Mijn indruk van de Inventum VVW6040AB Vaatwasser (2023)

Het overzicht van gebruikerservaringen met de Inventum VVW6040AB vaatwasser benadrukt stilte en efficiëntie.
Auteur
Affiliatie
Daan Smit

Cartesium

Publicatiedatum

6 juli 2023

Inleiding

Inventum vaatwasser vvw6040ab

De Inventum VVW6040AB is een moderne vaatwasser die functionaliteit en energiezuinigheid combineert met een aangename prijs. Dit apparaat komt met meerdere spoelprogramma’s. Het biedt genoeg ruimte voor de vaat van grote gezinnen of na uitgebreide maaltijden. Het energielabel A++ verzekert u van een energiezuinige werking.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Vrijstaand Type vaatwasser Vrijstaand
Energieklasse D Maximaal geluidsniveau 39 dB
Bestekvoorziening Lade, Mand Plaatsing apparaat Vrijstaand
Type vaatwasser Vrijstaand Energieklasse D
Maximaal geluidsniveau 39 dB Bestekvoorziening Lade, Mand

Prijzen

Ontwerp en installatiegemak

Inventum vaatwasser vvw6040ab 3yjp4g4mp5na 58zvvja

Direct uit de doos springt de Inventum VVW6040AB in het oog met zijn stijlvolle design. De zwarte kleur en het strakke uiterlijk zorgen ervoor dat het apparaat meer lijkt op een hippe keukenaccessoire dan op een gebruiksvoorwerp. Niet alleen vervult het een doel, het staat ook nog eens leuk in de keuken. Het feit dat dit model vrijstaand is, biedt flexibiliteit bij het plaatsen ervan.

Bij het inrichten van de vaatwasser wordt al snel duidelijk waarom de flexibele indeling zo werd geprezen. Het aanpassen van de hoogte van de bovenste lade en de inklapbare rekjes maken het mogelijk om diverse soorten vaat probleemloos een plekje te geven. De bestekvoorziening, bestaande uit zowel een lade als een mand, biedt extra handigheid bij het inladen van zowel groot als klein bestek.

Na een snelle doorlezing van de gebruiksaanwijzing – iets waar men wel even de tijd voor moet nemen – is de installatie verrassend eenvoudig. Met verstelbare poten en een afneembaar bovenblad is de vaatwasser bovendien makkelijk te integreren in het keukendesign. De poten zorgen voor stabiliteit, zelfs op oneffen ondergronden. Verder draagt het afkoppelbare waterbeveiligingssysteem bij aan het installatiegemak.

Er zijn enkele kanttekeningen. Zo luidt het advies om bij sommige serviesstukken na de wasbeurt de deur op een kier te zetten voor een betere droging. Daarnaast blijkt de onderste korf soms iets uit koers te raken, wat vereist dat je de vaat met zorg inlaadt. Gelukkig verminderen deze kleine ongemakken niet het gebruiksgemak aanzienlijk en vallen ze in het niet bij de voordelen van de machine.

Belangrijke kenmerken in vogelvlucht:

 • Stijlvol zwart design dat niet misstaat in moderne keukens.

 • Flexibele indeling met verstelbare bovenste lade en inklapbare rekjes.

 • Een combinatie van een besteklade en mand voor handige sortering.

 • Eenvoudige installatie met verstelbare poten en afkoppelbare waterbeveiliging.

 • Even de tijd nemen om de gebruiksaanwijzing door te nemen verhoogt het installatiegemak.

Kortom, wie kiest voor de Inventum VVW6040AB, kiest voor een gebruiksvriendelijk apparaat met een chique uitstraling dat zonder al te veel moeite een plaats vindt in de keuken. Het lichte reliëf van extra aandachtspunten doet geen afbreuk aan het feit dat de vaatwasser in essentie doet wat het moet doen: de vaat schoonmaken en het leven een stukje comfortabeler maken.

Prestaties en geluidsniveau

Inventum vaatwasser vvw6040ab 3yjp4p2zxzaa 58zvvja

De Inventum VVW6040AB vaatwasser wordt gekenmerkt door zijn opvallende stille werking, zelfs wanneer je in de buurt aan het werk bent of een film kijkt. Met een geluidsniveau van slechts 39 decibel is het bijna onmerkbaar wanneer deze huishoudelijke hulp zijn taken verricht. Dit aspect is met name voor thuiswerkers of in een open woonkeuken een aangename verrassing.

Belangrijke kenmerken op een rij:

 • Stil in gebruik: met slechts 39 dB hoort men nauwelijks dat de vaatwasser aanstaat.

 • Capaciteit: er is voldoende ruimte voor 15 couverts, ideaal voor gezinnen of na een diner met vrienden.

