Mijn handige maatje in de tuin: de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set review (2023)

Mijn ervaring met de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set: compact, veilig en stil met mulchfunctie voor kleine gazons. Ideaal voor onderhoud en opslag.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

16 december 2023

Inleiding

Gardena handymower 22/18v set

De Gardena HandyMower 22/18V P4A Set is een lichte, accu-aangedreven grasmaaier die uitblinkt in gebruiksgemak voor kleine tot middelgrote tuinen. Dit compacte toestel combineert wendbaarheid met een krachtige 18V lithium-ion batterij en maakt onderdeel uit van het POWER FOR ALL-platform dat uniformiteit biedt in de oplaadbare apparatuur van Gardena. Met een maaibreedte van 22 cm is de HandyMower ideaal voor het netjes houden van het gazon, terwijl het ontwerp en de inklapbare handgreep zorgen voor gemakkelijke opslag.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Accu Gazonoppervlakte 50 m2
Mulching functie Ja Maaibreedte 22 cm
Maximaal geluidsniveau 86 dB Aandrijving Accu
Gazonoppervlakte 50 m2 Mulching functie Ja
Maaibreedte 22 cm Maximaal geluidsniveau 86 dB

Prijzen

Compact en handzaam ontwerp

Gardena handymower 22/18v set j146bmvp8jrv manz4p

De Gardena HandyMower 22/18V P4A Set is een ware uitkomst voor elke tuinliefhebber met een kleiner gazon. Zijn compacte formaat maakt het een fluitje van een cent om ook in de krapste hoekjes van je tuin te komen. Perfect voor de behendige manoeuvres om je tuin er piekfijn bij te laten liggen.

Met zijn zwenkbare handgreep en driedubbele hoogte-instelling, biedt deze grasmaaier flexibiliteit en comfort. Of je nu de netheid van een golfbaan ambieert of het natuurlijke gevoel van een weide prefereert, deze maaier voldoet aan je wensen tussen de 30 en 50 millimeter maaihoogte.

Laten we eens kijken wat de voordelen van de HandyMower zijn:

 • Compact: ideaal voor kleinere gazons en gemakkelijk op te bergen.

 • Geen kabels: volledige vrijheid zonder het gedoe van een snoer.

 • Mulchmes: snijdt en verspreidt het maaisel over het gazon, waardoor het als natuurlijke meststof dient.

 • Maaihoogte: eenvoudig in te stellen voor de gewenste lengte van je gras.

Natuurlijk zijn er bij elk product kanttekeningen. Zo ervaren sommige gebruikers dat het gras in de maaier blijft plakken, vooral bij nat weer. Ook is het verwijderen van de batterij soms een uitdaging. Daarnaast lijken er enkele meldingen van vroegtijdige defecten te zijn, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Elk technisch product kan kinderziektes hebben en vaak staat een goede klantenservice paraat om problemen op te lossen.

Het lichte gewicht en de draadloze aard van de HandyMower maken hem een droom voor elke gazonbezitter die niet houdt van zwaar tillen of eindeloos worstelen met een verlengsnoer. Dit klein, maar fijn apparaat doet efficiënt zijn werk en kan bij een reguliere graslengte en -vochtigheid energieke resultaten opleveren. De gebruiksvriendelijkheid wordt versterkt door de LED-indicator die handig het laadniveau van de batterij aantoont, waardoor je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens het maaien.

In zakelijke termen is de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set een slimme investering voor wie een klein grasperkje bezit en is het formaat een aanzienlijk pluspunt. Dankzij de handige accutechnologie kun je zonder zorgen over snoeren of stroomvoorziening je gazon onder handen nemen. Plus, het apparaat laat zich gemakkelijk verstouwen na gebruik.

En ja, je zou kunnen stellen dat er af en toe wat minpuntjes zijn. Maar laten we eerlijk zijn, welk tuinapparaat heeft dat nou niet? Bovendien, als je de batterijcapaciteit aan de lage kant vindt bij lang en nat gras, zijn er altijd opties om een reserveaccu aan te schaffen of te kiezen voor een accu van een ander toestel binnen hetzelfde ecosysteem.

