Een grasmaaier kopen in 2024: Waar op te letten

Alles over grasmaaiers in 2024: waar op te letten, soorten, aanschaf, merken, en meer.
Publicatiedatum

24 januari 2023

Introductie

Grasmaaier

Overweegt u een (nieuwe) grasmaaier kopen? Deze handleiding gaat hier dieper op in.

Een grasmaaier is een apparaat dat wordt gebruikt om gras te maaien in een tuin of op een gazon. Er zijn verschillende soorten grasmaaiers, waaronder handmatige grasmaaiers, elektrische grasmaaiers en benzinegrasmaaiers.

Prijzen

Waar op te letten bij het kopen van een grasmaaier

Type grasmaaier

Alleerst is het type grasmaaier belangrijk. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen, waarvan de belangrijkste:

 • Handmatige grasmaaier

Deze grasmaaiers worden aangedreven door de kracht van de gebruiker en zijn geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Het voordeel van een handmatige grasmaaier is dat deze niet elektrisch of op benzine werkt, waardoor er geen onderhoudskosten zijn en geen milieuverontreiniging plaatsvindt. Het nadeel is echter dat deze grasmaaiers fysiek inspannend zijn en niet geschikt zijn voor grotere tuinen.

 • Elektrische grasmaaier

Deze grasmaaiers worden aangedreven door een elektromotor en zijn geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Het voordeel van een elektrische grasmaaier is dat deze stil is en geen uitlaatgassen produceert. Het nadeel is echter dat deze grasmaaiers afhankelijk zijn van een elektriciteitsbron en vaak een beperkte werktijd hebben vanwege de capaciteit van de accu.

 • Benzine grasmaaier
Grasmaaier met brandstoftank

Deze grasmaaiers worden aangedreven door een benzinemotor en zijn geschikt voor grotere tuinen. Het voordeel van een benzine grasmaaier is dat deze veel krachtiger is en een grotere werktijd heeft. Het nadeel is echter dat deze grasmaaiers lawaai produceren, uitlaatgassen produceren en onderhoud vergen.

Maaibreedte en -hoogte

De maaibreedte en -hoogte zijn ook belangrijke factoren om op te letten bij het kopen van een grasmaaier. De maaibreedte is de breedte van het gedeelte van de grasmaaier waarmee het gras wordt gemaaid. Hoe breder de maaibreedte, hoe sneller het gras gemaaid kan worden. De maaihoogte is de hoogte waarop het gras gemaaid wordt. Hoe hoger de maaihoogte, hoe langer het gras.

Gewicht en wendbaarheid

Hoe zwaarder de grasmaaier, hoe moeilijker deze te verplaatsen is. Hoe wendbaarder de grasmaaier, hoe gemakkelijker deze om obstakels heen kan manoeuvreren.

Extra functies

Er zijn een aantal extra functies die beschikbaar zijn op sommige grasmaaiers, zoals bijvoorbeeld een zelfrijdend systeem, een opvangzak voor het gemaaide gras of een mulchfunctie. Voor wie zijn tuin verder wil onderhouden na het maaien, is het de moeite waard te kijken naar onze handleiding over het aanschaffen van een nieuwe tuinslang.

 • Een zelfrijdend systeem maakt het makkelijker om de grasmaaier te besturen en kan tijd besparen bij het maaien van een grotere tuin.

 • Een opvangzak voor het gemaaide gras maakt het eenvoudiger om het gras op te ruimen na het maaien.

 • Een mulchfunctie is een functie waarmee de grasmaaier het gemaaide gras fijnknipt en terugwerkt in de grond als organisch materiaal. Dit kan helpen om de grond gezonder te houden en de groei van het gras te verbeteren.

Onderhoud

Grasmaaier die wordt schoongemaakt

Sommige grasmaaiers vereisen meer onderhoud dan andere, zoals bijvoorbeeld regelmatig olie verversen of het vervangen van filters. Het is raadzaam om de onderhoudsinstructies van de fabrikant te lezen en te bepalen of je in staat bent om deze verplichtingen aan te gaan. Het niet voldoen aan de onderhoudsinstructies kan leiden tot problemen met de grasmaaier en kan de levensduur van de machine beperken.

Daarnaast is het ook verstandig om te overwegen hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor het onderhouden van de grasmaaier. Handmatige grasmaaiers vereisen minder onderhoud dan elektrische of benzine grasmaaiers, dus als je minder tijd hebt voor onderhoud, dan is een handmatige grasmaaier misschien een beter optie.

Opslag en transport

Sommige grasmaaiers zijn groter en zwaarder dan andere en kunnen daardoor moeilijker op te bergen zijn. Het is belangrijk om na te gaan of je voldoende ruimte hebt om de grasmaaier op te slaan en of je in staat bent om de grasmaaier te vervoeren, vooral als je van plan bent om de grasmaaier naar verschillende locaties te verplaatsen.

Veiligheid

Zorg ervoor dat de grasmaaier voorzien is van de juiste veiligheidsvoorzieningen zoals een veiligheidsknop die ervoor zorgt dat de motor uitgaat wanneer de grasmaaier niet in gebruik is. Het is ook belangrijk om te letten op andere veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van beschermende kleding en het hanteren van de grasmaaier volgens de gebruiksaanwijzing.

Service en ondersteuning

Sommige merken bieden meer service en ondersteuning dan andere, zoals bijvoorbeeld technische ondersteuning, onderhoudscontracten of de mogelijkheid om onderdelen te vervangen. Het is raadzaam om te overwegen hoeveel service en ondersteuning je nodig denkt te hebben en te kiezen voor een merk dat hierin aan je eisen voldoet.

Gebruiksdoel

Als de grasmaaier alleen voor het maaien van een kleine tuin wordt gebruikt, dan is een handmatige of elektrische grasmaaier waarschijnlijk voldoende. Als de grasmaaier voor het maaien van een grotere tuin of voor commercieel gebruik wordt gebruikt, dan is een benzine grasmaaier waarschijnlijk een beter optie vanwege de grotere capaciteit en kracht.

Gebruiksgemak

Sommige grasmaaiers zijn eenvoudiger te bedienen dan andere, met meer instellingen en functies die gemakkelijk toegankelijk zijn. Andere grasmaaiers zijn misschien wat complexer en vereisen meer tijd om te leren hoe ze te bedienen zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een grasmaaier die eenvoudig te gebruiken is en aan je specifieke vereisten voldoet.

Prijs

Prijs is natuurlijk ook een belangrijke overweging bij het kopen van een grasmaaier. Handmatige grasmaaiers zijn vaak het goedkoopst, gevolgd door elektrische grasmaaiers en benzine grasmaaiers. Houd er echter rekening mee dat duurdere grasmaaiers vaak meer functies hebben en een langere levensduur hebben. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen de functies die je nodig hebt en de prijs die je bereid bent te betalen.

Merk en garantie

Ook is het belangrijk om op te letten welk merk de grasmaaier heeft en welke garantie er wordt gegeven. Bekende merken hebben vaak een betere reputatie en een langere garantieperiode. Het is raadzaam om de garantie en de specifieke voorwaarden hiervoor goed te lezen, zodat je weet wat de garantie dekt en hoe deze gebruikt kan worden in geval van problemen.