 • DUO stand: voorkomt schade aan glaswerk en zorgt voor extra vuilafvoer bij aangekoekte ovenschalen.

 • Functie voor halve belading: bespaart water en energie wanneer de vaatwasser niet volledig beladen is.

Hoe de Inventum VVW6040AB presteert, is voor veel gebruikers een positieve ervaring. Borden komen perfect schoon uit de machine en zelfs aangekoekte ovenschalen kennen geen weerstand tegen de reinigingskracht van dit apparaat. Wijnglazen glinsteren alsof ze met de hand zijn gewassen en met een droogresultaat van klasse A vindt men bij het uitruimen vrijwel altijd een droge vaat. Ideaal, want naast schoon, wil men natuurlijk ook een vaat die klaar is voor gebruik.

Het programma voor halve belading wordt gewaardeerd vanwege de efficiëntie in water- en energieverbruik. Dit maakt deze vaatwasser niet alleen goed voor de schoonmaakklus, maar draagt ook zijn steentje bij aan een milieubewuster huishouden.

Toch, geen enkel apparaat is zonder zijn mindere kanten. Sommige gebruikers merken op dat de vaatwasser iets luider is dan hun vorige modellen. Gelukkig wordt dit vaak niet als een groot probleem ervaren, mede door de mogelijkheid om gebruik te maken van de startuitstel-functie, waarbij de machine zijn werk kan doen wanneer niemand er last van heeft. Indien stilte een prioriteit is, overweeg dan de Beko BDFN36650XC, bekend om zijn stille werking.

Het ontwerp met de flexibele indeling biedt veel mogelijkheden om de vaat naar wens te plaatsen. Er zijn neerklapbare steunen en een verstelbare bovenkorf. Maar, zoals sommige gebruikers opmerken, kan de indeling soms als onpraktisch worden ervaren. Het correct plaatsen van bijvoorbeeld mokken met een diepe rand vraagt zo nu en dan om wat extra aandacht om zeker te zijn van een goed droogresultaat.

De machine beschouwen als ‘mijn stille keukenhulp’ is een passend beeld. Het zorgt dat de na-diner chaos verdwijnt zonder veel kabaal, terwijl je verder gaat met ontspannen of werken. En hoewel het apparaat misschien niet het stevigste op de markt is, met soms enige kwetsbaarheid in de materiaalkeuze, vormt het een stille kracht die je met vertrouwen aan je huishouden kunt toevoegen.

Samengevat, de Inventum VVW6040AB levert betrouwbare prestaties. Het geluidsniveau mag dan iets hoger liggen dan sommige luxe modellen, dit wordt in de praktijk vaak niet als storend ervaren en kan tevens met de timerfunctie naar de achtergrond verplaatst worden. Soms zijn er wat drooguitdagingen met plastic vaat, maar hierin staat de VVW6040AB niet alleen. Al met al biedt deze machine een sterke combinatie van prestatie en discretie tegen een aantrekkelijke prijs.

Gebruiksvriendelijkheid en functies

Inventum vaatwasser vvw6040ab 7djwj2eq6n3q 58zvvja

De Inventum VVW6040AB vaatwasser zet gebruiksgemak hoog in het vaandel met kenmerken die het dagelijks leven makkelijker maken. De aanwezigheid van een startuitstel functie geeft de mogelijkheid om op voorhand te bepalen wanneer de vaatwasser zijn taak start, ideaal voor wie graag wakker wordt of thuis komt met een schone lading vaat. Bovendien maakt de optie voor halve belading het aan zetten van de vaatwasser zonder schuldgevoel mogelijk, zelfs met minder vuile vaat.

De indeling van de vaatwasser biedt flexibiliteit en is geschikt voor een verscheidenheid aan vaat:

 • Ruimte voor 15 couverts biedt genoeg plek voor een gezin.

 • Een in hoogte verstelbare bovenkorf en neerklapbare steunen geven flexibiliteit aan ladingen van verschillende groottes.

 • De DUO stand waarborgt dat aangekoekte ovenschalen schoon worden, terwijl glazen veilig blijven van barsten.

Toch kan het voor sommige gebruikers even wennen zijn aan de geluidsniveau die iets hoger ligt dan bij sommige andere modellen. Maar relativerend: het geluidsniveau van 39 dB is voor de meeste gebruikers nauwelijks hoorbaar en zeker niet storend.

Ook handig is de indicator die aangeeft wanneer het zout of glansspoelmiddel bijgevuld moeten worden, kleine helpers zodat je altijd de beste wasresultaten blijft behouden. Plus het feit dat vieze wijnglazen of aangekoekte ovenschalen geen probleem vormen dankzij de verschillende wasprogramma’s, waaronder automatisch, eco en intensief.

