Een nieuwe vriezer kopen anno 2024: een handleiding

Alles over vriezers in 2024: soorten, maten, waar op te letten bij kopen, gebruik, merken, en meer.
Publicatiedatum

10 februari 2023

Introductie

Vriezer

Een vriezer wordt gebruikt om voedsel en andere producten te bewaren op lage temperaturen. Hierdoor kunnen deze producten langer bewaard blijven en hoeft men minder vaak naar de supermarkt te gaan. Vriezers werken door het afvoeren van warmte en het bevriezen van de binnenkant van het apparaat tot een temperatuur onder het vriespunt.

Prijzen

Voordelen van vriezers

Vriezers zijn bijna onmisbaar in moderne keukens. Dit zijn enkele redenen waarom ze zo handig zijn:

Voedsel langer vers

Een van de belangrijkste voordelen van een vriezer is dat het voedsel langer vers houdt. Dit komt omdat vriezen het groei van bacteriën en schimmels stopt, waardoor voedsel langer houdbaar blijft. Hierdoor kun je grote hoeveelheden voedsel kopen wanneer het in de aanbieding is en het opslaan in de vriezer tot het nodig is. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook tijd omdat je niet elke dag naar de supermarkt hoeft te gaan.

Besparing van tijd en moeite

Je kunt grote hoeveelheden maaltijden voorbereiden en deze in de vriezer bewaren voor later gebruik. Dit betekent dat je snel en gemakkelijk een maaltijd kunt bereiden wanneer je weinig tijd hebt of geen zin hebt om te koken.

Flexibiliteit

Ook biedt een vriezer flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld producten invriezen wanneer ze op het hoogtepunt van hun versheid zijn en ze later opwarmen wanneer je ze nodig hebt. Dit is handig voor producten die snel bederven, zoals groenten en fruit. Het is ook een goede manier om restjes op te slaan en later te gebruiken, in plaats van ze weg te gooien.

Bespaart ruimte in de koelkast

Grote hoeveelheden voedsel kunnen in de vriezer worden bewaard, waardoor er meer ruimte in de koelkast overblijft voor dagelijks gebruikte producten. Dit is vooral handig voor gezinnen die veel voedsel opslaan of voor mensen die graag voorraad aanleggen.

Kopen van een vriezer: wat te overwegen

Bij het kopen van een vriezer zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om te zorgen dat je het juiste model kiest dat aan jouw behoeften voldoet:

Capaciteit

Voedsel in grote vriezer

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een vriezer is de grootte of capaciteit. Je wilt een vriezer selecteren die groot genoeg is om al je voedsel en andere items op te bergen die je wilt invriezen. Overweeg hoeveel voedsel je wilt invriezen en hoeveel ruimte je nodig hebt voor andere items, zoals ijsblokjes en vriesmaaltijden. Houd ook rekening met de groei van je voorraad, dus kijk naar de toekomst en overweeg of je in de nabije toekomst meer ruimte nodig zult hebben.

Type vriezer

Er zijn drie soorten vriezers: chest freezers, upright freezers en compacte freezers. Chest freezers liggen plat op de grond en bieden de meeste opslagruimte, terwijl upright freezers verticaal staan en meer opruimruimte bieden in een kleinere voetafdruk. Compacte vriezers zijn de minste van de drie en zijn bedoeld voor gebruik in kleinere ruimtes zoals keukens of slaapkamers.

Energiezuinigheid

Een andere belangrijke overweging bij het kopen van een vriezer is de energiezuinigheid. Hoe energiezuiniger een vriezer is, hoe lager je energiekosten zullen zijn. Kijk naar het energielabel en vergelijk de verschillende modellen om te bepalen welk model het energiezuinigst is.

Extra functies

Er zijn ook een aantal extra functies die beschikbaar zijn op sommige vriezers, zoals automatische ontdooiing, verstelbare planken en ingebouwde thermometers.

Prijs

Bedenk hoeveel je bereid bent uit te geven en houd rekening met het feit dat hogere kosten vaak gepaard gaan met betere kwaliteit en meer functies. Overweeg ook de lange termijn kosten, zoals energiekosten, en hoe deze zich verhouden tot de aanschafprijs.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een vriezer is iets waar sommige mensen niet aan denken, maar het is wel een belangrijk punt om te overwegen, vooral als de vriezer in een slaapkamer of andere stille ruimte staat. Kijk naar de decibel rating van het model en overweeg of het geluidsniveau acceptabel is voor jou.

