor die het vermogen kan aanpassen aan de hoeveelheid koelte die nodig is. Hierdoor kan de compressor efficiënter werken en kan het energieverbruik van de koelkast omlaag gaan.

 • Zoek naar koelkasten met speciale energiebesparende functies: Sommige koelkasten zijn voorzien van functies die specifiek zijn ontworpen om het energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld een koelkast met een No-Frost-systeem, dat ervoor zorgt dat er geen rijp op de koelkast ontstaat, wat kan leiden tot een lager energieverbruik.

Een koelkast met één deur versus een koelkast met twee deuren

Een koelkast met één deur heeft één deur die toegang geeft tot zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte. Een koelkast met twee deuren heeft twee afzonderlijke deuren: één voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte.

Koelkast met 1 deur in keuken

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen koelkasten met één deur en koelkasten met twee deuren:

 • Capaciteit: Koelkasten met één deur zijn vaak kleiner en hebben een lagere capaciteit dan koelkasten met twee deuren. Als u een groot gezin heeft of veel boodschappen tegelijk wilt opslaan, is een koelkast met twee deuren wellicht een beter idee.

 • Energieverbruik: Koelkasten met één deur hebben vaak een lager energieverbruik dan koelkasten met twee deuren, omdat ze kleiner zijn en minder koelcapaciteit hebben. Als u bezorgd bent over uw energieverbruik, kan een koelkast met één deur een goede keuze zijn.

 • Prijs: Koelkasten met één deur zijn vaak goedkoper dan koelkasten met twee deuren, omdat ze kleiner zijn en minder koelcapaciteit hebben. Als u op zoek bent naar een betaalbare koelk

 • Ruimte: Koelkasten met één deur nemen minder ruimte in beslag dan koelkasten met twee deuren, omdat ze kleiner zijn. Als u weinig ruimte heeft in uw keuken, kan een koelkast met één deur een goede optie zijn.

 • Gebruiksgemak: Koelkasten met twee deuren kunnen gemakkelijker te organiseren zijn dan koelkasten met één deur, omdat u alles wat u in het vriesgedeelte bewaart apart kunt houden van het koelgedeelte. Als u vaak tussen de twee deuren heen en weer moet lopen, kan dit echter ook irritant zijn.

 • Versheid: Sommige mensen beweren dat koelkasten met één deur beter zijn voor de versheid van voedsel, omdat de luchtcirculatie beter is en omdat er minder kans is op luchtverplaatsing wanneer het vriesgedeelte wordt geopend. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Uiteindelijk hangt het er dus van af wat voor u belangrijk is: als u op zoek bent naar een koelkast die ruimtebesparend is en energiezuinig, of als u op zoek bent naar een koelkast met een hoge capaciteit en organisatiemogelijkheden, zijn beide opties weloverwogen keuzes.

Wat is het verschil tussen een koelkast met een compressor en een koelkast met een thermoelektrische koeler?

Er zijn twee belangrijke technologieën die gebruikt worden om koelkasten te koelen: compressoren en thermoelektrische koelers. Elke technologie heeft zijn eigen voordelen en nadelen:

 • Compressoren: Koelkasten met compressoren werken door het gebruik van koelmiddelen die verdampt en vervolgens weer condenseert. Deze koelkasten zijn efficiënt en koelen voedingsmiddelen snel af. Ze zijn ook goedkoop om te maken en te onderhouden. Echter, compressoren maken meer lawaai dan thermoelektrische koelers en ze zijn ook iets minder energiezuinig.

 • Thermoelektrische koelers: Koelkasten met thermoelektrische koelers werken door het gebruik van elektrische stroom om een temperatuurdaling te creëren. Deze koelkasten zijn stiller dan compressoren en ze zijn ook energiezuiniger. Echter, ze zijn minder efficiënt en kunnen voedingsmiddelen niet zo snel afkoelen als compressoren. Ze zijn ook duurder om te maken en te onderhouden.

In het algemeen zijn compressoren een betere keuze voor koelkasten omdat ze efficiënter zijn en voedingsmiddelen sneller afkoelen. Echter, als je op zoek bent naar een stillere koelkast of als je energiebesparing belangrijk vindt, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn. Let hierbij op:

Prijs

Compressoren zijn goedkoper om te maken en te onderhouden dan thermoelektrische koelers, dus koelkasten met compressoren zijn vaak ook goedkoper dan koelkasten met thermoelektrische koelers.

Vermogen

Compressoren zijn efficiënter en kunnen voedingsmiddelen sneller afkoelen dan thermoelektrische koelers. Als je vaak grote hoeveelheden voedingsmiddelen tegelijk in de koelkast moet opbergen, kan een koelkast met een compressor handiger zijn.

Levensduur

Koelkasten met compressoren hebben over het algemeen een langere levensduur dan koelkasten met thermoelektrische koelers. Dit komt omdat compressoren minder onderhoud nodig hebben en minder kans hebben op defecten.

Portabiliteit

Koelkasten met thermoelektrische koelers zijn vaak kleiner en lichter dan koelkasten met compressoren, wat ze geschikter maakt voor gebruik onderweg of op plaatsen waar geen stroomvoorziening is. Als je op zoek bent naar een koelkast die je makkelijk kunt verplaatsen, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn.

Type voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en vis, moeten op een lagere temperatuur worden bewaard om te voorkomen dat ze bederven. Als je vaak voedingsmiddelen met een korte houdbaarheid in de koelkast opbergt, kan een koelkast met een compressor handiger zijn omdat deze voedingsmiddelen sneller afkoelt.

Gebruik

Als je de koelkast voornamelijk gebruikt voor het opbergen van drankjes en snacks, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler voldoende zijn. Als je de koelkast echter vaak gebruikt voor het opbergen van grotere hoeveelheden voedingsmiddelen of voor het maken van grote maaltijden, kan een koelkast met een compressor handiger zijn omdat deze voedingsmiddelen sneller afkoelt.

