De Sonos Era 300 Speaker: Erg goed geluid en ziet er mooi uit (2023)

De Sonos Era 300: Goed geluid, mooi ontworpen, enkele uitdagingen met verbinden.
Auteur
Affiliatie
Jozef Bartok

Cartesium

Publicatiedatum

6 december 2023

Inleiding

Sonos era 300 wit 1

Als je op zoek bent naar een nieuwe slimme luidspreker, mag je de Sonos Era 300 zeker niet over het hoofd zien. Deze luidspreker belooft topgeluid, eenvoudige bediening en zit boordevol snufjes. In deze recensie gaan we op dit alles dieper in.

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sonos era 300 wit 33 Sonos era 300 wit 34 Sonos era 300 wit 1 Sonos era 300 wit 10

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Type stroomvoorziening Netstroom
Bluetooth Ja Multiroom audio Ja
Streaming diensten Apple Music, Deezer, Google Play Music, Juke, Kodi, Last.fm, Music Unlimited, Napster, Qobuz, Soundcloud, Spotify, Tidal, TuneIn Wifi ingebouwd Ja
Type stroomvoorziening Netstroom Bluetooth Ja
Multiroom audio Ja Streaming diensten Apple Music, Deezer, Google Play Music, Juke, Kodi, Last.fm, Music Unlimited, Napster, Qobuz, Soundcloud, Spotify, Tidal, TuneIn
Artikelnummer 923919 Fabrikantcode E30G1EU1

Ontwerp en Stijl van de Sonos Era 300 Wit

Sonos era 300 wit 2

De Sonos Era 300 Wit is een speaker die opvalt door zijn strakke design en slimme functies. Uitpakken en neerzetten; het oog wil ook wat. En in dit geval krijgt het een minimalistisch kunstwerkje dat zonder twijfel een aanwinst is voor de moderne woonkamer. De witte kleur en afgeronde hoeken geven het toestel een rustige uitstraling. Het materiaal voelt degelijk aan en de bouwkwaliteit is zoals we gewend zijn van Sonos: top-notch.

Design highlights:

 • Minimalistisch ontwerp: Past in elke kamer.

 • Kwaliteit materiaal: Duurzaam en stijlvol.

 • Kleur: Strak wit, past overal bij.

De speaker is relatief compact, maar laat je niet misleiden door het formaat. De Era 300 heeft een prominente aanwezigheid, niet alleen door het geluid maar ook door de unieke vormgeving. De omhooggerichte speakers zijn een knipoog naar de geavanceerde Dolby Atmos technologie waarover later meer. Echter, het ontbreken van Google Assistant kan voor sommigen een afknapper zijn. Toch wordt dit goedgemaakt door de aanwezigheid van een ingebouwde microfoon voor andere assistenten en Trueplay tuning.

Hoewel de Era 300 Wit prachtig opgaat in een modern interieur, is het niet alleen het uiterlijk dat telt. Het is vermeldenswaardig dat sommige gebruikers wat moeilijkheden kunnen ervaren bij het instellen van gastaccounts voor diensten als Spotify. Voor een naadloze muzikale ervaring is het handig als bezoek gemakkelijk hun eigen muziek kunnen afspelen. Dit vraagt soms wat extra stappen, maar eenmaal ingesteld levert het een prettige gebruikservaring.

Een ander aspect dat het vermelden waard is, is de connectiviteit. De Era 300 is niet afhankelijk van een enkel type verbinding; met zowel WiFi als Bluetooth is de speaker voorbereid op allerlei scenario’s. Stel dat de WiFi een keer hapert, dan is het een fluitje van een cent om over te schakelen op Bluetooth.

Opvallende kenmerken:

 • Robuuste WiFi en Bluetooth verbinding.

 • Trueplay tuning voor optimalisatie van geluid per kamer.

 • Eenvoudig te koppelen met andere Sonos speakers voor een multiroom ervaring.

Natuurlijk moet je de speaker voeden met stroom via het net en zou een batterij-optie een welkome aanvulling zijn voor nog meer flexibiliteit in plaatsing. Maar gezien we het over een stationaire speaker hebben die bedoeld is als een stevig onderdeel van je thuisgeluidssysteem, is dit een detail dat we kunnen vergeven.

Alles overwogen, is de Sonos Era 300 Wit een lust voor het oog die zeker de aandacht trekt zonder te schreeuwen om aandacht. Het is een gestroomlijnde, stijlvolle toevoeging aan jouw audioarsenaal met gebruiksmakelijkheid waar je even aan moet wennen, maar die op de lange termijn alleen maar voordelen biedt. Uitstraling en performance hand in hand - dat is waar de Sonos Era 300 voor staat.

Audio-ervaring en Dolby Atmos

Sonos era 300 wit 3

De Sonos Era 300 Wit heeft een prominente plaats ingenomen in de wereld van thuisaudio. Met zijn scherpe en ruimtelijke geluid is het genieten voor elke muziekliefhebber. Vooral de integratie van Dolby Atmos maakt dat elk nummer of filmgeluidstrack een nieuw leven krijgt, met effecten die lijken rondom je te zweven.

