Een strijkijzer kopen en gebruiken: Meestgestelde vragen

Alles over het kopen en gebruiken van een strijkijzer in 2024: soorten, temperatuur, kleding en stoffen, schade, prijzen, effectiviteit, onderhoud, beoordelingen en meer.
Publicatiedatum

17 januari 2023

Introductie

Strijkijzer

Op zoek naar een nieuw strijkijzer? In deze handleiding gaan wij in op de meestgestelde vragen hierover.

Een strijkijzer wordt gebruikt om kreukels uit kleding te verwijderen. Het bestaat uit een vlakke metalen plaat die wordt verwarmd en waarmee je over een kledingstuk heen gaat om kreuken te verwijderen. De plaat kan worden verwarmd met behulp van elektriciteit of gas, afhankelijk van het type strijkijzer. Voor degenen die op zoek zijn naar een modern, efficiënt model, bekijk onze recensie van het Tefal Easygliss Plus FV5735 stoomstrijkijzer, een topkeuze voor gladde resultaten in 2023.

Een strijkbout heeft vaak ook een waterreservoir waaruit het stoom produceert, wat kan helpen om kreuken te verwijderen uit stoffen die moeilijker te strijken zijn. Sommige strijkijzers hebben ook andere functies, zoals een antikalkfunctie of een verticale stoomfunctie, die kan helpen om het strijkijzer gemakkelijker en efficiënter te gebruiken. In deze handleiding gaan we op deze zaken verder in en behandelen we de meestgestelde vragen die mensen hierover hebben in 2023.

Prijzen

Waar moet je op letten bij het kiezen van een strijkijzer?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een strijkijzer:

 • Strijkwensen: Bepaal eerst wat voor soort kleding je het meest strijkt en wat voor soort strijkijzer daar het beste voor geschikt is. Als je bijvoorbeeld vaak zware stoffen zoals denim of linnen strijkt, kan een strijkbout met een hoge wattage en een stoomfunctie handig zijn.

 • Extra functies: Bepaal welke extra functies je wilt of nodig hebt in een strijkijzer. Zoek bijvoorbeeld naar een strijkijzer met een antikalkfunctie als je in een hard watergebied woont, of kies voor een strijkijzer met een zelfreinigende functie als je weinig tijd hebt om het strijkijzer na gebruik schoon te maken.

 • Type stof: Zoek naar een strijkijzer dat geschikt is voor het type stof dat je het meest strijkt. Sommige strijkijzers zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor fijne stoffen, terwijl andere juist meer geschikt zijn voor dikkere stoffen.

 • Stoomfunctie: Als je van plan bent om veel kleding met stoom te strijken kan een goede stoomfunctie handig zijn. Zoek naar een strijkijzer met een hoge stoomoutput en een geïntegreerde sproeikop.

 • Vermogen: Een strijkijzer met een hoog vermogen zal sneller opwarmen en kan sneller kreuken verwijderen.

 • Gewicht: Een zwaarder strijkijzer kan makkelijker over het kledingstuk heen glijden, maar kan ook de arm snel vermoeien.

 • Plaattype: Zoek naar een strijkijzer met een gladde plaat, zoals een keramische of een titanium plaat. Dit kan helpen om het strijkijzer gemakkelijker over het kledingstuk heen te laten glijden en om schade aan kleding te voorkomen.

 • Waterreservoir: Kies een strijkijzer met een grote watertank als je van plan bent om veel kleding met stoom te strijken, zodat je niet steeds het waterreservoir hoeft te vullen.

 • Accessoires: Nuttige accessoires, zoals een strijkzool of een strijkplankhoezen, kunnen het strijken vermakkelijken en de levensduur van het apparaat verlengen.

 • Opwarmtijd: Een korte opwarmtijd is handig als je niet veel tijd wilt besteden aan het voorverwarmen van het apparaat.

 • Kabellengte: Zoek naar een strijkijzer met een lange kabel als je van plan bent om het apparaat op een afgelegen locatie te gebruiken waar een stropcontact niet direct in de buurt is.

 • Opbergmogelijkheden: Zoek naar een strijkijzer met een opbergvak of een opbergstand als je van plan bent om het apparaat op te bergen wanneer je het niet gebruikt.

 • Merk en garantie: Dit spreekt voor zich maar kijk naar de garantie die wordt aangeboden door het merk. Dit kan helpen om te bepalen of het merk betrouwbaar is en hoe goed de klantenservice is als er problemen zijn met het strijkijzer.

 • Budget en prijs: Bedenk hoeveel je bereid bent te besteden aan een strijkijzer. Er zijn strijkijzers in alle prijsklassen beschikbaar, dus het is belangrijk om te bepalen wat je budget is voordat je gaat winkelen. Houd er wel rekening mee dat je vaak krijgt wat je betaalt: goedkopere strijkijzers zullen waarschijnlijk niet dezelfde kwaliteit en duurzaamheid bieden als duurdere strijkijzers.

Welke soorten strijkijzers zijn er en waarin verschillen ze?

Er zijn verschillende soorten strijkijzers op de markt, elk met specieke kenmerken en voor- en nadelen. Hieronder staan een aantal populaire soorten:

Stoomstrijkijzer

Een strijkijzer met een stoomfunctie kan helpen om kreuken uit de stof te verwijderen door middel van hete stoom. Deze strijkijzers komen in twee verschillende varianten: met en zonder een stoomgenerator. Strijkijzers met een stoomgenerator hebben een aparte eenheid die de stoom produceert, terwijl strijkijzers zonder stoomgenerator de stoom rechtstreeks vanuit het strijkijzer produceren.

Stoomgeneratorstrijkijzers hebben vaak een grotere watertank en een langere stoomsnoer, wat betekent dat je meer bereik hebt tijdens het strijken. Ze zijn vaak krachtiger en produceren meer stoom dan dampstrijkijzers, wat betekent dat ze geschikter zijn voor het verwijderen van hardnekkige kreuken uit zware stoffen. Ze zijn ook meestal duurder dan dampstrijkijzers omdat ze meer onderdelen en geavanceerdere technologie bevatten.

Dampstrijkijzer

Een dampstrijkijzer is een soort stoomstrijkijzer, maar produceert een fijnere, krachtigere stoom dan een normaal stoomstrijkijzer. Dit kan handig zijn als je lastig te strijken stoffen hebt, zoals synthetische stoffen of stoffen met veel kreuken. Dampstrijkijzers zijn compacter en lichter dan stoomgeneratorstrijkijzers, wat betekent dat ze gemakkelijker vast te houden, te vervoeren (op reis) en op te bergen zijn.

