Mijn ervaring met de Whirlpool FFB 8469 BV BE wasmachine: Zuinig, fris maar soms wat luid (2024)

Mijn beoordeling van de Whirlpool FFB 8469 BV BE: ontwerp, programma’s, geluid en energiebesparing tot 290 euro.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

7 januari 2024

Inleiding

Whirlpool ffb 8469 bv be 1

De Whirlpool FFB 8469 BV BE wasmachine valt op door zijn hoogstaande technologie en energiezuinige prestaties. Dit model, uitgerust met een ruime capaciteit van 8 kg en een maximale centrifugesnelheid van 1400 toeren per minuut, maakt het mogelijk om efficiënt om te gaan met grotere hoeveelheden wasgoed. Met diverse wasprogramma’s en een gebruiksvriendelijke interface staat deze machine garant voor een optimaal schoon resultaat.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Vulgewicht 8 kg Toerental 1400 rpm
Energiebesparing over levensduur 290 euro Geluidsniveau centrifugeren 78 dB
Diepte 63 cm Vulgewicht 8 kg
Toerental 1400 rpm Energiebesparing over levensduur 290 euro
Geluidsniveau centrifugeren 78 dB Diepte 63 cm

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Whirlpool ffb 8469 bv be 3 Whirlpool ffb 8469 bv be 9 Whirlpool ffb 8469 bv be 14 Whirlpool ffb 8469 bv be 5 Whirlpool ffb 8469 bv be 12 Whirlpool ffb 8469 bv be 2 Whirlpool ffb 8469 bv be 13 Whirlpool ffb 8469 bv be 11 Whirlpool ffb 8469 bv be 10

Prijzen

Ontwerp en gebruiksgemak

Whirlpool ffb 8469 bv be 2

De Whirlpool FFB 8469 BV BE is een opvallende speler in de markt van de wasmachines. Het ontwerp is strak en modern, waardoor deze machine in menige wasruimte een stijlvolle aanwinst zal zijn. Maar een wasmachine draait niet enkel om looks; gebruiksgemak is van essentieel belang en hier stelt de Whirlpool zeker niet teleur.

Belangrijke kenmerken van dit model zijn:

 • Een ruim vulgewicht van 8 kg, genoeg voor een huishouden van 2-3 personen.

 • Een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel, met knoppen die intuïtief aan te voelen zijn.

 • Handige wasprogramma’s specifiek voor diverse textielsoorten zorgen dat je jouw favoriete kledingstukken optimaal kunt behandelen.

 • Het FreshCare+ systeem houdt je was na het programma tot 6 uur fris, wat ideaal is als je niet meteen de was uit de machine kunt halen.

Een blik op de trommel toont een kledingbeschermende structuur, wat helpt om de kwaliteit van je kleding zo lang mogelijk te bewaren. De variëteit in programma’s biedt voor elke lading en soort textiel een geschikte oplossing. Daarnaast zorgt de startuitstelfunctie voor extra gemak. Stel het wassen in om te starten wanneer het jou uitkomt, bijvoorbeeld ’s nachts om te profiteren van een lager energietarief.

Toch is het niet louter positiviteit wat de klok slaat. Zoals bij veel huishoudelijke apparaten zijn er ook enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo hebben sommige gebruikers opgemerkt dat het standaard wasprogramma aan de lange kant is. Maar aangezien het apparaat ook een snelwasfunctie bevat, kan dit nadeel enigszins gerelativeerd worden, afhankelijk van wanneer en hoe urgent de was gedaan moet worden.

Sommige programma’s komen met een centrifugeerfase die minder krachtig is dan verwacht, waardoor de was soms natter uit de machine komt dan sommigen zouden wensen. Dit betekent echter niet dat de efficiëntie eronder lijdt; het vereist alleen soms een extra centrifugeerbeurt.

Wat betreft het design moet ook vermeld worden dat ondanks het strakke uiterlijk, er soms water kan achterblijven in de rubberen randen van de deur. Dit is een klein onderhoudspunt, maar iets om niet uit het oog te verliezen aangezien het een potentiële broedplaats voor bacteriën kan zijn.

Verder is de machine uitgerust met een terrifiche koolborstelloze motor, wat bijdraagt aan de lange levensduur en de energie-efficiëntie. Ook is het toerental van 1400 rpm niet mis, en het helpt om je was droger uit de machine te halen dan modellen met een lagere centrifugesnelheid.