Belangrijke kenmerken die direct in het oog springen zijn:

 • Omhooggerichte speakers voor een optimaal Dolby Atmos-effect

 • Mogelijkheid om een stereopaar te vormen met Sonos soundbars

 • Trueplay-technologie voor geluid aangepast aan de kamer

 • Bluetooth-functie voor streaming zonder wifi

Bij het gebruik van de Sonos Era 300 Wit valt de kwaliteit van het geluid meteen op. Elk detail wordt hoorbaar, van het zachtste tikje tot aan het diepste basgeluid. Het zorgt voor een ervaring die je normaal alleen in de bioscoop zou verwachten. Echter, vergeet niet dat de standaarden voor Dolby Atmos nog niet overal zijn geïmplementeerd, dus het daadwerkelijke effect kan afhankelijk zijn van je geluidsbron.

Een licht kritiekpuntje is het koppelen van gastaccounts voor Spotify. Hoewel Sonos bekendstaat om zijn gebruiksvriendelijkheid, ervaren sommige gebruikers dat het koppelen met verschillende telefoons niet altijd even soepel verloopt. Natuurlijk, als je eenmaal alles hebt ingesteld, is de muziekbeleving subliem. Maar deze initiële hobbels kunnen soms frustreren. Echter, dit is een kwestie die voornamelijk speelt bij het eerst opzetten; daarna geniet je ongestoord.

Een ander punt om in gedachten te houden is dat ondanks de geavanceerde functies van het apparaat, de Google Assistant niet ondersteund wordt. Voor sommigen kan dit een gemis zijn, maar als je kijkt naar de algehele prestaties, weegt het niet op tegen de vele voordelen. Overweeg als alternatief om uw entertainmentervaring te verrijken met de LG OLED55G26LA, bekend om zijn stijlvolle design, scherpte en sublieme beeldkwaliteit.

De Sonos Era 300 Wit is meer dan alleen een speaker; het is een investering in een rijke geluidservaring. Het krachtige geluid gecombineerd met de mogelijkheid om een multiroom systeem te creëren, maakt van je huis een persoonlijk concertgebouw. De behuizing, hoewel deze niet waterbestendig is, is solide en past mooi in het interieur zonder overdreven aanwezig te zijn. Voor een even harmonieuze visuele ervaring kun je de Samsung The Frame 50LS03B overwegen, een televisie die esthetiek en technologie perfect combineert.

Om alles samen te vatten, de Sonos Era 300 Wit staat als een betrouwbare en krachtige speler op de markt van thuisaudio. Met zijn huidige functies en toekomstbestendig design, is het een slimme keuze voor wie op zoek is naar topkwaliteit geluid met het gemak van moderne technologie. De kleine uitdagingen die soms opduiken bij het instellen van gastaccounts en het ontbreken van Google Assistant-ondersteuning doen weinig af aan de algehele positieve indruk die dit apparaat achterlaat.

Connectiviteit en Multiroom Setup

Sonos era 300 wit 4

In de dynamische wereld van smart speakers zet de Sonos Era 300 Wit opnieuw de toon voor wat betreft connectiviteit en multiroom setup. Deze speaker, gewapend met ingebouwde wifi en bluetooth connecties, toont aan dat high-end audio hand in hand kan gaan met gebruikersgemak en een veelzijdige inzetbaarheid.

Zoals te verwachten bij Sonos-producten, blinkt de Era 300 uit in het opzetten van een multiroom luisterervaring. De mogelijkheid om verschillende speakers door heel het huis te plaatsen en ze naadloos met elkaar te laten communiceren, is een van de grootste krachten van dit apparaat. Hieronder som ik de belangrijkste mogelijkheden op:

 • Stereo paarmogelijkheid: Koppel twee Era 300 speakers voor een sterker en meer gedetailleerd stereo-effect.

 • Surround modus: Voeg de speaker toe aan je huidige Sonos-systeem om een thuisbioscoop setting te realiseren.

 • Zones besturen: Speel in elke ruimte een andere tune of synchroniseer je muziek overal.

Daarnaast maakt de ondersteuning voor verschillende streamingdiensten zoals Spotify, Apple Music en anderen, het wel erg gemakkelijk om altijd toegang te hebben tot je favoriete muziek.

Maar zo’n uitgebreide functionaliteit komt niet zonder uitdagingen. Dit blijkt bijvoorbeeld bij het koppelen van gastaccounts voor Spotify. Hier kan de ervaring ietwat hobbelig zijn, doordat gebruikers vaak moeten inloggen met hun eigen accountgegevens. Het is een klein smetje op een anders vlekkeloze connectiviteit.

Dat gezegd hebbende, de Trueplay kalibratie is een voorbeeld van hoe de Era 300 zich perfect aanpast aan elke luisteromgeving. En mocht je wifi-verbinding eens haperen, geen nood, de speaker biedt ook betrouwbare bluetooth connectiviteit.

Het ontbreken van Google Assistant zal voor sommigen een gemis zijn, maar met ondersteuning voor andere smart home platforms zoals Amazon Alexa en Apple HomeKit, blijft de Era 300 een stevige kandidaat in het domein van slimme speakers.

