Schitterend beeld maar prijzig: Onze indruk van de LG OLED83G36LA (2023)

Onze ervaring met de LG OLED83G36LA televisie: sublieme beeldkwaliteit en goede ‘slimme’ tv functies, maar prijzig.
Auteur

Jesse Woerdsma

Publicatiedatum

2 december 2023

Inleiding

Lg oled83g36la 3

De LG OLED83G36LA belooft haarscherp beeld en kwaliteitsgeluid. Maar kan deze gigantische 83 inch televisie het waar maken? Er hangt welliswaar kwaliteit aan de muur maar het prijskaartje is ook zeker niet gering als de duurste (gaming) monitor op de markt. Het beeld is echter onmiskenbaar goed. Op alle details gaan wij in deze review verder in.

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Lg oled83g36la 10 Lg oled83g36la 29 Lg oled83g36la 5 Lg oled83g36la 52 Lg oled83g36la 25

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Schermdiagonaal 83 inch Aanbevolen kijkafstand tot tv 4 - 6 meter
Beeldkwaliteit Zeer goed Smart platform WebOS
Verversingssnelheid 100 Hz Schermdiagonaal 83 inch
Aanbevolen kijkafstand tot tv 4 - 6 meter Beeldkwaliteit Zeer goed
Smart platform WebOS Verversingssnelheid 100 Hz
Artikelnummer 923584 Fabrikantcode OLED83G36LA.AEU

Beeldkwaliteit en Contrast

Lg oled83g36la

Beeldkwaliteit en contrast zijn zonder meer de speerpunten van de LG OLED83G36LA. Wanneer we het hebben over een televisie-ervaring die je verwachtingen overtreft, spant dit model zeker de kroon. De LG OLED83G36LA tilt het kijken van je favoriete films en series naar een nieuw niveau, dankzij het OLED EVO-scherm. De zelfoplichtende pixels zorgen voor een contrastratio die zijn gelijke niet kent en de zwartwaarden zijn simpelweg subliem. Donkere scènes krijgen hierdoor een diepte en intensiteit die je normaal alleen in de bioscoop ziet.

Enkele kenmerken die indruk maken:

 • Een schermdiagonaal van maar liefst 83 inch, waardoor je meteen in de actie duikt.

 • 4K resolutie met een levendige weergave van details en kleuren.

 • De helderheid van het scherm is sterker dan bij reguliere OLED tv’s.

 • Local dimming waarmee donkere delen echt donker zijn en heldere delen helder blijven.

Echter is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het is een behoorlijke investering, want we kunnen niet negeren dat de prijs aan de hoge kant is. Ook kan het stroomverbruik een tegenvaller zijn vergeleken met sommige LED tv’s. En hoewel de beeldkwaliteit je vaak van je sokken blaast, kan het geluid niet tippen aan een losse soundbar, maar dat is een ander verhaal. Voor degenen die de geluidservaring van hun televisie naar een hoger niveau willen tillen, bekijk zeker onze ervaring met de UpLiving Verstelbare Soundbar uit 2023.

De kleurweergave van de LG OLED83G36LA verdient een speciale vermelding. Kleuren spatten van het scherm alsof je een raam naar een andere wereld opent. En omdat reflecties geen kans krijgen, is overdag tv kijken geen probleem meer. Dit maakt de TV ideaal voor helder verlichte woonkamers, waar de zon normaal gesproken een grote hinder kan vormen.

Het gebruik van een meegeleverde muurbeugel zorgt ervoor dat dit toestel strak tegen je muur aanklemt. Daarmee wordt het een verlengstuk van je interieur en bijna een kunstwerk op zich. Bovendien is de kijkhoek verbazingwekkend goed. Geen gevecht meer voor de ‘beste plek’; iedereen in de kamer geniet van dezelfde kwaliteit.

Als er over details gemuggenzift moet worden, dan zou de handleiding wat uitgebreider kunnen zodat de rijke functies toegankelijker worden voor iedereen. En mocht je een liefhebber zijn van lange HDMI-kabels, hou er dan rekening mee dat je mogelijk langere kabels nodig hebt voor de optimale set-up.

Samengevat, de LG OLED83G36LA laat zien dat technologie en design hand in hand kunnen gaan. Het biedt een topschaal aan beeldkwaliteit die weinigen kunnen evenaren. Maar, wees bereid de portemonnee te trekken voor dit titanische scherm dat waarschijnlijk de pronkstuk van je woonkamer zal worden. Wanneer je eenmaal de rijkdom van beeldkwaliteit hebt ervaren, lijkt alles anders maar een slap aftreksel. Hoewel er kleinere kanttekeningen zijn, zal het schitterende beeld die snel doen vergeten.

