De BLACK+DECKER BEMWH551-QS: Wendbaar en krachtig het gazon onderhouden (2024)

Mijn ervaring met de BLACK+DECKER BEMWH551-QS zweefmaaier: elektrisch, 96 dB, 30 cm maaibreedte en geschikt voor 100 m2. Ideaal voor hobbels.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

5 januari 2024

Inleiding

Black+decker bemwh551 qs grasmaaier

De BLACK+DECKER BEMWH551-QS grasmaaier is ontworpen voor het strak en efficiënt onderhouden van kleinere gazons. Met een krachtige 1200 watt motor en een handzaam formaat zorgt deze maaier voor een moeiteloze bediening. Uitgerust met een zweeffunctie beweegt de grasmaaier soepel over het gazon, zelfs als de ondergrond oneffen is. De maaier heeft een maaibreedte van 30 cm en is relatief licht met een gewicht van bijna 6 kg, waardoor hij makkelijk te sturen en te tillen is.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Elektrisch Gazonoppervlakte 100 m2
Mulching functie Nee Maaibreedte 30 cm
Maximaal geluidsniveau 96 dB Aandrijving Elektrisch
Gazonoppervlakte 100 m2 Mulching functie Nee
Maaibreedte 30 cm Maximaal geluidsniveau 96 dB

Prijzen

Compactheid en opbergen

Black+decker bemwh551 qs grasmaaier 822wyxvry6mo

De BLACK+DECKER BEMWH551-QS grasmaaier onderscheidt zich met zijn compactheid, waardoor het opbergen in de schuur of garage nauwelijks ruimte in beslag neemt. Dit model is ideaal voor kleinere gazons en biedt een behendige manoeuvreerbaarheid dankzij het zweefmechanisme. Gebruikers waarderen hoe deze maaier eenvoudig over het gazon glijdt, wat het maaien van speelse vormen en hobbelige gazons vergemakkelijkt.

Toch zijn er enkele kanttekeningen bij de compacte vorm en het lichte gewicht:

 • Gebruikers boven de gemiddelde lengte kunnen merken dat ze moeten bukken om comfortabel te maaien.

 • Het gewicht kan toenemen als grasresten onder de maaier blijven plakken.

 • Ondanks dat het een lichtgewicht is, ervaren sommige gebruikers de maaier toch als stroef bij lang gras.

Vergeleken met zijn concurrenten, neemt de BEMWH551-QS weinig plek in beslag zowel tijdens gebruik als bij opslag:

 • Gemakkelijk op te bergen door het compacte formaat.

 • De ingeklapte duwboom zorgt voor extra ruimtebesparing.

 • Door het lichte gewicht is de maaier makkelijk op te tillen en weg te zetten.

Hoewel het product elektrisch aangedreven is, wat ongetwijfeld zijn voordelen heeft voor een continu vermogen, is de meegeleverde kabellengte van 50 cm aan de korte kant. Dit kan betekenen dat je al snel afhankelijk bent van een verlengsnoer voor de meeste tuinen.

Over het algemeen biedt deze BLACK+DECKER maaier een goede prijs-kwaliteitverhouding en is hij vooral doeltreffend voor kleinere gazons. Het ontwerp is ondanks enkele hindernissen, vooral gericht op gemak en efficiëntie bij opslag. Daarbij komt het voordeel dat je je oude apparaat gratis retour kunt sturen en twee jaar garantie hebt, wat een geruststellend idee is.

Op een noot van design, de kunststof maaidek maakt het reinigen een stuk eenvoudiger, maar het materiaal kan invloed hebben op de duurzaamheid en zorgt er mogelijk voor dat gras aan de onderkant blijft hangen.

Het kan een uitdaging zijn voor degenen onder ons die wat langer zijn, maar voor de gemiddelde gebruiker biedt deze maaier een praktische ervaring die eenvoudig, direct en zonder al te veel poespas is. Met een gewicht van slechts 5,9 kg is zelfs het optillen van deze machine geen zware klus wat weer bijdraagt aan het gemak van opbergen.

In de praktijk zal de Black+Decker BEMWH551-QS waarschijnlijk een trouwe metgezel zijn voor wie zoekt naar een handzame en probleemloze grasmaaier voor een klein tot gemiddeld gazon, met de toegevoegde bonus dat hij ook nog eens bijzonder eenvoudig opgeborgen kan worden na een dag hard werken.