Plaatsing en toegang

Vriezer in garage

Bedenk of je de vriezer in een kelder of garage wilt plaatsen of liever in de keuken of een andere gemakkelijk bereikbare ruimte. Overweeg ook de afmetingen van de deur en of deze gemakkelijk te openen is, vooral als je grotere items moet verplaatsen.

Garantie

Bedenk hoeveel garantie je nodig hebt en of het merk een lange en uitgebreide garantie biedt. Overweeg ook of er extra garantie beschikbaar is en of er een kosteloze reparatieservice beschikbaar is in geval van problemen.

Aesthetiek

Tot slot is het niet onbelangrijk om te overwegen hoe de vriezer eruit ziet en of hij bij je interieur past. Er zijn veel verschillende modellen en stijlen beschikbaar, dus kijk naar verschillende opties om te bepalen welk model het beste bij jouw smaak en stijl past.

Handige functies van vriezers

Er zijn diverse functies die moderne vriezers kunnen hebben. Hieronder worden enkele veelvoorkomende functies besproken:

Quick-Freeze functie

Een Quick-Freeze “snelvries” functie is een handige functie voor degenen die veel voedsel invriezen. Deze functie verlaagt de temperatuur van de vriezer snel, zodat nieuw toegevoegd voedsel snel en effectief bevroren wordt. Dit betekent dat het voedsel zijn smaak, textuur en voedingswaarde beter behoudt dan wanneer het langzaam bevroren zou worden.

No Frost functie

Een No Frost vriezer is een vriezer zonder ijsvorming. Dit betekent dat er geen ijs zich op de wanden en op het voedsel zal vormen. Hierdoor hoeft de vriezer niet regelmatig ontdooid te worden en is er minder energie nodig om de vriezer op temperatuur te houden. Bovendien is het eenvoudiger om voedsel in en uit de vriezer te halen, aangezien er geen ijs en bevroren voedsel in de weg zit.

Instelbare temperatuur

De meeste moderne vriezers hebben een instelbare temperatuur, zodat de gebruiker de temperatuur van de vriezer naar wens kan aanpassen. Dit is handig voor degenen die verschillende soorten voedsel invriezen, aangezien sommige producten bij een hogere temperatuur bevroren moeten worden en andere bij een lagere temperatuur.

Vakverdeling

Vriezer met veel verschillende opslagcompartimenten

Veel vriezers hebben verschillende vakken en lades, zodat de gebruiker het voedsel beter georganiseerd kan opbergen. Dit maakt het makkelijker om het juiste product te vinden en te verwijderen. Bovendien kunnen sommige vriezers specifieke vakken hebben voor bepaalde producten, zoals vlees, groenten en ijs.

Alarm bij stroomuitval

Sommige vriezers hebben een alarm bij stroomuitval, wat waarschuwt wanneer de stroom uitvalt en de temperatuur van de vriezer stijgt. Dit is handig voor degenen die hun voedsel niet willen verliezen in geval van een stroomstoring, aangezien ze op tijd kunnen ingrijpen en het voedsel overdragen naar een andere locatie of in de koelkast zetten.

Ontdooien

Veel moderne vriezers hebben een automatische ontdooi functie, die het ontdooien van het voedsel eenvoudiger maakt. Hierdoor hoeft de gebruiker zich niet zorgen te maken over het verwijderen van het ijs en het handmatig ontdooien van het voedsel.

Goede Merken Vriezers

Hieronder vind je een aantal populaire en goed beoordeelde merken vriezers, samen met specifieke voorbeelden van hun producten.

Bosch

Bosch vriezer

Bosch is een Duits merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige technologie en betrouwbare producten. Bosch vriezers zijn energie-efficiënt, stil en hebben een hoge capaciteit. Een goed voorbeeld van een Bosch vriezer is de Bosch GSN36VW30. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 36 liter, die vier vakken heeft en een SuperFrost-functie die snel invriest en voedsel langer vers houdt.

AEG

AEG vriezer

AEG is een Zweeds merk dat bekend staat om zijn innovatieve technologieën en moderne designs. AEG vriezers zijn geruisloos, energie-efficiënt en hebben een groot aantal opbergmogelijkheden. Een AEG vriezer die als goed bekend staat is de AEG S75388KG0. Dit is een inbouwvriezer met een capaciteit van 75 liter, die vier vakken heeft en een NoFrost-functie die voorkomt dat er ijs op de voedselproducten vormt.

Samsung

Samsung is een Zuid-Koreaanse technologiebedrijf bekend om haar hoogwaardige elektronica en producten. Samsung vriezers zijn energie-efficiënt, hebben een groot aantal opbergmogelijkheden en zijn tevens verbonden met innovatieve technologieën zoals internet of things. Een goede Samsung vriezer is de Samsung RB29FSRNDSA. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 299 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie.

