Mijn ervaring met de Gardena PowerMax 30/18V P4A: moeiteloos en efficiënt maaien (2024)

Mijn beoordeling van de Gardena PowerMax 30/18V P4A met 4 Ah accu, voor gazons tot 150m². Gemak en accuduur staan centraal, geschikt voor elk gazon.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

3 april 2024

Inleiding

Gardena powermax 30/18v p4a grasmaaier + 4ah accu (2x)

De Gardena PowerMax 30/18V P4A grasmaaier belooft een revolutie in gazononderhoud met zijn draadloze gemak en krachtige prestaties. Uitgerust met twee robuuste 4Ah accu’s, biedt deze machine een ongehinderde bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om elk stukje gras nauwkeurig te maaien zonder afhankelijk te zijn van netstroom. Met een comfortabele instelbare maaihoogte en een ruime opvangbak is deze grasmaaier ontworpen voor optimale efficiëntie en gebruiksgemak.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Artikelnummer 922574 Fabrikantcode 14630-20.000.00
Merk Gardena Garantie 2 jaar
Gewicht 8,85 kg Breedte 31 cm
Hoogte 30 cm Diepte 41,5 cm

Prijzen

Ergonomie en aanpassingsvermogen

Een draadloze elektrische grasmaaier op een klein gazon

Het eerste wat opvalt aan de Gardena PowerMax 30/18V P4A Set is het gebruiksgemak voor nagenoeg elke tuinier, of je nu lang of kort bent. Het is prettig dat je het handvat kunt verstellen, zodat je altijd in de juiste houding achter je maaier staat. Het voorkomt rugpijn na een middag in de tuin en zorgt ervoor dat je de klus in comfort afmaakt.

De PowerMax 30/18V P4A laat ook zien dat het aanpassingsvermogen niet ophoudt bij het handvat. De maaihoogte kun je verrassend simpel instellen:

 • Lage stand: voor een strak gemaaid gazon

 • Middelhoge stand: voor als het gras wat langer mag blijven

 • Hoge stand: ideaal voor wanneer je gazon ruig teruggroeit

Deze instelmogelijkheden zorgen ervoor dat je gazon er altijd uitziet zoals jij dat wilt. Een ander pluspunt is dat je met de maaier ook langs de kantjes kunt komen. Dit bespaart je weer tijd omdat je niet achteraf met een kantjesmaaier aan de slag moet.

Het gewicht van amper 9 kilo maakt dat de maaier vlot en eenvoudig beweegt, echter, bij het woord ‘lichtgewicht’ denk je misschien eerder aan een vluchtige constructie, maar dat is bij deze grasmaaier niet het geval. De maaier voelt stevig aan en ook het kunststof maaidek lijkt tegen een stootje te kunnen.

De opvangbak van 30 liter is een uitkomst omdat je niet steeds hoeft te stoppen om hem te legen, maar het kan gezien worden als een klein nadeel dat de bak geen 50 liter is, wat bij grotere gazons handiger zou zijn geweest. Desondanks, voor gazons tot 150, of zelfs 250 vierkante meter zoals de specificaties beloven, is deze capaciteit doorgaans afdoende.

Dan is er nog het feit dat de grasmaaier niet zelfrijdend is. Voor een klein gazon is dit natuurlijk geen probleem, maar bij een groter gazon kan dit wellicht een minpunt zijn. Relativerend gezien is het echter een goede workout en blijf je in beweging.

Een slimme eigenschap die Gardena heeft toegepast is dat de accu’s uitwisselbaar zijn met ander Power For All accugereedschap. Dit is zowel goed voor je portemonnee als het milieu, omdat je niet voor elk gereedschap een aparte accu nodig hebt. Het hebben van twee accu’s betekent dat je altijd door kunt gaan met je werk: terwijl de ene oplaadt, gebruik je de andere.

Op een meer persoonlijke noot is het fijn dat deze grasmaaier niet schreeuwt om aandacht met een lawaaierige motor. Met een maximaal geluidsniveau van 87 dB is het zeker niet de stilste op de markt, maar het is zeker draaglijk voor de gebruiker en minder storend voor de buren.

Samenvattend, de Gardena PowerMax 30/18V P4A Set biedt een uitstekende combinatie van comfort, aanpassingsvermogen en gebruiksgemak. Hoewel er altijd ruimte is voor verbetering, zoals een grotere opvangbak of een zelfrijdende functie, biedt het toestel voor de gemiddelde tuinliefhebber alles wat nodig is om het gazon fris en uitnodigend te houden.

