Ruimtelijk geluid in huis: Mijn ervaring met de Harman Kardon Citation Multibeam 700 (2023)

De Harman Kardon Citation Multibeam 700: geweldig ruimtelijk geluid en slimme functies.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

25 oktober 2023

Inleiding

H.k. citation multibeam soundbar

De Harman Kardon Citation Multibeam 700 is een geavanceerde soundbar met een hoge kwaliteit geluid. Dit apparaat combineert moderne technologie met gebruiksgemak en lijkt ontworpen te zijn voor mensen met een echte passie voor audio.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 79 cm Hoogte 6,5 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 79 cm
Hoogte 6,5 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

H.k. citation multibeam soundbar 32zm1qv4knrr

Wanneer het aankomt op het ontwerp en de bouwkwaliteit van de Harman Kardon Citation Multibeam 700 valt meteen de luxe uitstraling op. De soundbar is gehuld in een chic grijs stofje dat naadloos lijkt te fusioneren met de moderne huiskamer. Wat betreft afmetingen meet de Multibeam 700 een prettige breedte van 79 cm en een subtiele hoogte van 6,5 cm, waardoor het apparaat een sierlijke doch aanwezige toevoeging is aan de audio-setup van elke woonkamer.

Een paar kenmerkende punten van de bouwkwaliteit zijn:

 • Stevige constructie: Voelt robuust en goed in elkaar gezet, typisch Harman Kardon.

 • Afwerking: De hoogwaardige stoffen bekleding geeft een premium look en feel.

 • Touchscreen: Een touchpad bovenop voor intuïtieve bediening, al is deze niet altijd vanuit elke hoek goed afleesbaar.

 • Inclusief muurbeugel: Voor degenen die de soundbar liefst zwevend zien, is dit een prachtige toevoeging.

Nadelen zijn er zeker ook te vinden, al kunnen deze in veel gevallen gerelativeerd worden. Een paar minder sterke kanten zijn bijvoorbeeld de soms wat overheersende bas, die echter via de afstandsbediening te finetunen is. Ook de afleesbaarheid van het display aan de bovenkant kan een beproeving zijn vanuit de comfortabele zetel tijdens een filmavond, maar dat is slechts een kleine opoffering voor het strakke design zonder interruptie aan de voorzijde.

Het is niet te ontkennen dat de Multibeam 700 met zijn stoffen bekleding wellicht wat meer aandacht vraagt wat betreft onderhoud; de grijze stof kan stof en vuil aantrekken. Maar met een voorzichtige verzorging blijft de soundbar er piekfijn uitzien.

Hoewel de bouwkwaliteit topklasse is en het apparaat zeer stabiel staat, kan de keuze om het display bovenop te plaatsen wat onpraktisch zijn in specifieke opstellingen. Bovendien is er een zekere kwetsbaarheid voor de stoffen bekleding, maar dit is kenmerkend voor producten die voor een groot deel uit hun uiterlijk hun charme halen.

In het spectrum van geluidsbalken in de markt, zet dit apparaat van Harman Kardon zich zeker in de categorie van hoogwaardige producten. Het valt niet te ontkennen dat de Citation Multibeam 700 een soundbar is waar de consument trots op kan zijn, zowel qua aanzien als qua bouwstevigheid.

Kleine kanttekeningen zoals de soms te gevoelige touchbediening of het missen van een extra HDMI-ingang zijn zaken die nauwelijks afdoen aan de algehele positieve indruk. Het geheel van de Citation Multibeam 700 ademt kwaliteit, en ook al zijn er enkele praktische concessies, de meeste gebruikers zullen deze met plezier accepteren voor de stijl en performance die het apparaat biedt.

Samengevat, het ontwerp en de bouwkwaliteit van de Harman Kardon Citation Multibeam 700 laten een blijvend goede indruk achter en beloven een aantrekkelijke verbetering van de audio-ervaring in huis.

Installatie en gebruiksgemak

H.k. citation multibeam soundbar 3wapl5rgqjp4

Het uitpakken en installeren van de Harman Kardon Citation Multibeam 700 is ongekend eenvoudig. Deze slanke soundbar belooft niet alleen ruimtelijk geluid, maar ook een zorgeloze installatie. Met enkele handelingen heb ik de soundbar uit de doos, onder mijn televisie gepositioneerd en klaar voor de eerste testronde.

Allereerst, de meegeleverde handleiding is beknopt, maar in combinatie met de Google Home-app wijst alles zich vanzelf. De stappen zijn helder:

 • Plaats de soundbar op de gewenste locatie.