Design en Installatie

Lg oled83g36la 3

Met de LG OLED83G36LA trek je de stoute schoenen aan en haal je letterlijk een groot stuk technologische flair in huis. De installatie is kinderspel met de meegeleverde muurbeugel die zorgt voor een naadloze integratie met je interieur. Hang de tv op en je hebt meteen een conversation piece aan de muur - zo plat en strak als maar kan.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten van deze LG OLED tv:

 • Superslanke vormgeving die bijna met de muur versmelt.

 • Eenvoudige installatie dankzij de duidelijke handleiding en intuïtieve beugel.

 • Designer look die bijdraagt aan een moderne uitstraling in de kamer.

Maar, alles wat glanst heeft ook minder glanzende kantjes. Zo is de achterkant best imposant in afmetingen en gewicht, waardoor je wellicht een tweede paar handen nodig hebt voor de installatie. En terwijl het scherm praktisch in je muur wegzakt, zorgt het ervoor dat een kabelgootje of een creatieve oplossing nodig kan zijn om de kabels netjes te verbergen.

De absolute eyecatcher is hoe dit technisch juweeltje strak tegen de wand hangt, alsof het een modern schilderij is. Wat design betreft slaat LG hier de spijker op zijn kop. Het minimalistische uiterlijk van de LG OLED83G36LA laat je kamer groter lijken en leidt de aandacht niet af van wat belangrijk is: het beeld.

Een kleine kink in de kabel is echter de prijs. Die is, laten we zeggen, aan de zoute kant. Dit is geen tv voor iemand die op zoekt is naar een koopje. Je investeert hier in topkwaliteit en dat zie je terug in de prijs.

Moet je even puzzelen om je budget rond te krijgen, weet dan dat de TV niet geleverd wordt met een standaard voet. Wil je de TV niet aan de muur hangen, dan komt er dus een aparte kostenpost bij.

Desondanks, als de TV eenmaal hangt en pronkt aan de wand, dan vergeet je snel de initiële investering. De installatieproblemen vervagen en wat resteert is een stukje technische luxe waar je u tegen zegt. De LG OLED83G36LA overstijgt de traditionele tv en transformeert je woonkamer in een paleis van moderne multimedia.

In dit technische tijdperk waarin we constant op zoek zijn naar de beste ervaring, brengt de LG OLED83G36LA niet alleen uitstekende prestaties, maar ook een stijlvol statement. Het is alsof je middenin een futuristische film stapt, elke keer als je de kamer binnenloopt en de TV ziet hangen.

Conclusie is misschien niet de juiste woordkeuze gezien het feit dat dit slechts een onderdeel is van een groter geheel, maar laat dit duidelijk zijn: met de LG OLED83G36LA haal je niet alleen een TV in huis, maar een element van design dat je woonervaring herdefinieert.

Gebruiksgemak en Smart Features

Lg oled83g36la 4

Bij het uitpakken van de LG OLED83G36LA viel meteen op: dit is een televisie die perfect past in een moderne woonkamer. Die muurbeugel in de doos is een vlotte hint dat dit scherm bedoeld is om als een kunstwerk aan de wand te prijken. Het installeren was een eitje en in no-time stond de TV strak tegen de muur – een echte blikvanger.

Zodra je de TV aanzet, valt het gebruiksgemak op. Je zoeft door de intuïtieve interface van WebOS heen en dankzij de LG Magic Remote voelt het bijna als toveren met je televisie. Met die afstandsbediening, die lekker in de hand ligt, ben je de kapitein op je eigen entertainmentboot.

Maar, nu naar de kern: de Smart Features. Jongens, wat een gemak:

 • Razendsnelle Quad core processor voor soepele prestaties.

 • Wi-Fi en Bluetooth geïntegreerd voor draadloze verbindingen.

 • DLNA en AirPlay 2 ondersteuning voor het delen van media.

 • WebOS smart platform dat lekker meebeweegt met je zapskills.

Alles wat je nodig hebt zit erop en eraan, en dan kan het slimme spul beginnen. Netflix, YouTube, Disney+, zelfs Ziggo GO – kies maar uit, alles werkt vlot en zonder haperen. Fan van games? PS5 op 120Hz is geen enkel probleem. Formule 1 kijken zonder onderbrekingen kan ook, helemaal lekker met die 9 ms input lag.

Maar, elke medaille heeft zijn keerzijde, en dat geldt ook hier. Hoewel het smart aspect top is, kun je tegen wat kleine minpuntjes aanlopen. Natuurlijk is die Energieklasse F niet de beste leerling van de klas en dat betekent een hoger stroomverbruik. Toch, eigenlijk is dat de prijs die je betaalt voor zoveel scherpe looks en helderheid.

