Mijn ervaring met de Bosch Universal Hammer 18V (2024)

De Bosch Universal Hammer 18V biedt kracht en flexibiliteit voor doe-het-zelvers zonder snoer met LED verlichting en 2 J slagkracht.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

21 augustus 2023

Inleiding

Bosch 18v universele hamer

De Bosch Universal Hammer 18V is een veelzijdige boormachine. Dit model, met 18 volt accu, biedt gebruikers een robuuste ervaring met de optie om tussen verschillende functies te schakelen, zoals boren en schroeven. In het design is een balans gevonden tussen een krachtig vermogen en gebruiksgemak, wat het een geschikte kandidaat maakt voor zowel de amateur als de meer ervaren doe-het-zelver.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Boorhamer, Combihamer Type stroomvoorziening Accu / batterij
Type klusser Fanatieke doe-het-zelver Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen)
Accu/batterijspanning 18 V Type boormachine Boorhamer, Combihamer
Type stroomvoorziening Accu / batterij Type klusser Fanatieke doe-het-zelver
Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen) Accu/batterijspanning 18 V

Prijzen

Ontwerp en gebruiksgemak

Bosch 18v universele hamer aoxownay1mmp mzvakp

Het ontwerp van de Bosch Universal Hammer 18V is duidelijk met veel aandacht voor gebruiksgemak gecreëerd. Deze combiboor ligt comfortabel in de hand, mede dankzij zijn lichte gewicht van 2 kg en de verstelbare tweede handgreep. Deze eigenschappen maken het toestel zeer geschikt voor langere klussessies en voor werk op diverse locaties, of je nu in je eigen huis aan de slag gaat of op een andere plek waar geen stopcontact voorhanden is.

De led-verlichting is een slimme toevoeging aan deze boorhamer, want hiermee wordt klussen in minder verlichte ruimtes een stuk eenvoudiger. Je ziet wat je doet, wat wel zo veilig is. De rotatiestopfunctie is een ander aspect dat het gebruikersgemak verhoogt, doordat je met hetzelfde gemak kunt boren en beitelen.

Een positief aspect dat direct opvalt, is het one battery fits all-principe van het Bosch POWER FOR ALL 18V accuplatform. Heb je al Bosch 18V-apparatuur, dan kun je de accu’s uitwisselen. Dit scheelt je op de lange termijn zowel geld als opslagruimte.

Toch zijn er enkele nadelen te noemen – alhoewel deze de primaire functie van het apparaat niet te niet doen. Met name dat de machine soms omvalt met de snelspankop erop, wat ietwat onhandig kan zijn tijdens verschillende kluswerkzaamheden. Echter, deze kleine ergernis weegt niet op tegen de algemene prestaties van het apparaat.

Hier enkele opmerkingen over het ontwerp en gebruiksgemak:

 • Verlichting: ingebouwde led voor goed zicht op je werk.

 • Accuplatform: uitwisselbaar met ander Bosch gereedschap.

 • Handgreep: verstelbaar voor optimale controle.

 • Gewicht: licht maar stabiel genoeg voor allerlei klussen.

 • Rotatiestop: handig voor breekwerk en meer dan alleen boren.

De Bosch Universal Hammer 18V is een klasbak als het gaat om boorhamers voor de fanatieke doe-het-zelver. Het ontwerp is slank en gestroomlijnd, met een logische lay-out van de bedieningselementen. Bosch heeft het voor elkaar gekregen een veelzijdige machine te produceren die je voor verschillende klussen kunt inzetten en toch compact blijft.

Natuurlijk zou geen enkel product perfect zijn zonder een paar verbeterpunten. Dat de SDS-quick betonboren niet standaard meegeleverd worden, is iets waar toekomstige gebruikers op moeten letten. Toch, gezien de totale prijs-kwaliteitverhouding en de prestaties die je terugkrijgt, is dit meer een kwestie van kleine lettertjes en verdient het niet de stempel ‘dealbreaker’.

Alles overwegend combineert de Bosch Universal Hammer 18V een fier ontwerp met praktisch gemak, waardoor het gereedschap zowel krachtig als toegankelijk blijft voor de gemiddelde gebruiker. Dat maakt van deze boormachine een zekere aanrader in de gereedschapskist van iedere zelfverklaarde doe-het-zelver die graag zonder zorgen aan de slag gaat.

