Mijn stille maaier: Bosch AdvancedRotak 36-690 Review (2023)

Mijn review van Bosch AdvancedRotak 36-690: stil, ‘mulching’, 500 m2 capaciteit en zuinig met de accu.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

14 november 2023

Inleiding

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier

De Bosch AdvancedRotak 36-690 is een moderne grasmaaier die uitblinkt door zijn geavanceerde technologie en krachtige prestaties. Dit model, uitgerust met een stevige 36V accu en een maaibreedte van 42 cm, is ontworpen om het gazon efficiënt te onderhouden. Met deze grasmaaier streeft Bosch naar een balans van gemak en milieuvriendelijkheid, getuige de ProSilence technologie die het geluid aanzienlijk verlaagt.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Accu Gazonoppervlakte 500 m2
Mulching functie Ja Maaibreedte 40 cm
Maximaal geluidsniveau 88 dB Aandrijving Accu
Gazonoppervlakte 500 m2 Mulching functie Ja
Maaibreedte 40 cm Maximaal geluidsniveau 88 dB

Prijzen

Ontwerp en Ergonomie

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier 3ezpx0v4l98x x62aglr

De Bosch AdvancedRotak 36-690 grasmaaier blinkt uit met zijn ontwerp en ergonomie, waar gemak en gebruiksvriendelijkheid centraal staan. Het toestel straalt een moderne uitstraling uit dankzij het kunststof maaidek en het gestroomlijnde design. Het lichte gewicht van 16,5 kg en de inklapbare duwboom maken de grasmaaier makkelijk op te bergen en te hanteren, zelfs in kleinere schuurtjes of garages.

Belangrijke kenmerken zijn:

 • Maaibreedte van 40 cm

 • Licht in gewicht, slechts 16,5 kg

 • Inklapbare duwboom voor eenvoudige opslag

 • Ergonomische handgreep

 • Centrale maaihoogteinstelling met 7 standen

Gebruikers prijzen het apparaat om de wendbaarheid en het feit dat er geen gedoe meer is met verlengsnoeren, wat het maaien van het gazon tot een zorgeloze activiteit maakt. De zonder kabel maaier manoeuvreert simpel om bomen en bloembedden heen.

Toch zijn er ook kleine opmerkpuntjes. Sommige gebruikers vinden de gebruiksaanwijzing niet helemaal duidelijk, maar het is zeker geen showstopper; met wat geduld wordt alles uiteindelijk gevonden en begrepen. Ook de promotie voor een gratis tweede accu heeft sommige gebruikers op het verkeerde been gezet omdat zij verwachtten een tweede 36V accu te ontvangen, terwijl het een 18V accu bleek.

Maar laten we wel wezen, een tweede batterij, zelfs met een lagere capaciteit, is nog altijd een mooi extraatje en geeft flexibiliteit bij grotere tuinen. En hoewel de prijs aan de stevige kant is, staat Bosch bekend om kwaliteitsproducten die jarenlang meegaan.

Wat betreft het gebruik, is het duidelijk dat het apparaat ook door kinderen bediend kan worden dankzij de hoogteverstelbare duwboom. Dit onderstreept de veiligheid en de ergonomische voordelen van de grasmaaier.

In het zeldzame geval dat de maaier na een keer maaien ophoudt met werken, is dit typisch een situatie die snel en effectief door de klantenservice kan worden verholpen. Het valt immers binnen de 2 jaar garantie die Bosch biedt.

Samenvattend, de Bosch AdvancedRotak 36-690 is een maatje voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar een combinatie van design, gebruiksgemak, en doeltreffendheid. Het is waar dat er misschien wat kleine hobbels op de weg kunnen zijn, maar dit zijn geen onoverkoombare obstakels. De grasmaaier doet wat het moet doen en maakt het maaien tot een bijna fluitje van een cent. Het lijkt erop dat dit stille maaiwonder de investering meer dan waard is voor een net en verzorgd gazon, jaar na jaar.

