Mijn ervaring met de Miele WSD 663 WCS: Goed wasmachine met TwinDos technologie (2023)

Mijn ervaring met de Miele WSD 663 WCS TwinDos: een zuinige wasmachine met handige bediening (via app) en veelzijdige wasprogramma’s.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

12 april 2023

Inleiding

Miele wsd 663 twindos wasmachine

De Miele WSD 663 WCS TwinDos staat bekend om zijn geavanceerde wassysteem: dankzij de geïntegreerde TwinDos-technologie heeft hij een precieze dosering van wasmiddelen, aangepast aan hoeveel erin zit en hoe vuil het wasgoed is. De machine is tevens uitgerust met een reeks functies en programma’s om allerlei soorten kleding veilig en effectief te reinigen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Vulgewicht 8 kg Toerental 1400 rpm
Energiebesparing over levensduur 290 € Geluidsniveau centrifugeren 70 dB
Diepte 63,6 cm Vulgewicht 8 kg
Toerental 1400 rpm Energiebesparing over levensduur 290 €
Geluidsniveau centrifugeren 70 dB Diepte 63,6 cm

Prijzen

Slim en zuinig wassen met TwinDos

Miele wsd 663 twindos wasmachine 3y6xnpgynr5p

Met de Miele WSD 663 WCS TwinDos haal je een wasmachine in huis die zichtbaar anders is. Zijn grote voordeel? De slimme dosering van wasmiddel.

Dankzij TwinDos hoef je je geen zorgen meer te maken over het overtollig gebruik van wasmiddel. Dit systeem werkt met twee wasmiddelflacons die automatisch de juiste hoeveelheid toevoegen naar gelang de belading en het gekozen programma. Zo blijft je kleding langer mooi en bespaar je op lange termijn ook geld. Uit berekeningen blijkt dat je tot wel €290 kunt besparen gedurende de levensduur van het apparaat.

Voordelen van de Miele WSD 663 WCS TwinDos:

 • Zuinig met wasmiddel: optimaliseert het verbruik waardoor je wasmiddel bespaart.

 • Gebruiksgemak: met de navulbare reservoirs bepaal je zelf welk wasmiddel je gebruikt.

 • CapDosing: speciale capsules voor delicate kledingstukken zorgen voor een uitstekend wasresultaat.

 • Handig op afstand te bedienen: met de app kun je eenvoudig je wasprogramma’s instellen.

Ondanks zijn uitzonderlijke functies, moet wel opgemerkt worden dat sommige gebruikers aangeven dat ze weinig verschil in energieverbruik zien in vergelijking met hun vorige drogers. Dit kan teleurstellend zijn als energiebesparing een belangrijke factor is bij je aankoop.

Dan zijn er natuurlijk de lange wascycli; sommige programma’s duren tot wel 219 minuten, wat niet ideaal is als je snel je was gedaan wilt krijgen. Echter, als je de wasmachine ruim van tevoren instelt via de app, hoeft dit geen probleem te zijn.

Een ander klein puntje van kritiek is de mogelijkheid tot het toevoegen van was tijdens een cyclus. Het is een handige functie, maar het kan een poos duren voordat het luik daadwerkelijk ontgrendeld wordt.

Op het gebied van smart connectivity – hoewel ideaal – melden sommige gebruikers moeilijkheden met de appverbinding en het aflezen van het scherm bij veel licht door het ontbreken van een touchscreen. Maar als eenmaal de verbinding geslaagd is, biedt de app veel gemak.

Ook belangrijk om te vermelden is dat de TwinDos-cartridges exclusief zijn en enkel bij Miele verkrijgbaar, iets wat als beperkend zou kunnen worden ervaren, maar met de optie om je eigen wasmiddel te gebruiken in de navulbare reservoirs, behoud je toch de vrijheid van keuze.

De Miele WSD 663 WCS TwinDos heeft een vulgewicht van 8 kg, een redelijk stil geluidsniveau van 70 dB bij centrifugeren en een breed scala aan wasprogramma’s. Dit maakt de wasmachine geschikt voor huishoudens van 2 tot 3 personen.

