Onze review van de Harman Kardon Citation Bar (2024)

Onze ervaring met de Harman Kardon Citation Bar: topklasse geluidskwaliteit, WiSA, Bluetooth, wifi en Google Assistant in een stijlvol design.
Auteur
Affiliatie
Jesse Visser

Cartesium

Publicatiedatum

30 december 2023

Inleiding

Harman kardon citation bar 1

De Harman Kardon Citation Bar is een soundbar die een combinatie van geavanceerde technologie, uitzonderlijke geluidskwaliteit en gebruiksgemak biedt voor ultieme geluid. Met ingebouwde wifi en Bluetooth voor draadloze streaming, naadloze spraakbediening via Google Assistant en overvloedige aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI ARC, biedt dit apparaat een volledig en rijk geluidsbeeld voor elke woonkamer.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Wifi ingebouwd Ja Bluetooth Ja
Breedte 115 cm Hoogte 6,2 cm
HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja Wifi ingebouwd Ja
Bluetooth Ja Breedte 115 cm
Hoogte 6,2 cm HDMI ARC (Audio Return Channel) Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Harman kardon citation bar 7 Harman kardon citation bar 10 Harman kardon citation bar 13 Harman kardon citation bar 14 Harman kardon citation bar 19 Harman kardon citation bar 20

Prijzen

Ontwerp en bouwkwaliteit

Harman kardon citation bar 2

Een eerste blik op de Harman Kardon Citation Bar in het stijlvolle grijs maakt direct indruk. Het ontwerp van deze soundbar gaat naadloos op in moderne interieurs en het strakke design schreeuwt kwaliteit uit. Een slimme mix van functionaliteit en stijl die het merk Harman Kardon eigen is. Echter, met een breedte van 115 cm is het wel belangrijk dat je voldoende ruimte voor of onder je TV hebt; iets om rekening mee te houden.

De bouwkwaliteit die we van Harman Kardon verwachten wordt wederom bewezen met de solide constructie van de Citation Bar. Met een gewicht van 4,1 kg voelt de soundbar aan als een stevig stuk techniek dat gemaakt is om lang mee te gaan.

De voornaamste kenmerken op het gebied van ontwerp en bouwkwaliteit zijn:

 • Gesofisticeerd grijs kleurenpalet dat bij vele woonstijlen past

 • Compacte afmetingen; een hoogte van 6,2 cm en diepte van 11,5 cm maken het een niet-opdringerig onderdeel van de kamer

 • Touch bedieningspaneel dat bijdraagt aan het minimalistische design

 • Ingangen en aansluitingen zijn discreet geplaatst

 • Stofvrije stofkap die iets toevoegt aan de esthetische waarde en tegelijkertijd de duurzaamheid

Natuurlijk is niet alles perfect. Zo moet je bijvoorbeeld de HDMI-kabel voor de beste geluidsverbinding apart aanschaffen. Voor zo’n premium product zou je verwachten dat dit gewoon inbegrepen is. Maar dit relatief kleine ongemak mag de pret niet drukken; de algehele kwaliteit compenseert ruimschoots.

Op het touch bedieningspaneel reageren met spraakopdrachten is een fluitje van een cent. Sommigen vinden dit misschien een gimmick tot je beseft hoe intuïtief dit kan zijn als je gewoon op de bank wilt blijven zitten en je omgeving niet wilt storen.

Kritische geesten merken op dat bij een product in deze prijsklasse, het ontbreken van hi-res audio ondersteuning een gemiste kans is. Toch heeft dit voor de gemiddelde gebruiker waarschijnlijk weinig effect op de algehele luisterervaring.

Het voelt alsof elk aspect van de Citation Bar zorgvuldig is doordacht. Van de Multiroom functies die het mogelijk maken om verschillende zones in huis te beheren, tot de WiSA technologie die de geluidskwaliteit waarborgt; het zit er allemaal in.

Tot slot, in een wereld waarin apparaten vaak een ingewikkeld installatieproces hebben, is het aangenaam dat de Harman Kardon Citation Bar vrij rechttoe rechtaan is. Koppel het aan je thuisnetwerk via wifi of Bluetooth en je bent klaar om te gaan. De gebruikte materialen voelen degelijk aan en men heeft duidelijk geïnvesteerd in een ontwerp dat niet snel zal vervelen. Al met al houdt de Citation Bar het evenwicht tussen functionaliteit en stijl vast met een geruststellende zwaarte die belooft dat het apparaat niet zomaar een voorbijgaande bevlieging is.

Geluidsprestaties en functies

Harman kardon citation bar 3

De Harman Kardon Citation Bar zet een nieuwe standaard voor soundbars met zijn indrukwekkende geluidskwaliteit en slimme functies. Het hart van deze soundbar wordt gevormd door de ingebouwde subwoofer, die voor een diepe en overtuigende bas zorgt. Dit effect wordt bijzonder merkbaar wanneer je films kijkt met intense actiescènes; het geluid voelt alsof je midden in de actie zit.

