Review: de Einhell GE-HM 38 S-F Handgrasmaaier (2024)

Kleine gazons tot 130 m² maaien met de handmatige Einhell maaier: maaihoogte-instellingen, stalen maaidek en 26L opvangbak.
Auteur
Affiliatie
Lucas Bakker

Cartesium

Publicatiedatum

14 januari 2024

Inleiding

Einhell ge hm 38 s f front

De Einhell GE-HM 38 S-F handgrasmaaier is een efficiënt stuk tuingereedschap voor de milieubewuste tuinier. Met een maaibreedte van 38 centimeter en een verstelbare maaihoogte biedt deze handmaaier precisie voor gazons tot ongeveer 130 vierkante meter. De aanwezigheid van een opvangzak van 26 liter verhoogt het gebruiksgemak door het verminderen van opruimwerk.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Aandrijving Handmatig Gazonoppervlakte 130 m2
Mulching functie Nee Maaibreedte 38 cm
Zelfrijdend Nee Aandrijving Handmatig
Gazonoppervlakte 130 m2 Mulching functie Nee
Maaibreedte 38 cm Zelfrijdend Nee

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Einhell ge hm 38 s f op gras Einhell ge hm 38 s f maaiend Einhell ge hm 38 s f front Einhell ge hm 38 s f stand Einhell ge hm 38 s f voorkant

Prijzen

Ontwerp en gebruiksgemak

Einhell ge hm 38 s f op gras

De Einhell GE-HM 38 S-F is een strakke oplossing voor iedereen met een kleiner gazon. Zonder poespas tover je met deze handgrasmaaier je tuin om tot een netjes geknipt geheel. Het ontwerp is doordacht en gericht op gemak. Je pakt het apparaat uit de schuur, zet de juiste maaihoogte, en gaat aan de slag.

Laten we het over de kenmerken hebben die je gelijk ziet en voelt als je begint:

 • Maaibreedte van 38 cm: Precies goed om snel meters te maken zonder te slepen met een log apparaat.

 • 4 maaihoogte-instellingen: Aanpasbaar van 13 tot 38 mm voor net die look die je wilt.

 • Opvangzak van 26 liter: Geen gerommel met harken na het maaien, het gras wordt netjes opgevangen.

 • Inklapbare duwboom: Handig voor als je weinig opbergruimte hebt.

De eerste keer dat je de maaier over je grasveld duwt, merk je al hoe licht hij over het gras glijdt. Het stalen maaidek zorgt voor duurzaamheid, terwijl de 8,5 kg gewicht het niet te zwaar maakt om te duwen. Super, toch?

Natuurlijk, een handmaaier vergt wat zweet en inzet vergeleken met een zelfrijdend model. Maar zie het als een win-win: je gazon ligt er strak bij en je hebt meteen je workout gehad. En dat zonder een druppel brandstof of een kabel waarover je steeds struikelt.

Nu, het is niet allemaal rozengeur. Een nadeel kan de handmatige aandrijving zijn voor wie niet gewend is aan een beetje duwen. Maar echt, hoe groot is dat punt nou als je kijkt naar de voordelen? Bovendien, op vlak terrein is het werkelijk een eitje.

Wat je ook gaat waarderen, is het ontbreken van lawaai. Bij de Einhell GE-HM 38 S-F geen gehoorbescherming nodig; je kunt zelfs een praatje maken met de buurman terwijl je bezig bent. Dat is pas gezellig maaien!

De opvangzak doet zijn werk goed, al kan hij soms wat snel vol zitten als je gras erg lang is. Maar dit is een kleinigheid en zeg nou zelf, liever een keer extra legen dan harken, toch?

En de maaihoogte? Eenvoudig te verstellen en met vier standen kies je moeiteloos voor dat korte zomergazon of laat je het wat langer voor een natuurlijkere look. Keuze genoeg dus.

Slank en handig, dat is hoe de Einhell GE-HM 38 S-F zich laat beschrijven. Geen fratsen, wel resultaat. Al met al een keurige keuze voor de kleinere tuin. Het houdt je gazon netjes zonder gedoe, en is dat niet waar het om draait?

