Mijn thuisbioscoopervaring met de JBL Bar 800 (2023)

De JBL Bar 800 zet een nieuwe standaard in thuisbioscopen met prachtig Dolby Atmos geluid.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

2 augustus 2023

Inleiding

Jbl bar 800 zwart 1

De JBL Bar 800 Soundbar Zwart is een indrukwekkende soundbar. De subwoofer is van zeer hoge kwaliteit en Dolby Atmos en MultiBeam™ voor een meeslepende ‘surround sound’ ervaring. Je kan hem ook makkelijk aansluiten (bijv. via HDMI eARc - of met Bluetooth).

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 117,4 cm Hoogte 5,6 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 117,4 cm
Hoogte 5,6 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Jbl bar 800 zwart 17 Jbl bar 800 zwart 25 Jbl bar 800 zwart 19 Jbl bar 800 zwart 26 Jbl bar 800 zwart 14 Jbl bar 800 zwart 2 Jbl bar 800 zwart 3 Jbl bar 800 zwart 4

Geluidskwaliteit en surround ervaring

Jbl bar 800 zwart 2

De JBL Bar 800 Soundbar Zwart tilt je thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau. Wat direct opvalt, is het vermogen om je midden in de actie te plaatsen zonder het volume op maximaal te hoeven zetten. De surround sound wordt mogelijk gemaakt door de achterspeakers die een ruimtelijk effect geven, versterkt door Dolby Atmos technologie. Terwijl je geniet van een film of serie, is het net alsof je je werkelijk in de scenes bevindt door het geluid dat van alle kanten komt.

Bij het inrichten van je kamer, biedt de soundbar een flexibel systeem met zijn vrij te plaatsen surround speakers:

 • Eenvoudig te positioneren voor optimaal surround geluid.

 • Draadloos, dus geen gedoe met kabels.

 • Eenvoudig oplaadbaar voor een gebruiksvriendelijke ervaring.

Hoewel de bas soms een uitdaging kan zijn om perfect af te stemmen - met 5 verschillende standen is de juiste balans soms lastig te vinden - levert de subwoofer toch een solide en diepe baservaring bij films of muziek. Het kan even stoeien zijn om de juiste instelling te vinden, maar wanneer je deze eenmaal hebt, is het genieten van een stevig, diep geluid.

Een detail dat de JBL Bar 800 onderscheidt, is de implementatie van de PureVoice technologie. Dialogen komen kristalhelder naar voren, wat vooral bij films met veel gesproken woord een groot voordeel is. Geen overlappende geluidseffecten die de stemmen wegdrukken; elk woord is verstaanbaar zonder dat je continu de volume knop moet bijstellen.

Wat betreft de nadelen, deze zijn er, maar van ondergeschikt belang in het licht van de vele pluspunten. Ze worden ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteiten van deze soundbar:

 • Zuiver en vol geluid dankzij de 5 ingebouwde speakers.

 • Krachtige bas van de draadloze subwoofer voor een diepe geluidsdimensie.

 • Muziek streamen via wifi voor naadloze integratie met je smart devices.

Hoewel de JBL Bar 800 niet elke afzonderlijke geluidsnoot tot in de fijnste details aan te passen is, zoals misschien bij sommige high-end systemen wel het geval is, biedt het toch een fantastische geluidsbeleving voor wat het kost. Je krijgt met deze soundbar zeker waar voor je geld en een ervaring die jouw thuisbioscoop ongeëvenaard maakt qua geluid.

Tot slot, de JBL Bar 800 may not be Bose or Bang & Olufsen, but it surely brings a high-quality audio experience that rivals the big names, without breaking the bank. Kortom, een excellente keuze voor iedereen die zijn thuisbioscoop naar een hoger plan wil tillen zonder een fortuin uit te geven.

Ontwerp en plaatsingsflexibiliteit

Jbl bar 800 zwart 3

Het eerste wat opvalt aan de JBL Bar 800 is het moderne, strakke ontwerp dat zich als een waar stijlicoon in je interieur nestelt. Deze soundbar past met zijn minimalistische zwarte behuizing en sierlijke lengte perfect onder je tv, zonder te overheersen.

