Recensie van de Whirlpool WIO 3T141 PES (2023)

Mijn review van de Whirlpool WIO 3T141 PES vaatwasser: stil, zuinig met ruimte voor al je vaat.
Auteur
Affiliatie
Daan Smit

Cartesium

Publicatiedatum

11 december 2023

Inleiding

Whirlpool wio 3t141 pes 1

De Whirlpool WIO 3T141 PES vaatwasser is uitgerust met innovatieve technologie, ontworpen om de vaat efficiënt en stil schoon te maken. Met ruimte voor 14 couverts, een verstelbaar bovenrek en verschillende wasprogramma’s biedt het apparaat flexibiliteit voor meerdere huishoudelijke waswensen.

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type vaatwasser Volledig geintegreerd
Nishoogte 82 - 90 cm Hoogte frontpaneel 68,5 - 80 cm
Energieklasse C Plaatsing apparaat Inbouw
Type vaatwasser Volledig geintegreerd Nishoogte 82 - 90 cm
Hoogte frontpaneel 68,5 - 80 cm Energieklasse C

Prijzen

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Whirlpool wio 3t141 pes 21 Whirlpool wio 3t141 pes 9 Whirlpool wio 3t141 pes 28 Whirlpool wio 3t141 pes 2 Whirlpool wio 3t141 pes 3 Whirlpool wio 3t141 pes 12 Whirlpool wio 3t141 pes 4 Whirlpool wio 3t141 pes 5 Whirlpool wio 3t141 pes 8 Whirlpool wio 3t141 pes 6

Ontwerp en installatie

Whirlpool wio 3t141 pes 2

Bij de aanschaf van de Whirlpool WIO 3T141 PES vaatwasser, een volledig geïntegreerd model, mogen we ons gelukkig prijzen met een apparaat dat niet alleen mooi weggewerkt kan worden in onze keuken, maar ook een aantal strakke voordelen kent. Laten we eens kijken naar het ontwerp en de beleving van de installatie.

De volledig geïntegreerde aard van deze vaatwasser betekent dat hij naadloos opgaat in je keukenontwerp. De deurfrontjes van je eigen keuken passen erop waardoor hij onzichtbaar wordt tussen de andere kastjes. Echter, tijdens de installatie kan je wel tegen wat onhandigheden aanlopen. Je hoort af en toe wel dat mensen worstelen met de montage van de deur; de bijgeleverde boutjes lijken wat zwak en sommigen beweren dat ze net zo makkelijk doordraaien als een stuk zachte kaas.

 • Nishoogte variërend tussen 82 - 90 cm biedt genoeg speelruimte.

 • Volledige integratie in de keuken voor een strakke uitstraling.

 • Wisselende ervaringen met de montage van het deurfront.

 • Verstelbaarheid van het bovenrek is een paar keer een puzzel.

Toch, als je eenmaal voorbij de boutjes bent, laat de vaatwasser zien wat hij waard is. Het apparaat is sterk genoeg om zelfs de smerigste pannen schoon te krijgen, maar dat verwachten we natuurlijk ook. Wat wel prettig verrast, is de automatisch openende deur voor betere droging.

Over het algemeen is men positief over het gebruik en de installatie van deze vaatwasser, mits men de gebruiksaanwijzing goed volgt. Dit boekje is voornamelijk met plaatjes en dat kan als cryptisch ervaren worden. De C energieklasse zorgt daarbij voor een wat fijner gevoel bij het milieu-aspect, al zal dit in toekomstige modellen ongetwijfeld alleen maar beter worden.

De indeling van het bovenrek is krap, maar eenmaal gewend aan de configuratie, past alles er prima in. Verwacht geen zee aan ruimte, maar genoeg plaats voor de dagelijkse vaat.