Samenvattend, de Whirlpool FFB 8469 BV BE is een pragmatisch, mooi ontworpen en multifunctioneel apparaat dat binnen een redelijk budget valt. Het apparaat doet zijn waswerk goed, is relatief stil en heeft een tijdloos design dat in veel huishoudens wel een plekje kan vinden. De kleine minpuntjes vallen in het niets wanneer je bedenkt wat voor gebruiksgemak en diversiteit aan washulp je ervoor terug krijgt. Een aanrader voor wie zoekt naar een combinatie van esthetiek en functionaliteit.

Wasprestaties en programma diversiteit

Whirlpool ffb 8469 bv be 3

Kijkend naar de wasprestaties van de Whirlpool FFB 8469 BV BE valt direct op dat deze wasmachine een uitgebreid arsenaal aan programma’s biedt voor bijna elke denkbare wasbehoefte. Zo beschikt de machine over specifieke programma’s voor bijvoorbeeld beddengoed, sportkleding en zelfs een snelle opfrisbeurt met stoom voor kledingstukken die even een oppepper kunnen gebruiken. Het Steam Refresh programma is een fraai voorbeeld van de functionaliteit van deze machine. In een handomdraai is je favoriete shirt weer fris, zonder een volledige wasbeurt, en dat scheelt tijd en energie.

De volgende punten springen in het oog bij gebruik:

 • Grote keuze aan programma’s, van fijne was tot robuuste beddengoedcycli.

Steam Refresh en FreshCare+ toevoegen aan de frisheid en draagbaarheid van je kleding. * Handige startuitstel functie, zodat de was klaar is wanneer het jou uitkomt.

Echter, wie haast heeft moet rekening houden met de duur van sommige programma’s. Zo kan een katoenwas langer dan 3 uur duren, wat voor sommigen aan de lange kant kan zijn. Ook kan de was soms nog nattig uit de machine komen, afhankelijk van het gekozen programma, wat een extra centrifugebeurt kan vereisen om de was droger te krijgen.

De FreshCare+ functie zorgt ervoor dat de wasgoed tot 6 uur na einde van het programma fris blijft, door deze te schommelen en stoom toe te voegen. Zelfs als je onverhoopt wat later bent om je was uit de machine te halen, hoef je niet bang te zijn voor een muffe lucht.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een terugkerende opmerking is dat het aanpassen van de centrifugeer snelheid en temperatuur niet altijd mogelijk is bij sommige programma’s. Dit kan een minpunt zijn voor wie graag meer controle heeft over het wasproces.

Dat gezegd hebbende, werkt de wasmachine naar behoren en levert een schoon resultaat. Vooral het mixprogramma, waarbij in slechts één uur tijd een schone was wordt beloofd, krijgt positieve feedback. Plus, met de 8 kg vulcapaciteit kun je behoorlijk wat wasgoed kwijt, wat lekker praktisch is voor gezinnen of diegenen die minder vaak willen wassen.

In de trant van echte gebruikservaringen zijn de geluiden over de algehele tevredenheid positief. Men is het erover eens dat de machine prima werkt en het bedieningspaneel als gebruiksvriendelijk en intuïtief wordt ervaren. Het is duidelijk dat er aandacht is besteed aan het ontwerpen van een machine die niet alleen een breed scala aan wasbehoeften ondersteunt, maar ook makkelijk in gebruik is.

Samengevat, ondanks enkele verbeterpunten biedt de Whirlpool FFB 8469 BV BE solide wasprestaties en veelzijdige programma-opties tegen een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding. Het is een machine die op de meeste fronten aan de verwachtingen voldoet en de dagelijkse was met gemak aankan. Voor wie een breed scala aan wasopties waardeert en geen probleem heeft met soms een langere wastijd, is deze Whirlpool een kandidaat om in overweging te nemen.

Geluidsniveau en trillingen

Whirlpool ffb 8469 bv be 4

Als je op zoek bent naar een wasmachine die voornamelijk stil zijn werk doet, dan is de Whirlpool FFB 8469 BV BE een serieuze kandidaat. Natuurlijk, af en toe een beetje herrie hoort erbij, vooral bij het centrifugeren. Maar met een geluidsniveau van 78 dB kun je stellen dat dit apparaat zich weliswaar laat horen, maar zeker niet de overhand neemt in je huishouden.

Belangrijke punten voor het geluidsniveau en de trillingen:

 • Tijdens het wassen is de machine redelijk stil, het is geen bibliotheek, maar ook geen kermis.

 • Het centrifugeren mag dan 78 dB opleveren, dit niveau is vergelijkbaar met een gesprek in een levendige woonkamer.

 • Trillingen zijn goed gedempt, de wasmachine blijft netjes op zijn pootjes staan.

Een groot pluspunt van deze Whirlpool is het scala aan programma’s die het biedt. Zo kies je voor een stil en kort programma wanneer je de rust wilt bewaren, bijvoorbeeld wanneer de baby slaapt of je een thuiskantoor hebt.