Droogstrijkijzer

Een droogstrijkijzer is een strijkijzer zonder stoomfunctie en wordt gebruikt om kleding te strijken zonder gebruik te maken van water. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld kleding wilt strijken die niet tegen water kan of als je geen stoomfunctie nodig hebt.

Reisstrijkijzer

Klein reisstrijkijzer

Een reisstrijkijzer is een kleiner, compact strijkijzer speciaal ontworpen voor gebruik tijdens het reizen. Deze strijkijzers zijn vaak licht van gewicht en hebben een kleiner formaat dan traditionele strijkijzers, wat het gemakkelijker maakt om ze mee te nemen in een koffer.

Welk type strijkijzer is het beste voor katoenen kleding?

Katoenen kleding is een van de meest voorkomende materialen in kleding en vereist meestal een temperatuur van ongeveer 150-200°C om te strijken. Een strijkijzer met een instelbare temperatuur kan hierbij behulpzaam zijn, zodat je de juiste temperatuur voor het type stof kan instellen.

Daarnaast kan het ook handig zijn om te zoeken naar een strijkijzer met een stoomfunctie, aangezien deze kan helpen om kreuken uit katoenen kleding te verwijderen. Een strijkijzer met een grote watertank kan ook handig zijn, aangezien dit betekent dat je minder vaak het waterreservoir hoeft te vullen tijdens het strijken.

Hoeveel watt heeft een goed strijkijzer nodig?

Strijkijzer in het stopcontact

De wattage van een strijkijzer is een indicatie over hoe snel het strijkijzer opwarmt en hoe krachtig het is. Een strijkijzer met een hoge wattage zal sneller opwarmen en kan mogelijk beter kreukels uit stevigere stoffen verwijderen.

Een strijkijzer met een wattage van ongeveer 2000-2500 watt is over het algemeen voldoende voor het meeste huishoudelijke gebruik. Als je echter vaak zwaardere stoffen zoals denim of linnen strijkt, kan een strijkijzer met een nog hogere wattage handig zijn.

Waarom is het belangrijk om een strijkijzer met een antikalkfunctie te kopen?

Een antikalkfunctie kan helpen om te voorkomen dat kalkaanslag zich ophoopt in het strijkijzer, wat kan leiden tot slechte prestaties en een verkorte levensduur van het apparaat. Kalkaanslag kan zich ophopen in het waterreservoir en de stoomkamer van het strijkijzer, wat kan leiden tot minder efficiënte stoomproductie en een minder soepele glijdende zool.

Een strijkijzer met een antikalkfunctie kan helpen om kalkaanslag te verminderen door middel van speciale filters of een zelfreinigende functie. Dit kan ervoor zorgen dat het strijkijzer langer meegaat en beter presteert, wat op de lange termijn geld kan besparen.

Als je in een gebied woont met hard water, kan het extra belangrijk zijn om een strijkijzer met een antikalkfunctie te kopen, aangezien hard water een hogere concentratie kalk bevat die zich sneller ophoopt in het apparaat.

Kan ik een strijkijzer gebruiken zonder stroom?

In het algemeen kan een strijkijzer niet worden gebruikt zonder stroom. Strijkijzers werken door middel van elektriciteit om het water te verwarmen en stoom te produceren, dus zonder stroom kan het apparaat niet werken.

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Sommige strijkijzers hebben bijvoorbeeld een opzetstuk voor het strijken van ritsen of knopen, dat kan worden gebruikt zonder stroom. Dit opzetstuk is meestal opgeladen met een oplaadbare batterij, zodat je het kunt gebruiken zonder toegang tot een stopcontact.

Wat is de juiste temperatuur om mee te strijken?

Katoenen kleding dat wordt gestreken met een strijkijzer

De juiste temperatuur om mee te strijken hangt af van het type stof en het kledingstuk dat je gaat strijken. Sommige stoffen zijn gevoeliger voor hitte en kunnen beschadigen als je een te hoge temperatuur gebruikt, terwijl andere stoffen juist een hogere temperatuur nodig hebben om kreuken te verwijderen.

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van verschillende stoffen en de juiste temperatuur om mee te strijken:

 • Katoen: 150-200 graden Celsius
 • Linnen: 150-200 graden Celsius
 • Polyester: 150-180 graden Celsius
 • Acetaat: 150 graden Celsius
 • Triacetaat: 150 graden Celsius
 • Rayon: 150 graden Celsius
 • Zijde: 150 graden Celsius
 • Wol: 150 graden Celsius

Houd er rekening mee dat dit slechts algemene richtlijnen zijn en dat het altijd aanbevolen is om de wasvoorschriften op het kledingstuk te raadplegen voordat je begint. Sommige kledingstukken vergen wellicht een specifieke behandeling of zijn alleen geschikt voor handwas.

Welke functies moet ik naar kijken in een strijkijzer?

Hieronder geven we een aantal voorbeelden van populaire functies die vaak worden aangeboden in strijkijzers:

 • Verticale stoomfunctie: Hiermee kan je kleding strijken terwijl het aan een hangertje is opgehangen, zoals een jas of een jurk. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld kreuken uit moeilijk te bereiken plekken wilt verwijderen, zoals rond mouwen of kraagjes.

 • Antikalkfunctie: Dit helpt om kalkaanslag te verwijderen uit het waterreservoir van het strijkijzer. Kalkaanslag kan zich ophopen in het apparaat en kan ervoor zorgen dat het minder efficiënt werkt of dat er problemen ontstaan.

 • Automatische uitschakelfunctie: Hiermee schakelt het strijkijzer zichzelf uit als het een bepaalde tijd niet in gebruik is. Dit kan helpen om te voorkomen dat het apparaat per ongeluk aan blijft staan en om het energieverbruik te verminderen.

 • Temperatuurregeling: Hiermee kan je de temperatuur van het strijkijzer in stellen, zodat je het op de juiste temperatuur kunt gebruiken voor het type stof dat je gaat strijken.

 • Watertank: Dit is een waterreservoir waaruit het strijkijzer stoom produceert. Zoek naar een strijkijzer met een grote watertank als je veel kleding met stoom wilt strijken, zodat je niet steeds het waterreservoir hoeft bij te vullen.

 • Dampboost: Dampboost produceert extra stoomkracht om hardnekkige kreuken te verwijderen. Dit kan handig zijn als je met dikkere stoffen werkt of als je kleding heeft met diepe kreuken.

 • Draaibaar snoer: Deze functie maakt het mogelijk om het snoer van het strijkijzer te draaien, wat kan helpen om kabels tijdens het strijken uit de weg te houden.