Goede merken grasmaaiers

Er zijn veel goede merken grasmaaiers op de markt:

Husqvarna

Groene grasmaaier husqvarna

Husqvarna is een Zweeds merk dat bekend staat om zijn professionele kwaliteit en duurzaamheid. Ze bieden een breed scala aan grasmaaiers, van handbediende push grasmaaiers tot zelfrijdende grasmaaiers voor grote gazons. Een populaire optie is de Husqvarna Automower, een robuuste robotmaaier die zichzelf oplaadt en automatisch het gras maait, zelfs in moeilijk bereikbare gebieden.

John Deere

John Deere is een Amerikaans merk dat al jaren bekend staat om zijn professionele landbouwmachines en grasmaaiers. Een populaire optie is de John Deere X350, een zelfrijdende grasmaaier met een krachtige motor en een grote snijbreedte van 106 cm, ideaal voor grote gazons.

Toro

Toro is een Amerikaans merk dat bekend staat om zijn innovatieve technologie en gebruiksvriendelijkheid. Een populaire grasmaaier is de Toro Recycler, een zelfrijdende grasmaaier met een krachtige motor en een grote snijbreedte van 50 cm.

Makita

Makita is een Japanse fabrikant van professionele gereedschappen en machines, waaronder grasmaaiers. Een populaire optie is de Makita DLM432PT2, een draadloze grasmaaier met twee accu’s 18 V en een snijbreedte van 43 cm.

Bosch

Bosch is een Duitse fabrikant. Een populaire maaier is de Bosch Rotak 43 LI, een draadloze grasmaaier met een accu van 36 V en een snijbreedte van 43 cm.

Black and Decker

Black and Decker is een Amerikaanse fabrikant van professioneel gereedschap en machines, waaronder grasmaaiers. De Black and Decker CM2040 is een draadloze grasmaaier met een accu van 40 V en een snijbreedte van 41 cm.

Greenworks

Greenworks is een Amerikaanse fabrikant, waarvan de Greenworks 25022 een goede optie is met snoer met een krachtige motor van 12A en een snijbreedte van 50 cm

Honda

Honda biedt een breed scala aan van grasmaaiers, van handbediende push grasmaaiers tot zelfrijdende grasmaaiers met een grote snijbreedte voor grote gazons. Een populaire optie is de Honda HRX217VKA, een zelfrijdende grasmaaier met een krachtige motor en een grote snijbreedte van 50 cm, ideaal voor kleine tot middelgrote gazons.

Craftsman

Craftsman is een Amerikaanse fabrikant van professionele gereedschappen en machines, waaronder grasmaaiers.

Stihl

Een populaire optie van Stihl is de RMA 370, een zelfrijdende grasmaaier met een krachtige motor en een grote snijbreedte van 37cm.

Welke soorten grasmaaiers zijn er?

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers:

Elektrische grasmaaiers

Elektrische grasmaaier

Elektrische grasmaaiers worden aangedreven door een elektromotor en zijn een van de meest populaire keuzes onder consumenten. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, licht van gewicht en relatief stiller dan benzine-aangedreven grasmaaiers. Bovendien zijn ze meestal goedkoper dan benzine-aangedreven grasmaaiers. Een nadeel van elektrische grasmaaiers is dat ze vaak over een beperkt bereik beschikken omdat ze afhankelijk zijn van een elektriciteitsaansluiting.

Benzine grasmaaiers

Benzine grasmaaiers worden aangedreven door een benzinemotor en zijn meestal krachtiger dan elektrische grasmaaiers. Ze zijn ideaal voor grotere gazons en ruwe terreinen, omdat ze een groter bereik hebben en niet afhankelijk zijn van een elektriciteitsaansluiting. Een nadeel van benzine grasmaaiers is dat ze meestal duurder zijn en vereisen dat je benzine koopt en de motor onderhoudt. Bovendien zijn ze vaak lawaaieriger dan elektrische grasmaaiers.

Robot grasmaaiers

Robot grasmaaier

Robot grasmaaiers zijn een moderne innovatie die automatisch het gras maait zonder dat de gebruiker de grasmaaier hoeft te besturen. Ze worden meestal geleverd met een programma waarmee de gebruiker de tijd en frequentie van het maaien kan instellen. Robot grasmaaiers zijn meestal duurder dan andere grasmaaiers, maar bieden de voordelen van automatisering en een lagere arbeidsintensiteit. Bovendien zijn ze meestal stiller en milieuvriendelijker dan andere grasmaaiers.

Handgrasmaaiers

Hand grasmaaier

Handgrasmaaiers, ook wel handmatige grasmaaiers genoemd, zijn de meest basale vorm van grasmaaiers. Ze worden aangedreven door de kracht van de gebruiker en zijn meestal het goedkoopste type grasmaaier. Ze zijn meestal klein en licht, dus ze zijn gemakkelijk te dragen en te manoeuvreren in kleinere gazons en tuinen. Handgrasmaaiers zijn ideaal voor kleinere gazons of voor gebruik in kleinere gedeelten van een groter gazon. Een nadeel is dat ze vereisen dat de gebruiker zelf de kracht levert, dus ze zijn niet geschikt voor grotere gazons of voor gebruik door mensen met fysieke beperkingen.

Zitmaaiers

Zitmaaiers, ook wel rijdende grasmaaiers genoemd, zijn een soort grasmaaier die de gebruiker in staat stelt om te zitten terwijl ze het gazon maaien. Ze zijn meestal groter en krachtiger dan andere grasmaaiers, en zijn ideaal voor grotere gazons of voor gebruik door mensen met fysieke beperkingen. Zitmaaiers worden meestal aangedreven door een benzinemotor of een elektromotor, en zijn vaak uitgerust met een aantal extra functies zoals een grassnijder, een zijuitwerper, enz. Een nadeel van zitmaaiers is dat ze vaak duurder zijn dan andere grasmaaiers, en dat ze meer onderhoud vereisen.

Mulchmaaiers

Mulchmaaiers zijn een soort grasmaaier die het gras afknipt en het dan terug in de grond mulcht, in plaats van het gras op te vangen in een opvangbak. Dit is een milieuvriendelijkere manier van gras maaien, omdat het gras gebruikt wordt als natuurlijke bemesting voor de grond. Mulchmaaiers zijn meestal uitgerust met een speciale messen die het gras fijnhakken. Een nadeel is dat ze meestal minder geschikt zijn voor gebruik in grote gazons of voor gebruik in gebieden met veel bladeren of andere vuiligheid.

Grasmaaiers voor professioneel gebruik

Professionele grasmaaier

Er zijn ook professionele grasmaaiers die speciaal zijn ontworpen voor commercieel gebruik, zoals golfbanen, sportvelden, enz. Deze grasmaaiers zijn vaak groter en krachtiger dan de grasmaaiers voor consumenten, en zijn meestal uitgerust met extra functies zoals een zware opvangbak of een grasopvangsysteem. Ze zijn vaak aangedreven door een benzinemotor of een dieselmotor, en zijn speciaal ontworpen voor gebruik onder zware omstandigheden. Deze grasmaaiers zijn meestal duurder dan de grasmaaiers voor consumenten en vereisen ook meer onderhoud.

Hover grasmaaiers

Hover grasmaaiers zijn grasmaaiers die op een laag luchtdruk boven de grond “zweven”. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk over oneffen gronden navigeren, zoals hellingen of bulten. Hover grasmaaiers worden vaak aangedreven door een elektromotor of een benzinemotor. Een nadeel is dat ze meestal minder krachtig zijn dan andere grasmaaiers, en dat ze meestal minder geschikt zijn voor grotere gazons.

