Mijn strijkervaring met de Tefal FV6872 Smart Protect Plus (2023)

De Tefal FV6872 stoomstrijkijzer: automatische temperatuur- en stoomaanpassing voor zorgeloos strijken. Krachtig, energiebesparend en veilig.
Auteur
Affiliatie
Maria de Waal

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Tefal fv6872 smart protect plus 1

De Tefal FV6872 Smart Protect Plus is uitgerust met een automatisch temperatuursysteem en krachtige stoomafgifte, ervoor zorgend dat elke strijkbeurt met gemak en precisie verloopt. Daarnaast zorgt de duurzame Durilium AirGlide Autoclean-strijkzool voor een soepele glijbeweging over alle soorten stoffen en een ingebouwd antikalksysteem houdt de stoomgaatjes vrij van kalkafzetting.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type strijkijzer Stoomstrijkijzer Antikalksysteem Reinigingsprogramma
Stoomproductie stoomstoot 260 g/m Automatisch uitschakelen Ja
Hervulbaar tijdens gebruik Nee Type strijkijzer Stoomstrijkijzer
Antikalksysteem Reinigingsprogramma Stoomproductie stoomstoot 260 g/m
Automatisch uitschakelen Ja Hervulbaar tijdens gebruik Nee

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Tefal fv6872 smart protect plus 14 Tefal fv6872 smart protect plus 3 Tefal fv6872 smart protect plus 12 Tefal fv6872 smart protect plus 10 Tefal fv6872 smart protect plus 4

Gebruiksgemak zonder instellingen

Tefal fv6872 smart protect plus 2

Het gemak waarmee de Tefal Smart Protect Plus strijkijzer de klus klaart, is ronduit indrukwekkend. Zonder ook maar een vinger te hoeven uitsteken naar temperatuurknoppen of stoominstellingen, kun je direct aan de slag. Geen gedoe met het na- of opzoeken van de juiste instellingen per stofsoort, het ijzer bepaalt dit geheel zelf.

De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Intuïtieve temperatuuraanpassing: Automatisch de juiste hitte voor elke stof.

 • Stoom op maat: Krachtige stoomstoten waar nodig, zonder extra handelingen.

 • Eenvoudig in gebruik: Zonder complexe instellingen voor een zorgeloze strijkervaring.

Een van de zeldzame gemakken in deze haastige wereld is een apparaat dat echt met je meedenkt en de Tefal FV6872 doet dat op slimme wijze. Je pakt het op, strijkt er soepel mee over je hemden, jurken of broeken en voor je het weet, ligt de stapel keurig gladgestreken was klaar. Een leuke bijkomstigheid is de ecostand, die aantoont dat de makers ook gedacht hebben aan de energierekening en het milieu.

Uiteraard is geen enkel apparaat perfect. Het waterreservoir is aan de kleine kant en bij een grote strijkbeurt zul je merken dat je tussendoor even moet bijvullen. Dit kan als een klein nadeel worden ervaren, maar laten we eerlijk zijn: het geeft je een kort moment om even te pauzeren en misschien een slok van je koffie te nemen.

Sommige gebruikers melden dat het strijkijzer neigt naar lekken, wat watervlekken op de kleding kan achterlaten. Hoewel dit frustrerend kan zijn, blijken deze vlekken vaak snel op te drogen en de overkoepelende strijkervaring blijft positief.

Het strijkijzer heeft een modern en kleurrijk ontwerp wat het ook leuk maakt om ernaar te kijken, zelfs als het gewoon op de strijkplank staat te wachten op de volgende strijkbeurt. Het is een apparaat dat balanceert tussen kwaliteit en stijl.

De automatische uitschakelfunctie kan worden gezien als een redder in nood. Mocht je het huis verlaten en twijfelen of je het strijkijzer wel uit hebt gezet, dan neemt deze slimme functie alle zorgen weg. Deze functie draagt ook bij aan de veiligheid van het huishouden; een belangrijk aspect voor vele gebruikers.

Kortom, de Tefal FV6872 Smart Protect Plus biedt een gebruiksgemak dat we in de moderne huishouding niet meer gewend zijn. Het apparaat neemt veel werk uit handen en maakt strijken bijna, durf ik te zeggen, plezierig. Een kleine tip voor de gebruikers: experimenteer met de verschillende functies om de veelzijdigheid van dit toestel volledig te benutten.

De nadelen wegen nauwelijks op tegen het gemak dat je ervoor terugkrijgt. De Tefal FV6872 Smart Protect Plus is, samengevat, een sterk staaltje technologie dat ervoor zorgt dat je wasgoed er moeiteloos tiptop uitziet.