Liebherr

Liebherr vriezer

Liebherr is een Duits merk bekend om zijn kwalitatieve producten en innovatieve technologieën. Liebherr vriezers zijn efficiënt, stil en hebben een groot aantal opbergmogelijkheden. Een goed voorbeeld van een Liebherr vriezer is de Liebherr GNP 2313. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 178 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie. Bovendien beschikt het over een SuperFrost-functie die snel invriest en voedsel langer vers houdt.

Whirlpool

Whirlpool is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn kwalitatieve huishoudelijke apparaten. Whirlpool vriezers zijn energie-efficiënt, stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden. Een goed voorbeeld van een Whirlpool vriezer is de Whirlpool WVE 2B19 W. Dit is een inbouwvriezer met een capaciteit van 194 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie. Bovendien beschikt het over een handige SuperCooling-functie die snel invriest en voedsel langer vers houdt.

Hotpoint

Hotpoint is een Brits merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve producten en betaalbare prijzen. Hotpoint vriezers zijn energie-efficiënt, stil en hebben een groot aantal opbergmogelijkheden. Een goed voorbeeld van een Hotpoint vriezer is de Hotpoint H55CMX. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 55 liter, die vier vakken heeft en een NoFrost-functie. Bovendien beschikt het over een handige SuperFreezing-functie die snel invriest en voedsel langer vers houdt.

Indesit

Indesit is een Italiaans merk bekend om zijn betaalbare producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Indesit vriezers zijn energie-efficiënt, stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden. Neem bijvoorbeeld de Indesit LAA50. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 50 liter, die vier vakken heeft en een NoFrost-functie. Als u ook geïnteresseerd bent in het optimaliseren van uw keukenapparatuur, overweeg dan de efficiënte Bosch KGE39ALCA koel-vriescombinatie, een perfecte match voor uw Indesit vriezer.

Zanussi

Zanussi is een Italiaans merk bekend om zijn innovatieve producten en technologieën. Zanussi vriezers zijn energie-efficiënt, stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden, zoals de Zanussi ZFC639WA. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 63 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie. Bovendien beschikt het over een handige SuperFreezing-functie die snel invriest en voedsel langer vers houdt.

Haier

Haier is een Chinese fabrikant van huishoudelijke apparaten bekend om zijn betaalbare en energie-efficiënte producten. Haier vriezers zijn stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden. De Haier AFD-628AW wordt goed beoordeeld. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 62 liter, die vier vakken heeft en een NoFrost-functie.

Gorenje

Gorenje is een Sloveens merk bekend om zijn innovatieve producten en energie-efficiënte technologieën. Gorenje vriezers zijn stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden. Een goed voorbeeld van een Gorenje vriezer is de Gorenje F631E. Dit is een vrijstaande vriezer met een capaciteit van 63 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie.

Miele

Miele is een Duits merk bekend om zijn hoogwaardige producten en innovatieve technologieën. Miele vriezers zijn energie-efficiënt en stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden. De Miele FNS 37282 is een inbouwvriezer met een capaciteit van 37 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie.

Smeg

Smeg is een Italiaans merk bekend om zijn kwalitatieve producten en moderne designs. Smeg vriezers zijn stil en bieden een groot aantal opbergmogelijkheden, waaronder de Smeg FAB32LRN1. Dit is een inbouwvriezer met een capaciteit van 305 liter, die vijf vakken heeft en een NoFrost-functie.

Onderhoud aan de vriezer

Het onderhoud aan een vriezer is belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat soepel blijft werken en om te voorkomen dat er voedselbederf optreedt.

Schoonmaken

Vriezer wordt schoongemaakt

Het is belangrijk om uw vriezer regelmatig schoon te maken. Hierdoor blijft de luchtcirculatie optimaal en wordt voedselbederf voorkomen. Gebruik een mild reinigingsmiddel en een zachte doek om de binnen- en buitenkant van de vriezer schoon te maken. Zorg ervoor dat u alle afdichtingen en deurranden ook grondig schoonmaakt.

Voedsel regelmatig inspecteren

Controleer regelmatig de inhoud van uw vriezer. Verwijder verpakte voedingsmiddelen die beschadigd zijn of verkeerd bewaard zijn. Voedsel dat lange tijd in de vriezer ligt, kan zijn kwaliteit verliezen. Schrijf daarom de datum op waarop voedsel in de vriezer is geplaatst, zodat u weet wanneer het moet worden weggegooid.