Zelfrijdende grasmaaiers

Deze grasmaaiers zijn vaak grote professionele machines die zelfstandig kunnen rijden en maaien zonder dat er een bestuurder nodig is. Ze zijn vaak uitgerust met diverse sensoren en navigatie systemen waarmee ze zichzelf kunnen besturen in een gazon. Deze grasmaaiers zijn vaak duurder dan andere grasmaaiers en vereisen ook meer onderhoud.

Duw grasmaaiers

Duw grasmaaiers, ook wel handmatige grasmaaiers genoemd, zijn grasmaaiers die worden aangedreven door de kracht van de gebruiker en worden voortgeduwd tijdens het maaien. Ze zijn meestal licht van gewicht en gemakkelijk te manoeuvreren, en zijn ideaal voor kleinere gazons of voor gebruik in kleinere gedeelten van een groter gazon. Duw grasmaaiers zijn vaak goedkoper dan andere grasmaaiers en vereisen ook minder onderhoud. Een nadeel is dat ze vereisen dat de gebruiker zelf de kracht levert, dus ze zijn niet geschikt voor grotere gazons of voor gebruik door mensen met fysieke beperkingen.

Grasmaaiers met opvangsysteem

Grasmaaier met een grasvanger

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een opvangsysteem waarmee het gemaaide gras wordt opgevangen in een opvangbak of een zak. Dit kan handig zijn voor mensen die het gemaaide gras willen gebruiken als bemesting voor de tuin of die niet willen dat het gemaaide gras in de tuin achterblijft. Een nadeel van grasmaaiers met een opvangsysteem is dat ze meestal groter en zwaarder zijn dan andere grasmaaiers, en dat ze meer onderhoud vereisen.

Grasmaaiers met verstelbare maaihoogte

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een verstelbare maaihoogte, waarmee de gebruiker de hoogte van het gemaaide gras kan aanpassen. Dit kan handig zijn voor mensen die verschillende soorten gras in hun tuin hebben of die het gras op verschillende hoogtes willen houden voor esthetische redenen. Een nadeel van grasmaaiers met een verstelbare maaihoogte is dat ze meestal duurder zijn dan andere grasmaaiers, en dat ze meer onderhoud vereisen.

Robotmaaiers

Een robotmaaier is een automatisch werkend apparaat dat is ontworpen om het gras in uw tuin te maaien. Dit apparaat is in staat om zelfstandig te werken, zonder menselijke hulp, en kan worden ingesteld om op specifieke tijden of volgens een vast patroon te werken.

Er zijn verschillende soorten robotmaaiers beschikbaar, met verschillende functies en specificaties. Sommige robotmaaiers zijn bijvoorbeeld uitgerust met sensoren die ervoor zorgen dat het apparaat de randen van de tuin volgt, terwijl andere modellen zijn uitgerust met GPS-tracking zodat ze zichzelf kunnen orienteren.

Veel robotmaaiers zijn ook uitgerust met een accu die hen in staat stelt om voor een bepaalde tijd te werken, voordat ze opnieuw opgeladen moeten worden.

Waarom een robotmaaier?

Robotmaaiers zijn handig omdat ze veel tijd kunnen besparen. In plaats van het maaien van het gras met de hand of met een gewone grasmaaier, kunt u de robotmaaier instellen om te werken wanneer u dat wilt, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het maaien van het gras.

Daarnaast zijn robotmaaiers ook goed voor mensen die fysiek beperkt zijn of moeite hebben met het maaien van het gras.

Robotmaaiers zijn ook handig omdat ze zichzelf kunnen opladen en de accu’s kunnen vaak een lange tijd meegaan voor een maai sessie. Dit betekent dat u niet hoeft te blijven hangen in de buurt om ervoor te zorgen dat de robotmaaier genoeg stroom heeft.

Tot slot zijn sommige robotmaaiers uitgerust met sensoren die ervoor zorgen dat het apparaat de randen van de tuin volgt en dat het gras op een gelijkmatige manier wordt gemaaid. Dit betekent dat uw tuin er altijd netjes uit zal zien.

Voordelen van een robotmaaier

Een van de grootste voordelen van een robotmaaier is de tijdsbesparing. Met een robotmaaier hoef je niet meer zelf het gras te maaien, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere dingen. Dit is bijzonder handig als je een drukke baan hebt of als je gewoon geen zin hebt om het gras te maaien.

Een ander voordeel van een robotmaaier is dat het apparaat zelfstandig werkt. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je het gras op een bepaalde dag moet maaien, omdat de robotmaaier dat voor je zal doen. Dit zorgt voor een constante verzorging van je tuin zonder dat je er zelf veel tijd aan hoeft te besteden.

Een robotmaaier kan ook goed voor de gezondheid zijn. Als je het gras met de hand moet maaien, kan dit fysiek vermoeiend zijn. Met een robotmaaier hoef je dit niet te doen, waardoor je minder kans hebt op rug- of nekklachten.

Een ander voordeel van een robotmaaier is dat deze vaak uitgerust is met sensoren die ervoor zorgen dat het apparaat de randen van de tuin volgt. Hierdoor wordt het gras op een gelijkmatige manier gemaaid, waardoor je tuin er altijd netjes uit zal zien.

Een robotmaaier kan ook een besparing opleveren op lange termijn. In plaats van een gewone grasmaaier te kopen die uiteindelijk kapot gaat, kun je een robotmaaier aanschaffen die je jarenlang kan gebruiken. Dit kan een grote besparing opleveren in de lange termijn.

Nadelen van een robotmaaier

Een robot grasmaaier die over een gazon rijdt

Een van de nadelen van een robotmaaier is dat ze vaak duurder zijn dan een gewone grasmaaier. Hierdoor zijn ze niet voor iedereen toegankelijk.

Een ander nadeel is dat sommige robotmaaiers moeilijk te installeren zijn. Dit kan leiden tot problemen als je geen technische kennis hebt.

Sommige robotmaaiers zijn ook niet geschikt voor grote tuinen of tuinen met veel obstakels. Hierdoor kan het zijn dat je tuin niet op een efficiënte manier gemaaid kan worden.

Een laatste nadeel is dat sommige robotmaaiers een beperkte autonomie hebben. Hierdoor moeten ze vaak tussen de maai sessies opgeladen worden, wat kan leiden tot onnodige onderbrekingen in de maai sessies.

Een ander nadeel is dat sommige robotmaaiers niet werken in natte omstandigheden. Dit betekent dat ze niet kunnen werken als het regent of als de grond te nat is. Hierdoor kan het zijn dat de robotmaaier niet in staat is om het gras te maaien wanneer het nodig is.

Een robotmaaier is ook afhankelijk van een goede internetverbinding. Dit is omdat sommige robotmaaiers via een app bediend kunnen worden. Als de internetverbinding slecht is, kan het zijn dat de robotmaaier niet goed functioneert of niet te bedienen is.

Tot slot, sommige robotmaaiers zijn niet geschikt voor grote tuinen of tuinen met veel obstakels. Hierdoor kan het zijn dat je tuin niet op een efficiënte manier gemaaid kan worden. Hierdoor kan het zijn dat je tuin er niet netjes uit ziet of dat de robotmaaier onnodig veel energie verbruikt om de obstakels te vermijden.

Handige functies op grasmaaiers

Er zijn verschillende functies die grasmaaiers kunnen hebben, afhankelijk van het type en merk:

Zelfrijdend

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een zelfrijdend systeem. Dit betekent dat de grasmaaier zelfstandig over het gazon kan rijden zonder dat je er zelf achter hoeft te lopen. Dit kan handig zijn als je een groot gazon hebt of als je fysiek beperkt bent. Bovendien kun je de tijd die je normaal gesproken zou besteden aan het maaien van het gazon, besteden aan andere activiteiten.

