Review van de Sony HT-S400 soundbar: Mooi surround sound (2024)

Review van de nieuwe Sony HT-S400: S-Force PRO Front Surround, draadloze subwoofer en Bluetooth connectiviteit.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

30 december 2023

Inleiding

Sony ht s400 1

De Sony HT-S400 Soundbar is een compacte geluidsoplossing met een krachtige subwoofer die ontworpen is voor het creëren van een dynamische thuisbioscoopervaring. Met essentiële verbindingsmogelijkheden zoals HDMI ARC en Bluetooth biedt dit model een uitstekende balans tussen functionaliteit en eenvoud. De draadloze subwoofer zorgt voor diepe bassen en samen met de heldere, ruimtelijke audio van de soundbar verandert elke film- of muziekbeleving in een indrukwekkende ervaring.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Nee Bluetooth Ja
Breedte 90 cm Hoogte 6,4 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Nee
Bluetooth Ja Breedte 90 cm
Hoogte 6,4 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Sony ht s400 25 Sony ht s400 32 Sony ht s400 7 Sony ht s400 3 Sony ht s400 5

Prijzen

Uitpakken en design van de Sony HT-S400

Sony ht s400 2

De Sony HT-S400 is een soundbar die design en functionaliteit samenbrengt voor de thuisbioscoop liefhebber die niet zit te wachten op een woonkamer vol met speakers. Met de belofte van een ruimtelijk geluid zonder de rompslomp van achterluidsprekers zet Sony in op eenvoud en gebruiksgemak. Laten we eens kijken naar het uitpakken en het design van dit apparaat:

 • Breedte: 90 cm, een mooie maat voor de gemiddelde televisie.

 • Hoogte: Slechts 6,4 cm, wat zorgt voor een subtiele aanwezigheid.

 • Diepte: 8,8 cm, gering genoeg om niet in de weg te staan.

 • Gewicht: 2,4 kg, licht genoeg om eenvoudig te installeren.

 • Kleur: Stijlvol zwart, past in vrijwel ieder interieur.

 • Subwoofer: Draadloos, voor flexibele plaatsing zonder kabels.

Het eerste dat opvalt als je de Sony HT-S400 uit de doos haalt, is de bouwkwaliteit. Het voelt stevig en goed gemaakt aan. Het design is strak en modern, met een eenvoud die naadloos zal opgaan in de meeste inrichtingen, zonder af te leiden van het belangrijkste – de televisie.

De soundbar zelf is vrij breed, maar in verhouding met de hedendaagse grote televisies zou hij niet misstaan. En ondanks die breedte, is de hoogte dusdanig laag dat hij niet voor het beeldscherm zal kruipen, wat bij sommige modellen wel eens het geval kan zijn. De diepte van het apparaat is ook gering, waardoor hij gemakkelijk op een tv-meubel te plaatsen is zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

De subwoofer is draadloos, wat betekent dat je hem ergens in de hoek kunt plaatsen zonder je zorgen te maken over kabels die over de vloer lopen. Dit is zowel een esthetisch als praktisch voordeel, maar het is vermeldenswaardig dat de subwoofer nog steeds een stroomaansluiting nodig heeft en mogelijk wat beperkingen heeft met betrekking tot de plaatsing om optimale geluidskwaliteit te waarborgen.

De afwerking van het geheel is in een stijlvol zwart, wat zorgt voor een onopvallende uitstraling die bij de meeste televisie- en interieurstijlen past. Dit kan echter als nadeel gezien worden voor diegenen die iets meer uitgesproken wensen in hun apparatuur, maar gezien de focus op functionaliteit hier, is het duidelijk dat Sony voor een bredere aantrekkingskracht heeft gekozen.

Wat de nadelen betreft, buiten de eerder genoemde noodzaak van een elektrische aansluiting voor de subwoofer, missen sommige gebruikers misschien de integratie met een thuisnetwerk via Wi-Fi. Dit is een functie die in sommige concurrenten wel te vinden is, maar de HT-S400 focust zich duidelijk meer op eenvoud en directe gebruiksklaarheid dan op een overvloed aan functies.

Al met al levert de Sony HT-S400 een strakke en gebruiksvriendelijke soundbar die klaar is om je woonkamer te vullen met geluid zonder je interieur te overweldigen. Met zijn minimalistische design en krachtige prestaties lijkt het een winnaar voor mensen die zoeken naar een meer onderdompelende kijkervaring, zonder het gedoe van een volledig surroundsound systeem met draden en extra speakers.

