Op zoek naar een nieuwe boormachine? Alles hierover in deze handleiding anno 2024

Alles over boormachines in 2024: waar op te letten bij aankoop, soorten, merken, gebruik, materialen, veiligheid, prestaties, en meer.
Publicatiedatum

18 februari 2023

Introductie

Professionele boormachine

Een boormachine is handgereedschap dat wordt gebruikt voor het boren van gaten in diverse materialen, zoals hout, metaal, kunststof, steen en beton. Het apparaat werkt door middel van een motor die een boorkop aandrijft, waarin verschillende boorbits geplaatst kunnen worden. Een boor is onmisbaar gereedschap in de bouw en klusjesman industrie en wordt vaak gebruikt voor het boren van gaten voor bevestigingsmiddelen, zoals schroeven, pluggen en bouten.

Boren komen in verschillende maten en soorten, van handbediende boormachines tot grotere, stationaire boormachines die gebruikt worden in werkplaatsen en fabrieken. Elektrische boormachines werken op stroom en hebben verschillende vermogens en toerentallen, afhankelijk van het type motor en het gebruik van de machine. Accuboormachines werken op een oplaadbare batterij en bieden meer mobiliteit en flexibiliteit in het gebruik, maar hebben over het algemeen een lager vermogen dan hun elektrische tegenhangers.

Ze hebben verschillende kenmerken en specificaties, zoals boorcapaciteit, toerental, boorstand en extra functies zoals klopboormodus en snelheidsregeling. Het kiezen van de juiste boormachine hangt af van het beoogde gebruik en de materialen waarin geboord moet worden.

In deze handleiding gaan we op al deze aspecten dieper in.

Prijzen

Een boormachine kopen: waar op te letten

Type boormachine

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een boormachine is het type. Er zijn verschillende soorten boormachines, waaronder:

 • Boormachines voor licht gebruik, die geschikt zijn voor eenvoudige klussen zoals het ophangen van planken en het boren van gaten in hout.

 • Klopboormachines, die krachtiger zijn en ook geschikt zijn voor het boren van gaten in steen en beton.

 • Boorhamers, die nog krachtiger zijn en vooral gebruikt worden voor het boren in harde materialen zoals steen en beton.

We gaan later dieper op alle soorten in.

Vermogen

Het vermogen wordt uitgedrukt in watt en bepaalt hoe krachtig de boor is. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de boormachine. Een boormachine met een hoger vermogen is geschikt voor zwaardere klussen, terwijl een boormachine met een lager vermogen beter geschikt is voor lichtere klussen.

Snelheid en instelbaarheid

Boren met een boor in zacht hout

Boormachines hebben meestal verschillende snelheidsinstellingen, die je kunt gebruiken voor verschillende materialen en klussen. Zo kun je bijvoorbeeld een lagere snelheid gebruiken voor het boren in zachte materialen, en een hogere snelheid voor het boren in harde materialen. Kijk ook of de boormachine een instelbare koppeling heeft, zodat je de boormachine precies kunt afstemmen op de klus die je wilt uitvoeren.

Accu of snoer

Een boormachine op accu is handig als je veel op verschillende plaatsen moet boren, omdat je niet afhankelijk bent van een stopcontact. Houd er wel rekening mee dat een boormachine op accu meestal minder krachtig is dan een boormachine met snoer en dat de accu regelmatig moet worden opgeladen. Een boormachine met snoer heeft als voordeel dat je altijd een constante kracht hebt, zodat je ook zware klussen kunt uitvoeren zonder dat de boormachine hapert.

Ergonomie en gebruiksgemak

Kijk of de boormachine goed in de hand ligt en of deze niet te zwaar is, zodat je hem makkelijk kunt bedienen. Ook is het handig om te letten op extra functies, zoals een ledlampje om beter te kunnen zien waar je boort of een ergonomische handgreep voor meer grip en comfort.

Accessoires

Het kan handig zijn om een boormachine te kiezen die wordt geleverd met verschillende soorten boren, zodat je meteen aan de slag kunt met verschillende klussen. Ook accessoires zoals schroefbits en een stevige koffer om de boormachine in op te bergen kunnen handig zijn.

Garantie en service

Kijk of de boor wordt geleverd met garantie en hoe lang deze garantie geldig is. Ook is het handig om te kijken naar de service die wordt geboden, bijvoorbeeld of er een klantenservice is waar je terecht kunt met vragen en of er makkelijk onderdelen te verkrijgen zijn als er iets kapot gaat.

Soorten boormachines

Er zijn verschillende soorten boormachines beschikbaar, die variëren in termen van grootte, krachtbron en functie.

Klopboormachines

Een klopboormachine is een veelzijdige boormachine die geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. Het beschikt over een hamermechanisme dat de boor naar voren en naar achteren laat bewegen tijdens het boren, waardoor het gemakkelijker wordt om door hardere materialen zoals beton te boren. Klopboormachines zijn verkrijgbaar in bedrade en draadloze varianten en zijn ideaal voor thuisgebruik en licht bouwwerk.

Boorhamers

Klopboor

Een boorhamer is vergelijkbaar met een klopboor, maar beschikt over een krachtigere motor en een robuuster hamermechanisme. Het is ontworpen voor zwaardere toepassingen, zoals het boren van grote gaten in beton en steen. Boorhamers zijn meestal bedrade machines en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de toepassing.

