Prima geluid thuis met de LG DSP8YA Soundbar (2024)

Onze review van de LG DSP8YA soundbar met Dolby Atmos en Bluetooth tech: installatie, geluid, en waarde.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

27 december 2023

Inleiding

Lg dsp8ya 1

De LG DSP8YA Soundbar laat in zijn ontwerp en functionaliteiten zien dat het een serieuze speler is op de markt van geluidsapparatuur. Deze geavanceerde soundbar biedt toegang tot hoogstaande audiofuncties zoals virtuele Dolby Atmos, waardoor de luisterervaring met diepte en dynamiek verrijkt wordt. Met de draadloze subwoofer en een breed scala aan aansluitmogelijkheden, zoals bluetooth en Apple Airplay 2, onderscheidt dit model zich als een gebruiksvriendelijke oplossing voor een thuisbioscoop. De aanpasbaarheid via een app voegt gemak toe aan het pakket.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 106 cm Hoogte 5,7 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 106 cm
Hoogte 5,7 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Lg dsp8ya 3 Lg dsp8ya 31 Lg dsp8ya 19 Lg dsp8ya 5 Lg dsp8ya 23

Prijzen

Ontwerp en Installatiegemak

Lg dsp8ya 2

Bij een eerste kennismaking met de LG DSP8YA valt direct het strakke design op dat zonder meer modern en elegant te noemen is. Dit zwartgekleurde apparaat heeft een breedte van 106 cm en een hoogte van slechts 5,7 cm, waardoor het naadloos onder de meeste televisies past. Het visuele aspect is duidelijk met zorg behandeld door LG. Het apparaat oogt niet als een gedrocht onder je scherm, maar eerder als een stijlvolle aanvulling op je interieur.

De installatie van de soundbar is eenvoudig en intuïtief; je hebt dit in een mum van tijd voor elkaar. Hoewel het ontbreken van een HDMI-kabel in de doos een klein puntje van kritiek is, wordt dit deels goedgemaakt door de aanwezigheid van een optische kabel en de mogelijkheid om draadloos te verbinden via bluetooth of wifi. Hier zijn de stappen die je normaal volgt:

 • Sluit de soundbar en subwoofer aan op het stroom.

 • Maak verbinding met je TV via de optische kabel of met een zelf aangeschafte HDMI-kabel.

 • Stel de soundbar in met behulp van de afstandsbediening of de handige LG-app.

Het gemak waarmee de soundbar aansluitingsmogelijkheden biedt, is een groot pluspunt. De draadloze subwoofer zorgt er daarbij voor dat je niet met overtollige kabels zit. Het koppelen daarvan met de soundbar geschiedt vrijwel automatisch.

Wat eventueel als een minpunt ervaren kan worden, is het feit dat deze soundbar echt tot zijn recht komt bij een LG televisie. Hoewel de DSP8YA ook prima functioneert met tv’s van andere merken, lijken sommige functionaliteiten toch net iets soepeler te lopen als je in het LG-ecosysteem blijft. Dit detail kan voor sommigen wellicht een moment van twijfel zijn bij de aanschaf.

Wat installatiegemak aangaat, scoort de LG DSP8YA goed. Het geheel is plug-and-play en biedt voldoende flexibiliteit voor verschillende opstellingen en aansluitingen. De optische verbinding zit netjes verzonken achterin de soundbar, wat zorgt voor een opgeruimd beeld.

Het ontwerp speelt een cruciale rol bij de totale beleving; de soundbar misstaat niet in een modern interieur en draagt bij aan een opgeruimde en stijlvolle sfeer rondom je televisie. De meegeleverde beugels voor wandmontage zijn een mooie bonus, zodat je ook kunt kiezen voor een hangende plaatsing onder je tv.

De stevigheid van de behuizing zorgt voor een degelijk en duurzaam gevoel, terwijl de touchknoppen de soundbar een moderne toets geven. Opmerkelijk is dat LG heeft gekozen voor een matzwarte afwerking, wat zeker indruk maakt.

Er is altijd ruimte voor verbetering, en bij dit product zou de betrokkenheid van de subwoofer soms ietwat te wensen over kunnen laten. Hoewel het geluid over het algemeen helder en krachtig is, kan de bas soms wat ondervertegenwoordigd lijken.

In z’n geheel biedt de LG DSP8YA een prima balans tussen installatiegemak en strak design. Hoewel er hier en daar een paar kleine aanmerkingen zijn, zoals het gebrek aan een meegeleverde HDMI-kabel en het maximale potentieel dat het beste tot zijn recht komt bij LG-tv’s, staan deze mindere kanten in schril contrast met het gebruiksgemak en de stijlvolle uitstraling van deze soundbar.

