Review: de Haier HW90-B14939: Energiezuinig wassen met gemak (2024)

Mijn ervaring met de Haier HW90-B14939 wasmachine: energieklasse A, stil op 67 dB, belading van 9 kg en zonder app voor direct gebruik.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

7 januari 2024

Inleiding

Haier hw90 b14939 1

De Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence is een prima wasmachine die uitblinkt in energie-efficiëntie en stilte. Met een energielabel A en een capaciteit van 9 kilogram is deze wasmachine ontworpen voor optimaal gebruik in moderne huishoudens. De geavanceerde beladingssensor zorgt ervoor dat water- en energieverbruik nauwkeurig worden afgesteld op de hoeveelheid wasgoed.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Vulgewicht 9 kg Toerental 1400 rpm
Energiebesparing over levensduur 290 euro Geluidsniveau centrifugeren 67 dB
Diepte 61 cm Vulgewicht 9 kg
Toerental 1400 rpm Energiebesparing over levensduur 290 euro
Geluidsniveau centrifugeren 67 dB Diepte 61 cm

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Haier hw90 b14939 26 Haier hw90 b14939 9 Haier hw90 b14939 22 Haier hw90 b14939 7 Haier hw90 b14939 3 Haier hw90 b14939 5 Haier hw90 b14939 4 Haier hw90 b14939 6

Prijzen

Geluidscomfort en design

Haier hw90 b14939 2

Het eerste wat opvalt aan de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence is het aangename geluidscomfort tijdens het wassen. Het is een machine die zich geruisloos in je huishouden voegt, of het nou om de dagelijkse lading was gaat of het wat grondiger werk. Dit is niet zo maar een loze claim; de wasmachine maakt zijn naam echt waar. Zelfs wanneer hij op volle toeren centrifugeert met zijn 1400 rpm, blijft het geluidsniveau steken op een bescheiden 67 dB. Voor wie de wasmachine graag ’s nachts laat draaien of in een open woonruimte heeft staan, is dit een niet te onderschatten voordeel.

Belangrijkste pluspunten voor geluidscomfort en design:

 • Stilte tijdens zowel was- als centrifugeercycli

 • Eenvoudige bediening zonder overbodige poespas

 • Vulgewicht van 9 kg, ideaal voor de grotere wasladingen

 • Moderne, strakke vormgeving die in vele interieurstijlen past

Natuurlijk, geen enkel product is perfect, en zelfs bij deze Haier wasmachine kan er een klein punt van kritiek genoteerd worden. Sommige consumenten missen een specifiek voor- of spoelprogramma, hoewel dat voor de meesten geen dealbreaker zal zijn. De meeste gebruikers komen er met de uitgebreide selectie aan bestaande programma’s namelijk meer dan goed uit.

Als we dan op het design inzoomen, valt gelijk de strakke lijnvoering en witte kleurstelling op, afgewisseld met subtiele zilveren en zwarte details. Dit maakt dat de wasmachine een zekere klasse uitstraalt, waardoor hij niet alleen functioneel, maar ook een aanwinst voor de ruimte is. De machine is stevig gebouwd, wat je merkt zodra je hem probeert te verplaatsen. Dat gewicht draagt bij aan de stabiliteit tijdens het wassen, maar maakt het transport wel een uitdaging. Het design is dus niet alleen mooi om naar te kijken, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan de prestaties van de machine.

Toch zijn er een paar details waar sommige gebruikers tegenaan lopen, zoals de wens voor een betere vertaling van de gebruiksaanwijzing en een overzicht van de programmastatus tijdens de werking. Maar met wat gezond verstand en talenkennis zijn deze kleine obstakels eenvoudig te overkomen.

In termen van design is het misschien een kwestie van persoonlijke smaak, maar de zwarte elementen worden niet door iedereen gewaardeerd. Niettemin, de overgrote meerderheid van de gebruikers prijst het uiterlijk van de wasmachine.

Ondanks zijn robuuste bouw en uitgebreide programma’s houden sommigen misschien van een iets geavanceerder bedieningspaneel of een app-connectiviteit. Echter, de consensus lijkt te zijn dat dit voor een wasmachine overbodig is, wat de eenvoud en het directe gebruiksgemak ten goede komt.

Samenvattend stelt de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence zijn gebruikers tevreden door zijn uitstekende geluidscomfort en oogstrelend design. Het is een wasmachine die doet wat hij belooft; effectief wassen zonder veel bombarie. De nadelen die er zijn, zoals het missen van een voorwas optie of het formaat, worden relatief makkelijk op de achtergrond geschoven gezien de overige sterke punten van het apparaat. Als je op zoek bent naar een stille, efficiënte en ruim ontworpen wasmachine, dan is deze Haier zeker het overwegen waard.

