Mijn review van de Bosch PBH 2100 RE boorhamer en borenset (2024)

Mijn ervaring met de Bosch PBH 2100 RE boorhamer: licht gewicht, 1,7 J slagkracht en gebruiksvriendelijk. Ideaal voor doe-het-zelvers.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Bosch pbh 2100 re + borenset 1

De Bosch PBH 2100 RE boorhamer, uitgerust met een goede 6-delige SDS-Plus borenset, is een indrukwekkende krachtpatser voor de doe-het-zelver. Met een vermogen van 550 watt en een robuuste slagkracht van 1,7 Joule, richt deze machine zich op de meer veeleisende boor- en beitelwerkzaamheden in en om het huis.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Boorhamer, Combihamer Type stroomvoorziening Netstroom
Type klusser Af-en-toe klusser Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen)
Slagkracht 1,7 J Type boormachine Boorhamer, Combihamer
Type stroomvoorziening Netstroom Type klusser Af-en-toe klusser
Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen) Slagkracht 1,7 J

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch pbh 2100 re + borenset 2 Bosch pbh 2100 re + borenset 3 Bosch pbh 2100 re + borenset 7 Bosch pbh 2100 re + borenset 5 Bosch pbh 2100 re + borenset 6 Bosch pbh 2100 re + borenset 4 Bosch pbh 2100 re + borenset 11

Eerste ervaringen en prestaties

Bosch pbh 2100 re + borenset 2

Mijn eerste kennismaking met de Bosch PBH 2100 RE boorhamer met bijgeleverde borenset was een verademing. Na jaren afhankelijk te zijn geweest van een geleende boor, was het tijd om de klusser in mij naar een hoger niveau te tillen in mijn nieuw gekochte huis. Hier zijn mijn bevindingen:

Voordelen:

 • Eenvoud: Uitpakken en meteen aan de slag. De boorhamer voelt robuust aan, en toch ligt hij soepel in de hand.

 • Prestaties: Het gemak waarmee dit apparaat door beton en steen gaat, is indrukwekkend. Mijn eerder gebruikte klopboormachine is hierbij vergeleken speelgoed.

 • Comfort: Het lage gewicht van 2,2 kg maakt langdurig werk minder belastend. Zelfs na diverse gaten te hebben geboord, geen vermoeide armen.

 • Compleetheid: Een 6-delige SDS-Plus borenset wordt standaard meegeleverd, waardoor je eigenlijk direct alles hebt voor de meest gangbare klussen.

Nadelen:

 • Het snoer van 2,5 meter kan voor sommige werkplekken net iets te kort uitvallen, een verdeelstopcontact is hier geen overbodige luxe.

 • De boorhamer mist ingebouwde verlichting, wat in minder verlichte ruimtes een uitdaging kan zijn. Maar normaliter heeft elke klusser wel een werklicht bij de hand.

Tijdens het klussen met deze boorhamer valt op hoe moeiteloos de machine zijn werk doet. Zelfs in het beton van nieuwbouwwoningen dringt hij vlot door de hardste oppervlakken, waarbij het SDS-kliksysteem het wisselen van boren kinderspel maakt.

Hoewel ik de beitelfunctie nog niet tot het uiterste getest heb, bleek bij eerdere ervaringen dat dit niet het sterkste punt van de boorhamer is. Er kan bij intensief gebruik wel eens een lekkende boorkop optreden. Echter, door de goede service van Coolblue is dit geen ramp en werd het snel opgelost.

Een kleine tip voor nieuwe gebruikers: begin langzaam te boren om ‘zweven’ te voorkomen, zodat je precies boort waar je wilt.

Voor de ‘af-en-toe klusser’ is dit qua investering een prima keuze. De boorhamer presteert meer dan voldoende voor huis-, tuin- en keukenklussen. En hoewel hij iets meer tijd en moeite kost dan de professionele machines van bijvoorbeeld een bouwmarkt, biedt hij voor deze prijs zeker waar voor je geld.

Concluderend, deze eerste ervaringen met de Bosch PBH 2100 RE zijn positief. Ondanks enkele minpunten, die relatief zijn gezien de prijs-kwaliteitverhouding, is het een solide aankoop voor de doe-het-zelver die waarde hecht aan betrouwbaarheid en gemak.