Accuboormachines

Een accuboormachine is een draagbare boormachine die werkt op een oplaadbare batterij. Het is ideaal voor lichtere toepassingen, zoals het boren van gaten in hout en plastic, en wordt vaak gebruikt voor huishoudelijke taken en doe-het-zelfprojecten. Accuboormachines zijn er in verschillende maten en gewichten en zijn gemakkelijk te gebruiken.

Kolomboormachines

Een kolomboormachine is een stationaire boormachine die geschikt is voor precisiewerk en boren van grotere gaten in metaal, hout en andere materialen. Het beschikt over een verstelbare werktafel en een boorkop die op en neer beweegt om de boor te geleiden. Kolomboormachines zijn over het algemeen bedrade machines en zijn ideaal voor professionele werkplaatsen en zwaardere toepassingen.

Slagboormachines

Een slagboormachine lijkt op een klopboormachine, maar beschikt niet over een hamermechanisme. In plaats daarvan genereert het een hogere draaisnelheid om door harder materiaal te boren. Het is handig voor licht bouwwerk, zoals het boren van gaten in baksteen en betonblokken. Voor het opruimen van het stof en gruis na het boren is de Numatic Henry Next HVN-200 Stofzuiger een efficiënte en ruimtebesparende keuze.

Boor-schroefmachine

Een boor-schroefmachine is een veelzijdige boormachine die ook kan worden gebruikt voor het schroeven en losdraaien van schroeven. Het heeft een verstelbare koppelinstelling waarmee de draaimoment kan worden aangepast, zodat de machine niet te strak of te los schroeft. Het is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van doe-het-zelf tot professionele werkplaatsen.

Magnetische boormachines

Een magnetische boormachine is ontworpen om door dikker metaal te boren en is daarom voornamelijk bedoeld voor professionele toepassingen. Het beschikt over een magnetische basis die aan het metaal wordt bevestigd, zodat de boor stevig op zijn plaats blijft tijdens het boren. Dit type boormachine maakt gebruik van speciale boren die geschikt zijn voor het boren in metaal.

Boorhamer boor-beitel-combinatie

Een boorhamer boor-beitel-combinatie is een machine die geschikt is voor het boren van gaten in beton en metselwerk en ook voor het afbreken van steen en beton. Het is uitgerust met een speciaal beitelsysteem, waardoor het ook geschikt is voor het slopen van wanden en andere constructies. Dit type boormachine heeft over het algemeen een hogere slagkracht en is bedoeld voor professionele toepassingen.

Kernboormachines

Een kernboormachine is een machine die gebruikt wordt om grote gaten te boren in beton en andere harde materialen. Het werkt door een holle cilinder door het materiaal te boren, waardoor een cirkelvormig stuk beton of metaal ontstaat. Dit type boormachine is ideaal voor toepassingen waarbij een groot gat nodig is, bijvoorbeeld voor het plaatsen van leidingen of ventilatieopeningen.

Pneumatische boormachines

Een pneumatische boor wordt aangedreven door perslucht in plaats van elektriciteit. Het is geschikt voor toepassingen waarbij geen elektriciteit beschikbaar is of waar vonkvorming gevaarlijk kan zijn, zoals bij het boren in explosieve omgevingen. Pneumatische boormachines zijn er in verschillende maten en zijn geschikt voor diverse toepassingen.

Handige functies voor boormachines

Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste functies van boormachines en waarom deze handig zijn.

Boorinstellingen

Een van de belangrijkste functies van boormachines zijn de verschillende boorinstellingen. Met deze functie kunnen gebruikers de snelheid en kracht van de boormachine aanpassen aan de taak die moet worden uitgevoerd. De meeste boormachines hebben ten minste twee boorinstellingen, waaronder een hoge en een lage instelling. Hiermee kan de gebruiker de snelheid en kracht van de boormachine aanpassen, afhankelijk van het materiaal dat wordt geboord. De hoge instelling is bijvoorbeeld geschikt voor het boren in zachtere materialen zoals hout, terwijl de lage instelling beter geschikt is voor hardere materialen zoals beton.

Klopboorfunctie

Een andere handige functie van boormachines is de klopboorfunctie. Deze functie is vooral handig bij het boren in beton, baksteen en ander hard materiaal. De klopboorfunctie zorgt ervoor dat de boor niet alleen ronddraait, maar ook op en neer beweegt, waardoor het boorproces gemakkelijker en sneller verloopt. Deze functie is vooral handig voor bouw- en constructietaken, zoals het bevestigen van ankers en haken in betonnen muren.

Schroefinstelling

Een andere handige functie van boormachines is de schroefinstelling. Met deze functie kan de gebruiker de boormachine omschakelen van boorfunctie naar schroeffunctie. Dit is handig bij het vastzetten van schroeven in hout of andere zachte materialen. De schroefinstelling zorgt ervoor dat de boormachine niet te snel draait, waardoor de schroeven veilig en stevig worden vastgedraaid zonder te splijten. Deze functie is vooral handig bij het monteren van meubels, het bevestigen van planken en andere houtbewerkingstaken.