Defrosten

Een andere belangrijke stap in het onderhoud van uw vriezer is het regelmatig defrosten. Dit is nodig omdat er op den duur ijs op de wanden en op het rooster van de vriezer kan ontstaan. Als dit gebeurt, vermindert de luchtcirculatie en wordt de energie-efficiëntie verminderd. Zet het apparaat uit en verwijder het ijs met een plastic lepel of schepje. Maak vervolgens de binnenkant van de vriezer schoon en laat deze volledig drogen voordat u het weer aanzet.

Door regelmatig schoon te maken, de inhoud van de vriezer te inspecteren en te defrosten, kunt u ervoor zorgen dat uw vriezer goed blijft werken en dat u bespaart op energie. Hierdoor wordt voedselbederf voorkomen en kunt u uw voedsel langer bewaren.

Verschil tussen vrijstaande en inbouwvriezer

Vrijstaande vriezer

Een vrijstaande vriezer is een losstaande koelkast die op de grond staat. Het is niet verplicht om hem in te bouwen in een keukenmeubel. Hierdoor is het mogelijk om hem op elke gewenste locatie in huis te plaatsen.

Een inbouwvriezer daarentegen is speciaal gemaakt om in te bouwen in keukenmeubels. Hierdoor is het design van de keuken eenheidiger en wordt er meer ruimte geboden voor bijvoorbeeld meer werkruimte op het aanrecht.

Vrijstaande vriezers zijn meestal groter en hebben meer opslagruimte. Dit maakt ze geschikt voor grote gezinnen of voor mensen die veel willen invriezen. Inbouwvriezers zijn compacter en besparen ruimte. Dit maakt ze geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben en toch willen beschikken over een vriezer.

Hoeveel liter inhoud heb ik nodig voor mijn gezin?

Het hangt af van het aantal personen in het gezin en hun gewoontes, zoals hoe vaak er buitenshuis wordt gegeten, of er veel gezamenlijk wordt gekookt en hoe vaak boodschappen worden gedaan.

Een gemiddelde vriezer heeft een inhoud van 100 tot 300 liter. Hieronder vindt u een richtlijn voor de inhoud die nodig is voor uw gezin:

 • 1 tot 2 personen: 100 tot 150 liter

 • 2 tot 4 personen: 150 tot 200 liter

 • 4 of meer personen: 200 tot 300 liter

Houd er rekening mee dat deze cijfers slechts een richtlijn zijn en dat u altijd uw eigen behoeften moet beoordelen.

Voordelen van een No Frost vriezer

No frost vriezer

Een No Frost vriezer heeft een automatisch ontdooisysteem, waardoor de vorming van rijp en ijs voorkomen wordt. Hierdoor is het niet nodig om de vriezer handmatig te ontdooien, waardoor er meer tijd en energie bespaard wordt.

Een vriezer met handmatige ontdooiing vereist echter dat de gebruiker de vriezer regelmatig ontdooit. Hierdoor komt de inhoud bloot te staan aan warme lucht, waardoor de temperatuur stijgt en het invriesproces verstoord kan worden. Bovendien is het tijdrovend om de vriezer handmatig te ontdooien.

No Frost vriezers zijn meestal wel duurder dan vriezers met manuele ontdooiing en hebben meer energie nodig om te werken. Daar staat tegenover dat ze efficiënter zijn en een langer behoud van de kwaliteit van het bevroren voedsel garanderen.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een vriezer is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte, het type, de inhoud en het gebruik.

Gemiddeld verbruikt een vriezer tussen de 100 en 400 kWh per jaar. Een vriezer met een energielabel A+++ verbruikt aanzienlijk minder energie dan een vriezer met een lager energielabel.

Om het energieverbruik te beperken, is het aan te raden om de volgende tips in acht te nemen:

 • Zorg voor voldoende ventilatie rond de vriezer

 • Plaats de vriezer niet naast een warmtebron, zoals een verwarming

 • Zorg voor een regelmatige temperatuur in de vriezer

 • Voorkom overbevroren voedsel

 • Ontdooi regelmatig het voedsel in de vriezer

Vrieskastfunctie

Een vriezer met een vrieskastfunctie is een combinatie van een vriezer en een koelkast, waarbij de bovenste deel de koelkast en de onderste deel de vriezer is. Hierdoor beschikt u over twee verschillende temperaturen in één apparaat.

De vrieskastfunctie werkt door de bovenste deel te gebruiken voor het koelen van voedsel en dranken en de onderste deel te gebruiken voor het invriezen van voedsel. Hierdoor kunt u bevroren voedsel gemakkelijk bereiken zonder dat u de vriezer hoeft te openen.

