Aanbieding: Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E met €690 korting (2023)

De Bosch Serie 4 vaatwasser SMV4HCX48E heeft een zeer ruimte capaciteit en slimme functies, en is momenteel met korting verkrijgbaar.
Auteur
Affiliatie
Pieter van der Laan

Cartesium

Publicatiedatum

9 december 2023

Inleiding

Bosch smv4hcx48e 1

De Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E is nu in de aanbieding met 690 euro korting op Coolblue. Met haar uitgebreide capaciteit heb je hiermee waarschijnlijk voldoende plek voor al je borden en glazen. In deze recensie gaan we hier verder op in en andere plus- en minpunten.

Aanbieding

Foto’s

Klik op foto’s om ze te vergroten:

Bosch smv4hcx48e 18 Bosch smv4hcx48e 31 Bosch smv4hcx48e 32 Bosch smv4hcx48e 22 Bosch smv4hcx48e 36 Bosch smv4hcx48e 1 Bosch smv4hcx48e 29 Bosch smv4hcx48e 12 Bosch smv4hcx48e 3 Bosch smv4hcx48e 14

Product Specificaties

Eigenschap Waarde Eigenschap Waarde
Plaatsing apparaat Inbouw Type vaatwasser Volledig geintegreerd
Nishoogte 81,5 - 87,5 cm Hoogte frontpaneel 65,5 - 72,5 cm
Energieklasse D Plaatsing apparaat Inbouw
Type vaatwasser Volledig geintegreerd Nishoogte 81,5 - 87,5 cm
Hoogte frontpaneel 65,5 - 72,5 cm Energieklasse D

Ontwerp en ruimte

Bosch smv4hcx48e 2

Een goed ontworpen vaatwasser kan een wereld van verschil maken in het dagelijks leven, en de Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E lijkt ontworpen met dit principe in gedachten. Met zijn volledig geïntegreerde design past hij naadloos in elk keukeninterieur, en dankzij de inbouw mogelijkheden is het apparaat bijna onzichtbaar. Voor gezinnen die waarde hechten aan esthetiek en functie, presenteert deze Bosch zich als een handige keukenpartner.

Wat de ruimte betreft, zit u bij dit model zeker goed. Met ruimte voor 14 couverts biedt deze vaatwasser genoeg plek voor de dagelijkse afwas van een groot gezin. Pluspunten hier zijn:

 • Een handige besteklade bovenin, wat meer ruimte biedt in de onderste korf.

 • De flexibele indeling en verstelbare bovenste lade vereenvoudigen het inruimen van diverse vaat.

 • Dankzij neerklapbare steunen in zowel de bovenste als de onderste lade past quasi elk type servies en kookgerei.

Natuurlijk, elke medaille heeft zijn keerzijde. Door de toevoeging van de besteklade kan het een uitdaging zijn om langere glazen of grote borden een plekje te geven. Het vraagt wat aanpassing en slim manoeuvreren om de perfecte indeling te vinden. Echter, met wat experimenteren ontdekt men al snel een indeling die zowel praktisch als efficiënt is.

De ECO-programma is met bijna 5 uur aan de lange kant, wat voor sommigen misschien als een minpunt wordt ervaren. Toch is dit een teken dat de vaatwasser grondig te werk gaat om een schoon resultaat te leveren, en hierbij energie bespaart – wat weer mooi meegenomen is voor de milieu- en budgetbewuste consument.

Tijdens het inbouwen is precisie gevraagd, met name bij het monteren van het frontpaneel. Hoewel dit misschien wat tijdrovend kan zijn, draagt het bij aan de strakke uitstraling van de keuken zodra de klus geklaard is. En ondanks dat de Bosch Serie 4 niet ontworpen is voor IKEA keukens, zijn de meeste gebruikers het erover eens dat het een top machine is wat betreft prijs-kwaliteitverhouding.

Mocht u bezorgd zijn over de droogprestaties, dan kan het zijn dat bepaalde programma’s de vaat minder goed drogen. Een tip hierbij is om ’s avonds af te wassen zodat de deur na afloop open gezet kan worden. Dit verbetert het droogresultaat zonder dat u een piepend geluid hoeft te negeren. Al met al zijn de droogprestaties met de juiste aanpak en instellingen ruim voldoende.

Het ontwerp en de ruimte van de Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E maken het een slimme keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare, stille en ruime helper in de keuken. Met dit apparaat krijgt elke vaat zijn plaats, zonder al te veel hoofdbrekens. Een nieuwe aanwinst in uw huishouden waar functionaliteit en design hand in hand gaan.

