Review: De Bosch Professional GSB 18V-21 Klopboormachine (2024)

Mijn ervaring met de Bosch Professional GSB 18V-21: krachtige 55Nm koppel, LED-verlichting en lange accuduur.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

5 mei 2023

Inleiding

Bosch gsb 18v 21 boormachine

De Bosch Professional GSB 18V-21 boormachine is een prima apparaat. Hij is uitgerust met een klopboorfunctie - je kan ermee schroeven, boren en klopboren in hout, staal en metselwerk.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Klopboormachine Type stroomvoorziening Accu / batterij
Type klusser Professional Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Schroeven
Accu/batterijspanning 18 V Type boormachine Klopboormachine
Type stroomvoorziening Accu / batterij Type klusser Professional
Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Schroeven Accu/batterijspanning 18 V

Prijzen

Bouwkwaliteit en Ontwerp

Bosch gsb 18v 21 boormachine b75d9k7vko2x e3wxzm

Bij het uitpakken van de Bosch Professional GSB 18V-21 valt direct op dat deze klopboormachine er stevig en robuust uitziet. Het traditionele groen met rode kleurenschema van Bosch Professional serie geeft meteen een professionele indruk.

 • Stevig en professioneel ontwerp

 • Betrouwbare bouwkwaliteit

 • Handige L-BOXX opbergkoffer

 • Twee krachtige 18V accu’s

De machine ligt goed in de hand en ondanks het gewicht van 2 kg, voelt het geheel niet te zwaar – iets wat bij langdurige klussen belangrijk is. De ergonomische handgreep zorgt voor voldoende grip en comfort. Dit draagt bij aan de precisie waarmee je kunt werken, of het nu gaat om het schroeven of het boren in diverse materialen.

Wat betreft de bouwkwaliteit, lijkt deze Bosch klopboormachine gemaakt voor het zwaardere werk. Het robuuste ontwerp straalt duurzaamheid uit en dit is ook te merken als je ’m gebruikt. De koppel van 55 Nm is indrukwekkend en voelt competent aan als je hardhout aanpakt of wanneer je door baksteen moet.

De boormachine komt met een snelspanboorkop die het verwisselen van boren en bitjes merkwaardig gemakkelijk maakt. Daarnaast de L-BOXX opbergkoffer niet alleen beschermt het gereedschap, maar zorgt ook voor een georganiseerde werkruimte en is een genot om mee te nemen naar verschillende klussen.

Een puntje waar je tegenaan kunt lopen is dat de machine niet is uitgerust met een koolborstelloze motor, wat bij sommige andere modellen in deze prijsklasse wel het geval is. Het voordeel van zo’n motor is dat ze doorgaans een langere levensduur hebben en efficiënter werken. Nu is dit natuurlijk maar een klein minpunt op een verder uitstekend gereedschap dat voor de meeste professionals meer dan voldoende zal zijn.

Qua design heeft de GSB 18V-21 een slimme lay-out met een intuïtief plaatsing van de schakelaars. De ingebouwde led-verlichting is een functionele toevoeging, maar dat zal in een andere sectie meer belicht worden.

Bij intensief gebruik kan de klopboormachine wel wat warm worden. Dit is een veelvoorkomend kenmerk van krachtige elektrische gereedschappen en niets om je zorgen over te maken, maar iets om bewust van te zijn.

Afsluitend, de Bosch Professional GSB 18V-21 biedt een solide constructie en een stijlvol ontwerp dat weerstaat aan de dagelijkse eisen van de professionele klusser. Met de kleine kanttekeningen die genoemd zijn en de krachtige prestaties in het achterhoofd, is dit een boormachine die ik van harte kan aanbevelen. De bouwkwaliteit voelt alsof deze jaren gebruik kan doorstaan, terwijl het ontwerp efficiënt en gebruikersgericht blijft. Voor elke professional op zoek naar een betrouwbare klopboormachine, is de GSB 18V-21 een uitstekende keuze.

Prestaties en Klopfunctie

Bosch gsb 18v 21 boormachine rgpvlxpjo5dl

Bij de aanpak van zwaardere boor- en schroefklussen is een betrouwbare klopboormachine onontbeerlijk. De Bosch Professional GSB 18V-21 is zo’n machine die, met zijn degelijke prestaties en klopfunctie, zijn mannetje staat in de gereedschapskoffer van de professional.