Geluidskwaliteit en Instelmogelijkheden

Lg dsp8ya 3

De LG DSP8YA soundbar belooft een intensieve audio-ervaring met een scala aan instelmogelijkheden, die het hoge verwachtingspatroon van de hedendaagse luisteraar moet waarmaken. Bij eerste gebruik valt op dat de geluidskwaliteit daadwerkelijk een stap omhoog zet ten opzichte van de standaard televisiespeakers, met een rijkere en meer gedetailleerde audioweergave.

Belangrijke kenmerken die direct in het oor springen zijn:

 • Virtuele Dolby Atmos voor een driedimensionale geluidsbeleving

 • Uitgebreide instellingen om het geluid te finetunen

 • Draadloze subwoofer die zorgt voor een stevige bas

Hoewel de soundbar zich onderscheidt met features als virtuele Dolby Atmos, wat zorgt voor een surround sound ervaring waarbij zelfs het plafond wordt benut, blijven sommige gebruikers enigszins op hun honger zitten wat betreft de diepte van het geluid. De bassen zijn aanwezig, doch kunnen voor sommige film- en muziekliefhebbers niet genoeg doorwegen om helemaal ondergedompeld te worden in de actie die zich op het scherm afspeelt.

Ook het stemgeluid bij films en series kan soms als schel worden ervaren, wat afbreuk zou kunnen doen aan het kijkplezier. Gelukkig biedt de DSP8YA een diversiteit aan geluidsinstellingen, waaronder ‘soundpro’, ‘standard’, ‘cinema’, ‘sports’ en ‘game’, waardoor er voor elk type content wel een geschikte modus lijkt te zijn. Met een beetje geduld en aanpassingsvermogen is er via deze instellingen een configuratie te vinden die het geluid aanzienlijk verbetert en waardoor dialogen helderder en meer op de voorgrond treden.

Wat betreft de bass moeten we ook relativeren; hoewel de draadloze subwoofer misschien niet de aardkorst laat trillen, levert deze wel degelijk een bijdrage aan de algehele geluidservaring en is deze een mooie aanvulling op het soundbar-spectrum. Zeker in vergelijking met het kale TV-geluid, is de toevoeging van een subwoofer een merkbare verbetering.

Een punt van kritiek dat niet over het hoofd gezien moet worden, is het apart moeten aanschaffen van achterluidsprekers (SPK8) voor een volledig omsluitende surround ervaring. Het feit dat deze niet standaard bij de soundbar zijn inbegrepen, kan als een gemis worden beschouwd. Dit zou de consument een extra investering kosten om het maximale uit de beoogde home cinema ervaring te halen.

Samenvattend biedt de LG DSP8YA absoluut een vooruitgang in geluidskwaliteit en beleving met instellingen die elke gebruiker toelaten het geluid naar eigen smaak af te stemmen. Echter, om het maximale potentieel te realiseren, lijkt een extra investering in achterluidsprekers onvermijdelijk. Desondanks zijn de aanwezige functies en de toegevoegde diepte aan het geluidsspectrum voor velen al een significante verbetering die de kijk- en luisterervaring thuis aangenaam zal verrijken.

Gebruikservaring en Functionaliteit

Lg dsp8ya 4

De LG DSP8YA soundbar is een interessante toevoeging aan de thuisbioscoop. Het is een apparaat dat films, series en muziek naar een hoger niveau tilt met zijn ruime mogelijkheden. Toch is het geen perfect systeem, en dat is belangrijk om te vermelden om een gebalanceerd beeld te geven. Hieronder volgt een uiteenzetting van de gebruikservaring en functionaliteit van dit audio-apparaat.

Gemak in gebruik en flexibiliteit vallen direct op bij deze soundbar. Met diverse verbindingsopties zoals Bluetooth, Apple Airplay 2, Chromecast en Spotify Connect, komt de LG DSP8YA tegemoet aan de behoeften van moderne gebruikers die draadloos willen streamen. Ook de integratie van spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa is een moderne touch die het gebruiksgemak verhoogt. Met een handige app wordt de bediening nog eenvoudiger gemaakt, wat als een groot pluspunt gezien kan worden.

Er zit echter wel een addertje onder het gras:

 • Gebruikers kunnen moeite hebben om het geluid naar hun hand te zetten. Hoewel de soundbar veel instellingen biedt, blijkt uit de ervaringen dat het vinden van de juiste afstelling soms wat tijd vraagt.

 • Ook het ontbreken van een HDMI-kabel in de doos kan als een minpunt ervaren worden, gezien de prijs van het product.

Bij het gebruik van de LG DSP8YA wordt al snel duidelijk dat de intensiteit van de audio-ervaring afhankelijk is van de content die wordt afgespeeld. Bij standaard televisieprogramma’s of het nieuws zal het geluidsverschil minder spectaculair zijn dan bij een film die Dolby Atmos ondersteunt. Dit aspect kan leiden tot wisselende ervaringen bij verschillende soorten gebruik, wat aantoont dat deze soundbar echt is ontworpen voor het zwaardere werk.