Maaien met precisie

Twee oplaadbare accus naast een acculader

Als je een grasmaaier zoekt die zonder gedoe een perfect gemaaide gazon oplevert, dan zit je met de Gardena PowerMax 30/18V P4A met dubbele 4Ah accu goed. De maaiervaring is verbluffend intuïtief en gestroomlijnd.

Je start met een grasmaaier die:

 • Een breedte van 30 cm aan maaicapaciteit heeft

 • Geschikt is voor gazons tot 250 m²

 • Maaihoogtes eenvoudig tussen de 3 instellingen laat schakelen

 • Ook langs de graskanten maait door het ontwerp dat buiten de wielen snijdt

Nu, ik hoor het je al zeggen, die maaibreedte lijkt misschien wat aan de krappe kant voor wie een zee aan gras heeft liggen. Echter, met de scherpe snijbladen is het resultaat zo strak dat je die extra ronde niet betreurt.

Het gemak waarmee je ook de graskanten meepakt is een sterk punt. Natuurlijk mis je soms een sprietje hier en daar, wat wel eens vervelend kan zijn, maar dat is verwaarloosbaar als je kijkt naar het geheel van je glanzende gazon.

Een puntje waar je wellicht tegenaan loopt, is het gewicht van 8,85 kg. Het is zeker geen zwaargewicht, maar voor sommigen kan dit wat zwaar aanvoelen tijdens het manoeuvreren. Echter, de inklapbare duwboom vergemakkelijkt de zaak aanzienlijk en zorgt voor een comfortabele bediening en opberging.

Waar de Gardena het eveneens goed doet, is in het opvangen van het gemaaide gras. Met een inhoud van 25 liter is de opvangbak groot genoeg om de klus te klaren zonder constant te hoeven legen. Oké, bij dik gras kan deze al snel vol raken, maar dan weer, welke bak niet?

Het apparaat is niet zelfrijdend, wat je wellicht minder vindt als je graag achterover leunt terwijl je maait. Toch geeft de efficiënte accu je alle vrijheid om zonder kabels je tuin te temmen.

Tot slot, laten we het even hebben over het geluidsniveau. Met 87 dB is de Gardena PowerMax geen bijzonder lawaaierige buur, maar denk eraan dat het geen fluisterstille maaier is. Zorg dus voor gehoorbescherming als je gevoelig bent voor lawaai.

In de essentie biedt de Gardena PowerMax 30/18V P4A grasmaaier met zijn dubbele 4Ah accu’s precies wat je nodig hebt om je gazon mooi en gezond te houden. Geen gedoe, gewoon een strakke maaibeurt, keer op keer.

Accugebruik en vermogen

Persoon die de hoogte van het handvat van de grasmaaier aanpast

Met de Gardena PowerMax 30/18V P4A grasmaaier en de meegeleverde 4Ah Accu (2x) ligt een goed onderhouden gazon binnen handbereik, zelfs voor tuinen tot 250 vierkante meter. De twee krachtige accu’s tillen gemak, efficiëntie en kracht naar een hoger niveau. Maar hoe presteert dit stuk gereedschap nu echt als het op accugebruik en vermogen aankomt? Laat mij je meenemen door deze aspecten.

Laten we met het accugebruik beginnen. Je krijgt niet één, maar twee accu’s geleverd, wat direct duidt op een grotere werkduur zonder onderbrekingen. De capaciteit van 4 Ah zorgt ervoor dat je een flinke maaibeurt kunt uitvoeren zonder de accu’s te hoeven wisselen. En mocht je toch langer bezig zijn, dan is de tweede accu je reddende engel. Zeker op dagen waar het gras door de regen net iets harder lijkt te groeien, bewijst deze duo-pack zijn waarde.

Een snelle oplading is goud waard en met de snellader die in het pakket zit, sta je nooit lang stil. Deze zorgt ervoor dat je accu’s altijd klaarstaan voor een middagje tuinieren. En zelfs als je helemaal klaar bent, laad je ze snel weer op voor de volgende keer.

Natuurlijk, er kunnen altijd momenten zijn waarop je denkt: “Had ik maar nóg een accu gehad.” Maar laten we realistisch zijn, hoe vaak gebeurt dat nu echt? De twee meegeleverde accu’s zijn in de meeste gevallen meer dan genoeg.

Het vermogen van de grasmaaier mag ook niet onvermeld blijven. Met een maaibreedte van 30 cm glijdt de maaier soepel door het gras en met het gemak van de verstelbare maaihoogte zet je de messen precies daar waar je ze hebben wilt. Je zou kunnen zeggen dat hij misschien niet de Hulk onder de grasmaaiers is vanwege zijn formaat, maar onderschat zijn kracht niet. Deze kleine krachtpatser neemt het op tegen flinke grasvelden en komt als winnaar uit de strijd.