De vrieskastfunctie is ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben en toch willen beschikken over beide temperaturen. Het is ook een handige oplossing voor gezinnen die regelmatig bevroren voedsel gebruiken, omdat ze het gemakkelijk kunnen pakken zonder de vriezer te openen.

Een vrieskastfunctie heeft een aantal voordelen ten opzichte van een aparte vriezer en koelkast. Ten eerste bespaart het ruimte in de keuken of de opslagruimte. Bovendien is het gemakkelijk om snel bevroren voedsel te vinden zonder de vriezer te openen en de temperatuur te laten stijgen.

Een ander voordeel is de energiezuinigheid. Doordat de vriezer en koelkast samen werken, wordt de totale energiezuinigheid verbeterd en kunt u besparen op uw energierekening.

Er zijn echter ook enkele nadelen aan een vrieskastfunctie. Ten eerste is deze functie meestal duurder dan een aparte vriezer en koelkast. Bovendien is er minder opslagruimte beschikbaar, aangezien de onderste helft van het apparaat bestemd is voor de vriezer.

Diepvriesproducten invriezen

U kunt zowel diepvriesproducten als verse producten invriezen in een vriezer met vrieskastfunctie. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige vriezers alleen geschikt zijn voor het invriezen van verse producten, dus het is belangrijk om de specifieke functies en beperkingen van uw vriezer te kennen voordat u producten erin invriest.

Een vriezer met vrieskastfunctie is uitgerust met een apart compartiment voor het invriezen van producten, en is speciaal ontworpen om producten snel en efficiënt te kunnen invriezen. Dit betekent dat u in staat bent om grote hoeveelheden producten snel in te vriezen, zonder dat de temperatuur in de rest van de vriezer verandert.

Het is belangrijk om te weten dat het invriezen van producten op de juiste manier gebeurt, zodat de kwaliteit van het voedsel behouden blijft en bederf wordt voorkomen. Dit betekent dat producten op de juiste manier verpakt en georganiseerd moeten worden, zodat er geen vervuiling tussen producten optreedt en er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie.

Juist voedsel bewaren in vriezer

Het is belangrijk om voedsel op de juiste manier te bewaren in de vriezer, om te voorkomen dat het bederft en om de kwaliteit ervan te behouden. Hier zijn enkele tips voor het bewaren van voedsel in de vriezer:

 • Verpak voedsel op de juiste manier: Het is belangrijk om voedsel in luchtdichte verpakkingen te bewaren, zoals plastic zakken of containers, om te voorkomen dat het uitdroogt en om te voorkomen dat er vervuiling tussen producten optreedt.

 • Label producten: Label producten met de datum waarop ze zijn ingevroren, zodat u weet hoe lang ze bewaard kunnen worden en kunt vermijden om producten te eten die bedorven zijn.

 • Organiseer de vriezer: Het is belangrijk om de vriezer georganiseerd te houden, zodat u gemakkelijk bij producten kunt en om te voorkomen dat er vervuiling tussen producten optreedt.

 • Voorkom overbelading: Overbelading van de vriezer kan leiden tot een slechte luchtcirculatie, wat de kwaliteit van het voedsel kan aantasten

 • Zet geen warme producten in de vriezer: Het invriezen van warme producten kan de temperatuur in de vriezer verhogen en de kwaliteit van andere producten beïnvloeden. Laat producten eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat ze in de vriezer worden geplaatst.

 • Beperk het aantal keren dat de deur wordt geopend: Het opent en sluiten van de deur van de vriezer verhoogt de temperatuur binnenin, wat de kwaliteit van het voedsel kan aantasten. Probeer het aantal keren dat de deur wordt geopend te beperken en sluit hem snel en efficiënt.

 • Gebruik de juiste instellingen: Zorg ervoor dat de vriezer op de juiste instellingen staat, zodat de producten op de juiste temperatuur worden bewaard en bederf wordt voorkomen.

Levensduur van vriezers

Oude vriezer

De levensduur van een vriezer varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de kwaliteit en de manier waarop de vriezer wordt gebruikt. Gemiddeld gezien kan een vriezer tussen 8 en 12 jaar meegaan, hoewel sommige modellen langer kunnen meegaan als ze goed onderhouden worden.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan uw vriezer te plegen, zoals het schoonmaken van de binnenkant en het vervangen van de deurrubbers indien nodig, om te zorgen voor een langere levensduur.