Dus, als je op zoekt bent naar een compacte, handzame en veelzijdige grasmaaier, dan zou de Gardena HandyMower wel eens je nieuwe maatje in de tuin kunnen worden. En zoals we allemaal weten, een goed maatje maakt het werk lichter en een stuk aangenamer.

Gebruikerservaring en accuduur

Gardena handymower 22/18v set nglkjgxmm5y8 manz4p

Bij de zoektocht naar een passende grasmaaier voor kleinere gazonnetjes is de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set een interessante kandidaat. Dit apparaat belooft veel gemak door de combinatie van een compact formaat met de vrijheid van een accu. Maar hoe presteert deze maaier écht als het aankomt op gebruikerservaring en accuduur?

Allereerst de accuduur, iets dat voor draadloos tuingereedschap van levensbelang is. De HandyMower komt met een 18V accu die, volgens de specificaties en gebruikersfeedback, verrassend lang meegaat gezien de grootte. Voor een gazon van 50 m² is de accucapaciteit voldoende om de klus te klaren. Het is niet ongewoon dat de accu minder lang meegaat bij zwaardere omstandigheden, zoals hoog of nat gras, maar voor regulier onderhoud presteert de accu adequaat.

De gebruikerservaring wordt vooral positief beoordeeld door eigenaars:

 • Makkelijk in de hoogte verstelbaar - Altijd de juiste maaihoogte.

 • Zwenkbare handgreep voor moeilijk bereikbare plekken.

 • Geen gedoe met kabels - Overal vrij bewegen.

 • Snelle start met meegeleverde accu en oplader.

Toch ondervonden sommige gebruikers enkele nadelen:

 • Het verwijderen van de accu kan een uitdaging zijn.

 • Gras plakken kan voorkomen bij zeer droog weer.

 • Bij het niet frequenter maaien van het gras of bij natte omstandigheden kan de maaier soms vastlopen.

Een belangrijk punt om te onthouden, is dat geen enkele grasmaaier perfect is. De HandyMower blonk uit in zijn segment door de juiste verwachtingen te scheppen; klein, handzaam en efficiënt voor de bescheiden tuinier.

De accu toont een led indicator voor het laadniveau, waardoor je niet onverwachts met een lege batterij zult staan. Gebruikers geven aan dat de batterij redelijk snel laadt, wat ongemak vermindert wanneer je vergeet deze op te laden na gebruik.

Door de handzaamheid van de HandyMower is deze met name populair bij diegenen die eerder de grasmat met een handmaaier bijhielden. De omschakeling van manuele arbeid naar een accu-aangedreven maaier wordt dan ook als een significante vooruitgang ervaren. Zelfs bij een verrassende eerste kennismaking blijkt de HandyMower in gebruik vlotter en wendbaarder dan menigeen verwacht.

Samengevat is de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set een goede keuze voor gebruikers met een klein gazon. De combinatie van gebruiksgemak, een degelijke accuduur en de flexibiliteit van een draadloos apparaat maakt deze grasmaaier een gewaardeerde partner in de tuin. De mindere kanten, zoals de accu die soms lastig te verwijderen is of de maaimoeilijkheden bij hoog en nat gras, worden over het algemeen overschaduwd door de voordelen die de maaier biedt.

Veiligheid en geluidsniveau

Gardena handymower 22/18v set v0o4yo5xzwv5 pzm90g2

Veiligheid en gebruiksgemak staan voorop bij de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set. Deze compacte accugrasmaaier biedt een geruststellende oplossing voor ouders met jonge ontdekkingsreizigers of huisdieren: dankzij het “contact slot” is de maaier kindveilig en begint hij niet onverwacht te zoemen. Dit zorgt voor een extra laag veiligheid in de tuin, waar we stiekem toch allemaal waarde aan hechten.

Laten we eens kijken naar het geluidsniveau, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het kiezen van tuinapparatuur. Met een maximaal geluidsniveau van 86 dB onderscheidt de HandyMower zich als een tamelijk stille speler in de wereld van grasmaaiers. Dit betekent minder overlast voor zowel jezelf als voor de buren, en daar worden zonnige zaterdagochtenden toch een stuk aangenamer van.