Boorcapaciteit en -grootte

Een andere belangrijke functie van boormachines is de boorcapaciteit en -grootte. Boormachines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en capaciteiten, van kleinere draagbare boormachines tot grote stationaire boormachines. De boorcapaciteit en -grootte bepalen de grootte van de boor die de machine kan accepteren en de diameter van het gat dat ermee kan worden geboord. Bij het selecteren van een boormachine moet rekening worden gehouden met de gewenste boorcapaciteit en -grootte, afhankelijk van de toepassing. Voor grotere klussen of klussen waarvoor grotere gaten nodig zijn, is een machine met een grotere boorcapaciteit en -grootte nodig.

Snoerloos

Sommige boormachines hebben ook de functie om draadloos te zijn. Dit betekent dat de machine werkt op een batterij in plaats van een snoer. Een snoerloze boormachine biedt meer flexibiliteit en mobiliteit, waardoor gebruikers zonder beperkingen kunnen werken, zelfs op plaatsen waar geen stopcontact beschikbaar is. Daarbij is het gemakkelijker om te werken op een ladder, op een steiger of op moeilijk bereikbare plaatsen. Het is belangrijk om op te merken dat snoerloze boormachines vaak minder krachtig zijn dan boormachines met snoer en dat de levensduur van de batterij beperkt kan zijn.

Accessoires

Boren met een boormachine in hard materiaal

Naast de basisfuncties zijn er ook verschillende accessoires beschikbaar voor boren, zoals boorbits, haakse adapters, bithouders en verlengstukken. Deze accessoires vergroten de functionaliteit van de boormachine en kunnen het gebruik ervan vergemakkelijken en verbeteren. Zo kan een haakse adapter bijvoorbeeld gebruikt worden om op moeilijk bereikbare plaatsen te boren en een bithouder kan worden gebruikt om schroeven gemakkelijker vast te draaien.

Merken van goede boormachines

Er zijn talloze merken van boormachines op de markt, elk met hun eigen kenmerken en specificaties:

DeWalt

DeWalt is een merk dat bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige en duurzame boormachines. Hun boormachines zijn ontworpen met aandacht voor detail en hebben een uitstekende prestatie en precisie. Een van hun beste modellen is de DCD771C2. Deze boormachine is voorzien van een krachtige motor en heeft een hoog koppel voor zware toepassingen. Het heeft ook een compact ontwerp waardoor het gemakkelijk is om op krappe plaatsen te werken.

Makita

Makita is een ander gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn betrouwbare en krachtige boormachines. Hun boormachines hebben een robuuste constructie en zijn gebouwd om lang mee te gaan. Een voorbeeld van een uitstekende boormachine van Makita is de XFD131. Deze boormachine heeft een compact en lichtgewicht ontwerp en is gemakkelijk te gebruiken in kleine ruimtes. Het heeft ook een krachtige motor die moeiteloos door hardhout en ander zwaar materiaal kan boren.

Bosch

Bosch is een andere bekende speler in de wereld van boormachines. Het merk is bekend om zijn innovatieve ontwerpen en gebruik van geavanceerde technologie. Een van hun best beoordeelde boormachines is de PS31-2A. Deze boormachine is compact, lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren, zelfs bij langdurig gebruik. Het heeft ook een krachtige motor die efficiënt werkt en minder energie verbruikt dan andere modellen.

Milwaukee

Boormachine van Milwaukee

De boormachines van Milwaukee zijn ontworpen om krachtig, betrouwbaar en duurzaam te zijn. Een goed voorbeeld van een uitstekende boormachine van Milwaukee is de 2804-20. Deze boormachine heeft een robuuste constructie en is gebouwd om te presteren in zware toepassingen. Het heeft ook een krachtige motor die moeiteloos door beton en ander hard materiaal kan boren.

Hilti

Hilti is een merk dat bekend staat om zijn krachtige en robuuste boormachines. Hun boormachines zijn ontworpen voor zware toepassingen en hebben een lange levensduur. Een voorbeeld van een uitstekende boormachine van Hilti is de SF 10W-A22. Deze boormachine heeft een krachtige motor en kan gemakkelijk door beton en ander zwaar materiaal boren. Het heeft ook een lange batterijduur en is zeer duurzaam.

Hitachi

Hitachi is een ander gerenommeerd merk dat hoogwaardige en betrouwbare boren aanbiedt. Hun boormachines hebben een krachtige motor en zijn gebouwd om lang mee te gaan. Een goed voorbeeld van een uitstekende boormachine van Hitachi is de DS18DBFL2. Deze boormachine heeft een lange batterijduur en is gemakkelijk te hanteren en te manoeuvreren. Het heeft ook een krachtige motor die efficiënt werkt en minder energie verbruikt dan andere modellen.

Ryobi

Ryobi is een merk dat bekend staat om zijn betaalbare en toch kwalitatief goede boormachines. Hun boormachines zijn geschikt voor lichtere toepassingen en zijn gemakkelijk te hanteren en te manoeuvreren. Een voorbeeld van een goede boormachine van Ryobi is de P208. Deze boormachine is lichtgewicht en gemakkelijk te gebruiken, zelfs bij langdurig gebruik. Het heeft ook een krachtige motor die efficiënt werkt en minder energie verbruikt dan andere modellen.