Prestaties en efficiëntie

Tefal fv6872 smart protect plus 3

Prestaties en efficiëntie staan voorop bij de Tefal FV6872 Smart Protect Plus . Met dit stoomstrijkijzer behoren zorgen over de juiste temperatuurinstellingen tot het verleden. Het apparaat past namelijk automatisch zowel temperatuur als stoomproductie aan, afhankelijk van het materiaal dat gestreken wordt. Hierdoor is het risico op beschadiging van je favoriete kledingstukken minimaal, en dat is een enorm pluspunt voor degenen onder ons die gemak hoog in het vaandel hebben staan.

Laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijkste kenmerken die deze efficiëntie verder ondersteunen:

 • Auto-aanpassing van temperatuur en stoom voor verschillende stoffen

 • Stoomstoot van maar liefst 260 gram per minuut voor het aanpakken van hardnekkige kreukels

 • Ingebouwde druppelstop om waterlekken te voorkomen

 • Automatische uitschakelfunctie voor extra veiligheid

Gebruikerservaringen tonen aan dat de gladde strijkzool en het goede stoomvermogen gewaardeerd worden. Voornamelijk de functie waarbij het strijkijzer zichzelf instelt op verschillende stoffen, wordt gezien als een revolutionaire stap voorwaarts in strijktechnologie. Bovendien ligt het strijkijzer prettig in de hand, wat het strijken een stuk aangenamer maakt.

Aan de andere kant wordt opgemerkt dat het strijkijzer relatief veel water verbruikt en dat sommige gebruikers de handleiding wat onduidelijk vinden, met name over het ontkalken. Echter, wanneer je de ecostand gebruikt, verbruikt de Tefal FV6872 Smart Protect Plus 20% minder energie, wat ook het waterverbruik ten goede komt.

Hoewel enkele gebruikers melden dat het apparaat niet altijd heet genoeg wordt en dat er ondanks de druppelstop toch water kan lekken, blijken dit geïsoleerde ervaringen. De meeste reviews spreken van een sterke stoomproductie en een krachtige strijkervaring, zelfs bij een lagere temperatuurinstelling. Dit duidt op individuele verschillen in verwachtingen en ervaringen, maar overheerst het positieve sentiment.

De stoomtip is een handig hulpmiddel bij lastig bereikbare plekken, zoals rondom knopen en boorden. De opwarmtijd van slechts 40 seconden vergroot de efficiëntie verder, omdat je snel aan de slag kan. Het feit dat het apparaat niet hervulbaar is tijdens gebruik, wordt door sommigen als een minpunt ervaren, maar door de snelle opwarmtijd en het krachtige strijkvermogen lijkt dit slechts een klein ongemak.

Door deze aspecten te relativeren, kunnen we stellen dat de Tefal FV6872 Smart Protect Plus grote stappen zet op het gebied van moderne strijktechnologie. Het biedt een gestroomlijnde strijkervaring waarin efficiëntie en prestaties hand in hand gaan. Kortom, de Tefal FV6872 Smart Protect Plus toont aan dat zelfs de vervelende huishoudelijke taak van strijken aanzienlijk vereenvoudigd kan worden met de juiste apparatuur, zonder in te hoeven boeten op het eindresultaat.

Ontwerp en ergonomie

Tefal fv6872 smart protect plus 4

Het ontwerp van de Tefal FV6872 Smart Protect Plus strijkijzer springt direct in het oog. De ergonomie is duidelijk een sleutelfactor geweest bij de ontwikkeling van dit apparaat. Met zijn afgeronde handvat en een gewicht van slechts 1,3 kg ligt dit strijkijzer gemakkelijk in de hand. Je merkt dat er nagedacht is over hoe je urenlang kunt strijken zonder kramp of vermoeidheid in de pols.

De meerkleurige afwerking maakt dit apparaat niet alleen functioneel, maar ook een moderne toevoeging aan het huishouden. De druppelstop functie, die in de meeste gevallen watervlekken op kleding voorkomt, laat zien dat dit strijkijzer is ontworpen met oog voor de gebruikelijke strijkperikelen.

Hier zijn de kenmerkende eigenschappen van het ontwerp:

 • Ergonomische handgreep: voor extra comfort tijdens het strijken.

 • Lichtgewicht: met slechts 1,3 kg gemakkelijk te hanteren en ideaal voor langdurig gebruik.

 • Snelle opwarmtijd: in slechts 40 seconden klaar voor gebruik.

 • Temperatuur- en stoomkeuze: automatisch geregeld, wat giswerk uitsluit.

