Een strakke gazon met de Gardena Classic 400: onze recensie (2023)

Onze beoordeling van de Gardena Classic 400: handmatige duwgrasmaaier met 40 cm maaibreedte en verstelbare maaihoogte ideaal voor gazons tot 150 m².
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

4 mei 2023

Inleiding

Gardena classic 400 1

De Gardena Classic 400 grasmaaier is een handmodel dat uitblinkt in gebruiksgemak. Deze handaangedreven kooimaaier is voorzien van een snijbreedte van 40 cm en is ideaal voor het onderhouden van kleinere gazons tot ongeveer 200 vierkante meter. Dankzij het contactloze maaisysteem snijdt het mes de grassprieten schoon af, net zoals bij een schaar.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Handmatig Gazonoppervlakte 150 m2
Mulching functie Nee Maaibreedte 40 cm
Zelfrijdend Nee Aandrijving Handmatig
Gazonoppervlakte 150 m2 Mulching functie Nee
Maaibreedte 40 cm Zelfrijdend Nee

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Gardena classic 400 24 Gardena classic 400 46 Gardena classic 400 66 Gardena classic 400 15 Gardena classic 400 1 Gardena classic 400 5 Gardena classic 400 11

Ontwerp en opslagmogelijkheden

Gardena classic 400 2

Als het aankomt op de Gardena Classic 400 grasmaaier, springt het ontwerp direct in het oog. Deze maaier is geen log apparaat dat een berg ruimte in beslag neemt; integendeel. Met zijn compacte vorm en inklapbare duwboom, kan deze handgrasmaaier zelfs in de kleinste schuurtjes een plaatsje vinden zonder in de weg te staan.

Laten we een aantal kenmerkende ontwerpfuncties belichten:

 • Inklapbare duwboom: Bespaart ruimte bij het opbergen.

 • Grote wielen: Vergemakkelijken de wendbaarheid op het gazon.

 • Kunststof maaidek: Lichtgewicht en duurzaam.

 • Niet-zelfrijdend: Geeft meer controle en verbruikt geen brandstof of elektriciteit.

De maaier houdt het eenvoudig en effectief, zonder poespas. Dit betekent dat je zonder rompslomp direct kunt beginnen met maaien zodra hij uit de doos komt. En hoewel sommigen dit misschien als een nadeel zien, illustreert het juist de kracht van dit ontwerp: eenvoud in gebruik en opslag.

Dat gezegd hebbende, heeft dit eenvoudige ontwerp ook een keerzijde. Er is geen opvangbak voor het gemaaide gras, wat betekent dat je na het maaien mogelijk het gazon moet harken. Voor eigenaren met een kleiner gazon kan dit te overzien zijn, maar als je een groter oppervlak hebt, kan het een kleine workout worden. Echter, de afwezigheid van een opvangbak houdt ook in dat er minder onderdelen zijn die kunnen slijten of vervangen moeten worden, wat weer bijdraagt aan de duurzaamheid van het product.

De 40 cm maaibreedte is royaal voor een handmaaier, wat betekent dat je sneller over het gazon heen bent dan met sommige andere handmodellen. De vier instelbare maaihoogtes laten je het gras knippen zoals jij dat wilt, van een lichte trim tot het klaar maken van je gazon voor een lange winter.

Het lichte gewicht van de maaier maakt hem handig in gebruik, zelfs voor wie niet gewend is aan fysiek werk. Dit moet echter wel met een korreltje zout genomen worden, want het apparaat is door zijn handmatige aandrijving iets zwaarder dan een zelfrijdend model. Toch is dit “gewicht” een relatief begrip, gezien het feit dat het hier een stille, milieuvriendelijke en gebruiksvriendelijke grasmaaier betreft.

Terwijl de handmatige aandrijving misschien wat meer inspanning vereist, is het een feit dat je hiermee niet alleen je gazon onderhoudt, maar tegelijkertijd een workout doet. Plus, je maakt geen lawaai waardoor de buren gestoord zouden kunnen worden en je draagt bij aan een beter milieu.