Black+Decker

Boormachine van Black en Decker

Black+Decker is een bekend merk van elektrisch gereedschap en biedt verschillende modellen van boormachines. Hun boormachines zijn betaalbaar en geschikt voor lichtere toepassingen. Een voorbeeld van een goede boormachine van Black+Decker is de LDX120C. Deze boormachine is compact en lichtgewicht, waardoor hij gemakkelijk te hanteren is. Het heeft ook een 20-volt motor die efficiënt werkt en minder energie verbruikt dan andere modellen.

Metabo

Metabo is een Duits merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige boormachines en andere elektrische gereedschappen. Hun boormachines zijn gebouwd om lang mee te gaan en zijn geschikt voor zware toepassingen. Een goed voorbeeld van een uitstekende boormachine van Metabo is de SB18 LTX BL Q I. Deze boormachine heeft een krachtige motor en kan gemakkelijk door hardhout en metaal boren. Het heeft ook een lange batterijduur en is zeer duurzaam.

Festool

Festool is een merk dat bekend staat om zijn innovatieve ontwerpen en hoogwaardige elektrische gereedschappen. Hun boormachines zijn ontworpen met aandacht voor detail en hebben geavanceerde functies. Een voorbeeld van een uitstekende boormachine van Festool is de CXS Li 2.6 Set. Deze boormachine heeft een compact en lichtgewicht ontwerp en is gemakkelijk te gebruiken in kleine ruimtes. Het heeft ook een krachtige motor die moeiteloos door hout en ander materiaal kan boren.

Onderhoud van een boormachine

Een boormachine is een essentieel stuk gereedschap voor iedere doe-het-zelver en professional. Om ervoor te zorgen dat je boormachine goed blijft werken en lang meegaat, is regelmatig onderhoud belangrijk. In deze sectie zullen we enkele tips bespreken over hoe je je boormachine goed kunt onderhouden.

Reiniging

Een van de belangrijkste onderhoudstaken voor een boormachine is het schoonmaken ervan. Stof, vuil en gruis kunnen zich ophopen in de machine en de werking belemmeren. Om de boormachine schoon te maken, begin je met het verwijderen van de boor en de boorkop. Maak vervolgens de machine schoon met een droge doek. Als er vuil is opgehoopt in de boorkop, gebruik dan een borstel om het te verwijderen. Gebruik indien nodig ook een beetje olie om de boorkop soepel te laten draaien.

Smering

Een ander belangrijk aspect van het onderhoud van een boormachine is smering. Smeer de boorkop regelmatig in met een paar druppels olie om wrijving te verminderen en de levensduur van de machine te verlengen. Het is ook belangrijk om de tandwielen en andere bewegende onderdelen in de boormachine te smeren. Gebruik hiervoor een smeermiddel dat geschikt is voor machines en volg de instructies op de verpakking.

Controle

Ten slotte is het belangrijk om de boormachine regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of beschadiging. Controleer de snoeren op scheuren en beschadigingen en vervang ze indien nodig. Controleer ook de boorkop op slijtage en vervang deze indien nodig. Als je merkt dat de machine niet meer goed werkt of vreemde geluiden maakt, breng hem dan naar een professional voor reparatie.

Door regelmatig schoon te maken, te smeren en te controleren, kun je ervoor zorgen dat de machine in goede staat blijft en lang meegaat.

Welke boorbits moet ik kiezen voor welk type boorwerk?

Het kiezen van de juiste boorbit is cruciaal voor het bereiken van het gewenste resultaat bij het boren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende boorbits en hun toepassingen

 • Twist-boorbit: dit is de meest gebruikte boorbit en is geschikt voor het boren in verschillende materialen zoals hout, metaal, kunststof en steen.

 • Spadeboorbit: deze boorbit wordt gebruikt voor het boren van grote diametergaten in hout en wordt geleverd in verschillende maten.

 • Forstner-boorbit: deze boorbit is zeer geschikt voor het boren van schone en precieze gaten in hout en wordt vaak gebruikt voor het maken van scharnieropeningen.

 • Steenboorbit: zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze boorbit gebruikt voor het boren in steen en beton en is verkrijgbaar in verschillende maten.

 • Speedboorbit: deze boorbit is ideaal voor het boren van gaten in dunne materialen zoals aluminium, messing en plastic en wordt geleverd in verschillende maten.

Hoe kies ik de juiste boorcapaciteit voor mijn behoeften?

De boorcapaciteit is de maximale diameter die de boormachine kan boren. Hier zijn enkele dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste boorcapaciteit:

 • Materiaal: verschillende materialen vereisen verschillende boorcapaciteiten. Hout heeft bijvoorbeeld minder boorcapaciteit nodig dan beton.

 • Type boorbit: verschillende boorbits hebben verschillende maximale boorcapaciteiten. Het is belangrijk om de juiste boorbit te kiezen voor de klus om ervoor te zorgen dat de boormachine niet overbelast raakt.

 • Vermogen van de boormachine: het vermogen van de boormachine heeft invloed op de boorcapaciteit. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de boorcapaciteit.

 • Budget: de boorcapaciteit hangt vaak samen met de prijs van de boormachine. Het is belangrijk om een boormachine te kiezen die past binnen het budget en toch voldoende boorcapaciteit biedt voor de klus.

Wat is het verschil tussen een accuboormachine en een elektrische boormachine?