Hoewel de Tefal FV6872 Smart Protect Plus in veel opzichten indruk maakt, heeft de ergonomie een mindere kant. Sommige gebruikers melden dat het strijkijzer soms aan de zwaar aanvoelende kant is, vooral bij het verticaal stomen van gordijnen of bij het strijken van grotere hoeveelheden wasgoed. We moeten echter relativeren, want het verschil in gewicht vergeleken met andere stoomstrijkijzers is minimaal. Het is eerder een kwestie van wennen dan een werkelijk obstakel.

Een ander punt van discussie is de grootte van het waterreservoir. Hoewel 0,27 liter voldoende lijkt voor gewone strijksessies, kan het bij grotere wasbeurten nodig zijn het reservoir bij te vullen. Dit kan gezien worden als een klein ongemak, maar tegelijkertijd biedt het dynamische stoomsysteem met een continue productie van 40 gram per minuut en een stoomstoot van 260 g/m een dusdanig efficiënte strijkervaring dat de tijdswinst het extra bijvullen ruimschoots compenseert.

De afmetingen van het apparaat - met een diepte van 31 cm, een breedte van 13 cm en een hoogte van 16 cm - geven het strijkijzer een stevige basis. Hierdoor blijft het stabiel op de strijkplank staan, zelfs als je even wegloopt om een nieuw kledingstuk te pakken.

Tot slot is het vermeldenswaard dat de Tefal FV6872 Smart Protect Plus energie-efficiëntie serieus neemt. De ecostand zorgt voor een lager energieverbruik zonder in te leveren op prestaties, wat te waarderen valt in een tijd waarin duurzaamheid en kostenbesparing belangrijker zijn dan ooit.

Met de combinatie van slim design en praktische ergonomie, maakt de Tefal FV6872 Smart Protect Plus strijken een stuk aangenamer. Eventuele minpunten worden grotendeels opgevangen door het gemak en de goede prestaties die dit apparaat biedt. Het is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een gebruiksvriendelijk strijkijzer dat zijn werk doet zonder veel gedoe.

Autonomie en onderhoud

Tefal fv6872 smart protect plus 5

De Tefal FV6872 Smart Protect Plus laat zien dat eenvoud en technologie hand in hand gaan. Met dit strijkijzer is het adieu tegen het constant aanpassen van temperaturen en welkom gemak en betrouwbaarheid. Maar hoe zit het met de autonomie en het onderhoud van dit apparaat?

Hét speerpunt van de Tefal FV6872 is zonder twijfel zijn automatische temperatuurregeling. Het strijkijzer past zichzelf aan de stof aan, wat naadloos aansluit bij het wisselende textiel van hedendaagse garderobes. Een spijkerbroek of een zijden blouse? De Tefal FV6872 draait er zijn ‘zool’ niet voor om.

Onderhoud kan bij stoomstrijkijzers nog weleens een punt van ergernis zijn, maar bij dit model komt men ermee weg door het gebruiksgemak:

 • Antikalksysteem: Het ingebouwde reinigingsprogramma houdt de boel schoon.

 • Druppelstop: Hoewel sommige gebruikers waterdruppels rapporteren, minimaliseert deze functie de kans op vlekken aanzienlijk.

 • Ecologische modus: Zuinig omgaan met energie is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het apparaat zelf.

Een aandachtspunt is wel dat de FV6872 een aardige hoeveelheid water verbruikt. Dit is inherent aan de hoeveelheid stoom die het kan produceren, dus regelmatig bijvullen behoort tot de rituelen. Wat betreft onderhoud, zal men wel moeten wennen aan het reinigingsprogramma, wat enige studie (lees: even de handleiding induiken) vergt.

De autonomie strekt zich ook uit tot de veiligheidsaspecten van de strijkbout. Zo schakelt deze automatisch uit als je hem even vergeet. Een uitkomst voor de verstrooide strijker die haastig de deur uit gaat!

Wat dit strijkijzer karakteriseert is een soort ‘zaakwaarnemer’ voor jouw kleding. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw favoriete kledingstukken ten prooi vallen aan een verkeerd ingestelde temperatuur. Dit gemak komt natuurlijk met een tegenprijs; de puristen die controle willen over elke stoomstoot en temperatuurgraad, kunnen zich wat buitengesloten voelen. Echter, voor velen weegt het gemak van “instellen en vergeten” ruimschoots op tegen dit gemis.

Tot slot, de Tefal FV6872 is een interessante keuze voor hen die een hekel hebben aan de administratie van het strijkijzerinstellingen. Hij glijdt soepel over kreuken heen met voldoende stoom en een slimme technologie die de gok uit het huishouden haalt. Natuurlijk, zoals bij elk apparaat zijn er kleine minpuntjes, maar bij deze strijkbout verdwijnen de meeste ‘kreukels’ door de strijkbout zelf. Het strijken wordt zowat een ‘no-brainer’, en dat mag bij deze moderniteiten ook wel eens gezegd worden!