Wat uniek is aan dit model, is de mogelijkheid om de surround speakers draadloos te plaatsen waar je maar wilt. Je hebt geen gedoe met kabels die je kamer ontsieren, en je kunt de speakers zo positioneren dat ze het geluid perfect door de kamer verspreiden. Deze flexibiliteit in placement is een echte winnaar voor mensen die houden van een opgeruimd uiterlijk en kwaliteitsgeluid.

De voordelen van de flexibele opstelling:

 • Draadloos gemak: Geen gehannes met kabels voor de surround speakers.

 • Adaptief design: Past smaakvol in vrijwel elk interieur.

 • Soundbar afmetingen: Met een breedte van 117,4 cm en een diepte van slechts 5,6 cm past hij goed bij veel tv-formaten.

Wanneer je niet kijkt naar deze stijlvolle toevoeging aan je woonkamer, zul je ervaren hoe het je kijkervaring complementeert. En, hoewel het misschien een klein ongemak lijkt, het feit dat de surround speakers opgeladen moeten worden, neemt niet weg dat het een kleine moeite is voor het gemak en de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

Laten we eerlijk zijn: geen enkel product is perfect. En dus, hoewel de plaatsing van de speakers een fluitje van een cent is, de subwoofer zou een meer aangepaste instelling kunnen gebruiken in plaats van de vijf vooraf geconfigureerde standen. Maar, zet hem op stand twee en je hebt een aardige kans om dicht bij de ‘sweet spot’ te komen voor alledaags gebruik.

Bij de JBL Bar 800 draait alles om het creëren van een levendige thuisbioscoop zonder dat je kamers vol staan met apparatuur. Zo krijg je toch die bioscoopklank, bij je thuis op de bank. Het spreekt vanzelf dat dit een apparaat is dat denkt aan de gebruiker, waardoor plug & play – aansluiten en genieten – echt een credo wordt.

Kortom, voor wie op zoek is naar een geluidssysteem dat niet alleen je oren, maar ook je ogen streelt, biedt de JBL Bar 800 een solide fundament voor thuisentertainment. Het combineert esthetiek met prestatie; het is niet alleen een hoorbaar maar ook een zichtbaar genoegen. En al klinkt het als vloeken in de kerk, soms, heel soms, kun je misschien die paar imperfecties voor lief nemen voor alles wat het je biedt.

Connectiviteit en gebruiksgemak

Jbl bar 800 zwart 4

In een wereld waar connectiviteit koning is, slaat de JBL Bar 800 Soundbar een flinke slag. Het aantal aansluitingsmogelijkheden is indrukwekkend:

 • Wifi en Bluetooth voor draadloze muziekstreaming

 • HDMI ARC voor eenvoudige connectie met de televisie

 • Optische ingang voor oudere devices zonder HDMI

 • USB-aansluiting voor direct afspelen van muziekbestanden

Deze lijst laat zien hoe veelzijdig de JBL Bar 800 is. Werkelijk elk apparaat in huis kan gekoppeld worden, of het nu de nieuwste smart-tv is of die oude cd-speler die je maar niet wilt lozen.

Het gebruiksgemak van deze soundbar is iets waar JBL terecht trots op kan zijn. Koppel je smartphone moeiteloos via Bluetooth om direct naar je muziek te luisteren, zonder gedoe met kabels. Muziek in hoge kwaliteit streamen over wifi gaat net zo gemakkelijk. Dit zorgt ervoor dat je favoriete nummers in een handomdraai door heel je huis te horen zijn, dankzij de toevoeging aan het JBL One App multiroom systeem.

Maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de kleinere hindernissen. Zo’n draadloos systeem betekent dat je niet moet vergeten om de surroundspeakers op te laden. Toch, dit is een klein nadeel tegenover het gemak van een surround geluid zonder de rompslomp van kabels.

Het verhaal van de JBL Bar 800 is niet alleen er een van gebruiksgemak, maar ook van slimme integraties. Via de Amazon Alexa ondersteuning wordt de soundbar de kers op de taart in je smart home set-up. ‘Alexa, speel klassieke muziek’ en de Bar 800 gehoorzaamt, soepeltjes integrerend met je stemcommando’s.

En dan de app-bediening. Voor wie altijd zijn telefoon binnen handbereik heeft, maakt de JBL Bar App het bedienen van je soundbar verrassend intuïtief. Volumeniveaus aanpassen, instellingen wijzigen of je multiroom opzet beheren, alles kan vanuit de palm van je hand.