 • Sluit het apparaat aan op stroom en eventueel direct op de tv via HDMI ARC.

 • Download en open de Google Home-app op je smartphone.

 • Volg de aanwijzingen in de app om de soundbar aan je wifi-netwerk toe te voegen.

Het kan een enkele keer gebeuren dat de wifi-verbinding wat koppig doet, maar door de bluetooth-functionaliteit ben je nooit verstoken van je favoriete muziek. Verbinding maken met je smartphone of tablet gaat vlekkeloos en binnen no-time schalt je lievelingsplaylist door de kamer.

Echter, voor sommige gebruikers kan het koppelen via wifi wat lastig zijn, met name als de router van KPN wat kuren vertoont. Mijn advies? Blijf geduldig en herhaal de stappen indien nodig. Mocht je toch vastlopen, dan staat de klantenservice van Harman Kardon klaar om te assisteren.

Het aan de muur hangen van de soundbar is een fluitje van een cent dankzij de meegeleverde muurbeugels. Dit strakke design is niet alleen een lust voor het oog, maar bespaart ook kostbare ruimte op je tv-meubel.

Wat betreft gebruiksgemak, de ingebouwde Google Assistent is een handige feature voor het bedienen van je smart home. Alleen kan de assistent soms overijverig zijn en activeren bij geluiden van de tv. Mijn tip: demp de microfoon wanneer je dit niet gebruikt of bereid je voor op onbedoelde reacties.

Tijdens het gebruik merkte ik dat de soundbar naadloos integreert met mijn dagelijkse routine. Van ’s ochtends muziek aanzetten tot bij het avondeten het nieuws beluisteren – het apparaat is altijd klaar voor actie. Hierbij enkele ervaringen:

 • Schakelen tussen bronnen is gemakkelijk.

 • Het ingebouwde touchscreen display biedt directe controle, hoewel het niet altijd zichtbaar is vanaf de bank.

 • De geluidsinstellingen zijn via de app aan te passen, wat het leven net iets makkelijker maakt.

Mocht je tegen technische hindernissen aanlopen, zoals een haperende verbinding met de tv of problemen met Netflix, bedenk dan dat deze vaak te verhelpen zijn met een firmware-update of door een extra streaming dongle te gebruiken.

De geluidservaring van de Citation Multibeam 700 is krachtig en de bass is verrassend vol voor zo’n compact apparaat. Natuurlijk moet je geen wonderen verwachten; de surround beleving kan niet tippen aan een volledige home cinema set.

Kortom, voor gebruikers die op zoek zijn naar een soundbar met gemak en kwaliteit, is de Harman Kardon Citation Multibeam 700 een solide keuze. Hoewel er enkele kleine onvolkomenheden kunnen zijn, is mijn ervaring dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen.

Geluidservaring en functies

H.k. citation multibeam soundbar 3yqg8w6ylrl4

Wie klaar is voor een ruimtelijke geluidservaring thuis, zal de Harman Kardon Citation Multibeam 700 waarderen. Deze soundbar zorgt dat je favoriete films en series tot leven komen met een geluid dat bijna tastbaar door de kamer lijkt te gaan. Denk aan die dinosaurus uit Jurassic Park wiens gebrul nu daadwerkelijk voelt alsof hij naast je op de bank ploft.

Belangrijke pluspunten van deze soundbar zijn:

 • MultiBeam technologie zorgt voor een ruimtelijk geluid zonder extra speakers.

 • Koppeling met andere Citation speakers mogelijk voor een huisvullende ervaring.

 • Geïntegreerde Google Assistent voor handige spraakbediening.

 • Makkelijk schakelen tussen TV en muziekstreaming via bijvoorbeeld AirPlay of Spotify Connect.

 • Bluetooth connectiviteit als de wifi even niet meewerkt.

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Waar je bij de MultiBeam technologie een dieper stereo-effect verwacht, kan dit soms wat tegenvallen. Het geluid is prima, maar ware audiofielen zullen de complexiteit van een 5.1 opstelling missen. Bovendien zijn er gebruikers die audio dropouts ervaren, waarbij het geluid even wegvalt. Dit lijkt een vaker voorkomend probleem en hoewel het niet bij iedereen optreedt, is het iets om rekening mee te houden.

Er is ook kritiek op de Google Assistent, die niet volledig is uit te schakelen. Terwijl spraakbediening een voordeel zou moeten zijn, kan het verwarrend zijn als de assistent onbedoeld reageert op een tv-programma. Gelukkig zijn er manieren om dit te omzeilen, zoals het dempen van de microfoon, al doet dit afbreuk aan de ‘smart’ functionaliteit.

