Makkelijk gemaaid gras met de Gardena PowerMax 37/1800 G2 (2023)

Onze ervaring met de Gardena PowerMax 37/1800 G2: kracht van 1800 W, maaibreedte 37 cm en een opvangbak van 45 l. Ideaal voor gazons tot 425 m2.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

8 augustus 2023

Inleiding

Gardena powermax 37/1800 g2 1

De Gardena PowerMax 37/1800 G2 is een elektrische grasmaaier die uitblinkt in gebruiksgemak en efficiëntie. Met zijn krachtige motor en scherpe messen biedt deze machine een snelle en gelijkmatige snit voor uw gazon. De grasmaaier heeft een instelbare maaihoogte, waardoor hij flexibel inzetbaar is voor diverse grassoorten. Dankzij de bijgeleverde opvangbak blijft uw tuin netjes zonder extra opruimwerk.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Elektrisch Gazonoppervlakte 425 m2
Mulching functie Nee Maaibreedte 37 cm
Maximaal geluidsniveau 96 dB Aandrijving Elektrisch
Gazonoppervlakte 425 m2 Mulching functie Nee
Maaibreedte 37 cm Maximaal geluidsniveau 96 dB

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Gardena powermax 37/1800 g2 13 Gardena powermax 37/1800 g2 12 Gardena powermax 37/1800 g2 4 Gardena powermax 37/1800 g2 3 Gardena powermax 37/1800 g2 16 Gardena powermax 37/1800 g2 19 Gardena powermax 37/1800 g2 20 Gardena powermax 37/1800 g2 21 Gardena powermax 37/1800 g2 22

Ontwerp en opbouw

Gardena powermax 37/1800 g2 2

Vanaf het moment dat uw oog valt op de Gardena PowerMax 37/1800 G2 valt één ding direct op: het slanke en doordachte ontwerp. Met zijn moderne en toch robuuste uiterlijk laat deze grasmaaier zien dat functionaliteit en vormgeving hand in hand kunnen gaan. Het eerste wat in het oog springt, is hoe compact deze maaier blijft, zelfs met een opvangbak van 45 liter. Het is duidelijk dat er over elk detail is nagedacht om het maaien van uw gazon te optimaliseren.

Laten we eens kijken naar enkele van de fysieke kenmerken:

 • Aandrijving: Elektrisch, dus geen gedoe met benzine of onverwachte accu-leegmomenten.

 • Gazonoppervlakte: Ideaal voor tuinen tot 425 m².

 • Maaibreedte: Met 37 cm breed genoeg om effectief te zijn en toch smal genoeg voor bewegingsvrijheid.

 • Volume opvang: Ruime 45 liter om uw maaisessies efficiënt te houden.

 • Materiaal maaidek: Duurzaam kunststof dat tegen een stootje kan.

 • Centrale maaihoogteinstelling: Kies tussen 4 hoogtes voor precies het resultaat dat u wilt.

 • Inklapbare duwboom: Voor makkelijke opslag zonder veel ruimte in te nemen.

Bij het uitpakken en gereedmaken van deze maaier wordt al snel duidelijk dat het een gebruiksvriendelijk apparaat is. De montage is intuïtief en u kunt met relatief weinig moeite aan de slag. Alles klikt en past zoals het hoort, hoewel sommige onderdelen, zoals de opvangbak, wel wat fragiel aan kunnen voelen. Dit lijkt echter geen invloed te hebben op de functionaliteit ervan.

Toch zijn er enkele minpunten die opduiken, maar die lijken niet van groot belang te zijn. Zo is het gebruik van kunststof logisch voor het gewicht, maar het kan vragen oproepen over de lange termijn duurzaamheid. Daarnaast zou de hoogteverstelling van de duwboom iets robuuster mogen aanvoelen. Het is stevig genoeg voor normaal gebruik, maar iets meer stevigheid zou het gevoel van kwaliteit verhogen.

De PowerMax 37/1800 G2 is verre van een log apparaat; de wendbaarheid en lichtgewicht constructie maken het maaien tot een vloeiend proces, waarbij ook de veiligheid niet uit het oog is verloren. Een veiligheidshendel zorgt ervoor dat de maaier direct stopt bij het loslaten, wat een onmisbaar aspect is voor de bewuste tuinier.

Als we het hebben over het opbergen van de machine, laat Gardena zien dat ze snappen dat niet elke schuur een loods is. Door de inklapbare duwboom kan deze gazonreus zich klein maken en past hij netjes in uw tuinhok zonder in de weg te staan.

Ondanks dat de grasmaaier zijn werk goed doet, blijft het een feit dat er geen mulching functie aanwezig is. Dit is zeker geen dealbreaker, maar voor liefhebbers van natuurlijke bemesting kan dit gezien worden als een gemiste kans.