Strijkijzer met een gevouwen snoer
 • Opslagstand: Dit maakt het mogelijk om het strijkijzer rechtop op te bergen, wat kan helpen om ruimte te besparen en om het apparaat beter te beschermen tegen bes

 • Ceramische plaat: Deze plaat maakt gebruik van een gladde, keramische plaat in plaats van een metalen plaat. Dit kan helpen om het strijkijzer gemakkelijker over het kledingstuk heen te laten glijden en om beschadiging te voorkomen.

 • Anti-druppelsysteem / Anti-lek: Dit systeem voorkomt dat er waterdruppels op het kledingstuk terechtkomen tijdens het strijken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld kleding strijkt met fijne stoffen of als je wilt voorkomen dat er vlekken ontstaan.

 • Uitneembaar waterreservoir: Dit maakt het mogelijk om het waterreservoir van het strijkijzer te verwijderen, wat kan helpen om het apparaat makkelijker te vullen en te ontkalken.

 • Zelf-reiniging: Deze functie maakt gebruik van een zelfreinigend systeem om kalkaanslag te verwijderen uit het strijkijzer. Dit kan helpen om het apparaat efficiënter te laten werken en om problemen te voorkomen.

 • Stoomstop: Een stoomstop stelt je in staat om de stoomfunctie van het strijkijzer uit te schakelen als je dat wilt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een kledingstuk wilt strijken dat niet bestand is tegen stoom, of als je wilt voorkomen dat er teveel stoom vrijkomt tijdens het strijken.

 • Anti kalk: De anti kalk functie helpt om kalkaanslag te verwijderen uit het strijkijzer. Dit kan helpen om het apparaat efficiënter te laten werken en om problemen te voorkomen.

 • Continu stoom: Hiermee produceert het apparaat continu stoom tijdens het strijken, wat kan helpen om kreuken snel te verwijderen. Zoek naar een strijkijzer met een hoge stoomoutput als je veel kleding met stoom wilt strijken.

Hoe gebruik je een strijkijzer met stoom?

Strijkijzer met stoom

Om een strijkijzer met stoom te gebruiken, volg je de volgende stappen:

 1. Vul het waterreservoir van het strijkijzer met vers water.

 2. Zet het strijkijzer aan en wacht tot het is opgewarmd.

 3. Zet het strijkijzer op de juiste temperatuur voor het type stof dat je gaat strijken.

 4. Strijk het kledingstuk met lange, gladde bewegingen om kreuken te verwijderen. Gebruik de stoomknop of het stoomhendel om extra stoom toe te voegen als dat nodig is.

 5. Laat het strijkijzer afkoelen voordat je het opbergt of op een andere manier gebruikt.

 6. Maak het strijkijzer regelmatig schoon om ervoor te zorgen dat het in goede werkende staat blijft en om te voorkomen dat kalkaanslag zich ophoopt in het apparaat.

Schade aan kleding voorkomen: stoffen en was- en strijkvoorschriften

Strijkijzer met kleding met brandplekken

Houd er rekening mee dat het gebruik van stoom bij sommige stoffen, zoals synthetische stoffen of stoffen met speciale afwerkingen, kan leiden tot beschadiging of verkleuring van het kledingstuk. Het is daarom altijd aanbevolen om de wasvoorschriften op het kledingstuk te raadplegen voordat je het strijkt met stoom.

Het strijkijzer moet je niet te lang op één plek houden als je stoom gebruikt, aangezien dit kan leiden tot beschadiging of verkleuring van het kledingstuk. Houd het strijkijzer in beweging en gebruik de stoomfunctie alleen als dat nodig is om kreuken te verwijderen.

Bovendien kan het helpen om het kledingstuk op te hangen of uit te spreiden op een vlakke, harde ondergrond voordat je begint met het strijken, zodat de stoom beter kan doordringen in de stof. Als je het kledingstuk op een houten of andere zachte ondergrond legt, kan de stoom worden geabsorbeerd in de ondergrond in plaats van in de stof, wat het moeilijker kan maken om kreuken te verwijderen.

Stoomstrijkplank gebruiken

Strijkplank voor stoomstrijkijzer met kleding erop

Het is ook aanbevolen om een stoomstrijkplank te gebruiken als je veel kleding strijkt met stoom. Dit voorkomt dat de stoom de ondergrond beschadigt en kan ook helpen om te voorkomen dat de stof te veel buigt of vervormt tijdens het strijken. Een stoomstrijkplank heeft vaak een speciaal opgevuld oppervlak en een dampafvoer om te helpen bij het verwijderen van kreuken uit kleding.

Bovendien kan een stoomstrijkplank met een geïntegreerde sproeikop of een apart sproeipistool voor extra stoomkracht. Dit kan handig zijn als je met hardnekkige kreuken te maken hebt of als je kleding strijkt met dikkere stoffen.

Schoonmaken

Het is ook belangrijk het strijkijzer goed te onderhouden. Dit betekent dat je het strijkijzer op de juiste temperatuur moet instellen voor het type stof dat je strijkt, en dat je het apparaat regelmatig schoonmaakt en ontkalkt om ervoor te zorgen dat het in goede werkende staat blijft. Als je dit doet, kan je ervan verzekerd zijn dat je strijkijzer efficiënt en effectief werkt, zodat je kleding er altijd perfect uitziet.

Stoomproductie

Als je een strijkijzer met stoom gebruikt, zoek dan bijvoorbeeld naar een strijkijzer met een grote watertank, zodat je niet steeds het waterreservoir hoeft te vullen tijdens het strijken. Sommige strijkijzers hebben ook een functie om het water te demineraliseren, wat kan helpen om te voorkomen dat er kalkaanslag in het apparaat ophoopt. Voor meer huishoudelijke productaanbevelingen, bekijk ons artikel over de Siemens WG44G107NL wasmachine, die uitblinkt in efficiëntie en gebruiksgemak.

Het is ook aan te raden om een strijkijzer met een stoomproductie van minstens 30 g/min te kiezen als je veel kleding met stoom strijkt. Dit kan helpen om te voorkomen dat het strijkijzer te snel leeg raakt en om ervoor te zorgen dat er genoeg stoom beschikbaar is om kreuken te verwijderen.

Verticale stoomfunctie

Een verticale stoomfunctie is handig als je kleding wilt strijken terwijl het aan een hangertje is opgehangen, zoals een jas of een jurk. Dit kan helpen om te voorkomen dat het kledingstuk beschadigd raakt of vervormt tijdens het strijken en kan ook helpen om kreuken uit moeilijk te bereiken plekken te verwijderen, zoals rond mouwen of kraagjes.

Stoomstanden

Met stoomstanden kan je de hoeveelheid stoom kunt aanpassen aan het type stof dat je strijkt. Sommige strijkijzers hebben bijvoorbeeld een boostfunctie voor extra stoomkracht, die handig kan zijn als je met hardnekkige kreuken te maken hebt.