Een andere factor die de levensduur van een vriezer beïnvloedt, is de manier waarop de vriezer wordt gebruikt. Overbelasting van de vriezer, het niet op de juiste manier bewaren van voedsel en het niet op de juiste manier onderhouden van de vriezer kunnen leiden tot een verkorte levensduur.

Een tweedehands vriezer aanschaffen

U kunt een tweedehands vriezer aanschaffen. Het is echter belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen voordat u een tweedehands vriezer koopt.

 • Controleer de staat van de vriezer: Zorg ervoor dat u de staat van de vriezer grondig inspecteert, zowel buiten als binnen, voordat u beslist of u de vriezer wilt aanschaffen. Kijk of er beschadigingen zijn, zoals deuken of krassen, en of de deur goed sluit en of er geen lekken zijn.

 • Controleer de werking van de vriezer: Zorg ervoor dat u de werking van de vriezer controleert, door de temperatuurinstellingen te veranderen en te kijken of de vriezer efficiënt werkt.

 • Vraag naar de geschiedenis van de vriezer: Vraag naar de geschiedenis van de vriezer, zoals hoe lang de vorige eigenaar de vriezer heeft gehad en of er problemen zijn geweest met de vriezer in het verleden.

 • Overweeg de kosten: Overweeg de kosten van de tweedehands vriezer en vergelijk deze met de kosten van een nieuwe vriezer. Bedenk ook of er eventuele reparatiekosten nodig zijn en of deze de aanschafprijs van de tweedehands vriezer opwegen.

Vriezer versus koelkast met vriesvak

Een vriezer is een apparaat dat is ontworpen om producten op lage temperaturen te bewaren, terwijl een koelkast met vriesvak een koelkast is die is uitgerust met een apart compartiment voor het invriezen en bewaren van producten.

Koelkast met een vriesvak

Het verschil tussen een vriezer en een koelkast met vriesvak is dat een vriezer specifiek is ontworpen voor het bewaren van producten op lage temperaturen, terwijl een koelkast met vriesvak is ontworpen om producten op een bredere temperatuurreeks te bewaren, variërend van de koelkast tot de vriezer.

Een vriezer is meestal groter en biedt meer opslagruimte voor producten, terwijl een koelkast met vriesvak meestal kleiner is en minder opslagruimte biedt voor producten. Een vriezer is ook meestal minder energie-efficiënt dan een koelkast met vriesvak, omdat deze constant op lage temperaturen moet werken.

Over het algemeen is de keuze tussen een vriezer en een koelkast met vriesvak afhankelijk van uw specifieke behoeften en beschikbare ruimte.

Prijs van een nieuwe vriezer

De prijs van een nieuwe vriezer varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het formaat, de capaciteit, de functies en de energie-efficiëntieklasse. Gemiddeld liggen de prijzen voor een nieuwe vriezer tussen de €200 en €1000.

Er zijn compacte vriezers verkrijgbaar voor minder dan €300, terwijl grotere vriezers voor professioneel gebruik of grote gezinnen gemakkelijk €1000 of meer kunnen kosten. Bovendien zijn er ook merken die bekend staan om hun hoge kwaliteit en uitstekende prestaties, die vaak een hoger prijskaartje hebben.

Als je op zoek bent naar een betaalbare vriezer met basisfunctionaliteiten, kun je waarschijnlijk een voldoende model vinden voor onder de €500. Als je echter op zoek bent naar een model met meer functies en een grotere capaciteit, is het waarschijnlijk beter om meer geld uit te geven voor een duurzamer en efficiënter model.

Voordelen van lade-indeling

Een vriezer met een lade-indeling biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten vriezers. Hieronder worden enkele van de belangrijkste voordelen besproken.

 • Overzichtelijker: Een vriezer met een lade-indeling biedt een beter overzicht van het bevroren voedsel, waardoor het gemakkelijker is om specifieke items te vinden. Hierdoor hoef je niet het hele apparaat door te bladeren en kun je snel het gewenste item vinden.

 • Minder ijsvorming: Doordat de lades het bevroren voedsel scheiden, is er minder kans op ijsvorming en aanhechting tussen de verschillende items. Hierdoor blijft het bevroren voedsel langer vers en kun je het beter organiseren.

 • Gemakkelijker reinigen: Een vriezer met lades is gemakkelijker schoon te maken dan een vriezer met één grote ruimte. De lades kunnen eenvoudig worden verwijderd en schoongemaakt, waardoor het reinigingsproces een stuk eenvoudiger wordt.

 • Beter geschikt voor bulkopslag: Als je veel bevroren voedsel opslaat, is een vriezer met lades een uitstekende keuze. De lades geven je de mogelijkheid om het voedsel op te delen in categorieën en het beter te organiseren, zodat je snel en gemakkelijk toegang hebt tot wat je nodig hebt.

