Krachtig en veelzijdig: Mijn ervaring met de Bosch Professional GSB 20-2 Klopboormachine (2024)

Mijn review van de Bosch GSB 20-2 klopboormachine met 850W vermogen, klopfunctie en boorcapaciteiten tot 40mm in hout.
Auteur
Affiliatie
Levi Smit

Cartesium

Publicatiedatum

21 december 2023

Inleiding

Bosch professional gsb 20 2 1

De Bosch Professional GSB 20-2 klopboormachine is een betrouwbaar stuk gereedschap voor veeleisende boorklussen. Met een indrukwekkend vermogen van 850 watt toont dit apparaat zich een krachtpatser in zowel beton als steen. Deze boor combineert kwaliteit met een gebruiksvriendelijke ontwerp, wat zorgt voor een langdurige toevoeging aan elke gereedschapscollectie.

De machine is voorzien van een stevige metalen snelspanboorkop en een lange kabel van 4 meter, wat zowel de duurzaamheid als het gebruiksgemak ten goede komt. Het gewicht van 2,6 kg zorgt ervoor dat de klopboormachine stabiel in de hand ligt, zelfs bij langere klussen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Type boormachine Klopboormachine Type stroomvoorziening Netstroom
Type klusser Professional Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen
Vermogen 850 W Type boormachine Klopboormachine
Type stroomvoorziening Netstroom Type klusser Professional
Boormachine te gebruiken voor Boren in gips en zacht steen, Boren in hout en metaal, Boren in tegels en baksteen Vermogen 850 W

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch professional gsb 20 2 12 Bosch professional gsb 20 2 13 Bosch professional gsb 20 2 2

Ontwerp en Ergonomie

Bosch professional gsb 20 2 2

Bij de eerste aanraking met de Bosch Professional GSB 20-2 klopboormachine valt het design direct op. Het strakke zwart met blauwe kleurenschema is typisch voor de Bosch Professional lijn en schreeuwt kwaliteit. De ergonomie is duidelijk goed over nagedacht: de machine ligt stevig en comfortabel in de hand dankzij de ergonomisch ontworpen handgreep.

Wat betreft gebruiksgemak, here’s what sticks out:

 • Stevige, comfortabele handgreep zorgt voor een goede grip

 • Relatief laag gewicht van 2,6 kg maakt langdurig werken minder belastend

 • Kabellengte van 4 meter geeft genoeg bewegingsruimte

Toch, het gebrek aan ingebouwde verlichting is een minpuntje, zeker in minder verlichte ruimtes. Maar, dit is vaak geen dealbreaker voor de doorgewinterde professional die meestal eigen verlichting bij zich heeft.

Wat betreft de snelspanboorkop, het wisselen van de boortjes gaat vlot en zonder frustratie. De bitjes zitten vast als een huis en er is geen speling tijdens het boren. Met een capaciteit van 1,5 tot 13 mm kun je voor bijna elke klus het juiste bitje vinden.

De klopboormachine is misschien niet de lichtste in z’n klasse, maar het verschil is klein en het extra vermogen dat je ervoor terugkrijgt, meer dan goed maakt. Bovendien, met twee mechanische versnellingen heb je voldoende controle over de snelheid waarmee je werkt, wat bijdraagt aan de precisie van je werk.

Een puntje van aandacht is dat de boorcapaciteit in metaal op 13 mm ligt, wat voor sommige klussen aan de kleine kant kan zijn, maar voor de meeste professional is dit ruim voldoende.

Overall, de Bosch GSB 20-2 klopboormachine is een stabiele en betrouwbare partner voor de professional. De perfecte balans tussen kracht en finesse, met ergonomisch verantwoorde vormgeving, maakt het een favoriet onder vele vaklui. De kleine minpunten vallen in het niet bij het totale plaatje van een uiterst competent gereedschap ontworpen voor de professional.

Vermogen en Prestaties

Bosch professional gsb 20 2 3

Beschikt u over een project waarbij u zowel in hout, metaal als diverse steensoorten moet boren? Dan kunt u haast niet om de Bosch Professional GSB 20-2 heen. Deze klopboormachine levert met zijn 850 watt vermogen een degelijke kracht, waardoor u gemakkelijk door diverse materialen heen komt. Het vermogen zie je terug in de capaciteit; een indrukwekkende 40 mm in hout en 20 mm in steen en metaal.

