De Philips Azur 8000 Series strijkijzer: Efficiënt en veilig strijken (2024)

Mijn ervaring met de Philips Azur 8000: geavanceerde automatische temperatuurregeling, krachtige stoomprestaties en veilig in gebruik.
Auteur
Affiliatie
Maria de Waal

Cartesium

Publicatiedatum

1 oktober 2023

Inleiding

Philips azur 8000 series dst8050/20 1

Het Philips Azur 8000 Series DST8050/20 strijkijzer combineert geavanceerde technologie met optimale prestaties voor de dagelijkse strijkwerkzaamheden. Met zijn krachtige stoomstoten en duurzame T-ionicGlide-zoolplaat staat dit apparaat garant voor een glad strijkresultaat op diverse stoffen. De slimme automatische uitschakelfunctie en het innovatieve kalkverzamelsysteem dragen bij aan de veiligheid en bevorderen de levensduur van het strijkijzer.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type strijkijzer Stoomstrijkijzer Antikalksysteem Kalkverzamelaar
Stoomproductie stoomstoot 240 g/m Automatisch uitschakelen Ja
Hervulbaar tijdens gebruik Ja Type strijkijzer Stoomstrijkijzer
Antikalksysteem Kalkverzamelaar Stoomproductie stoomstoot 240 g/m
Automatisch uitschakelen Ja Hervulbaar tijdens gebruik Ja

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Philips azur 8000 series dst8050/20 7 Philips azur 8000 series dst8050/20 6 Philips azur 8000 series dst8050/20 4 Philips azur 8000 series dst8050/20 5 Philips azur 8000 series dst8050/20 2 Philips azur 8000 series dst8050/20 3 Philips azur 8000 series dst8050/20 10 Philips azur 8000 series dst8050/20 11 Philips azur 8000 series dst8050/20 1 Philips azur 8000 series dst8050/20 8

Prijzen

Gebruiksgemak en Snelheid

Philips azur 8000 series dst8050/20 2

Het gebruiksgemak van het Philips Azur 8000 Series DST8050/20 strijkijzer wordt duidelijk zodra je het apparaat voor het eerst gebruikt. Een aanzienlijk voordeel is dat je geen tijd kwijt bent aan het instellen van de temperatuur; dit gaat allemaal automatisch. De strijkijzer past zichzelf aan aan het type textiel, wat een hele zorg minder is en een pak tijd bespaart. Het opwarmen van twee minuten klinkt misschien lang, maar is een kleine investering voor de efficiëntie die volgt.

De lengte van het snoer (2,5 meter) verdient ook lof, met zo’n lang snoer kom je makkelijk overal bij en is het mogelijk om flexibel te werken zonder hinder van een kort aansnoertouw. Ook het feit dat het reservoir hervulbaar is tijdens gebruik betekent dat je ongestoord kunt doorstrijken tot je wasmand leeg is. Het deel van het strijkijzer waar je je hand op legt, ligt ondanks het iets zwaardere gewicht van 1,78 kg comfortabel in de hand, en dankzij het mooie design is het ook geen doorn in het oog als het even op de strijkplank blijft staan.

Echter, geen enkel product is zonder verbeterpunten en de Philips Azur 8000 is daar geen uitzondering op. Zo ervaren sommige gebruikers dat het strijkijzer wat aan de zware kant is en dat het in sommige gevallen niet voldoende warm zou worden zonder stoom. Maar deze nadelen worden vaak gerelativeerd door het gebruiksgemak en de snelheid waarmee kreuken worden gladgestreken, wat toch de hoofdtaak is van een strijkijzer.

Kenmerken in een notendop:

 • Automatische temperatuurregeling: bespaart tijd en voorkomt fouten.

 • Opwarmtijd: slechts 2 minuten.

 • Veiligheid: schakelt automatisch uit als je het vergeet uit te zetten.

 • Snoerlengte: een lange en wendbare kabel voor optimale bewegingsvrijheid.

 • Waterreservoir: gemakkelijk hervulbaar tijdens het strijken.

Wel is er opgemerkt dat de strijkbout soms kan lekken bij gebruik van de stoomfunctie en dat het geluid dat het apparaat soms maakt als er druk wordt uitgeoefend (‘kraken’) niet ideaal is. Daarentegen zijn deze punten minimaal wanneer je kijkt naar de tijdsbesparing en het gladde eindresultaat van je strijkwerk.

Op basis van deze aspecten valt de Philips Azur 8000 DST8050/20 vooral in positieve zin op. Voor wie op zoek is naar een strijkijzer dat niet alleen effectief is maar ook gebruiksgemak biedt, lijkt dit een betrouwbare keuze. Het gebrek aan een uitgebreide handleiding en het iets zwaardere gewicht zijn details die in het niet vallen bij de tijdwinst en het automatische gemak waarmee dit apparaat zijn werk doet. Het strijken wordt sneller, comfortabeler en minder foutgevoelig, iets waar menig gebruiker blij van wordt. Als je dus zoekt naar een strijkijzer dat inzet op gemak en snelheid, zou de Philips Azur 8000 Series zomaar eens jouw volgende aankoop kunnen zijn.

