Mijn kluspartner: de Bosch Professional GBH 2-28 F Combihamer (2024)

Mijn ervaring met de Bosch Professional GBH 2-28 F met een slagkracht van 3,2 J en een vermogen van 880 W voor intensief boorwerk.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

21 september 2023

Inleiding

Bosch professional gbh 2 28 f 1

De Bosch Professional GBH 2-28 F Combihamer is een krachtig stuk gereedschap. Betrouwbaar met een handig mechanisme om mee te klussen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Boorhamer, Combihamer Type stroomvoorziening Netstroom
Type klusser Professional Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen)
Slagkracht 3,2 J Type boormachine Boorhamer, Combihamer
Type stroomvoorziening Netstroom Type klusser Professional
Boormachine te gebruiken voor Boren in beton, Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen, Breken (beitelen) Slagkracht 3,2 J

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch professional gbh 2 28 f 11 Bosch professional gbh 2 28 f 13 Bosch professional gbh 2 28 f 9 Bosch professional gbh 2 28 f 5 Bosch professional gbh 2 28 f 14

Veelzijdige prestaties en vermogen

Bosch professional gbh 2 28 f 2

Met de Bosch Professional GBH 2-28 F combihamer heb je een ware krachtpatser in handen. Deze machine blinkt uit in veelzijdigheid en vermogen, ideaal voor professionals die dagelijks diverse materialen moeten aanpakken. De Kickback Control-functie is een waardevolle toevoeging die de veiligheid tijdens gebruik aanzienlijk verbetert, terwijl de meegeleverde snelspanboorhouder maakt dat je vlot wisselt tussen klussen zonder slag, zoals in hout of metaal.

De Bosch GBH 2-28 F heeft enkele kernkwaliteiten:

 • Een slagkracht van 3,2 J, waarmee je eenvoudig tot 28 millimeter in beton boort.

 • Een snelspanboorhouder voor het moeiteloos wisselen tussen verschillende boortypes.

 • De machine is verrassend vibratiearm, wat langdurig werken comfortabel maakt.

 • Met 880 watt vermogen is geen enkele boorklus te zwaar.

Het product weegt slechts 3,2 kg, waardoor je het zonder problemen voor langere tijd kunt gebruiken. Ook de boorcapaciteit is indrukwekkend, zo doorboort het apparaat beton met een diameter tot 28 mm en komt het door hout en steen tot respectievelijk 30 mm en 68 mm. Het ontbreken van een ingebouwde verlichting zou gezien kunnen worden als een minpunt, maar in de praktijk blijkt dit zelden een probleem te zijn, aangezien de meeste professionals toch al werken in goed verlichte omgevingen of gebruik maken van een externe lichtbron.

Wat tegenvalt, is dat de SDS-plus boren die je voor een oudere machine hebt gekocht, misschien niet passen met deze nieuwe technologie. Het maakt dat je mogelijk nieuwe boortjes moet aanschaffen. Maar deze kleine investering weegt niet op tegen de tijd en moeite die je bespaart met deze machine.

De machine is geschikt voor verschillende klussen, van boren in beton tot aan licht beitelwerk. Het handige koffer dat bijgeleverd wordt, biedt je alle ruimte om je gereedschap georganiseerd te houden. De kabellengte van 2,5 meter biedt voldoende ruimte om je te bewegen zonder constant van stopcontact te moeten wisselen. De roterende stopfunctie komt goed van pas als je begint met beitelen.

De veelzijdigheid van Bosch GBH 2-28 F wordt echter een beetje belemmerd door het feit dat de snelspanboorkop gevoelig kan zijn voor vervuiling op de bouwplaats. Toch blijkt dit in de praktijk een klein probleem te zijn dat makkelijk te ondervangen is door de boorkop schoon te houden en regelmatig te onderhouden.

Opvallend is dat de gebruikers van deze boorhamer de prestaties op beton zeer waarderen. De termen “gaat zoals door boter” en “glijdt erdoorheen” komen vaak naar voren bij gebruikerservaringen. Het is een solide bevestiging van de belofte die Bosch doet over de kracht en prestatie van de machine.

Tot slot zorgt de Bosch Professional GBH 2-28 F ervoor dat boren geen uitdagende klus meer is. Het is een krachtige machine die opvalt door zijn gebruiksgemak en sterke prestaties. Kleinere tekortkomingen, zoals het ontbreken van accessoires, worden ruimschoots gecompenseerd door de betrouwbaarheid en veelzijdige inzetbaarheid van deze combihamer. Het is een aanwinst voor iedere professional die op zoek is naar een duurzaam en robuust gereedschap om het werk goed en efficiënt te krijgen.