Milieuvriendelijkheid

Koelkasten met compressoren gebruiken koelmiddelen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze lekken. Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijkere koelkast, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn omdat deze geen koelmiddelen gebruikt. Echter, koelkasten met thermoelektrische koelers zijn vaak minder efficiënt en kunnen meer elektriciteit verbruiken, wat ook nadelig kan zijn voor het milieu.

Onderhoud

Koelkasten met compressoren vereisen af en toe onderhoud, zoals het vervangen van de koelmiddelen en het schoonmaken van de compressor. Koelkasten met thermoelektrische koelers vereisen minder onderhoud, maar als er iets misgaat met de thermoelektrische koeler, kan het duur zijn om het te repareren of te vervangen.

Geluidsniveau

Koelkasten met compressoren maken meer lawaai dan koelkasten met thermoelektrische koelers. Als je op zoek bent naar een stille koelkast, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn.

Verplaatsbaarheid

Koelkasten met thermoelektrische koelers zijn vaak kleiner en lichter dan koelkasten met compressoren, wat ze geschikter maakt voor gebruik onderweg of op plaatsen waar geen stroomvoorziening is. Als je op zoek bent naar een koelkast die je makkelijk kunt verplaatsen, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn.

Garantie

Zoek naar een koelkast met een goede garantie, zodat je verzekerd bent van dekking als er iets misgaat met het apparaat. Koelkasten met compressoren hebben vaak langere garanties dan koelkasten met thermoelektrische koelers.

Vriesvermogen

Koelkasten met compressoren kunnen voedingsmiddelen sneller invriezen dan koelkasten met thermoelektrische koelers. Als je vaak grote hoeveelheden voedingsmiddelen invriest, kan een koelkast met een compressor handiger zijn.

Klimaat

In warme klimaten kan het moeilijker zijn voor koelkasten met thermoelektrische koelers om voedingsmiddelen op een constante temperatuur te houden, omdat deze koelkasten minder efficiënt zijn. Als je in een warm klimaat woont, kan een koelkast met een compressor een betere keuze zijn.

Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en vis, moeten op een lagere temperatuur worden bewaard om te voorkomen dat ze bederven. Als je vaak voedingsmiddelen met een korte houdbaarheid in de koelkast opbergt, kan een koelkast met een compressor handiger zijn omdat deze voedingsmiddelen sneller afkoelt.

Aantal deuren

Koelkasten met één deur hebben vaak een compressor, terwijl koelkasten met twee deuren vaak een thermoelektrische koeler hebben. Als je op zoek bent naar een koelkast met twee deuren, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn.

Gebruiksgemak

Koelkasten met compressoren zijn vaak gemakkelijker te gebruiken dan koelkasten met thermoelektrische koelers, omdat ze efficiënter zijn en voedingsmiddelen sneller afkoelen. Als je op zoek bent naar een koelkast die gemakkelijk te gebruiken is, kan een koelkast met een compressor een goede keuze zijn.

Stroomvoorziening

Koelkasten met thermoelektrische koelers hebben elektriciteit nodig om te werken, terwijl koelkasten met compressoren ook werken als er geen stroomvoorziening is. Als je op zoek bent naar een koelkast die je kunt gebruiken in plaatsen waar geen stroomvoorziening is, kan een koelkast met een compressor een goede keuze zijn.

Design

Koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende designs en afwerkingen, dus het kan handig zijn om te kijken naar de verschillende opties voordat je een keuze maakt. Koelkasten met compressoren zijn vaak verkrijgbaar in een groter aantal designs en afwerkingen dan koelk

Gebruik

Als je de koelkast voornamelijk gebruikt voor het opbergen van drankjes en snacks, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler voldoende zijn. Als je de koelkast echter vaak gebruikt voor het opbergen van grotere hoeveelheden voedingsmiddelen of voor het maken van grote maaltijden, kan een koelkast met een compressor handiger zijn omdat deze voedingsmiddelen sneller afkoelt.

Voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en vis, moeten op een lagere temperatuur worden bewaard om te voorkomen dat ze bederven. Als je vaak voedingsmiddelen met een korte houdbaarheid in de koelkast opbergt, kan een koelkast met een compressor handiger zijn omdat deze voedingsmiddelen sneller afkoelt.

Aantal deuren

Koelkasten met één deur hebben vaak een compressor, terwijl koelkasten met twee deuren vaak een thermoelektrische koeler hebben. Als je op zoek bent naar een koelkast met twee deuren, kan een koelkast met een thermoelektrische koeler een goede keuze zijn.

Wat voor temperatuur moet de koelkast hebben?

De temperatuur van je koelkast moet tussen de 3 en 5 graden Celsius zijn. Dit is de ideale temperatuur om voedsel veilig te houden en te voorkomen dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen.

Het is aan te raden om een thermometer in de koelkast te gebruiken om de temperatuur te meten. Als de temperatuur te hoog is, kan je de thermostaat van de koelkast naar een lagere stand zetten. Als de temperatuur te laag is, kan je de thermostaat naar een hogere stand zetten.

Houd er rekening mee dat de temperatuur in de koelkast kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en hoe vaak de deur wordt geopend. Probeer de deur van de koelkast zo min mogelijk te openen en plaats warme voedsel altijd in de koelkast wanneer het afgekoeld is om de temperatuur in de koelkast constant te houden.

Hoe werkt een koelkast met een “No Frost”-systeem?

In een koelkast zonder “No Frost”-systeem wordt de lucht in de koelkast afgekoeld door middel van een koelbuis, die buiten de koelkast loopt. Deze koelbuis wordt omgeven door een verdamper, die bevroren is en daardoor koelt.

In een koelkast met een “No Frost”-systeem wordt de lucht in de koelkast afgekoeld door middel van een koelbuis, die ook buiten de koelkast loopt. Echter, in plaats van een verdamper om de koelbuis, wordt er een ventilator gebruikt om de lucht te laten circuleren. Deze ventilator zorgt ervoor dat de lucht in de koelkast beter wordt verdeeld, wat ervoor zorgt dat de lucht in de koelkast sneller afkoelt.