De Pro Clean technologie biedt krachtige spuitmonden die ervoor zorgen dat ook de meest aangekoekte resten verdwijnen. En speel met de hoogte van het bovenste rek om ook die grote pannen erin te krijgen. Dat je voor deze flexibiliteit een keer extra de handleiding erbij moet pakken, is een kleine prijs voor een groot gemak.

Installatiegemak kennen we dus in twee smaken met deze vaatwasser: enerzijds een heerlijk stille en efficiente hulp in de keuken, anderzijds een apparaat dat een tikkeltje meer aandacht vereist bij het plaatsen en afstellen.

Na al dit gezegd te hebben, is het vooral belangrijk dat het apparaat naar behoren werkt en de vaat stralend schoon en droog wordt, en dat is waar de Whirlpool WIO 3T141 PES echt in uitblinkt. Een functioneel design dat past in moderne keukens en een bestekmand die wellicht aan de kleine kant is, doch praktisch.

Dus, heb je de handigheid van montage in de vingers en ben je op zoek naar een vaatwasser die opgaat in je keukeninterieur, dan is deze Whirlpool je stille held die zonder poespas de vuile vaat tot het verleden laat behoren.

Gebruiksgemak en programma’s

Whirlpool wio 3t141 pes 3

Wanneer je op zoek gaat naar een vaatwasser, staan gebruiksgemak en de beschikbare programma’s vaak bovenaan je wensenlijst. De Whirlpool WIO 3T141 PES blinkt uit in beide aspecten. Deze machine is een praktische hulp in de huishouding dankzij zijn doordachte functies en veelzijdige vaatwasprogramma’s. Voor meer diepgang in de eigenschappen van gebruiksgemak en programma’s bij vaatwassers, lees onze ervaring met de Siemens SN23EW15BE vaatwasser.

Laten we beginnen met een blik op de kenmerken die het gebruik min of meer een fluitje van een cent maken:

 • Gebruiksgemak staat voorop met een vielfalt aan programma’s waaronder een automatisch programma en een intensief programma voor je meest vervuilde vaat.

 • Flexibele indeling zorgt ervoor dat je ook grote pannen en ovenschalen kwijt kunt, evenals kleine koffiekopjes en delicaat glaswerk.

 • De instelbare hoogte van de bovenste korf is ideaal wanneer je grotere items in de onderkorf wilt plaatsen.

 • Een neerklapbare bestekmand en verstelbare steunen zorgen voor extra flexibiliteit in de indeling en organisatie van je vaat.

Toch zal de Whirlpool WIO 3T141 PES je soms uitdagen om goed na te denken over de beste indeling, want het bovenrek kan krap aanvoelen. Maar, omdat het bovenste rek verstelbaar is, vind je al snel een geschikte opzet die past bij jouw vaatbehoeftes.

De vaatwasser biedt 10 verschillende programma’s, een luxe die ervoor zorgt dat er altijd wel een geschikt programma te vinden is voor iedere vaatsituatie. Of het nu gaat om een snelle spoelbeurt of een intensieve was voor aangekoekte pannen, deze Whirlpool staat zijn mannetje. De toegevoegde Pro Clean-technologie in de intensieve zone pakt de lastigste klusjes zonder moeite aan, wat zeer wordt gewaardeerd na een grote kooksessie.

Bij het gebruik van de Whirlpool WIO 3T141 PES merk je dat de indelingsopties en programma’s prima in staat zijn om een volledige dagelijkse vaat te accomoderen. Je kunt er op vertrouwen dat je vaat goed wordt gereinigd, ongeacht de posities in de rekken of de gekozen instellingen. Echter, als je wat grotere of hogere items plaatst, zoals grote wijnglazen of flinke dinerborden, kan het soms wel een kleine puzzel zijn om alles passend te krijgen.

Een minpuntje dat sommige gebruikers rapporteren, is dat er bij het gebruik van de halve belading functie, bepaald servies het risico loopt niet helemaal droog te worden. Gelukkig betreft dit vaak specifiek plastic items, waar bijna elke vaatwasser wel eens moeite mee heeft.

