Een wasmachine kopen in 2024: Waar op te letten

Alles over wasmachines in 2024: waar op te letten, gebruik, online kopen, beoordelingen, aanbieders, prestaties en meer.
Publicatiedatum

19 januari 2023

Introductie

Wasmachine

Wilt u een nieuwe wasmachine kopen? In deze handleiding beantwoorden wij de meestgestelde vragen hierover.

Een wasmachine wordt gebruikt om wasgoed te wassen en te drogen. Het apparaat bestaat uit een trommel waarin het wasgoed wordt geplaatst en waarin water en wasmiddel worden toegevoegd. De trommel wordt gedraaid om het wasgoed te wassen en te drogen. Er zijn verschillende soorten wasmachines beschikbaar, zoals bovenlader wasmachines en voorlader wasmachines, en ze variëren in grootte, capaciteit, energie-efficiëntie en functies. We gaan op al deze zaken dieper in in deze handleiding en vergelijke verschillende merken van dit onmisbare huishoudelijk apparaat.

Prijzen

Waar op te letten bij het kopen van een wasmachine

Er zijn er een aantal belangrijke factoren waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat u een wasmachine aanschaft die het best aan uw wensen voldoet.

Capaciteit

De capaciteit van een wasmachine wordt uitgedrukt in kilogram wasgoed, en houdt in hoeveel wasgoed de machine in één keer kan wassen. Het is belangrijk om een machine te kiezen met een capaciteit die aansluit bij uw specifieke wasbehoefte. Als u bijvoorbeeld een gezin van vier personen heeft en veel wast, wilt u waarschijnlijk een machine met een grotere capaciteit zoals 7 kg of meer, zodat u minder vaak hoeft te wassen.

Functies

Er zijn diverse functies in moderne wasmachines, zoals automatische belading, beladingssensoren, snelwassen, waterbesparing, smart-control, enzovoort. Het is belangrijk om te bepalen welke functies voor u relevant zijn en welke niet. Als u bijvoorbeeld vaak snelwassen gebruikt, is een machine met een snelwassen functie een goede keuze. Of als u vaak op reis bent is een “slimme” (“smart”) wasmachine misschien wel handig voor u. We gaan later in deze handleiding dieper op verschillende handige functies in die vaak in wasmachines voorkomen.

Geluidsproductie

Naast de capaciteit en energie-efficiëntie, is ook het geluidsniveau van de wasmachine een belangrijk aspect om op te letten. Vooral als u in een appartement woont of de wasmachine in de buurt van een slaapkamer plaatst, wilt u waarschijnlijk een machine kiezen met een lager geluidsniveau. Er zijn wasmachines beschikbaar met een geluidsniveau van minder dan 50 decibel, wat vergelijkbaar is met een normaal gesprek.

Type wasmachine

Voorlader wasmachine

Er zijn verschillende types wasmachines beschikbaar, waarvan de meest voorkomende de bovenlader en voorlader wasmachines. Bovenlader wasmachines laden van bovenaf en zijn vaak goedkoper en gemakkelijker te beladen, maar gebruiken meer water en energie. Voorlader wasmachines laden van voren en zijn vaak energie-efficiënter en besparen meer water, maar kosten meestal meer. Overweeg welk type wasmachine het beste bij uw situatie past.

Onderhoud

Sommige wasmachines zijn gemakkelijker te reinigen dan andere, en vereisen minder onderhoud. Er zijn bijvoorbeeld wasmachines beschikbaar met een zelfreinigende trommel, of met functies die het wasmiddelresidu verwijderen, die het onderhoud verminderen.

Technologie

Moderne wasmachines zijn vaak uitgerust met de nieuwste technologieën, zoals WiFi-connectiviteit, waarmee u de machine kunt bedienen via een smartphone of tablet. Er zijn ook wasmachines beschikbaar met slimme functies, zoals het automatisch aanpassen van de hoeveelheid water en wasmiddel op basis van de hoeveelheid wasgoed, of de wascyclus automatisch aanpassen op basis van de stofsoort.

Installatie

Er zijn sommige wasmachines die een professionele installatie vereisen, terwijl andere eenvoudig zelf te installeren zijn. Let op of er extra kosten zijn verbonden aan de installatie en of de garantie geldig is als de wasmachine zelf geïnstalleerd wordt.

Design

Er zijn verschillende designs van wasmachines beschikbaar, zoals traditionele modellen en moderne, strakke modellen. Overweeg welk design het beste past bij uw huis en of u de wasmachine wilt verbergen of juist wilt laten zien.

Service en ondersteuning

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe goed de service en ondersteuning is van het merk wasmachine dat u overweegt te kopen. Dit omvat zaken zoals beschikbaarheid van onderdelen, hoe gemakkelijk het is om een technicus te vinden en de kwaliteit van de klantenservice.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is ook een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een wasmachine. Dit omvat zaken zoals de grootte van de deur, de grootte van de trommel, of er een stapelbare optie beschikbaar is, en of er een display aanwezig is voor een gemakkelijke bediening.

Extra functies

Er zijn ook diverse extra functies beschikbaar in moderne wasmachines, zoals het wassen op lage temperaturen, een kinderslot, een starttijd-instelling, een eindtijd-instelling. Overweeg welke functies voor u relevant zijn en welke niet - we gaan hier later verder op in.

Recycling en duurzaamheid

Hoe duurzaam en milieuvriendelijk de wasmachine is kan ook een overweging zijn. Dit omvat zaken zoals de recycling-mogelijkheden van de wasmachine en of het product geproduceerd is met duurzame materialen.