Gebruiksgemak en ergonomie

Bosch professional gbh 2 28 f 3

Het comfort en gebruik van een boorhamer zijn essentieel voor een klusser die urenlang in uitdagende posities moet werken. De Bosch Professional GBH 2-28 F onderscheidt zich op verschillende manieren, waardoor dit een opmerkelijk stuk gereedschap wordt in de gereedschapskist van de professional.

Deze boorhamer is ontworpen met het oog op ergonomie. Het toestel ligt prettig in de hand waardoor langdurig werken minder snel vermoeidheid oplevert. Dit is met name te danken aan het beperkte gewicht van 3,2 kg en de goed doordachte balans van de machine, wat zorgt voor een aangename hantering.

De Kickback Control is een functie die zeker opvalt. Niemand zit te wachten op een terugslag wanneer men midden in een intensieve klus is. Dankzij deze innovatie worden onverwachte situaties vermeden en kan met meer zelfvertrouwen aan de slag worden gegaan.

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke kenmerken:

 • Een slagkracht van 3,2 joule voor het zware werk.

 • SDS-plus boorkop voor snelle en makkelijke bitwissels.

 • Capaciteit om tot 28 millimeter in beton en 68 millimeter in steen te boren.

 • Verminderde trillingen, wat het comfort verhoogt bij langdurig gebruik.

Toch zijn er enkele aandachtspunten. Voor bouwplaatsen waar continu gewerkt wordt met verschillende materialen, kan het wisselen tussen de SDS-plus en de snelspanboorhouder tijd vergen en kwetsbaar zijn voor vervuiling. Dit is echter een klein minpunt vergeleken met de flexibiliteit die deze machine biedt.

Ondanks de kracht van de Bosch Professional GBH 2-28 F, blijft het gebruiksgemak voorop staan. Je hoeft geen krachtpatser te zijn om met deze machine te kunnen werken. Het vermogen wordt gereguleerd door een beheersbare en geleidelijke start, waardoor je als gebruiker altijd de controle blijft houden, zelfs wanneer je door het meest robuuste beton heen gaat.

Een klein vraagtekentje kan worden geplaatst bij de lengte van de kabel. Met 2,5 meter biedt deze voldoende bewegingsvrijheid, maar in sommige gevallen zou een langere kabel wenselijk zijn. Echter, in de meeste binnensituaties waar deze boorhamer tot zijn recht komt, zou dit ruim voldoende moeten zijn.

In praktijk blijkt dat boren in beton dat eerder een zware taak was, nu verandert in een soepel proces. Met de Bosch GBH 2-28 F boor je moeiteloos door beton zoals een warm mes door boter glijdt. Voor gebruikers die overstappen van oudere of lichtere modellen is het verschil aanzienlijk.

Tenslotte, hoewel de machine krachtig en efficiënt is, blijft deze toch enigszins subtiel in gebruik. Dit is niet zo’n boormachine die je overrompelt met zijn energie. In plaats daarvan biedt hij een uitgebalanceerde gebruikservaring, waar je als gebruiker zeker van de doeltreffendheid kunt zijn zonder overweldigd te worden.

Samengevat, de Bosch Professional GBH 2-28 F is een gereedschap dat een balans weet te vinden tussen brute kracht en verfijnd gebruiksgemak, wat hem tot een favoriet maakt voor de veeleisende gebruiker.

Betrouwbaarheid en bouwkwaliteit

Bosch professional gbh 2 28 f 4

Als je op zoek bent naar een boorhamer die zowel robuust als betrouwbaar is, dan is de Bosch Professional GBH 2-28 F Combihamer een ware uitblinker. Dit stuk gereedschap staat als een huis wanneer het aankomt op zwaar werk en neemt hindernissen zoals boren in beton alsof het niks is. Maar wat maakt deze machine nu precies zo betrouwbaar en van goede bouwkwaliteit?

 • Stevig design: De GBH 2-28 F is stevig gebouwd en kan tegen een stootje.

 • Kickback Control: Voorkomt terugslag bij vastzitten van de boor.

 • Sterke motor: Met een vermogen van 880 watt levert deze machine constant prestaties.

 • SDS-plus systeem: Voor snelle wisseling van boren en een solide bevestiging.

 • Vibratiegedempt: Langdurig werken zonder dat je armen teveel belast worden.

Deze combihamer van Bosch Professional is duidelijk ontworpen voor de professional die dag in dag uit moet kunnen rekenen op zijn gereedschap. De body van de machine kan de onvermijdelijke klappen van de werkplaats verdragen en je voelt aan alles: dit is geen speelgoed.

De Kickback Control is een uitgeblonken feature die niet alleen de veiligheid tijdens het werk verhoogt, maar ook het vertrouwen bij de klusser. Mocht de boor onverhoopt vastlopen, dan zorgt dit systeem ervoor dat de combihamer niet uit je handen slaat. Een fijne geruststelling als je met intensieve karweien bezig bent.