Deze klopboormachine imponeert met een koppel van maar liefst 55 Nm, wat meer dan genoeg kracht biedt om grote schroeven met groot gemak in hout te draaien. Maar de machine schittert niet alleen bij schroefwerk; ook voor boorwerkzaamheden is het een echte krachtpatser:

 • Boren in baksteen tot 10 mm zonder moeite, dankzij de klopfunctie.

 • Boorcapaciteit in hout is indrukwekkend te noemen met 35 mm, voor de meest voorkomende toepassingen.

 • Met zijn diverse koppelstanden kan je de prestaties afstellen op zowel lichte als zware schroefverbindingen.

Hoewel de GSB 18V-21 niet is uitgerust met een koolborstelloze motor, blijft deze machine toch efficiënt in energieverbruik en prestaties. Het gebrek aan een koolborstelloze motor zou voor sommige klussers gezien kunnen worden als een nadeel, maar de praktijk leert dat deze machine ondanks dat nog steeds een uitstekende prestatieverhouding biedt voor de meeste werkzaamheden.

Werken met de Bosch GSB 18V-21 voelt stevig en betrouwbaar. Het apparaat weegt 2 kg, wat een goede balans biedt tussen draagbaarheid en de stabiliteit die nodig is bij zwaardere taken. Uiteraard is niets perfect. Een potentieel nadeel is dat na verloop van tijd de accu’s minder performant kunnen worden als ze niet goed onderhouden worden. Echter, met de twee meegeleverde 18 volt accu’s van 2,0 Ah kun je voor een geruime tijd onafgebroken klussen, waardoor dit niet snel een punt van frustratie zal zijn.

Er is ook aan verlichting gedacht; de led-verlichting zorgt ervoor dat je zelfs op slechter verlichte plekken goed zicht houdt op je werk. Dit zorgt ervoor dat je altijd precies weet waar je aan het boren of schroeven bent.

Als we kijken naar de klopfunctie van de machine, dan is deze bijzonder doeltreffend voor werk in gips, zacht steen, en baksteen. De klopboormachine biedt een solide aantal slagen (0 - 27.000 rpm) waarmee je door diverse materialen heen komt, zonder dat het apparaat zijn cool verliest.

Ook over de afwerking van het product valt iets te zeggen; de machine ziet er strak uit en voelt robuust aan. Na gebruik berg je alles weer op in de praktische L-Boxx opbergkoffer, wat niet alleen prettig is maar ook de duurzaamheid van het gereedschap ten goede komt.

Kortom, de Bosch Professional GSB 18V-21 doet wat hij moet doen en stelt niet teleur. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de enkele kanttekeningen die te plaatsen zijn. Het is een betrouwbare partner voor de professional die zware klussen niet schuwt.

Gebruiksgemak en Verlichting

Bosch gsb 18v 21 boormachine rwxgro7rymqy 713m1wq

Bij het klussen is niets zo vervelend als in het donker aan de slag gaan. Dit probleem is bij de Bosch Professional GSB 18V-21 klopboormachine gelukkig van tafel, dankzij de handige ingebouwde verlichting. Met een goed zicht op je werk, schroef en boor je altijd op de juiste plek. Een absolute uitkomst bij klussen in krappe of slecht verlichte hoeken.

De machine ligt prettig in de hand, wat mede komt door het gewicht van slechts 2 kg. Je krijgt de klus makkelijker geklaard en hand- of armvermoeidheid blijft langer uit. Laten we enkele belangrijke punten uitlichten:

 • Hoge koppel: Met 55 Nm draai je met gemak grote schroeven in hout.

 • Gaten boren: Tot 35 mm in hout en 10 mm in baksteen en metaal.

 • Accu: Twee 18V accu’s met 2,0 Ah voor een lange klusduur.

Nu is geen enkel product perfect. Zo moet je rekening houden met de beperkingen in steen – tot 10 mm – wat voor sommige klussen net niet genoeg kan zijn. Echter, voor de meeste standaardklussen voldoet dit ruimschoots.