Hoe kan ik mijn strijkijzer ontkalken?

Het ontkalken van een strijkijzer kan helpen om de levensduur van het apparaat te verlengen en de prestaties ervan te verbeteren. Hier zijn enkele stappen hoe dit te doen:

 1. Zet het strijkijzer uit en laat het afkoelen voordat je begint met het ontkalken.

 2. Maak het strijkijzer schoon door eventuele vuildeeltjes of resten van de zool te verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een doek of een stuk oude kleding.

 3. Vul het waterreservoir van het strijkijzer met een mengsel van gelijke delen water en azijn. Gebruik koud water en gebruik geen andere chemicaliën of vloeistoffen.

 4. Zet het strijkijzer aan en laat het opwarmen tot de juiste temperatuur voor het type stof waarmee je gaat strijken.

 5. Strijk vervolgens een oude, schone handdoek of theedoek en beweeg het strijkijzer over het oppervlak van de doek heen en weer totdat het mengsel van water en azijn op is.

 6. Laat het strijkijzer afkoelen en maak vervolgens het waterreservoir leeg. Vervolgens kan je het waterreservoir vullen met vers water en het strijkijzer opnieuw aanzetten om het resterende azijn uit het apparaat te verwijderen.

 7. Maak het strijkijzer vervolgens schoon door het oppervlak te wrijven met een doek of een zachte borstel. Zorg ervoor dat alle resten van azijn en kalkaanslag zijn verwijderd.

Hoe vul ik het waterreservoir van mijn strijkijzer?

Strijkijzer dat wordt gevuld met water

Het waterreservoir van een strijkijzer kan worden gevuld door het volgende te doen:

 1. Zet het strijkijzer uit en wacht tot het is afgekoeld voordat je het waterreservoir vult.

 2. Zoek naar het waterreservoir van het strijkijzer. Dit is meestal een kleine opening aan de zijkant of achterkant van het strijkijzer.

 3. Open het waterreservoir door de dop te draaien of de klep te openen.

 4. Gebruik een kraan of een waterfles om het waterreservoir te vullen tot de aangegeven hoeveelheid. Gebruik altijd koud, vers water en voeg geen andere vloeistoffen of chemicaliën toe.

 5. Sluit het waterreservoir en zet het strijkijzer aan om het water op te warmen.

Hoe kan ik het beste mijn strijkijzer opbergen?

Strijkijzer dat is opgeborgen in een kast

Er zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen wanneer je je strijkijzer opbergt om ervoor te zorgen dat het apparaat in goede staat blijft:

 • Zorg ervoor dat het strijkijzer volledig is afgekoeld voordat je het opbergt. Dit kan brandgevaar voorkomen.

 • Bewaar het strijkijzer op een droge en veilige plaats, afgezonderd van mogelijk vochtige omstandigheden.

 • Gebruik een strijkijzerhoes om het apparaat te beschermen tegen stof en krassen tijdens het opbergen.

 • Bewaar het strijkijzer op een plaats waar het niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of direct zonlicht.

 • Zorg ervoor dat het strijkijzer op een stabiele en vlakke ondergrond staat tijdens het opbergen om te voorkomen dat het omvalt of beschadigd raakt.

 • Gebruik de originele verpakking of een strijkijzerhouder om het apparaat op te bergen wanneer je het niet gebruikt. Zo voorkom je dat het strijkijzer beschadigd raakt tijdens het vervoer.

Kan ik mijn strijkijzer gebruiken op een strijkplank met stoomopeningen?

Ja, je kunt een strijkijzer gebruiken op een strijkplank met stoomopeningen. De stoomopeningen zijn bedoeld om het strijkproces te vergemakkelijken door het toevoegen van extra stoom aan het kledingstuk. Als je een strijkplank met stoomopeningen gebruikt, zorg er dan voor dat het strijkijzer op een lagere temperatuur is ingesteld om te voorkomen dat de stof wordt beschadigd door te veel hitte.

Houd er rekening mee dat sommige strijkplanken met stoomopeningen alleen geschikt zijn voor gebruik met bepaalde soorten strijkijzers. Controleer daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de strijkplank voordat je het apparaat gebruikt.

Hoe maak ik een strijkijzer schoon na gebruik?

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om je strijkijzer te reinigen na gebruik:

 1. Zorg ervoor dat het strijkijzer volledig is afgekoeld voordat je begint met het reinigen.

 2. Maak het strijkijzer schoon met behulp van een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je de doek niet te vochtig maakt, omdat dit kan leiden tot schade aan het apparaat.

 3. Gebruik een mild reinigingsmiddel als het strijkijzer erg vuil is. Maak hiervoor een oplossing van lauw water en mild reinigingsmiddel en gebruik deze om het apparaat te reinigen.

 4. Maak de zoolplaat van het strijkijzer schoon met behulp van een zoolplaatreiniger of een doek met een beetje water en mild reinigingsmiddel.

 5. Laat het strijkijzer volledig drogen voordat je het opbergt of weer gebruikt.

 6. Als het strijkijzer een antikalkfunctie heeft, gebruik deze dan regelmatig om te voorkomen dat er kalkaanslag op het apparaat ontstaat.

Wat is het verschil tussen een strijkijzer met een keramische en een titaniumplaat?

Een strijkijzer met een keramische plaat is voorzien van een gladde, harde plaat die is gemaakt van keramiek. Deze platen zijn doorgaans licht van gewicht en krimpen niet. Ze zijn ook goed bestand tegen hitte en beschadiging.

Een strijkijzer met een titaniumplaat is voorzien van een plaat gemaakt van titanium, dat een sterk en licht metaal is. Titaniumplaten zijn doorgaans duurder dan keramische platen, maar ze zijn ook langer mee en kunnen langere tijd hoge temperaturen aan.

Beide soorten platen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Het is aan te raden om te overwegen wat het beste bij je wensen past voordat je een keuze maakt.

Welke extra accessoires kan ik gebruiken met mijn strijkijzer?

Strijkijzer in een hoes

Er zijn een aantal accessoires die je kunt gebruiken om het strijkproces te vergemakkelijken of om het apparaat te beschermen:

 • Strijkijzerhoes: een hoes die je om het strijkijzer heen kunt doen om het apparaat te beschermen tegen stof en krassen tijdens het opbergen.

 • Strijkijzerstandaard: een standaard waarop je het strijkijzer kunt neerzetten wanneer je het niet gebruikt. Dit kan helpen om te voorkomen dat het apparaat omvalt of beschadigd raakt.