Daarnaast zorgt de ventilator ervoor dat de lucht in de koelkast voortdurend in beweging is, wat ervoor zorgt dat er geen rijp of ijs op de muren van de koelkast kan vormen. Dit is de reden waarom een koelkast met een “No Frost”-systeem geen rijp of ijs hoeft te worden ontdooit, wat bij een koelkast zonder dit systeem wel het geval is.

Wat zijn de voordelen van een koelkast met een “No Frost”-systeem?

Er zijn verschillende voordelen aan een koelkast met een “No Frost”-systeem:

 • Een van de belangrijkste voordelen is dat een koelkast met een “No Frost”-systeem niet hoeft te worden ontdooit. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook energie, aangezien de koelkast niet hoeft te worden uitgeschakeld om te worden ontdooit.

 • Omdat de lucht in een koelkast met een “No Frost”-systeem voortdurend in beweging is, blijft de lucht in de koelkast frisser en wordt de kans op het ontstaan van geurtjes en bacteriën verkleind.

 • Eveneens, omdat de lucht in een koelkast met een “No Frost”-systeem beter wordt verdeeld, kan de temperatuur in de koelkast makkelijker worden geregeld. Dit betekent dat de koelkast beter kan

 • Een ander voordeel van een koelkast met een “No Frost”-systeem is dat de luchtvochtigheid in de koelkast beter wordt geregeld. Dit kan ervoor zorgen dat voedingsmiddelen langer vers blijven, aangezien een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot het sneller bederven van voedingsmiddelen.

 • Daarnaast kan een koelkast met een “No Frost”-systeem gemakkelijker worden gereinigd, aangezien er geen rijp of ijs aan de muren van de koelkast zit. Dit bespaart tijd en moeite bij het schoonmaken van de koelkast.

 • Tot slot kan een koelkast met een “No Frost”-systeem in sommige gevallen energiezuiniger zijn dan een koelkast zonder dit systeem. Dit komt doordat de ventilator in een koelkast met een “No Frost”-systeem ervoor zorgt dat de lucht in de koelkast beter wordt verdeeld, wat kan leiden tot een efficiëntere koeling.

Moet ik kiezen voor een koelkast met een glazen deur of een koelkast met een gewone deur?

Koelkast met glazen deur

De keuze tussen een koelkast met een glazen deur of een koelkast met een gewone deur hangt af van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hieronder worden enkele overwegingen genoemd die mee kunnen wegen bij de keuze voor een koelkast met een glazen deur of een koelkast met een gewone deur:

 • Een koelkast met een glazen deur kan een goede keuze zijn als u op zoek bent naar een koelkast die een opvallende aanwezigheid heeft in uw keuken. De glazen deur geeft namelijk een moderne en stijlvolle uitstraling aan de koelkast.

 • Een koelkast met een glazen deur kan ook handig zijn als u de inhoud van de koelkast makkelijk wilt kunnen zien zonder de deur te hoeven openen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u wilt weten wat er nog in de koelkast aanwezig is zonder de koelkast te hoeven openen, wat kan helpen om energie te besparen.

 • Een koelkast met een gewone deur kan een goede keuze zijn als u op zoek bent naar een koelkast die minder opvalt in uw keuken. Een koelkast met een gewone deur kan een meer traditionele uitstraling hebben en kan beter passen bij het algehele interieur van de keuken.

 • Een koelkast met een gewone deur kan ook een goede keuze zijn als u bezorgd bent over de privacy van de inhoud van de koelkast. Met een gewone deur kunt u de inhoud van de koelkast niet zien zonder de deur te openen.

 • Tot slot kan een koelkast met een gewone deur ook handig zijn als u bang bent dat de glazen deur van de koelkast snel beschadigd kan raken. Een glazen deur kan namelijk gevoeliger zijn voor krassen en andere beschadigingen dan een gewone deur.

Wat zijn de verschillen tussen een koelkast met vriezer boven- of onderaan?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen een koelkast met een vriezer bovenaan en een koelkast met een vriezer onderaan:

Het belangrijkste verschil zit hem in de beschikbare ruimte in de keuken. Als u weinig ruimte heeft, kan een koelkast met een vriezer onderaan een goede keuze zijn, aangezien deze koelkasten vaak lager zijn en dus minder ruimte in beslag nemen. Een koelkast met een vriezer bovenaan is daarentegen geschikter als u over voldoende ruimte beschikt.

Koelkast met vriezer boven en koelkast onder

Een ander belangrijk verschil is de manier waarop de voedingsmiddelen in de koelkast worden opgeslagen. In een koelkast met een vriezer bovenaan bevindt de vriezer zich boven de koelkast, wat betekent dat de koelkast vooral geschikt is voor het opslaan van voedingsmiddelen die vaak worden gebruikt. Een koelkast met een vriezer onderaan bevindt de vriezer zich onder de koelkast, wat betekent dat de koelkast vooral geschikt is voor het opslaan van voedingsmiddelen die minder vaak worden gebruikt.

Tot slot kan ook de energie-efficiëntie een rol spelen. In sommige gevallen kan een koelkast met een vriezer onderaan energiezuiniger zijn, aangezien de vriezer in de koelkast zit en daardoor minder energie nodig heeft om op te starten dan een vriezer die zich buiten de koelkast bevindt. Dit is echter afhankelijk van het specifieke model koelkast en kan dus per geval verschillen.

Daarnaast kan de grootte van de vriezer ook van belang zijn. Koelkasten met een vriezer bovenaan hebben vaak een grotere vriezer, wat handig kan zijn als u veel spullen wilt invriezen. Koelkasten met een vriezer onderaan hebben vaak een kleinere vriezer, wat handig kan zijn als u minder spullen wilt invriezen of als u beperkt ruimte heeft.

Koelkasten met een vriezer bovenaan hebben ook vaak een modernere uitstraling, terwijl koelkasten met een vriezer onderaan vaak een traditionelere uitstraling hebben. Dit is echter ook afhankelijk van het specifieke model en kan dus per geval verschillen.

Een ander verschil is de manier waarop de deuren van de koelkast openen. Koelkasten met een vriezer bovenaan hebben vaak twee deuren, waarbij de ene deur toegang geeft tot de koelkast en de andere deur toegang geeft tot de vriezer. Koelkasten met een vriezer onderaan hebben vaak één grote deur die toegang geeft tot zowel de koelkast als de vriezer. Dit kan handig zijn als u vaak beide delen van de koelkast tegelijk gebruikt.