Prestaties en Geluidsniveau

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier bowjz4y3xpxo mqym51a

Als je op zoek bent naar een grasmaaier die presteert zonder de hele buurt wakker te maken, dan is de Bosch AdvancedRotak 36-690 zeker het overwegen waard. Deze machine maakt gebruik van de ProSilence techniek, wat het geluidsniveau terugbrengt tot een relatief zachte 88 dB. Dit betekent dat je niet alleen zelf meer comfort ervaart tijdens het maaien, maar ook de relatie met je buren goed houdt.

Gebruikers merken op dat de grasmaaier goed maait en gemakkelijk in gebruik is. De brede maaibreedte van 40 centimeter zorgt ervoor dat je snel over de grasmat heen gaat en dankzij de accu-aandrijving ben je vrij van snoeren. Hierbij een paar positieve punten op een rij:

 • Licht en dus makkelijk te duwen

 • Handige mulchfunctie

 • Goede ergonomie

 • Vrijheid zonder verlengsnoer

Toch zijn er wat kleine kanttekeningen, zoals het feit dat de maaier soms uitvalt. Bij één van de gebruikers gebeurde dit al na 40 vierkante meter maaien, ondanks een volle batterij en lege opvangbak. Mogelijk is dit een eenmalig defect of een teken dat de accu toch niet zo nauwkeurig aangeeft wanneer deze leeg raakt.

Ook is er wat verwarring en teleurstelling over de actie voor een tweede gratis batterij. De extra accu heeft namelijk slechts de helft van de capaciteit van de originele batterij, wat niet duidelijk vermeld wordt.

Ondanks deze nadelen blijft het een feit dat de grasmaaier makkelijk op te vouwen is voor opslag en zeer netjes langs de randen maait. Hij is bovendien in hoogte verstelbaar, waardoor zowel kinderen als volwassenen hem veilig kunnen bedienen. En met een accu die een gazonoppervlakte van 500m² aankan, is het voor de meeste tuinen ruim voldoende.

De Bosch AdvancedRotak 36-690 laat zien dat stille kracht en efficiëntie goed samen gaan in tuinonderhoud. Met een grote opvangbak van 50 liter en de mulching functie verwerk je het gras direct op de beste manier. Een fijne bijkomstigheid is dat de maaier zelf niet zelfrijdend is, maar dankzij zijn lichte gewicht van 16,5 kg toch eenvoudig te manoeuvreren is.

Kortom, deze grasmaaier van Bosch lijkt de tuinklus een stuk aangenamer te maken, zowel voor jezelf als voor je omgeving. En de paar nadelen? Die lijken klein in het licht van de vele voordelen.

Accu en Energiebeheer

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier bn7gg4jallqo

De Bosch AdvancedRotak 36-690 accu grasmaaier is een ware uitkomst voor de moderne tuinliefhebber. Als je het hebt over accu en energiebeheer dan zit je bij dit model meer dan goed. Dankzij de 36V lithium-ion accu is deze maaier niet alleen krachtig, maar biedt het ook de vrijheid om zonder snoer het gazongrond te bewerken.

Een veel voorkomend probleem bij accumaaiers is de angst voor een te beperkte gebruiksduur. Maar bij de AdvancedRotak 36-690 hoef je je daar geen zorgen om te maken. Met een capaciteit van 4 Ah en efficiënt energiegebruik kun je gemakkelijk oppervlaktes tot 500 m2 aanpakken op een enkele lading. Hierbij is de ProSilence techniek een echte plus, want het verlaagt het geluidsniveau zonder in te boeten op prestaties.

De sterke punten van de accu:

 • Vrij bewegen: geen gesleep met een verlengsnoer en maaien waar je maar wilt.

 • ProSilence: stil maaien met minder overlast.

 • Groot bereik: tot 500 m2 op één acculading.

 • POWER FOR ALL: deel deze accu met andere 36V Bosch tuingereedschappen.