De Gardena HandyMower gaat gepaard met enkele kenmerkende voordelen:

 • Kindveilig dankzij het contactslot

 • Verrassend stil voor een grasmaaier

 • Gemak in opberging door het compacte formaat

Echter is geen enkel product perfect; zo ervaren sommige gebruikers dat de accu moeilijk te verwijderen is en vanzelf lijkt leeg te lopen wanneer deze niet gebruikt wordt. Hoewel dit punten van frustratie kunnen zijn, weegt het niet op tegen de vrijheid die een draadloze grasmaaier biedt.

De constructie maakt de HandyMower ideaal voor kleinere gazons. Je hebt geen kabels die in de weg liggen of die doorgeknipt kunnen worden. De grasmaaier is opeens vergelijkbaar met dat handige keukenapparaat dat je zonder gedoe even pakt, gebruikt en weer weg zet. Het gemak van ‘pakken en gaan’ is iets wat bij het tuinieren nieuw en welkom is.

Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe plezierig het is om tuinieren te ervaren zonder de constante dreun van een luide motor. Kinderen kunnen naast je spelen of huisgenoten kunnen rustig binnen een boek lezen terwijl jij de tuin bijwerkt.

Natuurlijk moeten we realistisch blijven. Als het gras echt hoog en nat is, zal de batterij het zwaarder hebben en sneller leeg raken. Ook kan gras blijven kleven in de maaier. Maar laten we wel wezen, dit zijn scenario’s die bij elk tuingereedschap voor uitdagingen zorgen. De HandyMower vraagt om regulier onderhoud—wat overigens met de maaier een fluitje van een cent is.

Qua veiligheid is het een winnaar. De machine is uitgerust met een beveiliging die voorkomt dat hij per ongeluk ingeschakeld wordt. Mocht de hendel te hoog worden gehouden tijdens het maaien, dan slaat de maaier af. Dit kan even wennen zijn, maar het is tevens een veiligheidsmaatregel die potentieel gevaarlijke situaties voorkomt.

Afsluitend is de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set een slimme keuze voor wie waarde hecht aan gemak, veiligheid en een rustige tuinbeleving. Wie een klein tot middelgroot gazon heeft, zal de keuze voor deze draadloze grasmaaier niet betreuren. Ondanks enkele aandachtspunten is deze Gardena maaier voorbestemd om een favoriet te worden in de schuur van menig tuinliefhebber.

Grasmaairesultaat en mulchingfunctie

Gardena handymower 22/18v set gyrj0y5r7rkk manz4p

Voor diegene met een klein grasveldje is de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set een handig hulpmiddel. Het apparaat blinkt uit in het leveren van een strak grasmaairesultaat en de mulchingfunctie is een welkome toevoeging.

De maaier beschikt over een mulchmes van 22 cm waarmee het gras niet alleen netjes kort wordt gemaakt, maar ook versnipperd en terug op het gazon wordt geblazen als natuurlijke meststof. Je hoeft dus niet achteraf te harken en hebt geen afval van het gemaaide gras. Dit is een uitstekend systeem dat bijdraagt aan een gezond en groen gazon.

Ondanks de compactheid en het lichte gewicht kan deze maaier tot 50 m^2 aan gazon aanpakken, wat voor de kleinere tuinen meer dan voldoende is. Met 3 maaihoogte-instellingen kan je bovendien de snijhoogte aanpassen van 30 tot 50 mm, zo blijft je gazon altijd in de door jou gewenste staat.

Belangrijke kenmerken van deze maaier:

 • Mulchmes met een breedte van 22 cm

 • Geschikt voor gazonoppervlaktes tot 50 m^2

 • 3 maaihoogte-instellingen

 • Draadloos gemak door de 18V accu

Dat gezegd hebbende, zijn er ook wat punten van kritiek. Zo blijkt dat het gras soms aan de maaier kan plakken, vooral bij zeer droge omstandigheden, wat de mulchfunctie kan hinderen. Daarnaast kan het verwijderen van de accu soms wat lastig zijn en er zijn meldingen dat de accu te snel leegloopt of zichzelf leegtrekt als deze niet in gebruik is. Dit zijn echter punten die vaak met wat extra aandacht en onderhoud te voorkomen of te verhelpen zijn.

