Mijn groene gazon: Review van de Wolf Garten A 400 E Grasmaaier (2024)

Mijn ervaring met de Wolf Garten A 400 E: lichtgewicht ontwerp, mulchfunctie, eenvoudige hoogteverstelling en compacte opslag.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

5 januari 2024

Inleiding

Wolf garten a 400 e grasmaaier

De Wolf Garten A 400 E grasmaaier is een elektrisch model dat ontworpen is om de zorg voor middelgrote gazons tot 500 m² te vergemakkelijken. Met een maaibreedte van 40 centimeter en een motorvermogen van 1800 watt staat deze maaier klaar om een strak maaibeeld te leveren. De maaier biedt een centrale hoogteverstelling in zes standen, variërend van 25 tot 75 millimeter, waarmee men de hoogte van het gras naar wens kan aanpassen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Elektrisch Gazonoppervlakte 500 m2
Mulching functie Ja Maaibreedte 40 cm
Maximaal geluidsniveau 96 dB Aandrijving Elektrisch
Gazonoppervlakte 500 m2 Mulching functie Ja
Maaibreedte 40 cm Maximaal geluidsniveau 96 dB

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Wolf garten a 400 e 7 Wolf garten a 400 e 5 Wolf garten a 400 e 18

Prijzen

Ontwerp en opberggemak

Wolf garten a 400 e 2

De Wolf Garten A 400 E grasmaaier vangt meteen de blik met zijn strakke design en compacte vormgeving. Een maaier die belooft je gazon tot 500 m² strak en netjes te houden, met een aantal eigenschappen die in het bijzonder aandacht verdienen:

 • Centrale maaihoogte-instelling met zes opties voor optimale precisie

 • Inklapbare duwbeugel voor compact opbergen

 • Mulching functie die je gazon natuurlijk bemest

 • Veiligheidskabelgeleiding ter voorkoming van ongelukken

 • Grote opvangzak van 45 liter waarmee eindeloos rondslingerend gras wordt vermeden

De grasmaaier blinkt uit in opberggemak. Met een paar simpele handelingen klap je de duwbeugel in en transformeert de grasmaaier in een formaat dat niet misstaat in de kleinere schuur of berging. Een solide oplossing voor wie na de klus de ruimte graag weer voor andere doeleinden benut.

Hoewel de maaier als lichtgewicht bestempeld kan worden, laat deze eigenschap hem niet in de steek als het om power gaat. De 1.800 watt motor voldoet over het algemeen prima aan de huiselijke behoeften, hoewel hij bij langer gras soms wat vermogen tekort lijkt te komen. Dit is echter relatief en mag de pret niet drukken als je bedenkt dat de Wolf Garten A 400 E zich vooral richt op regelmatig gazononderhoud.

Wel moet je niet vergeten dat er een verlengsnoer nodig is om aan de slag te kunnen gaan, aangezien de maaier zelf geen kabel heeft. Dit is een puntje van aandacht bij de aanschaf, maar eenmaal voorzien van een snoer, onthult de machine zijn ware aard: een trouwe tuinhulp die zonder morren zijn werk doet.

Bij het zien van de grasmaaier valt het stijlvolle design op. Waar sommige maaiers log en lomp kunnen aandoen, is de Wolf Garten A 400 E modern en aantrekkelijk van uiterlijk. Het oog wil ook wat en met deze maaier zet je een stijlvol staaltje techniek in je tuin.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De opvangbak, hoewel ruim, is gemaakt van materiaal dat wat dun aanvoelt. En de mulching functie werkt fantastisch, maar kan bij vochtig of langer gras wat onregelmatigheden in uitvoer tonen. Gelukkig wegen deze kleinere oneffenheden niet op tegen de voordelen en de totaalervaring van het product.

In het kort, de Wolf Garten A 400 E is een solide keuze voor iemand die zoekt naar een elektrische grasmaaier die zijn of haar gazon op een efficiënte wijze bijhoudt en tegelijkertijd een apparaat wenst dat praktisch en gebruiksvriendelijk is in opslag. Een strak gazon wordt moeiteloos gerealiseerd en na afloop neemt de grasmaaier slechts een bescheiden plek in bij het opruimen. Zo blijft zowel je gazon als je schuur in perfecte conditie.

Maaiervaring en prestatie

Wolf garten a 400 e 3

Bij het maaien van uw gazon wilt u natuurlijk dat uw grasmaaier snel, efficiënt en zonder veel gedoe zijn werk doet. De Wolf Garten A 400 E grasmaaier lijkt op het eerste gezicht veel van deze kwaliteiten in huis te hebben. Hij is krachtig met een motor van 1800 watt en heeft een maaibreedte van 40 centimeter. Ideaal voor gazons tot 500 m². Toch laat hij op sommige punten iets te wensen over.