Reinigings- en droogprestaties

Bosch smv4hcx48e 3

De Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E laat met zijn reinigings- en droogprestaties zien waarom het een geliefde keuze is voor menig huishouden. Met maar liefst zes verschillende reinigingsprogramma’s biedt dit apparaat een veelzijdigheid die past bij de diversiteit van de dagelijkse vaat. De flexibiliteit wordt benadrukt door een automatisch programma dat intelligent de juiste instellingen selecteert voor verschillende soorten vaat.

Aan de reinigingskant springen de volgende punten in het oog:

 • Een capaciteit van 14 couverts, ruim genoeg voor grote gezinnen.

 • Keuzemogelijkheden zoals het intensieve programma voor een grondige schoonmaak op 70 graden Celsius.

 • Reinigt zelfs aangekoekte resten zonder moeite en zorgt voor een glad en zuiver resultaat.

Aan de andere kant, als we kijken naar het drogen, moeten we eerlijk toegeven dat het Eco-programma ’s nachts draaien soms betekent dat je een nog niet volledig droge vaat aantreft in de ochtend. Dit is echter veelal een bekend verschijnsel bij energiezuinige programma’s. Het standaardprogramma daarentegen levert een prima droogresultaat op.

Wat betreft de nadelen, sommige gebruikers hebben ervaren dat het geluidsniveau iets hoger kan uitvallen dan verwacht, maar dit verschilt per omgeving en persoonlijke perceptie. Bovendien kan het plaatsen van hoge glazen een uitdaging vormen gezien de besteklade bovenin, maar zoals bij elk nieuw apparaat is het meestal een kwestie van gewenning en het vinden van de juiste indeling.

Een interessant pluspunt is de bediening via de Home Connect app, die ondanks sommige sceptische geluiden over de toegevoegde waarde, interessante mogelijkheden biedt zoals het bekijken van de resterende looptijd en het creëren van favoriete programma’s.

Laten we even kijken naar de voordelen die verband houden met de indeling van deze vaatwasser:

 • Besteklade: zorgt voor extra ruimte in de onderste korf.

 • Flexibele indeling: verstelbare bovenste lade en neerklapbare steunen.

 • Verstelbare poten: voor een naadloze integratie in uw keuken.

Afsluitend weerspiegelt de Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E een goede balans tussen kwaliteit, functionaliteit en gebruiksgemak. De droogprestaties vereisen soms een extra handeling, zoals het ’s avonds draaien van het programma waarbij je voor het slapen de deur opent voor betere luchtcirculatie. Maar gegeven het gebruiksgemak, de uitstekende schoonmaakresultaten en de slimme technologieën, blijft deze vaatwasser een waardevolle aanwinst voor elke keuken. Zeker als we kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, wat zeker een noemenswaardig aspect is.

Gebruiksgemak en geluidsniveau

Bosch smv4hcx48e 4

Bij het uitkiezen van een nieuwe vaatwasser wil je natuurlijk zeker weten dat je kiest voor een apparaat dat zowel praktisch is in gebruik als stil in werking. De Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E lijkt op papier vele harten sneller te doen slaan, maar hoe zit het in de praktijk? Aan gebruiksgemak lijkt er geen gebrek. Door zijn volledig geïntegreerd design past hij naadloos in je keuken en biedt hij plek aan maar liefst 14 couverts. Hiermee is het een perfecte keuze voor het grotere gezin of de fervente gastheer of -vrouw.

Over die besteklade zijn de meningen verdeeld; sommigen vinden het een verfraaiing van de vaatwasserervaring, omdat het meer ruimte geeft in de onderkorf. Anderen melden echter dat de indeling van de vaat soms een puzzel kan zijn, vooral als je te maken hebt met hogere glazen. Toch is het over het algemeen positief ontvangen, omdat:

 • Ruimte biedend voor bestek zorgt voor meer plek beneden

 • Flexibele indeling beschikbaar voor verschillende typen vaat

 • Gemakkelijk te regelen vanuit de app voor diegenen die van high-tech houden

Het geluidsniveau staat met 44 dB aangegeven als stil, maar uit sommige hoeken klinkt dat dit wellicht iets te optimistisch is. Hoewel de vaatwasser niet als luidruchtig wordt bestempeld, waren sommige eerdere machines van gebruikers toch stiller. Het namaakgeluid zou kunnen tegenvallen wanneer je de serene rust in huis hoog in het vaandel draagt.