Connectiviteit

Tegenwoordig zijn er steeds meer wasmachines die beschikken over connectiviteit, zoals WiFi-connectiviteit, waarmee u de machine kunt bedienen via een smartphone of tablet. Dit kan handig zijn als u vaak op reis bent of als u de wasmachine wilt kunnen starten of stoppen vanaf een afstand.

Veiligheid

Er zijn wasmachines beschikbaar met extra veiligheidsfuncties, zoals een kinderslot of een automatische uitschakeling bij oververhitting.

Water- en energieverbruik

Naast het overwegen van de capaciteit en energie-efficiëntieclassificatie, is het ook verstandig om te kijken naar het geschatte water- en energieverbruik van de wasmachine. Dit kan u helpen om een beter beeld te krijgen van de kosten op de lange termijn. Er zijn websites en tools beschikbaar die het geschatte verbruik van verschillende modellen vergelijken, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Wasmachines hebben een energie-efficiëntie classificatie, die wordt aangegeven met een letter van A+++ tot G. Hoe hoger de letter, hoe energie-efficiënter de machine is. Een efficiëntere machine kan u op de lange termijn geld besparen op uw energierekening.

Prijs

Een eenvoudige standaard wasmachine zal gemiddeld rond de €300 - €500 kosten, terwijl een high-end model met geavanceerde functies en een grotere capaciteit vaak tussen tussen de €1000 - €2000 kost. De prijs is afhankelijk van de specificaties van de wasmachine zoals de grootte, capaciteit, energiezuinigheid en extra functies.

Merk en garantie

Tot slot is het belangrijk om te overwegen welk merk wasmachine u koopt en welke garantie de machine heeft. Er zijn veel verschillende merken beschikbaar, waaronder Bosch, Miele, LG, Samsung, en Whirlpool die vaak aanbevolen worden als betrouwbare merken. We gaan verderop in deze handleiding dieper op de verschillende merken in.

Kijk ook naar de garantie die wordt aangeboden, zodat u weet dat u gedekt bent in geval van problemen met de machine.

Soorten wasmachines

Voordat we ingaan op goede merken wasmachines, behandelen we eerst de verschillende soorten machines.

Bovenlader wasmachines

Bovenlader wasmachine

Bovenlader wasmachines zijn de meest voorkomende soort wasmachines. Zoals de naam al suggereert, wordt de was in deze machines via de bovenkant geladen. De deur bevindt zich dus bovenop de machine. Deze machines zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te onderhouden dan frontbelading wasmachines.

Voorlader wasmachines

Voorlader wasmachines zijn minder voorkomend dan bovenlader wasmachines. In deze machines wordt de was via de voorkant geladen. De deur bevindt zich dus aan de voorkant van de machine. Deze machines zijn vaak duurder dan bovenlader wasmachines, maar bieden vaak meer opties en functies.

Mini wasmachines

Mini wasmachines zijn kleine, draagbare wasmachines die vaak worden gebruikt voor kleine huishoudens of voor gebruik op kleine oppervlakken zoals een appartement of een studentenkamer. Deze mobiele wasmachines zijn vaak minder krachtig dan de grotere modellen en hebben meestal een kleiner trommelvolume.

Wasdroogcombinaties

Wasdroogcombinaties zijn een combinatie van een wasmachine en een droger in één apparaat. Deze machines kunnen wassen en drogen in één cyclus, wat tijd en ruimte bespaart. Ze zijn echter vaak duurder dan gewone wasmachines en drogers die apart worden gekocht.

Commerciële wasmachines

Commerciële wasmachines zijn speciaal ontworpen voor gebruik in bedrijven, zoals hotels, wasserettes en andere professionele instellingen. Deze machines zijn vaak veel groter en krachtiger dan huishoudelijke wasmachines en zijn speciaal ontworpen om zware belastingen aan te kunnen.

Slimme wasmachines

Slimme ‘smart’ wasmachines zijn wasmachines die zijn uitgerust met internetverbinding en applicaties waarmee u de machine kunt besturen met uw smartphone of tablet. Deze machines kunnen vaak worden gepland, gestart en gecontroleerd via een mobiele app. Ook kun je soms de status van de cyclus volgen, meldingen ontvangen als de was klaar is of problemen diagnosticeren.

Goede merken wasmachines

Er zijn veel verschillende merken wasmachines op de markt:

Samsung

Samsung is een van de grootste en meest bekende merken op de markt, bekend om hun innovatieve technologieën en efficiënte prestaties. Een van de populairste modellen van Samsung is de WF45K6500AV. Deze wasmachine heeft een groot vulgewicht van 4.5 kg en een snelle wascyclus van 15 minuten. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals AddWash, waarmee je tijdens het wassen nog extra kledingstukken kunt toevoegen, en Smart Care, waarmee je de wasmachine kunt diagnosticeren en bedienen via een smartphone-app.

LG

LG is een ander bekend merk in de wereld van huishoudelijke apparaten, met een reputatie voor degelijkheid en betrouwbaarheid. Een van de populaire modellen van LG is de WM9000HVA. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals TurboWash, waarmee je de wascyclus kunt verkorten met 30 minuten, en SmartThinQ, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app.

Bosch

Bosch wasmachine

Bosch is een Duits merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiëntie. Een populaire model van Bosch is de WAT28401UC. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 8 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals SpeedPerfect, waarmee je de wascyclus kunt verkorten met 65%, en ActiveWater Plus, waarmee het waterverbruik wordt verminderd door het optimaal indelen van de was.