Daarnaast kan de manier waarop de koelkast wordt geventileerd ook verschillen. Koelkasten met een vriezer bovenaan hebben vaak een ventilatiesysteem dat de lucht vanuit de koelkast naar de vriezer blaast, terwijl koelkasten met een vriezer onderaan vaak een ventilatiesysteem hebben dat de lucht vanuit de vriezer naar de koelkast blaast. Dit kan van invloed zijn op de efficiëntie van het ventilatiesysteem en de temperatuur in de koelkast.

Tot slot kan ook het prijsverschil tussen een koelkast met een vriezer bovenaan en een koelkast met een vriezer onderaan een rol spelen bij de keuze. Koelkasten met een vriezer bovenaan zijn over het algemeen wat duurder dan koelkasten met een vriezer onderaan, hoewel dit ook afhankelijk is van het specifieke model en de grootte van de koelkast.

Hoe lang gaat een koelkast mee?

Een koelkast kan gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar meegaan, afhankelijk van de merk, het type en hoe goed de koelkast wordt onderhouden.

Er zijn een aantal factoren die kunnen beïnvloeden hoe lang een koelkast meegaat, zoals:

 • Het aantal keren dat de deur van de koelkast wordt geopend en gesloten. Hoe vaker de deur wordt geopend, hoe harder de koelkast moet werken om de juiste temperatuur te behouden, wat kan leiden tot slijtage van de koelkast.

 • De kwaliteit van de koelkast. Sommige koelkasten zijn van hogere kwaliteit en zijn daardoor beter in staat om langer mee te gaan dan lagere kwaliteit koelkasten.

 • Hoe goed de koelkast wordt onderhouden. Zoals we later zullen zien, is het belangrijk om de koelkast goed te onderhouden om de levensduur ervan te verlengen.

Hoe kan ik de levensduur van mijn koelkast verlengen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de levensduur van uw koelkast te verlengen:

 • Probeer de deur van de koelkast zo weinig mogelijk te openen en te sluiten. Probeer om alle benodigde items in één keer uit de koelkast te halen, in plaats van steeds de deur te openen en te sluiten.

 • Zorg ervoor dat de koelkast op een goede locatie staat, weg van direct zonlicht en andere warmtebronnen.

 • Zorg ervoor dat de koelkast op een vlakke en stabiele ondergrond staat, zodat deze niet kan wankelen of omvallen.

 • Maak regelmatig het binnen- en buitenoppervlak van de koelkast schoon, zodat er geen vuil of stof kan accumuleren dat de werking van de koelkast kan beïnvloeden.

 • Controleer de afvoeropeningen van de koelkast regelmatig op verstoppingen, en verwijder eventuele obstakels die de afvoer van condensatie kunnen verhinderen.

Hoe kan ik de koelkast het beste onderhouden?

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om de koelkast goed te onderhouden:

 • Maak het binnenoppervlak van de koelkast regelmatig schoon met een milde zeep en lauw water. Gebruik geen schurende middelen of chemische reinigingsmiddelen, omdat deze kunnen beschadigen of de werking van de koelkast kunnen beïnvloeden.

 • Maak ook het buitenoppervlak van de koelkast schoon met een milde zeep en lauw water. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen op het buitenoppervlak van de koelkast, omdat deze kunnen invloed hebben op de afdichtingen of de afwerking van de koelkast.

 • Controleer de afvoeropeningen van de koelkast regelmatig op verstoppingen, en verwijder eventuele obstakels die de afvoer van condensatie kunnen verhinderen.

 • Controleer regelmatig of de afdichtingen van de deur van de koelkast in goede staat zijn, en vervang ze indien nodig. Slechte afdichtingen kunnen ervoor zorgen dat de koelkast harder moet werken om de juiste temperatuur te behouden, wat kan leiden tot een kortere levensduur van de koelkast.

 • Houd de koelkast op een vlakke en stabiele ondergrond, zodat deze niet kan wankelen of omvallen. Dit kan de levensduur van de koelkast verlengen, omdat de koelkast minder blootgesteld wordt aan schokken en trillingen.

Wat is het verschil tussen een koelkast met automatische ontdooiing en een koelkast zonder automatische ontdooiing?

Een koelkast met automatische ontdooiing heeft een systeem dat automatisch bevroren vocht op de koelkastverdamper verwijdert, terwijl een koelkast zonder automatische ontdooiing dit handmatig moet worden gedaan.

Koelkasten met automatische ontdooiing zijn doorgaans gemakkelijker te onderhouden, omdat u niet handmatig hoeft te ontdooien. Dit bespaart tijd en moeite, en kan ervoor zorgen dat de koelkast efficiënter werkt.

Echter, ze kunnen iets duurder zijn dan koelkasten zonder automatische ontdooiing, omdat ze een extra component hebben die kan stukgaan of kapot kan gaan.

Wat is het verschil tussen een koelkast met een dynamische of statische koeler?

Een koelkast met een dynamische koeler heeft een koelmiddelcircuit dat continu in beweging is, wat kan leiden tot een efficiëntere koeling. Deze heeft een koelmiddelcircuit dat op bepaalde momenten in beweging is, wat kan leiden tot minder efficiënte koeling.

In het algemeen zijn koelkasten met dynamische koelers doorgaans efficiënter en stiller dan koelkasten met statische koelers. Echter, koelkasten met dynamische koelers kunnen iets duurder zijn dan koelkasten met statische koelers, omdat ze een extra component hebben die kan stukgaan of kapot kan gaan.

Er zijn ook koelkasten met een “no frost” systeem, wat betekent dat er geen ijsvorming op de koelkastverdamper optreedt. Dit type koelkasten heeft doorgaans een dynamische koeler, maar dit is niet altijd het geval. Het “no frost” systeem kan de levensduur van de koelkast verlengen, omdat er geen ijsvorming is die de werking van de koelkast kan beïnvloeden.