Nu komen we bij een puntje van kritiek: sommige gebruikers melden dat de maaier na een klein stuk maaien uitvalt, ondanks een volle accu. Dit kan frustrerend zijn, maar gelukkig blijken deze gevallen eerder uitzondering dan regel. Ook is er sprake van een gemiste kans bij de promotie van een gratis tweede accu. Deze is slechts 18V en bezit niet dezelfde capaciteit als de meegeleverde 36V accu. Het is een kleinigheid, maar wel iets om rekening mee te houden.

Wat betreft het energiebeheer is het van groot belang om het juiste evenwicht te vinden tussen prestaties en verbruik. Hier slaagt de Bosch AdvancedRotak 36-690 met vlag en wimpel. De accu is snel op te laden en je kunt, indien nodig, snel wisselen met een reserveaccu om zonder onderbreking door te werken.

Ook hoef je je over het gewicht geen zorgen te maken. De maaier is met 16,5 kg verrassend handelbaar. Dit betekent dat je niet snel moe wordt tijdens het maaien en de maaier gemakkelijk naar de opslag kunt manoeuvreren na gebruik.

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nee, maar de kleine minpuntjes worden ruimschoots gecompenseerd door de vele voordelen. De Bosch AdvancedRotak 36-690 laat zien dat een draadloze toekomst niet ten koste hoeft te gaan van kracht en uithoudingsvermogen. Met een slimme inzet van technologie en een goed doordachte accu, biedt deze grasmaaier een uitgekiende balans tussen gemak en duurzaamheid. En ja, de prijs mag dan wel aan de hogere kant zijn, als je rekening houdt met de levensduur en het gebruiksgemak, dan is het een investering die zich op de lange termijn zeker zal terugbetalen.

Mulching en Maaifuncties

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier rkqdvrjzayjv x62aglr

Als je denkt aan een grasmaaier met mulching, dan mag de Bosch AdvancedRotak 36-690 zeker niet over het hoofd gezien worden. Dit toestel gaat slim om met het afgesneden gras door de mulching functie. In plaats van het te verzamelen in een opvangbak, wordt het gras fijn versnipperd en uitgestrooid over het gazon, wat zorgt voor natuurlijke bemesting. Dit betekent minder afval en een gezonder gazon. Bovendien is de maaibreedte van 40 cm een troef die niet alleen tijd bespaart, maar ook efficiëntie bevordert.

De voordelen op een rijtje:

 • Mulching functie: een slimme manier om je gazon te bemesten.

 • Grote maaibreedte: met 40 cm wordt je gazon snel en efficiënt gemaaid.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Een gebruiker rapporteert dat de maaier na 40 vierkante meter de geest gaf. Dit klinkt ernstig, maar in veel gevallen kan dit te wijten zijn aan kleine onvoorziene problemen die simpel op te lossen zijn. Gevalletje van pech of een eenmalige fout? Het blijft belangrijk om alert te zijn.

Ook de actie met de gratis tweede accu lijkt niet altijd even transparant. Klinkt goed: een gratis accu! Maar als deze vervolgens een lagere capaciteit heeft dan verwacht, kan de blijdschap snel omslaan in teleurstelling. En al is de Bosch AdvancedRotak 36-690 bedoeld voor een-voudig gebruik zonder kabels, en heeft hij een prima vermogen voor een gemiddelde tuin, bij grotere gazons zou je met een tweede accu van lagere kracht in je maaisessie kunnen stranden.

Deze aandachtspuntjes doen echter niets af aan het feit dat de grasmaaier bij veel bezitters hoge ogen gooit. De machine is licht in gebruik, makkelijk te manoeuvreren en, zeer belangrijk, maakt aanzienlijk minder lawaai dankzij de ProSilence technologie. Zelfs als de opvangbak vol zit, een detail dat enkelen lijken te missen tot het te laat is, kan je met deze maaier het werk snel weer oppakken. Bovendien markeert de grote capaciteit van de standaard meegeleverde accu deze grasmaaier als een goede keuze voor de meeste tuinen.

De positieve eigenschappen nog eens beknopt:

 • Minder lawaai door ProSilence.

 • Makkelijk wendbaar en licht in gebruik.

 • Eenvoudig in hoogte verstelbaar, wat comfortabel is voor elke gebruiker.