In het algemeen levert deze Miele wasmachine kwaliteit en comfort in het dagelijkse gebruik. De TwinDos-technologie voegt echt iets toe en de machine zelf is robuust en betrouwbaar. Voor iemand die op zoek is naar een wasmachine die het denkwerk uit handen neemt en optimaal presteert, is de Miele WSD 663 WCS een zeer goede keuze – ook al komt hij met een paar punten die voor sommigen verbeterbaar zijn. Zijn deze kleine nadelen belangrijk genoeg om de balans naar een ander te doen doorslaan? Dat zal van persoon tot persoon verschillen, maar voor wie functionaliteit en gebruiksgemak weegt, scoort deze Miele hoog.

Moeiteloze bediening via de app

Miele wsd 663 twindos wasmachine jn899rwp9vrv

De Miele WSD 663 WCS TwinDos wasmachine brengt een innovatieve touch in de dagelijkse wasroutine dankzij de bediening via een intuïtieve app. Het wonderlijke gemak waarmee je een wasprogramma kunt starten, pauzeren of instellen, zelfs wanneer je niet thuis bent, is absoluut een van de uitblinkers van deze machine.

Wat direct opvalt:

 • Smartphone-connectiviteit: Met de bijbehorende app kan je overal je was beheren.

 • Startuitstel-functie: Plant je wasbeurten vooruit op een moment dat het jóú uitkomt.

 • Tussentijds was toevoegen: Ideaal als je nog een vergeten sok achter de deur vindt.

 • Was-assistent: De app adviseert het beste programma gebaseerd op de lading.

Gebruikers ervaren een hoog gebruikscomfort en prijzen de eenvoud die de app biedt. Zelfs de technisch minder behendige onder ons vinden hun weg dankzij de overzichtelijke interface van de Miele app. De dagelijkse was wordt zowaar een fluitje van een cent, zeker als je bedenkt dat deze wasmachine ook nog eens uitgerust is met een zelfreinigende wasmiddellade en een beladingssensor om het gebruik nóg makkelijker te maken.

Echter, soms ondervinden gebruikers wat problemen met de WiFi-connectie en de instabiliteit van de app, waarbij het koppelen niet altijd van een leien dakje gaat. Hoewel dit frustrerend kan zijn, blijkt uit de ervaring dat Miele’s klantenservice bereid is te helpen en dat er vaak eenvoudige oplossingen zijn.

Vergeleken met vorige modellen meldt een gebruiker weinig verschil in energieverbruik, waardoor men zich afvraagt of de investering de besparingen waard is. Toch, met een beloofde energiebesparing over de levensduur van maar liefst 290 euro, blijft dit een punt van interesse voor de milieubewuste consument.

Sommige klanten geven aan dat het niet altijd duidelijk is wanneer de wasmachine klaar is. Alhoewel dit vervelend kan zijn, lijkt het erop dat dit een kwestie is van wennen aan de nieuwe signalen die deze moderne wasmachine geeft.

In de praktijk blijkt dat de Miele WSD 663 WCS TwinDos vooral voor kleinere huishoudens ideaal is. Dit apparaat staat zijn mannetje met programma’s voor elke stofsoort en maakt zo de verzorging van je kleding een stuk zorgeloos.

Al met al staat dit model voor gebruiksgemak en innovatie. De balans tussen de voordelen en de kleine strubbelingen die gebruikers ervaren, leunt zwaar richting een positieve gebruikerservaring. Het is een wasmachine die je niet alleen een schoon en fris resultaat geeft, maar ook de vrijheid om je was te doen precies hoe en wanneer jij dat wil, met dank aan een app die de toekomst van huishoudelijke klusjes nú al in handen legt.

Gebruiksgemak en wasassistent

Miele wsd 663 twindos wasmachine jn899ynjq9vk

Het gemak waarmee je de Miele WSD 663 WCS TwinDos wasmachine gebruikt, valt direct op. Met de wasassistent in de mobiele app wordt zelfs de beginner een wasexpert. Gewoon ingeven wat voor textiel je wast, en de wasassistent adviseert je het juiste programma. Dat is pas slim gebruikmaken van technologie!