Kortom, de Gardena Classic 400 levert op het gebied van ontwerp en opslag precies wat je ervan verwacht: een praktische, makkelijk op te bergen en eenvoudig te hanteren grasmaaier die zijn werk doet zonder teveel poespas. De eventuele nadelen worden gedomineerd door de vele voordelen, waardoor deze maaier een slimme keuze is voor elke gazonliefhebber met een klein tot middelgroot gazon.

Installatie en maaicomfort

Gardena classic 400 3

Het in elkaar zetten van de Gardena Classic 400 grasmaaier blijkt een klusje dat snel geklaard is. Zelfs zonder twee rechterhanden wijst de duidelijke handleiding je simpel de weg naar een maaiklare machine. Wat direct opvalt:

 • Eenvoudige montage: zonder veel gedoe klikken de onderdelen in elkaar.

 • Grote wielen: die niet alleen stabiliteit geven, maar ook zorgen voor uitstekende wendbaarheid.

 • Verstelbare maaihoogte: snel en zonder gereedschap aan te passen.

Eenmaal in elkaar gezet biedt de handmaaier een verrassend soepel maaicomfort. Je merkt dat de Gardena 400 licht duwt en strak over het gras gaat. Zelfs als je gazon aan de volle kant is, glijdt hij erdoor. Eerlijk is eerlijk, bij erg hoog gras moet je er misschien een keertje extra overheen, maar over het algemeen is het resultaat vanaf de eerste ronde al bevredigend.

Het gemis van een opvangbak kan als een nadeel worden gezien, maar laat ons eerlijk wezen: een beetje harken na het maaien kan ook therapeutisch werken en het is zo gepiept als je het slim aanpakt. Bovendien, als je het maaisel laat liggen, dient het als natuurlijke bemesting voor je gazon. Als dat niet positief is!

Wat ook opvalt, is dat de maaier niet moeilijk doet over een praktisch babbeltje met de buurman tijdens het maaien. Dankzij de stille werking is er geen luidruchtige motor die jullie gesprek stoort. Een groot pluspunt voor wie de sociale vrede in de buurt wil bewaren.

Voor de opbergliefhebbers onder ons, de inklapbare duwboom is een zegen. Dit slimme ontwerp betekent dat je de maaier in een handomdraai opvouwt en weg zet in je schuur, zonder dat het ding al te veel ruimte in beslag neemt.

Er is wel een kanttekening bij het gebruik van de maaier: de balans. Vooral op een oneffen gazon wil hij nog weleens kiepen als je hem loslaat. Een klein puntje van aandacht voor wie zijn grasmaaier niet als een puppy aan de lijn mee wil nemen.

Net zoals bij de meeste dingen is het bij de Gardena Classic 400 zaak om er de tijd voor te nemen. Het instellen van de maaihoogte is simpel, maar belangrijk voor het beste maairesultaat. Te gretig met een te lage stand beginnen, kan zorgen voor een vastlopende maaier. Maar als je het gras bijhoudt en geleidelijk de hoogte aanpast, is dit euvel eenvoudig te voorkomen.

Zachte zucht, ja, de maaier is aan de prijs voor wat ogenschijnlijk een simpel stuk gereedschap is. Maar weet wel, je betaalt ook voor de kwaliteit én het merk. Bovendien geeft Gardena je twee jaar garantie, waarmee je met een gerust hart je groene matje kortwiekt.

De Gardena Classic 400 laat zien dat je met een beetje menselijke kracht, een geen toestanden-instelling en een oog voor detail (en de hoekjes van je gazon), nog steeds een strak resultaat neerzet. Geen herrie, geen snoeren en gewoon, heel basic, een gazon om door een ringetje te halen.

Maairesultaat en geluidsniveau

Gardena classic 400 4

Met de Gardena Classic 400 is het maaien van een klein tot middelgroot gazon een fluitje van een cent. Het eerste wat opvalt bij deze handmaaier is het fluisterstille maaien. Perfect voor de vroege zaterdagochtend, zonder de buren uit hun slaap te halen.

Pluspunten van de Gardena Classic 400:

 • De maaier is uitgerust met een messenkooi en ondermes, die zonder elkaar te raken de grassprietjes netjes afsnijden.