Whirlpool

Whirlpool is een ander bekend merk in de wereld van huishoudelijke apparaten, met een reputatie voor innovatie en betrouwbaarheid. Een van de populaire modellen van Whirlpool is de WFW92HEFW. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 4.5 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals Load & Go XL, waarmee je tot 12 pond wasgoed kunt laden, en Adaptive Wash, waarmee de wasmachine automatisch aanpast aan de hoeveelheid wasgoed en de vervuiling ervan.

Maytag

Maytag is een merk dat vooral bekend is vanwege hun professionele kwaliteit wasmachines voor het huishouden. Een van de populaire modellen van Maytag is de MVWC565FW. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 5.3 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals PowerWash, waarmee de wasmachine extra water en zeep toevoegt voor extra reiniging, en Fresh Hold, waarmee de wasmachine de luchtvochtigheid regelt en de geuren van de wasgoed neutraliseert.

GE

GE is een Amerikaans merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiëntie. Een populaire model van GE is de GTW485ASJWS. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 4.5 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals SmartDispense, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en SmartDispense, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app.

Hotpoint

Hotpoint is een Brits merk dat bekendstaat om zijn degelijke en betrouwbare producten. Een populaire model van Hotpoint is de WMAQF641P. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 6 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals Anti-Allergy, waarmee allergieën worden verminderd dankzij een speciale wascyclus, en Steam Hygiene, waarmee extra reiniging gebeurt door middel van stoom.

Zanussi

Zanussi is een Italiaans merk dat bekendstaat om zijn innovatieve en efficiënte producten. Een populaire model van Zanussi is de ZWF91483W. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals AutoDose, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en Time Manager, waarmee je de duur van de wascyclus kunt aanpassen.

Haier

Haier is een Chinees merk dat bekendstaat om zijn betaalbare en efficiënte producten. Een populaire model van Haier is de HWF75BW1. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7.5 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals Smart control, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app, en Bubble soak, waarmee de wasmachine extra reiniging geeft door middel van bubbels.

AEG

AEG is een Duits merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiëntie. Een populaire model van AEG is de L8FEC946R. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals ProSense, waarmee de wasmachine automatisch de hoeveelheid wasgoed en wasmiddel aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de machine, en ProSteam, waarmee extra reiniging gebeurt door middel van stoom.

Electrolux

Electrolux is een Zweeds merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Electrolux is de EFLS617S. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 4.4 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals PerfectSteam, waarmee extra reiniging gebeurt door middel van stoom, en SmartBoost, waarmee het wasmiddel wordt geactiveerd voordat de wascyclus begint voor een betere reiniging.

Miele

Miele is een Duits merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Miele is de W1 TWB120 WP. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals TwinDos, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en CapDosing, waarmee je speciaal wasmiddel kunt toevoegen voor specifieke wasgoedsoorten.

Indesit

Indesit is een Italiaans merk dat bekendstaat om zijn betaalbare en efficiënte producten. Een populaire model van Indesit is de IWSC61251. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 6 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals KG Mode, waarmee de wasmachine automatisch de hoeveelheid wasgoed en wasmiddel aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de machine, en Anti-Allergy, waarmee allergieën worden verminderd dankzij een speciale wascyclus.

Beko

Beko is een Turkse merk dat bekendstaat om zijn betaalbare en efficiënte producten. Een populaire model van Beko is de WY124740MW. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals AutoDose, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en Time Manager, waarmee je de duur van de wascyclus kunt aanpassen.

Candy

Candy is een Italiaans merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiëntie. Een populaire model van Candy is de CTS12T. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals Smart Touch, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app, en ProClean, waarmee de wasmachine automatisch de hoeveelheid wasgoed en wasmiddel aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de machine.

Blomberg

Blomberg is een Duits merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Blomberg is de WNF 7200. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 7 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals AutoDose, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en Time Manager, waarmee je de duur van de wascyclus kunt aanpassen.

Cylinda

Cylinda is een Deens merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Cylinda is de CWS 12. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 12 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals Smart Touch, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app, en ProClean, waarmee de wasmachine automatisch de hoeveelheid wasgoed en wasmiddel aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de machine.

Gorenje

Gorenje is een Sloveens merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Gorenje is de W8543S. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 8 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals AutoDose, waarmee de wasmachine automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert, en Time Manager, waarmee je de duur van de wascyclus kunt aanpassen.

Hoover

Hoover is een Brits merk dat bekendstaat om zijn degelijke en betrouwbare producten. Een populaire model van Hoover is de DXOA 69C3. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 9 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals One Touch, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app, en ProClean, waarmee de wasmachine automatisch de hoeveelheid wasgoed en wasmiddel aanpast aan de hoeveelheid wasgoed in de machine.

Siemens

Siemens is een Duits merk dat bekendstaat om zijn innovatieve technologie en efficiënte producten. Een populaire model van Siemens is de IQ-700 WM16W540NL. Deze wasmachine heeft een vulgewicht van 8 kg en een energie-efficiëntieklasse A+++ rating. Hij is ook uitgerust met diverse technologieën zoals varioPerfect, waarmee je de snelheid of energieverbruik kunt aanpassen aan de wascyclus, en Home Connect, waarmee je de wasmachine kunt bedienen via een smartphone-app.

Handige functies op wasmachines

Er zijn verschillende functies beschikbaar voor moderne wasmachines.

Automatische beladingherkenning

Een functie die steeds meer wasmachines hebben, is automatische beladingherkenning. Hierbij meet de wasmachine hoeveel wasgoed er in de trommel zit en past de hoeveelheid water en energie die nodig is om de was te wassen hierop aan. Hierdoor kan de wasmachine energie-efficiënter werken en is er minder kans op over- of onderbelading.