Design en Bouwkwaliteit

Philips azur 8000 series dst8050/20 3

Bij het uitpakken van de Philips Azur 8000 Series DST8050/20 valt het moderne design al meteen op. Met een strakke lijnvoering en een frisse blauwe kleur is het duidelijk dat dit strijkijzer ook qua uiterlijk wil imponeren. Het oog wil immers ook wat en dat snapt Philips. Dit apparaat is niet alleen een hulp in het huishouden maar wordt ook een deel van je interieur.

Een kritische blik op de bouwkwaliteit laat kleine minpunten naar voren komen. Sommige gebruikers melden dat het apparaat water kan lekken wanneer de stoomfunctie wordt gebruikt en dat het handvat kan kraken bij het uitoefenen van druk. Hoewel dit niet bij iedereen gebeurt, valt het op dat ook een robuust ogend product zijn zwakke plekken kan hebben.

De features die positief opvallen:

 • Automatische temperatuurregeling, waardoor je geen omkijken hebt naar het instellen van de juiste warmte voor verschillende stoffen.

 • Verzwaarde uitvoering, waardoor je met minder moeite toch een strak strijkresultaat behaalt. Iets zwaarder dan gemiddeld, is het gewicht ook een teken van degelijkheid.

 • Kalkverzamelaar, die makkelijk te onderhouden is. Dit zorgt voor een langdurige goede werking van het apparaat en voorkomt dat kalkafzetting de stoomgaatjes verstopt.

Ondanks de berichten over de neiging tot lekken en het krakende handvat, spreekt uit alles dat de Philips Azur 8000 voor duurzaamheid gaat. De veiligheidsmaatregelen zoals automatische uitschakeling onderstrepen dit.

De bouwkwaliteit komt ook terug in het langere snoer van 2,5 meter, wat de gebruiksvrijheid en het bereik aanzienlijk verbetert. Dit draagt bij aan een luchtiger en minder belastend strijkproces, waarbij je je niet iedere keer hoeft uit te rekken of jezelf in ongemakkelijke bochten hoeft te wringen.

Binnen de kortst mogelijke tijd is het apparaat geklaar voor gebruik: binnen twee minuten is het opgewarmd en gereed om die berg was aan te pakken. Toch is er wat geduld nodig voor het vullen van het waterreservoir, wat soms wat klungelig kan aanvoelen.

Een lijstje met de belangrijkste kenmerken gepaard aan de design en bouwkwaliteit:

Moderne vormgeving met een kleur die in de meeste huishoudens niet zal misstaan. * Solide indruk, al kan de bouwkwaliteit op punten zoals het handvat en waterreservoir verbetering gebruiken. Snel gebruiksklaar dankzij de opwarmtijd, waardoor je zonder veel wachttijd direct kunt beginnen. Lang snoer, dat mobiliteit tijdens het strijken ten goede komt.

Dus, hoewel deze Philips Azur 8000 een prachtig stukje technologie is om naar te kijken, komt de ware kracht ervan naar voren in de details en het gebruik. Het betreft hier een strijkijzer dat in staat is om de dagelijkse huishoudelijke klussen een stuk lichter en efficiënter te maken. Weliswaar met hier en daar een verbeterpuntje, maar die doen nauwelijks af aan de algemene kwaliteit en ervaring.

Stoom- en Strijkprestaties

Philips azur 8000 series dst8050/20 4

Het strijken van kleding kan vaak een tijdrovende klus zijn, maar met de Philips Azur 8000 Series DST8050/20 lijkt deze huishoudelijke taak een stuk aangenamer te worden. De stoomprestaties van dit apparaat zijn indrukwekkend te noemen, met een stoomstoot van 240 gram per minuut die zelfs de meest hardnekkige kreukels te lijf gaat.

Belangrijke voordelen:

 • Automatische temperatuurregeling: Geen gedoe met manueel een temperatuur instellen. Het strijkijzer bepaalt aan de hand van het type stof de perfecte balans tussen temperatuur en stoom.

 • Verticaal stomen: Een lange jurk of een jas even snel ontkreuken? Hang het kledingstuk op, en de verticale stoom doet zijn werk.

 • Gebruiksgemak: Ongeacht de dikte van de stof, dit strijkijzer strijkt alles zonder problemen mooi glad.

Naast de pluspunten mag het gezegd worden dat sommige gebruikers het apparaat aan de zware kant vinden. Dit kan het strijken van een grote was minder comfortabel maken. Echter, het gewicht van het strijkijzer zorgt tegelijkertijd voor een solide persing op de kleding, wat het strijkproces ten goede komt.

Ook het ontbreken van een regelbare stoomhoeveelheid werd genoemd, maar gezien de nauwkeurige automatische instellingen lijkt dit eerder een gemis op papier dan in de praktijk. Het strijkijzer neemt je deze taak uit handen en zorgt voor het juiste stoomniveau voor elke stof.