Accugebruik en vermogen in één oogopslag:

 • Twee 4 Ah accu’s: Langer maaien zonder oplaadpauze.

 • Snellader: Snel weer aan de slag, geen lange wachttijden.

 • Sterk vermogen: Efficiënt maaien van gazons tot 250 m².

 • Maaibreedte van 30 cm: Goede dekking zonder aan kracht in te boeten.

Zelfs met het gezoem van zijn messen blijft de PowerMax onder het maximale geluidsniveau van 87 dB, waardoor je de buren niet stoort tijdens je tuinklusjes. Is het de stilste grasmaaier op de markt? Nee, dat niet. Maar je hoort ’m ook niet aan de andere kant van de wijk.

Kortom, voor de tuinier die zoekt naar een draadloze, krachtige en betrouwbare grasmaaier die het gras niet voor de voeten laat groeien, is de Gardena PowerMax 30/18V P4A een uitstekende keuze. Met de meegeleverde accu’s en het solide vermogen kom je niet snel voor verrassingen te staan. En mochten die accu’s toch een keertje tekortschieten, dan is dat slechts een kleine hobbel op de weg naar een strak gazon.

Gemak en onderhoud

Grasmaaier die gras opvangt in de opvangbak tijdens het maaien

Een gazon onderhouden is vaak een flinke klus, maar met de Gardena PowerMax 30/18V P4A grasmaaier verandert dit in een soepel en minder tijdrovend karwei. Stoeien met verlengsnoeren is verleden tijd dankzij de twee meegeleverde 4Ah accu’s. Het gras ligt er binnen no time piekfijn bij, en je houdt tijd over voor een kop koffie in de tuin.

De voordelen op een rijtje:

 • Geen gedoe met kabels: de twee krachtige accu’s maken je helemaal vrij van stopcontacten.

 • Gebruiksvriendelijkheid: met een simpel mechanisme stel je de maaihoogte in.

 • Efficiënte maaibreedte: de maaibreedte van 30 cm zorgt ervoor dat je snel over het gazon gaat.

 • Praktisch in gebruik: opvangbak van 25 liter betekent minder legen en meer maaien.

Het apparaat is licht van gewicht, zeker voor een grasmaaier, en draait met een maximaal geluidsniveau van 87 dB. Het geluid kan dus als minpunt worden gezien, aangezien 87 dB niet fluisterstil is, maar het is nog altijd zachter dan veel benzine grasmaaiers.

Een ander puntje van kritiek zou kunnen zijn dat de machine geen mulching functie heeft, wat betekent dat het gras niet wordt fijngemalen en terug op het gazon wordt verspreid. Echter, de meeste mensen zullen de voorkeur geven aan de netheid van een opvangbak boven de natuurlijke bemesting.

Bij kleinere gazonnetjes tot 250 vierkante meter blinkt deze Gardena uit in gebruiksgemak. Het kunststof maaidek is stevig en onderhoudsarm. Ook het feit dat de maaier buiten de wielen maait, zorgt ervoor dat zelfs dat onhandige hoekje langs de schutting netjes wordt meegenomen.

Helaas is de grasmaaier niet zelfrijdend, wat voor sommige gebruikers een minpunt kan zijn. Maar aangezien hij slechts 8,85 kg weegt, is het duwen voor de meeste mensen een koud kunstje.

Onderhoud aan de grasmaaier zelf is vrijwel niet nodig, afgezien van het schoonmaken van de messen en de opvangbak. Even snel na het maaien de restjes gras verwijderen en je bent klaar voor de volgende maaironde. Dat de oude apparatuur gratis retour kan, is een service waar we tegenwoordig niet meer zonder kunnen.

Zelfs wanneer je de grasmaaier niet gebruikt, zijn de accu’s niet nutteloos. Ze zijn onderdeel van het Gardena 18V POWER FOR ALL platform, wat betekent dat je ze ook in ander gereedschap van het merk kunt klikken. Dat scheelt weer in de portemonnee en in de berging.

Samenvattend is de Gardena PowerMax 30/18V P4A grasmaaier een sterke bondgenoot in de strijd tegen het wilde gras. De kleine nadelen vallen in het niet bij de vrijheid en gemak die de grasmaaier met zich meebrengt. Je beleeft er plezier aan en het werk is zo geklaard. Een fris gazon is niet langer een zweetklus, maar een fluitje van een cent.