De voordelen van deze grasmaaier zijn:

 • Lichtgewicht ontwerp maakt het gemakkelijk om te manoeuvreren.

 • Mulching functie recycleert het gemaaide gras als natuurlijke bemesting.

 • Centrale maaihoogte-instelling; aanpasbaarheid in een handomdraai.

Wie met de Wolf Garten A 400 E aan het werk gaat, merkt dat dit een licht en handzaam apparaat is. De machine is eenvoudig af te stellen en dankzij de centrale maaihoogte-instelling kunt u de maaihoogte snel aanpassen aan de behoeften van uw gazon.

Echter, bij dichter of langer gras merkt u dat de machine wat vermogen mist. Hij heeft dan ook moeite om de klus in één keer te klaren en soms moet u meerdere keren over hetzelfde stuk maaien om een effen resultaat te krijgen. Een paar gebruikers hebben gemeld dat het gras niet altijd goed in de opvangzak terechtkomt, wat extra werk met de hark kan betekenen.

De mulching functie wordt geroemd omdat het de noodzaak van het legen van de opvangbak wegneemt en het gazon op natuurlijke wijze bemest. Echter, deze functioneert niet altijd optimimaal en kan soms hoopjes gras achterlaten.

Het geluidsniveau van de maaier ligt op 96 dB, wat vrij standaard is voor elektrische grasmaaiers, maar wel iets om rekening mee te houden als u iets stillers zoekt.

Nu we het toch hebben over de opvangzak, deze heeft een capaciteit van 45 liter, wat voor kleine tot middelgrote gazons voldoende zou moeten zijn. Dit betekent minder vaak stoppen om de zak te ledigen, wat weer tijd bespaart.

Gebruikers ervaren het ontbreken van een kabel bij de stekker als een wat aparte keuze van de fabrikant. U moet hierdoor altijd zorgen voor een geschikt verlengsnoer.

Ondanks enkele kanttekeningen is de algemene stemming dat de Wolf Garten A 400 E een solide keuze is voor wie een gemakkelijk te hanteren en betrouwbare grasmaaier zoekt. Het is wel van belang dat u rekening houdt met de beperkingen en op basis daarvan beoordeelt of deze maaier de juiste keuze is voor uw specifieke grasmaai-behoeften.

Al met al is de Wolf Garten A 400 E een praktische maaimachine die met gemak en zonder al te veel poespas de gemiddelde tuin kan bijhouden. Met een beetje extra aandacht en geduld levert hij een prima maairesultaat, al zou u voor grotere, ruigere gazons misschien moeten uitkijken naar een model met wat meer kracht onder de kap.

Installatie en gebruiksgemak

Wolf garten a 400 e 4

Bij de aanschaf van een nieuwe grasmaaier kijk je allereerst naar het installatiegemak en het gebruiksgemak. De Wolf Garten A 400 E vinkt vele vakjes aan op het gebied van eenvoudige installatie en comfort tijdens het gebruik. Het in elkaar zetten van deze elektrische grasmaaier is over het algemeen vrij intuïtief, ondanks dat sommige gebruikers aanlopen tegen een handleiding met kleine foto’s en een ietswat ingewikkelde montage van de grasopvang. Eenmaal geïnstalleerd valt er veel te prijzen over deze maaier:

 • Zesvoudige maaihoogte die naar wens is aan te passen

 • Een opvangzak van 45 liter die groenafval netjes verzamelt

 • Een duwbeugel die je na gebruik gemakkelijk inklapt voor een compacte opberging

Hoewel de machine geen kabel heeft en je dus een verlengsnoer nodig zult hebben, is dit een punt van aandacht maar geen dealbreaker. Dit is kenmerkend voor de meeste elektrische maaiers en zorgt er tegelijkertijd voor dat je niet bent beperkt door de lengte van een vaste kabel.

De centrale maaihoogteinstelling is een kenmerk dat door velen gewaardeerd wordt, omdat het gemakkelijk aan te passen is naar de gewenste hoogte, afhankelijk van de conditie van het gazon. Wat betreft gewicht en manoeuvreerbaarheid valt de Wolf Garten A 400 E op door zijn lichtgewicht design, wat het maaien van zelfs de kleinste en lastig te bereiken hoekjes van je tuin eenvoudig maakt.

De nadelen zijn minimaal en vooral afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en specifieke gazonomstandigheden. Zo kunnen er problemen ontstaan bij het maaien van uitzonderlijk hoog gras, waarbij het vermogen soms net te kort schiet. Enkele gebruikers geven aan dat bij gebruik van de mulchfunctie op erg dik of nat gras, het resultaat kan tegenvallen met achtergebleven grasresten. Echter, bij regelmatig onderhoud van het gazon zouden deze problemen veelal vermeden kunnen worden.