Gebruiksvriendelijkheid en opties

Haier hw90 b14939 3

De Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence wasmachine blinkt vooral uit door zijn gebruiksvriendelijkheid. Met logisch geplaatste knoppen en een duidelijk display is het een koud kunstje om het juiste programma te kiezen en de wasmachine aan het werk te zetten. Het feit dat er geen app of ingewikkelde wifi-verbindingen bij komen kijken, wordt als zeer prettig ervaren. Het eenvoudige karakter van deze machine zorgt voor een zorgeloze waservaring. De volgende kenmerken worden in het bijzonder gewaardeerd:

 • Eenvoudig te bedienen bedieningspaneel.

 • Refresh programma om kleding snel op te frissen zonder te wassen.

 • Anti-Allergie programma voor de gevoelige huid of voor huishoudens met allergieën.

 • Geluidsarme werking, zelfs tijdens het centrifugeren.

 • Groot vulgewicht van 9 kg, ideaal voor grotere huishoudens.

 • Handige beladingssensor die het water- en energieverbruik afstemt op de hoeveelheid wasgoed.

Toch zijn er ook een paar puntjes die iets minder goed uit de verf komen. Zo blijkt dat er bij het lopende programma niet te zien is wat de instellingen zijn. Ook het ontbreken van een specifiek voor- en spoelprogramma wordt genoemd, al is dit voor de meeste gebruikers geen dealbreaker. In sommige gevallen blijkt de Nederlandse vertaling van de gebruikershandleiding niet optimaal te zijn, wat voor enige verwarring kan zorgen.

Ook voor transport kan het gewicht van de machine een klein nadeel zijn. Deze wasmachine is met zijn 74 kg aan de zwaardere kant, hetgeen iets is om rekening mee te houden bij het verplaatsen. Echter, eenmaal op plek hoeft de wasmachine niet vaak verplaatst te worden, waardoor dit een eenmalig ongemak is.

Wat betreft het centrifugeren op 1400 toeren, blijkt dat sommige gebruikers de was als natter ervaren dan bij eerdere wasmachines. Desondanks is het restvochtpercentage van 51,7% redelijk standaard voor een machine met deze specificaties.

De tevredenheid over het gebruiksgemak is groot. Gebruikers noemen de wasmachine ‘eenvoudig te bedienen’ en roemen het ‘intuïtieve design’. Het mix programma kan niet op de maximale 1400 toeren draaien maar komt desondanks met een bevredigend resultaat. De was komt goed schoon uit de machine en dat is uiteindelijk waar het om draait.

Hoewel een aantal kleine punten voor verbetering vatbaar zijn, blijkt de algemene indruk positief—gebruikers vinden de wasmachine een goede aanwinst voor hun huishouden. Het ontbreken van functies die als overbodig worden beschouwd, zoals een app, wordt juist als pluspunt gezien.

Zoals met de meeste huishoudelijke apparaten, ligt de waarde van een wasmachine in het dagelijks gebruik en de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence bewijst hier een betrouwbare vriend in te zijn. Het gebruiksgemak en de aangeboden opties passen goed bij de hedendaagse behoeften van consumenten die eenvoud en efficiëntie hoog in het vaandel hebben staan.

Wasprestaties en programma’s

Haier hw90 b14939 4

De Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence wasmachine belooft een uitstekende waservaring en maakt deze belofte grotendeels waar. Hieronder is een lijstje van de meest opvallende wasprestaties en programmafuncties van deze wasmachine:

 • 9 kilogram vulgewicht zorgt ervoor dat je veel wasgoed tegelijk kunt wassen, wat ideaal is voor gezinnen of een stapel beddengoed.

 • De beladingssensor past het programma aan op de hoeveelheid was.

 • Het Refresh programma frist kleding op met stoom zonder deze te wassen - handig voor kledingstukken die even een opfrisbeurt nodig hebben.

 • Voor mensen met allergieën is er het Anti-Allergie programma, dat allergenen op hogere temperaturen aanpakt.

 • De 1400 toeren per minuut zorgen voor een relatief droog resultaat na het centrifugeren, hoewel sommige gebruikers melden dat de was natter uit de machine komt dan bij andere modellen.

Op het gebied van wasprogramma’s valt er ook genoeg te kiezen. Met 15 verschillende programma’s voor uiteenlopende stoffen en behoeftes zit er voor vrijwel elk wasgoed een geschikt programma bij. Dit drukt de gebruiker op het feit dat de Haier HW90-B14939 niet alleen een werkpaard is, maar ook een fijne afwerking heeft voor elk type kleding.