Wat zijn de nadelen van een koelkast met een kleine vriescapaciteit?

Er zijn een aantal nadelen van een koelkast met een kleine vriescapaciteit:

 • Beperkte hoeveelheid ruimte voor bevroren voedsel: Als je vaak bevroren voedsel koopt of zelf invriest, kan een kleine vriescapaciteit frustrerend zijn omdat je maar weinig ruimte hebt om dit op te slaan. Dit kan betekenen dat je bevroren voedsel moet weggooien of dat je geen ruimte hebt om nieuwe voorraad te bewaren.

 • Minder flexibiliteit bij het bewaren van voedsel: Een koelkast met een kleine vriescapaciteit kan beperken wat je kunt invriezen. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om een grote hoeveelheid tuinbonen in te vriezen, zal een kleine vriescapaciteit niet genoeg ruimte bieden om dit op te slaan.

 • Minder duurzaam: Als je vaak bevroren voedsel koopt en het in kleine hoeveelheden invriest, kan dit leiden tot meer energieverbruik omdat de koelkast steeds opnieuw moet worden ingeschakeld om het voedsel te vriezen. Dit kan resulteren in hogere energiekosten en een lagere duurzaamheid.

Kan ik mijn koelkast op elke gewenste plek in huis plaatsen?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van de koelkast:

 • Voldoende ruimte: Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de koelkast te plaatsen en dat je er gemakkelijk bij kunt. Als de koelkast te dicht bij de muur staat, kan het moeilijk zijn om de stekker in het stopcontact te krijgen.

 • Toegang tot een stopcontact: Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is waar je de stekker van de koelkast in kunt steken. Als je de koelkast op een plek wilt plaatsen waar geen stopcontact in de buurt is, zul je misschien een verlengsnoer of een extra stopcontact moeten installeren.

Koelkast met stekker in stopcontact in keuken
 • Temperatuur: Koelkasten werken het beste als ze op een koele, droge plek worden geplaatst. Als je de koelkast in een te warme ruim

 • Toegang tot een stopcontact: Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is waar je de stekker van de koelkast in kunt steken. Als je de koelkast op een plek wilt plaatsen waar geen stopcontact in de buurt is, zul je misschien een verlengsnoer of een extra stopcontact moeten installeren.

 • Ventilatie: Koelkasten hebben ventilatie nodig om te kunnen werken. Zorg ervoor dat de koelkast voldoende ruimte heeft om te ventileren, zodat het koelmiddel vrij kan circuleren en de koelkast efficiënt kan werken.

 • Toegang tot de deur: Als de koelkast op een plek staat waar je moeilijk bij de deur kunt, kan het lastig zijn om bij het voedsel te komen of om de koelkast schoon te maken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om gemakkelijk bij de deur te komen.

Kan ik een koelkast in de garage zetten?

Je kan een koelkast in de garage zetten, maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Temperatuur: Koelkasten werken het beste als ze op een koele, droge plek worden geplaatst. Als de garage te warm is, kan de koelkast minder efficiënt werken en kan het voedsel sneller bederven. Zorg ervoor dat de garage voldoende geventileerd is en dat de temperatuur onder de 25 graden Celsius blijft.

 • Stabiliteit: Als de koelkast in een onstabiele positie staat, kan dit leiden tot lekkage en schade. Zorg ervoor dat de koelkast stevig op de grond staat en niet kan omvallen als je eraan trekt of ertegen stoot.

 • Toegang tot een stopcontact: Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt is waar je de stekker van de koelkast in kunt steken. Als je de koelkast op een plek wilt plaatsen waar geen stopcontact in de buurt is, zul je misschien een verlengsnoer of een extra stopcontact moeten installeren.

Hoe kan ik de temperatuur in mijn koelkast regelen en behoud ik een goede temperatuur?

Er zijn een aantal manieren om de temperatuur in je koelkast te regelen:

Gebruik de thermostaat

De temperatuur in een koelkast met een thermostaat kan worden geregeld door de thermostaatknop op het gewenste niveau te draaien. De meeste koelkasten hebben een thermostaatknop die kan worden ingesteld op verschillende temperatuurniveaus, van “warmer” tot “kouder”.

Thermostaat knop van koelkast

Het instellen van de thermostaatknop op een bepaald temperatuurniveau zal niet direct de temperatuur in de koelkast veranderen. In plaats daarvan zal de thermostaat de koelkastcompressor aan- en uitschakelen om de temperatuur in de koelkast op het gewenste niveau te houden. Het kan enige tijd duren voordat de temperatuur in de koelkast stabiel is op het gewenste niveau.

Als de thermostaatknop te ver naar het “warmer” niveau is ingesteld, kan dit leiden tot onvoldoende koeling van het voedsel in de koelkast. Aan de andere kant, als de thermostaatknop te ver naar het “kouder” niveau is ingesteld, kan dit leiden tot onnodig hoge energiekosten en het vormen van rijp in de koelkast. Het is daarom aanbevolen om de thermostaatknop op een middenpositie in te stellen voor optimale koeling en energie-efficiëntie.

De temperatuur in de koelkast kan ook worden beïnvloed door verschillende externe factoren, zoals de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deuren van de koelkast worden geopend en gesloten. Als de omgevingstemperatuur bijvoorbeeld erg hoog is, kan dit leiden tot extra koelingseisen voor de koelkast en kan het nodig zijn om de thermostaatknop naar een kouder niveau te draaien. Aan de andere kant, als de deuren van de koelkast vaak worden geopend en gesloten, kan dit leiden tot veranderingen in de interne temperatuur en kan het nodig zijn om de thermostaatknop aan te passen om de gewenste temperatuur te behouden. Voor meer informatie over hoe je de beste koelkast voor jouw behoeften aanschaft en een optimale koelervaring garandeert, bekijk ons artikel over de Samsung RS66A8101B1/EF Amerikaanse koelkast.

Als je twijfelt over hoe je de thermostaat in je koelkast moet instellen of als je problemen hebt met het behouden van de gewenste temperatuur, raadpleeg dan de gebruiksaanwijzing van je koelkast of neem contact op met de fabrikant of een gekwalificeerde reparatiedienst. Ze kunnen je helpen om de thermostaat correct in te stellen en eventuele problemen met de koelkast op te lossen.