Ook verdient het vermelden dat hoewel de machine niet zelfrijdend is, velen dit niet als een nadeel zien dankzij het lichte gewicht. Het is dus makkelijk om de maaier vooruit te duwen zonder extra aandrijving. Een klein puntje van kritiek is de duwstang die soms beweegt tijdens het maaien, maar met wat vindingrijkheid is dit vaak zelf op te lossen.

In de kern biedt de Wolf Garten A 400 E een uitstekende balans tussen prestatie en gebruiksvriendelijkheid voor gazons tot 500 m². De machine staat garant voor een net gesneden en opgeruimd gazon, zonder de complexiteit en het onderhoud van een benzinemaaier. De maaier is zorgelos in gebruik met verschillende mogelijkheden voor grasafwerking, van netjes opgevangen tot fijn verdeeld over het gazon voor een natuurlijke bemesting door de handige mulchingfunctie.

Elke tuinier die op zoek is naar een betrouwbare elektrische grasmaaier met een reeks handige kenmerken voor een gemakkelijke maaisessie, zou de Wolf Garten A 400 E serieus moeten overwegen. Het is een praktische oplossing voor diegenen die waarde hechten aan een goed onderhouden gazon met minimaal gedoe.

Duurzaamheid en onderhoud

Wolf garten a 400 e grasmaaier oo8yl9wdjr5l kmgppx

Wanneer het aankomt op de duurzaamheid en het onderhoud van de Wolf Garten A 400 E grasmaaier, valt er heel wat goeds te melden. Deze maaier, bedoeld voor gazonoppervlakken tot 500 m², blinkt uit in zijn eenvoud qua onderhoud en betrouwbaarheid op lange termijn. Een belangrijk pluspunt is de stevige kunststoffen constructie. Hoewel sommige gebruikers kunnen denken dat dit ‘speelgoedachtig’ aanvoelt, bewijst de praktijk dat het materiaal voldoende robuust is om gebruikelijke slijtage te weerstaan.

Laten we ons eens richten op enkele onderhoudsaspecten:

 • Reiniging: De A 400 E is met gemak schoon te maken. Vuil en grasresten kleven niet hardnekkig vast aan het kunststof maaidek.

 • Mesonderhoud: Ook het mes is toegankelijk voor onderhoud, hoewel het vergeleken met andere grasmaaiers sneller door een steentje lijkt krom te slaan.

 • Opvangbak: Deze is groot genoeg (45 liter), maar het materiaal voelt wat dun aan. Voorzichtigheid is geboden bij het losmaken en legen.

Een punt dat enige aandacht behoeft, is dat het motorvermogen net wat beperkt kan aanvoelen wanneer je te maken hebt met hoog en taai gras. Dit betekent niet dat de machine niet in staat is om zijn werk goed te doen, maar het is verstandig om je gazon regelmatig bij te houden voor een optimale prestatie van de grasmaaier. Wat ook opvalt, is dat de grasmaaier weliswaar licht van gewicht is, maar dat dit soms kan resulteren in een wat minder stabiel gevoel, vooral wanneer de opvangzak zeer vol raakt.

De mulching functie is een kers op de taart voor zij die hun gazon natuurlijk willen bemesten. Deze feature werkt over het algemeen goed, al kunnen er soms ‘hoopjes’ op het gazon overblijven. Het is aan te raden hiermee te experimenteren en te mulchen wanneer het gras droog is voor het beste resultaat.

Het geluidsniveau van 96 dB is aan de hoge kant maar niet ongewoon voor grasmaaiers in deze klasse. Gelukkig wordt het geluid door de meeste gebruikers niet als storend ervaren, wat bijdraagt aan een prettige maaiervaring.

Tot slot, hoewel het niet vereist is om een vakman te zijn voor het normale onderhoud van de Wolf Garten A 400 E, is het wel aan te raden om de handleiding te raadplegen, die helaas kan tegenvallen qua duidelijkheid. Maar maak je geen zorgen, eenmaal je de machine in elkaar hebt gezet verloopt het dagelijks onderhoud simpel en soepel.

De Wolf Garten A 400 E is een grasmaaier die balans biedt tussen een lichtgewicht design en solide prestaties, met regulier onderhoud dat weinig hoofdbrekens oplevert. Enige zorgvuldigheid is geboden bij het behandelen van de opvangzak en men moet realistische verwachtingen hebben bij het maaien van zeer hoog gras. Kortom, het is een betrouwbare machine die, mits goed onderhouden, voor lange tijd deel uit kan maken van je tuinonderhoudsarsenaal.