En let op, wil je de TV niet aan de muur hangen dan moet je zelf achter een voet aan, want die zit er standaard niet bij. En de bijbehorende handleiding? Nou, laten we zeggen dat je daar geen boek over kan schrijven. Gelukkig is de TV zelf zo gebruiksvriendelijk dat je die handleiding amper nodig hebt.

Met de bediening via Android of Apple app en spraakbesturing is het net alsof je tv uit de toekomst komt. Je zegt ‘zet aan’ en hoppa, daar beginnen je series. Ook het verbergen van kabels kan even puzzelen zijn, maar als het eenmaal lukt is de aanblik van dat strakke scherm ondoordringbaar voor rommel.

Even reëel: de prijs van dit toestel valt in de categorie ‘even slikken’. Maar als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt, is het een investering die loont. Een knaller van een TV die oprolt met een eindeloze lijst van pluspunten – van strak design en fantastische weergave tot aan een slim en makkelijk besturingssysteem. En voor een even kwalitatieve audio-ervaring als de visuele, bekijk zeker eens mijn ervaring met de Sonos Era 300 Speaker, die prachtig zou samengaan met deze TV.

Kortom, de LG OLED83G36LA (2023) is zo’n apparaat waarbij je voelt dat elk detail klopt. Of het de puzzel van kabels waard is en of de prijs je spaarvarken niet te hard raakt, dat is aan jou. Maar één ding is zeker, als het aanstaat, is het genieten geblazen.

Geluid en Gaming Ervaring

Lg oled83g36la 5

Als we het hebben over geluid en gaming ervaring met de LG OLED83G36LA, is daar genoeg over te zeggen. Dit is geen televisie die je aanschaft als je op zoekt bent naar een standaard kijkbuis; dit is een toestel dat je kamer vult met levensechte beelden en geluid dat je doet vergeten dat je naar een plat scherm kijkt.

Wat het geluid betreft, beschikt de LG over een 60W geluidssysteem met Dolby Atmos ondersteuning. Voor een televisie is dat absoluut niet verkeerd. Het geluid komt vol en ruimtelijk over. De bas is aanwezig, maar verwacht geen wonderen die een aparte subwoofer jou kan bieden. Het is zeker voldoende voor de gemiddelde serie-avond, maar de audiofiel zal toch neigen naar een externe soundbar of home cinema set voor die extra diepgang.

En dan de gaming; nou, zet je schrap. De LG is de droom van elke gamer. Met een verversingssnelheid van 100 Hz en een input lag van slechts 9 ms is dit een beest als het op gaming aankomt. Of je nu door futuristische landschappen jaagt of een spannende stealth-missie voltooit, alles voelt responsief en super vloeiend aan. De ondersteuning van HDMI 2.1, ideaal voor gebruik met bijvoorbeeld een PS5, betekent dat je echt op volle toeren kunt genieten van de laatst uitgebrachte games.

Laten we niet vergeten dat deze televisie komt met zowel VRR als FreeSync ondersteuning. Dit zijn belangrijke functies die elke gamer kan waarderen, omdat ze helpen bij het verminderen van beeldhaperingen en tearing, wat bijdraagt aan een soepelere visuele ervaring.

Maar natuurlijk, is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Niet helemaal. Zoals vaak bij dunnere televisies, kan het geluid soms wat blikkerig worden bij hogere volumes. En hoewel we wel versteld staan van de meegeleverde muurbeugel, die de tv bijna laat samensmelten met de muur, is dit misschien niet ideaal voor elke ruimte. Soms heb je liever een standaard of een mobielere oplossing.

Hieronder staan wat belangrijke aandachtspunten voor de LG OLED83G36LA:

 • 60W geluidssysteem met Dolby Atmos; goed maar niet perfect.

 • Input lag van 9 ms en 100 Hz verversingssnelheid; ideaal voor gamers.

 • HDMI 2.1, VRR en FreeSync ondersteuning voor de beste gaming ervaring.

 • Geluid kan bij hoge volumes wat blikkerig worden; een externe soundbar kan uitkomst bieden.

 • De tv is zo ontworpen om strak tegen de muur te hangen; een losse standaard is niet inbegrepen.

Tot slot, deze LG OLED83G36LA is een krachtpatser die de thuisbioscoop en gaming ervaring naar een hoger niveau tilt. Ja, de prijs is aan de stevige kant, maar laten we wel zijn: je krijgt er ook wat voor terug. Een tv die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook op het gebied van geluid en gaming prestaties niet onder doet voor de concurrentie. En dat allemaal verpakt in een design dat zo strak is dat het een sieraad aan de muur vormt. Voor de echte liefhebber die wil investeren in kwaliteit, is deze LG een serieuze overweging waard.