Elektrische boormachine

Een elektrische boormachine wordt aangedreven door een stroombron via een stekker en wordt vaak gebruikt voor zwaardere klussen. Een accuboormachine daarentegen heeft een oplaadbare batterij en is vaak draadloos, waardoor het handiger is voor lichtere klussen en moeilijk bereikbare gebieden.

Een elektrische machine heeft over het algemeen meer vermogen en biedt meer boorcapaciteit dan een accuboormachine. Ze zijn geschikt voor zware klussen zoals het boren in beton en andere harde materialen. Een elektrische boormachine is ook geschikt voor langdurig gebruik, omdat er geen zorgen hoeven te worden gemaakt over het opladen van de batterij.

Een accuboormachine is ideaal voor lichtere klussen zoals het ophangen van schilderijen of het monteren van meubels. Omdat er geen snoer is, is het gemakkelijker om op moeilijk bereikbare plaatsen te boren. Accuboormachines zijn over het algemeen lichter en compacter dan elektrische boormachines, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn.

Een nadeel van accuboormachines is dat ze minder vermogen hebben en een beperkte boorcapaciteit hebben in vergelijking met elektrische boormachines. Dit kan een probleem zijn bij het boren in harde materialen. Een ander nadeel is dat de batterij beperkt is in gebruikstijd en moet worden opgeladen, wat soms als beperkend kan worden ervaren.

Bij het kiezen tussen een accuboormachine en een elektrische boormachine is het belangrijk om te overwegen welke klussen je van plan bent uit te voeren. Voor zware klussen en langdurig gebruik is een elektrische boormachine de beste keuze. Voor lichtere klussen en meer flexibiliteit is een accuboormachine een goede optie. In sommige gevallen kan het ook handig zijn om beide te hebben, zodat je altijd het juiste gereedschap voor de klus hebt.

Accuboormachines zijn meestal ook duurder dan elektrische boormachines van vergelijkbare grootte en vermogen. Dit komt omdat ze een ingebouwde batterij hebben die extra kosten met zich meebrengt.

Een ander verschil is dat accuboormachines meer onderhoud nodig hebben dan elektrische boormachines. De batterij moet regelmatig worden opgeladen en in goede conditie worden gehouden om optimale prestaties te behouden. Elektrische boormachines hebben daarentegen geen batterijen die onderhoud nodig hebben, waardoor ze over het algemeen minder onderhoudsgevoelig zijn.

Tot slot is het belangrijk om te bedenken dat de keuze tussen een accuboormachine en een elektrische boormachine ook afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. Sommige mensen geven de voorkeur aan het gebruiksgemak en de flexibiliteit van een accuboormachine, terwijl anderen liever het extra vermogen en de boorcapaciteit van een elektrische boormachine hebben. Het is dus belangrijk om de verschillende opties te overwegen en de juiste keuze te maken op basis van de specifieke behoeften en voorkeuren.

Garantie en reparaties van boormachines

Wanneer je een boormachine koopt, is het belangrijk om de garantie- en reparatievoorwaarden te begrijpen. Veel fabrikanten bieden een garantieperiode van één tot drie jaar op hun boormachines. Als de boormachine binnen deze periode defect raakt als gevolg van materiaal- of fabricagefouten, wordt deze vaak gratis vervangen of gerepareerd. Het is belangrijk om te controleren wat er precies wordt gedekt door de garantie, aangezien sommige merken alleen defecten dekken die zijn ontstaan tijdens normaal gebruik, terwijl andere merken ook defecten dekken die zijn ontstaan als gevolg van misbruik of verkeerd gebruik.

Boormachine die wordt gerepareerd

Als je boormachine buiten de garantieperiode defect raakt, zijn er verschillende opties om deze te laten repareren. Veel fabrikanten bieden reparatiediensten aan voor een vergoeding, dus het is de moeite waard om contact op te nemen met de fabrikant om te zien of ze de reparatie kunnen uitvoeren en wat de kosten zijn. Er zijn ook onafhankelijke reparatiewerkplaatsen die gespecialiseerd zijn in het repareren van boormachines. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkplaats gekwalificeerd is om de reparatie uit te voeren en dat ze alleen originele onderdelen gebruiken om de boormachine te repareren. Veilig en effectief gebruik van een boormachine

Het is van cruciaal belang om veilig te werken met een boormachine om letsel te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor veilig gebruik van een boormachine:

 • Draag altijd oogbescherming om je ogen te beschermen tegen rondvliegende spaanders of stukjes boor.
 • Zorg ervoor dat je de juiste boor gebruikt voor de klus. Gebruik geen boor die te groot of te klein is voor de taak die je wilt uitvoeren.
 • Zet de boormachine uit voordat je de boor vervangt of aanpast.
 • Houd de boormachine stevig vast en zorg ervoor dat je een stabiele en comfortabele houding hebt.
 • Zorg ervoor dat het werkstuk goed vast zit voordat je gaat boren, om te voorkomen dat het gaat bewegen tijdens het boren.
 • Wees voorzichtig bij het boren in harde materialen zoals beton of steen, omdat dit extra kracht vereist en de boormachine meer kans heeft om vast te lopen.
 • Laat de boormachine afkoelen als deze te heet wordt, om te voorkomen dat de motor oververhit raakt.