De juiste koelstand

Sommige koelkasten hebben verschillende standen, zoals “koel” of “vries”, die je kunt gebruiken om de temperatuur aan te passen. Zorg ervoor dat je de juiste stand gebruikt voor wat je wilt bewaren. Als je bijvoorbeeld bevroren voedsel wilt bewaren, zet je de koelkast op de “vries” stand.

Vermijd warme voedingsmiddelen

Warme voedingsmiddelen kunnen de temperatuur in de koelkast doen stijgen. Zorg ervoor dat je warme voedingsmiddelen laat afkoelen voordat je ze in de koelkast zet, zodat ze de temperatuur niet doen stijgen.

Plaats voedsel op de juiste plek

Sommige voedingsmiddelen behoren op bepaalde plaatsen in de koelkast te worden bewaard om de temperatuur te reguleren. Bijvoorbeeld, groenten en fruit behoren op de lagere planken te worden bewaard, terwijl vlees en zuivel op de bovenste planken behoren te worden bewaard.

Controleer de deur

Als de deur van de koelkast niet goed sluit, kan dit leiden tot een onstabiele temperatuur. Controleer of de deur goed sluit en zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die de deur in de weg staan.

Gebruik een koelkastthermometer

Als je twijfelt of de temperatuur in je koelkast op de juiste manier wordt geregeld, kan het gebruik van een koelkastthermometer helpen. Koelkastthermometers zijn kleine, eenvoudig te gebruiken apparaatjes die je in de koelkast kunt plaatsen om de temperatuur te meten. Zo kun je zien of de temperatuur in de juiste range is om voedsel veilig te bewaren.

Zet de koelkast op de juiste plek

Zoals eerder vermeld, werken koelkasten het beste als ze op een koele, droge plek staan. Als je de koelkast op een te warme plek hebt staan, kan dit leiden tot een hogere temperatuur in de koelkast. Zorg ervoor dat de koelkast op een geschikte plek staat om de temperatuur te reguleren.

Maak de koelkast regelmatig schoon

Een vuile koelkast kan leiden tot een hogere temperatuur en een slechtere werking. Maak de koelkast regelmatig schoon, verwijder eventuele obstakels en zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet geblokkeerd zijn. Zo kun je ervoor zorgen dat de koelkast efficiënt blijft werken en de temperatuur op een stabiel niveau blijft.

Zorg voor voldoende ruimte in de koelkast

Als de koelkast te vol is, kan dit leiden tot een hogere temperatuur en een slechtere werking. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is in de koelkast zodat de lucht kan circuleren en de temperatuur stabiel blijft.

Controleer de levensduur van de koelkast

Als de koelkast oud is, kan dit leiden tot een slechte werking en een onstabiele temperatuur. Als je koelkast oud is, kan het vervangen ervan door een nieuwe, efficiëntere koelkast helpen om de temperatuur beter te reguleren.

Energiezuinige koelkasten

Sommige koelkasten zijn energiezuiniger dan andere en kunnen de temperatuur beter reguleren. Als je een nieuwe koelkast koopt, kijk dan naar de energie-efficiëntieklasse om te zien hoe energiezuinig het apparaat is. Zo kun je ervoor zorgen dat je koelkast efficiënt werkt en de temperatuur op een stabiel niveau houdt.

Gebruik het juiste type koelkast

Als je bepaalde voedingsmiddelen wilt bewaren die specifieke temperaturen vereisen, kan het gebruik van een specifieke koelkast helpen om de temperatuur te reguleren. Bijvoorbeeld, als je wijn wilt bewaren, kan het gebruik van een wijnkoelkast helpen om de temperatuur op een ideale niveau te houden. Zo kun je ervoor zorgen dat je voedingsmiddelen op de juiste manier worden bewaard en dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft.

Koelkastmatten

Koelkastmatten kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt. Door deze matten op de bodem van de koelkast te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Koelkastcovers

Als je de koelkast niet regelmatig gebruikt, kan het gebruik van koelkastcovers helpen om de temperatuur te reguleren en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Door de koelkast af te sluiten met een cover, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Koelkastzakjes

Koelkastzakjes kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door voedingsmiddelen op een bepaalde temperatuur te houden. Bijvoorbeeld, als je fruit wilt bewaren dat snel bederft, kan het gebruik van koelkastzakjes helpen om de temperatuur op een ideale niveau te houden en te voorkomen dat het fruit snel bederft. Zo kun je ervoor zorgen dat je voedingsmiddelen op de juiste manier worden bewaard en dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft.

Energiebesparende koelkaststickers

Energiebesparende koelkaststickers zijn speciaal ontworpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Door deze stickers op de achterkant van de koelkast te plakken, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Koelkastorganisatoren

Koelkastorganisatoren kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door voedingsmiddelen op een bepaalde manier te ordenen. Bijvoorbeeld, als je groenten en fruit wilt bewaren die snel bederven, kan het gebruik van koelkastorganisatoren helpen om de temperatuur op een ideale niveau te houden en te voorkomen dat het voedsel snel bederft. Zo kun je ervoor zorgen dat je voedingsmiddelen op de juiste manier worden bewaard en dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft.