De GSB 18V-21 valt onder het Bosch Professional 18V systeem, wat betekent dat je de accu’s ook kunt gebruiken voor ander gereedschap van deze lijn. Dat is niet alleen handig, maar het scheelt ook in de aanschaf van meerdere accu’s. Bovendien zijn de accu’s meegeleverd, net als een opbergkoffer die het vervoeren en opbergen van de machine en zijn accessoires een fluitje van een cent maakt.

Met een snelspanboorkop wissel je vlot en zonder gereedschap tussen verschillende boren en bits, wat de productiviteit ten goede komt. Je hoeft dus niet meer te prutsen met sleutels of andere onhandigheden.

Voor de professional betekent dit een klopboor die betrouwbaar werk levert met handige functies zoals 21 koppelstanden en twee mechanische versnellingen voor schroef- en boorwerk. Dit maakt de machine veelzijdig en aanpasbaar aan verschillende klussen. Toch moet opgemerkt worden dat hij geen koolborstelloze motor heeft, wat bij langdurig gebruik kan betekenen dat er iets meer onderhoud nodig zal zijn.

Als klopboormachine afgestemd voor de professional til je jouw werk naar een hoger niveau met deze Bosch Professional GSB 18V-21. Hij faciliteert zowel in eenvoudige als veeleisende projecten. En hoewel de lader inbegrepen is, zou een snellader voor de ongeduldige gebruikers geen overbodige luxe zijn. Het laadstation dat standaard meegegeven wordt, doet echter zijn werk goed en past naadloos in het hele ecosysteem van Bosch 18V gereedschap.

Tot slot verdienen de kleine dingen zoals de laadstation en L-BOXX opbergkoffer ook hun credits. Het zijn deze details die het gebruikersgemak van de Bosch GSB 18V-21 versterken. Met een robuuste bouw en oog voor detail, staat deze boormachine klaar om je te ondersteunen bij je volgende project.

Accu Duurzaamheid en Opladen

Bosch gsb 18v 21 boormachine oarrl6m6ky0l voao7p8

De Bosch Professional GSB 18V-21 is een beest als het gaat om duurzaamheid en oplaadtijd van de accu. Met twee 18 volt accu’s met elk een capaciteit van 2.0 ampère, ben je uitgerust voor de lange klusdagen. Deze accu’s passen ook nog eens op het brede Bosch Professional 18V systeem, wat betekent dat je met één type accu meerdere gereedschappen kunt voeden - handig als je een echte Bosch-fan bent!

Laten we even een lijstje maken van de punten die er echt uitspringen:

 • Twee krachtige 18V accu’s meegeleverd voor langdurig klusplezier

 • Onderdeel van het Bosch Professional 18V accu platform

 • Het laadstation is inbegrepen, waardoor je altijd een volle accu achter de hand hebt

 • Met een accucapaciteit van 2 Ah zit je zelden zonder power

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het is bijvoorbeeld jammer dat de accu’s niet de nieuwste lithium-ion technologie met hogere capaciteiten gebruiken, maar goed, die 2 Ah-batterijen houden het verrassend lang uit voor de gemiddelde klus.

Op het vlak van opladen, zit je met deze Bosch ook wel snor. Even je boterham opeten en je accu heeft weer genoeg sap voor de volgende ronde. Is een accu toch leeg, dan wissel je hem in no time voor de volle en ga je weer lekker door met klussen.

Een minder puntje is misschien dat als je écht intensief bezig bent, je op een gegeven moment toch even pauze moet houden om beide accu’s een boost te geven. Maar laten we wel wezen, een koffiepauze op z’n tijd is zo erg nog niet, toch?

Kortom, de GSB 18V-21 biedt je een uitstekende balans tussen werkduur en oplaadtijd - precies wat je wilt als je serieus aan het klussen bent. En hey, met die stevige L-BOXX opbergkoffer houd je de boel netjes bij elkaar en is het allemaal makkelijk mee te nemen naar de volgende klus.

Als eindconclusie kan gezegd worden dat Bosch hiermee een solide prestatie neerzet in het segment van accu-machines. Met een garantie van 2 jaar en de optie om je oude apparaat gratis te retourneren, laat Bosch zien dat ze achter hun producten staan. Dus je kunt met een gerust hart je accuboormachine tevoorschijn halen en kloppen, boren of schroeven tot de zon ondergaat!