Programmeerbare functies

Wasmachine met knoppen om te programmeren

Veel wasmachines hebben tegenwoordig programmeerbare functies, waarmee je de starttijd van een wasprogramma kunt instellen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de was laten starten als je op je werk bent, zodat de was klaar is als je thuiskomt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld gebruik wilt maken van lagere tarieven voor stroomgebruik buiten kantooruren.

Speciale programma’s

Sommige wasmachines beschikken over speciale programma’s voor specifieke soorten wasgoed, zoals een fijnwasmprogramma voor delicaat wasgoed of een sportwasprogramma voor sportkleding. Deze programma’s zijn speciaal afgestemd op de eigenschappen van het betreffende soort wasgoed, waardoor deze beter schoongewassen worden en langer meegaan.

Extra functies

Er zijn ook extra functies zoals bijvoorbeeld een snelwasprogramma, een extra spoelgang of een extra centrifugeerstand. Deze functies kunnen handig zijn als je bijvoorbeeld snel schone kleding nodig hebt of als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid wasgoed hebt. Voor meer inzicht in het optimaliseren van je waservaring, bekijk mijn efficiënte waspartner: de Siemens WG44G107NL ervaring (2023).

Connectiviteit

Sommige moderne wasmachines hebben de mogelijkheid om verbonden te worden met een smartphone-app of een slimme assistent, zoals Amazon Alexa of Google Home. Hierdoor kun je de wasmachine bedienen en instellingen aanpassen via je smartphone of met je stem. Ook kun je soms status updates ontvangen en zelfs diagnostische informatie over de wasmachine.

Droogfunctie

Een andere functie die sommige wasmachines hebben is een droogfunctie. Hiermee kun je het wasgoed in dezelfde trommel drogen als waarin je het wast. Dit kan handig zijn als je weinig ruimte hebt voor een aparte droger of als je een droger niet wilt aanschaffen. Sommige wasmachines hebben zelfs een condensatie droogsysteem, waarbij de lucht wordt opgevangen en afgevoerd, in plaats van een afvoerslang te gebruiken.

Waterbesparende functies

Een andere functie die steeds meer wasmachines hebben, is waterbesparende functies. Hierbij wordt de hoeveelheid water die de wasmachine gebruikt, aangepast aan de hoeveelheid wasgoed in de trommel. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid water besparen, vooral als je vaak kleine hoeveelheden wast. Daarnaast zijn er wasmachines die gebruik maken van een vooraf bepompt waterniveau, hierdoor wordt er minder water gebruikt en is er minder kans op overbelading.

Energiebesparende functies

Net als waterbesparende functies, zijn er ook energiebesparende functies beschikbaar op moderne wasmachines. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van energiezuinige motoren, het aanpassen van de verwarmingselementen aan de hoeveelheid wasgoed of het gebruik van een automatische uitschakeling na afloop van een programma. Ook zijn er wasmachines die gebruik maken van een vooraf bepaalde energiebesparingsstand, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd.

Voorsorteerfuncties

Sommige wasmachines hebben voorsorteerfuncties waarmee je specifieke kledingstukken kunt identificeren en sorteren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld wit wasgoed van kleur wasgoed scheiden of zware kledingstukken van fijne kledingstukken. Dit kan ervoor zorgen dat de was beter schoon wordt en dat kledingstukken langer meegaan.

Automatische ontkalking

Tot slot hebben sommige wasmachines een automatische ontkalkingfunctie. Dit betekent dat de wasmachine zelf detecteert wanneer er kalkaanslag in de machine zit en dit automatisch verwijdert. Hierdoor wordt de levensduur van de wasmachine verlengd en zal deze beter functioneren.

Voorlader versus bovenlader wasmachine

Een voorlader wasmachine is een wasmachine waarbij de deur zich aan de voorkant van de machine bevindt. De trommel van deze wasmachine ligt horizontaal en de kleding wordt van bovenaf in de trommel geplaatst. Deze wasmachines worden vaak beschouwd als energie-efficiënter en geschikter voor het wassen van grote hoeveelheden kleding, omdat ze over het algemeen een grotere trommelcapaciteit hebben.

Een bovenlader wasmachine is een wasmachine waarbij de deur zich aan de bovenkant van de machine bevindt. De trommel van deze wasmachine ligt verticaal en de kleding wordt van bovenaf in de trommel geplaatst. Deze wasmachines zijn vaak goedkoper en eenvoudiger te laden en lossen dan voorlader wasmachines, maar ze zijn minder energie-efficiënt en kunnen minder kleding tegelijkertijd wassen.

Grootte van wasmachine bepalen

Wasmachine met trommel open

Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de juiste grootte van een wasmachine. Hieronder staan een aantal punten om over na te denken:

 • Trommelcapaciteit: Hoeveel kleding moet er in één wasbeurt gewassen worden? Als u vaak grote hoeveelheden kleding wast, wilt u misschien een wasmachine met een grotere trommelcapaciteit.

 • Ruimte: Hoeveel ruimte heeft u beschikbaar voor uw wasmachine? Meet de beschikbare ruimte voordat u een wasmachine koopt, zodat u er zeker van bent dat de wasmachine past.

 • Budget: Hoeveel geld wilt u uitgeven aan een wasmachine? Houd er rekening mee dat grotere wasmachines vaak duurder zijn dan kleinere wasmachines.

Energielabels voor wasmachines

Er zijn verschillende energielabels voor wasmachines, afhankelijk van de regio waarin je woont. In Europa wordt de classificatie gebaseerd op de Europese Unie-richtlijn voor energie zuinigheid van huishoudelijke apparaten, die een label bevat met een cijfer tussen A+++ en D. A+++ is het meest energiezuinig en D is het minst energiezuinig. In de Verenigde Staten wordt de classificatie bepaald door de Energy Star-programma, met een cijfer tussen 1 en 10, waarbij 10 het meest energiezuinig is.