Prestaties en functionaliteit

Bosch 18v universele hamer bexpxgqy6ngx mzvakp

In de wereld van de doe-het-zelvers en fervente thuiswerkers, staat de Bosch Universal Hammer 18V bekend als een solide en betrouwbare kameraad. Deze combihamer biedt met zijn vermogen de mogelijkheid om door de meest koppige materialen te boren, zonder het ongemak van een snoer die in de weg zit. De kracht en veelzijdigheid die de machine biedt, laten je niet in de steek, zelfs niet bij het zwaardere werk.

Bij gebruik van de Bosch Universal Hammer merk je direct de voordelen van de rotatiestop, die het mogelijk maakt om naast boren ook tegels te verwijderen of kabelgoten te beitelen. Het feit dat deze machine op een accu werkt, biedt een ongeëvenaarde vrijheid.

Laten we de belangrijkste voordelen eens onder de loep nemen: * Geen stopcontact nodig – altijd en overal klussen mogelijk. Verstelbare tweede handgreep – voor perfecte controle in elke positie. * Ingebouwde led verlichting – omdat goed zicht essentieel is. * Compatibiliteit met Bosch POWER FOR ALL 18V accu’s – één accu voor al je Bosch gereedschap.

Mocht je reeds in het bezit zijn van Bosch 18V accu’s, dan is dit een naadloos passende aanvulling op je collectie. Het is een zoete realisatie dat de aankoop van dit specifieke model een stuk budgetvriendelijker is als je de accu’s al hebt.

Toch zijn er enkele puntjes die aandacht verdienen. Hoewel de machine indruk maakt met zijn slagkracht, is deze bij intensieve werkzaamheden net iets minder robuust dan de gespecialiseerde zwaargewichten. Dit is echter een klein ongemak, gezien de machine niet primair bedoeld is voor professioneel en dagelijks intensief gebruik.

Voor de gewone huis-, tuin- en keukenprojecten levert de Bosch Universal Hammer 18V meer dan voldoende vermogen. Met een slagkracht van 2 J en een hamerfunctie die tot 5400 bpm (slagen per minuut) levert, sta je toch behoorlijk sterk. De boorcapaciteit van 16 mm in beton en steen, 25 mm in hout en 13 mm in metaal is ruim voldoende voor de meeste toepassingen.

Een klein puntje van kritiek is de neiging om voorover te vallen met de snelspankop. Een bijkomend detail dat bij aanschaf misschien over het hoofd wordt gezien, is het feit dat SDS-quick betonboren niet zijn inbegrepen, wat voor sommigen een extra aankoop zal betekenen.

Al met al slaat de Bosch Universal Hammer 18V zich met groot gemak door de meest voorkomende klussen heen. Deze boormachine is een aanwinst voor de klusser die prijs stelt op kwaliteit en flexibiliteit. Met zo’n tool in handen voelt elke klus net iets minder als werk en meer als een bevredigende hobby. De Bosch Universal Hammer hoeft zich zeker niet te schamen naast de concurrentie en bewijst keer op keer waarom hij een plekje verdient in de schuur of werkkast van iedere doe-het-zelver.

Accusysteem en duurzaamheid

Bosch 18v universele hamer dezrzrpv81rb mzvakp

Het is niet te ontkennen dat de Bosch Universal Hammer 18V een slimme keus is voor de doe-het-zelver die waarde hecht aan flexibiliteit en duurzaamheid. Hieronder valt met name het veelzijdige POWER FOR ALL 18V accuplatform van Bosch, wat uitblinkt door de uitwisselbaarheid van accu’s tussen verschillende gereedschappen van hetzelfde merk. Dit systeem betekent dat je met slechts één accu meerdere tools van energie kunt voorzien – een groot voordeel als je al geïnvesteerd hebt in andere Bosch producten.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten wat betreft het accusysteem en de duurzaamheid van deze machine:

 • POWER FOR ALL 18V accuplatform: één accu voor al je Bosch gereedschap.

 • Geen kabeltjes meer: De vrijheid van klussen zonder struikelgevaar of beperking van kabellengte.

 • Lange levensduur: De accu levert constant kracht, ook bijna leeg.

 • Snelle oplaadtijd: Korte onderbrekingen in het werk omdat de batterij snel weer vol is.

Hoewel de boormachine zonder accu wordt geleverd, is dat zowel een voordeel als een nadeel. Het bespaart je geld als je al een compatibele accu thuis hebt liggen, maar het vereist een extra aankoop als je nieuw bent in de Bosch-familie. Dit kan een kleine drempel opwerpen, hoewel die met de aanschaf van een tweede accu ook meteen wordt omgezet in het voordeel van doorlopend kunnen klussen.