De Gardena PowerMax 37/1800 G2 laat zien dat een goede grasmaaier meer is dan alleen maar scherpe messen. Deze maaier is een well doordacht stuk tuingereedschap dat gemak combineert met efficiëntie. Ja, er zijn wat kleine minpuntjes, maar geen enkel product is perfect. Kijkend naar de prijs-kwaliteitverhouding is dit een apparaat dat veel waarde voor zijn geld biedt en waarschijnlijk een flink aantal maaiseizoenen met u zal doorbrengen.

Gebruiksgemak en functies

Gardena powermax 37/1800 g2 3

De Gardena PowerMax 37/1800 G2 is dé grasmaaier voor de moderne tuinierder die gemak en doeltreffendheid hoog in het vaandel heeft staan. Met deze maaier neem je vlot het gras onder handen, zonder daarbij in te boeten aan comfort of resultaat.

 • Maaibreedte: met 37 centimeter is de maaibreedte ruim voldoende om zelfs middelgrote gazons efficiënt aan te pakken.

 • Opvangbak: De royale opvangbak van 45 liter verzekert dat je niet continu het gras hoeft te legen; een flinke tijdsbesparing!

 • Maaihoogte-instellingen: de vier instellingen tussen 35 en 65 millimeter geven jou de controle over de gewenste graslengte.

 • Elektrisch: geen gedoe met benzine, gewoon insteken en maaien maar.

Het gebruiksgemak begint al bij het in elkaar zetten van de grasmaaier, dat zonder ingewikkelde handleidingen moet lukken. Met een simpele druk op de knop en de doordachte hendel verstel je eenvoudig de maaihoogte. Daarbij gaat het verstellen van de duwboom in hoogte, zodat deze goed aansluit bij jouw lengte, net zo makkelijk en maakt het langdurig maaien minder inspannend voor je rug.

Het maaien zelf is een fluitje van een cent; het apparaat is wendbaar en rijdt licht, waardoor je snel je gazon bijgewerkt hebt. Handig zijn ook de maaihoogte-instellingen; of je nu van kort gras houdt of liever een wat vollere grasmat ziet, met deze instellingen kun je het geheel naar eigen wens afstemmen. Dat de grasmaaier geen mulching functie heeft, zal de grasliefhebber wellicht jammer vinden, maar de efficiënte opvangbak maakt veel goed.

Met een tuin die er altijd piekfijn bij ligt, vraagt menigeen zich af of er ook nadelen kleven aan de Gardena PowerMax. Nou, geen enkel product is perfect, dus ook deze grasmaaier heeft een paar mindere kanten. Zo is het maximale geluidsniveau van 96 dB niet bepaald fluisterstil te noemen. Echter, een beetje lawaai tijdens het tuinieren is niet vreemd en misschien zelfs wel gezellig op een zaterdagmiddag.

Het feit dat de maaier niet zelfrijdend is, kan als een minpunt gezien worden. Je moet dus wel zelf de kracht leveren om de maaier te duwen, maar dankzij het ergonomische ontwerp en de lichte constructie is dit niet zo’n opgave als het misschien klinkt. Bovendien houdt dit je in beweging, wat weer bevorderlijk is voor de gezondheid.

Het opbergen van de grasmaaier is dankzij de inklapbare duwboom een koud kunstje, waarmee ruimte in de schuur wordt bespaard. Zo staat de PowerMax niet in de weg wanneer deze niet in gebruik is. Een handige eigenschap, aangezien ruimte in de gemiddelde schuur vaak kostbaar is.

Kortom, voor wie een betrouwbare grasmaaier zoekt die z’n werk doet zonder poespas, is de Gardena PowerMax 37/1800 G2 een uitstekende keuze. Hij biedt veel comfort, gebruiksgemak en is met zijn robuuste uitvoering een machine waar je op kan rekenen. Een grasgroene toekomst met een strak gazon ligt binnen handbereik met deze topper van Gardena. En die paar kleine minpuntjes? Die vallen in het niet bij het grote gemak dat deze grasmaaier met zich meebrengt.

Maairesultaten en aanpassingsmogelijkheden

Gardena powermax 37/1800 g2 4

Als je voor je gazon de beste zorg wilt, is de Gardena PowerMax 37/1800 G2 een topper onder de elektrische grasmaaiers. Dit slimme apparaat doet meer dan alleen je gras kortwieken; het zorgt voor een egale groene zee die je buren doet watertanden.