In Europa, houdt de EU-richtlijn voor energie zuinigheid van huishoudelijke apparaten, ook wel bekend als de EU-label, rekening met zowel het energieverbruik als het waterverbruik van een wasmachine. De classificatie loopt van A+++ (het meest zuinig) tot D (het minst zuinig). A+++ is de hoogste score die een wasmachine kan krijgen, terwijl een D de laagste score is. Het label is bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze bij de aankoop van een nieuwe wasmachine.

In de Verenigde Staten, wordt het Energy Star-programma gebruikt om het energieverbruik van wasmachines te classificeren. Het cijfer loopt van 1 tot 10, waarbij 10 het meest energiezuinig is. Een wasmachine met een Energy Star-label betekent dat het aan de energie zuinigheidvereisten van het programma voldoet, en het zal minder energie gebruiken dan de standaardmodellen.

Soorten beladingen

Er zijn verschillende soorten beladingen:

 • Voorbelading: Dit is de traditionele manier van laden waarbij de kleding wordt geplaatst voor het starten van het wasprogramma.

 • Beladingssensoren: Sommige wasmachines zijn uitgerust met beladingssensoren die automatisch bepalen hoeveel kleding er in de trommel zit en de hoeveelheid water en energie aanpassen aan de hoeveelheid kleding.

 • Beladingsherkenning: Sommige wasmachines hebben de mogelijkheid om te herkennen hoeveel kleding er in de trommel zit en de hoeveelheid water en energie automatisch aan te passen.

 • Beladingscorrectie: Sommige wasmachines hebben een beladingscorrectie functie die ervoor zorgt dat het wasprogramma wordt aangepast aan de hoeveelheid kleding in de trommel, zodat de juiste hoeveelheid water en energie wordt gebruikt.

Kan ik een wasmachine kopen zonder een trommel?

Er zijn geen wasmachines zonder trommel. Een trommel is een essentieel onderdeel van een wasmachine en zorgt ervoor dat de kleding tijdens het wassen wordt bewogen, zodat de wasmiddelen en water effectief kunnen worden verdeeld. Omdat de trommel zo’n essentieel onderdeel is van een wasmachine, is het onwaarschijnlijk dat er een wasmachine zonder trommel verkrijgbaar is.

Voordelen van een slimme wasmachine

Een slimme ‘smart’ wasmachine is een wasmachine die via internet verbonden is en die je kunt bedienen met een smartphone-app of via een slimme assistent zoals Amazon Alexa of Google Home. Hierdoor heb je meer controle over je wasmachine en kun je deze op afstand bedienen.

Programmeren op afstand

Een van de grootste voordelen van een slimme wasmachine is dat je deze kunt programmeren vanaf een afstand. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een was kunt starten voordat je thuiskomt, zodat deze klaar is als je thuis komt. Dit is bijzonder handig als je een drukke dag hebt of als je een wasmachine hebt met een lange wascyclus.

Statusupdates

Een ander voordeel van een slimme wasmachine is dat je real-time statusupdates kunt ontvangen over de status van je wasmachine. Dit betekent dat je altijd weet of de wasmachine klaar is, of dat er iets fout is gegaan tijdens het wassen. Dit kan je helpen om snel te reageren als er iets fout gaat, waardoor je beschadiging van je kleding of de wasmachine kunt voorkomen.

Meer opties

Een derde voordeel van een slimme wasmachine is dat deze vaak meer opties heeft voor het wassen. Bijvoorbeeld, een slimme wasmachine kan vaak wassen met specifieke temperaturen, snelwassen programma’s, enzovoort. Hierdoor kun je de wasmachine aanpassen aan jouw specifieke wasbehoeften.

Recyclen van een oude wasmachine

Oude wasmachine

Je kunt je oude wasmachine recycleren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van waar je woont. Sommige gemeenten hebben specifieke programma’s voor het recycleren van huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines. Hierdoor kun je je oude wasmachine inleveren bij een speciaal hiervoor bestemde locatie.

Sommige bedrijven die nieuwe wasmachines verkopen, bieden ook een ophaalservice voor oude wasmachines aan. Hierdoor kun je je oude wasmachine inleveren bij het bedrijf wanneer je een nieuwe wasmachine koopt.

Er zijn ook recyclingbedrijven die zich specifiek richten op het recycleren van huishoudelijke apparaten, waaronder wasmachines. Hierdoor kun je je oude wasmachine inleveren bij een van deze bedrijven, die de wasmachine dan op een verantwoorde manier zullen recycleren.

Gemiddelde levensduur van een wasmachine

In het algemeen wordt verwacht dat een wasmachine tussen de 8 en 12 jaar meegaat.

De gemiddelde levensduur van een wasmachine varieert afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit van de machine, hoe vaak de machine wordt gebruikt en hoe goed de machine wordt onderhouden.

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de levensduur van een wasmachine is de kwaliteit van de machine. Hoogwaardige machines gemaakt door gerenommeerde fabrikanten zullen meestal langer meegaan dan goedkopere machines van minder bekende merken.

Daarnaast is het belangrijk om de machine goed te onderhouden. Dit betekent onder andere regelmatig het wasmiddelbakje schoonmaken, de wasmachine af en toe een ontkalkingsbeurt te geven en de afvoerslang en de filter schoon te maken. Als de machine goed wordt onderhouden, kan dit de levensduur van de machine aanzienlijk verlengen.