 • Strijkijzerplank: een speciale plank die je kunt gebruiken om kleding op te strijken. Deze planken zijn vaak voorzien van stoomopeningen of andere functies om het strijkproces te vergemakkelijken.

 • Strijkijzerkappen: speciale kappen die je op de punt van het strijkijzer kunt plaatsen om te voorkomen dat je per ongeluk op knopen of ritsen strijkt.

 • Strijkijzerreiniger: een product dat je kunt gebruiken om de zoolplaat van het strijkijzer te reinigen en te beschermen tegen kalkaanslag.

 • Strijkijzerwaterreservoir: een reservewaterfles die je kunt gebruiken om het waterreservoir van het strijkijzer te vullen wanneer dat nodig is.

 • Strijkijzergleuf: Een strijkijzergleuf is een speciale houder waarin je je strijkijzer kunt opbergen wanneer het niet in gebruik is. De gleuf helpt om te voorkomen dat het apparaat omvalt of omver geduwd wordt, en kan ook helpen om het apparaat te beschermen tegen beschadiging.

 • Strijkijzerdeken: Een strijkijzerdeken is een deken of kleed dat je over je strijkplank kunt leggen om het strijken gemakkelijker te maken. De deken helpt om de stof op zijn plaats te houden tijdens het strijken, en kan ook helpen om te voorkomen dat de stof beschadigd raakt door het strijkijzer. Sommige strijkijzerdekens zijn ook voorzien van speciale functies, zoals een antisliplaag of een stoomopeningssysteem, om het strijken nog gemakkelijker te maken.

 • Strijkzak: Een strijkzak is een zak die je over kledingstukken kunt trekken voordat je ze gaat strijken. De zak helpt om te voorkomen dat de stof beschadigd raakt door het strijkijzer, en kan ook helpen om te voorkomen dat er kreuken in de stof achterblijven. Sommige strijkzakken zijn ook voorzien van speciale functies, zoals een vochtwerende laag of een geurabsorptiesysteem, om het strijken nog gemakkelijker te maken.

 • Strijkijzermondstuk: Een strijkijzermondstuk is een verwijderbaar stuk dat je aan het uiteinde van je strijkijzer kunt bevestigen. Het mondstuk kan worden gebruikt om stoom te richten op moeilijk bereikbare plekken of om het strijken van delicaat wasgoed gemakkelijker te maken. Sommige mondstukken zijn ook voorzien van speciale functies, zoals een antikalksysteem of een stoomopeningssysteem, om het strijken nog gemakkelijker te maken.

Kan ik mijn strijkijzer gebruiken op een reisstrijkplank?

Ja, je kunt je strijkijzer gebruiken op een reisstrijkplank. Een reisstrijkplank is een opvouwbare plank die je kunt gebruiken om kleding op te strijken tijdens het reizen. Deze planken zijn vaak gemaakt van licht en stevig materiaal en zijn speciaal ontworpen om te worden opgevouwen en meegenomen in een koffer of rugzak.

Houd er rekening mee dat sommige reisstrijkplanken alleen geschikt zijn voor gebruik met bepaalde soorten strijkijzers. Controleer daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de strijkplank voordat je het apparaat gebruikt.

Bovendien is het aan te raden om een strijkijzer te gebruiken dat voldoet aan de lokale veiligheidsvoorschriften in het land waar je naartoe reist. Sommige landen hebben bijvoorbeeld regels omtrent de maximale wattage van strijkijzers die worden gebruikt op hun grondgebied. Controleer daarom altijd de regels voordat je op reis gaat.

Gebruik van een reisstrijkplank kan het strijkproces op de volgende manieren vergemakkelijken:

 • Een reisstrijkplank is vaak lichter en gemakkelijker te vervoeren dan een vaste strijkplank, wat het ideale apparaat maakt voor gebruik tijdens het reizen.

 • Sommige reisstrijkplanken zijn voorzien van speciale functies, zoals stoomopeningen of een opbergvak voor strijkijzeraccessoires.

 • Een reisstrijkplank kan gemakkelijk worden opgeborgen wanneer het apparaat niet wordt gebruikt, wat ruimte bespaart in de koffer of rugzak.

 • Door gebruik te maken van een reisstrijkplank, kun je ervoor zorgen dat je kleding netjes en wrinkle-free blijft tijdens het reizen.

 • Een reisstrijkplank kan ook handig zijn wanneer je op vakantie gaat en geen vaste strijkplank tot je beschikking hebt in de accommodatie waar je verblijft.

Houd er rekening mee dat je de reisstrijkplank altijd op een stabiele ondergrond moet gebruiken om te voorkomen dat het apparaat omvalt of beschadigd raakt. Gebruik ook altijd voldoende bescherming om te voorkomen dat je per ongeluk hete delen van het strijkijzer aanraakt.

Het is aan te raden om de reisstrijkplank regelmatig te inspecteren en te onderhouden om ervoor te zorgen dat het apparaat in goede staat blijft. Dit kan helpen om de levensduur van de plank te verlengen en te voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens het gebruik.

Onderhoud van reisstrijkplank

Strijkijzer dat wordt schoongemaakt

Om de reisstrijkplank te onderhouden, kun je de volgende stappen volgen:

 • Maak de plank schoon na gebruik met behulp van een vochtige doek of een mild reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat je het apparaat volledig droog maakt voordat je het opbergt of weer gebruikt.

 • Controleer regelmatig of alle bevestigingen en verbindingen van de reisstrijkplank stevig zijn en of er geen beschadigingen zijn.

 • Gebruik de plank altijd op een stabiele ondergrond en voorkom dat het apparaat wordt blootgesteld aan extreme temperaturen of vochtigheid.

 • Bewaar de reisstrijkplank op een droge en veilige plaats wanneer het apparaat niet wordt gebruikt.

Kan ik mijn strijkijzer gebruiken op synthetische stoffen?

Ja, je kunt je strijkijzer gebruiken op synthetische stoffen, zoals polyester, nylon en spandex. Synthetische stoffen zijn vaak gemaakt van synthetische vezels die gemakkelijk te strijken zijn en weinig kreuken behouden.

Houd er wel rekening mee dat synthetische stoffen meestal een lagere hittebestendigheid hebben dan natuurlijke stoffen, zoals katoen of linnen. Dit betekent dat je het strijkijzer op een lagere temperatuur moet instellen wanneer je op synthetische stoffen strijkt.

Zorg ervoor dat je altijd het wasvoorschrift van het kledingstuk volgt en let op de instelling van de strijkbout wanneer je synthetische stoffen strijkt. Gebruik bovendien altijd een strijkijzerhoes of een theedoek om te voorkomen dat je per ongeluk de stof beschadigt. Voor een kreukvrije ervaring, ontdek hoe de TibaGoods luxe handstomer 1600W je kleding snel en efficiënt kan ontkreuken.