Gebruikerservaring en ergonomie

Black+decker bemwh551 qs grasmaaier j66vxed25o2o

Het gebruiksgemak van de BLACK+DECKER BEMWH551-QS grasmaaier valt direct op; deze grasmaaier laveert moeiteloos over hobbels en speelse tuinformaties heen dankzij het slimme ontwerp. Een belangrijk pluspunt is dat je niet continu van accuspanning of benzine afhankelijk bent; deze maaier is namelijk elektrisch aangedreven, wat zorgt voor een constante stroomvoorziening tijdens het werk.

Laten we het hebben over de ergonomie van dit toestel:

 • Het gewicht van slechts 5,9 kg maakt de maaier gemakkelijk te hanteren.
 • Met drie maaihoogte-instellingen kun je de maaihoogte aanpassen tussen 20 en 40 millimeter.
 • De maaier is compact en past dus prima in een kleiner schuurtje of garage.

Toch zijn er wat aandachtspuntjes. Langere tuinliefhebbers moeten wellicht een beetje bukken vanwege het wat kortere handvat. Dit kan voor sommigen wellicht leiden tot een minder comfortabele maai-ervaring.

De maaier kan soms wat stroef aanvoelen, vooral in langer gras. Dit is iets om rekening mee te houden. Ook is de elektrakabel met 50 cm vrij kort, waardoor je mogelijk een verlengsnoer nodig hebt. Dit is een klein minpuntje dat met de juiste voorbereiding te omzeilen valt.

Hoewel de machine niet als zwaar wordt ervaren, kan zich tijdens het maaien gras ophopen aan de onderkant, wat de maaier zwaarder maakt en de prestaties enigszins kan beïnvloeden. Maar wees gerust, met regelmatige reiniging houd je de maaier in topconditie en blijven de prestaties op peil.

Een ander aspect dat sommige gebruikers is opgevallen, is dat het apparaat in vergelijking met sommige andere merken niet extreem kort maait. Dit hoeft geen probleem te zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur voor gazonlengte, maar het is iets om in je achterhoofd te houden.

De kunststof ‘mesjes’ zou je misschien minder duurzaam kunnen noemen, maar ze zorgen ervoor dat de maaier licht blijft en gemakkelijk te manoeuvreren is. Bovendien zijn ze eenvoudig te vervangen bij slijtage.

Afsluitend kunnen we stellen dat de BLACK+DECKER BEMWH551-QS een goede keus is voor wie op zoek is naar een betaalbare, lichtgewicht en wendbare grasmaaier voor een kleiner gazon. Nederlandse gebruikers waarderen het praktische ontwerp en het gebruiksgemak. Met wat kleine aanpassingen in je maairoutine, waaronder het eventueel gebruiken van een verlengsnoer en het vaker legen van opgehoopt gras, kun je efficiënt en zonder te veel moeite je gazon onderhoud geven. Het is een aankoop die bij de juiste verwachtingsafstemming veel maai-plezier kan bieden!

Maairesultaat en -prestaties

Black+decker bemwh551 qs grasmaaier nk9p9n1ygjaz

De BLACK+DECKER BEMWH551-QS zweefmaaier heeft als belangrijkste taak het leveren van een strak en egaal gazon. Het is een apparaat dat vooral opvalt door zijn wendbaarheid, dankzij het luchtkussen waarop hij zweeft. Dit maakt hem bijzonder geschikt voor kleine tot middelgrote gazons, tot zo’n 100 vierkante meter, waar je speelse vormen en oneffenheden tegenkomt. Het maairesultaat is over het algemeen behoorlijk goed voor een maaier in deze klasse en prijssegment.

Belangrijke pluspunten van de maaier zijn:

 • Een consistente maaiprestatie, vooral op een vlak of licht oneffen gazon.

 • De mogelijkheid om de maaihoogte aan te passen met 3 verschillende instellingen die variëren tussen de 20 en 40 millimeter.

 • Het feit dat hij elektrisch is, waardoor je nooit zonder kracht komt te zitten tijdens het maaien, zolang je toegang hebt tot een stopcontact.

Een minder kant is het feit dat de grasresten soms aan de onderkant kunnen kleven, waardoor het gewicht enigszins toeneemt en de prestaties ietwat afnemen. Maar dat is iets wat gemakkelijk te relateren valt en komt ook voor bij andere grasmaaiers.

Met zijn maaibreedte van 30 centimeter is deze maaier niet bedoeld voor de enorme velden, maar is hij perfect inzetbaar voor de meer bescheiden tuinen. Een ander belangrijk aspect om te benadrukken is de geluidsniveau van 96 dB, wat aan de hogere kant ligt, maar geaccepteerd kan worden als een normaal verschijnsel gezien de kracht en capaciteit van de machine.

