Krachtig en veelzijdig: Mijn ervaring met de Bosch UniversalImpact 18V-60 (2024)

Mijn indruk van de Bosch UniversalImpact 18V-60 klopboormachine met 60 Nm koppel en 2x18V accu compatibel met Power For All.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

21 juni 2023

Inleiding

Bosch universalimpact 18v 60 1

De Bosch UniversalImpact 18V-60 klopboormachine is een ware krachtpatser voor de enthousiaste klusser die kracht en precisie hoog in het vaandel heeft staan. Met een potent koppel van 60 Nm en een veelzijdigheid aan functies, maakt deze boormachine elke booropdracht tot een overzichtelijke taak. De kwaliteit en de technische finesse die in dit gereedschap schuilen, tonen zich in de capaciteit om door materialen als hout, metaal en steen te boren.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Klopboormachine Type stroomvoorziening Accu / batterij
Type klusser Fanatieke doe-het-zelver Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Schroeven
Accu/batterijspanning 18 V Type boormachine Klopboormachine
Type stroomvoorziening Accu / batterij Type klusser Fanatieke doe-het-zelver
Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Schroeven Accu/batterijspanning 18 V

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch universalimpact 18v 60 7 Bosch universalimpact 18v 60 12 Bosch universalimpact 18v 60 6 Bosch universalimpact 18v 60 4 Bosch universalimpact 18v 60 11 Bosch universalimpact 18v 60 10 Bosch universalimpact 18v 60 5 Bosch universalimpact 18v 60 1 Bosch universalimpact 18v 60 3 Bosch universalimpact 18v 60 8

Kracht en prestaties

Bosch universalimpact 18v 60 2

Aan de slag met een klopboormachine die zijn mannetje staat, de Bosch UniversalImpact 18V-60 bewijst dat sterkte geen kwestie van formaat hoeft te zijn. Met een indrukwekkend koppel van 60 Nm, maakt deze krachtpatser korte metten met zelfs de meest uitdagende klussen die ik ben tegengekomen.

Laten we de voordelen eens op een rijtje zetten:

 • Krachtig: Met een koppel van 60 Nm pakt hij stevig door.

 • Twee batterijen: Altijd een reserveaccu bij de hand, dus geen gedoe met wachten.

 • LED-verlichting: In donkere hoeken zie je wat je doet, handig toch?

 • Power For All: Diezelfde accu’s gebruik je voor al je Bosch 18V gereedschap.

Nu, er zijn vast en zeker boren en schroefklussen die je hoofdbrekens geven. Beton dat aanvoelt als graniet, of schroeven die muurvaster zitten dan de gemiddelde bankkluis. Maar met deze Bosch heb ik daar minder vaak last van. Of je nou in hout, metaal of steen moet zijn, dit apparaat stelt niet teleur.

Toegegeven, het is geen lichtgewicht met z’n 1,5 kg, maar zeg nu zelf, dat geeft ook wel aan dat je met een serieus stuk gereedschap te maken hebt, nietwaar? En met de snelspanboorkop wissel je boren zonder gedoe of gevloek.

Nu zijn er klussers die een hamerfunctie missen. Echter, voor de meeste doe-het-zelf klussen is deze klopboormachine meer dan voldoende. En laten we wel wezen, hoe vaak gebruik je die hamerfunctie nu echt?

Natuurlijk, geen enkel product is volmaakt. Zo moet ik toegeven dat de 2 Ah-accu’s mogelijk niet voor de zwaarste en langdurige klussen zijn. Maar in de meeste gevallen zullen twee accu’s je klusdag niet in de weg staan. Bovendien is het Power For All platform een pareltje wat betreft onderlinge uitwisselbaarheid.

Voor die fanatieke doe-het-zelvers onder ons is dit apparaat een waar feest. De klopfunctie laat je toe om zonder dralen door gips en zacht steen heen te gaan en met de 20 koppelstanden heb je altijd de controle die je nodig hebt voor precisiewerk.

De ingebouwde verlichting mag dan wat simpel klinken, maar geloof me, als je in het schemerdonker probeert te boren, dan wijst deze handige feature je letterlijk de weg. En met een boorcapaciteit die door houten balken van 35 mm diameter gaat, kun je het zo gek niet bedenken of deze jongen klaart de klus.

Kortom, ik ben onder de indruk van de Bosch UniversalImpact 18V-60. Hij combineert kracht met prestaties en laat je niet in de steek als het erop aan komt. Zeker, er zijn altijd verbeterpunten, maar in dit geval wegen die niet op tegen de bult aan voordelen die je voor je geld krijgt. Voor een doe-het-zelver die serieus aan de weg timmert, is dit een geduchte kompaan in de gereedschapskist.