Gebruikerservaringen bevestigen dat de accu lang meegaat, wat wijst op de kwaliteit en duurzaamheid van het product. Je staat tijdens je klus zelden met een lege batterij, aangezien je deze in een mum van tijd weer kunt opladen of kunt wisselen met een reserve-exemplaar. Een subtiele nuance is dat het gewicht met snelspankop wat onhandig verdeeld kan zijn, waardoor de boormachine kan kantelen. Hoewel dit als hinderlijk zou kunnen worden ervaren, lijkt het een klein oplosbaar ongemak in vergelijking tot de mobiliteit die deze draadloze machine biedt.

Wat ook opvalt is de gestage kracht die de boormachine biedt; zelfs wanneer de accu bijna leeg is, blijft de boormachine haar werk doen. Echter, het vermogen is niet onuitputtelijk en een intensief gebruik kan de accuduur verkorten. Hierdoor is het raadzaam om, zoals sommige gebruikers suggereren, een extra accu paraat te hebben.

De verlichting stelt je in staat om ook in minder goed belichte hoeken je klus te klaren – een slimme aanvulling die het gebruiksgemak verder vergroot. En ondanks dat dit model misschien niet de brute kracht heeft van sommige netgebonden varianten, heeft het de krachtige capaciteit om door harde materialen zoals gewapend beton te boren.

In overweging nemend dat deze boormachine een goede balans tussen prijs en kwaliteit biedt, is het een betrouwbare partner voor zowel de simpele klusjes als de meer eisende projecten. Door de duurzaamheid en het gebruiksgemak van de Bosch Universal Hammer 18V, inclusief zijn accu, kun je rekenen op een trouwe metgezel bij jouw klusavonturen.

Accessoires en opmerkingen

Bosch 18v universele hamer eqxvalgvx8ln mzvakp

Als overtuigde doe-het-zelver weet ik dat de juiste accessoires en kleine opmerkingen over een product het verschil kunnen maken. Bij de Bosch Universal Hammer 18V zijn er wat dingen die opvallen. Allereerst is er de kwestie van de boren; geen van de meegeleverde boren had een SDS-quick aansluiting, wat betekent dat voor het efficiënt gebruiken van de boorhamerstand, je aanvullende aankopen moet doen. Het is een klein puntje, maar het kan een initiële frustratie zijn.

Daarnaast is er de gewichtsverdeling; wanneer uitgerust met de snelspankop heeft de boormachine de neiging om voorover te kantelen. Niet ideaal wanneer je je boormachine even weglegt. Toch, naast deze kleine irritatie, biedt de machine genoeg positieve punten.

Laten we eens kijken naar de pluspunten:

 • Makkelijk wisselen tussen klopboor en schroefkop

 • Ledverlichting helpt in minder verlichte ruimtes

 • Lange accuduur; gaat verrassend lang mee

 • Batterij opladen is vrij vlot

 • Handig POWER FOR ALL accusysteem, te gebruiken met ander Bosch gereedschap

Echter, de ongelijke gewichtsverdeling kan een uitdaging zijn en bij gebruik van de snelspankop blijft de machine niet stabiel staan op zijn achterkant. Dat zijn punten die je in overweging moet nemen, afhankelijk van hoe en waar je het apparaat gebruikt.

Samenvattend kun je stellen dat de Bosch Universal Hammer 18V vooral scoort met zijn flexibiliteit en het gemakkelijke accuwisselsysteem. Het is een boormachine die bij uitstek geschikt is voor de diverse klussen die zo nu en dan in en rond het huis opduiken. Voor de zware of specialistische werkzaamheden zou een meer professionele tool wellicht beter zijn, maar dat mag de pret niet drukken.

Je merkt aan alles dat Bosch kwaliteit in huis heeft gehaald met dit apparaat. Mocht je een Bosch verzamelaar zijn van gereedschap, dan is het zeker geen verkeerde aanwinst, gezien de accu compatibiliteit met andere apparaten binnen het merk. Handzaam, compact en geen zorgen over snoeren op plekken waar je die juist niet wilt hebben.

De accessoires en kleine opmerkingen die er te maken zijn over deze boormachine nemen niet weg dat het een prima tool is voor de gemiddelde klusser. Wellicht niet de reus onder de boormachines, maar zeker een David die zijn mannetje staat.