Als een wasmachine vaak wordt gebruikt, kan dit ook invloed hebben op de levensduur. Als een machine dagelijks wordt gebruikt, kan de levensduur omlaag gaan in vergelijking met een machine die minder vaak wordt gebruikt. In dit geval kan het verstandig zijn om een machine van een bekend merk te kiezen, die speciaal is ontworpen voor intensief gebruik.

In het algemeen wordt aangerraden om een wasmachine te vervangen als het apparaat niet meer goed functioneert of als de reparatiekosten hoger zijn dan de aanschafkosten van een nieuwe machine.

Onderhoud van wasmachine

Wasmachine die wordt schoongemaakt

Om ervoor te zorgen dat je wasmachine in goede staat blijft en goed blijft werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je wasmachine te onderhouden:

 • Maak de trommel en de randen van de deur schoon. Gebruik hiervoor een vochtige doek en eventueel een mild schoonmaakmiddel. Dit helpt om geuren te verwijderen en voorkomt dat er vuil en bacteriën achterblijven in de trommel.

 • Maak de afvoer- en filteropeningen schoon. De afvoeropening kan verstopt raken met haren, stof en andere deeltjes. Dit kan leiden tot problemen met de afvoer van het water. Gebruik een kleine tandenborstel of een stokje om de openingen schoon te maken.

 • Controleer het waterniveau van de wasmachine. Sommige modellen hebben een speciale indicator die aangeeft wanneer het waterniveau te laag is. Als dit het geval is, voeg dan meer water toe.

 • Check de aansluitingen en slangen. Zorg ervoor dat de aansluitingen stevig vastzitten en dat de slangen niet geknakt of geperst zijn.

 • Gebruik het juiste soort wasmiddel en doseer het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit helpt om te voorkomen dat er resten van wasmiddel achterblijven in de trommel en de slangen.

 • Test regelmatig de balans van de wasmachine. Dit helpt om te voorkomen dat er onbalans ontstaat tijdens het centrifugeren, wat kan leiden tot beschadiging van de wasmachine.

Kosten onderhoud

De kosten voor het onderhoud van een wasmachine kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, model en de frequentie van het onderhoud.

 • Reparatiekosten: Als er problemen ontstaan met de wasmachine, zoals een gebroken trommel of een defecte afvoerpomp, dan zullen er reparatiekosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het probleem en de kosten van de onderdelen die vervangen moeten worden.
Wasmachine die wordt gerepareerd
 • Onderhoudskosten: Sommige fabrikanten bieden een onderhoudscontract aan waarvoor een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding betaald moet worden. Dit kan zorgen voor een kostenbesparing op de lange termijn, omdat de fabrikant de verantwoordelijkheid neemt voor het onderhoud en eventuele reparaties.

 • Kosten van vervanging van onderdelen: Als onderdelen van de wasmachine vervangen moeten worden, zoals de afvoerpomp of een trommelas, dan kunnen deze kosten oplopen.

 • Kosten van professioneel onderhoud: Als je besluit om professioneel onderhoud uit te laten voeren, kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor de arbeid en eventuele onderdelen die vervangen moeten worden.

Beantwoord de volgende vragen met zoveel mogelijk specifieke details, in Markdown formaat met kopjes en paragrafen. Minimaal 3 paragrafen per vraag per antwoord.

Voordelen functie snelwassen

De snelwassen-functie is handig wanneer u haast heeft en uw kleding snel schoon wilt hebben. Hier zijn enkele voordelen ervan:

 • Snelheid: De snelwassen-functie is speciaal ontworpen om uw kleding snel schoon te maken. Bij sommige modellen kan deze functie uw kleding in minder dan een half uur schoonmaken.

 • Energie-efficiëntie: Veel snelwassen-programma’s zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn. Dit kan uw energiekosten verlagen.

 • Bescherming van kleding: Sommige snelwassen-programma’s zijn ontworpen om uw kleding te beschermen tegen beschadiging. Bijvoorbeeld door een lagere temperatuur te gebruiken of door de trommel minder vaak te laten draaien.

Wasmachine met een zelfreinigende trommel kopen

Er zijn wasmachines beschikbaar met een zelfreinigende trommel. Dit type wasmachine maakt gebruik van speciale technologieën om de trommel automatisch schoon te maken. Hier zijn enkele voordelen van zo’n wasmachine:

 • Hygiëne: Een zelfreinigende trommel kan helpen om bacteriën en geuren te verminderen die zich kunnen ophopen in de trommel.

 • Gemak: U hoeft zich geen zorgen te maken over het handmatig reinigen van de trommel. De wasmachine doet dit werk voor u.

 • Levensduur: Een zelfreinigende trommel kan helpen om de levensduur van uw wasmachine te verlengen.

Voordelen van een beladingssensor

Wasmachine met sensoren

Een beladingssensor is een functie die helpt om de hoeveelheid kleding in de wasmachine te meten. Dit zijn de voordelen ervan:

 • Waterbesparing: De beladingssensor kan helpen om het juiste waterniveau te bepalen. Hierdoor wordt er niet te veel water gebruikt.

 • Tijdbesparing: De beladingssensor kan helpen om de juiste hoeveelheid tijd te bepalen voor het wassen. Hierdoor hoeft u niet handmatig de tijd in te stellen.

 • Energiebesparing: De beladingssensor kan helpen om het juiste energieverbruik te bepalen. Hierdoor wordt er niet te veel energie verbruikt.

Voordelen van waterbesparende functie

Een waterbesparende functie helpt om het watergebruik te verminderen tijdens het wassen. Hier zijn enkele voordelen ervan:

 • Milieuvriendelijk: Het verminderen van het watergebruik kan helpen om de milieu-impact van het wassen te verminderen.