Maairesultaten en -instellingen

Einhell ge hm 38 s f maaiend

Met een maaibreedte van 38 centimeter en de keuze uit vier maaihoogte-instellingen, gaat het bijstellen van het gazon met de Einhell GE-HM 38 S-F handgrasmaaier bijzonder vlot. Voor gazons tot 130 m2 is dit de ideale partner. Hier is een kort overzicht van de maai-instellingen:

 • 13 mm voor een kort, strak gazon

 • 23 mm voor standaard onderhoud

 • 32 mm voor iets langer gras

 • 38 mm voor een gazon dat wat hoger mag staan

Deze instellingen pas je eenvoudig aan, zodat je gazon er altijd piekfijn uitziet. Het gras wordt ondertussen netjes opgevangen in de 26 liter opvangzak, wat betekent dat je het gemaaide gras niet hoeft te harken, maar rechtstreeks de groenbak in kunt kieperen.

Het gebruik van de Einhell GE-HM 38 S-F vraagt wel enige lichaamskracht, gezien de handmatige aandrijving. Voor sommigen kan dit een minpunt zijn, hoewel het ook gezien kan worden als een kans voor een kleine workout. Bovendien, zonder motor, heb je nooit gedoe met het opladen of tanken van brandstof en de handgrasmaaier is vrijwel altijd klaar voor gebruik.

De eindeffect? Een mooi en egaal gemaaid gazon, zonder herrie of stank van een motor, waarbij je precies controleert hoe lang of kort je je gras wilt hebben. De steel is inklapbaar voor gemakkelijke opberging. Alleen is het belangrijk te vermelden dat het lastig kan zijn om lange grassen of ongelijk terrein aan te pakken. Dit model is echt geoptimaliseerd voor kleinere, regelmatig onderhouden gazons.

Misverstanden over de breedte kunnen optreden, vooral met de genoemde 4 cm in de specificaties - dit is uiteraard een fout, de werkelijke breedte van de maaier bedraagt 38 cm. Echter, dankzij zijn effectieve breedte is hij uiteraard geschikt voor smalle stukjes en hoekjes van het gazon die anders lastig zijn met grote maaiers.

Hoewel hij geen mulching functie heeft – wat een nadeel kan zijn voor liefhebbers van natuurlijke bemesting – biedt dit eenvoudige apparaat juist de charme van het maaien zonder poespas. De focus ligt hier op het basis maaien en het rechtstreeks verzamelen van het maaisel.

De Einhell GE-HM 38 S-F laat zien dat je voor een mooi gazon niet per se een zware machine nodig hebt. Wat je wel nodig hebt, is de bereidheid om zelf de handen uit de mouwen te steken. En hoewel de machine misschien enkele geavanceerde functies mist, is hij in de kern betrouwbaar voor wat hij moet doen: gras maaien.

Duurzaamheid en onderhoud

Einhell ge hm 38 s f stand

Veel tuinliefhebbers willen een grasmaaier waar je jarenlang plezier van hebt zonder veel gedoe met onderhoud. De Einhell GE-HM 38 S-F handgrasmaaier lijkt hier goed op in te spelen. Het is een stevig apparaat dat gemaakt is voor het kleinere gazon tot 130 m². Maar hoe zit het met de duurzaamheid en het onderhoud van deze machine?

Eerst even de feiten op een rij:

 • Duurzaamheid: De grasmaaier is grotendeels vervaardigd uit staal, wat zorgt voor een lange levensduur.

 • Onderhoud: Minimaal. De kooimaaier vereist weinig meer dan af en toe een schoonmaakbeurt en een check-up van de messen.

 • Opvangbak: Met een capaciteit van 26 liter hoef je minder vaak naar de groenbak te lopen, een klein gemak.

 • Materiaal: Het stalen maaidek is robuust, waardoor het tegen een stootje kan.

Nu we dat weten, kunnen we dieper inzoomen op de duurzaamheid. Het begint al bij het materiaalgebruik. Het stalen maaidek is een indicator dat deze maaier niet na een paar keer maaien al tekenen van slijtage vertoont. Staal staat bekend om zijn lange levensduur en de maaier voelt dan ook solide aan. Maar, staal kan roesten als het veelvuldig blootgesteld wordt aan vocht. Zorg dus dat je de maaier na gebruik goed droogt en beschut opbergt, bijvoorbeeld in een schuur of garage.

Over het onderhoud kan ik kort zijn. Het is een eenvoudig mechaniek; er zijn geen motorolie, bougies of filters die je moet vervangen. Dit is een maaier voor degenen die niet houden van veel poespas. Wel is het zaak om na gebruik het gras te verwijderen van de messen en af en toe te controleren of deze nog scherp zijn. Een klepje hier en daar smeren kan ook geen kwaad.

De opvangzak is nog een punt dat een pluim verdient. Hoewel 26 liter niet enorm veel is, zorgt het wel dat je niet oneindig vaak heen en weer hoeft te lopen om het gras weg te gooien. Een nadeeltje is dat als de zak erg vol raakt, hij wat zwaar kan aanvoelen en dat het legen soms wat geknoei met zich meebrengt. Maar omdat je hierdoor minder hoeft te harken, weegt dat nadeel amper op tegen het gemak.