 • Efficiënte opvang van het gemaaide gras - als je niet vergeet het klepje even te checken.

 • Compact opvouwbaar en dus makkelijk op te bergen.

Deze maaier maakt met zijn mulching en maaifuncties het tuinonderhoud niet alleen aangenamer, maar ook bevorderlijk voor een gezond gazon. Let wel op de kleine kanttekeningen en zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over acties met betrekking tot accu’s en hun capaciteit. Maar al met al levert de Bosch AdvancedRotak 36-690 wat je van een hedendaagse accu grasmaaier mag verwachten: gebruiksgemak, efficiëntie en een stillere werkomgeving.

Prijs en Waarde

Bosch advancedrotak 36 grasmaaier rkqdvrjpvnzk x62aglr

Als het aankomt op de prijs-kwaliteitverhouding van de Bosch AdvancedRotak 36-690, dan zijn veel gebruikers geneigd hun groene vingers op te steken. Deze grasmaaier laat zien dat een aardig prijskaartje niet altijd een minpunt hoeft te zijn als het product zelf de tuinierder gelukkig maakt. Maar, net als elk ander product heeft ook deze maaier zijn ups en downs.

Voordelen die direct in het oog springen:

 • Gebruiksvriendelijk: Deze Bosch grasmaaier is een echte plug-and-play. Vanaf moment één zul je merken dat het maaien een fluitje van een cent wordt.

 • Accu gaat een tuintje om: Met de krachtige 36V accu kun je, zonder ook maar enigszins naar een stopcontact te hunkeren, je gazon te lijf gaan. Een vrijheid die elke tuinierder kan waarderen.

 • ProSilence is een oorverdovend succes: Het geluidsniveau is fors verminderd, wat betekent dat je oren en de buren je dankbaar zijn.

Maar ook bij de AdvancedRotak 36-690 kan er iets knagen aan de tevredenheid:

 • Een enkeling heeft gemeld dat de maaier na een eerste succesvolle maaibeurt kuren kan vertonen. Maar, zelfs als er een technisch mankement optreedt, staat de klantenservice van Bosch en Coolblue klaar om de problemen op te lossen. Dus ook hier wordt een oplossing aangereikt.

 • Het prijskaartje kan voor sommigen flink zijn, maar de investering loont op lange termijn. Deze Bosch lijkt gebouwd om jaren mee te gaan.

Nu kan de extra accu actie wat verwarring zaaien. De tweede accu is van minder ‘sterren’ dan de eerste, met een capaciteit van ‘slechts’ 18V. Dit kan inderdaad een domper zijn, maar laat het niet het gras onder onze voeten maaien. De bijgeleverde accu is doorgaans voldoende voor de gemiddelde gazonoppervlakte van 500 m^2.

De AdvancedRotak 36-690 haalt veel vakjes aan op het verlanglijstje van de tuinliefhebber:

 • Een eenvoudige maai-ervaring, waarbij de machine doet wat het belooft;

 • Geluidsreductie, waardoor de gehoorbescherming in sommige gevallen in de schuur kan blijven;

 • Een krachtige accu, waardoor de bewegingsvrijheid groot is.

Echter, we moeten ook de minpuntjes niet vergeten:

 • De gebruiksaanwijzing kon duidelijker. Het kost soms wat puzzelwerk voordat alles helder is.

 • De promotie van de extra accu kan voor een verkeerd verwachtingspatroon zorgen.

Kortgezegd: de Bosch AdvancedRotak 36-690 maai je niet alleen je gazon, maar ook een hoop zorgen weg. Het apparaat zelf, zoals uit vele ervaringen blijkt, is een solide keus voor wie het gras aan de andere kant niet per se groener wil laten lijken. Natuurlijk heb je altijd een paar kanttekeningen, maar die vallen in het gemaaid gras bij de voordelen die deze grasmaaier biedt. Uiteindelijk komt het neer op wat je zoekt: een betrouwbare, draadloze en stille maaier die je tuinonderhoud een niveau hoger tilt. En daar scoort deze Bosch duidelijk punten.