S-Force PRO Front Surround geluidservaring

Sony ht s400 3

Met de Sony HT-S400 haal je een krachtige soundbar in huis die belooft een ruimtelijk geluid te bieden zonder de noodzaak voor achterspeakers. Dankzij de S-Force PRO Front Surround technologie, verkondigt Sony dat je je waant in een bioscoop, met geluid dat van alle kanten lijkt te komen. Ideaal voor de filmliefhebber die een hekel heeft aan kabels en een karrevracht aan speakers, maar toch die onderdompeling in geluid niet wil missen.

Hier zijn de punten die eruit springen bij deze soundbar:

 • Geluidservaring: De S-Force PRO technologie doet zijn werk goed met geluid dat de kamer vult.

 • Subwoofer: De diepe bastonen worden goed weergegeven door de meegeleverde subwoofer die ondanks zijn omvang verrassend krachtig presteert.

 • Design: Strak en modern, past goed in een minimalistische inrichting.

 • Gebruiksgemak: Installatie is een fluitje van een cent en met HDMI ARC heb je maar één kabel nodig voor audio- en videodoorgifte.

Het is geen geheim dat echte surround sound normaal gesproken komt van fysieke speakers rondom je, maar de Sony HT-S400 probeert dit slim na te bootsen. Natuurlijk, het is geen echte 5.1 surround sound ervaring, maar voor de gemiddelde gebruiker die simpelweg beter geluid wil dan die van de tv-speakers, doet het ruimschoots zijn werk.

Over die subwoofer moet nog wat gezegd worden. Hij is draadloos, dus geen gedoe met kabels trekken van de soundbar naar de subwoofer. De lage tonen zijn mooi in balans met het heldere geluid van de soundbar. De subwoofer voegt echt wat toe aan de ervaring van films, games en muziek, door de kamer te vullen met een diepe, rijke bas.

Nu, voor de punten die wat minder zijn. De HT-S400 beschikt niet over wifi-connectiviteit of multiroom audio. Voor sommigen is dit een gemis, met name als je een smart home-ecosysteem hebt of wilt opbouwen. Maar laten we wel wezen, voor de gebruiker die zoekt naar een simpele, functionele oplossing die bovengemiddeld presteert, valt dit in het niet.

Het product is strak en slank, met een hoogte van slechts 6,4 cm en breedte van 90 cm; de soundbar zou dus niet misstaan onder de meeste moderne televisies. Voor diegene die waarde hecht aan esthetiek, is deze soundbar dus zeker een overweging waard.

Als kers op de taart, het gewicht van 2,4 kg maakt dat deze soundbar makkelijk te hanteren is tijdens de installatie. En met de USB-aansluiting alleen bestemd voor software updates, blijft de focus op de kernfunctionaliteiten: simpel en effectief.

Sony staat bekend om zijn kwaliteitsproducten en met deze soundbar lijken ze weer raak te schieten voor de doelgroep die zoekt naar een upgrade van hun geluidservaring zonder de woonkamer om te toveren in een amfitheater. De HT-S400 speelt slim in op de wens voor ongecompliceerd entertainment. Het apparaat overtuigt met zijn surround simulatie en gebruikers zullen de afwezigheid van de extra features wellicht nauwelijks voelen. En ach, met twee jaar garantie en de optie voor het gratis retourneren van het oude apparaat, maakt Sony het wel erg aantrekkelijk om de stap naar een beter geluid te zetten.

Bluetooth streaming en connectiviteit

Sony ht s400 4

Met de Sony HT-S400 Soundbar biedt Sony een stijlvolle oplossing voor iedereen die een upgrade voor hun TV-audio zoekt zonder een bataljon aan boxen en kabels in de woonkamer. Maar laten we eens inzoomen op de Bluetooth streaming en connectiviteit die het apparaat belooft.

Het eerste wat opvalt:

 • Bluetooth is ontzettend handig voor draadloze verbinding.

 • Geen gedoe met kabels om je mobiel of tablet te koppelen.

 • Je favoriete beats vullen de kamer met één druk op de knop.

Next-level luistergemak is het sleutelwoord. Of je nu muziek streamt vanaf Spotify of YouTube, de Bluetooth-functie werkt feilloos en zonder haperingen. Maar er zijn ook een paar smallere kanten. Zo zul je merken dat de soundbar geen wifi-ondersteuning heeft. Dit betekent dat streamingdiensten zoals Chromecast of Airplay niet direct gebruikt kunnen worden, wat voor sommigen een minpunt kan zijn.

Echter, de meeste gebruikers zullen dit amper merken. Want zeg nou zelf, zolang je mobiele apparaat in de buurt is, en laten we eerlijk zijn, dat is deze meestal, blijft het gemak van Bluetooth recht overeind staan. En die kleine afwezigheid van wifi? Die verdwijnt als sneeuw voor de zon zodra de diepe bastonen van de subwoofer de kamer vullen.