Wanneer je synthetische stoffen strijkt, kun je het beste beginnen met een lage temperatuur en deze geleidelijk opvoeren totdat je de juiste instelling hebt gevonden. Zo voorkom je dat je de stof beschadigt of verbrandt.

Wat is het verschil tussen een strijkijzer met en zonder stoomgenerator?

Een strijkijzer met een stoomgenerator is een apparaat dat een constante stroom van stoom produceert om kreuken te verwijderen uit je kleding. Dit type strijkijzer is voorzien van een externe tank waarin het water wordt opgeslagen, wat wordt verwarmd tot een hoge temperatuur om de stoom te produceren.

Een strijkijzer zonder stoomgenerator, ook wel een “dampstrijkijzer” genoemd, heeft geen externe tank en produceert stoom door het verwarmen van het water dat zich al in het strijkijzer bevindt. Dit type strijkijzer is meestal compacter en lichter dan een strijkijzer met stoomgenerator.

Wat is het verschil tussen een strijkijzer met en zonder zelfreinigende functie?

Een strijkijzer met een zelfreinigende functie heeft een speciale functie die is ontworpen om het apparaat te helpen reinigen en ontkalken. Deze functie kan op verschillende manieren werken, afhankelijk van het merk en het model van het apparaat. Sommige strijkijzers hebben bijvoorbeeld een zelfreinigende knop die je kunt indrukken om het apparaat te laten schudden, wat helpt om eventueel achtergebleven vuil of kalk te verwijderen. Andere strijkijzers hebben een zelfreinigende functie die automatisch aan het werk gaat wanneer het apparaat niet in gebruik is, of wanneer het op een bepaalde temperatuur is.

Een strijkijzer zonder zelfreinigende impliceert dat je het apparaat zelf moet reinigen en ontkalken, bijvoorbeeld door het te vullen met een ontkalkingsmiddel en het vervolgens te laten stoomafblazen. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of het apparaat vuil of verkalkt is, en het indien nodig te reinigen of te ontkalken om te voorkomen dat het minder goed gaat werken.

Wat is het nut van een verticale stoomfunctie?

Een strijkijzer met een verticale stoomfunctie heeft de mogelijkheid om stoom uit te blazen in een verticaal stand, wat betekent dat je het apparaat kunt gebruiken om kleding of gordijnen te strijken terwijl ze op hangen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld geen ruimte hebt om een strijkplank op te zetten, of als je snel even wat kreukels uit een jas of een rok wilt halen.

Een strijkijzer zonder verticale stoomfunctie kan alleen stoom uitblazen wanneer het apparaat in een horizontale stand staat, wat betekent dat je het moet gebruiken op een strijkplank om kleding te strijken. Als je geen verticale stoomfunctie hebt, kun je nog steeds kleding of gordijnen strijken terwijl ze op hangen, maar je zult dit moeten doen door het apparaat te gebruiken in combinatie met een stoomverstuiver of een ander soort apparaat dat stoom uitblaast.

Hoe kan ik de strijkbout op een veilige manier opbergen als er kinderen in huis zijn?

Als er kinderen in huis zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je strijkijzer op een veilige manier wordt opgeborgen. Hier zijn een paar tips om te helpen voorkomen dat kinderen het apparaat per ongeluk aanraken of beschadigen:

 • Zorg ervoor dat je strijkijzer op een hoog en onbereikbaar oppervlak wordt opgeborgen, zoals op een hoge kast of bovenop een plank.

 • Als je het apparaat niet gebruikt, zorg er dan voor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald en dat het snoer opgerold is.

 • Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van het strijkijzer, zelfs als het apparaat niet aan staat.

 • Als je het apparaat op reis meeneemt, zorg er dan voor dat het op een veilige en gesloten plaats wordt opgeborgen, zoals in een koffer of in een afgesloten kast.

Kan ik mijn strijkijzer gebruiken op een inductiekookplaat?

Het hangt af van het type strijkijzer en van de inductiekookplaat. Sommige strijkijzers hebben een speciale plaat of een ander soort materiaal dat geschikt is om te gebruiken op een inductiekookplaat, terwijl andere strijkijzers dit niet hebben. Als je twijfelt of je strijkijzer geschikt is om te gebruiken op een inductiekookplaat, kun je het beste de gebruiksaanwijzing van het apparaat raadplegen of contact opnemen met de fabrikant om dit te verifiëren. Inductiekookplaten werken door middel van elektromagnetische velden, wat betekent dat ze alleen werken met pannen en andere kookgerei die gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal, zoals gietijzer of roestvrij staal. Als je het apparaat toch op een inductiekookplaat gebruikt, kan dit leiden tot schade aan het apparaat of aan de kookplaat.

Hoe kan ik een strijkijzer met een permanente wateraansluiting instellen en gebruiken?

 • Zorg dat je een wateraansluiting hebt in de buurt van waar je het strijkijzer wilt gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een stopcontact onder een aanrecht of een muurwaterkraan zijn.

 • Controleer of het strijkijzer een permanente wateraansluiting heeft. Sommige strijkijzers hebben deze optie niet, dus het is belangrijk om te controleren of je strijkijzer geschikt is voor gebruik met een permanente wateraansluiting.

 • Volg de instructies van de fabrikant om het strijkijzer aan te sluiten op de wateraansluiting. Dit kan verschillen per strijkijzer, dus het is belangrijk om de bijgeleverde handleiding te lezen voordat je begint.

 • Zorg dat het waterreservoir van het strijkijzer leeg is voordat je het aansluit op de permanente wateraansluiting. Dit is om te voorkomen dat het waterreservoir overloopt wanneer het wordt gevuld via de permanente wateraansluiting.

 • Zet het strijkijzer aan en wacht tot het opgewarmd is. Het duurt meestal ongeveer een paar minuten voordat het strijkijzer opgewarmd is.

 • Strijk je kleding zoals je gewend bent. Het waterreservoir van het strijkijzer wordt automatisch gevuld via de permanente wateraansluiting, dus je hoeft geen handmatig water toe te voegen tijdens het strijken.

 • Zet het strijkijzer uit en haal het los van de wateraansluiting wanneer je klaar bent met strijken. Laat het strijkijzer afkoelen voordat je het opbergt of wegdoet.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een strijkijzer met een permanente wateraansluiting meestal wat duurder is dan het gebruik van een strijkijzer met een handmatig te vullen waterreservoir. Dit komt omdat je meer water verbruikt en omdat je eventueel extra kosten kan hebben voor de installatie van de wateraansluiting.