 • Vermogen: 850 watt voor krachtig boren

 • Boorcapaciteit: 40 mm in hout, 20 mm in steen en metaal

 • Toerental: Verschillende instellingen, met een maximum van 3.000 rpm

Nu denkt u misschien: zo’n krachtige machine, is die wel te hanteren? Het antwoord is ja. De klopboormachine blijft door het slim ontworpen grip stevig in de hand liggen en voelt ondanks de kracht goed controleerbaar. De klopfunctie, goed voor maar liefst 51.000 slagen per minuut, bewijst dat ook in hardere steensoorten de klus snel is geklaard.

Dat de machine op netstroom werkt betekent wel dat uw bewegingsvrijheid iets wordt beperkt, maar met een kabellengte van 4 meter heeft u toch voldoende ruimte om uw werk zonder al te veel beperkingen uit te voeren. Plus, u zit niet met lege accu’s of de noodzaak tot herladen.

Natuurlijk, de machine is niet perfect. Zo ontbreekt het aan ingebouwde verlichting, wat in donkere hoekjes of tijdens werk in de late uurtjes als een gemis kan worden ervaren. Echter, we moeten bedenken dat bij goed daglicht of met een extra werklamp dit euvel simpel is op te lossen.

De snelspanboorkop maakt het snel wisselen van boor of bit mogelijk, wat bijdraagt aan de efficientie van uw werk. Met twee mechanische versnellingen heeft u controle over het toerental: kies een laag toerental voor precisiewerk of schakel op naar een hoge stand voor meer kracht en snelheid.

Nog een klein nadeel: zonder koolborstelloze motor mist de GSB 20-2 de voordelen van deze techniek, zoals langere levensduur en minder onderhoud. Toch is dit een punt waar de professional door het stevige ontwerp en de betrouwbaarheid van het merk Bosch overheen kan kijken.

Als het gaat om kracht en prestaties, staat de Bosch Professional GSB 20-2 als een huis. De machine combineert brute boorkracht met doordachte functies en is een betrouwbare partner voor wie professioneel en effectief te werk gaat. U bergt de boormachine op in de robuuste opbergkoffer die meegeleverd wordt, zodat hij na elke klus weer klaar staat voor de volgende uitdaging. Op deze manier blijft hij niet alleen beschermd, maar ook netjes opgeruimd.

Zeker, er zijn altijd verbeterpunten, maar gezien de overtuigende boorprestaties en het vermogen van de GSB 20-2 zijn die snel vergeven. Voor de professional die waarde hecht aan kracht en efficiëntie, maar ook oog heeft voor praktische details, is dit een machine die niet teleurstelt.

Veelzijdigheid en Toepassing

Een elektrische klopboormachine met een vermogen van 850 watt liggend naast een houtblok met een groot boorgat

Als vakman kom je met de Bosch Professional GSB 20-2 een heel eind. De klopboormachine heeft zich bewezen als een trouwe partner wanneer je door verschillende materialen heen moet. Of het nu gaat om gaten in het hout of om een klus in steen, de machine heeft de kracht en de precisie om het te klaren.

Door de handige klopfunctie hoef je geen andere machine uit de kast te trekken wanneer je met baksteen of tegels aan de slag gaat. De klopboormachine levert tot 51.000 slagen per minuut, waarmee hij zonder moeite door gips en zacht steen ploegt. Ook kent de machine een fijne afstelling van het toerental, met een maximum van 3.000 toeren per minuut. Dit is iets wat je absoluut nodig hebt bij het boren in hardere materialen.

Laten we de veelzijdigheid van de Bosch Professional eens onder de loep nemen in een lijst:

 • Voor hout is deze krachtpatser onovertroffen met een maximale boordiameter van 40 mm.

 • In metaal zorgt de Bosch ervoor dat je tot 13 mm kan boren, een behoorlijke maat in de praktijk.

 • Boorcapaciteiten voor steen en zacht steen zijn gelijk, met een diameter van 20 mm.

Helaas heeft de machine geen ingebouwde verlichting, wat een tegenvaller kan zijn in slechter verlichte omgevingen. Maar met een goede externe lichtbron is dit euvel snel te verhelpen.

De handgreep zorgt voor een ferme grip op de machine, wat natuurlijk essentieel is voor nauwkeurig werk. De kans op uitglijden of ongelukken wordt hiermee aanzienlijk verkleind. Waar je ook aan werkt, deze machine lijkt niet te willen wijken uit je hand.