Wat ook opvalt:

 • Automatische wasmiddeldosering: Nooit meer gokken hoeveel wasmiddel nodig is.

 • Twist & Touch bediening: Draaien en tikken is genoeg om je was te starten.

 • Bediening via app: Waar je ook bent, je was beheren is kinderspel.

 • Grote trommel: 8 kg was kun je kwijt, dus minder vaak wassen.

Laat ik er niet omheen draaien, een wasmachine moet vooral doen waarvoor hij gemaakt is: je was schoon krijgen. En dat krijgt deze Miele met vlag en wimpel voor elkaar. Het TwinDos systeem zorgt voor de perfecte hoeveelheid wasmidel en de speciale CapDosing optie behandelt delicate stoffen met de nodige zorg.

En ja, natuurlijk zijn er kleinigheden. Zo is de wasmachine met een programmaduur van 219 minuten aan de langere kant en de 70 dB tijdens het centrifugeren zou je op een slechte dag als luid kunnen ervaren. Maar vergeleken met zijn prestaties en de levensduur van je kleding, is dat slechts een kleine concessie.

Een ander punt van kritiek kan de connectiviteit met de app zijn; niet iedereen krijgt het direct voor elkaar om de app vlekkeloos te laten werken. Maar als die eenmaal loopt, is het een waar genot. En zwaar is de machine zeker, voor mensen die vaak verhuizen is dat iets om rekening mee te houden.

Maar goed, kijk naar wat de machine je biedt: A+++ energielabel, 290 euro besparing over de levensduur, en een fluisterstille werking voor het grootste deel van het wasproces. Dat zijn de zaken die er echt toe doen. Bovendien is de wasautomaat zeer gebruiksvriendelijk en met zijn moderne technologieën gaat hij jaren mee.

Dus als je het mij vraagt, heeft Miele met de WSD 663 WCS TwinDos een krachtpatser in de markt gezet die je op een slimme manier helpt met het huishouden. Met zijn wasassistent en eenvoudige bediening (zowel fysiek als digitaal), biedt het apparaat een soepele waservaring die in veel huishoudens niet zou misstaan. Ja, de paar kleine nadelen neem ik op de koop toe, want het gebruiksgemak en de wasresultaten spreken boekdelen.

Modern design en bouwkwaliteit

Miele wsd 663 twindos wasmachine nyo6bz8pyeqp

Met zijn moderne uitstraling en robuuste bouwkwaliteit bevestigt de Miele WSD 663 WCS TwinDos zijn positie als een topmodel binnen de wasmachine markt. Het apparaat straalt de kenmerkende Miele kwaliteit uit en past dankzij het strakke design moeiteloos in de hedendaagse huishouding.

Belangrijke eigenschappen die direct in het oog springen zijn:

 • Strak wit uiterlijk met een minimalistische afwerking

 • Duurzame geëmailleerde metalen behuizing

 • Grote, makkelijk te openen vulopening van 30 cm

De wasmachine oogt misschien ietwat traditioneel, maar laat je niet misleiden door de klassieke witte kleur; de innovaties die Miele ingebracht heeft, zoals het TwinDos-systeem, bewijzen dat functionaliteit hier primeert. Dit model kan als conservatief gezien worden vanwege de kleur, maar ach, dat doet niets af aan de prestaties.

Bij het wassen valt het op dat de wasmachine verbluffend stil is. Met een geluidsniveau van slechts 70 dB tijdens het centrifugeren is hij een stiltepartner in je huishouden. Verbinden met de app kan soms wat haken en ogen hebben, maar dit komt niet vaak voor en is eenvoudig op te lossen door de goede klantenservice van Miele.

Een ander hoogtepunt is de automatische dosering van wasmiddel, die niet alleen gemak biedt maar ook wasmiddel bespaart. Dit draagt bij aan de milieuvriendelijkheid en de lange termijn besparingen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Ook de mogelijkheid om eigen wasmiddel te gebruiken door middel van navulbare reservoirs is een pluspunt.