Wat is een automatische uitschakelfunctie?

Een strijkijzer met een automatische uitschakelfunctie heeft een ingebouwd systeem dat het apparaat automatisch uitschakelt als het niet wordt gebruikt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld even weg moet en je het apparaat niet wilt laten aanstaan, of als je het strijkijzer per ongeluk hebt achtergelaten terwijl het nog aan staat.

Een strijkbout zonder automatische uitschakelfunctie blijft aanstaan totdat je het apparaat handmatig uitschakelt door de stekker uit het stopcontact te halen of door het aan/uit-knopje om te zetten. Als je dit vergeet en het apparaat aanlaat staan, kan dit leiden tot een hogere energierekening of zelfs tot een brandgevaar.

Welke soorten strijkzolen zijn er en wat is het verschil tussen hen?

Er zijn verschillende soorten strijkzolen beschikbaar, en elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen:

Keramische strijkzolen

Keramische strijkzolen zijn gemaakt van een gladde, harde kunststof met een laagje keramiek. Ze zijn licht van gewicht en geleiden de hitte goed, waardoor ze geschikt zijn voor het strijken van fijne stoffen zoals zijde of synthetische materialen.

Titanium strijkzolen

Titanium strijkzolen zijn gemaakt van een legering van titanium en andere metalen. Ze zijn duurzamer en slijtvaster dan keramische strijkzolen, maar kunnen soms wat zwaarder zijn. Titanium strijkzolen zijn geschikt voor het strijken van zwaardere stoffen zoals denim of katoen.

Gepunte strijkzolen

Gepunte strijkzolen hebben kleine, scherpe punten op de onderkant van de zool, wat kan helpen om kreukels in moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen. Ze zijn geschikt voor het strijken van fijne stoffen zoals zijde of synthetische materialen.

Staalstrijkzolen

Staalstrijkzolen zijn gemaakt van gepolijst staal en zijn vaak het zwaarste van alle strijkzolen. Ze zijn geschikt voor het strijken van zwaardere stoffen zoals denim of katoen, maar kunnen soms moeilijk te manoeuvreren zijn en kunnen krassen achterlaten op fijne stoffen.

Keuze van bepaalde soort

Als je vaak fijne stoffen zoals zijde of synthetische materialen strijkt, dan is een keramische of gepunte strijkzool misschien de beste keuze. Als je echter vaker zwaardere stoffen zoals denim of katoen strijkt, dan kan een titanium of staalstrijkzool beter geschikt zijn.

Er zijn ook strijkzolen met een coating, zoals een glijlaag of een antikalklaag. Deze kunnen helpen om het strijken gemakkelijker te maken en om de levensduur van het strijkijzer te verlengen. Bijvoorbeeld, een antikalklaag kan helpen om de accumulatie van kalkaanslag op de strijkzool te verminderen, wat kan leiden tot betere prestaties en een langere levensduur van het strijkijzer.

Gemak in gebruik

Sommige strijkzolen hebben een groter contactoppervlak met de stof, wat kan helpen om meer stof tegelijk te strijken en het strijkproces te versnellen. Andere strijkzolen hebben misschien handige functies zoals een pivoterende of draaibare zool, wat het gemakkelijker kan maken om rond knopen of ruches te manoeuvreren.

Sommige strijkzolen zijn afneembaar, wat het gemakkelijker maakt om ze te reinigen en te onderhouden. Andere strijkzolen kunnen moeilijker te reinigen zijn, vooral als ze een coating hebben die kan beschadigen als je ze niet op de juiste manier behandelt.

Hoe kan ik een strijkbout gebruiken om kreuken uit mijn kleding te verwijderen zonder dat het kledingstuk beschadigd raakt?

Gekreukte katoenen kleding dat wordt gestreken

Om kreuken uit je kleding te verwijderen zonder het kledingstuk te beschadigen, is het belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen. Hier zijn enkele tips om te volgen:

 • Zorg ervoor dat je het juiste temperatuurinstelling voor het soort stof gebruikt. Sommige stoffen, zoals zijde of synthetische materialen, kunnen gemakkelijk beschadigen als ze te heet gestreken worden. Andere stoffen, zoals denim of katoen, hebben misschien een hogere temperatuurinstelling nodig om kreuken te verwijderen. Het is daarom belangrijk om het wasetiket te lezen en de aanbevolen temperatuur voor het soort stof te volgen.

 • Gebruik een strijkijzerhoesje of een lap om de stof te beschermen. Strijkijzerhoesjes zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals katoen, polyester of silicone, en kunnen helpen om de stof te beschermen tegen de directe hitte van het strijkijzer. Een lap kan ook dienen als een barrière tussen het strijkijzer en de stof, en kan helpen om te voorkomen dat het strijkijzer direct contact maakt met de stof.

 • Gebruik de juiste strijktechniek. Probeer te voorkomen dat je het strijkijzer te lang op één plek laat rusten, vooral als je fijne stoffen of gevoelige materialen strijkt. Beweeg het strijkijzer in een glijende beweging over het kledingstuk en gebruik de punt van het strijkijzer om lastige plekken of knopen te navigeren.

 • Gebruik een strijkplank met een goede kwaliteit en een geschikte grootte. Een goede strijkplank moet stabiel zijn, gemakkelijk te verplaatsen en de juiste hoogte hebben voor comfortabel strijken. Het is ook belangrijk om een strijkplank te kiezen die groot genoeg is om het kledingstuk te ondersteunen zonder dat het van de plank afhangt. Er zijn verschillende soorten strijkplanken op de markt, zoals opvouwbare planken, planken met wielen of planken met een verstelbare hoogte.

 • Gebruik een strijksnoerhouder om het snoer op te hangen of op te rollen. Een strijksnoerhouder kan helpen om het snoer op te hangen of op te rollen zodat het niet knikt of in de weg zit t

Welke soorten strijkijzerhoesjes zijn er en wat is het verschil tussen hen?

Er zijn verschillende soorten strijkijzerhoesjes op de markt, gemaakt van verschillende materialen en met verschillende functies. Sommige van de meest populaire zijn:

 • Katoenen strijkijzerhoesjes: Deze zijn gemaakt van katoen en zijn gemakkelijk te wassen en te gebruiken. Ze zijn meestal goedkoop en beschermen de stof goed tegen de directe hitte van het strijkijzer.

 • Silicone strijkijzerhoesjes: Deze zijn gemaakt van silicone en zijn hittebestendig tot hoge temperaturen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te reinigen en kunnen helpen om de stof te beschermen tegen de directe hitte van het strijkijzer.