Nog een voordeel: de vier meter lange kabel biedt voldoende bewegingsvrijheid op de meeste werkplekken. Geen gehannes met verlengsnoeren voor de gemiddelde klus. Dat de machine op netstroom werkt, betekent wel dat je altijd afhankelijk bent van een stopcontact. Voor sommigen kan dit als een nadeel worden ervaren, maar voor de professional is dit vaak juist een stabiele en betrouwbare stroombron.

De klopboormachine komt met een standaard koffer; niet de meest luxe opbergoplossing, maar het doet wat het moet doen om je gereedschap beschermd en georganiseerd te houden.

In het veld presteert de Bosch Professional GSB 20-2 boven verwachting. Het is een stuk gereedschap dat op de bouwplaats eigenlijk niet gemist kan worden. Zijn er nadelen? Natuurlijk, geen product is perfect. Maar de kleine ongemakken wegen niet op tegen de vrijheid en mogelijkheden die het biedt. Met reële verwachtingen kom je met deze klopboormachine niet snel voor verrassingen te staan.

In de wereld van vandaag, waar efficiëntie en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan, toont de Bosch zijn waarde. Robuust, flexibel en krachtig genoeg voor de meeste klussen, zijn dit de eigenschappen waar de vakman op kan vertrouwen.

Duurzaamheid en Onderhoud

Een klopboormachine met een klopfunctie actief die een gat in een stenen muur boort

In de wereld van professioneel gereedschap geldt duurzaamheid vaak als de heilige graal. Wie wil immers gereedschap dat na een paar maanden intense arbeid de geest geeft? De Bosch Professional GSB 20-2 klopboormachine bewijst zijn waarde zowel qua robuustheid als de onderhoudsvriendelijkheid.

Wanneer je intensieve boorklussen verwacht, kun je op dit apparaat vertrouwen. De kwaliteit van Bosch Professional serie spreekt boekdelen; de spreekwoordelijke degelijkheid van Duitse makelij staat centraal. Het apparaat voelt solide aan en biedt geen krimp, zelfs niet bij zwaar boorwerk in beton of steen.

Belangrijke kenmerken voor de duurzaamheid zijn:

 • Het vermogen van 850 W zorgt voor een sterke prestatie zonder overbelasting.

 • Een metalen snelspanboorkop draagt bij aan een lange levensduur.

 • De kabellengte van 4 meter zorgt ervoor dat je niet snel een kabelbreuk ervaart, ongeacht de werkplek.

 • Een gewicht van 2,6 kg dat een goede balans biedt tussen stabiliteit en vermoeidheid bij langdurig gebruik.

Met betrekking tot onderhoud is de GSB 20-2 vrij eenvoudig in omgang. Natuurlijk, het is geen koolborstelloze motor, dus periodiek zullen de koolborsteltjes vervangen moeten worden. Echter, de toegankelijkheid van de machine onderdelen zorgt ervoor dat dit geen hoofdpijndossier wordt.

Het feit dat deze machine is uitgerust met een normale motor in een tijdperk waar koolborstelloze varianten steeds meer de norm zijn, kan gezien worden als een minpunt. Maar laten we eerlijk zijn: in de juiste handen gaat deze boormachine alsnog jaren mee. Bovendien resulteert de keuze voor een traditionele motor in een meer betaalbare prijs voor de professional met oog voor waarde.

Wat betreft de geen ingebouwde verlichting is dit een gemis in donkere hoekjes, maar dit is iets wat met een aparte werkverlichting te verhelpen is.

Uitgebreide functionaliteiten die slijtage aan de machine zelf kunnen veroorzaken, zoals een hamerfunctie, ontbreken. Dit komt de levensduur uiteraard ten goede. Voor de heel specifieke klussen, pak je gewoon een ander stuk gereedschap.

De aanschaf van de Bosch Professional GSB 20-2 wordt bekroond met een 2-jarige garantie via Coolblue en de mogelijkheid om je oude apparaat gratis te retourneren. Dit toont het vertrouwen van de fabrikant en verkoper in het product.

Al met al, staat deze klopboormachine zijn mannetje. Ook al heb je wellicht hogere verwachtingen van modernere technologieën, moet je ook niet vergeten dat deze machine is gemaakt voor het zware werk - en dat kan hij. De degelijkheid staat buiten kijf en het onderhoud is, mits regelmatig en correct uitgevoerd, geen probleem.

Als een ontmoeting met de Bosch Professional GSB 20-2 op jouw werkagenda staat, zet dan maar een flinke streep onder deze afspraak. Je gereedschapskist zal er zeker wel bij varen en de klussen wachten niet. Zo simpel is het, en zo simpel werkt het.