 • Kostenbesparing: Het verminderen van het watergebruik kan leiden tot lagere waterrekeningen.

 • Energiebesparing: Het verminderen van het watergebruik kan ook leiden tot lagere energiekosten, omdat er minder energie nodig is om het water te verwarmen.

Verticaal draaiende versus horizontale trommel

Hier zijn een aantal verschillen tussen deze twee soorten wasmachines:

 • Capaciteit: Wasmachines met een verticaal draaiende trommel hebben vaak een kleinere capaciteit dan wasmachines met een horizontale trommel.

 • Ruimtebeslag: Wasmachines met een verticaal draaiende trommel nemen vaak minder ruimte in beslag dan wasmachines met een horizontale trommel.

 • Wasresultaat: Wasmachines met een verticaal draaiende trommel kunnen een iets minder goed wasresultaat opleveren dan wasmachines met een horizontale trommel, omdat de trommel minder ruimte heeft voor de kleding om te bewegen.

 • Geluid: Wasmachines met een horizontale trommel produceren vaak minder geluid dan wasmachines met een verticaal draaiende trommel, omdat de trommel minder snel draait.

 • Prijs: Wasmachines met een horizontale trommel zijn vaak duurder dan wasmachines met een verticaal draaiende trommel, omdat de technologie meer geavanceerd is.

 • Onderhoud: Wasmachines met een horizontale trommel vereisen vaak minder onderhoud dan wasmachines met een verticaal draaiende trommel, omdat de trommel minder snel draait en er minder slijtage optreedt.

 • Kledingverzorging: Wasmachines met een horizontale trommel zorgen voor zachter wasresultaat voor delicat kleding doordat de kleding minder wordt beschadigd tijdens het wassen.

Moet ik een wasmachine kopen met een droger?

Een wasmachine met een droger kan een handige optie zijn als je beperkte ruimte hebt in huis. In plaats van twee aparte machines, heb je slechts één machine waarmee je kunt wassen en drogen, waardoor je ruimte kan besparen.

Echter, er zijn ook enkele nadelen aan het kopen van een wasmachine met een droger. Ten eerste zijn deze machines vaak duurder dan aparte machines. Bovendien zijn deze machines vaak minder energie-efficiënt en kunnen ze minder wasgoed in één keer verwerken.

Voordelen van een wasmachine met een lage geluidsproductie

Een van de voordelen van een wasmachine met een lage geluidsproductie is dat je deze machine gemakkelijk kunt gebruiken zonder dat je andere mensen in huis stoort. Dit is handig als je bijvoorbeeld ’s nachts wilt wassen of als je in een appartement woont waar de geluidsisolatie niet optimaal is. Voor wie op zoek is naar een dergelijke wasmachine, biedt de Hoover HWE 49AMBS/1-S uitkomst, bekend om zijn stille wascycli.

Een ander voordeel van een wasmachine met een lage geluidsproductie is dat je minder last hebt van geluidsoverlast. Dit kan helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving in huis, wat kan bijdragen aan een beter leefklimaat.

Verder zijn er ook meer praktische voordelen aan een lage geluidsproductie. Als je bijvoorbeeld een wasmachine in de keuken of de badkamer hebt staan, dan kan een lage geluidsproductie ervoor zorgen dat je niet gestoord wordt tijdens het koken of douchen.

Wasmachines zonder centrifuge

Het is mogelijk om een wasmachine te kopen zonder een centrifuge. Deze machines worden vaak “wringers” genoemd en zijn bedoeld voor het verwijderen van overtollig water uit het wasgoed na het wassen.

In plaats van een centrifuge gebruiken deze machines vaak een wringer of een pers om het water uit het wasgoed te persen. Dit kan een goede optie zijn als je beperkt bent in ruimte of als je op zoek bent naar een meer ecologische manier van wassen.

Nadelen

Echter, er zijn ook enkele nadelen aan het kopen van een wasmachine zonder een centrifuge. Ten eerste zijn deze machines vaak minder efficiënt in het verwijderen van overtollig water, waardoor het wasgoed langer moet drogen. Bovendien zijn deze machines vaak handmatig bediend, waardoor ze meer arbeid vereisen.

Een ander nadeel van een wasmachine zonder centrifuge is dat het wasgoed vaak meer kreuken kan vertonen. Dit komt omdat de wringer of pers in plaats van een centrifuge geen druk uitoefent op het wasgoed om kreuken te verminderen. Bovendien kan het wasgoed ook nog vochtig zijn na het wringen of persen, waardoor het langer moet drogen.

Daarnaast is de levensduur ook vaak korter van de machines zonder centrifuge. Dit komt doordat deze machines vaak handmatig bediend moeten worden en daardoor kwetsbaarder zijn voor slijtage.

Een laatste nadeel is dat de machines zonder centrifuge vaak minder capaciteit hebben dan de machines met centrifuge. Dit betekent dat je vaak meer tijd kwijt bent met het wassen van het wasgoed, of dat je in één keer minder wasgoed kunt wassen.

Trommel van roestvrij staalversus plastic

Voordelen roestvrije stalen trommel

Een wasmachine met een trommel van roestvrij staal heeft verschillende voordelen in vergelijking met een trommel van plastic. Ten eerste is roestvrij staal veel duurzamer dan plastic. Het is minder kwetsbaar voor slijtage en heeft een langere levensduur.

Daarnaast is roestvrij staal ook hygiënischer dan plastic. Het is minder gevoelig voor bacteriegroei en geurtjes en kan gemakkelijker worden schoongemaakt.