Wat de geluidsprestaties betreft, laat de Citation Bar weinig te wensen over. Hier zijn een paar belangrijke punten:

 • Geluidskwaliteit: De combinatie van de drie audio kanalen en één subwooferkanaal levert een heldere en ruimtelijke luisterervaring op. Zelfs zonder een aparte subwoofer produceert deze soundbar lage tonen die menig woonkamer vullen.

 • Surround sound: Met virtual surround sound technologie simuleert de Citation Bar een meerkanaals audio-ervaring. Ondanks dat het niet identiek is aan een fysiek meer-kanaals systeem, biedt het toch een verrijking voor het algehele geluid.

 • WiSA technologie: Bij gebruik van een Wi-Fi verbinding zorgt de WiSA technologie voor hoge kwaliteit draadloos geluid zonder interferentie of vertragingen.

Echter, niet alles is perfect. Omdat het een all-in-one unit is, kan de soundbar niet geheel tippen aan de prestaties van een volledige home cinema set met gescheiden componenten. Voor de echte audiofiel kan de afwezigheid van hi-res audio ondersteuning een minpunt zijn. Ook al is de geluidsweergave uitstekend, puur in termen van audiokwaliteit zijn er high-end alternatieven die mogelijk meer detail bieden.

De ingebouwde Google Chromecast en Google Assistant integratie tillen het gebruiksgemak naar een hoger niveau. Via spraakbesturing kun je niet alleen muziek aansturen, maar ook vragen stellen over de dagelijkse dingen zoals het weerbericht of je agenda. Dit maakt de Citation Bar een centraal punt in de moderne, slimme woonkamer waar je gemakkelijk verbinding maakt met andere smart-apparaten.

Verder uitbreiden naar een 5.1 home cinema geluidsopstelling is mogelijk door te verbinden met andere Citation speakers. Dit brengt meer diepte in de geluidservaring, hoewel het wel een extra investering vereist. Een potentieel nadeel is dat de geïntegreerde subwoofer het niet haalt bij de kracht van een grote, losstaande subwoofer - iets om rekening mee te houden als bas een essentieel onderdeel is van jouw luisterervaring.

Voor de dagelijkse luisteraar biedt de Harman Kardon Citation Bar veel. Het produceert geluid dat krachtig genoeg is om de meeste woonkamers te vullen en heeft functies die naadloos integreren in het slimme huishouden. Het kan zijn dat de meest kritische luisteraars niet volledig tevreden zijn, maar in deze prijsklasse biedt de Citation Bar een mooie balans tussen functies, kwaliteit en gebruiksgemak. Het belangrijkste is dat deze soundbar het luisteren naar je favoriete media rijker en voller maakt, wat de eventuele beperkingen voor de meeste gebruikers meer dan goedmaakt.

Gebruiksgemak en connectiviteit

Harman kardon citation bar 4

In de wereld van slimme soundbars is gebruiksgemak vaak een dealbreaker. De Harman Kardon Citation Bar levert op dit gebied een indrukwekkende ervaring. Het apparaat is uitgerust met wifi en Bluetooth, wat naadloze streaming en bediening van je muziek mogelijk maakt. Gemak is duidelijk de sterkste troef van deze soundbar.

Je verbindt de Citation Bar moeiteloos met je smartphone, tablet of laptop. De ingebouwde Google Assistant biedt een toegevoegde laag van interactiviteit en controle:

 • Geluid aanpassen zonder de afstandsbediening te gebruiken? Geen probleem.

 • Schakelen tussen favoriete nummers met een simpele stemopdracht? Zo gepiept.

 • Informatie over het weer of je agenda opvragen? Vraag maar raak.

Het instellen van de verbinding via wifi of Bluetooth gaat vlot en zonder veel kopzorgen. Dankzij de Google Chromecast is het streamen van diensten als Spotify eenvoudig en direct. De echte magie begint echter bij het samenbrengen van de soundbar met andere Citation speakers om een 5.1 home cinema geluidsopstelling te creëren, wat een royale boost geeft aan de beleving van films en muziek.

Hoewel de soundbar geweldig werkt binnen het Harman Kardon ecosysteem, is het jammer dat voor de verbinding met je TV wel een extra HDMI kabel moet worden aangeschaft. Dat gezegd hebbende houdt de HDMI ARC (Audio Return Channel) de verbinding met je TV strak en eenvoudig, wat zorgt voor uitstekende geluidskwaliteit en minder kabelwarboel.