Toch, geen enkel product is perfect. De handmatige aandrijving betekent dat je zelf de kracht moet leveren. Op een vlak gazon gaat dat prima, maar als je tuin een beetje hobbelig is, kan dat een klein workout zijn. Ook de maaihoogte die handmatig ingesteld moet worden, vraagt wel wat van je. Maar een beetje lichaamsbeweging heeft nog nooit iemand kwaad gedaan, toch?

Het feit dat je de duwboom kunt inklappen is trouwens ook een plus. Dit maakt de opslag een stuk eenvoudiger en beschermt het mechanisme tegen ongewild buigen of breken – wat weer ten goede komt aan de duurzaamheid.

Kortom, de Einhell GE-HM 38 S-F lijkt een duurzame keuze voor het kleinere gazon. Het onderhoud is minimaal en de stalen constructie belooft dat je nog jarenlang plezier zult hebben van een netjes onderhouden grastapijtje. Met een beetje zorg gaat deze maaier lang mee en blijft je gazon er tiptop uitzien.

Extra functies en milieuvriendelijkheid

Einhell ge hm 38 s f voorkant

Voor wie op zoek is naar een extraatje bij het gazononderhoud kan de Einhell GE-HM 38 S-F handgrasmaaier een verrassend milieuvriendelijke keuze zijn. Door de handmatige aandrijving maakt deze grasmaaier geen gebruik van fossiele brandstoffen of elektriciteit, wat betekent dat elke vierkante meter die je maait bovendien bijdraagt aan een kleinere ecologische voetafdruk.

Nu denk je misschien dat een handgrasmaaier je rugklachten zal opleveren, maar niets is minder waar. Door de ergonomische vormgeving en de lichtgewicht constructie (slechts 8,5 kg) is de GE-HM 38 S-F verrassend eenvoudig te manoeuvreren, ook als je een wat kleinere of ongelijke tuin hebt.

Laten we eens kijken naar enkele belangrijke kenmerken van deze grasmaaier:

 • Handmatige aandrijving: goed voor de lijn en het milieu.

 • 38 cm maaibreedte: perfect voor kleinere gazons tot 130 m^2.

 • Variabele maaihoogte: met 4 standen voor maximal controle over de lengte van je gras.

 • 26 liter opvangzak: bespaart tijd omdat je niet achteraf hoeft te harken.

Wel moet je rekening houden met het feit dat deze grasmaaier niet zelfrijdend is. Je hebt dus wat spierkracht nodig, maar dit kan ook gezien worden als een kans om extra calorieën te verbranden tijdens het tuinieren. Bovendien heeft deze maaier geen mulching functie. Dit betekent dat als je het gemaaide gras wilt recyclen op het gazon, je het handmatig zult moeten verspreiden.

Het feit dat er geen brandstof of elektriciteit aan te pas komt, betekent ook dat je te maken krijgt met minder lawaai en trillingen. Zo kun je in relatieve rust en zonder je buren te storen je tuin onderhouden. Daarnaast is er geen sprake van uitstoot van schadelijke gassen, wat zowel de lucht als de geur in je tuin ten goede komt.

Een punt dat sommige gebruikers als nadelig kunnen ervaren, is de beperking in de maaibreedte. Met 38 cm is deze maaier ideaal voor de kleinere gazons, maar voor grotere tuinen kun je beter een ander type grasmaaier overwegen.

Qua opslag scoort de Einhell GE-HM 38 S-F ook punten. De inklapbare duwboom maakt hem compact en eenvoudig weg te zetten in de schuur of garage. Dit is zeker een voordeel voor diegenen die niet al teveel ruimte voor opslag hebben.

Al met al kunnen we zeggen dat deze handgrasmaaier opvalt door zijn gemak en milieuvriendelijkheid. Voor de kleine gazonbezitter kan dit apparaat zomaar het stukje gereedschap zijn dat zowel het milieu als de grasmat helpt floreren. Het is een verstandige keuze voor de bewuste consument die ook fysiek in beweging wil blijven, al is het misschien iets minder geschikt voor iemand die op zoek is naar een gemakkelijke, krachtige machine die al het werk uit handen neemt. De Einhell GE-HM 38 S-F is een solide, degelijke maaier die doet wat hij moet doen, zolang je zelf bereid bent de mouwen op te stropen en mooi, strak gras als beloning te zien voor een klein beetje zweet.