Zelfstandig opvangen van grassnippers

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een opvangzak waar de grassnippers in verzameld worden. Hierdoor hoef je niet achter de grasmaaier aan te lopen om de grassnippers op te ruimen. Dit kan handig zijn als je een groot gazon hebt of als je niet van plan bent om de grassnippers te composteren of te gebruiken als bodembedekker.

Verstelbare maaisnelheid

Sommige grasmaaiers hebben een verstelbare maaisnelheid, zodat je de snelheid van de grasmaaier aan kunt passen aan de grootte van je gazon of aan de groei van het gras. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een groot gazon hebt of als je een gazon hebt waar het gras snel groeit. Dit helpt je om efficiënter te werken en tegelijkertijd de kwaliteit van de maaibeurt te verhogen.

Mulchfunctie

Mulchende grasmaaier

Veel moderne grasmaaiers hebben een mulchfunctie, waarmee je het gemaaide gras kunt vermalen tot kleine stukjes die als natuurlijke bodembedekker fungeren. Hierdoor hoef je niet meer het gemaaide gras op te ruimen en kun je het gebruiken om de grond vochtig te houden en voedingsstoffen terug te geven aan de grond. Dit is een milieuvriendelijkere manier om met het gemaaide gras om te gaan en bespaart je tijd en energie.

Gps of navigatie

Er zijn ook grasmaaiers die zijn uitgerust met GPS of navigatie, die je helpt om de maaipatroon te volgen. Hierdoor wordt het maaien efficiënter en wordt er minder gemist. Deze functie is ook handig als je een groot gazon hebt en je wilt zorgen dat je de hele oppervlakte egaal maait. Bovendien kun je de navigatie instellen om bepaalde gebieden te vermijden zoals bloembedden of bomen waardoor je er zeker van bent dat je geen schade aanbrengt aan deze gebieden.

Regen sensor

Er zijn ook grasmaaiers die zijn uitgerust met een regen sensor die detecteert of het gaat regenen en de maaibeurt automatisch uitstelt tot het weer beter is. Hierdoor hoef je niet te wachten tot het droog is om te beginnen met maaien en bespaart je tijd en energie.

Afstandbediening

Sommige grasmaaiers zijn ook uitgerust met een afstandbediening waarmee je de grasmaaier kunt starten, stoppen en besturen vanaf een afstand. Hierdoor hoef je niet in de buurt van de grasmaaier te zijn om deze te besturen en kun je de grasmaaier bijvoorbeeld starten voordat je thuiskomt zodat het gazon al gemaaid is als je thuiskomt.

Hoogte-instelling

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een hoogte-instelling waarmee je de hoogte van de messen aan kunt passen aan de grootte van het gras en de gewenste lengte van het gazon. Hierdoor kun je de kwaliteit van de maaibeurt verhogen en het gazon er netter uit laten zien.

Automatische snoeroprollers

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een automatische snoeroproller, die het snoer automatisch oprolt terwijl je de grasmaaier gebruikt. Hierdoor hoef je niet zelf het snoer op te rollen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het opruimen van de grasmaaier en meer tijd aan het maaien kunt besteden.

LED verlichting

Er zijn ook grasmaaiers die zijn uitgerust met LED verlichting, die je helpt om het gazon te zien als je ’s avonds of vroeg in de ochtend moet maaien. Dit is handig als je een drukke baan hebt en pas in de avond of ochtend tijd hebt om te maaien.

Wifi connectiviteit

Er zijn ook grasmaaiers die zijn uitgerust met wifi connectiviteit, waarmee je de grasmaaier kunt bedienen via een app op je smartphone of tablet. Hierdoor kun je de grasmaaier starten of stoppen, de status bekijken of zelfs de maaischema’s instellen vanaf een afstand.

Automatisch opladen

Sommige grasmaaiers zijn uitgerust met een optie tot automatisch opladen, die begint wanneer de batterij bijna leeg is. Hierdoor hoef je niet zelf te controleren of de batterij opgeladen is of zelf te beginnen met opladen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van de grasmaaier.

Onderhoud van een grasmaaier

Een grasmaaier is een essentieel hulpmiddel voor het onderhouden van een gazon. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat de grasmaaier in goede werkende staat blijft en een efficiënte en veilige werking behoudt.

Maaimes afstellen of vervangen

Een van de belangrijkste onderdelen van een grasmaaier is de maaimes. Het is belangrijk om de maaimes regelmatig af te stellen of te vervangen om ervoor te zorgen dat de grasmaaier efficiënt blijft werken en een mooi gazon geeft. Als de maaimes bot of beschadigd is, kan de grasmaaier onregelmatig maaien en kan er schade ontstaan aan het gazon.

Olie verversen en filters vervangen

Net als bij elke machine is het belangrijk om regelmatig de olie te verversen en de filters te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de grasmaaier soepel blijft werken en de levensduur van de machine wordt verlengd. Lees de handleiding van uw grasmaaier om te zien hoe vaak u de olie moet verversen en wanneer de filters moeten worden vervangen.

Schoonmaken en opslaan

Na gebruik is het belangrijk om de grasmaaier schoon te maken en op te slaan. Maak de grasmaaier schoon met een vochtige doek of borstel om eventuele grassnippers of andere debris te verwijderen. Zorg ervoor dat de grasmaaier droog is voordat u hem opbergt. Bewaar de grasmaaier op een droge plek, beschermd tegen regen en vorst.

Controleer de banden

Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat de banden op de juiste spanning zijn. De banden moeten ook op de juiste wijze worden opgepompt, zoals aangegeven in de handleiding van de grasmaaier. Onjuist opgepompte banden kunnen leiden tot een slechte manoeuvreerbaarheid van de grasmaaier en kan ook leiden tot verminderde prestaties en ongelijkmatig maaien.

Vervang de snijmessen

Grasmaaier die wordt gerepareerd

Als de snijmessen bot of beschadigd zijn, kan de grasmaaier onregelmatig maaien en kan er schade ontstaan aan het gazon. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of de snijmessen bot zijn en ze te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de grasmaaier efficiënt blijft werken en een mooi gazon geeft.

Smeren van bewegende delen

Het smeren van de bewegende delen van een grasmaaier is een belangrijk aspect van het onderhoud. Dit helpt om de levensduur van de grasmaaier te verlengen en ervoor te zorgen dat de machine soepel blijft werken. Gebruik een goede kwaliteit smeermiddel voor de bewegende delen, zoals aangegeven in de handleiding van de grasmaaier. Voer deze taak uit wanneer de grasmaaier afgekoeld is, zodat de smeermiddelen effectief kunnen worden toegepast.

Hoeveel geld moet ik uitgeven aan een grasmaaier?

Het bedrag dat je moet uitgeven aan een grasmaaier is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je tuin, de frequentie waarmee je gaat maaien en de functies die je zoekt in een grasmaaier.

Type grasmaaier

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers beschikbaar, waaronder handmatige grasmaaiers, elektrische grasmaaiers, benzinegrasmaaiers en zitmaaiers. Handmatige grasmaaiers zijn meestal het goedkoopst, terwijl zitmaaiers het duurst zijn. Elektrische grasmaaiers zijn vaak een goede keuze voor kleine tot middelgrote tuinen en kosten meestal tussen de € 100,- en € 300,-. Benzinegrasmaaiers zijn geschikt voor grotere tuinen en kosten meestal tussen de € 300,- en € 600,-.