De Citation Bar biedt ook multiroom audio mogelijkheden, ideaal voor de muziekliefhebbers die in elke kamer van hun huis willen genieten van hun favoriete nummers. Je kunt verschillende zones afzonderlijk of tegelijk bedienen. De compatibiliteit met meerdere streamingdiensten, zoals AirPlay en Spotify Connect, is nog een bonuspunt dat niet mag worden genegeerd. Hierdoor is het mogelijk om muziek vanuit vrijwel elke bron te streamen.

Helaas is er geen ondersteuning voor Hi-res audio, wat voor hardcore audiofielen misschien een minpunt zou kunnen zijn. Maar laten we wel wezen, de geluidskwaliteit die deze bar biedt, is voor de gemiddelde gebruiker ruim voldoende en wordt als ‘uitstekend’ ervaren.

Een ander klein nadeel is dat de soundbar geen USB-aansluiting heeft, wat beperkt in het direct afspelen van media vanaf externe opslag. Toch, met de DLNA ondersteuning en netwerkaansluiting zijn er genoeg opties voor de meeste gebruikers om hun media te bereiken en te streamen.

Samenvattend, de Harman Kardon Citation Bar is een slimme keuze voor mensen die op zoek zijn naar gebruiksgemak en veelzijdige connectiviteitsopties in een stijlvol jasje. De geluidskwaliteit en bouw zijn topklasse en de kleine tekortkomingen worden snel over het hoofd gezien wanneer je het gemak en de functionaliteit ervan in je dagelijks gebruik ervaart. Met z’n intuïtieve bediening en integratie in slimme huissystemen is het een soundbar die zeker de moeite waard is.

Samenvatting en conclusie

Harman kardon citation bar 5

Na een periode van uitgebreid testen, is het duidelijk dat de Harman Kardon Citation Bar een soundbar is die de verwachtingen op veel vlakken overtreft. Deze moderne luidspreker zet een nieuwe standaard voor wat we van thuisaudio mogen verwachten, zonder daarbij veel ruimte in beslag te nemen.

Niet alleen is deze soundbar uitgerust met ingebouwde wifi en Bluetooth functionaliteiten, het apparaat is ook nog eens spraakgestuurd dankzij Google Assistant. Hiermee is de bediening van muziek, informatie vergaren over het weer en toegang krijgen tot je agenda moeiteloos geworden. De toevoeging van een ingebouwde subwoofer garandeert dat je van diepe en rijke basgeluiden geniet, zonder dat er een aparte subwoofer nodig is die ruimte inneemt in je woonkamer.

Laten we eens kijken naar een aantal kernaspecten van de Citation Bar:

 • Ingebouwde subwoofer voor indrukwekkende basprestaties.

 • Google Chromecast mogelijkheid maakt streamen een koud kunstje.

 • Multiroom ondersteuning voor een huisvullend geluidssysteem.

 • WiSA technologie voor topkwaliteit geluid zonder verlies over wifi.

 • HDMI ARC voor een eenvoudige verbinding met je TV.

Hoewel deze voordelen overtuigend zijn, zijn er ook kleine minpunten die aandacht behoeven. Zo moet de HDMI-kabel, voor de beste geluidskwaliteit, apart aangeschaft worden en is er geen ondersteuning voor Hi-res audio. Dit zijn punten die de audiofiel misschien niet over het hoofd ziet, maar voor de gemiddelde gebruiker wegen de positieve kenmerken veel zwaarder.

De geluidskwaliteit die aangeboden wordt, is van topklasse en volgens klanten ‘uitstekend’. Met de ondersteuning van geluidssystemen als DTS en Dolby Digital, en het aanbieden van virtual surround sound, waan je je in een thuisbioscoop. Het is natuurlijk niet te vergelijken met een volwaardig 5.1 systeem, maar Harman Kardon maakt dit meer dan goed met de kwaliteit die de Citation Bar weet te leveren.

Als het gaat om het ‘smart’ aspect, stelt de Citation Bar niet teleur. Met de integratie van Google Assistant, Spotify Connect en AirPlay, wordt deze soundbar een centraal onderdeel van je slimme huis. Ook het gebruiksgemak van bedienen via verschillende apps, maakt dit product toegankelijk voor iedereen met een smartphone.

Een ander voordeel van dit apparaat is dat je oude apparaat gratis retour kan via de winkel waar je de soundbar hebt gekocht. Dit toont aan dat naast de kwaliteit van het product zelf, ook de dienstverlening en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Samengevat, de Harman Kardon Citation Bar is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige, veelzijdige en ruimtebesparende soundbar. Hoewel het ontbreken van Hi-res audio en de noodzaak om een HDMI-kabel apart te kopen kleine nadelen zijn, vallen deze bijna in het niet bij de reeks aan features en de kwaliteit van het geluid dat dit systeem te bieden heeft. Voor een soundbar die moeiteloos in het dagelijks leven integreert en je luisterervaring verrijkt, is de Citation Bar een geduchte concurrent in zijn prijsklasse.