Gebruiksgemak en ergonomie

Bosch pbh 2100 re + borenset 3

De Bosch PBH 2100 RE met de meegeleverde 6-delige SDS-Plus borenset is een godsgeschenk voor iedere doe-het-zelver die op zoek is naar een combinatie van gebruiksgemak en ergonomie. Met deze boorhamer haal je een betrouwbaar stuk gereedschap in huis dat, ondanks zijn kleine formaat en lichtgewicht van 2,2 kilogram, grootse prestaties levert. Zelfs wanneer je de hele dag aan het klussen bent, zorgt het geringe gewicht ervoor dat je armen niet overbelast raken.

De softgrip en het ergonomische design leveren een wezenlijke bijdrage aan het gebruiksgemak van de boorhamer:

 • De machine ligt stevig en comfortabel in de hand.

 • De bediening is intuïtief, wat vooral voor de beginnende klusser een verademing is.

 • Schakelen tussen functies gaat moeiteloos dankzij een overzichtelijk design.

Het enige kritiekpunt dat sommige gebruikers hebben, is de kabellengte van 2,5 meter, die voor sommige klussen net iets te kort kan aanvoelen. Echter, met een verlengsnoer is dit probleem snel opgelost en in veel omstandigheden zal de kabellengte volstaan.

Wat ook vaak genoemd wordt, is dat de beitelfunctie soms wat te licht is voor het zwaardere werk. Hoewel dit als een nadeel gezien kan worden, is het belangrijk om te bedenken dat de machine vooral ontworpen is voor boorwerkzaamheden en voor sporadische lichtere beiteltaken.

De SDS-Plus boorkop brengt een ander voordeel met zich mee: het verwisselen van boren is een fluitje van een cent, dankzij het kliksysteem. Je kunt dus ongehinderd doorwerken en versnelt het klusproces aanzienlijk.

De maximale boorcapaciteit van 20 millimeter in steen, hout en beton betekent dat je met de PBH 2100 RE voor een hele reeks klussen uit de voeten kunt. Van het ophangen van een schilderij tot het boren van gaten voor een boekenplank, deze boorhamer doet het allemaal zonder moeite.

Ook wordt de opbergkoffer door velen geprezen. Alles netjes bij de hand hebben en je boorhamer en toebehoren veilig kunnen opbergen, vergroot het gebruiksgemak alleen maar. Het bespaart je kostbare tijd doordat je niet steeds naar je gereedschap hoeft te zoeken.

Concluderend, de Bosch PBH 2100 RE boorhamer levert een uitstekende balans tussen kracht, gebruiksgemak en ergonomie, waardoor het een perfecte keuze is voor de af-en-toe klusser. De kleine tekortkomingen zijn makkelijk te overzien als je bedenkt wat je voor een redelijk bedrag allemaal in huis haalt. Een echte aanwinst voor de gereedschapskoffer en een betrouwbare partner voor allerlei klussen in en rondom het huis.

Accessoires en mogelijkheden

Bosch pbh 2100 re + borenset 4

Bij het uitpakken van de Bosch PBH 2100 RE lacht de 6-delige SDS-Plus borenset je tegemoet. Werkelijk een alles-in-één pakket dat de doe-het-zelver meteen inspireert om aan de slag te gaan. Met verschillende diameters is voor elke boorklus wel een passend maatje te vinden en de SDS-Plus aansluiting zorgt voor een klikverbinding waar je op kunt vertrouwen.

De accessoires geven het gevoel van een kind in een snoepwinkel; het verlangen om alle mogelijkheden te ontdekken:

 • 6 SDS-Plus boren van diverse diameters voor allerhande boorklussen.

 • Opbergkoffer waar alles netjes in past.

 • Rotatie stop-functie ideaal voor lichte beitelwerkzaamheden.

Een ding is zeker, het SDS-systeem is een genot. Geen gehannes meer met boorkoppen die niet open willen gaan, maar een simpele ‘klik’ en je bent weer ready to go. De boren wissel je in een handomdraai, waardoor je klus niet onnodig stilvalt. Ideaal voor de klusser die zijn tijd graag efficiënt besteedt.

Minder positief is misschien het korte snoer van maar 2,5 meter. Echter, met een verlengsnoer - iets wat de meeste handige Harry’s wel thuis hebben liggen - is dit euvel ook zo opgelost. De boorhamer heeft daarnaast een kabelclip voor het snoer, waardoor deze netjes bij elkaar blijft als je de machine opbergt.

En laten we het niet vergeten, het gewicht! Met slechts 2,2 kilogram til je je geen breuk en zijn ook de klussen boven je hoofd geen straf voor je armen. Dit maakt deze machine uitstekend geschikt voor zowel de incidentele klusser als iemand die elke weekend in zijn overall te vinden is.