Hoe lang bevroren voedsel bewaren in vriezer

Het is belangrijk om te weten hoe lang je bevroren voedsel kunt bewaren, om te voorkomen dat het voedsel onveilig wordt om te consumeren. Het hangt af van de kwaliteit van het voedsel voordat het bevroren werd, de temperatuur waarop het bevroren werd en hoe het bevroren voedsel opgeslagen is.

Als algemene regel geldt dat bevroren voedsel tot 6 maanden goed blijft als de temperatuur van de vriezer onder de -18°C blijft. Voor sommige voedingsmiddelen, zoals vlees, is het beter om ze binnen 3 maanden te consumeren. Als de temperatuur van de vriezer stijgt, bijvoorbeeld door een stroomuitval of een defect, is het belangrijk om het voedsel snel te consumeren of op te warmen en opnieuw te bevriezen.

Bij het bewaren van bevroren voedsel is het ook belangrijk om het voedsel in goed afgesloten verpakking op te slaan. Dit helpt om de kwaliteit en de houdbaarheid van het voedsel te verlengen en om te voorkomen dat het voedsel wordt blootgesteld aan de lucht en de geuren van andere producten in de vriezer.

Vriezer ontdooien

Er zijn verschillende manieren om je vriezer te ontdooien, afhankelijk van de grootte en het type van je vriezer. Hieronder worden enkele algemene stappen beschreven voor het ontdooien van een vriezer:

 • Uitschakelen: Zet je vriezer uit en haal de stekker uit het stopcontact voordat je begint met ontdooien.

 • Voedsel verplaatsen: Verplaats het bevroren voedsel naar een andere koelruimte of een koelbox om ervoor te zorgen dat het voedsel niet ontdooit terwijl je de vriezer ontdooit.

 • Natte doeken gebruiken: Leg natte doeken op de ijskristallen in de vriezer om het ontdooiproces te versnellen. Verander de doeken regelmatig om te voorkomen dat het water in de vriezer sijpelt.

 • Ventileren: Laat de deur van de vriezer open staan om de luchtcirculatie te bevorderen en om te voorkomen dat er nieuwe ijskristallen ontstaan.

 • Reinigen: Nadat het ontdooiproces is voltooid, is het belangrijk om de binnenkant van de vriezer schoon te maken. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek om alle resterende ijskristallen en vocht op te nemen.

 • Opnieuw inschakelen: Nadat de vriezer volledig is schoongemaakt en opgedroogd, kun je het apparaat weer inschakelen en het bevroren voedsel terugplaatsen. Zorg ervoor dat de temperatuur van de vriezer weer op -18°C staat voordat je nieuw voedsel bevriest.

Vriezer buiten gebruiken

Vriezer die buiten staat

Het is mogelijk om je vriezer buiten te gebruiken, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Veel vriezers zijn niet ontworpen voor gebruik in extreme temperaturen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de vriezer op een beschutte plek staat en beschermd is tegen regen, sneeuw en extreme hitte.

Bovendien moet je ervoor zorgen dat de vriezer op een stabiele ondergrond staat en niet beïnvloed wordt door trillingen of bewegingen. Als je besluit om een vriezer buiten te gebruiken, is het aan te raden om een model te kiezen met een goede isolatie en een hoge energie-efficiëntieklasse, zodat de vriezer de temperatuur goed kan handhaven en niet te veel energie verbruikt.

Tafelmodel vriezers

Een tafelmodel vriezer werkt op een eenvoudige manier, door het verplaatsen van warmte van het binnenste van de vriezer naar de buitenkant. Hierdoor blijft de binnentemperatuur van de vriezer onder het vriespunt, waardoor voedsel en andere items kunnen bevriezen.

Er zijn twee hoofdcomponenten in een tafelmodel vriezer: de compressor en de thermostaat. De compressor zuigt warmte uit de binnenkant van de vriezer en verplaatst deze naar de buitenkant van de vriezer via de warmtewisselaar. Hierdoor blijft de binnentemperatuur van de vriezer laag en blijft het voedsel bevroren.

Een thermostaat bewaakt de temperatuur binnen de vriezer en regelt de hoeveelheid warmte die door de compressor verplaatst wordt, zodat de juiste temperatuur in de vriezer gehandhaafd blijft. De thermostaat is aangesloten op een schakelaar die de compressor in- en uitschakelt, afhankelijk van de temperatuur in de vriezer.