Functies

Een grasmaaier kan uitgerust zijn met verschillende functies, zoals een zelfrijdend systeem, een mulchfunctie, een achteruitrijfunctie, enzovoort. Hoe meer functies een grasmaaier heeft, hoe hoger de prijs zal zijn. Dus als je niet veel gebruik maakt van deze functies, dan hoeft u niet teveel geld uit te geven aan een grasmaaier met veel functies.

Merk

Er zijn veel verschillende merken grasmaaiers beschikbaar. Sommige merken zijn bekend om hun hoge kwaliteit en duurzaamheid, terwijl andere merken bekend staan om hun lage prijs. Merken die bekend staan om hun hoge kwaliteit en duurzaamheid, zoals Husqvarna, John Deere of Stihl, zullen meestal duurder zijn dan merken die bekend staan om hun lage prijzen, zoals Einhell of Bosch.

Welke maat grasmaaier heb ik nodig voor mijn tuin?

De grootte van de grasmaaier die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je tuin.

Oppervlakte tuin

Iemand die het gras in een kleine tuin maait

Als je een kleine tuin hebt, dan heb je waarschijnlijk geen grote grasmaaier nodig. Een handmatige of elektrische grasmaaier zou voldoende moeten zijn. Als je een grotere tuin hebt, zoals een tuin van een gemiddeld woonhuis, dan is een elektrische grasmaaier of benzinegrasmaaier een betere keuze. Als je een zeer grote tuin hebt, zoals een landgoed, dan heb je waarschijnlijk een benzinegrasmaaier of zitmaaier nodig.

Grassoort en -hoogte

De grootte van de grasmaaier moet ook afhangen van de grootte van het gras in uw tuin. Als uw gras gemiddeld kort is, dan heeft u geen grote grasmaaier nodig. Als uw gras echter lang is, heeft u een grotere grasmaaier nodig om het gras efficiënt te maaien. Het is ook belangrijk om te overwegen of uw gras een fijne of grove textuur heeft, omdat dit ook invloed heeft op de maai-efficiëntie.

Maaifrequentie

Hoe vaak u van plan bent om uw gras te maaien, heeft ook invloed op de grootte van de grasmaaier die u nodig heeft. Als u van plan bent om vaak te maaien, dan heeft u een grasmaaier nodig met een grotere maaicapaciteit en een grotere opvangbak. Als u van plan bent om minder vaak te maaien, dan heeft u een kleinere grasmaaier nodig.

Accessoires voor Grasmaaiers

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar voor grasmaaiers om het maaien van het gras gemakkelijker en efficiënter te maken.

Mulchkit

Een mulchkit is een accessoire dat ervoor zorgt dat het gemaaide gras wordt gecompacteerd en in kleine stukjes wordt geknipt. Hierdoor kan het gras als natuurlijke meststof voor de tuin worden gebruikt. Dit is een milieuvriendelijke manier om van het gras af te komen, en het bespaart ook tijd omdat er geen afval hoeft te worden afgevoerd.

Opvangzak

Een opvangzak is een andere populaire accessoire voor grasmaaiers. Deze zak wordt aan de achterkant van de grasmaaier bevestigd en vangt het gemaaide gras op. Dit maakt het gemakkelijk om het gras af te voeren en vermindert de tijd die nodig is om de tuin schoon te houden. Er zijn verschillende groottes van opvangzakken beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de grasmaaier en de grootte van de tuin.

Grasopvangsysteem

Een grasopvangsysteem is een andere optie om het gemaaide gras op te vangen. Dit systeem bestaat vaak uit een grote container die achter de grasmaaier wordt bevestigd. Het gras wordt naar de container geblazen, waardoor het gemakkelijk is om het gras af te voeren. Dit systeem is handig als je veel gras hebt of als je geen zin hebt om regelmatig een opvangzak te legen.

Hoofdwisselsysteem

Een hoofdwisselsysteem is een handige accessoire voor grasmaaiers die meerdere maai-opties biedt. Het systeem bestaat uit verschillende hoofden die snel kunnen worden verwisseld, zoals een maaihoofd, een snoeihoofd en een trimmerhoofd. Dit maakt het gemakkelijk om van taak te veranderen zonder dat je het hele apparaat hoeft te vervangen. Dit is bijzonder handig voor mensen met grote tuinen of voor professioneel gebruik.

Zitje

Voor de gebruikers die veel tijd besteden aan het maaien van grote oppervlakten, is een zitje een goede optie. Dit zitje kan worden gemonteerd op de grasmaaier en maakt het mogelijk om comfortabel te zitten tijdens het werk. Dit is bijzonder handig voor mensen die last hebben van hun rug of benen, of voor degenen die een groot deel van de dag aan het werk zijn.

Licht

Een lichtaccessoire is een andere optie voor degenen die vaak in de avond of vroege ochtend werken. Deze accessoire kan worden bevestigd op de grasmaaier en biedt extra verlichting voor een betere zichtbaarheid. Dit is bijzonder handig voor mensen die werken in gebieden met weinig verlichting of voor degenen die werken in de schemering.

Beveiliging

Sommige grasmaaier fabrikanten bieden ook beveiliging accessoires aan voor hun producten. Dit kan bijvoorbeeld een alarm zijn, of een slot om te voorkomen dat de grasmaaier wordt gestolen. Dit zijn handige opties voor mensen die hun grasmaaier vaak buiten laten staan of voor degenen die in een gebied wonen waar veel diefstal voorkomt.

Weerbestendige hoes

Een weerbestendige hoes is een andere optie voor degenen die hun grasmaaier vaak buiten laten staan. Deze hoes beschermt de grasmaaier tegen weersinvloeden zoals regen, sneeuw en hagel. Hierdoor blijft de grasmaaier in goede staat en gaat hij langer mee. Deze hoes is ook handig voor degenen die in een gebied wonen waar veel weersveranderingen plaatsvinden.

Batterij- of benzine-voeding

Een andere optie die sommige fabrikanten bieden, is de keuze tussen een batterij- of benzine-voeding voor de grasmaaier. Batterijvoeding is handig voor degenen die een kleine tuin hebben of voor degenen die liever geen benzine gebruiken. Benzinevoeding is echter handiger voor degenen die een grotere tuin hebben of voor degenen die snel werken willen.

Automatische grasafvoer

Er zijn ook grasmaaiers beschikbaar met een automatische grasafvoer systeem. Dit systeem maakt gebruik van een sensor die detecteert wanneer de grasopvangbak vol is en automatisch de grasafvoer activeert. Hierdoor hoeft de gebruiker niet continu te controleren of de opvangbak vol is en kan men een efficiëntere werkwijze hanteren.

GPS-systeem

Sommige grasmaaiers zijn ook uitgerust met een GPS-systeem. Dit systeem registreert de route die de grasmaaier aflegt en helpt de gebruiker om de juiste maaihoogte en snelheid te bepalen. Hierdoor wordt het maaien van het gras efficiënter en wordt er minder energie verbruikt. Dit is handig voor degenen die een groot gazon hebben of voor professioneel gebruik.

Bladblazer

Een bladblazer is een accessoire die vaak wordt gebruikt in combinatie met een grasmaaier. Het helpt om de bladeren en andere afval van de tuin op te ruimen. Deze accessoire kan worden bevestigd op de grasmaaier en gebruikt worden om het afval op te ruimen zonder dat het gras wordt gemaaid. Dit is handig voor degenen die vaak met bladeren en ander afval te maken hebben in de tuin.