Verder is een trommel van roestvrij staal ook nog eens geschikter voor het wassen van delicaat wasgoed. Dit komt doordat roestvrij staal minder statische elektriciteit opwekt, waardoor kleding minder snel kreukt.

Nadelen roestvrije stalen trommel

Echter, er zijn ook enkele nadelen aan een wasmachine met een trommel van roestvrij staal. Ten eerste zijn deze machines vaak duurder dan machines met een trommel van plastic. Bovendien zijn deze machines vaak zwaarder en moeilijker te verplaatsen.

Een ander nadeel van een trommel van roestvrij staal is dat het materiaal kan krassen. Dit kan gebeuren als er harde voorwerpen zoals sieraden of sleutels in de trommel terechtkomen tijdens het wassen. Deze krassen kunnen zich ophopen en uiteindelijk kan het uiterlijk van de trommel worden aangetast.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat een roestvrijstalen trommel ook meer energie verbruikt dan een trommel van plastic. Dit komt doordat roestvrij staal een slechter isolerend vermogen heeft dan plastic. Hierdoor zal de trommel sneller afkoelen tijdens het wassen, waardoor er meer energie nodig is om de trommel weer op de juiste temperatuur te brengen.

Een laatste nadeel is dat een roestvrijstalen trommel ook meer onderhoud vereist dan een trommel van plastic. Dit komt doordat roestvrij staal sneller vies wordt dan plastic en daardoor vaker moet worden schoongemaakt.

Wasmachine voor delicaat wasgoed

Het is mogelijk om een wasmachine te kopen die speciaal is ontworpen voor het wassen van delicaat wasgoed. Deze machines hebben vaak speciale programma’s die zijn afgestemd op de specifieke eisen van delicaat wasgoed, zoals lagere temperaturen, minder centrifugedruk en specifieke bewegingen van de trommel.

Voordelen

Een van de voordelen van een wasmachine die speciaal is ontworpen voor delicaat wasgoed is dat het wasgoed minder snel kreukt. Dit komt doordat de machine minder centrifugedruk gebruikt en zachter bewegingen van de trommel maakt.

Daarnaast zijn deze machines vaak ook beter in staat om vlekken te verwijderen, zonder dat het wasgoed beschadigd raakt. Dit komt doordat de machines gebruik maken van specifieke programma’s die zijn afgestemd op delicaat wasgoed.

Nadelen

Echter, er zijn ook enkele nadelen aan het kopen van een wasmachine die speciaal is ontworpen voor delicaat wasgoed. Ten eerste zijn deze machines vaak duurder dan gewone machines. Bovendien kunnen deze machines minder wasgoed in één keer verwerken.

Een tweedehands wasmachine kopen

Het is mogelijk om een tweedehands wasmachine te kopen, maar het is belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen voordat je dit doet.

 • Voordelen:

  • Het is meestal goedkoper dan een nieuwe wasmachine.
  • Een goede tweedehands wasmachine kan nog jaren mee gaan, net als een nieuwe.
 • Nadelen:

  • Tweedehands wasmachines kunnen meer problemen hebben dan nieuwe modellen, en de kosten voor reparatie kunnen hoger zijn.
  • Het is moeilijk om te weten hoe vaak en hoe intensief een tweedehands wasmachine eerder is gebruikt.
  • De energie-efficiëntie kan lager zijn dan een nieuwe wasmachine, wat kan leiden tot hogere energiekosten.
  • Tweedehands wasmachines zijn vaak niet gecontroleerd of getest op veiligheid en kwaliteit.

Als je besluit een tweedehands wasmachine te kopen, is het belangrijk om een betrouwbare verkoper te vinden en de wasmachine grondig te inspecteren voordat je hem koopt. Het kan ook verstandig zijn om een garantie af te sluiten of te overwegen om de wasmachine te laten repareren voordat je hem koopt, zodat je weet dat hij in goede staat is en dat je gedekt bent in geval van problemen.

Aanschaffen van een wasmachine

Er zijn veel verschillende plekken waar u een wasmachine kunt kopen in Nederland, zowel online als offline.

Offline kopen

Wasmachine in een showroom in winkel
 • Elektronica winkels: Er zijn veel winkels in Nederland die gespecialiseerd zijn in elektronica, zoals MediaMarkt en Coolblue. Hier kunt u verschillende soorten wasmachines vinden van verschillende merken. U kunt de wasmachines zelfs uitproberen en vergelijken voordat u een keuze maakt.

 • Bouwmarkten: Bouwmarkten zoals Praxis en Gamma verkopen ook wasmachines. Hier kunt u vaak kiezen uit een beperkt aanbod, maar de prijzen zijn vaak wel een stuk lager dan in elektronica winkels.

 • Witgoedwinkels: Er zijn ook specifieke winkels die zich alleen richten op witgoed, zoals wasmachines en koelkasten. Hier kunt u vaak gebruik maken van professioneel advies en vaak ook garantie en reparatieservice krijgen.

Online kopen

 • Webshops: Er zijn veel webshops waar u een wasmachine kunt kopen, zoals Bol.com, Coolblue, Wehkamp en Amazon. Hier kunt u vaak uit een groter aanbod kiezen en ook vaak profiteren van aanbiedingen en kortingen. Ook kunt u vaak reviews lezen van andere klanten om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van de wasmachine.

 • Marktplaats: Marktplaats is een online marktplaats waar particulieren hun spullen kunnen verkopen. Hier kunt u vaak tweedehands wasmachines kopen tegen een lagere prijs, maar let wel op dat u dan vaak geen garantie heeft.