Accessoires en hulpstukken bij het kopen van een boormachine

Bij het kopen van een boormachine zijn er verschillende accessoires en hulpstukken om te overwegen, afhankelijk van het type klus dat je wilt uitvoeren. Hier zijn enkele veelvoorkomende accessoires en hulpstukken:

 • Boorbits: Dit zijn kleine hulpstukken die op de boor passen en de grootte van de boor vergroten of verkleinen.

 • Boorstandaard: Een boorstandaard is een hulpstuk dat je kunt gebruiken om de boormachine in te zetten en te stabiliseren, zodat je preciezer kunt boren. Dit is handig voor het boren van rechte gaten of voor het werken met grote werkstukken.

 • Schroefbits: Schroefbits zijn kleine hulpstukken die op de boormachine passen en die je kunt gebruiken om schroeven vast te draaien of los te maken. Er zijn verschillende soorten schroefbits beschikbaar voor verschillende soorten schroeven.

 • Beitels en hamerboren: Beitels en hamerboren zijn hulpstukken die je kunt gebruiken voor het werken met steen, beton of metselwerk. Deze hulpstukken werken anders dan normale boorbits, omdat ze een hamermechanisme hebben dat de boor in en uit het materiaal slaat, in plaats van alleen te draaien.

 • Klopboorfunctie: Als je van plan bent om gaten te boren in steen, beton of metselwerk, is het de moeite waard om een boormachine met een klopboorfunctie te overwegen. Deze functie zorgt ervoor dat de boorbits op en neer bewegen tijdens het boren, waardoor het boren van harde materialen veel gemakkelijker wordt.

 • Accu en lader: Als je een draadloze boormachine koopt, moet je ervoor zorgen dat er een oplaadbare accu en lader worden meegeleverd. Het is handig om een extra accu te hebben, zodat je altijd een opgeladen accu bij de hand hebt tijdens het werken.

 • Boorsets: Bij het kopen van een boormachine kun je overwegen om een boorset te kopen. Hiermee heb je een set boorbits in verschillende maten en vormen om aan verschillende klussen te voldoen. Dit is handig als je niet weet welke boorbits je nodig hebt of als je verschillende soorten materialen gaat bewerken.

 • Dieptestop: Met een dieptestop kun je de diepte van het gat instellen die je wilt boren, zodat je preciezer kunt werken en niet te ver door het materiaal heen boort.

 • Snelspanboorkop: Een snelspanboorkop is handig als je snel van boor wilt wisselen zonder gereedschap te hoeven gebruiken. Het werkt door middel van een snelspanmechanisme dat de boorbits stevig vasthoudt.

 • Opbergkoffer: Een opbergkoffer is handig om je boormachine en accessoires in op te bergen en te beschermen. Zo blijven de boorbits en hulpstukken georganiseerd en raak je ze minder snel kwijt.

Het is belangrijk om te bedenken welke accessoires en hulpstukken je nodig hebt voordat je een boor koopt. Als je van plan bent om de boormachine voornamelijk te gebruiken voor het boren in hout, heb je waarschijnlijk geen hamerboren of beitels nodig. Als je echter van plan bent om gaten te boren in steen of beton, is het een goed idee om een boormachine met klopboorfunctie en bijbehorende beitels aan te schaffen. Overweeg ook of je een draadloze boormachine nodig hebt of niet en of een opbergkoffer handig is om je boormachine en accessoires georganiseerd te houden.

Prijs van een goede boormachine

Over het algemeen is een basis boormachine geschikt voor lichte taken en is deze verkrijgbaar voor ongeveer €50 tot €100. Voor een meer geavanceerde machine met extra functies en meer kracht, moet u rekening houden met een prijs van €150 tot €300.

De prijs van een goede boormachine varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kracht en het merk van de machine. Boormachines van topkwaliteit voor professionele toepassingen, zoals bijvoorbeeld een klopboormachine of boorhamer, kunnen wel €500 of meer kosten. Het is belangrijk om rekening te houden met uw budget en uw specifieke behoeften bij het kiezen van een boormachine.

Naast de aankoopprijs van de boormachine, is het ook belangrijk om te overwegen welk type boren u gaat gebruiken. Verschillende soorten boren kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het merk en het materiaal. Over het algemeen zijn boren verkrijgbaar voor ongeveer €5 tot €20 per stuk. Houd er rekening mee dat goedkopere boren vaak van mindere kwaliteit zijn en sneller slijten, waardoor u ze vaker moet vervangen. Investeer daarom in kwaliteitsboren voor een betere duurzaamheid.

Boormachines voor professionals en doe-het-zelvers

Professionele boor

Professionals hebben over het algemeen behoefte aan een boor met meer kracht, snelheid en precisie dan een doe-het-zelver. Voor zware toepassingen, zoals boren in beton of steen, is een boorhamer de beste keuze. Dit type boormachine is speciaal ontworpen om door harde materialen te boren en kan tot wel 1.000 watt aan vermogen leveren. Klopboormachines zijn een goede optie voor lichte tot middelzware klussen, zoals het boren van gaten in hout of metaal. Deze machines hebben een hamerfunctie waarmee u door harder materiaal kunt boren.