Wat betreft het ontwerp en de afwerking in het wit hoef je je geen zorgen te maken dat dit apparaat uit de toon valt. Het strak ontworpen en stevige kunststof behuizing past keurig in een modern interieur. Echter, voor de uitgebreide lof over het design verwijs ik je door naar de sectie ‘Ontwerp en Stijl van de Sonos Era 300 Wit’.

Recensies zijn er om de balans op te maken; de Sonos Era 300 Wit krijgt veel dingen juist. Het blijft indrukwekkend hoe een dergelijk compacte speaker toch een rijk en meeslepend geluid kan bieden, met een multiroom capaciteit die de grenzen van je luisteromgeving verlegt.

Is deze speaker dan de juiste keuze voor je volgende audio-avontuur? Als je het niet erg vindt om soms wat meer moeite te moeten doen om gasten toegang te geven tot de playlist, en als het niet hebben van Google Assistant geen dealbreaker is, dan zou de Era 300 wel eens de perfecte aanvulling kunnen zijn op je muzikale huishouden.

Gebruikersvriendelijkheid en App Integratie

Sonos era 300 wit jag7ndpqnkkv glag83

Gebruikersvriendelijkheid en App Integratie

Wanneer het aankomt op een soepele gebruikerservaring, heeft de Sonos Era 300 Wit veel te bieden. Deze speaker speelt niet alleen een hoofdrol als het gaat over heldere en ruimtelijke audio, maar staat ook bekend om het gebruiksgemak - iets wat je zeker kunt verwachten van een merk als Sonos. Laten we induiken op wat dit betekent in het dagelijks gebruik.

Allereerst maakt de ingebouwde wifi het mogelijk om de speaker te koppelen aan je thuisnetwerk, waardoor je direct toegang krijgt tot een scala aan streamingdiensten. Of je nu liefhebber bent van Spotify, Apple Music of een van de vele andere opties, je bent maar een paar tikken verwijderd van muziek. Wat deze speaker uniek maakt, is de ondersteuning voor Dolby Atmos. Hoewel de standaarden hiervoor pas recentelijk zijn ontwikkeld en mogelijk nog niet overal te vinden zijn, opent dit wel interessante deuren voor de toekomst van audioliefhebbers.

De Trueplay-technologie stelt de speaker automatisch af op de akoestiek van je ruimte. Dit betekent dat de geluidskwaliteit geoptimaliseerd wordt, waardoor je echt het gevoel hebt de muziek te beleven zoals het bedoeld is, ongeacht de vorm en grootte van je kamer.

Echter, op het gebied van app integratie en het koppelen van apparaten van gasten, kunnen er wat haken en ogen zitten aan de Sonos Era 300 Wit. Het koppelen van bijvoorbeeld een Spotify-account van een gasttelefoon kan omslachtig zijn, doordat iedereen moet inloggen met accounts. Dit kan een afknapper zijn voor degenen die zoeken naar een systeem dat volledig naadloos samenwerkt met de apparaten van bezoekers.

Hier is een handig overzicht van wat je kunt verwachten van de app integratie en gebruikersvriendelijkheid:

 • Wifi-connectiviteit: Gemakkelijk verbinden met thuisnetwerk.

 • Streaming-opties: Brede ondersteuning voor muziekservices.

 • Trueplay Tuning: Optimalisatie van geluid op basis van kamerakoestiek.

 • Koppeling met gastaccounts: Kan uitdagend zijn zonder gebruik van eigen accounts.

Laten we de koppeling met gastaccounts even relativeren: dit is een eenmalige handeling en wellicht een kleine drempel in een anders vrijwel vlekkeloze gebruikerservaring. En hoewel Google Assistant niet ondersteund wordt, is de Sonos Era 300 Wit toch compatibel met andere smart home platforms zoals Amazon Alexa en Apple HomeKit, waardoor je nog steeds een behoorlijke mate van spraakbesturing tot je beschikking hebt.

Qua bediening via apps scoort deze speaker hoge ogen. Met apps die beschikbaar zijn voor zowel iOS als Android, is de besturing op afstand kinderspel. De Sonos-app zelf is intuïtief en makkelijk te navigeren, ook voor de niet zo technisch aangelegde gebruiker. Trouwens, met de toevoeging van AirPlay en Spotify Connect kun je rekenen op nog meer interoperabiliteit tussen je toestellen.

Het opzetten van een multiroom systeem, waarbij je door het hele huis dezelfde of verschillende muziek kunt afspelen, is ook een van de krachten van de Sonos Era 300 Wit.

Samenvattend combineert de Sonos Era 300 Wit geavanceerde technologie met gebruikersgemak op een manier die weinig andere speakers weten te evenaren. En hoewel er enkele uitdagingen kunnen zijn met betrekking tot gast-accounts, staat dit niet echt in de weg van wat ongetwijfeld een verrijkende toevoeging kan zijn aan je thuisentertainmentsysteem. Kortom, als je op zoek bent naar een middelgrote wifi speaker die zowel kwalitatief hoogstaand als intelligent is, dan is dit toestel absoluut het overwegen waard.