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn: de fijnafstelling, in het bijzonder van de subwoofer, kan wat frustratie opleveren. Vijf standen lijken genoeg, maar het vinden van die perfecte balans van de bass kan even duren. Toch weegt dit nauwelijks op tegen het totaalplaatje.

Afijn, het gaat hier om een soundbar die biedt wat je nodig hebt om een filmintens leven te leiden, of gewoon om je favoriete tunes in kwaliteit te beluisteren. Connectiviteit en gebruiksgemak gaan bij de JBL Bar 800 hand in hand, waardoor je snel gewend raakt aan het comfort dat het biedt. Andere soundbars mogen dan meer finesse hebben in sommige details, maar de JBL Bar 800 is de kameraad die je niet in de steek laat, ongeacht je technische vaardigheden of je behoefte aan geluidskwaliteit. Wellicht is het geen B&O of Bose, maar het is een makker die zijn mannetje staat zonder al te diep in de buidel te tasten.

Subwoofer instellen en persoonlijke ervaring

Jbl bar 800 zwart 5

In de zoektocht naar de perfecte thuisbioscoopervaring is het allerminst triviaal om een evenwicht te vinden tussen indrukwekkend geluid en naadloze integratie in de woonkamer. De JBL Bar 800 levert een solide performance die met recht de dagelijkse geluidsbeleving een flinke upgrade geeft. Deze soundbar met zijn krachtige subwoofer en slimme features heeft veel te bieden, al zijn er natuurlijk details die wat extra aandacht vergen.

Een kritiekpunt is de subwoofer die ondanks zijn kracht niet altijd het gewenste niveau van finetuning toelaat. Ja, je beschikt over 5 instellingen, maar daar tussenin schijnt de sweet spot zich schuil te houden. Een tip is om te starten op stand 2 en vervolgens te spelen met de plaatsing van de subwoofer in de kamer. Die kan namelijk van invloed zijn op de geluidsweergave en wellicht vind je zo de balans die past bij jouw smaak.

Laten we even de positieve kanten belichten:

 • Surround geluid zonder kabels: de vrijheid van draadloze achterspeakers is een verademing.

 • Compact en krachtig: groot geluid uit een slank design, passend in elk interieur.

 • Purevoice technologie: stemmen zijn helder en goed te verstaan, wat bijdraagt aan een realistische kijkervaring.

 • Eenvoudig koppelbaar: via wifi muziek afspelen en integreren met andere JBL speakers is kinderspel.

Desondanks is het opladen van de surround speakers een punt van aandacht. Vergeet dit niet, want niets is zo vervelend als een filmavond die in duigen valt omdat de speakers uitvallen. Gelukkig is opladen een fluitje van een cent en met enige routine is het gemakkelijk in te passen.

De veelzijdigheid van de JBL Bar 800 tilt elke filmavond naar een hoger niveau. Observeer hoe eenvoudig de soundbar zich laat verbinden met diverse apparaten. En daar draait het om: een soundbar moet meer op de achtergrond zijn werk doen dan een hoofdrol opeisen. Eenvoud in connectiviteit, een strak uiterlijk, en een geluidservaring die je omarmt zonder dominant te zijn.

Als je geen diepe zakken hebt voor merken als B&O of BOSE, dan biedt deze soundbar je een fantastische alternatief. Het levert de ervaring die je zoekt voor een prijs die aantrekkelijk is. In een markt waar prijzen soms door het dak gaan, toont JBL aan dat goed geluid niet per se onbetaalbaar hoeft te zijn.

De bluetooth-connectiviteit blijkt foutloos te werken en biedt daarbij een mooie brug met de bijbehorende app, waarmee het bedienen van de Bar 800 een fluitje van een cent wordt. Het is echter jammer dat fijnafstelling niet tot de mogelijkheden behoort, een klein minpuntje voor de audiofijnen onder ons.

Samenvattend, de JBL Bar 800 zwarte soundbar en draadloze subwoofer zetten een prestatie neer die er mag zijn. Met enige aandacht voor de subwooferinstellingen en het onthouden om de speakers op te laden, staat niets een bevredigende thuisbioscoopervaring nog in de weg. Daarmee claimt de JBL Bar 800 terecht zijn plek in menig huishouden als een prijsbewuste keuze met een hoogwaardige geluidsoutcome.