De bas van de soundbar is aanzienlijk voor een apparaat van dit formaat, maar voor de echte diepe tonen zal een externe subwoofer toch een welkome aanvulling zijn. Dit is iets om in overweging te nemen bij het inrichten van je thuisbioscoop.

Wat betreft gebruiksgemak scoort de soundbar hoog. Het aansluiten is, zodra je de nodige apps hebt geïnstalleerd, vaak een kwestie van ‘plug and play’. En voor wie houdt van minimalistisch design, de strakke stof en afwerking maken dit een mooie toevoeging aan het interieur.

Minder is dat de bijgeleverde optische kabel van matige kwaliteit lijkt te zijn – een kleine smet op een verder kraakhelder product. Misschien een klein detail, maar in een wereld waar de duivel vaak in de details zit, toch iets om even bij stil te staan.

Al met al biedt de Harman Kardon Citation Multibeam 700 een uitstekende balans tussen kwaliteit en gebruiksgemak, met een paar kleine kanttekeningen. Voor wie zichzelf wil trakteren op een verrijkte thuisbioscoopervaring, is dit een soundbar die zeker het overwegen waard is. En hoewel deze niet perfect is, laten de meeste eigenaars weten dat de positives de occasionele minpuntjes ruimschoots overstijgen.

Verbindingsopties en smart features

H.k. citation multibeam soundbar 7lgq3xalokjr

De Harman Kardon Citation Multibeam 700 is een soundbar die zich onderscheidt door zijn brede scala aan verbindingsopties. Of je nu een filmavondje plant met een groep vrienden of gewoon in je eentje wilt genieten van je favoriete muziek, deze soundbar lijkt aan alle connectiviteitsbehoeften te voldoen. De talloze positieve gebruikerservaringen en enkele kleine hobbels in de verbinding maken het plaatje compleet.

De MultiBeam 700 biedt verschillende manieren om jouw media af te spelen:

 • WiFi ingebouwd, voor stabiele streaming van hoogwaardige audiobestanden.

 • Bluetooth - gemakkelijk te koppelen voor direct streamen van je smartphone of tablet.

 • HDMI ARC (Audio Return Channel) - voor een schone en eenvoudige koppeling met je TV.

 • AirPlay en Spotify Connect integratie - voor gebruikersvriendelijke streamingopties.

 • Google Assistent - voor een slimme bediening met enkel je stem.

Perfect voor degenen onder ons die de voorkeur geven aan een strakke en draadloze opzet in de woonkamer. Maar let op: sommige gebruikers geven aan dat de wifi-verbinding met hun KPN-netwerk voor wat uitdagingen kan zorgen. Toch lijken dit uitzonderingen en is voor veel consumenten de draadloze verbinding een ware verademing.

Een gemis voor sommigen is dat het koppelen via de Google Home-app niet altijd soepel verloopt. Maar als je eenmaal door de eerste opzet heen bent, is de integratie met smart home platforms zoals Google Assistant en Apple HomeKit een grote plus. Je huis verandert algauw in een slimme commandocentrale, waar je met een eenvoudige stemopdracht je verlichting regelt of een afspeellijst start. Minder is dat het systeem soms onbedoeld reageert op achtergrondgeluiden van de TV, waardoor de Google Assistent de muziek onderbreekt – een puntje van irritatie dat hopelijk met een software-update verholpen zou kunnen worden.

De multiroom audio functionaliteit is fantastisch als je al andere Citation speakers hebt. Makkelijk kun je een naadloos web van geluid door het huis creëren. Echter, er zijn berichten over audio dropouts bij sommige tv-gebruikers, een kwestie die aandacht verdient van Harman Kardon.

Laten we de nadelen relativeren: voor een product zo rijk aan functies is het onvermijdelijk dat er iets minder smooth verloopt. Maar over het algemeen lijkt het erop dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de kritiekpunten. Het design mag aansprekend zijn, maar het is de cognitieve harmonie tussen verschillende apparaten en platformen die de Citation Multibeam 700 zo’n topper maken in zijn klasse.

In conclusie, met de Citation Multibeam 700 van Harman Kardon haal je niet alleen een soundbar met een uitstekende geluidskwaliteit in huis, maar ook een slimme hub die vrijwel alle hedendaagse technologie in je woonruimte met elkaar verbindt. Alhoewel er enkele technische kinkjes in de kabel kunnen voorkomen, staat dit product garant voor gemak en een ware audio-ervaring. De Multibeam 700 lijkt daarmee een solide keuze voor de moderne tech- en filmliefhebber.