Gebruiksgemak en comfort

Bosch universalimpact 18v 60 3

Gemak staat voorop bij de Bosch UniversalImpact 18V-60 klopboormachine, een apparaat dat echt is gemaakt voor de enthousiaste klusser. Geen gedoe met snoeren die in de knoop raken of te kort zijn, want deze boormachine werkt volledig op accu. En dat niet alleen: je krijgt er meteen twee 18V-accu’s bij, evenals een oplader, zodat je altijd door kunt met je werk.

Met een gewicht van slechts 1,5 kg is de UniversalImpact 18V-60 prettig in het gebruik. Je tilt ’m makkelijk op en kan zonder veel moeite boven je hoofd werken. Stel, je moet een lamp ophangen of een plank bevestigen; dan zorgt de geïntegreerde ledverlichting ervoor dat je ook op donkere plekken precies ziet wat je doet. Hierdoor kan je zelfs in schemerige ruimtes netjes en precies boren of schroeven.

Het instellen van de boormachine is een fluitje van een cent:

 • Kies een van de 20 koppelstanden

 • Bepaal de juiste snelheid: laag (0 - 500 rpm) voor controle, of hoog (0 - 1900 rpm) voor snelheid

 • Plaats het bitje of de boor in de snelspanboorkop (capaciteit: 1 - 13 mm)

 • En klaar ben je om te starten

Mocht je iets meer grip willen hebben, dan kan het zijn dat de boormachine wat klein aanvoelt. Daarnaast kost het wisselen tussen verschillende taken een paar seconden omdat je handmatig de boorkop moet verstellen, maar door de eenvoud van de snelspanboorkop valt dit eigenlijk wel mee.

Een klein minpuntje is de accucapaciteit van 2 Ah. Bij langdurige en zware klussen zou een grotere capaciteit handig zijn, zodat je minder vaak hoeft te wisselen of opladen. Maar dankzij de snellader en het tweede accupack kun je alsnog - met een korte pauze - vrij snel weer aan het werk.

De klopfunctie van de boormachine maakt boren in harde materialen zoals steen en baksteen mogelijk. Dit is een solide pluspunt voor een do-it-yourselfer die met allerlei soorten materialen werkt. Hiermee toont de machine zijn veelzijdigheid, hoewel hij natuurlijk niet de brute kracht van een gespecialiseerde boorhamer heeft. Voor het standaard zwaardere werk volstaat hij echter prima.

Overigens, mocht er iets aan schorten, dan is het fijn om te weten dat je een garantie van 2 jaar hebt en dat je voor de afhandeling van een defect gewoon bij Coolblue terecht kunt. Loopt je oude apparaat op zijn laatste benen? Geen probleem, want deze kan ook gratis retour.

De Bosch UniversalImpact 18V-60 is, alles bij elkaar, een erg fijne klopboormachine die niet te zwaar is, makkelijk hanteerbaar, en met de dubbele accupack bijzonder flexibel inzetbaar. De kleine minpuntjes worden ruimschoots gecompenseerd door het gebruiksgemak en comfort, wat dit apparaat tot een betrouwbare kompaan maakt voor elke doe-het-zelver.

Accu duurzaamheid en Power For All-platform

Bosch universalimpact 18v 60 4

De Bosch UniversalImpact 18V-60 zet een nieuwe standaard op het gebied van accu duurzaamheid binnen de lijn van draadloze klopboormachines. Al bij het uitpakken valt het Power For All-platform op, een slim idee van Bosch waarbij je de accu’s van deze boormachine op ander gereedschap van hetzelfde platform kan gebruiken. Een grote plus voor klussers die niet steeds nieuwe accu’s willen aanschaffen.

Dat gezegd hebbende, hier enkele punten over de accu en het platform:

 • De klopboormachine wordt geleverd met twee accu’s van elk 2 Ah.

 • Deze accu’s zijn onderdeel van het Bosch Power For All 18V platform, wat betekent dat ze uitwisselbaar zijn met ander gereedschap dat dit platform ondersteunt.

 • Met een voltage van 18V en de beloofde capaciteit kun je aannemen dat je aardig wat gaten kunt boren zonder tussentijds op te laden.

 • De oplader zorgt er, binnen afzienbare tijd, voor dat je weer vol aan de bak kan als de accu’s toch leeg raken.

Voor de fanatieke doe-het-zelver die geen tijd te verliezen heeft, zijn deze kenmerken onmisbaar. Met een maximaal koppel van 60 Nm blijft de Bosch UniversalImpact 18V-60, ook op accu, niet achter op concurrenten die op netstroom draaien.