Aanhanger

Een aanhanger is een andere accessoire die vaak wordt gebruikt in combinatie met een grasmaaier. Het maakt het mogelijk om het afval van de tuin af te voeren naar een composthoop of naar een vuilnisbelt. Dit is handig voor degenen die veel gras of bladeren hebben die afgevoerd moeten worden of voor degenen die professioneel werken met grasmaaiers.

Onderhoudsgereedschap

Om de grasmaaier in goede staat te houden, is het belangrijk om onderhoudsgereedschap te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een oliepomp, een olieafzuiger of een oliekan zijn. Dit zijn tools die helpen om de olie en de andere vloeistoffen van de grasmaaier te verversen. Hierdoor blijft de grasmaaier in goede staat en gaat hij langer mee.

Veiligheidsharnas

Een veiligheidsharnas is een accessoire die ervoor zorgt dat de gebruiker veilig werkt met de grasmaaier. Het harnas biedt bescherming tegen eventuele ongelukken en letsel. Dit is een verplichte accessoire voor degenen die professioneel werken met grasmaaiers, maar ook aanbevolen voor de particuliere gebruiker.

Automatisch oplaadsysteem

Een automatisch oplaadsysteem is een handige accessoire voor degenen die een grasmaaier met batterijvoeding gebruiken. Dit systeem laadt de batterij automatisch op wanneer deze leeg is, zodat de gebruiker altijd een volle batterij heeft wanneer hij klaar is om te gaan maaien. Dit is handig voor degenen die vaak vergeten om de batterij op te laden of degenen die vaak onderbroken worden tijdens het maaien.

Automatische kniphoogte-instelling

Sommige grasmaaiers zijn ook uitgerust met een automatische kniphoogte-instelling. Dit systeem past de maaihoogte automatisch aan op basis van de groei van het gras. Hierdoor wordt het maaien van het gras efficiënter en wordt er minder energie verbruikt. Dit is handig voor degenen die een groot gazon hebben of voor degenen die geen tijd willen besteden aan het instellen van de maaihoogte.

Hoeveel vermogen heeft een grasmaaier nodig?

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het vermogen dat een grasmaaier nodig heeft. De grootte van het gazon, het type gras, en de gewenste snijhoogte zijn enkele van de belangrijkste factoren.

In het algemeen, hoe groter het gazon en hoe hoger het gras, hoe meer vermogen een grasmaaier nodig heeft. Een grasmaaier voor een klein gazon met kort gras heeft bijvoorbeeld minder vermogen nodig dan een grasmaaier voor een groot gazon met hoog gras.

Daarnaast, grasmaaiers met een elektrisch aangedreven motor hebben over het algemeen minder vermogen nodig dan grasmaaiers met een benzinemotor. Elektrische grasmaaiers hebben vaak een vermogen tussen de 1000 en 1500 watt, terwijl benzinemotoren vaak meer dan 2 pk (pk = paardenkracht) hebben.

Verschil tussen een benzine maaier en een elektrische grasmaaier

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen benzine- en elektrische grasmaaiers. Hieronder staan enkele van de belangrijkste verschillen op een rij: - Aandrijving: Benzine-grasmaaiers werken met een benzinemotor, terwijl elektrische grasmaaiers werken met een elektrische motor.

 • Voeding: Benzine-grasmaaiers moeten worden bijgevuld met benzine, terwijl elektrische grasmaaiers worden aangesloten op een stopcontact.

 • Geluid: Benzine-grasmaaiers zijn vaak luidruchtiger dan elektrische grasmaaiers.

 • Emissies: Benzine-grasmaaiers produceren uitlaatgassen, terwijl elektrische grasmaaiers geen uitlaatgassen produceren.

 • Gewicht: Benzine-grasmaaiers zijn vaak zwaarder dan elektrische grasmaaiers omdat ze een benzinemotor hebben.

 • Onderhoud: Benzine-grasmaaiers vereisen meer onderhoud dan elektrische grasmaaiers, zoals het vervangen van olie en het vervangen van luchtfilters.

Verschil tussen een grasmaaier met en zonder grasopvangzak

Er zijn twee soorten grasmaaiers: grasmaaiers met een grasopvangzak en grasmaaiers zonder grasopvangzak.

 • Grasopvang: Grasmaaiers met een grasopvangzak kunnen het gemaaide gras opvangen in een zak, terwijl grasmaaiers zonder grasopvangzak het gemaaide gras terug laten vallen op het gazon.

 • Gemak: Grasmaaiers met een grasopvangzak zijn vaak gemakkelijker te gebruiken omdat het gemaaide gras direct opgevangen wordt. Hierdoor hoeft u niet achter de grasmaaier aan te lopen om het gemaaide gras op te ruimen.

 • Onderhoud: Grasmaaiers zonder grasopvangzak vereisen minder onderhoud omdat er geen grasopvangzak hoeft te worden schoongemaakt of vervangen.

 • Milieuvriendelijkheid: Grasmaaiers zonder grasopvangzak laten het gemaaide gras terugvallen op het gazon, waardoor het gras wordt teruggegeven aan de bodem als natuurlijke meststof.

 • Gazononderhoud: Grasmaaiers zonder grasopvangzak laten het gemaaide gras terugvallen op het gazon, waardoor het gazon meer van nature bemest wordt en gezond kan blijven.

Grasmaaier zelf repareren

In veel gevallen is het mogelijk om een grasmaaier zelf te repareren. Echter, afhankelijk van de ernst van de reparatie, kan het verstandiger zijn om de grasmaaier naar een professional te brengen.

 • Veiligheid: Voordat u begint met repareren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw grasmaaier veilig is om te gebruiken. Als u twijfelt over de veiligheid van de grasmaaier, is het beter om hem naar een professional te brengen.

 • Vaardigheden: Sommige reparaties vereisen specifieke vaardigheden en gereedschappen. Als u niet over de juiste vaardigheden en gereedschappen beschikt, kan het lastig zijn om de reparatie zelf uit te voeren.

 • Tijd: Reparaties kunnen tijdrovend zijn. Als u niet de tijd heeft om de reparatie zelf uit te voeren, is het beter om de grasmaaier naar een professional te brengen.

 • Onderdelen: Sommige onderdelen van een grasmaaier zijn moeilijk te vinden of duur. Als u de onderdelen niet kunt vinden of als ze te duur zijn, is het beter om de grasmaaier naar een professional te brengen.

Garantie op een grasmaaier

De garantie op een grasmaaier varieert afhankelijk van de fabrikant en het specifieke model. Sommige fabrikanten bieden een garantie van een jaar, terwijl anderen een garantie van twee of zelfs drie jaar bieden. Het is belangrijk om te controleren welke garantie er wordt geboden voordat u een grasmaaier koopt.

In sommige gevallen worden grasmaaiers ook verkocht met een beperkte garantie. Dit betekent dat de garantie alleen geldt voor bepaalde onderdelen of problemen. Het is belangrijk om te controleren welke onderdelen of problemen onder de garantie vallen voordat u een grasmaaier koopt.

Daarnaast zijn er ook fabrikanten die een verlengde garantie aanbieden tegen een toeslag, dit kan een goede optie zijn als u wilt dat uw grasmaaier gedekt is voor een langere periode.