 • Door deze techniek maaide ik moeiteloos en soepel mijn gazon.

 • Ik kon het maairesultaat naar wens afstellen. Met de vier verschillende maaihoogte-instellingen kun je de lengte van het gras precies bepalen.

Nu even over de mindere kanten, alhoewel die makkelijk te relativeren zijn. Zonder opvangbak moet je na het maaien het gras bij elkaar harken. Maar hé, na het relaxte maaien zie ik dit gewoon als een extra workout. En bij hoog gras kun je niet direct de laagste stand gebruiken, anders riskeer je dat de maaier vastloopt. Simpel op te lossen door eerst op een hogere stand te beginnen en dan geleidelijk naar beneden te gaan.

Een andere overweging is dat de Gardena Classic 400 het lastig vindt met hoogteverschillen in het gazon, vooral bij een lage maaistand. Toch is dit met regelmatig bijhouden prima onder controle te houden.

Het maairesultaat is overigens erg strak. Struikel je normaal over de hobbels na het maaien? Met deze maaier ziet je gazon eruit om door een ringetje te halen, echt een sieraad voor je tuin.

De grasmaaier is handmatig aan te drijven en daarom heel milieuvriendelijk. Daarnaast komt de maaier met een fabrieksgarantie van 2 jaar en kun je bij defecten terecht bij de winkel waar je hem gekocht hebt, zoals Coolblue.

Als ik dan toch iets zou moeten aanmerken op de Gardena Classic 400, is het dat de maaier niet heel dicht bij de randen maait. Maar voor die paar randjes pak ik wel even de kantjesknipper. Geen probleem.

Dus, tezamen met het stiller en soepeler maaien, wegen deze kleinigheden niet op tegen het gemak en de prestaties van deze maaier. Of het nu gaat om milieuvriendelijkheid, een strak maairesultaat of een stille werking, de Gardena Classic 400 levert op alle fronten. Niet geheel verrassend voor een merk dat bekendstaat om hun betrouwbare tuinproducten.

Ook is de messenkooi gemaakt van kwalitatief hoogstaande materialen, en dit zdraagt ook bij aan de duurzame uitstraling van het geheel. Gemak dient de mens, en de Gardena Classic 400 is een bewijs dat goede dingen niet altijd luidruchtig en gecompliceerd hoeven te zijn.

Onderhoud en duurzaamheid

Gardena classic 400 5

Wie eenmaal de stap zet naar de Gardena Classic 400 grasmaaier, ontdekt al snel de voordelen van goed onderhoud en duurzaamheid. Dit apparaat, bedoeld voor de kleinere gazons tot 150 m², belooft een lange levensduur en een consequent strakke uitstraling van je gazon - mits je bereid bent er een beetje tijd en moeite in te steken.

Het onderhoud van de Gardena Classic 400 is vrij rechtlijnig en kost niet veel tijd. Het schoonmaken van de maaier na gebruik wordt aangeraden en hierbij kun je denken aan:

 • Het verwijderen van grasresten van de messen en wielen met een simpele borstel.
 • Het af en toe smeren van beweegbare onderdelen om soepel lopen te garanderen.
 • Nagaan of alle schroeven en bouten nog goed vastzitten om speling te voorkomen.

Deze taken zijn niet ingewikkeld en passen bij de verwachtingen van routine-onderhoud. Iets meer aandacht vraagt het messensysteem, dat zonder (direkt) contact met elkaar de grassprietjes afknipt. Dit betekent dat het scherpe messen moet behouden om effectief te blijven. Gelukkig geeft Gardena hier zelf ook om en bieden ze de juiste hulpmiddelen en instructies om dit voor elkaar te krijgen. Voor wie een goed passende grasmaaier zoekt die makkelijk te onderhouden is, is de Gardena PowerMax 37/1800 G2 een uitstekende keuze.

Duurzaamheid is iets waarmee de Gardena Classic 400 ook punten scoort. Met de stevige kunststof materialen en de metalen componenten die tegen een stootje kunnen, is het duidelijk dat deze grasmaaier gebouwd is om lang mee te gaan. Zolang je de maaier goed onderhoudt, kun je verwachten dat hij vele zomers je trouwe kameraad zal zijn.

Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Sommige gebruikers merken op dat de maaier niet ideaal is voor heel hoog of nat gras. Maar let wel, dit is een gebruiksomstandigheid die voor vele maaiers een uitdaging vormt. Wat wél geldt voor het onderhoud, is dat de binnenkant van de maaikap en het gebied rondom de wielen lastiger schoon te maken is, waardoor dit wat meer tijd vergt.

Een ander puntje van aandacht is dat, hoewel de maaier licht en wendbaar over het gazon beweegt, het gebrek aan een opvangbak betekent dat je naderhand wel nog het gemaaide gras moet opruimen. Dit kun je relativeren door te bedenken dat het harken van het gemaaid gras niet alleen het gazon gezond houdt door het verwijderen van overtollig organisch materiaal, maar tevens kan dienen als een kleine workout.

Over de duwboom komen wisselende geluiden. Deze is inklapbaar, wat zeker bijdraagt aan het opberggemak en de compactheid van het product, maar voelt soms een beetje flexibel aan. Desalniettemin staat de duwboom garant voor een handige opslag zonder in te boeten aan de kwaliteit van het maaien zelf.

Zoals je ziet, de Gardena Classic 400 opereert in een mooie balans tussen gemak, kwaliteit en een klein beetje armzweet. Het apparaat vraagt om een investering in tijd, maar geeft hiervoor terug: een verzorgd gazon en de zekerheid van een aankoop die niet bij de eerste de beste herfstwind omvalt. Overigens, mocht er onverhoopt iets aan de hand zijn, biedt de tweejarige garantie en de hulp via Coolblue een zorg minder. Al met al, een aankoop die je doet met een blik op de toekomst.

Prijs-kwaliteitverhouding en milieuaspecten

Gardena classic 400 6

Wanneer we de prijs-kwaliteitverhouding en milieuaspecten van de Gardena Classic 400 grasmaaier onder de loep nemen, zien we een product dat uitblinkt in efficiëntie en duurzaamheid. Voor een toestel dat je grondig en zonder veel moeite een strak gazon belooft, is de investering zeer redelijk.

Prijsbewuste tuiniers zullen de Gardena Classic 400 waarderen om zijn economische waarde. Je betaalt niet voor onnodige snufjes maar krijgt degelijkheid terug:

Robuuste bouw die jaren meegaat zonder veel klachten. Instelbare maaihoogte, zodat je gazon eruitziet zoals jij het wenst. Eenvoudige montage; je hebt geen technische knobbel nodig om te starten.

Deze kooimaaier zet ook milieubewuste stappen door:

 • Het ontbreken van een motor maakt hem stil en uitstootvrij.
 • Geen elektriciteit of brandstof nodig, wat hem energiezuinig maakt.
 • De handmatige aandrijving zorgt voor een kleine workout, goed voor lichaam en geest.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De afwezigheid van een opvangbak kan voor sommigen een teleurstelling zijn, hoewel velen vinden dat het harken van gras na het maaien onderdeel is van de tuinierervaring. Daarbij komt dat deze maaier minder geschikt is voor tuinen met een oneffen ondergrond en te lang gras: hij heeft dan de neiging een beetje opstandig te worden.

Een ander kanttekeningetje is de breedte van de wielen, waardoor precieze randmaaiwerk uitdagend kan worden. Maar laten we eerlijk wezen, perfectionisme tot op de laatste millimeter is voor de gemiddelde tuinliefhebber geen dealbreaker.

In essentie biedt de Gardena Classic 400 een eerlijke deal: je krijgt waarvoor je betaalt, een betrouwbare, robuuste handmaaier die je nog vele jaren van dienst zal zijn zonder je slapeloze nachten te bezorgen over zijn ecologische voetafdruk.

Concluderend is de Gardena Classic 400 een slimme aankoop voor zij die zoeken naar een goede balans tussen prijs, prestatie en planet. Deze maaier laat je toe om zonder schuldgevoel je gazon te onderhouden, terwijl je tegelijkertijd bewust bezig bent met je eigen conditie en het milieu. Kortom, een dikke duim omhoog voor deze groene maaikameraad!