De EcoSilence Drive motor draagt bij aan het lage energieverbruik en zou voor minder geluid moeten zorgen, maar in de realiteit lijkt het geluidsniveau niet altijd aan de verwachtingen te voldoen. Dit neemt niet weg dat de vaatwasser nog steeds aan de stille kant is, zeker vergeleken met menig ander model op de markt.

Wat het drogen betreft, er zijn wat klachten. Met name wanneer het Eco-programma ’s nachts wordt gebruikt is de vaat in de ochtend vaak nog nat. Door de vaatwasser ’s avonds te laten draaien en de deur na afloop open te zetten, verbetert de droogprestatie aanzienlijk. Dit lijkt een minpunt dat met een kleine gewoonta aanpassing te omzeilen is.

Ondanks wat kleine ongemakken, biedt de Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E veel voor zijn prijs. Je krijgt niet alleen een vaatwasser die uitblinkt in flexibiliteit en capaciteit, maar ook een die je het leven makkelijker maakt met zijn app-besturing en het geruststellende feit dat je oude apparaat gratis retour gaat.

Hoewel de vaatwasser misschien niet vlekkeloos aan alle verwachtingen voldoet, de handige features en het algemene comfort dat het apparaat biedt, maken het tot een waardevolle bijdrage aan de dagelijkse keukenroutine. Met zijn indrukwekkende ruimte en over het algemeen goede prestaties, is het een apparaat dat ondanks enkele compromissen zeker het overwegen waard is.

Duurzaamheid en technische kenmerken

Bosch smv4hcx48e 5

Met de Bosch Serie 4 Vaatwasser SMV4HCX48E haal je niet alleen een modern keukenapparaat in huis, maar investeer je ook in een stukje duurzaamheid en technische verfijning.

Deze vaatwasser is een bijzondere bondgenoot voor wie waarde hecht aan een energie-efficiënte manier van schoonmaken. Het apparaat is uitgerust met de EcoSilence Drive motor, waardoor het niet alleen stiller te werk gaat, maar ook op de energierekening bespaart, zonder in te boeten aan waskracht. Bovendien is de A++ energieklasse een indicatie dat dit apparaat meer doet voor uw portemonnee en het milieu dan het gemiddelde toestel.

Enkele belangrijke voordelen op een rij:

 • Stille werking dankzij EcoSilence Drive

 • Energiezuinig met energieklasse A++

 • Home Connect app voor gemakkelijke bediening

Nu, geen enkel product is perfect, en hoewel sommige gebruikers de droogprestaties van het ECO-programma niet optimaal vinden, is dit met een klein beetje aanpassingsvermogen geen dealbreaker. Simpelweg de deur na afloop van het programma even open laten staan, kan al veel schelen.

Het technisch vernuft zit ook in zaken als de Home Connect app, die, ook al lijkt het wat futuristisch, een nieuwe dimensie geeft aan hoe we huishoudelijke apparaten bedienen. Sure, je moet nog steeds zelf de vaatwasser inruimen, maar de mogelijkheid om apparaten op afstand te beheren geeft niet alleen een gevoel van controle, maar kan ook praktisch zijn, vooral voor de vergeetachtigen onder ons.

Natuurlijk moeten we relativeren. De connectiviteit is leuk, maar je hebt ’m niet nodig om de vaat schoon te krijgen, dat doet deze Bosch namelijk allemaal zelf al uitstekend.

En laten we het over duurzaamheid hebben. De vaatwasser zelf is gebouwd om te weerstaan aan de eisen van dagelijks gebruik. De roestvrijstalen kuip en hoogwaardige materialen van de rekjes verzekeren een langere levensduur zonder de tekenen van slijtage die je bij goedkopere modellen zou kunnen zien. Mocht er onverhoopt toch iets fout gaan, dan zit je met 2 jaar garantie goed bij Bosch.

Er zijn wat klachten over het roesten en rotten van de rekjes na verloop van tijd. Echter, wanneer deze volgens de onderhoudsinstructies behandeld worden, is de kans hierop aanzienlijk kleiner.

Al deze factoren maken de Bosch Serie 4 een slimme keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare en efficiënte inbouw vaatwasser. Het mag dan geen koopje zijn, maar met de huidige €690 korting wordt de aanschaf opeens een stuk aantrekkelijker. Je investeert in een apparaat dat je dagelijks leven een stuk makkelijker maakt, en als je dat spreidt over de vele jaren van dienst die je van deze Bosch kunt verwachten, dan is dat een koopje op de lange termijn.