Een ander aandachtspunt is de integratie in de woonruimte. De soundbar heeft een strak en onopvallend design dat in de meeste interieurs goed zal passen. Dit maakt het een apparaat dat enerzijds de aandacht trekt met zijn geluidsprestaties, maar anderzijds niet overheerst in de kamer qua uiterlijk.

Een verrassende vondst is de wireless subwoofer die de bas een extra dimensie geeft. Ondanks dat sommige gebruikers aangeven dat de lage tonen soms wat kracht missen, draagt deze toch bij aan een voller en rijker geluid dat veel standaard televisiespeakers niet kunnen evenaren.

Als kanttekening moet echter worden geplaatst dat:

 • De LG DSP8YA misschien niet voor iedereen de juiste keuze is als een krachtige bas essentieel wordt geacht.

Kijkend naar de functionaliteit van de soundbar, springt de diversiteit aan geluidsinstellingen in het oog. Gebruikers kunnen kiezen uit modi zoals ‘Standard’, ‘Cinema’, ‘Sports’ en ‘Game’, waarmee voor elke situatie een gepaste geluidservaring gecreëerd kan worden. Dit toont aan dat er binnen de DSP8YA aanzienlijke aandacht is besteed aan een veelzijdige gebruikerservaring.

Tot slot, hoewel niet elke soundbar perfect is, biedt de LG DSP8YA voldoende eigenschappen voor een optimale audio-ervaring thuis. Kleinere ongemakken zoals het apart moeten aanschaffen van HDMI-kabels of achterluidsprekers, kunnen door gebruikers hopelijk als een investering in hun entertainmentervaring gezien worden, en niet als een dealbreaker. Afgezien van een paar kleine struikelblokken, markeert de DSP8YA zich als een solide speler in de markt van thuissoundbars.

Prijs-kwaliteitverhouding en Conclusie

Lg dsp8ya 5

Als we de balans opmaken na een intensieve testperiode van de LG DSP8YA Soundbar, zien we dat deze soundbar een solide middenklasser is met een aantal opvallende kenmerken. De prijs-kwaliteitverhouding is redelijk te noemen, hoewel enige kanttekeningen op hun plaats zijn.

Belangrijke voordelen van deze soundbar:

 • Virtuele Dolby Atmos zorgt voor een ruimtelijk geluid

 • Verschillende verbindingsmogelijkheden, zoals bluetooth en Apple Airplay 2

 • Gebruiksvriendelijke app biedt handige instellingen op je smartphone

 • Draadloze subwoofer maakt positioneren en installeren gemakkelijk

Echter, tijden de test kwamen ook enkele minpunten naar voren:

 • De bass mist kracht, wat liefhebbers van diepe tonen zal opvallen

 • Het stemgeluid kan soms schel overkomen, met name in drukke scènes

 • Voor een optimale ervaring lijkt de aanschaf van achterspeakers noodzakelijk, wat een extra investering betekent

Daarnaast valt op dat hoewel de soundbar een groot aantal instelmogelijkheden biedt, dit ook een nadeel kan zijn. Het vereist namelijk enige tijd om uit te vogelen welke instellingen het beste passen bij jouw voorkeuren en kijkomgeving. Echter, eenmaal de juiste configuratie gevonden, levert de LG DSP8YA een aanzienlijke verbetering ten opzichte van standaard TV-speakers.

Prijs-technisch gezien is de LG DSP8YA geen koopje en ligt deze in het hogere segment van de markt. We moeten ons daarom afvragen of de prestaties in lijn liggen met de prijs. Wanneer we rekening houden met het elegante design en de ingebouwde technologieën, zoals de Dolby Atmos, kan voor de liefhebbers van films en serie de investering zeer wel verantwoord zijn. De soundbar biedt een duidelijk merkbare upgrade in de audiobeleving, die de kijkervaring thuis naar een nieuwer niveau tilt.

Wel moeten we benadrukken dat de soundbar zonder de toevoeging van achterluidsprekers net dat beetje immersive gevoel mist wat je wellicht verwacht van een product in deze prijsklasse. Dit betekent dat je voor de volledige ervaring dieper in de buidel moet tasten. Het is een punt dat zeker meetelt in de afweging.

Concluderend, de LG DSP8YA Soundbar komt met een aantal sterke punten, voornamelijk de geluidsweergave met Dolby Atmos ondersteuning en het strakke design. Echter, het is geen perfecte soundbar. De prijs is aan de hoge kant, zeker wanneer je de extra speakers moet aanschaffen voor de volledige surround ervaring. Of deze soundbar de juiste keuze voor jou is, hangt af van wat je belangrijk vindt. Zoek je een significante verbetering ten opzichte van je TV-speakers zonder al te veel poespas, dan is dit een degelijke keuze. Verwacht je echter het neusje van de zalm en een diepe immersieve ervaring zonder extra kosten, dan kun je misschien beter verder kijken op de markt.