Juiste opslagtemperatuur

De meeste vriezers zijn ontworpen om op een temperatuur van ongeveer -18°C (0°F) te functioneren. Dit is de temperatuur waarbij het meeste voedsel op een veilige manier bevroren blijft en het langste houdbaar is. Het is echter belangrijk om de specificaties van uw specifieke vriezer te raadplegen, omdat sommige vriezers kunnen variëren in hun aanbevolen temperatuur.

Het is ook belangrijk om de temperatuur van de vriezer regelmatig te controleren en eventuele veranderingen aan te passen, om ervoor te zorgen dat het voedsel op een veilige manier bevroren blijft. Een verhoging van de temperatuur kan ertoe leiden dat het voedsel ontdooit en vervolgens opnieuw bevroren wordt, wat de kwaliteit en smaak kan aantasten.

Ijsblokjes bewaren

Er zijn enkele eenvoudige stappen die u kunt volgen om ijsblokjes in uw vriezer op een veilige en hygiënische manier op te slaan:

 1. Vullen van het ijsblokjesbakje met water tot aan de aanbevolen niveaus.

 2. Plaatsen van het bakje in de vriezer

 3. Wachten tot het water bevroren is, meestal ongeveer 2 uur.

 4. Verwijderen van het ijsblokjesbakje uit de vriezer en het ijs losmaken uit het bakje.

 5. Plaatsen van de ijsblokjes in een airtight container of zak, zodat ze niet aan andere items in de vriezer kunnen vastplakken.

Het is belangrijk om te onthouden dat ijsblokjes op de juiste manier moeten worden bewaard om hun smaak en kwaliteit te behouden. Bovendien is het belangrijk om de ijsblokjes op een hygiënische manier te houden, zodat ze niet besmet raken met bacteriën of andere verontreinigingen.

Horizontale versus verticale vriezer

Het verschil tussen een horizontale en verticale vriezer is de manier waarop ze zijn ontworpen en de ruimte die ze bieden.

Een horizontale vriezer is ontworpen om op de grond te staan en beschikt over een grotere inhoud dan een verticale vriezer. Hierdoor is het gemakkelijker om grotere items op te slaan, zoals diepvriespizza’s of grote stukken vlees.

Een verticale vriezer is meestal compacter van formaat en ontworpen om op een werkblad of tegen een muur te staan. Hierdoor is het beter geschikt voor kleinere huishoudens die minder ruimte hebben, en is het gemakkelijker om de inhoud van de vriezer in één oogopslag te bekijken.

Bovendien kunnen sommige verticale vriezers worden uitgerust met extra functies, zoals een diepvriesdeur of een speciaal compartiment voor ijsblokjes. Hierdoor kunt u uw diepvriesartikelen nog beter organiseren en op een eenvoudige manier vinden.

Kopen van een vriezer

Er zijn diverse opties voor het kopen van een vriezer zowel online als offline .

Offline kopen

Er zijn diverse winkels in Nederland waar u een vriezer kunt kopen. Hieronder staan enkele populaire winkels vermeld:

 • MediaMarkt
 • Expert
 • Coolblue
 • BCC
 • Wehkamp

Deze winkels hebben meestal een ruim assortiment vriezers in verschillende maten en prijsklassen. Bij deze winkels kunt u de vriezer ook direct meenemen, mits deze op voorraad is. Het is wel aan te raden om van tevoren te controleren of de gewenste vriezer op voorraad is.

Vriezer die in de winkel wordt verkocht

Online kopen

Er zijn ook diverse webshops in Nederland waar u een vriezer kunt kopen. Hieronder staan enkele populaire webshops vermeld:

 • Coolblue
 • Bol.com
 • Wehkamp
 • Amazon
 • Mediamarkt online

Bij deze webshops kunt u het assortiment van vriezers online bekijken en bestellen. De vriezer wordt dan bij u thuisbezorgd. Het is wel aan te raden om vooraf goed te kijken naar de specificaties van de vriezer en de beoordelingen van andere klanten.

+++ Vergelijken

Het is aan te raden om de verschillende winkels en webshops met elkaar te vergelijken op prijs en specificaties. Het is ook verstandig om rekening te houden met eventuele verzendkosten en levertijden bij online aankopen. Bovendien kunt u bij offline winkels de vriezer direct inspecteren en uitproberen, wat bij online aankopen niet mogelijk is. Voor meer inzichten over het kiezen van huishoudelijke apparaten, kunt u ons artikel over het aanschaffen van een nieuwe koelkast raadplegen, waar praktische tips worden gegeven die ook relevant kunnen zijn voor de aankoop van een vriezer.