Het komt ook voor dat de nieuwe gebruikers even moeten wennen aan de bediening. De vaatwasser kan namelijk met alle extra functionaliteiten initieel wat verwarrend zijn. Maar, zodra je gewend bent aan de symbolen en instellingen, is de bediening logisch en makkelijk in gebruik.

Samengevat biedt de Whirlpool WIO 3T141 PES een fijne ervaring met betrekking tot gebruiksgemak en programma-aanbod. De kleine uitdagingen qua indeling en droogresultaten voor bepaalde items zijn zeker niet dealbreakers, maar punten om rekening mee te houden bij de keuze van het programma. Voor wie op zoek is naar een steun en toeverlaat in de keuken, zal deze vaatwasser niet teleurstellen. Met de juiste instellingen en een beetje gewenning wordt deze Whirlpool je nieuwe stille keukenheld!

Reinigings- en droogresultaten

Whirlpool wio 3t141 pes 4

Als je zoekt naar een vaatwasser die ernstig vuile borden weer laat blinken en je kunststof bakjes droog uit de machine wilt halen, dan zou de Whirlpool WIO 3T141 PES zomaar eens de uitkomst kunnen bieden. Tijdens het testen van de diverse reinigingsprogramma’s valt op dat deze vaatwasser geen moeite heeft met aangekoekte pannen of ingeruimde glazen vol vingerafdrukken. Het apparaat maakt gebruik van Pro Clean technologie, die zelfs de sterkste etensresten lijkt aan te kunnen, waardoor je niet vooraf hoeft te schrobben.

De intensieve zone speelt een cruciale rol bij het aanpakken van de meest weerbarstige etensresten. Je schuift je aangebrande pannen en ovenschalen eenvoudig in de achterkant van de onderkorf, en de vaatwasser regelt de rest. Dit zorgt voor:

 • Een krachtige reiniging waarbij vuil geen kans krijgt

 • Een tijdbesparing, omdat voorwassen overbodig blijkt

 • Een energie-efficiënte oplossing dankzij de gerichte inzet op vuile vaat

Natuurlijk, de ruimte in het bovenrek is wat krapjes. Maar met enig passen en meten blijkt ook dit geen onoverkomelijk probleem te zijn. Je leert snel genoeg welke indeling voor jouw vaat het meest optimaal is, waardoor ook dit nadeel relatief snel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Het droogresultaat is een ander sterk punt van de Whirlpool WIO 3T141 PES. Door het automatische deuropeningssysteem aan het eind van iedere cyclus wordt niet alleen het droogproces versneld, maar bespaar je ook nog eens op de energierekening. Dit is vooral merkbaar bij plastic, dat vaak de neiging heeft om nat uit de vaatwasser te komen. Bij dit model echter, komen zelfs opbergdozen en kinderservies er verrassend droog uit.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo nu en dan loopt men tegen kleine minpuntjes aan, zoals een bestekmand die wat beperkt is qua ruimte voor groter keukengerei, of dat bij het gebruiken van de bovenste positie van het rek, langere glazen soms niet overeind blijven staan. Dit zijn echter kleine kanttekeningen bij een apparaat dat in de kern zijn werk uitstekend uitvoert.

Zelfs met de verstelbare bovenste lade kom je soms hoogte tekort voor de wat grotere borden, maar ook hier geldt: wie een beetje creatief is met de indeling, vindt al snel een geschikte oplossing. Bovendien, zoals men zegt, de ware schoonheid zit van binnen, en met deze vaatwasser is dat zeker het geval. Eenmaal in werking, ontpopt dit apparaat zich als een ware reinigingskampioen.