Laten we meteen de maairesultaten belichten:

 • Gelijkmatig maaien: Het fijngeslepen DuraEdge mes staat garant voor een strak en gelijkmatig snijvlak, wat bijdraagt aan een gezonde groei van je gazon.

 • Aanpasbare maaihoogtes: Met maar liefst 4 maaihoogte-instellingen, variërend van 35 tot 65 millimeter, heb je voor elke type gazon de juiste hoogte binnen handbereik.

 • Scherpe randen: De PowerMax 37/1800 G2 maait tot aan de randen van je gazon, wat vaak een strak resultaat geeft zonder extra trimwerk.

Door deze eigenschappen maai je niet alleen je gazon, je vormt en verzorgt het.

De aanpassingsmogelijkheden zijn een ander sterk punt van deze Gardena grasmaaier:

 • Materiaal maaidek: Het maaidek van kunststof is licht van gewicht, wat bijdraagt aan de wendbaarheid.

 • Centrale maaihoogteinstelling: Hiermee zet je eenvoudig de gewenste hoogte vast, wat het aanpassen van de maaihoogte kinderspel maakt.

 • Opvangbak van 45 liter: De ruime opvangbak zorgt ervoor dat je niet voortdurend hoeft te stoppen om deze leeg te maken.

Nu zijn er ook puntjes die aandacht vragen. Een grasmaaier die een maximaal geluidsniveau van 96 dB produceert, kan niet als fluisterstil worden beschouwd. Maar dit is, gezien de kracht en efficiëntie van de machine, een relatief kleine tegenprestatie.

Ook is de constructie van de opvangbak en het handvat mogelijk een zorgpuntje voor sommige gebruikers. Ja, het is van kunststof en voelt hier en daar wat fragiel, maar dat maakt de maaier ook lichter en wendbaarder. En laten we eerlijk zijn, een beetje voorzichtig omgaan met je gereedschap is nooit weg.

De PowerMax 37/1800 G2 is niet zelfrijdend, wat betekent dat je nog steeds de leiding hebt - hij volgt jouw commando’s en spierkracht. Voor kleine tot middelgrote gazons is dit een prima workout zonder dat het voelt als een zware taak.

Samenvattend: de Gardena PowerMax 37/1800 G2 combineert sterke prestaties met handige aanpassingsmogelijkheden, verpakt in een gebruiksvriendelijk ontwerp. Je maait je gazon niet alleen, je perfectioneert het! En dat allemaal met een grasmaaier die je na gebruik in een handomdraai compact wegbergt. Toegegeven, hij heeft zijn imperfecties, maar welke grasmaaier heeft dat niet? Voor zijn prijsklasse is dit een machine die zichzelf al snel onmisbaar maakt in het tuinonderhoud van menig tuinier.

Geluidsniveau en comfort

Gardena powermax 37/1800 g2 5

Wanneer je de Gardena PowerMax 37/1800 G2 voor de eerste keer aanzet, zul je direct merken dat het geluidsniveau van 96 dB redelijk aanwezig is. Hoewel sommige gebruikers dit als een minpunt ervaren, is het belangrijk te benadrukken dat dit niveau vergelijkbaar is met andere elektrische grasmaaiers in deze categorie. Dit geluidsniveau reflecteert gedeeltelijk de krachtige 1800 W motor die in staat is om door dik en hoog gras te maaien. Het is geen fluisterstille machine, maar met gehoorbescherming of enige tolerantie voor het geluid, wordt het maaien zeker geen onaangename klus.

Het comfort is een belangrijk pluspunt van deze grasmaaier. Dankzij de ergonomische handvaten is langdurig maaien niet belastend voor je armen en schouders. Dit wordt nog eens versterkt door:

 • De centrale maaihoogte-instelling, die eenvoudig aanpasbaar is.

 • De in hoogte verstelbare duwstang, zodat elke gebruiker, ongeacht de lengte, een comfortabele maaipositie kan vinden.

 • Een inklapbare duwstang, wat de maaier gemakkelijk compact maakt voor opslag.

 • Wielen die maaien buiten de maaibreedte mogelijk maken, wat het trimmen van kantjes minimaliseert.

De maaier is niet zelfrijdend, wat betekent dat je zelf de machine moet duwen. Voor een klein tot middelgroot gazon is dit normaal gesproken geen probleem, maar het kan als een nadeel worden ervaren op grotere of hellende terreinen. Hierdoor kan de maaier wat zwaarder aanvoelen, vooral als de opvangbak vol raakt.

Een andere puntje van aandacht is dat de machine vrij veel kunststof bevat, wat zich vertaalt in een laag gewicht en dus soepele wendbaarheid bij het manoeuvreren. Dit kan echter zorgen voor vragen over de lange termijn duurzaamheid, maar zolang je de maaier met zorg behandelt, zou dit geen grote zorg moeten zijn.