Het is misschien geen multiroom systeem, maar binnen het bereik van je eigen kamer zorgt de Sony HT-S400 Soundbar voor een indrukwekkende audio-ervaring. En laten we niet vergeten dat gemis van wifi gelijk een pluspunt kan zijn voor wie bezorgd is over te veel straling of over privacy. Geen netwerkaansluiting betekent ook geen zorgen over ongenode gasten op je netwerk.

In de huidige smart wereld lijkt een app voor alles te zijn. Maar soms is het gewoonweg niet nodig. Dit systeem weert de drukte van extra apps en houdt het simpel: Bluetooth voor streaming en een afstandsbediening voor de rest. Sommigen zullen misschien de compatibiliteit met smartphone-apps missen, maar anderen zullen de afwezigheid van nog een app op hun telefoon juist waarderen.

De Sony HT-S400 maakt geen grootse beloften over geavanceerde netwerkfeatures of app-besturing, maar levert wel degelijk op het gebied van geluidskwaliteit en gebruikerservaring. Het apparaat gaat terug naar de basis en excelleert daarin. De geluidskwaliteit wordt niet in de war gestuurd door een overvloed aan functies maar biedt gewoon wat nodig is: goed geluid.

Ieder apparaat heeft zijn voor- en nadelen, maar soms zijn de nadelen niet meer dan een voetnoot bij een verder sterk verhaal. De Sony HT-S400 valt in deze categorie. Het biedt een heldere, ruimtelijke luisterervaring met handige draadloze verbindingen zonder te verzanden in technische foefjes die het dagelijks gebruik kunnen compliceren. Voor een rechttoe rechtaan benadering van thuisaudio, doet deze soundbar wat het moet doen - en doet dat goed.

Gebruiksgemak en instellingen

Sony ht s400 5

De Sony HT-S400 Soundbar zet een nieuwe norm voor gebruiksgemak en instellingen binnen het soundbarassortiment. Na een diepgaande analyse van het geluidsbeest, viel er één ding op: het installatiegemak is ongekend. Deze soundbar is letterlijk ‘plug and play’. Je haalt de bar en de subwoofer uit de doos, verbindt ze met de tv via HDMI ARC, en voilà, je bent klaar om te genieten van je films en muziek met een indrukwekkende geluidskwaliteit.

Het scala aan aansluitmogelijkheden is weliswaar niet gigantisch, maar bevat alles wat je nodig hebt voor een moderne thuisbioscoop:

 • HDMI ARC (Audio Return Channel)

 • Bluetooth voor draadloos streamen

 • Digitaal optische ingang voor oudere tv’s

 • USB voor software-updates

Nu, voor degenen die niet bekend zijn met HDMI ARC, dit is een ware zegen. Het laat je toe om met slechts één kabel zowel audio- en videogegevens te versturen als de soundbar met de tv-afstandsbediening te bedienen. Dit betekent minder rommel en een strakkere uitstraling van je tv-meubel.

Een klein nadeel is het ontbreken van wifi en multiroom audio. Als je een multiroom systeem wilt opbouwen, is deze soundbar misschien niet jouw eerste keus. Echter, voor degenen die simpelweg een krachtiger geluid dan de standaard tv-speakers wensen, speelt dit nauwelijks een rol.

De Sony HT-S400 is niet overladen met knoppen of lastige menu’s. Het bedieningspaneel is duidelijk en eenvoudig. Zelfs voor de technisch minder onderlegden onder ons is het een makkie om de gewenste instellingen te vinden en aan te passen. En moet je toch iets veranderen, dan is de bijgeleverde afstandsbediening intuïtief en reageert snel.

Laten we het ook even hebben over de bijgeleverde subwoofer. Deze kameraad, compleet draadloos, zet je eenvoudig op elke plek in de kamer. Geen gedoe met kabels en de bassen voel je lekker doorzinderen in je borstkas bij die zenuwslopende actiescènes.

Een kleine kanttekening is dat de soundbar geen Hi-res audio ondersteunt. Voor de audiofielen onder ons kan dit als een minpuntje gezien worden. Ook de afwezigheid van radio kan voor sommigen een gemis zijn, maar laten we eerlijk zijn, de meesten gebruiken hun mobiel of tv toch al voor het luisteren van radio of muziekdiensten.

Conclusie:

De Sony HT-S400 excelleert in eenvoud en prestatie. Het is een toegankelijk apparaat voor iedereen die zijn tv-geluid een serieuze boost wil geven zonder rompslomp. De soundbar laat inderdaad hier en daar wat steekjes vallen qua functies, maar voor de doelgroep waar hij zich op richt – de dagelijkse gebruiker die verlangt naar een bioscoopervaring thuis, zonder ingewikkelde setups – is het een schot in de roos. Gewoon relax, zet ’m neer en laat je verleiden door het ruimtelijke geluid dat je omarmt.