Hoewel de wasprogramma’s van de Miele WSD 663 WCS TwinDos vrij lang kunnen duren, zeker als je een snelle was gewend bent, zorgt de uitstekende waskwaliteit ervoor dat dit nadeel relatief klein lijkt. Bovendien, met de besparing over de levensduur van maar liefst 290 euro door energiezuinigheid, lijkt tijd minder een factor.

Het instellen via de app is eenvoudig voor de technisch onderlegde gebruiker, terwijl degenen die de voorkeur geven aan een hands-on benadering, de fysieke knoppen kunnen waarderen. De machine laat je zelfs toe om was toe te voegen halverwege een wasbeurt, hoewel dit proces iets meer tijd vraagt dan je misschien zou willen.

Een punt van kritiek zou de soms lastige zichtbaarheid van de status van de wasprogramma’s kunnen zijn. Wanneer mijn oudere model duidelijk aangaf dat de was klaar was, moet je bij dit model misschien even dichterbij komen of een oogje op je app houden.

Toch, wanneer je het geheel overziet, biedt de Miele WSD 663 WCS TwinDos een waservaring die staat voor zowel stijl als functionaliteit. Ondanks kleine verbeterpunten die bij elke nieuwe technologie voorkomen, leveren de voordelen van dit model zeker een bijdrage aan een gestroomlijnd en effectief huishouden, met de kwaliteit die je van Miele mag verwachten.

TwinDos systeem en alternatieve wasmiddelopties

Miele wsd 663 twindos wasmachine rplvak7mnoav

De Miele WSD 663 WCS TwinDos gooit hoge ogen met zijn innovatieve wasmiddeldosering en flexibele gebruik van wasmiddelopties. Het hart van deze machine is het TwinDos systeem, waarbij twee flacons automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. Het grootste voordeel is dat je nooit meer te veel wasmiddel gebruikt, wat zowel je kleding als je portemonnee ten goede komt. Bovendien blijft je was fris en langer als nieuw.

Maar wat als je jouw eigen favoriete wasmiddel wilt gebruiken? Geen probleem – je kunt simpelweg de flacons vervangen door navulbare reservoirs. De mogelijkheden zijn:

 • Voordoseren met je eigen wasmiddel, direct in de wasmiddellade.

 • Gebruik van Miele’s CapDosing voor speciale stoffen zoals wol, door middel van speciale capsules.

Ondanks deze slimme technologieën, is het systeem niet vrij van kritiek. Zo ervaren sommige gebruikers uitdagingen bij de Wifi-connectiviteit en app integratie. Maar in het algemeen lijkt het erop dat de voordelen ruim opwegen tegen deze kleine hobbels op de weg. Laten we eens kijken naar de belangrijkste punten op een rijtje:

 • Automatische dosering bespaart wasmiddel en is beter voor je kleding.

 • Optie om eigen wasmiddel te gebruiken biedt flexibiliteit.

 • CapDosing capsules maken wassen van delicate kleding eenvoudiger.

Hoewel de wasprogramma’s soms wat aan de lange kant kunnen zijn, is dit relatief gezien geen groot nadeel tegenover de waskwaliteit die je ervoor terugkrijgt. En ja, het geluidsniveau tijdens het centrifugeren is met 70 dB niet fluisterstil, maar het blijft binnen de perken voor een machine van deze klasse.

Een ander puntje van aandacht voor sommige gebruikers is dat het niet altijd duidelijk is wanneer de wasmachine klaar is met zijn cyclus. Maar zet dit af tegen het feit dat je de wasmachine kunt starten via een handige app, waardoor je niet eens thuis hoeft te zijn om te weten dat je was gedaan is – het is een kleine ongemak voor een flink stuk gemak.

Samengevat is de Miele WSD 663 WCS TwinDos een topkeuze voor mensen die op zoek zijn naar een efficiënte en gebruiksvriendelijke wasmachine, die met de tijd meegaat. De prijs mag dan aan de hogere kant zijn, maar wat je krijgt is een machine vol technologie die het wasproces aanzienlijk vergemakkelijkt. En laten we eerlijk zijn, in een druk leven is een beetje extra gemak altijd welkom, nietwaar?