Een klein puntje van kritiek is de soms onduidelijke gebruiksaanwijzing. Voor bepaalde functies, zoals het toevoegen van voorwas of het gebruik van antikalk product, kunnen gebruikers beter even extra tijd nemen om de handleiding door te nemen, hoewel dit in de praktijk niet altijd soepel schijnt te lopen.

Wat betreft de snelheid van de wasprogramma’s: deze zijn over het algemeen als snel en efficiënt ervaren. De machine werkt stil en is zonder onnodige poespas makkelijk te bedienen, waar bij sommigen een programma zelfs binnen 30 minuten de was kan opfrissen.

Ondanks de voordelen zijn er ook minder sterke kanten genoteerd. Zo biedt de machine geen specifiek voor- en spoelprogramma en is er geen ingebouwde mogelijkheid om het gewicht van het wasgoed te zien. Bovendien mist men een duidelijke aanduiding van temperatuur en programmakeuze tijdens de actieve wascyclus.

Het is wel duidelijk dat de Haier HW90-B14939 het meest uitblinkt in zijn stilte tijdens het wassen. Dit is een belangrijk verkoopargument voor wie een wasmachine vlakbij leefruimtes of in appartementsgebouwen plaatst. De was komt schoon uit de machine, en hoewel sommigen het missen van een jeans programma of vinden dat de strijkfunctie weinig toevoegt, is het overkoepelend oordeel positief.

In de context van wasprestaties en programma’s doet de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence wat je ervan mag verwachten. Het is een wasmachine die het dagelijks leven ongetwijfeld vergemakkelijkt en voor de meesten een goede investering zal zijn binnen het huishouden. Het biedt een scala aan programma’s en opties die voor een gemakkelijke en geruisarme was zorgen.

Energiezuinigheid en duurzaamheid

Haier hw90 b14939 5

Met de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence haal je niet alleen een stille kracht in huis, maar ook een apparaat dat zuinigheid en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Een energiebesparing van 290 euro over de levensduur is een cijfer dat niemand koud laat, zeker niet in deze tijd van bewustwording rond energieconsumptie.

Belangrijke voordelen op een rij:

 • De wasmachine is zeer energiezuinig met een energieklasse van A.

 • Het grote vulgewicht van 9 kg is ideaal voor gezinnen of een berg wasgoed.

 • De beladingssensor stemt water- en energieverbruik af op de lading, wat efficiënt gebruik bevordert.

Hoewel de meeste gebruikers de wasmachine als stil ervaren, is het goed om te weten dat tijdens het centrifugeren op 1400 rpm er wat meer geluid vrijkomt. Dat is relatief ten opzichte van de algemene werking van de machine die als fluisterstil beschreven wordt.

Een puntje dat verbetering kan gebruiken, is het gemis aan een specifiek voor- en spoelprogramma. Maar de ervaring leert dat de multifunctionaliteit vaak compensatie biedt voor dit soort kleine hiaten. Voor degenen nieuw met het merk Haier kan het een kleine aanpassing vergen, maar men is snel overtuigd door de prestaties en gebruiksvriendelijkheid.

Een kleinere kanttekening is de lengte van sommige programma’s, die als iets te lang ervaren kunnen worden. Maar dit wordt vaak gecompenseerd door de instelbare startuitstel-functie en andere aanpasbare instellingen. Zo blijft de wasmachine flexibel in gebruik, passend bij verschillende levensstijlen.

De afwerking en het strakke design worden geprezen, alhoewel de uitvoering in het zwart niet iedereen evenzeer aanspreekt. Schoonheid blijft tenslotte subjectief, maar daarover lees je meer in het gedeelte ‘Geluidscomfort en design’.

Waterverbruik is ook een aspect van duurzaamheid. Met 10340 liter per jaar is het verbruik conform de huidige standaarden voor een machine met een dergelijk laadvermogen. Het blijft belangrijk om rekening te houden met de reële lading en niet te wassen met een halflege trommel.

Het punt van energieklassering, dat de wasmachine onderdeel maakt van ‘groenere’ huishoudens, zal voor velen een doorslaggevende factor zijn. We proberen immers allemaal onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien is het apparaat te koop met ecocheques, wat de toegang tot een energiezuiniger leven verder vereenvoudigt.

Samenvattend is de Haier HW90-B14939 i-Pro 3 Silence een wasmachine die vooral opvalt door zijn energetische efficiëntie en bijdraagt aan een duurzamere omgang met wasgoed. Het apparaat laat enkele kleine wensen open, maar niets dat afbreuk doet aan de algemeen positieve gebruikservaring. En juist die balans tussen wat een apparaat belooft en wat het daadwerkelijk in een modaal huishouden presteert, is wat de Haier HW90-B14939 een betrouwbare keuze maakt.