Doe-het-zelvers hebben over het algemeen geen behoefte aan een krachtige boormachine en kunnen vaak af met een eenvoudige, lichtgewicht boormachine. Een basis boormachine is voldoende voor eenvoudige klussen zoals het ophangen van planken of gordijnrails. Voor doe-het-zelvers die af en toe zwaardere klussen uitvoeren, zoals het boren in metselwerk of beton, kan een klopboormachine een goede optie zijn. Kies voor een boormachine die past bij uw behoeften en budget, en vergeet niet om ook te investeren in kwalitatieve boren.

Boormachine gebruiken voor andere toepassingen als schuren en polijsten

Het is mogelijk om een boormachine te gebruiken voor andere toepassingen dan boren, zoals schuren of polijsten. Hiervoor zijn speciale opzetstukken of accessoires beschikbaar, die je op de boorkop van de machine kunt bevestigen. Zo kun je bijvoorbeeld een schuurpad of polijstschijf bevestigen om oppervlakken glad te maken of te polijsten. Er zijn ook opzetstukken beschikbaar voor het mengen van verf, het snijden van materialen en zelfs het mengen van voedsel.

Voordat je echter een boor gaat gebruiken voor een ander doel dan boren, is het belangrijk om te controleren of de machine geschikt is voor het beoogde gebruik. Niet alle boren zijn ontworpen om opzetstukken te kunnen gebruiken. Controleer daarom altijd de handleiding van de machine om te zien of er beperkingen zijn en welke accessoires geschikt zijn voor de machine. Ook is het belangrijk om de snelheid van de boormachine in te stellen op de juiste stand, afhankelijk van het opzetstuk en het materiaal dat je bewerkt.

Kwaliteit van boormachine beoordelen

Bij het beoordelen van de kwaliteit van een boormachine zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

 • Vermogen: Het vermogen van een boormachine wordt uitgedrukt in wattage. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine is. Het is belangrijk om een boormachine te kiezen met voldoende vermogen voor de klussen die je ermee wilt uitvoeren.

 • Snelheid: De snelheid van een boormachine wordt uitgedrukt in toeren per minuut (tpm). Het is belangrijk om een boormachine te kiezen met voldoende instelmogelijkheden voor de snelheid, zodat je de snelheid kunt aanpassen aan het materiaal dat je bewerkt. Zo voorkom je dat het materiaal beschadigd raakt of oververhit raakt.

 • Kwaliteit van de boorkop: De boorkop is het onderdeel van de boormachine waarmee je de boor of het opzetstuk bevestigt. Het is belangrijk om een boormachine te kiezen met een stevige en betrouwbare boorkop die gemakkelijk te bedienen is.

 • Ergonomie: Een boormachine moet comfortabel en gemakkelijk in de hand liggen, zodat je ermee kunt werken zonder vermoeid te raken. Let daarom op de ergonomie van de machine, zoals de grip, het gewicht en de positie van de bedieningsknoppen.

 • Duurzaamheid: Een boor moet lang meegaan en tegen een stootje kunnen. Kijk daarom naar de kwaliteit van de materialen en de afwerking van de machine. Ook is het belangrijk om te controleren of de machine wordt geleverd met een garantie.

 • Accuduur: Als je kiest voor een draadloze boormachine, is de accuduur van groot belang. Let daarom op de capaciteit van de accu en de laadtijd. Ook is het handig om te kijken of er reserve-accu’s beschikbaar zijn, zodat je altijd door kunt blijven werken.

 • Geluid en trillingen: Het geluid en de trillingen van een boormachine kunnen invloed hebben op het comfort en de veiligheid van het werken met de machine. Let daarom op het geluidsniveau en de trillingswaarde van de machine, en kies indien mogelijk voor een machine met trillingsdemping.

 • Merk en prijs: Het merk en de prijs van een boormachine kunnen een indicatie geven van de kwaliteit en betrouwbaarheid van de machine. Over het algemeen geldt dat gerenommeerde merken betere kwaliteit leveren dan goedkope B-merken. Bedenk daarbij wel dat de prijs niet altijd alles zegt: soms betaal je extra voor bepaalde functies of accessoires die je niet nodig hebt.

 • Gebruikerservaringen: Tot slot is het handig om te kijken naar gebruikerservaringen van de boormachine die je op het oog hebt. Op internet kun je vaak reviews en beoordelingen vinden van andere gebruikers. Hieruit kun je opmaken wat de sterke en zwakke punten van de machine zijn, en of deze geschikt is voor de klussen die jij wilt doen.

Toeren

Het toerental van een boormachine is het aantal omwentelingen per minuut (rpm) dat de boor kan maken. Dit is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste boormachine voor een specifieke klus. Het juiste toerental is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal waarin je boort, de grootte van de boor en de boordiepte. Over het algemeen geldt dat een hoger toerental geschikt is voor zachtere materialen zoals hout en kunststof, terwijl een lager toerental geschikt is voor hardere materialen zoals metaal en steen.

Een te hoog toerental kan leiden tot oververhitting van de boor en het materiaal, wat kan resulteren in beschadiging van de boor of het werkstuk. Een te laag toerental kan leiden tot onvoldoende snijkracht, waardoor het boren langzamer en moeilijker wordt. Sommige boormachines hebben variabele snelheidsinstellingen, waardoor je het toerental kunt aanpassen aan de klus.