Er zijn echter een paar aandachtspunten die niet onopgemerkt blijven:

 • Zo moeten mokken met een diepe onderrand handmatig leeggemaakt worden na het wasproces.
 • Er is lichte kritiek op de bouwkwaliteit, die door sommigen als ‘minder’ wordt ervaren.
 • En alhoewel de vaatwasser relatief stil is, kan het geluidsniveau in open keukens net iets te aanwezig zijn.

Desondanks zijn veel gebruikers verrast door de efficiënte droogresultaten - zelfs bij plastic bakjes, hoewel deze soms wat extra aandacht vereisen voor een perfect droge vaat.

Samengevat biedt de Inventum VVW6040AB vaatwasser veel waar voor zijn prijs, waarbij de nadelen in perspectief geplaatst worden door de vele gebruiksgemakken. Het is een apparaat dat zonder moeite past binnen de dynamiek van het moderne huishouden, en gebruikers de vrijheid geeft om zich niet vast te leggen aan de keukengootsteen. De kleine ongemakken wegen niet op tegen het comfort van het hebben van een stille, gebruiksvriendelijke keukenhulp. Voor wie waarde hecht aan nog meer stilte en innovatie in de keuken, kan de Whirlpool WIO 3T141 PES vaatwasser een uitstekende aanvulling zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding en conclusie

Inventum vaatwasser vvw6040ab 7djwj2wz6j4j 58zvvja

In de zoektocht naar een vaatwasser die de balans goed weet te vinden tussen prijs en kwaliteit, lijkt de Inventum VVW6040AB een sterke speler te zijn. Dit apparaat biedt diverse mogelijkheden tegen een tarief dat vriendelijk is voor de portemonnee. De ervaring leert dat gebruikers over het algemeen tevreden zijn met de prestaties, zelfs al laat de bouwkwaliteit soms wat te wensen over.

Enkele voordelen op een rij:

 • Stille werking van slechts 39 dB, ideaal voor een open keuken of wanneer je ongestoord thuis wilt werken.

 • Ruimte voor maar liefst 15 couverts, waardoor je veel vaat in één keer kunt reinigen.

 • De halve belading functie en eco-programma ondersteunen energiezuinig gebruik, waardoor je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee spaart.

 • Het gebruik van 3-in-1 tabletten wordt ondersteund, wat het gemak verhoogt.

 • De DUO stand, waarbij de onderkorf een hogere waterdruk heeft zodat zelfs aangekoekte schalen schoon worden, maar glazen bovenin beschermd blijven.

 • Tot slot spreekt het design veel gebruikers aan en staat deze vaatwasser netjes in vrijwel iedere keuken.

Echter, geen product is perfect. Sommige gebruikers merken op dat de droogkwaliteit, vooral bij plastic, soms tekort schiet. Het advies is dan om de vaat even na te drogen of de deur op een kier te zetten. De bouwkwaliteit en indeling worden niet door iedereen als optimaal ervaren. Zo voelt de vaatwasser voor sommigen wat ‘goedkoop aan’, en kan het bestekmandje niet verplaatst worden. Gelukkig zijn dit punten die over het algemeen in praktijk niet als grote problemen worden ervaren.

Als we de kosten-batenanalyse maken, dan scoort de Inventum VVW6040AB hoog op de lijst. Ja, hij is wellicht iets luider dan sommige topmodellen, maar met een timerfunctie is dit eenvoudig te omzeilen door de vaatwasser te laten draaien wanneer het geluid geen issue is. Gebruikers ervaren dat de installatie en het dagelijks gebruik eenvoudig zijn, wat bijdraagt aan het gevoel van een goede aankoop.

Prijs-kwaliteit gezien is de Inventum VVW6040AB een verstandige keuze voor diegenen die zoeken naar een functionele vaatwasser die goed presteert zonder de hoofdprijs te betalen. Het is een vaatwasser die doet wat hij moet doen; hij maakt schoon en is gebruiksvriendelijk. Voor een betaalbare prijs krijg je een machine die zich kan meten met duurdere alternatieven. Daarmee is hij een solide keuze voor de gemiddelde huishouding.

Samengevat laat deze vaatwasser zien dat een aantrekkelijk prijskaartje niet hoeft te betekenen dat er grote concessies zijn gedaan aan de werking. Met de juiste verwachtingen en een bewuste afweging van de geboden functies tegen de geringe nadelen, is de Inventum VVW6040AB een slimme investering voor een ieder die zoekt naar effectiviteit en een stillere keukenhulp.