Kortom, ondanks enkele nadelen biedt de Whirlpool WIO 3T141 PES een betrouwbare wasbeurt met uitstekende droogresultaten. Mocht je overwegen om een nieuwe vaatwasser in huis te halen en energiezuinigheid, grondige reiniging en efficiënt drogen hoog op je lijstje staan, dan lijkt deze Whirlpool een doordachte keuze. Een machine die zonder al te veel bombarie zijn taak uitvoert en daarmee het dagelijks leven net wat glanzender maakt. Voor meer inzichten in energiezuinige en effectieve apparaten, lees ook onze ervaring met de Siemens SX65ZX49CE vaatwasser: Energiezuinig en snel droog (2023).

Geluidsniveau en energieverbruik

Whirlpool wio 3t141 pes 5

Bij het kiezen van een vaatwasser spelen het geluidsniveau en energieverbruik een cruciale rol. Je wilt tenslotte geen herrie in huis terwijl je geniet van je koffie, en de energierekening moet ook vriendelijk blijven. De Whirlpool WIO 3T141 PES vaatwasser scoort op deze punten bijzonder goed.

Hier zijn enkele kernpunten:

 • Energieklasse C: De vaatwasser is zuinig in gebruik, wat vriendelijk is voor zowel milieu als portemonnee.

 • Geluidsniveau van 41 dB: Dit is vergelijkbaar met een rustige woonwijk bij nacht, dus je zult nauwelijks merken dat de vaatwasser aanstaat.

Toch zijn er ook enkele aspecten die wat aandacht vragen. De machine kan aan de prijs zijn, maar dit wordt vaak gecompenseerd door de duurzaamheid en de besparingen op het energieverbruik op de lange termijn.

Met zijn minder energie-verbruik blinkt dit model uit in efficiëntie. Dat is niet alleen positief voor je energierekening maar draagt ook bij aan een beter klimaat. Maar we moeten wel reëel blijven, een energieklasse C is niet de allerzuinigste categorie die er bestaat. Echter, in de praktijk betekent dit nog steeds een flinke besparing in vergelijking met oudere of minder zuinige modellen.

Het geluidsniveau is een ander sterk punt. Met 41 dB is de vaatwasser merkbaar stiller dan sommige andere modellen op de markt die rustig de 50 dB aantikken. Dit betekent dat je ongestoord kunt bellen, werken of een film kijken zonder op de achtergrond een brommende vaatwasser te horen.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Bij het gebruik van een vaatwasser, zelfs een met een laag geluidsniveau, blijft er altijd een zekere mate van geluid hoorbaar, zeker wanneer de ruimte galmend is. Ook zal het energieverbruik hoger uitvallen als je consequent de intensieve programma’s gebruikt.

Laten we het nog even hebben over concrete cijfers die een goed beeld geven:

 • Het jaarlijks energieverbruik ligt op ongeveer 210 kWh, wat neerkomt op zo’n 84 euro.

 • Per cyclus ben je maar 0,75 kWh kwijt, wat behoorlijk efficiënt is voor een vaatwasser in deze klasse.

Het toestel heeft ook een automatische uitschakeling functie, wat bijdraagt aan de energiebesparing, aangezien het niet onnodig aanblijft na het einde van het programma.

In de wereld van huishoudelijke apparaten is de Whirlpool WIO 3T141 PES een solide keuze voor wie op zoek is naar een stille en energie-efficiënte vaatwasser. Het helpt natuurlijk ook dat de vaatwasser bekendstaat om zijn goede reinigingsprestaties, maar dat is voer voor een andere sectie.

Samenvattend levert de Whirlpool WIO 3T141 PES een sterke prestatie op zowel het gebied van geluidsproductie als energieverbruik. De kleine minpunten worden door de indrukwekkende pluspunten makkelijk naar de achtergrond gedrukt. Dus of je nu een film wilt kijken zonder achtergrondlawaai of nachtelijke rust in huis wilt behouden terwijl de vaat wordt gedaan, deze vaatwasser lijkt een betrouwbare vriend in de keuken.