Het is dus belangrijk om het juiste toerental te kiezen voor de klus die je uitvoert om het beste resultaat te behalen en de levensduur van je boor te verlengen.

Boren in materialen als metaal en steen

Je kunt een boormachine gebruiken om in verschillende materialen te boren, maar het is wel belangrijk om de juiste boor en het juiste toerental te gebruiken voor het specifieke materiaal. Voor het boren in metaal wordt over het algemeen een boor met een hoge snelheid en een scherpe punt gebruikt. Voor het boren in steen wordt meestal een hamerboor gebruikt, omdat deze in staat is om door het harde materiaal te hameren en tegelijkertijd te draaien. Het is belangrijk om de boor regelmatig te smeren met snijolie om de levensduur van de boor te verlengen en oververhitting te voorkomen.

Andere materialen waarin je kunt boren zijn bijvoorbeeld hout, plastic en keramiek. Voor elk materiaal is een specifieke boor vereist, omdat de hardheid en structuur van het materiaal kan variëren. Het is daarom belangrijk om de juiste boor te kiezen voor de klus om het beste resultaat te behalen.

Veligheidsmaatregelen tijdens boren

Het gebruik van een boormachine kan gevaarlijk zijn als je niet de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Hier zijn enkele tips om veilig te werken met een boormachine:

Boren met oogbescherming op
 • Draag oogbescherming om te voorkomen dat stof, splinters of ander materiaal in je ogen terechtkomt.

 • Draag gehoorbescherming als de boormachine veel lawaai maakt.

 • Draag geschikte kleding en schoenen om te voorkomen dat je kleding verstrikt raakt in de machine.

 • Houd de boormachine stevig vast en controleer of de boor correct is bevestigd voordat je begint met boren. Zorg ervoor dat de boor niet losraakt tijdens het boren.

 • Zorg ervoor dat de boormachine is uitgeschakeld voordat je de boor of accessoires vervangt.

 • Houd je handen en vingers uit de buurt van de boor en het boorgat terwijl de boormachine draait.

 • Houd de boormachine weg van je lichaam en andere mensen of dieren in de buurt.

 • Blijf geconcentreerd tijdens het gebruik van de boormachine en raak niet afgeleid.

 • Als je een verlengsnoer gebruikt, zorg er dan voor dat het geschikt is voor de belasting van de boormachine en dat het snoer niet beschadigd is.

 • Schakel de boormachine uit en trek de stekker uit het stopcontact voordat je de boor of accessoires vervangt of onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Door deze veiligheidsmaatregelen te nemen, kan je het risico op letsel verminderen en veiliger werken met een boormachine.

Boormachine voor verticale oppervlakken als muren

Je kunt een boormachine gebruiken om gaten in muren en andere verticale oppervlakken te boren. Hier zijn enkele tips om het proces gemakkelijker te maken:

Boren in een muur
 • Gebruik een geschikte boor voor de klus en pas het toerental aan het materiaal aan. Bij het boren in metselwerk kan je het beste een hamerboor gebruiken.

 • Markeer de locatie van het gat voordat je begint met boren. Gebruik hiervoor een potlood of een markeerstift.

 • Zorg ervoor dat de boormachine op de juiste manier is gepositioneerd voordat je begint met boren. Gebruik hiervoor een waterpas of een loodlijn.

 • Boor langzaam en gebruik constante druk om het gat gelijkmatig te boren. Als je te veel druk uitoefent, kan dit de boor of het werkstuk beschadigen.

 • Gebruik een stofkap of een stofzuiger om het stof en puin dat tijdens het boren vrijkomt op te vangen. Hierdoor blijft de werkplek schoon en veilig.

Het is belangrijk om de boormachine met zorg te gebruiken bij het boren in verticale oppervlakken, omdat het risico op letsel groter is wanneer de boor wegglijdt of uit de handen van de gebruiker valt. Houd de boormachine daarom stevig vast en draag geschikte schoenen om uitglijden te voorkomen.

Boormachine online of offline kopen

Er zijn verschillende winkels en webshops waar je een boormachine kunt kopen, zowel online als offline. Een bekende winkelketen in Nederland waar je een boormachine kunt kopen is de Gamma. Zij hebben een uitgebreid assortiment aan boormachines en boren van verschillende merken. Ook de Praxis en Karwei zijn bekende bouwmarkten waar je een boor kunt kopen. Daarnaast zijn er speciaalzaken zoals Toolstation en Bouwmaat waar je terecht kunt voor gereedschap.

Online kun je terecht bij webshops zoals Bol.com en Coolblue. Zij hebben een ruim assortiment aan boormachines en vaak zijn de prijzen online scherper dan in de fysieke winkels. Ook zijn er gespecialiseerde webshops zoals Gereedschapcentrum.nl en Conrad.nl waar je terecht kunt voor gereedschap en dus ook boormachines.

Een andere mogelijkheid is om tweedehands gereedschap te kopen via websites zoals Marktplaats.nl en Tweedehands.nl. Hier worden vaak boormachines aangeboden voor een lagere prijs dan in de winkel. Let wel op dat je bij het kopen van tweedehands gereedschap goed controleert of het nog in goede staat verkeert en of alle onderdelen aanwezig zijn.