Koelkastmagneetjes

Koelkastmagneetjes kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt. Door deze magneetjes op de deur van de koelkast te plakken, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Koelkastventilatoren

Koelkastventilatoren kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door warme lucht af te voeren en koele lucht naar binnen te laten stromen. Door deze ventilatoren op de achterkant van de koelkast te plaatsen, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Koelkast met ventilatoren aan de achterkant

Koelkastisolatie

Koelkastisolatie kan helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt en koele lucht naar buiten stroomt. Door de koelkast te isoleren, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Energiezuinige compressoren

Sommige koelkasten hebben compressoren die speciaal zijn ontworpen om energie te besparen. Als je een koelkast met een energiezuinige compressor koopt, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Gebruik smart koelkasten

Smart koelkasten zijn koelkasten die zijn uitgerust met technologie die je kunt gebruiken om de temperatuur te regelen en te monitoren. Bijvoorbeeld, sommige smart koelkasten hebben sensoren die de temperatuur meten en die informatie naar een app sturen, zodat je de temperatuur op afstand kunt regelen. Zo kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Dubbele deuren

Koelkasten met dubbele deuren kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat de koude lucht naar buiten stroomt als de deur wordt geopend. Als de koude lucht binnenblijft, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden. Bovendien kunnen koelkasten met dubbele deuren ook energie besparen, omdat ze de koude lucht beter binnenhouden. Zo kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Gebruik koelkasten met energiezuinige verlichting

Sommige koelkasten hebben energiezuinige verlichting die minder energie verbruikt dan traditionele verlichting. Als je een koelkast met energiezuinige verlichting koopt, kun je ervoor zorgen dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken. Bovendien kun je ook energie besparen door de verlichting in de koelkast alleen te gebruiken als het nodig is.

Goede luchtcirculatie

Een goede luchtcirculatie kan helpen om de temperatuur te reguleren en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Als de lucht in de koelkast goed kan circuleren, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden. Zoek daarom naar koelkasten met goede luchtcirculatie als je wilt dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Goede thermische isolatie

Koelkasten met goede thermische isolatie kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt en koele lucht naar buiten stroomt. Als de koelkast goed geïsoleerd is, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Zoek daarom naar koelkasten met goede thermische isolatie als je wilt dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Goede afvoer van warmte: Ren goede afvoer van warmte kan helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door de warmte die wordt geproduceerd door de koelkast efficiënt af te voeren. Als de warmte goed wordt afgevoerd, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Zoek daarom naar koelkasten met een goede afvoer van warmte als je wilt dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Goede deurafdichting

Koelkasten met een goede deurafdichting kunnen helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door te voorkomen dat warme lucht naar binnen stroomt als de deur wordt geopend. Als de deur goed afgesloten is, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Zoek daarom naar koelkasten met een goede deurafdichting als je wilt dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koel

Goede ventilatie

Goede ventilatie kan helpen om de temperatuur in de koelkast te reguleren door warme lucht af te voeren en koele lucht naar binnen te laten stromen. Als de ventilatie goed werkt, kan dit helpen om de temperatuur op een stabiel niveau te houden en te voorkomen dat de koelkast te veel energie verbruikt. Zoek daarom naar koelkasten met een goede ventilatie als je wilt dat de temperatuur op een stabiel niveau blijft en dat de koelkast efficiënt blijft werken.

Kan ik mijn oude koelkast laten ombouwen tot een koelkast met vriezer?

Koelkast zonder vriezer in keuken

Het is mogelijk om een oude koelkast te laten ombouwen tot een koelkast met vriezer, maar het is niet aan te raden om dit te doen. Er zijn een aantal redenen waarom het niet aan te raden is om een oude koelkast te laten ombouwen:

 • Kosten: Het laten ombouwen van een oude koelkast kan duurder uitvallen dan het kopen van een nieuwe koelkast met vriezer. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat een oude koelkast net zo energie-efficiënt is als een nieuwe koelkast, wat betekent dat u op lange termijn meer geld zult uitgeven aan energiekosten.

 • Betrouwbaarheid: Een oude koelkast kan problemen hebben die niet opgelost kunnen worden tijdens het ombouwen, wat betekent dat de koelkast na de ombouw niet betrouwbaar zal zijn. Dit kan leiden tot problemen zoals het niet correct koelen van voedsel, wat kan leiden tot voedselvergiftiging.

 • Garantie: Als u besluit om uw oude koelkast te laten ombouwen, zult u waarschijnlijk geen garantie op het apparaat hebben. Als er iets misgaat met de koelkast na de ombouw, zult u zonder garantie achterblijven en het geld moeten uitgeven aan reparaties.

In plaats van uw oude koelkast te laten ombouwen, is het beter om te overwegen om een nieuwe koelkast met vriezer te kopen. Dit zal op lange termijn goedkoper zijn en u krijgt de garantie van de fabrikant op het apparaat.

Wat zijn de voordelen van een koelkast met een water- en ijsdispenser?

Koelkast met water en ijs dispenser

Er zijn een aantal voordelen aan het hebben van een koelkast met een water- en ijsdispenser:

Gemak

Met een water- en ijsdispenser kunt u gemakkelijk water en ijs krijgen zonder de deur van de koelkast te hoeven openen. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld uw handen bezig hebt met het koken of als u geen tijd wilt verspillen aan het openen en sluiten van de koelkastdeur. U hoeft alleen de glazen of bekers onder de dispenser te houden om water of ijs te krijgen. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld gasten heeft die water of ijs willen hebben.

Vers water

De waterdispenser in een koelkast met een water- en ijsdispenser zorgt ervoor dat u altijd vers water kunt krijgen. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld veel water drinkt of als u water wilt hebben voor het koken of om ijs te maken.

Geen plastic afval

Als u een koelkast met een water- en ijsdispenser heeft, hoeft u geen plastic flessen te kopen om water te hebben. Dit kan helpen om afval te verminderen en het milieu te beschermen.

Verschillende soorten ijs

Sommige koelkasten met een water- en ijsdispenser hebben de mogelijkheid om verschillende soorten ijs te maken, zoals gewoon ijs, kleine ijsblokjes en gekruid ijs. Dit kan leuk zijn voor mensen die van verschillende soorten ijs houden en het kan ook handig zijn als u bijvoorbeeld cocktails wilt maken.

Gemakkelijk te installeren

Koelkasten met een water- en ijsdispenser zijn gemakkelijk te installeren. Ze hebben vaak een slang die aangesloten kan worden op een waterleiding om het water te leveren. Dit betekent dat u geen grote installaties hoeft te doen en dat u direct gebruik kunt maken van de water- en ijsdispenser zodra de koelkast is geïnstalleerd.

Verschillende stijlen

Er zijn verschillende stijlen koelkasten met een water- en ijsdispenser beschikbaar, waaronder koelkasten met een externe water- en ijsdispenser en koelkasten met een ingebouwde water- en ijsdispenser. Dit betekent dat u een koelkast kunt kiezen die bij uw persoonlijke smaak en het interieur van uw keuken past.