Nu is het zo dat geen enkeel product perfect is. En hoewel de GBH 2-28 F vele positieve kenmerken heeft, is het de moeite waard om een paar mindere kanten te noemen. Het apparaat beschikt niet over ingebouwde verlichting, wat zou mogen voor een moderne machine. Ook ontbreekt de koolborstelloze motor; iets wat je wellicht op andere professionele modellen tegenkomt. Echter, deze nadelen doen nauwelijks af aan de algehele performance van de boorhamer.

Een ander puntje is dat de snelspankop niet altijd alle SDS beitels even makkelijk klemt. Dit kan soms wat frustratie opleveren. Echter, als je kijkt naar de algemene prestaties die je ervoor terugkrijgt, zijn dit slechts kleine oneffenheden op een verder vlekkeloos werkend gereedschap.

Misschien wel het meest prijzenswaardige aspect is de vibratiegedempte werking van de machine. Deze zorgt ervoor dat je urenlang kunt werken zonder dat je armen en handen te veel belast worden. Dit maakt ook dat de GBH 2-28 F bij intensief gebruik een betrouwbare partner blijft die niet de neiging heeft je in de steek te laten.

Het mag duidelijk zijn; met deze boorhamer krijg je betrouwbaarheid en bouwkwaliteit in een compact formaat zonder dat je hoeft in te boeten op kracht en mogelijkheden. Of je nu veelvuldig boort in beton, steen of metaal, de Bosch Professional GBH 2-28 F Combihamer staat zijn mannetje. Een tool waar je op kan bouwen, en dat is precies wat je wilt als professional in de bouw of als fanatieke doe-het-zelver.

Accessoires en extra functies

Bosch professional gbh 2 28 f 5

Na het grondig uitproberen van de Bosch Professional GBH 2-28 F Combihamer valt direct op hoe je met de uitgebreide set accessoires en extra functies, die tegenwoordig onmisbaar zijn in elk gereedschap, je werkzaamheden naar een hoger niveau tilt. Hier volgt een beknopt overzicht van de plus- en minpunten die deze machine onderscheiden van zijn concurrenten:

 • Verwisselbare SDS-plus naar snelspanboorkop zorgt voor veelzijdig gebruik.

 • De aparte functies voor boren, klopboren en beitelen verhogen de bruikbaarheid.

 • Rotatiestop voor lichte beitelwerkzaamheden maakt deze machine flexibel.

 • Het lange snoer van 2,5 meter verhoogt het werkcomfort.

Ondanks dat de Bosch GBH 2-28 F vooral hoge ogen gooit, zijn er ook kleine tekortkomingen. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de ingebouwde verlichting, wat klussen op donkere plekken wat lastiger maakt. Ook zouden sommigen kunnen betogen dat het ontbreken van stofafzuiging een minpunt is, maar dit wordt gecompenseerd door de robuustheid en kracht van de machine die elk karwei aan kan.

De hamerfunctie levert een imponerende slagkracht van 3,2 joule, waarmee je zonder moeite door zowel beton als baksteen heen gaat. En hoewel deze sheer power fantastisch is, verwacht je misschien enige weerstand; maar nee, de vibratieminimalisatie is top, waardoor je ook bij langdurige klussen comfortabel doorwerkt. De enige keerzijde is dat sommige klussers een lagere toerentalfunctionaliteit missen voor fijnregulering bij zware materialen. Maar zeg nu zelf, hoe vaak is dat nou echt een breekpunt?

De belangrijkste factor die de Bosch GBH 2-28 F onderscheidt, is zijn polyvalentie. Of je nu moet boren, schroeven, of beitelen; deze machine schakelt naadloos tussen functies met zijn robuuste knoppen en bedieningselementen. Deze gebruiksvriendelijkheid weerspiegelt de professionaliteit die je van Bosch gewend bent.

Echter, waar de machine schittert in veelzijdigheid en kracht, is het wel van belang goede boren en beitels van compatibele kwaliteit te gebruiken. Granted, de meegeleverde boorkop is eenvoudig te wisselen, wat veel werkuren bespaart, maar de investering in kwaliteitsaccessoires is cruciaal voor de beste ervaring.

Om af te sluiten, is deze machine een beest - maar een beest dat je volledige controle geeft tijdens het klussen. Ondanks de paar kleine minpunten, die bijna te verwaarlozen zijn gezien het geheel, kun je ervan uitgaan dat wanneer je deze combihamer in je arsenaal hebt, elke klus een fluitje van een cent wordt. Voor de professionals en enthousiaste doe-het-zelvers is de Bosch Professional GBH 2-28 F een kluspartner die je niet steek laat.