Ondanks enkele mindere ervaringen, blijft de Gardena HandyMower een gewaardeerd maatje voor velen. Gebruikers noemen vooral de handzaamheid en eenvoud in gebruik als grote pluspunten. Het feit dat de maaier weinig ruimte inneemt en dat het geluidsniveau laag is voor een grasmaaier, wordt ook gewaardeerd.

Om even samen te vatten, deze lichte en wendbare maaier doet doorgaans wat hij belooft. Het grasmaairesultaat is mooi egaal en de mulchingfunctie is effectief, al kan nat of hoog gras tot verstopping leiden. Maar met een beetje voorbereiding en onderhoud, is dit een perfect hulpmiddel voor het onderhouden van kleinere gazons. Laat deze kleine nadelen je dus niet weerhouden van een verder uitstekende grasmaaier die bijdraagt aan een goed onderhouden en gezonde grasmat.

Opslag en onderhoud

Gardena handymower 22/18v set mk1z5kjb0y33 manz4p

Een grasmaaier kopen doe je niet dagelijks, dus wanneer je een model kiest, wil je ook dat het naadloos aansluit bij je behoeften op het vlak van opslag en onderhoud. De Gardena HandyMower 22/18V P4A Set lijkt op het eerste gezicht op een gazonmaaier die je leven een stuk gemakkelijker gaat maken, vooral als je niet gezegend bent met een schuur ter grootte van een balzaal.

Laten we de voordelen eens op een rijtje zetten:

 • Compact: Met zijn geringe gewicht is hij zeker geen zware jongen in het tuinhuisje.

 • Onderhoudsarm: Geen gedoe met olie of benzine, een doekje erover en klaar.

 • Accugebruik: Draadloos maaien betekent vrijheid, geen gestruikel over kabels.

 • Inklapbare handgreep: Bespaart flink wat ruimte en maakt het wegbergen een fluitje van een cent.

Er zijn echter ook kanttekeningen te plaatsen. Sommige gebruikers ervaren dat gras in de maaier blijft plakken, vooral bij heel droog weer. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij het schoonmaken na gebruik. Wellicht dat een regelmatig snoeibeurt van je gazon dit kan voorkomen. Ook de accu kan soms weerbarstig zijn wanneer je deze wilt verwijderen. Een kwestie van even de juiste handigheid vinden.

Wat opslag betreft is de HandyMower een ware uitblinker. Heb je beperkte ruimte of misschien enkel een balkon of patio? Dan staat deze maaier niet in de weg en is altijd binnen handbereik.

Het enige echte minpunt lijkt de duurzaamheid van de accu te zijn. Rap leeggelopen batterijen zijn een bekend probleem bij vele accugereedschappen, en de HandyMower vormt hierop geen uitzondering. Echter, het is geruststellend dat de accu’s deel uitmaken van het Gardena 18V POWER FOR ALL platform, dus mocht je al andere Gardena apparaten hebben, dan kun je de accu’s daarvan eventueel ook gebruiken.

Mocht je nou denken dat dit kleintje niet tegen een stootje kan, dan heb je het mis. Gebruikers rapporteren dat ondanks het formaat en gewicht van amper 6,7 kg, deze maaier prima presteert en er stevig uitziet.

Een punt dat opvalt is dat de HandyMower na een oplaadbeurt weer helemaal klaar is voor actie, zonder dat je uren aan een lader vastgekluisterd zit. Maar let op: Als je je gazon regelmatig laat verwilderen, is dit waarschijnlijk niet jouw beste keuze. Voor continu hoog en nat gras is hij namelijk minder geschikt. De accu zal dan sneller leegraken, en het gras kan ophopen in het apparaat.

Alles beschouwd, de Gardena HandyMower 22/18V P4A Set is een verstandige keuze voor de kleine tuinierder of stadstuinder die op zoek is naar gemak en betrouwbaarheid binnen de grenzen van een bescheiden gazon en opbergruimte. Klein, maar fijn – zolang je de maaier gebruikt waar hij voor bedoeld is en zijn kleine beperkingen accepteert, kun je aan dit apparaat een trouwe kameraad voor je tuin hebben.