 • Polyester strijkijzerhoesjes: Deze zijn gemaakt van polyester en zijn duurzamer en gemakkelijker te gebruiken dan katoenen hoesjes. Ze zijn ook gemakkelijk te wassen en te drogen en beschermen de stof goed tegen de directe hitte van het strijkijzer.

 • Universele strijkijzerhoesjes: Deze zijn gemaakt van een elastisch materiaal en passen over het grootste deel van het strijkijzer. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te reinigen en beschermen de stof goed tegen de directe hitte van het strijkijzer.

Welke soorten strijkplanken zijn er en wat is het verschil tussen hen?

Er zijn verschillende soorten strijkplanken op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen:

 • Standaard strijkplanken: Dit zijn de meest voorkomende strijkplanken en ze hebben een eenvoudig en traditioneel ontwerp. Ze zijn vaak gemaakt van hout of kunststof en hebben een rechte plank met een stoffen bekleding.

 • Opbergbare strijkplanken: Dit zijn strijkplanken die gemakkelijk op te bergen zijn, bijvoorbeeld in een kast of onder een bed. Ze zijn vaak gemaakt van kunststof en hebben verstelbare hoogtes.

 • Stoomstrijkplanken: Dit zijn strijkplanken met openingen waardoor stoom kan ontsnappen tijdens het strijken. Dit kan het strijkproces versnellen en het resultaat verbeteren.

 • Reisstrijkplanken: Dit zijn kleine, compacte strijkplanken die gemakkelijk mee te nemen zijn op reis. Ze zijn vaak gemaakt van licht en stevig materiaal, zoals aluminium.

 • Elektrische strijkplanken: Dit zijn strijkplanken die aangesloten zijn op een elektriciteitsbron en die automatisch opwarmen. Ze zijn vaak gemaakt van keramiek of glas en hebben verstelbare temperaturen.

Er zijn ook strijkplanken met extra functies, zoals een strijkijzerhouder, een kledingrek of een opbergvak. Het is belangrijk om te overwegen welke functies voor jou het meest nuttig zijn voordat je een strijkplank koopt.

Hoe kan ik een strijkijzer gebruiken om kreuken uit mijn kleding te verwijderen zonder dat het kledingstuk beschadigd raakt?

Om kreuken uit kleding te verwijderen zonder dat het kledingstuk beschadigd raakt, kun je het volgende doen:

 1. Maak het kledingstuk vochtig. Dit kan door het te spuiten met een spuitfles, te draperen over een vochtige handdoek of te hangen in de badkamer tijdens het douchen. Het doel is om het kledingstuk vochtig genoeg te maken om kreuken te verwijderen, zonder het te laten doorweeken.

 2. Zet het strijkijzer op de juiste temperatuur. Controleer het etiket van het kledingstuk om te zien wat de aanbevolen temperatuur is en zet het strijkijzer op die temperatuur. Gebruik geen te hoge temperatuur, omdat dit kan leiden tot beschadiging van het kledingstuk.

 3. Strijk het kledingstuk. Begin met de kraag en werk naar beneden. Strijk elk gedeelte van het kledingstuk enkele keren om te helpen de kreuken te verwijderen. Gebruik een licht druk op het strijkijzer en beweeg het in een cirkelvormige beweging om de kreuken te verwijderen.

 4. Laat het kledingstuk afkoelen en houd het in model. Zodra je klaar bent met strijken, laat het kledingstuk afkoelen voordat je het opbergt of aantrekt. Als het kledingstuk nog steeds enigszins kreuken bevat, hang het dan op en gebruik clips of knijpers om het in model te houden totdat het helemaal is afgekoeld en de kreuken zijn verdwenen.

Hoe kan ik een strikbout met een snoer opbergen zonder dat het snoer knikt?

Er zijn enkele manieren om een strijkijzer met een snoer op te bergen zonder dat het snoer knikt:

 • Gebruik een strijkijzerhoes: Sommige strijkijzerhoesjes hebben een opbergvak voor het snoer, zodat het snoer niet knikt of kronkelt wanneer het strijkijzer wordt opgeborgen.

 • Gebruik een strijkijzerhouder: Er zijn houders op de markt die speciaal zijn ontworpen om strijkijzers op te bergen met het snoer opgerold. Dit kan helpen om het snoer knikvrij te houden.

 • Gebruik een kabelbinder: Een andere optie is om het snoer te binden met een kabelbinder, zodat het niet knikt wanneer het strijkijzer wordt opgeborgen.

 • Gebruik een snoeroproller: Er zijn ook snoeroprollers op de markt die het snoer oprollen zodat het niet knikt wanneer het strijkijzer wordt opgeborgen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het snoer niet knikt wanneer het strijkijzer wordt opgeborgen, omdat dit kan leiden tot kabelschade en een verminderde levensduur van het apparaat.

Waar kan ik een strijkijzer online of offline kopen?

Er zijn verschillende plekken waar je een strijkijzer online of offline kunt kopen:

 • Elektronische winkels: Je kunt een strijkijzer online kopen bij elektronische winkels zoals Amazon, Bol.com of Coolblue.

 • Kledingwinkels: Sommige kledingwinkels, zoals H&M en Zara, verkopen ook strijkijzers.

 • Huishoudwinkels: Je kunt een strijkijzer ook kopen bij huishoudwinkels zoals Blokker, Action of Ikea.

 • Elektronica winkels: Elektronica winkels zoals Media Markt of Expert verkopen ook strijkijzers.

 • Websites van merken: Veel strijkijzermerken, zoals Philips, Rowenta en Braun, hebben een eigen website waar je hun producten kunt kopen.

Wat is het beste merk strijkijzer om te kopen?

Er zijn vele merken strijkbouten op de markt, waarbij elk merk zijn eigen unieke kenmerken en voordelen heeft. Bekende merken zoals Philips, Rowenta, Bosch, Tefal en Braun bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding en hebben een brede selectie van strijkijzers met verschillende functies en prijzen.

Het is echter moeilijk om te zeggen wat het “beste” merk strijkijzer is, aangezien dit afhangt van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar een betrouwbaar merk, kan het helpen om reviews en ratings te lezen van consumenten die het product al hebben gebruikt. Zo kan je een beter idee krijgen van de kwaliteit en de prestaties van het strijkijzer.

Conclusie

Al met al, of een strijkijzer geschikt is voor jou, hangt af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Als je bijvoorbeeld vaak reist, kan een draagbaar strijkijzer handig zijn. Als je vaak met kleding strijkt die moeilijk te strijken is, kan een strijkijzer met een krachtige stoomfunctie handig zijn. We hopen dat deze handleiding u heeft kunnen helpen bij het aanschaffen en gebruiken van een strijkijzer.