Echter, elk voordeel heb z’n nadeel. Zo ook de accu’s van deze klopboormachine. Hoewel 2 Ah per accu redelijk standaard is, zijn er klussen waarbij je liever nog een tandje bij zou zetten wat accucapaciteit betreft. Dit kan voor de zeer intensieve klusser betekenen dat de machine tussentijds aan de lader moet. Gelukkig wordt dit deels gecompenseerd doordat je maar liefst twee accu’s krijgt. Dus terwijl je met de ene werkt, laadt de ander op.

Daarnaast zou voor sommige klussen nog meer power wenselijk zijn; voor hen die vooral in zwaardere materialen werken zou een grotere accucapaciteit niet overbodig zijn. In de meeste gevallen echter zal de accuduur zeker volstaan, en is de kracht meer dan toereikend voor de doorsnee klus.

Wel belangrijk om even bij stil te staan is het feit dat niet elk gereedschap binnen het Bosch Power For All 18V systeem inzetbaar is voor elke taak. Let dus goed op welke apparaten compatibel zijn met de accu’s die bij de klopboormachine horen. Echter, dit platform is sterk in opkomst en beschikt over een breed scala aan tools, dus de kans dat je niet het juiste gereedschap kunt vinden slinkt snel.

Al met al, voor de meeste gebruikers levert de Bosch UniversalImpact 18V-60 met z’n accu duurzaamheid en het Power For All-platform een solide prestatie. De meegeleverde accu’s en snelle oplader zorgen ervoor dat je klussen snel en efficiënt kunt uitvoeren, zonder bang te hoeven zijn voor uitval midden in het werk. En hoewel er altijd ruimte is voor verbetering in termen van energiecapaciteit, maakt de uitwisselbaarheid van de accu’s veel goed. Voor wie een veelzijdige klopboormachine zoekt die zonder snoer de klus klaren kan, is dit een prima keuze.

Veelzijdigheid in toepassing

Bosch universalimpact 18v 60 5

De Bosch UniversalImpact 18V-60 is een klopboormachine die uitblinkt in veelzijdigheid en laat zien wat Bosch in huis heeft voor de fanatieke doe-het-zelver. Door zijn stevige koppel van 60 Nm en meegeleverde accessoires, boort deze machine zich met gemak door diverse materialen heen. Hieronder een lijst met materialen waar deze machine zich in vastbijt:

 • Hout, tot een diameter van 35 mm

 • Metaal, tot 13 mm

 • Gips en zacht steen, alsook tegels en baksteen, elk tot 13 mm

Voor iemand die regelmatig klust, is dit een heel behoorlijke reikwijdte van mogelijkheden. De machine voelt robuust aan, maar met 1,5 kg niet te zwaar, dus lange klussen zijn geen straf voor je armen. Handig is die ingebouwde verlichting die je werkplek mooi in de schijnwerpers zet, zelfs als je in een minder verlicht hoekje bezig bent.

Nu, geen enkel apparaat is perfect. De meegeleverde 2 Ah accu’s leveren genoeg sap voor de meeste karweitjes, maar bij langdurig intensief gebruik kan je merken dat een extra accu wenselijk zou zijn. Gelukkig zijn ze vrij vlot opgeladen door het bijgeleverde laadstation. Ook het ontbreken van een hamerfunctie voor echt zwaar boorwerk in beton kan voor sommigen een minpunt zijn. Echter, voor de beoogde doelgroep en de meeste klussen is deze machine meer dan toereikend.

Waar ik persoonlijk erg te spreken over ben, is de garantie van 2 jaar die Bosch biedt. Mocht er iets misgaan, dan is een tripje naar Coolblue voor de afhandeling een koud kunstje. Daarnaast doet het milieu ook een duit in het zakje; je oude apparaat kan je namelijk zonder gedoe gratis retour sturen.

Het snelspan boorkop systeem is ook iets om je in te verdiepen. Binnen een flits verwissel je boortjes zonder dat je gereedschap nodig hebt. Zo blijft de vaart erin tijdens je klusjes. En met de 20 koppelstanden heb je altijd de juiste afstelling voor het materiaal waarmee je aan de slag gaat.

Een ander sterk punt is dat de accu’s onderdeel zijn van het Bosch Power For All 18V platform. Heb je ander gereedschap van Bosch in deze lijn, dan wissel je eenvoudig de accu’s uit. Dat is nog eens slim gebruikmaken van wat je al hebt!

De klopboormachine is eveneens uitgerust met een koolborstelloze motor. Dit betekent minder slijtage en een langere levensduur van het apparaat. Een slimme keuze van Bosch die je op de lange termijn zeker gaat waarderen.

Het apparaat komt in een standaard koffer waardoor het veilig opbergen een fluitje van een cent is. Al met al levert Bosch met de UniversalImpact 18V-60 een sterke prestatie op veel vlakken. Ja, hier en daar kan iets beter, maar de balans slaat ruim door naar de positieve kant. Een betrouwbare compagnon voor de doe-het-zelver die van aanpakken weet.