Hoewel de beitelfunctie zijn beperkingen kent en niet bedoeld is voor het grovere sloopwerk, verricht het voor kleinere taken toch prima werk. Dit ligt eigenlijk in lijn met de verwachting, zeker als je de aanschafprijs in ogenschouw neemt.

Met de brede waaier aan drill-bits kun je zo goed als elke soort muur aan. Beton, gips of zachte steen, het is allemaal geen partij voor de PBH 2100 RE. En de boorcapaciteit van 20 mm in beton, steen en hout zorgt ervoor dat je zelfs voor de forsere gaten niet terugdeinst.

Hoewel de boormachine zelf niet voorzien is van ingebouwde verlichting, is dat wat mij betreft geen dealbreaker. De meeste klussers werken toch bij goed licht of gebruiken een aparte werklamp om goed zicht te behouden op hun werk.

Het mag gezegd worden, de Bosch PBH 2100 RE met zijn 6-delige borenset maakt je klusleven een stuk aangenamer. Hij combineert kracht met lichtheid en handzaamheid, waardoor zelfs de wat minder ervaren klusser met gemak zijn projecten afrondt. En mochten er toch onverwachte minpuntjes naar voren komen, dan is er altijd nog de 2 jaar garantie om op terug te vallen. Een geruststellende gedachte. Kortom, een waardevolle aanschaf voor de klusser die zowel op zoek is naar veelzijdigheid als betrouwbaarheid.

Duurzaamheid en kwaliteit

Bosch pbh 2100 re + borenset 5

Wanneer je aan de slag gaat met een gereedschap zoals de Bosch PBH 2100 RE boorhamer, is het belangrijk dat het apparaat niet alleen de klus klaart, maar ook dat dit op een duurzame en kwaliteitsvolle manier gebeurt. Gelukkig biedt deze boorhamer, samen met de meegeleverde 6-delige SDS-Plus borenset, meer dan genoeg kracht en comfort voor de doorgewinterde doe-het-zelver.

Hier enkele belangrijke punten die opvallen bij gebruik op langere termijn:

 • Stevige constructie die tegen een stootje kan
 • Betrouwbaarheid van het merk Bosch
 • Voldoende boorkracht voor zelfs de meest weerbarstige materialen
 • Complete set die direct inzetbaar is voor diverse klussen

De duurzaamheid van de Bosch PBH 2100 RE wordt al gauw duidelijk. De solide bouw en de kwaliteit van het materiaal dragen bij aan een langere levensduur dan bij menige concurrenten. Dankzij de twee jaar garantie weet je zeker dat je eventuele defecten zonder zorgen kunt laten behandelen; een geruststelling voor wie intensief gebruikmaakt van de boorhamer.

Een punt van kritiek zou kunnen zijn dat de snoerlengte met 2,5 meter nét iets aan de korte kant is. Dit beperkt soms de bewegingsvrijheid, maar met het gebruik van een verlengsnoer is dit euvel vlot op te lossen.

Een ander minpuntje dat aan bod kwam, is de beperkte capaciteit van de beitelfunctie. Voor het zwaardere breek- en hakwerk lijkt deze machine net iets te licht. Toch mag niet vergeten worden dat de PBH 2100 RE voornamelijk als boorhamer bedoeld is en op dit vlak uitstekend presteert.

Daarentegen zijn de prestaties op gebied van boren niets minder dan wat je van Bosch mag verwachten. Gaten boren in beton, steen of hout? Deze machine klaart het klusje met gemak. En ook de ergonomie en het lichte gewicht maken dat je langer doorwerkt zonder die vervelende vermoeidheid in de armen te voelen.

Met het oog op kwaliteit is het de moeite waard te vermelden dat de slagkracht van 1,7 J en de boorcapaciteit van 20 millimeter je in staat stellen om zware klussen aan te pakken. De meegeleverde borenset is een mooie bonus die direct een waaier aan mogelijkheden biedt en waarbij de kwaliteit van de boren positief opvalt.

Samenvattend is de Bosch PBH 2100 RE met de bijhorende borenset een topper voor af-en-toe klussers die waarde hechten aan kwaliteit. Het is een veelzijdige machine die een mooie balans biedt tussen duurzaamheid en prestaties, en die je niet in de steek zal laten. Oké, de machine is dan wel niet bestemd voor professionele slooptaken en het snoer had wat langer gemogen, maar laten we eerlijk zijn, voor de meeste huiselijke avonturen is deze krachtbundel ruim voldoende.