Grasmaaier met een mulchfunctie

Een grasmaaier met een mulchfunctie kan een goede keuze zijn, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Voordelen

 • Mulchen is een manier om het gesneden gras te recyclen en terug te geven aan de grond als voeding. Dit kan helpen bij het verbeteren van de bodemstructuur en het verminderen van de hoeveelheid afval.

 • Mulchen kan ook helpen bij het verminderen van de hoeveelheid werk die nodig is voor het verwijderen van het gesneden gras. In plaats van het gras te verzamelen en af te voeren, wordt het gewoon gemulcht en teruggegeven aan de grond.

 • Een grasmaaier met een mulchfunctie kan ook helpen bij het verminderen van de hoeveelheid water en meststoffen die nodig zijn voor uw gazon, omdat het gesneden gras teruggegeven wordt aan de grond als voeding.

Nadelen

Echter, mulchen is niet altijd de beste optie:

 • Mulchen kan leiden tot een dichter gazon, omdat het gesneden gras teruggegeven wordt aan de grond als voeding. Dit kan leiden tot problemen met onkruidgroei en een grotere hoeveelheid gras dat moet worden gemaaid.

 • Mulchen kan ook leiden tot een grotere hoeveelheid afval in uw gazon, omdat de bladeren en andere organische materialen die in het gazon vallen, ook worden gemulcht.

Grasmaaier voor andere grondsoorten dan gras

Sommige grasmaaiers zijn specifiek ontworpen voor het maaien van gras, terwijl andere grasmaaiers zijn ontworpen voor het maaien van een breder scala aan grondsoorten, zoals bijvoorbeeld bladeren, takken en andere vegetatie.

Een grasmaaier met een roterende messen is vaak het beste geschikt voor het maaien van gras, omdat deze messen snel roteren en het gras efficiënt kunnen fijnhakken. Een grasmaaier met een snijmes is echter beter geschikt voor het maaien van andere grondsoorten, zoals bijvoorbeeld bladeren en takken, omdat deze messen steviger zijn en de vegetatie efficiënt kunnen snijden.

Grasmaaier opslaan tijdens de winter

Grasmaaier die wordt opgeslagen in een garage

Een grasmaaier moet worden opgeslagen in een droge ruimte, zoals bijvoorbeeld een schuur of een garage. Dit is omdat een grasmaaier gevoelig is voor roest en corrosie als het blootgesteld wordt aan vocht en vochtige omstandigheden.

Voordat u de grasmaaier opslaat, is het belangrijk om deze grondig schoon te maken. Maak de grasmaaier schoon van gras, aarde en andere vuiligheid die zich op de grasmaaier bevindt. Dit helpt om roest en corrosie te voorkomen.

Na het schoonmaken, is het verstandig om de grasmaaier in te vetten of in te smeren. Dit helpt om roest en corrosie te voorkomen. Bovendien, als u de grasmaaier in een plastic zak of een grasmaaiershoes opslaat, zal dit ook helpen om roest en corrosie te voorkomen.

Hoeveel decibel maakt een grasmaaier gemiddeld?

Een gemiddelde benzine grasmaaier produceert ongeveer 95 decibel, terwijl een elektrische grasmaaier ongeveer 80 decibel produceert. Hierdoor wordt een elektrische grasmaaier vaak beschouwd als stiller in vergelijking met een benzine grasmaaier.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat decibelniveau niet alleen afhangt van de grasmaaier zelf, maar ook van de omgeving waarin de grasmaaier wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, als u een grasmaaier gebruikt in een bebouwde omgeving, kan het decibelniveau lager zijn dan wanneer u de grasmaaier gebruikt in een open veld.

Het is ook belangrijk om te weten dat langdurige blootstelling aan geluid boven 85 decibel kan leiden tot gehoorbeschadiging. Daarom is het aan te raden om gehoorbescherming te dragen tijdens het gebruik van een grasmaaier.

Verschil tussen een grasmaaier met roterende messen versus snijmes

Grasmaaier met draaiende messen

Een grasmaaier met een roterende messen, ook wel een cirkelmaaier genoemd, heeft messen die snel ronddraaien en het gras efficiënt fijnhakken. Deze messen zijn gewoonlijk gemaakt van staal of kunststof. Dit type grasmaaier is ideaal voor het maaien van gazons en grasvelden.

Een grasmaaier met een snijmes, ook wel een messenmaaier genoemd, heeft messen die het gras snijden in plaats van het fijn te hakken. Deze messen zijn gewoonlijk gemaakt van staal of keramiek. Deze type grasmaaier is ideaal voor het maaien van andere grondsoorten zoals bijvoorbeeld bladeren, takken en andere vegetatie.

Daarom, als u van plan bent om alleen gras te maaien, is een grasmaaier met een roterende messen een goede keuze, als u van plan bent om een breder scala aan grondsoorten te maaien, is een grasmaaier met een snijmes een betere keuze.

Grasmaaier huren in plaats van kopen

Ja, u kunt een grasmaaier huren in plaats van er een te kopen. Er zijn verschillende bedrijven die grasmaaiers verhuren, zowel voor professioneel gebruik als voor particulier gebruik. Dit kan een goede optie zijn als u de grasmaaier maar af en toe nodig heeft, of als u niet zeker bent of u de grasmaaier op de lange termijn wilt houden.

Het huren van een grasmaaier kan ook een goede optie zijn als u een specifiek type grasmaaier wilt uitproberen voordat u er een koopt. Zo kunt u testen of de grasmaaier aan uw wensen voldoet voordat u er een koopt. Bovendien, als u een grasmaaier huurt, bent u niet verantwoordelijk voor onderhoud of reparaties, dit wordt vaak door de verhuurder verzorgd.

Het is wel belangrijk om te weten dat het huren van een grasmaaier vaak duurder is dan het kopen van een grasmaaier op de lange termijn. Daarom is het verstandig om de kosten van het huren te vergelijken met de kosten van het kopen van een grasmaaier voordat u een beslissing maakt.

Levensduur van grasmaaiers

De levensduur van een grasmaaier hangt af van een aantal factoren, zoals het type grasmaaier, hoe vaak de grasmaaier wordt gebruikt en hoe goed de grasmaaier onderhouden wordt.

Een elektrische grasmaaier heeft vaak een langere levensduur dan een benzine grasmaaier, omdat elektrische grasmaaiers minder onderhoud vereisen. Een elektrische grasmaaier kan gemiddeld tussen de 8-10 jaar meegaan, als deze goed onderhouden wordt.

Een benzine grasmaaier heeft vaak een kortere levensduur dan een elektrische grasmaaier, omdat benzine grasmaaiers meer onderhoud vereisen. Een benzine grasmaaier kan gemiddeld tussen de 5-8 jaar meegaan, als deze goed onderhouden wordt.

Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen aan uw grasmaaier, zoals het vervangen van de olie, het vervangen van de luchtfilter en het schoonmaken van de grasmaaier om de levensduur te verlengen.

Hoe kan ik een tweedehands grasmaaier kopen?

Tweedehands grasmaaier

Er zijn verschillende manieren om een tweedehands grasmaaier te kopen, zoals bijvoorbeeld op marktplaatsen, bij tweedehands winkels, in krantenadvertenties of bij particulieren.

Een van de beste manieren om een tweedehands grasmaaier te kopen is via Marktplaats. Hier kunt u een groot aanbod vinden van tweedehands grasmaaiers tegen verschillende prijzen. U kunt ook zoeken naar specifieke merken of modellen die u wilt hebben.