Aanvullende functies

Sommige koelkasten met een water- en ijsdispenser hebben aanvullende functies, zoals een filter om het water te zuiveren of een zelfreinigende ijsdispenser om te voorkomen dat er bacteriën op het ijs komen. Dit kan helpen om de hygiëne van de koelkast te verbeteren en de levensduur van het apparaat te verlengen.

In het algemeen bieden koelkasten met een water- en ijsdispenser gemak, hygiëne en milieuvriendelijke voordelen. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te gebruiken en er zijn verschillende stijlen beschikbaar om aan uw persoonlijke smaak te voldoen. Bovendien hebben sommige koelkasten aanvullende functies om de hygiëne te verbeteren en de levensduur van het apparaat te verlengen.

Kan ik een koelkast kopen met een specifiek energielabel?

Ja, je kunt een koelkast kopen met een specifiek energielabel. In Nederland zijn energielabels verplicht voor koelkasten, zodat consumenten makkelijker kunnen zien hoe energiezuinig een koelkast is. Het energielabel van een koelkast gaat van A+++ (zeer energiezuinig) tot G (minder energiezuinig). Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de koelkast verbruikt. Het energielabel van een koelkast is vaak afhankelijk van de grootte en het type koelkast. Zo kan een grotere koelkast meer energie verbruiken dan een kleinere koelkast, ook al hebben ze hetzelfde energielabel.

Moet ik kiezen voor een koelkast met een luchtafvoer aan de achterkant of een koelkast met een luchtafvoer aan de zijkant?

Koelkast met luchtafvoer aan de achterkant

Er zijn voordelen en nadelen aan beide opties. Een koelkast met een luchtafvoer aan de achterkant is meestal efficiënter dan een koelkast met een luchtafvoer aan de zijkant. Dit komt omdat de warmte van de koelkast sneller naar buiten wordt afgevoerd, wat resulteert in een lagere energieverbruik. Een koelkast met een luchtuitlaat aan de achterkant is ook gemakkelijker te installeren, omdat je geen ruimte hoeft te laten tussen de koelkast en de muur.

Een koelkast met een luchtafvoer aan de zijkant kan echter handig zijn als je de koelkast tegen een muur wilt plaatsen, zonder ruimte te laten tussen de koelkast en de muur. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je beperkt ruimte hebt in je keuken. Een koelkast met een luchtuitlaat aan de zijkant kan ook gemakkelijker te verplaatsen zijn, omdat je de koelkast niet van de muur hoeft te halen om hem te verplaatsen.

Wat zijn de voordelen van een koelkast met een LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampverlichting?

Koelkast met LED verlichting aan de binnenkant

Er zijn verschillende voordelen aan een koelkast met een LED-verlichting:

 • Energiezuinig: LED-verlichting verbruikt minder energie dan gloeilampen, wat kan resulteren in lagere energierekeningen.

 • Lange levensduur: LED-verlichting gaat gemiddeld tussen de 25.000 en 50.000 uur mee, terwijl gloeilampen gemiddeld tussen de 1.000 en 2.000 uur mee gaan. Dit betekent dat je minder vaak een nieuwe lamp hoeft te kopen en dat je minder vaak de lampen in de koelkast hoeft te vervangen.

 • Koudebestendig: LED-verlichting kan beter tegen koude temperaturen dan gloeilampen, wat betekent dat ze minder snel stuk gaan in de koelkast.

 • Veilig: LED-verlichting produceert weinig warmte, wat betekent dat er minder kans is op brandgevaar in de koelkast.

Wat zijn de voordelen van een koelkast met een digitale temperatuurregeling?

Een koelkast met een digitale temperatuurregeling biedt verschillende voordelen ten opzichte van analoge temperatuurregeling:

 • Precieze temperatuurregeling: een digitale temperatuurregeling kan de temperatuur in de koelkast nauwkeuriger regelen dan een analoge temperatuurregeling. Dit betekent dat je de temperatuur in de koelkast beter op de gewenste temperatuur kunt instellen.

 • Gemakkelijker te gebruiken: een digitale temperatuurregeling is gemakkelijker te gebruiken dan een analoge temperatuurregeling, omdat je de temperatuur op een digitale display kunt aflezen en instellen. Dit is handig als je de temperatuur in de koelkast vaak wilt aanpassen.

 • Minder kans op fouten: omdat een digitale temperatuurregeling preciezer is dan een analoge temperatuurregeling, is de kans op fouten bij het instellen van de temperatuur kleiner.

Waar kan ik een koelkast online of offline kopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een koelkast kunt kopen, zowel online als offline. Hieronder volgen enkele opties:

 • Winkels: je kunt een koelkast kopen in een fysieke winkel, zoals een elektronica- of huishoudwinkel. Hier kan je de koelkast in het echt bekijken en soms zelfs uitproberen voordat je een aankoop doet. Bovendien kun je de koelkast vaak direct meenemen of laten bezorgen.

 • Online aanbieders: je kunt een koelkast kopen online bij voorbeeld zoals Bol.com, Coolblue of Amazon. Hier kun je gemakkelijk verschillende koelkasten vergelijken op basis van prijs, specificaties en beoordelingen van andere klanten.

 • Websites van fabrikanten of winkels: je kunt ook een koelkast kopen op de website van een fabrikant of winkel. Dit kan handig zijn als je op zoek bent naar een specifiek merk of model. Bovendien kun je vaak gebruik maken van aanbiedingen en kortingen op deze websites.

 • Tweedehands: je kunt ook een gebruikte koelkast kopen via online marktplaatsen zoals Marktplaats of via bekenden. Dit kan een goedkopere optie zijn, maar let wel op de staat van de koelkast en eventuele garanties.

 • Verhuurbedrijven: als je tijdelijk een koelkast nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of een verhuizing, kun je ook een koelkast huren bij een verhuurbedrijf. Dit kan handig zijn als je geen ruimte of geld hebt om een koelkast te kopen, maar wel een koelkast nodig hebt voor een beperkte tijd.