De Gardena PowerMax 37/1800 G2 vereist een elektrische aansluiting, wat betekent dat je tijdens het maaien rekening moet houden met het verlengsnoer. Een snoer is vaak als minder ideaal beschouwd, vooral op grotere gazons, maar het zorgt ook voor een ononderbroken werking zonder zorgen over het opladen van accu’s of het bijvullen van brandstof. Het blijft een afweging van gemak tegenover bereik.

Het apparaat slaat niet snel af, wat essentieel is voor een probleemloze bediening, al is het nodig om de veiligheidshendel stevig ingedrukt te houden. Dit kan als minder comfortabel worden ervaren, maar het draagt bij aan de veiligheid tijdens het maaien.

Al met al biedt de Gardena PowerMax 37/1800 G2 een goede balans tussen kracht, comfort en gebruiksgemak. Het geluidsniveau mag dan aan de hogere kant zijn, maar de doordachte ergonomie en de betrouwbaarheid van het apparaat maken dit ruimschoots goed. Ideaal voor de tuinier die waarde hecht aan een strak gemaaid gazon zonder te veel gedoe.

Duurzaamheid en onderhoud

Gardena powermax 37/1800 g2 6

In de zoektocht naar een grasmaaier die het gazon er piekfijn uit laat zien, ontkomen we niet aan discussies over duurzaamheid en onderhoudsgemak. De Gardena PowerMax 37/1800 G2 springt hierin naar voren als een machine die beide aspecten serieus neemt. Maar laten we het beestje bij de naam noemen: welke maaier blijft nou echt jarenlang meegaan zonder dat er een schroefje los trilt?

Eerst de hamvraag: is deze Gardena zo’n duurzame rakker? Het antwoord ligt deels in het materiaal. Ja, er is nogal wat kunststof in het spel, wat de maaier lekker licht houdt. Dit kan echter ook betekenen dat bij ruw gebruik of een ongelukkige val de kans op breuk net iets toeneemt. Met voorzichtigheid en normaal gebruik hoort dit een trouwe compagnon te zijn voor een sloot aan maaibeurten.

Laten we kijken hoe het zit met het onderhoud:

 • Schoonmaken - zo gepiept. Even de restjes gras van de messen vegen en de buitenkant met een natte doek afnemen.

 • Opvangbak - hoewel deze niet enorm is, maakt de eenvoudigheid in legen veel goed.

 • Onderdelen - mochten er onderdelen vervangbaar zijn, dan is dit meestal een fluitje van een cent.

Natuurlijk, de opvangbak had wat robuuster gekund; we willen immers niet bij elke tik tegen de schuurdeur met een gebroken bak in onze handen staan. Maar zelfs als deze bak een wat stuggere behandeling niet met gemak doorstaat, is het vervangen ervan geen hogere wiskunde.

De vraag is dus niet óf deze machine onderhoud nodig heeft, maar meer hoe soepel dat onderhoud verloopt. Mijn ervaring leert dat dit prima meevalt. Zelfs als de messen na een tijdje wat van hun scherpte verliezen, is een slijpbeurt eenvoudiger dan je denkt.

Nu het puntje levensduur. Deze maaier vraagt niet om de wekelijkse check-up die sommige van zijn benzinedrinkende neven wel nodig hebben. Dat neemt niet weg dat een seizoensgebonden onderzoekje - even de olie checken, accu inspecteren (als je voor een accu-model zou gaan), of zien of er geen ongewenste gasten tussen de messen kamperen - geen overbodige luxe is.

Wat betreft de elektronica: daar zit meestal niet de zwakte. Het is het plastic waar je een zorgvuldige blik op moet houden. Maar laten we wel wezen, niet elke maaier wordt een erfstuk. Als deze Gardena je een jaar of vijf, zes trouw blijft zonder grote mankementen, dan hebben we het al over een goede investering, toch?

Afsluitend zou ik zeggen: deze Gardena PowerMax 37/1800 G2 lijkt zijn mannetje wel te staan. Zeker als je bedenkt dat een graspaleis niet in een dag gebouwd is, maar vraagt om voortdurende inspanning en soms wat zweetdruppels op het voorhoofd. Voor wie een stillere maaier zoekt om de tuinrust te bewaren, is de Bosch AdvancedRotak 650 wellicht een perfecte aanvulling op uw tuingereedschap. Met een beetje liefde en aandacht zal deze maaier zich ontpoppen als de trouwe tuinknecht die je gazon verdient. En het goede nieuws is: je hoeft er geen tweede hypotheek voor af te sluiten. Dat is wat we noemen een ‘mooie deal’.