Een andere optie is om naar tweedehands winkels te gaan die gespecialiseerd zijn in tuinmachines, hier kunt u vaak ook een grote keuze aan tweedehands grasmaaiers vinden en vaak zijn deze ook gecontroleerd op werkzaamheid.

U kunt ook krantenadvertenties bekijken of zoeken naar particulieren die hun grasmaaier willen verkopen. Dit kan een goede optie zijn als u op zoek bent naar een specifiek merk of model dat moeilijk te vinden is.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat het kopen van een tweedehands grasmaaier een risico inhoudt, zoals bijvoorbeeld onbekende gebreken of mankementen. Daarom is het aan te raden om de grasmaaier grondig te inspecteren voordat u hem koopt en eventueel te laten inspecteren door een professional.

Meest efficiënte manier om gras te maaien

Er zijn verschillende manieren om efficiënt te grasmaaien, afhankelijk van de grootte en het soort tuin dat u heeft. Hieronder staan enkele opties: Rechthoekige gazons

Als u een rechthoekig gazon heeft, is de meest efficiënte manier om te grasmaaien door in rechte lijnen te maaien, waarbij u elke keer de andere richting opgaat. Dit zorgt ervoor dat u niet over hetzelfde gebied hoeft te maaien en dat het gras gelijkmatig wordt gemaaid.

Ronde gazons

Een rond gazon maaien

Voor ronde gazons is de meest efficiënte manier om te grasmaaien door in een spiralen patroon te maaien, waarbij u elke keer een grotere cirkel maait. Dit zorgt ervoor dat u niet over hetzelfde gebied hoeft te maaien en dat het gras gelijkmatig wordt gemaaid.

Grote gazons

Als u een grote tuin heeft, kan het efficiënter zijn om een rijdende grasmaaier te gebruiken in plaats van een handmatige grasmaaier. Dit bespaart u tijd en energie.

Grasmaaier aan sluiten op tuinslang voor schoonmaken messen

Het is mogelijk om een grasmaaier aan te sluiten op een tuinslang voor het schoonmaken van de messen. Dit kan helpen om grasresten en andere vuildeeltjes van de messen te verwijderen. Hiervoor moet u een aansluiting op de grasmaaier hebben die is ontworpen om een tuinslang te koppelen. Lees de gebruiksaanwijzing van uw grasmaaier om te zien of deze optie beschikbaar is. Het is ook verstandig om te controleren of uw tuinslang de juiste druk heeft voor de grasmaaier.

Grasmaaier kopen met verstelbare snijhoogte

Veel grasmaaiers hebben een verstelbare snijhoogte. Dit betekent dat u de hoogte van de messen kunt aanpassen aan de groei van het gras. Dit is handig omdat gras dat te kort gemaaid wordt kan uitdrogen en groen gras kan juist te snel groeien. Door de snijhoogte aan te passen aan de groei van het gras kunt u ervoor zorgen dat het gazon gezond blijft.

Veligheidsmaatregelen tijdens maaien

Er zijn enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen die u moet nemen tijdens het gebruik van een grasmaaier:

 • Draag geschikte kleding

Draag stevige schoenen met antislipzolen, een lange broek en veiligheidsbril of gezichtsbescherming. Dit beschermt u tegen eventuele objecten die door de grasmaaier kunnen worden geworpen.

 • Let op uw omgeving

Let op kinderen, huisdieren en andere mensen in de buurt. Zorg ervoor dat u weet waar ze zijn voordat u begint met grasmaaien en houd hen uit de buurt van de grasmaaier.

 • Lees de gebruiksaanwijzing

Lees de gebruiksaanwijzing van de grasmaaier zorgvuldig door voordat u begint met maaien. Dit helpt u om te begrijpen hoe de grasmaaier werkt en hoe u hem veilig kunt gebruiken.

 • Controleer de grasmaaier voordat u begint

Controleer de grasmaaier voordat u begint met maaien. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn, dat er geen gebroken onderdelen zijn en dat de grasmaaier op de juiste manier is ingeschakeld.

Hoe kan ik een grasmaaier kopen die geschikt is voor mijn niveau van tuinieren?

Er zijn een aantal factoren om in overweging te nemen bij het kiezen van een grasmaaier die geschikt is voor uw niveau van tuinieren:

 • Grootte van de tuin

De grootte van uw tuin is een belangrijke factor om in overweging te nemen. Als u een kleine tuin heeft, is een handmatige grasmaaier waarschijnlijk voldoende. Als u een grotere tuin heeft, is een rijdende grasmaaier misschien een beter idee.

 • Grassoort

De soort gras in uw tuin kan ook van invloed zijn op de keuze van een grasmaaier. Sommige grasmaaiers zijn speciaal ontworpen voor fijnere grassoorten, terwijl andere geschikter zijn voor dikkere grassoorten.

 • Persoonlijke voorkeur

Overweeg ook uw persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden het fijn om bijvoorbeeld grasmaaier te gebruiken die gemakkelijk te manoeuvreren is.

Energielabels

Je kan een grasmaaier kopen met een bepaald energielabel. Er zijn verschillende energielabels beschikbaar voor grasmaaiers, waaronder de Europese energielabels. Deze labels geven aan hoe energie-efficiënt een grasmaaier is. Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie de grasmaaier verbruikt. Dit kan helpen om uw energiekosten te besparen en het milieu te sparen.

Grasmaaiers met afstandsbediening

Een afstandsbediening kan handig zijn als u moeilijk ter been bent of als u de grasmaaier op moeilijk bereikbare plaatsen wilt gebruiken. Anderzijds kan een afstandsbediening extra kosten met zich meebrengen en kan het leiden tot afleiding tijdens het gebruik van de grasmaaier. Het is daarom belangrijk om uw eigen situatie en wensen te overwegen voordat u een beslissing neemt.

Daarnaast is het ook verstandig om de specificaties van de afstandsbediening te bekijken, zoals de afstand waarover het signaal kan worden verzonden en of het compatibel is met uw grasmaaier model. Sommige afstandsbediening hebben ook extra functies zoals het aanpassen van de snijhoogte of het programmeren van een automatische starttijd voor de grasmaaier. Dit kunnen handige functies zijn, maar het is belangrijk om te overwegen of u deze functies echt nodig heeft en of u bereid bent om extra kosten te betalen voor deze functies. In sommige gevallen kan het kopen van een grasmaaier zonder afstandsbediening een betere keuze zijn voor uw situatie en budget.

Een grasmaaier kopen

Je kan op verschillende manieren een grasmaaier kopen:

Online kopen

 • Webshops: Er zijn verschillende webshops waar je een grasmaaier kunt kopen, zoals bol.com, coolblue.nl en wehkamp.nl. Deze webshops bieden een breed assortiment aan grasmaaiers van verschillende merken en prijsklassen. Je kunt hier vaak ook gebruik maken van kortingsacties en aanbiedingen.

 • Merkwebshops: Veel grasmaaimerken hebben een eigen webshop, waar je hun producten kunt kopen. Hierdoor kun je vaak rechtstreeks bij de fabrikant kopen, en heb je vaak de garantie dat je een origineel product koopt.

Offline kopen

 • Bouwmarkten: Veel bouwmarkten verkopen grasmaaiers, zoals Praxis, Gamma en Karwei. Hier kun je vaak ook terecht voor advies over welke grasmaaier het beste bij jouw situatie past.

 • Speciaalzaken: Er zijn ook speciaalzaken waar je terecht kunt voor grasmaaiers, zoals tuincentra. De mediamarkt verkoopt soms ook grasmaaiers.