Helaas, voor de langere onder ons, kan het gebruik van de BEMWH551-QS een wat ongemakkelijke ervaring betekenen. Het handvat kan aan de korte kant zijn, waardoor je wellicht iets meer gebukt zult lopen dan wenselijk is. Ook wanneer het gras wat langer en dikker is, kan het voorkomen dat de maaier minder soepel beweegt. Dit zijn punten om rekening mee te houden bij de keuze voor deze maaier.

Ondanks dat hij niet is voorzien van een mulching functie, is dat vaak geen breekpunt voor de gemiddelde gebruiker die gewoon een goed maairesultaat wil zonder veel poespas. En, terwijl de kabel van 50 cm wellicht aan de korte kant kan zijn en je waarschijnlijk een verlengsnoer nodig hebt, reflecteert dit ook de realiteit dat vrijwel alle elektrische maaiers een soortgelijke uitdaging bieden.

In het kort:

 • De BLACK+DECKER BEMWH551-QS levert een degelijk en strak maairesultaat

 • Aanpasbare maaihoogte voor persoonlijke voorkeur

 • Geschikt voor gazons met hobbels en speelse vormen

 • Geluidsniveau behoorlijk, maar binnen verwachting

Deze maaier biedt dus een betrouwbare maaiervaring. Is hij perfect? Zeker niet. Maar de punten waarop hij minder scoort, zoals het handvat en de mobiliteit in lang gras, zijn punten die in de context van prijs en performance zeker voor lief te nemen zijn.

Wendbaarheid en terreinbeheersing

Black+decker bemwh551 qs grasmaaier r664b1r4r43q

Met de BLACK+DECKER BEMWH551-QS grasmaaier is het onderhouden van een hobbelig gazon een fluitje van een cent. Dankzij de zweeftechniek die door de krachtige motor gecreëerd wordt, glijdt dit apparaat met gemak over de grillige grondstructuren. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het manoeuvreren om die lastige hoekjes en hobbels af te maaien, want deze maaier volgt behendig iedere draai en kanteling van je tuin.

Echter, voor de wat langere tuiniers onder ons kan de bediening ervan een tikkeltje vermoeiend zijn. Het handvat is namelijk niet de langste, waardoor je als lang persoon wat moet bukken om de maaier goed te kunnen sturen. Toch moeten we niet vergeten dat bij de aanschaf van een grasmaaier het gazonoppervlak en de persoonlijke lengte relevant zijn en deze zweefmaaier nou eenmaal optimaal is voor kleinere oppervlakten en - ja, ook voor de kleinere mensen onder ons.

Belangrijke punten van de BLACK+DECKER BEMWH551-QS op een rij:

 • Wendbaarheid: uitermate geschikt voor hobbelig en oneven gazon

 • Geschikt voor kleinere gazons: met een maaibreedte van 30 cm ideaal voor gazons tot 100 m²

 • Lichtgewicht: gemakkelijk te hanteren met een gewicht van nog geen 6 kg

 • Eenvoudige bediening: ook zonder uitgebreide instructies snel aan de gang

Niettemin voelen sommigen dat het apparaat iets aan kracht mist, zeker als het lang en weerbarstig gras betreft. De maaihoogte zou voor enkele gebruikers nog iets lager gemogen hebben voor een nog strakker resultaat. Desalniettemin, voor een grasmaaier in zijn prijsklasse levert de BEMWH551-QS een solide prestatie.

De maaier is in de meeste gevallen makkelijk te hanteren, hoewel bij grotere inspanning het gewicht langzaam kan toenemen door gras dat aan de onderkant blijft hangen. Onderhoud en schoonmaak zijn hierdoor essentieel voor optimaal gebruik, maar dat is niets nieuws onder de zon als het om tuinonderhoud gaat.

Samenvattend, biedt de BEMWH551-QS van BLACK+DECKER een prima gebruikservaring voor zij die op zoek zijn naar een betaalbare, compacte en wendbare maaier voor kleinere, moeilijk te bewerken gazons. Hoewel deze maaier voor de langere mensen onder ons en voor die met gazon dat aan de wildere kant is, enkele uitdagingen kan presenteren, zijn dit punten die relatief eenvoudig te overwinnen zijn. Voor een grasmaaier van deze prijscategorie krijg je waar voor je geld en de garantie op een grasveld dat er weer strak bijligt. Het is duidelijk: deze kleine krachtpatser kan de klus klaren. En dat is, laten we eerlijk zijn, waar het uiteindelijk allemaal om draait.