Nu even over de trillingen. Niemand wil een huisdier dat door de bijkeuken danst, toch? Gelukkig heeft de Whirlpool FFB 8469 BV BE een stevige bouwkwaliteit en blijft standvastig op zijn plek, ook tijdens het meest energieke centrifugeprogramma.

Maar laten we eerlijk zijn, geen enkele wasmachine is perfect. Bij deze Whirlpool merk je dat het geluidsniveau iets kan oplopen tijdens het centrifugeren. Echter, dit lijkt vooral merkbaar in kleinere ruimtes of woningen met een minder goede geluidsisolatie.

Ook zijn er opmerkingen over dat er wel eens water in de rubberen rand blijft staan na een wasbeurt. Echter, met een korte veeg is dat zo weggewerkt en staat je machine weer klaar voor de volgende ronde.

Tot slot, om te spreken over trillingen, heeft deze machine een goed balanssysteem. Zelfs bij hogere toerentallen blijft de wasmachine stabiel en onverstoorbaar. Je glazen in de kast zullen niet meetrillen op het ritme van je wasmachine.

In de wereld van wasmachines is de Whirlpool FFB 8469 BV BE dus een vrij goede keuze als je het belangrijk vindt dat je wasmachine geen drumconcert geeft tijdens het schoonmaken van jouw kleren. Het is een machine die laat zien dat een combinatie van efficiëntie en rust heel goed mogelijk is. Kies je voor deze Whirlpool, dan kies je voor een machine die doet wat hij moet doen met een achtergrondgeluid waar je best mee kunt leven. Ideaal voor gezinnen, thuiswerkers of gewoon voor iedereen die zijn was wil doen zonder al te veel gedoe.

Energiezuinigheid en besparingen

Whirlpool ffb 8469 bv be 5

Met de Whirlpool FFB 8469 BV BE wasmachine ben je verzekerd van een apparaat dat slim met zowel energie als jouw portemonnee omgaat. Wat meteen opvalt, is dat deze wasmachine met een energieklasse A zich onderscheidt in zuinigheid, en de belofte van een besparing van 290 euro over de totale levensduur is natuurlijk een aantrekkelijk voordeel. Echter, de praktijk leert ons dat zuinig wassen soms een langere adem vereist:

 • Energiebesparing: Zeker goed voor de portemonnee en het milieu.

 • Langere wasduur: De eco-programma’s nemen meer tijd in beslag.

Natuurlijk, een langer durend programma kan voor sommigen aanvoelen als een minpunt, maar deze keuze draagt bij aan de energiebesparing en dient dus een groter doel. Het FreshCare+ systeem houdt je was tot zes uur fris na het eind van het wasprogramma, wat handig is als je niet meteen thuiskomt om de was eruit te halen.

De wasmachine beschikt over diverse kenmerken die hem bijzonder energie-efficiënt maken:

 • De stoomfunctie die niet alleen energie bespaart maar ook het strijkwerk vereenvoudigt.

 • Een zesde zintuig voor water- en energiebesparing, wat helpt om de was afgestemd op de belading te beheren.

 • Automatisch uitschakelen na afloop van het programma, waardoor er geen energie verloren gaat.

Wat mindere kanten betreft, lijkt het vooral te gaan om de lengte van de programma’s. Een standaard wasprogramma kan tot wel drie uur duren, wat voor sommigen aan de lange kant is. Maar relativerend gezien is dit de prijs die je betaalt voor de energiezuinigheid van de machine. Bovendien is voor de kleinere was het korte programma van dertig minuten beschikbaar, al komt de was dan wel wat natter uit, een punt om rekening mee te houden.

Het is prettig dat de afhandeling van een defect bij jou thuis plaatsvindt, een service die je als klant ontzorgt. En ook de mogelijkheid om het oude apparaat gratis retour te sturen, draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid.

Hoewel de wasmachine niet met een app bediend kan worden, is dit voor de minder tech-savvy mensen onder ons juist een voordeel; het houdt het gebruik simpel en down-to-earth, waarbij de nadruk ligt op wat de machine moet doen: wasgoed effectief reinigen en drogen.

Samenvattend is de Whirlpool FFB 8469 BV BE een solide, energiebewuste keuze voor wie op zoek is naar een kwalitatieve en betrouwbare wasmachine, die op de lange termijn zowel het milieu als de eigen portemonnee ten goede komt. Kleinere ongemakken met betrekking tot programmaduur en de droogte van de was na korte programma’s nemen we voor lief, wetende dat we bijdragen aan een duurzamere wereld en een vollere portemonnee.