Wanneer het gaat om het lekkageprobleem bij het gebruik van de stoomfunctie, dit lijkt niet bij iedereen voor te komen. Het zou kunnen wijzen op een productiefout of een verkeerde handeling, gezien vele andere gebruikers hier geen last van hebben.

Een ander minpuntje dat naar voren kwam in sommige feedback was dat de strijkbout soms niet warm genoeg zou zijn zonder stoom. Aangezien de temperatuur automatisch aangepast wordt, kan dit gevoel ontstaan als men gewend is aan de hete soleplate van traditionele strijkijzers. In de praktijk blijkt het strijkijzer echter efficiënt te zijn in het gladstrijken van kreukels.

Als het gaat om de snelheid, de Philips Azur 8000 warmt op binnen 120 seconden. Geen eindeloos wachten tot je eindelijk aan de slag kunt; een snelheid die past bij de moderne huishouding.

Het lange en wendbare snoer draagt verder bij aan het gebruiksgemak, waardoor je moeiteloos alle kanten op kunt zonder gehinderd te worden door een tekort aan bewegingsvrijheid.

De automatische uitschakelfunctie is een kleine maar essentiële toevoeging voor de vergeetachtigen onder ons: veiligheid boven alles.

Tot slot is het opmerkelijk dat ondanks sommige kleine kanttekeningen, deze Philips Azur 8000 DST8050/20 een betrouwbare partner lijkt te zijn in de strijd tegen de kreukels, eentje die met zijn doordachte functies het strijkproces daadwerkelijk vergemakkelijkt.

Veiligheid en Onderhoud

Philips azur 8000 series dst8050/20 5

Veiligheid en onderhoud zijn belangrijke aspecten van huishoudelijke apparaten, en bij het Philips Azur 8000 Series DST8050/20 strijkijzer zijn deze zaken uitstekend geregeld. Zoals we in eerdere secties hebben gezien, blinkt het strijkijzer uit in gebruiksgemak en prestaties, maar hoe zit dat met het doorlopende onderhoud en de ingebouwde veiligheidskenmerken?

Een van de grootste voordelen van dit model is de automatische uitschakelfunctie. Vergeetachtigheid is menselijk, maar het kan gevaarlijke situaties veroorzaken als je een heet strijkijzer onbewaakt achterlaat. Dit Philips strijkijzer neemt die zorg weg door zichzelf uit te schakelen als het een tijdje niet wordt gebruikt. Dat is niet alleen veiliger, maar ook energiezuinig.

De kalkverzamelaar is een slimme toevoeging die ervoor zorgt dat de prestaties van het strijkijzer niet achteruitgaan door kalkopbouw, wat een veelvoorkomend probleem is bij strijkijzers. Regelmatig uitspoelen is alles wat nodig is om dit strijkijzer tiptop in orde te houden.

Het onderhoudsgemak van het Philips Azur 8000 Series strijkijzer wordt versterkt door:

 • Hervulbaar tijdens gebruik: Geen onderbrekingen nodig om bij te vullen.

 • Antikalksysteem: Voorkomt kalkopbouw, makkelijk te reinigen.

 • Automatische temperatuurinstelling: Beschermt kleding tegen hitte en vergt minder instelwerk.

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen die gebruikers moeten overwegen. Sommige klanten melden dat het strijkijzer niet genoeg warmte produceert zonder stoomfunctie en dat het soms water lekt op de stoomstand. Dit lijkt echter niet consistent te zijn bij alle gebruikers en het kan zijn dat dit een kwestie van wennen is aan het automatische temperatuursysteem.

Het apparaat is aan de zwaardere kant, wat voor sommigen wellicht als onprettig wordt ervaren. Deze eigenschap lijkt echter ook bij te dragen aan zijn robuuste bouw en effectieve strijkprestaties. Bovendien kan het gewicht helpen bij het gladstrijken van de stof zonder dat je veel druk hoeft te zetten, wat uiteindelijk resulteert in minder inspanning bij het strijken.

Hoewel het strijkijzer een mooi design heeft en gebruiksvriendelijk is met zijn snel warm wordend reservoir, is het vullen van het waterreservoir soms wat lastig. Dit is echter een klein minpunt vergeleken met de algehele prestaties.

In conclusie, het Philips Azur 8000 Series DST8050/20 strijkijzer biedt een uitgebalanceerde mix van veiligheid, gebruiksgemak en onderhoudsgemak, waardoor het de dagelijkse strijkklus een stuk aangenamer maakt. Terwijl elk huishoudelijk apparaat zowel sterke punten als aandachtspunten heeft, doet dit strijkijzer precies wat het belooft en met enkele aanpassingen hier en daar, voldoet het aan de verwachtingen van de meeste gebruikers. Strijken gaat hierdoor sneller, comfortabeler en bovenal veiliger.